2014-07-31 4786 浏览
昨晚很高興,終於一嚐大名鼎鼎的壽司放 – 漁屋。壽司,這個近年來大力推崇的飲食新族,作為Blogger當然有留意它的食評,而赴會前數天,我也專程到Openrice一遊,飽聞有關評價,將勒補批一番!我平日是以齊粉麵當一餐的那種人,不過,飲食人皆需之,可能我不懂得以生動詞彙表現食物的美味,但好與壞我還分辨得到!今次這篇業食評,各位飲食界猛人請多多指得啦!等食之前,身為畫畫人士自然對「漁屋」家的風格及裝修份外留意,漁屋的設計精簡到位,最吸引我的是它們的餐單,以厚厚的一張方形統疊成,見到想吃的,便址下來在上面寫上數字,夠方便夠玩味。首先登場的,亦是我最最最最推介的,就是你 – 鮮蝦剌身拼盤!對於生冷的剌身,我本來不抱半點期望,但由於被它美麗的裝飾所吸引,我終於不敵這誘惑。先是鮮蝦,肉質極度香滑,但絕不冰硬,似彈牙的啫喱,但多了一份鬆軟及香嫩;剌身方面,超級厚身,咬落去滿口肥美鮮嫩,絕不輸任何一間大型連鎖壽司舖。自於其他最常見的壽司成員,譬如,蟹柳芝士壽司,牛肉卷同鮮蝦芝士壽司,也是能充份代表漁屋的特色的自家風味。飽滿的肉質配上煎過的芝士,清爽而且極富濃烈的西方口味,真的,我給100分。這家店還
燒魷魚
燒雞泡魚乾
壽司
烏冬
這家店還有很多自家招牌菜式,我未能一次嘗試,但整體來講,賣相同樣是五星級的,以及服務態度都非常好,不時都會有員工走來問是否last order,即使人流真至夜晩十一點都依然未減。
今時今日,有心思有耐性,一道菜式可煮出自家特色的食肆真的不多,寫到這裡,我已抵抗不住他家的食物回來,相約下次再去食過,到時見!
2014-07-30
燒魷魚
燒雞泡魚乾
壽司
2014-07-24 4138 浏览
This morning, I wanted to have some Japanese food with my mom and my little sister because it's been ages since last time I came back HK from Boston. so I went ahead and search where to go near our home, Tsuen Wan, and lastly, this is our decision because it has a pretty convenience parking spot at the mall. I wasn't sure if they have "all-you-can-eat" in the afternoon and didn't know if we should make an appointment or something, so I looked for its phone number to ask all the question I need to know. They have 3 phone numbers but 3 of them does NOT work. It had been on the use for the whole day! I was like: wow, i guess it's super popular, huh? but I was craving for Japanese food so I went there. When I got there, it's already 2pm, so there weren't much people in the restaurant and there was NO ONE waiting at all. I saw at least 4 waitors in there but no one ever gave a damn on us and we even politly asked if some one can kindly help us find a seat. NO ONE DID. we kept standing at the entrance and asking for help, and finally, the one who sat right near the entrance called someone to help us. The problem is, the one sitting near the entrance is actually an employee there. I mean, why wouldn't you help us at the first place when you see us waiting for help? I got a little pissed and my teenage sister couldn't help to say "ugh.. why didn't she help us all along?" Do you know what did the waitress do? she gazed angrily on my sister. I mean, she is just a little girl; you don't have to take it personally, plus, it's your job girl, is getting a seat too much to ask? I got so mad, real mad. However, I didn't say much about it cus I want to have a happy reunion.
About the food, I don't know if I let my emotion get in the way, but I would say that's the worst Japanese food I've ever had in my entire life. The food choices were limited, you can only order rice, noodles, and all those kind of bento. My mom ordered a steak lunch combo, my sister ordered a tariyaki chicken bento, and I ordered a udon/sushi combo. I don't know about them, but my udon is super sweet, yes, SUPER SWEET. It was bad. On top of that, there was a $10/person to have unlimited salmon sushi, and of course we wouldn't miss that. BUT! let me tell you. DO NOT! DO NOT have the salmon sushi!! I repeat, DO NOT! the first few peices were fine, but the second time we ordered, the salmon has blood viber on it!!!! I mean I don't know about you, but eating things raw is pretty dangerous to me, and now you even have blood on it, how can I get over it?
During our lunch, I kept hearing phone ringing. the person sat near the entrance is a supervisor kind of thing i guess and the phone is right in front of her. She waited the phone rang for sooooooooo long and she would anwser it but only when it rang for a really long time.
Yet, one thing I have to state that not every employee in there is bad, they all got me all I want but the one in the entrance really ruined my meal. That's bad after all, I'm sorry.
题外话/补充资料: - My mom said their grill steak is actually pretty good. so that a plus, i guess. - +$10/person to have unlimited salmon sushi
2014-07-24
2014-07-18 3836 浏览
朋友聚會,大家胃口都大 食放題係個唔錯選擇約7時入座,環境唔算好大,但算乾淨先來魚生併盤,三文魚勁有魚油香 甜美味十足吞拿魚肉較實, 一般la甜蝦好大隻,唔sing 彈牙 甜味也十足鯑靈魚也調得味道OK 唔咸,入口又爽口最重要是沒有因為數量自行減少 like海膽手卷~紫菜夠脆,細細件,海膽鮮甜汁煮元貝 (size 一元大小) 味道覺甜了些,但入口軟滑煎鯖魚,調味適中,煎香後非常之好味燒雞翼~燒得不夠乾身,味道淡了些燒羊架,沒有羊羶味,肉又不會太熟或太生,所以要再點來食蒜片牛柳粒~入口算鬆化,但有鬆肉粉味食物質素很好,魚生有鮮甜味,炸物也做得不錯 總的來說是值回票價
朋友聚會,大家胃口都大 食放題係個唔錯選擇

約7時入座,環境唔算好大,但算乾淨
先來魚生併盤,三文魚勁有魚油香 甜美味十足
吞拿魚肉較實, 一般la

甜蝦好大隻,唔sing 彈牙 甜味也十足

鯑靈魚也調得味道OK 唔咸,入口又爽口
最重要是沒有因為數量自行減少 like

海膽手卷~紫菜夠脆,細細件,海膽鮮甜

汁煮元貝 (size 一元大小) 味道覺甜了些,但入口軟滑

煎鯖魚,調味適中,煎香後非常之好味

燒雞翼~燒得不夠乾身,味道淡了些

燒羊架,沒有羊羶味,肉又不會太熟或太生,所以要再點來食

蒜片牛柳粒~入口算鬆化,但有鬆肉粉味
食物質素很好,魚生有鮮甜味,炸物也做得不錯
總的來說是值回票價
2014-07-17
2014-07-04 3911 浏览
公司同事辛苦了半年 老世惠勞下我地請我哋來呢間食放題 我哋當然贊成啦早兩日以訂了位 去到大概等左5至8分鐘就有位呢度環境不是豪裝 但環境同座位尚可接受我哋來食放題當然主攻魚生刺身啦先叫咗個刺身大拼盤 有三文魚 帶子 尤魚 大頭甜蝦...併盤一上臺賣相相當吸引 三文魚好新鮮 好肥美 顏色又靚 食落滑亂亂 好味尤魚爽口 而且煙un帶子好先甜 又冇腥味 但size比較細大頭甜蝦Size就好大隻啦 蝦頭仲有啲高 肉質都好爽口所有刺身都夠凍 呢個天時食正禾雖然個刺身拼盤好大碟 但我地仍然encore多一次另外我哋都點左啲串燒同燒物青魚同秋刀魚味道一般當中雞軟骨比較好味 爽口又唔太咸送啤酒一齊食最正至於天婦羅 我最愛都係炸蝦炸粉適中 又夠熱又脆 蝦身仍有唔錯口感服務方面 人手算足夠 漏單亦冇乜呢餐放題都算幾滿足 老細如可以時常請我地來食就好啦
公司同事辛苦了半年 老世惠勞下我地
請我哋來呢間食放題 我哋當然贊成啦
早兩日以訂了位 去到大概等左5至8分鐘就有位
呢度環境不是豪裝 但環境同座位尚可接受

我哋來食放題當然主攻魚生刺身
先叫咗個刺身大拼盤
有三文魚 帶子 尤魚 大頭甜蝦...
併盤一上臺賣相相當吸引

呢餐放題都算幾滿足
老細如可以時常請我地來食就好啦

2014-07-03
2014-06-23 3980 浏览
今次試下荃灣店,唔想食得太飽訓教,於是選了5:30時段放題但去到時, 大廳也差不多坐滿人食物種類差唔多,都是有刺身、壽司、手卷、炸物、串燒等... 食物都來得很快,冇乜漏单,值得一讚第一輪先食刺身,賣相都不錯刺身都是厚切三文魚和甜蝦最好吃蝦比手指還要長,  肉質細緻鮮嫩 肉甜  ,最喜歡那塞滿蝦膏的蝦頭, 甜得來有少少sing味道 encore了幾次三文魚是我第二選擇,  顏色透亮,  有鮮甜味道及嫩滑囗感, 就算是薄薄一片都有其原始的味道。燒羊架 燒熟但仍補留肉汁, 好有香草味濃天婦羅的上桌時間比較慢,可以預早落單壽司款式多  壽司和手卷都是迷你size,飯量不多 飯粒不會黏作一團, 食落來得自然牛柳粒 ... 入口柔軟 食得出有鬆肉粉味道, 但勝在調味醬汁鹹鹹甜甜, 味道也不錯員工會主動加茶,並時常会收碟。 Last order時 會問客人食物送到來未,態度令人滿意。

食物種類差唔多,都是有刺身壽司、手卷、炸物、串燒等...
食物都來得很快,冇乜漏单,值得一讚

第一輪先食刺身,賣相都不錯刺身都是厚切
三文魚和甜蝦最好吃

燒羊架 燒熟但仍補留肉汁, 好有香草味濃

天婦羅的上桌時間比較慢,可以預早落單

2014-06-05 4319 浏览
幾位朋友約了食放題 訂了枱九時段 一如既往 等左十多分鐘先有枱刺身保持一向水準 新鮮最靚都係新鮮魚生併盤三文魚,新鮮程度不差於酒店 好多腩位 佈滿油花北寄貝爽口彈牙大頭甜蝦 超大隻 蝦肉結實 都多汁軍艦壽司 買相精美 飯軟熟唔硬炸物 天婦羅蝦, 外層粉漿厚薄適中 唔覺得肥膩 D蝦爽口三文魚骨夠滑又香 骨餃子也不錯芝士年糕夠芝士所有炸物都很脆和夠熱服務方面 ~有禮貌
幾位朋友約了食放題 訂了枱九時段
一如既往 等左十多分鐘先有枱

刺身保持一向水準 新鮮

最靚都係新鮮魚生併盤
三文魚,新鮮程度不差於酒店 好多腩位 佈滿油花

北寄貝爽口彈牙
大頭甜蝦 超大隻 蝦肉結實 都多汁

軍艦壽司 買相精美 飯軟熟唔硬
炸物 天婦羅蝦, 外層粉漿厚薄適中 唔覺得肥膩 D蝦爽口

三文魚骨夠滑又香
骨餃子也不錯
芝士年糕夠芝士
所有炸物都很脆和夠熱

服務方面 ~有禮貌
2014-06-18
2014-06-03 3737 浏览
原本搵左尖沙咀有間想試..打去訂檯打左成個鐘都唔通~因為果間好爆..下次想食要早幾日book定依晚唯有近近地去"漁屋"食囉~想食7:30pm話full晒..得5:30pm5:30pm-7:30pm限食兩小時$188/位..另+10%食店座位超迫~好在我地坐獨立二人檯..與隔離檯有一個身位距離因為其他二人檯會泊成一張長檯~安排每組2位客坐滿一張長檯感覺上..我就覺得無咁好囉~頭round先點刺身刺身類..其後只係再encore"大甜蝦, 鮑片, 三文魚"依三款係最好食..其他一般~但整體新鮮+夠凍沙律試左兩款~普通無特別感"清酒煮蜆"..有酒香+蜆肉鮮甜"鐵板地獄炒蜆"..依個幾香口~只係偏鹹"鹽燒雞軟骨"..夠鹽香味~好香口"天婦羅蝦"..炸粉層太厚~蝦細無彈牙感"炸雞"..依個都ok"雞泡魚乾"..味道唔錯"花之戀人 & 金蠔卷"..d飯入口仲暖暖地~金蠔脆口"(獨家)迷你豆腐花"..以為係咩豆花咁獨家原來只係依款size市面無見過啤酒,汽水,清酒任飲上菜速度超慢~整體食物水準以依個價錢算可以~但好多時漏單/錯單同埋..cut份量依點最唔好囉~服務ok(後生d既服務生反而仲有笑容)
原本搵左尖沙咀有間想試..打去訂檯
"雞泡魚乾"..味道唔錯
"花之戀人 & 金蠔卷"..d飯入口仲暖暖地~金蠔脆口
"(獨家)迷你豆腐花"..以為係咩豆花咁獨家
原來只係依款size市面無見過
啤酒,汽水,清酒任飲
2014-05-31
2014-05-31 3190 浏览
放題癮又來 呢間係我朋友公司附近, 就去試下la!環境OK 地方算乾淨la 冷氣足夠服務員不時添加熱茶及收/換碟 低讚!食物 種類繁多 應都係即叫即做 冇乜漏單刺身好新鮮!!! 用料唔錯! 又唔腥! 叫咗幾round一定要試大頭甜蝦 又甜又新鮮 唔醒三文魚 新鮮 三文魚比想像中肥美 唔系超市货色 肥油紋理清晰尤魚 very good 又甜又新鮮 好爽軍艦壽司 D飯一粒粒 唔会一pat 好味燒物燒得燶燶哋但 唔会好乾 啱啱好雞軟骨爽口, 有口感燒羊架 - 唔韌 冇過火 好juicy天婦羅不過不失總括: 值得推介
放題
又來 呢間係我朋友公司附近, 就去試下la!
環境OK 地方算乾淨la 冷氣足夠
服務員不時添加熱茶及收/換碟 低讚!
食物 種類繁多 應都係即叫即做 冇乜漏單

刺身好新鮮!!! 用料唔錯! 又唔腥! 叫咗幾round
一定要試大頭甜蝦 又甜又新鮮 唔醒

尤魚 very good 又甜又新鮮 好爽
軍艦壽司 D飯一粒粒 唔会一pat 好味
燒物燒得燶燶哋但 唔会好乾 啱啱好
雞軟骨爽口, 有口感
燒羊架 - 唔韌 冇過火 好juicy
天婦羅不過不失
總括: 值得推介
2014-05-13 3630 浏览
見有日假放 就約左班朋友gathering係openrice搵到呢間野 岩曬我地呢班放題人先講下服務態度員工幾好 執枱都好爽手 雖然都幾多客人 但個個員工都好好笑容 食物方面野食都算快到刺生好新鮮 特別係啲三文魚 好肥 又大件 有一半都係腩位 啖啖魚油香對我呢個 三文魚愛好者 梗係要encore多次大頭甜蝦 好大隻 肉質幾爽口 仲幾新鮮蟹柳 有解凍 冇雪味 幾甜禾螺肉 爽囗炸物天娜羅唔厚粉 岩岩好 食落去仲熱辣辣 好脆口 好正燒物羊架  !唔會好乾 仲有啲肉汁 唔覺So 啲fd食完都讚好食食下就黎左壽司飯又唔太多 個様都唔錯 特別係花之戀 個沙律醬唔太多 個味夾得唔錯總括 好滿意呢次放題下次留肚再去食多次吧
見有日假放 就約左班朋友gathering

總括 好滿意呢次放題
下次留肚再去食多次吧
2014-05-10
2014-05-09 2940 浏览
本想去尖沙咀另一放題,但因限了入座時間只有兩輪,時間不合,故選了荃灣漁屋,訂了7點,去到巳有人等位,好在訂了否則冇位?環境幾迫,但可接受!友人請食飯,不好意思拍照,故只簡評!飲品幾多選擇,唔錯!刺身推介的有帶孑,甜蝦,三文魚,新鮮甜美,可惜切到好碎,影響口感!各式卷物,壽司的飯不錯,可惜部份用料一般,試了海膽手卷,好惺!其他燒物/天婦羅,如多春魚,炸蝦唔熱!羊架算不錯,夠熱,有肉味!甜品有雀巢雪榚及百福豆腐花,我愛後者!漏單情況有出現,成晚D牛唔知去邊,冇出現過,兩小時有點趕,但與友人食得好開心!

環境幾迫,但可接受!

友人請食飯,不好意思拍照,故只簡評!

飲品幾多選擇,唔錯!

其他燒物/天婦羅,如多春魚,炸蝦唔熱!

羊架算不錯,夠熱,有肉味!

甜品有雀巢雪榚及百福豆腐花,我愛後者!

2014-04-30
庆祝纪念
生日
2014-04-28 3135 浏览
早2日訂左位,同以住一樣 超多人 一邊玩電話一邊等 時間都算過得快啦 有得入場啦先講刺身,呢到款式算多,放題算新鮮當中大頭甜蝦,可能價錢較貴,放題較少有,其餘仲有三文魚,吞拿魚,北寄貝,鮑片,螺肉等。三文魚我至愛,好新鮮兼大大件 好有魚油香其次大頭甜蝦 買相討好 幾彈牙 亦冇雪味 好滑囗 食到幾鮮味北寄貝同 螺肉幾爽 停唔到口 我地前後叫左3盤來食呀炸物好食,應是即叫即炸咁,好脆,粉漿唔太多,特別推介蝦天婦羅燒物,羊架必食,我都食左2件,燒得剛好 肉係半肥瘦 唔so ,佳之選。整體食物都好味,只係燒物有D漏單啦環境唔大但算坐舒服啦,幸好食物質素幾好

早2日訂左位,同以住一樣 超多人
一邊玩電話一邊等 時間都算過得快啦 有得入場啦

先講刺身,呢到款式算多,放題算新鮮
三文魚我至愛,好新鮮兼大大件 好有魚油香

北寄貝同 螺肉幾爽
停唔到口 我地前後叫左3盤來食呀

整體食物都好味,只係燒物有D漏單啦
環境唔大但算坐舒服啦,幸好食物質素幾好
2014-04-25
2014-04-22 2764 浏览
放工即去搵朋友食晚飯先,呢間鋪同尖咀個間一樣多人, 好彩訂左位, 但都等左10mins呢度同尖咀一樣多款式WOW先來個蟹籽沙律– 餐前沙律,幾新鮮 , 但都係志在清清味蕾再點個魚生併盤, 個樣唔錯 刺身幾新鮮, 仲前要大大件TIM三文魚有好多腩位, 好肥--正! 食落真係入口即溶, 慢慢食 享受下先!!帶子口感滑嘟嘟, 唔太”sing” 不過好細粒北寄貝, 爽口, 幾彈牙.吞拿魚, 可以不點吧!整體魚生水準屬中上壽司賣相小巧 味道不俗火炙鰻魚同三文魚可能燒過下黎,燒到d汁出晒黎,所以食落都幾香幾juicy。芝士年糕 好多芝士 炸粉適中 - 好味!羊架食到有羶味 但都可接受溫泉蛋 - 糖心,蛋黃香濃總括來講食物質素唔錯, 不過有少少漏單情況啦

呢度同尖咀一樣多款式WOW

先來個蟹籽沙律– 餐前沙律,幾新鮮 , 但都係志在清清味蕾

帶子口感滑嘟嘟, 唔太”sing” 不過好細粒

北寄貝, 爽口, 幾彈牙.
吞拿魚, 可以不點吧!
整體魚生水準屬中上

壽司賣相小巧 味道不俗

芝士年糕 好多芝士 炸粉適中 - 好味!
羊架食到有羶味 但都可接受
溫泉蛋 - 糖心,蛋黃香濃

總括來講食物質素唔錯, 不過有少少漏單情況啦
2014-04-17
2014-04-10 3110 浏览
朋友介紹呢間野幾好, 就試下啦!雖然Book左位 係門口等左10分鐘 先有位啊!!!''餐廳唔算大間 大概坐得七八十人 逼少少 不過都算舒服啦一坐低 更係點野食啦魚生~擺得幾有花心思~ 真係好鮮 甜蝦嘅肉結實 很juicy北寄貝彈牙 唔Un最好都係3文魚腩 又大件 又肥美 好有口感呀 壽司就最特別係虎蝦壽司 虎蝦算大隻 在秘製醬汁同埋魚子係面食落都幾爽口 又唔醒 同個醬汁都幾夾 like佢 燒物中以牛柳粒和羊鞍最好味牛柳粒 查左D牛油去燒到恰到好處,不會硬實實的 羊鞍好淋又香口 又不會過火 值得推介 炸物 芝士年糕, 剛炸起 熱辣辣 外脆內軟 好多芝士 正天婦羅~ok沙律,,,,沒特別服務方面 ~ 有禮貌 幾爽手 冇乜漏單#間野都幾多服務員禾
朋友介紹呢間野幾好, 就試下啦!
雖然Book左位 係門口等左10分鐘 先有位啊!!!''

壽司就最特別係虎蝦壽司
虎蝦算大隻 在秘製醬汁同埋魚子係面
食落都幾爽口 又唔醒 同個醬汁都幾夾 like佢

燒物中以牛柳粒和羊鞍最好味
牛柳粒 查左D牛油去燒到恰到好處,不會硬實實的
羊鞍好淋又香口 又不會過火 值得推介

炸物
芝士年糕, 剛炸起 熱辣辣 外脆內軟 好多芝士 正

天婦羅~ok
沙律,,,,沒特別

服務方面 ~ 有禮貌 幾爽手 冇乜漏單
#間野都幾多服務員
2014-04-08
2014-03-19 2999 浏览
尋日朋友同我慶祝生日 最後決定 大家做嘢都係荃灣 所以就揀呢啦 雖然係平日 都好多人喎 好彩訂左位 但都等了大概十分鐘 先有台一開始梗係點刺身啦 有三文魚 ,吞拿魚, 帶子等 及壽司 做第一轉 (前後點了共三轉)碟刺身拼盤賣相都唔錯 三文魚切得幾大件 部分仲係腩位 食得出幾新鮮喎 夠晒肥美帶子雖然係細粒左啲 不過都唔係間間有得食 算啦 但都算幾鮮甜又唔"醒 "尤魚都唔錯 唔un 又爽口另點左幾款壽司, 花之戀, 鰻魚等......D飯軟軟地, 仲有微溫, D面料就都係刺身個D啦! 都幾新鮮再點幾款天婦羅 個樣OK炸粉適中 D蝦仲有D彈口 幾好 小食就叫羊架 清酒煮蜆 芝士年糕等羊架唔騷 大大件 烤得幾淋而且入味..Like芝士年糕 熱辣辣 裏面軟綿綿 好多芝士>>正成餐飯 味道唔錯 雖然有D漏單但尚可接受 另地方闊落D就好啦

雖然係平日 都好多人喎 好彩訂左位
但都等了大概十分鐘 先有台

尤魚都唔錯 唔un 又爽口

另點左幾款壽司, 花之戀, 鰻魚等......

再點幾款天婦羅 個樣OK

生日
部份係腩位tim
羊架好淋
2014-02-09 3953 浏览
我果日同屋企人去食團年飯,佢係放題形式的我地一開始落左好多ORDER點知等極都未黎,追左好多次都係咁!咁好啦!我地咪再落過ORDER點知係我地差唔多飽既時候先至係咁黎我地一開始落既ORDERD員工態度又串!總之就食到好嬲!最後,佢地間舖明明係如心廣場,但泊車優惠就要係荃新天地先有究竟係咩道理??!!
我果日同屋企人去食團年飯,佢係放題形式的
我地一開始落左好多ORDER
點知等極都未黎,追左好多次都係咁!
咁好啦!我地咪再落過ORDER
點知係我地差唔多飽既時候先至係咁黎我地一開始落既ORDER
D員工態度又串!總之就食到好嬲!
最後,佢地間舖明明係如心廣場,但泊車優惠就要係荃新天地先有
究竟係咩道理??!!
2014-02-04