2013-10-08 2843 浏览
原本同老公帶住開開心心嘅心情黎食宵夜放題, 點知真係用一肚氣同埋好失望黎形容。為左今次唔愉快嘅經驗,我專登開左個openrice account..就知我有幾唔高興。落左一大埋食物(絕對唔係多,因為我地兩個都唔係浪費食物嘅人), 第一round淨係黎左個清酒煮蜆, 跟住等左成五分鐘黎多六件壽司,其實都知佢一定會有漏單, 我心諗等多兩分鐘我就出聲, 點知等左兩分鐘, 就有個侍應過黎話不如埋左張單先啦, 唉..算..你地都係想準時收工,我見仲有半個鐘先last order..好啦..同佢講叫佢追追啦, 之後都係等等等....明明話十一點先last order...又有個侍應10:50pm 走過黎話last order 啦喎...EQ再高都要出聲呀..我都忍唔住講...我食左三碟野就叫埋單..食多碟就話last order..我好似無食過野咁囉...我第一次食放題食到咁餓, 真係離晒譜, 連隔離位唔識嘅兩母女都出聲同的地做證「話佢地真係無食過野咁呀,我地兩個都好少少」..之後個侍應都算你咁,問我地仲想要咩, 結果尾聲係叫咩都唔係黎齊..好在最後寫紙叫左一個飯同一個冷麵先夠飽做放題做到咁小家,

放題做到咁小家,喪cut人單,不如唔好做啦...如果唔係見荃灣無咩放題........食放題食到咁..真係要大聲講句...
無下次.....請我都唔會再黎

食物味道描述:
~清酒煮蜆同埋鐵板蜆, 味道唔錯,值得推介
壽司,新鮮
~羊扒,好味,夠林
~炒飯,過硬

题外话/补充资料: 放題餐廳喪cut人單
$160 (宵夜)
2013-10-05 2637 浏览
母親生晨,還是來荃灣較方便,結果便吃放題。現今的餐廳食店,即使預訂了桌子(2週前),也要等候一輪,經已不是新鮮事(潮語應是︰預訂了也須等位是常識吧),經過這頓晚宴令我更加了解箇中因由。這碟子,我甫坐下便發現有一顆「甚麼籽」的類似物體,衛生情況不太樂觀。壽司起初都正正常常,只是這個海膽墨魚,那一小滴的海膽小得可憐,乍看還以為是不小心抹到海膽汁到墨魚壽司的頭頂吧。而後來的壽司不知怎的,都變了暖和的。蝦天婦羅壽司,又是等了十五二十分鐘才來的炸物,但入口是冷的,蝦亦很小,估計炸粉比蝦肉還要多。溏心蛋及炒蜆最先來,但其實也等了約十五分鐘才來。溏心蛋賣相並非特別吸引,與拉麵店十多二十元一只的更是天壤之別,這兒的只能說是不算太熟,吃下還感到蛋黃少許生的綿綿感,僅屬「可以一試」。蜆有兩種,清酒蜆及地獄炒蜆;清酒蜆味道不算,酒味溫和,不會太濃,放題吃吃蜆也挺好,小小一只肉不會太多;本人較喜愛地獄炒蜆的味道,有點兒川椒的感覺,辣得來不是麻辣,入味,惟鐵板不夠熱,如鐵板再熱一些,每顆蜆打開時也冒出煙來那就更形滋味。刺身刺身或其他「點菜紙」,雖標明最多只可點20件,但我第一次只是點了10件,店方亦花了整整三十
漁屋 如心廣場
海膽墨魚(海膽只有一小點)
冷的蝦天婦羅
溏心蛋
溏心蛋、清酒蜆
蜆有兩種,清酒蜆地獄炒蜆;清酒蜆味道不算,酒味溫和,不會太濃,放題吃吃蜆也挺好,小小一只肉不會太多;本人較喜愛地獄炒蜆的味道,有點兒川椒的感覺,辣得來不是麻辣,入味,惟鐵板不夠熱,如鐵板再熱一些,每顆蜆打開時也冒出煙來那就更形滋味。

刺身
等許久的刺身
刺身或其他「點菜紙」,雖標明最多只可點20件,但我第一次只是點了10件,店方亦花了整整三十五分鐘,還要在我們催促下方才端來一盤「疑非我們所點的刺身」。紙上稱有玻璃蝦,我點了,亦點了北寄貝,但三次都不覺有另一種蝦。帶子/帆立貝真是小得可憐,我猜大約只有平日到「一壽司」那帆立貝壽司的十分之一(即如閣下點了10件,店方就用平日一壽司索價3, 40元一件的帆立貝壽司切開給您)。絕對不誇張,薄得大概可以透穿陽光,小得如果只剩一片放在雪粒上,是不容易察覺的。
但話說回來,這兒的三文魚、呑拿魚其實還是挺新鮮味美的,而帶子就真的小得令人無法細意品嚐其真正滋味,難以評價。

羊架

第一次點菜中最先到來的,與家人一人一件,小但不打緊,因其確是味美,小小一件,肉不多,但羊味濃,羶香而肥瘦適中。由於其他肉類如豬頸肉平日家中常吃,故後來再點了兩次,到最後一次更時近來最經典。
羊架放點菜紙上
將近時間到時,侍應端來的羊架可說是令人光火了,同時亦揭開了此店曾有食店吃至食物中毒(絕不是惡意中傷、無故捏造,大家可到search 漁屋+食物中毒,yahoo 2012年8月1日有報道)的究其原因。三件羊架,底下有張紙,那不是吸油紙,那正正就是本人親筆寫上桌號的點菜紙。此時,看看,羊架油溢至紙,紙上的字乃由印表機打印,試想油與油墨溝在一起,店方能確保油墨不會吸進羊內嗎?
羊架放點菜紙上
坦白說,茶餐廳、冰室將「order紙」放到碟旁/杯邊亦屢見不鮮,但茶餐廳心總不會將「order紙」放在「豆腐火腩飯」底端吧。店方連這也想不到,實在令人瞠目結舌、忿怒難平、百思不得其解。

凍烏冬
冷烏冬
出奇不意的煙韌,可說是在日式店子吃過最韌的。

經過這頓晚宴後,我就能輕易分析為何食評都像兩極化:就是因為有些食客有食物(好評),有些食客等了許久方才有/也未見食物(惡評)。抽獎難以令客人回頭,店方最應改善的是order與食物不是正比例,好像客人要三催四請方才有食物,那就放題「任叫任食、無限添食」的精神背道而馳吧。

我估計,店方的廚房可能很小,師傅亦不多,所以切刺身每次都等這麼久吧。其實,大家吃放題的心理就是︰我付了二百大元,就要吃個盡興,要不然去吃定食就可以了。因此,店方必須改善出菜的時間,否則兩小時放題其實都點不了多少輪的食物。
题外话/补充资料: 雖然這兒確是<$200的日式放題極為划算,但食物遲遲不到則怎樣便宜也亳無意義。下次,寧可多付五十/八十元,再去大吉、吉壽、大喜屋,至少明碼實價,要甚麼有甚麼,十五分鐘內必定端來食物。
2013-10-03
冷烏冬
2013-08-18 1751 浏览
放題黎講...款式都好多...熟食呀~刺身呀壽司呀面類....刺身都幾好選擇架..鮑片呀...吞拿魚..希靈魚都有個唐心旦真係可以不斷再encore...正到暈呀炸物都幾香口..推介旦牛肉鍋..真係好夠味...最特別係清酒都可以任飲架...真係好少有唯一唔好...太full la 佢環境比較迫...坐得唔係好舒服...d侍應成日好似唔知我地叫緊佢咁...成日都book唔到位架...walk in都有排等架...要早一個星期book真係好味嘅,加上荃灣放題的地方又唔多...d人話荃新天地果間會好多d架...我搵日都要搵日再去試下先得...
放題黎講...款式都好多...
熟食呀~刺身壽司呀面類....
刺身都幾好選擇架..鮑片呀...吞拿魚..希靈魚都有
個唐心旦真係可以不斷再encore...
正到暈呀
炸物都幾香口..推介旦牛肉鍋
d侍應成日好似唔知我地叫緊佢咁...
真係好味嘅,加上荃灣放題的地方又唔多...

2013-07-05
2013-07-30 1229 浏览
睇戲之前碰碰運氣,睇下漁屋有冇walk-in位最快要8:30pm先有位,留左電話,行陣街街就有得入座喇^^ 食物水準一如以往般出色,刺身仲多左款式:玻璃蝦、白灼海蝦(凍)玻璃蝦好好味^^新鮮爽脆 食到一半既時候突然有侍應拎住一隻頗大隻既松葉蟹入黎,話比每台食客知,呢隻蟹就係今晚既大獎...@@"哦...原來有抽獎咩?真係驚喜喇^^"侍應抽出台號..."81號台" 我地中獎喇...yeah~~~~但心諗:2個人,食到飽飽地,點食得落隻蟹正常咁諗既時候,原來...我地唔係中左松葉蟹^^"係送一張VIP卡,去尖沙咀分店惠顧可享9折優惠!!=]都唔錯喎  食放題之餘又搞搞小驚喜,令到每台食客都食得又開心又好玩值得一讚^^
睇戲之前碰碰運氣,睇下漁屋有冇walk-in位

玻璃蝦好好味^^新鮮爽脆

食到一半既時候突然有侍應拎住一隻頗大隻既松葉蟹入黎,
話比每台食客知,呢隻蟹就係今晚既大獎...
@@"哦...原來有抽獎咩?真係驚喜喇^^"
侍應抽出台號..."81號台"
我地中獎喇...yeah~~~~
但心諗:2個人,食到飽飽地,點食得落隻蟹
正常咁諗既時候,原來...我地唔係中左松葉蟹^^"
係送一張VIP卡,去尖沙咀分店惠顧可享9折優惠!!
=]都唔錯喎

放題之餘又搞搞小驚喜,令到每台食客都食得又開心又好玩
值得一讚^^
题外话/补充资料: 漁屋名氣越黎越大,人流亦越黎越多, 希望開多d分店,同時亦keep住質素,咁就最好喇^^
2013-07-23
  • 燒雞泡魚乾
  • 玻璃蝦
  • 三文魚刺身
之前聽同事講漁屋的放題選擇夠多夠齊, 所以即管試下訂個位試試. 星期六下午訂即晚位, 只餘下9:30, 並表明11:00last order, 11:30關門. 都ok 啦!9:30 到達, 不用等位就有得坐下了. 點了頭一轉約十項左右食物, 大約15分鐘才有第一樣野送到, 約25分鐘才齊晒. 有數項食物漏單, 不過算吧! 等第二輪才入單吧! 可能剛剛開始, 單太多了吧!食物質素真的ok, 魚生, 金菇牛肉巻, 花之戀人, 羊架, 雞軟骨, 天婦羅, 等等都非常美味.但炒九菜好難食, 千祈唔好點! 另外, 有個叫小女子定雞泡魚乾的, 都唔太好味.到了第二輪, 漏單情況持續. 體會最深的, 是食物偏鹹, 口有點渴, 點了兩杯玄米荼. 但等了20分鐘都沒來, 真的渴死了. 再點了了清酒同玄米荼, 再等10分鐘才來, 真的渴死了. 最後要求渴要水, 才真係有水......有個職員會耐唔耐走來問你有冇東西過了15分鐘仲未來? 條~~~  鬼記得咩! 最多咪記得幾樣, 不如每張單跟清楚尐啦!明明講明了11:00是last order. 但10:30已有人叫你埋單, 這個ok. 但到了10:40

明明講明了11:00是last order. 但10:30已有人叫你埋單, 這個ok. 但到了10:40 就last order了, 這個不太合理.

總括來講食物質素真的ok, 但漏單情況真的很嚴重, 出食物的時間亦偏耐, 提早了last order 是不滿的地方.
2013-07-27
  • 各魚生
  • 金菇牛肉巻
  • 天婦羅
  • 羊架
  • 雞軟骨
  • 花之戀人
2013-07-14 780 浏览
有訂位,可準時7:30入座,惡夢開始,點刺身第一round半小時才上,點20件只上10件,還要催多次才有,整晚4人只上了約30小片三文魚,螺則越上越少,第一客有5只,第二客只得一只,第三客又是一只,其他刺身亦每次上幾片,整晚只上了3 round 刺身,七點半落單的豬頸肉及面鼓湯,要到埋單時才上,差不多要2小時,唉,放題偷單很多餐廳都有,但都唔好咁離譜呀!當晚看到還有其他客在不停追,看來偷單在這裡很普遍和正常化,待應也習慣了,所以他們的態度亦十分馬虎,倒瀉汽水.....食物方面,拉面及烏冬十分多味精,未回家已非常口渴。早排曾在荃新天地的漁屋食過,感覺是不錯的,但同一集团不同分店的水準如此大分別,真叫人失望。基本上漁屋已被我徹底放棄!!
基本上漁屋已被我徹底放棄!!
题外话/补充资料: 還有一点,餐廳內有一扇相信是商場消防門的東西被大堆汽水堵塞,看來消防方面亦存有隱患!
2013-07-13
$206.8 (晚餐)
2013-06-03 607 浏览
呢日同 2 粒同事去左荃灣食 lunch~目的地係:漁屋!!去到啱啱有枱, 唔使等位, 太好!!坐低之後, 就睇 menu 揀野食...因為知道『午餐 +$10 任食三文魚壽司』所以左揀右揀, 就係要揀個想食但又應該唔會好飽既餐, 哈哈哈~最後決定左要:地獄湯蜆鍋 配 熱檸水等左大約 15 分鐘先有得食, 無計啦, 間店 full 晒嘛....一上枱: 哇~ 貌似好靚靚喎!!賣相幾吸引, 唔錯~先試一啖湯.......... 又估佢唔到幾好味喎~辣味啱啱好, 湯底亦唔會得個咸字, 有微微既蜆鮮味~再試下D 蜆.......... 又估佢唔到幾鮮味喎, 雖然細細隻, 但係蜆肉尚算飽滿, 而且唔會淨係得堆殼, 真係隻隻都有肉, 夠新鮮!!唯一無試既就係個海帶麵豉湯, 因為飲左就會好飽嘛, 哈哈~而要彈既, 就係個飯!! 感覺硬左 D 又乾左 D, 另外個同事果碗都係咁, 所以食左幾啖就無再食~反而個地獄湯就飲左唔少, 哈哈哈!!!至於 +10 蚊任食既三文魚壽司, 我地 3 粒女鞋子, 除咗一人一個 lunch set....前前後後一共 order 左....60 件!!!!好誇張呢,
呢日同 2 粒同事去左荃灣食 lunch~
目的地係:漁屋!!
去到啱啱有枱, 唔使等位, 太好!!

坐低之後, 就睇 menu 揀野食...
因為知道『午餐 +$10 任食三文魚壽司
最後決定左要:地獄湯蜆鍋 配 熱檸水

一上枱: 哇~ 貌似好靚靚喎!!
賣相幾吸引, 唔錯~
先試一啖湯.......... 又估佢唔到幾好味喎~
辣味啱啱好, 湯底亦唔會得個咸字, 有微微既蜆鮮味~
唯一無試既就係個海帶麵豉湯, 因為飲左就會好飽嘛, 哈哈~
反而個地獄湯就飲左唔少, 哈哈哈!!!

前前後後一共 order 左....60 件!!!!
好誇張呢, 哇哈哈哈~
如果唔係之後果 10 件溜咗單, 應該 total 食左 70 件添!!

不過呢....佢個 size 比平時食開既細, 一啖一件絕對無難度~
賣相係唔錯既....
至於質素呢, 可想而知啦, +10 蚊就任你食喎!!!!
三文魚薄薄的, 無咩魚味, 不過都幾肥美...
其實都唔係太差既, 呢個價錢, 呢個質素, 叫做好好架啦~

整體黎講, 我地都一致覺得唔錯~
一定有返頭呀~ 哈哈哈!!
题外话/补充资料: 建議, 如果想加 $10 蚊任食三文魚, 最好就計好一次過叫... (比如: 一次 order 80 件) 因為 lunch time 佢都幾 full, 而且 D 侍應都幾忙 (因為 lunch time 佢唔止做 set, 仲可以係 buffet) 所以出菜有D慢, 同埋個數目同你 order 既會有出入, 如果叫少少又再叫少少, 等既時間就會浪費咗~ 不過當然, 最好真係計過食得晒先好叫, 唔係使唔使錢既問題, 而係......珍惜食物嘛!!!!!!
2013-06-21
2013-02-13 389 浏览
6/2/2013 Lunch 豪放題之前都有試過漁屋 , $16x 任食 , 刺身又多款,其實都好經濟 , 今次決定選擇佢成為我地嘅公司團年飯。可能因為放題唔係set lunch嘅關係,餐廳另闢一間房俾我地。一開始當然點刺身啦。。。拎起張紙,不禁大叫:「咦,我啲希靈魚呢?」希靈魚竟然消失左。。。唯有將3文魚寫成30件,甜蝦寫成5o件補數啦!另外,仲點左魷魚刺身,炸物,串燒,天付羅,飲品,等我逐一介紹下先。刺身:因為一早知道甜蝦並不是大喜屋那款,而是橙红色細細的那款,所以都無咩驚喜。魷魚好明顯係剛剛溶雪,一咬即刻唧好多雪水出來,好惡心!3文魚都係正常味。甜蛋是最有驚喜,好有蛋味。而且面頭會有層燒溶了的糖漿,外脆內軟,正!炸物:超級推介炸芝士,外脆入面D芝士"煙煙un un" ,好有口感,又沒有油膩感覺。熱食:薄燒西冷牛扒好正呀,牛好入味,又林,但味道偏濃,一兩塊都幾飽肚。飲品:好多選擇,連玄米茶都有,不過好難飲,同水差唔多;另外仲有清酒,罐裝啤酒,可樂。。。。整體都ok,係食物慢d, 另外,食放題都係對刺身大期望d,但佢lee方便滿足唔到我。
6/2/2013

Lunch 豪放題

魷魚好明顯係剛剛溶雪,一咬即刻唧好多雪水出來,好惡心!
3文魚都係正常味。

熱食:薄燒西冷牛扒好正呀
,牛好入味,又林,但味道偏濃,一兩塊都幾飽肚。

2013-02-07
$170 (其他)
  • 甜蛋,薄燒西冷
2013-02-03 628 浏览
生日正日同老婆食咗一餐生日飯,隔多個星期又再一齊食多餐生日飯,但人腳就多啲,加埋姨仔、舅仔同佢女友,佢幾個又話想幫我慶祝下喎。查實年紀大咗,對生日飯都唔喺好在意,其實都志在搵個藉口一齊高興吓食番餐啫,要我搵地點,我都落意嘅,只喺要就得到各人口味,有啲煩啫,結果就去食日式放題,貪佢選擇多,點多少都得。選址荃灣如心廣場嘅漁屋,一來見佢幾人氣,二來價位唔貴,再者就喺近西鐵站,方便我哋往返。佢哋晚市收費:$158(6:30pm前入座或9:00pm後入座)、$178(6:30pm - 9:00pm入座)、$148(10:00pm後入座),以上都喺成人價,如星期五、六、日、公眾假期及前夕,就多收$10,加一就例牌啦。10張唔同長短、顏色嘅點菜紙,就包括晒所有任食任飲嘅選擇,有沙律、小食、手卷、卷物、火焰壽司、壽司、一品料理、炸物、爐端燒、拉麵 / 烏冬 / 炒飯、刺身、飲品、甜品,數過一次,嘢食連嘢飲,一共有成150樣嘢,一定令你飽住走。有咩揀我就唔多講,因為小弟將佢啲點菜紙掃描晒,放晌個食評度,大家可以慢慢參詳!一早訂好星期日7:30pm,侍應晌電話都交帶一句,話星期日通常都滿座,雖然訂咗位,最

10張唔同長短、顏色嘅點菜紙,就包括晒所有任食任飲嘅選擇,有沙律、小食、手卷、卷物、火焰壽司壽司、一品料理、炸物、爐端燒、拉麵 / 烏冬 / 炒飯、刺身、飲品、甜品,數過一次,嘢食連嘢飲,一共有成150樣嘢
一早訂好星期日7:30pm,侍應晌電話都交帶一句,話星期日通常都滿座,雖然訂咗位,最好都預早少少到,我哋都怕人多入座難控制,所以預早7:15pm到,嗰度勝在流量快,最後7:30pm都準時交到枱俾我哋
。因任食任飲限時兩個鐘,所以「嗱嗱淋」點嘢先,我哋兵分三路,分別各點幾個類別,一來減少重複,二來咁樣有效率啲
。當晚,我就見過隔離枱嗰一家人,因為一大棚人,點嘢無分工,結果就有好多嘢食重複又重複,而且點突晒,食剩唔少,感覺頗為浪費
成晚嚟講,個個類別都點啲,我哋5個人食咗乜,以下數一數先:
沙律、小食、手卷
蟹籽沙律、三文魚蟹籽沙律 – 餐前兩款沙律,志在清清味蕾。前者包含白蘿蔔絲、青瓜絲、蟹柳絲及蟹籽,唧上一般沙律,比較大路製作;後者材料都喺啲沙律菜、粟米、蟹柳粒、蛋粒、蕃茄、三文魚、蟹籽,但用上柚子醋汁,較為清爽輕怡啲。
芝麻八爪魚、川風螺肉、中華沙律 – 一小兜上晒3樣嘢,仲晌上面加咗少少素魚翅及芝麻,賣相俾咗啲手機。其實有少少怕八爪魚、螺肉「一坺坺」(音:pat)嘅醬,雖然啲嘢味道OK,但唔咁一坺嘢好啲。
軟殼蟹天婦羅手卷、大蝦天婦羅手卷 – 無諗過點手卷,因為喺太飽肚嘢喇,點咗完全喺意外。其實喺想點天婦羅,大意一時睇錯,變咗手卷,仲要好多客添
,做人嘅嘢,錯就要認,小弟只好一個人頂多幾件,唉!如果唔喺小弟依個錯誤,可以試多好多嘢囉。
卷物、火焰壽司

花之戀人、櫻之戀人、雪之戀人 – 3款卷物都唔錯喎,後兩位「戀人」值得推介,尤其個「櫻之戀人」,立方粒形嘅「壽司」,賣相精緻,以為上面一粒甜蝦下面喺一舊飯,原來飯內中空有舊炸蝦,口感過癮呀!所以跟住就一次過再多點5客,因為真喺好食,值得「安哥」

火焰芝士熟蝦壽司、火焰鰈魚背壽司 - 火焰壽司一共有7款,點咗其中兩款試試,味道不俗,尤其鰈魚背,話喺獨家必試,賣相小巧,鰈魚背又幾油潤鮮美。
壽司
壽司類一欄就供應常見嘅壽司同軍艦,都有成19款,但見唔喺太特別,只喺點少少嚟應吓景。點咗吞拿魚壽司、帶子壽司、八爪魚鬚壽司、栗米沙律軍艦,以帶子壽司最有睇頭,帶子厚肉味道挺鮮甜,壽司飯不過不失。
刺身

志在食得開心,唔喺為翻本,所以就算刺身,亦無亂咁狂點,但都點咗其中9款一試,樣樣都喺數量幾件,等大家都有機會試吓。一小碟冰鎮住上枱,雖然外觀唔喺執得好靚,但睇落啲刺身質素唔錯。9款刺身分別有三文魚、甜蝦、帶子、玻璃蝦、墨魚、蟹柳、紅立魚、鮑魚片、吞拿魚,小弟覺得三文魚、帶子、玻璃蝦依幾款較好,但整體大家都覺得水準屬中上!
一品料理

因為查實舅仔對生嘢唔多啱口味,所以屬於熟嘢嘅一品料理就為佢而點多啲。17款嘢,都幾多選擇,我哋前前後後都叫咗成7樣:地獄餃子鍋、清酒煮蜆、牛油栗米、燒羊架、金菇牛肉卷、糖心溫泉蛋、麵豉湯。依個部份出乎意料之好喎,
必試之選有燒羊架、糖心溫泉蛋、麵豉湯,羊架大大件燒得金香,溫泉蛋極之糖心,蛋黃濃香,麵豉湯撈一撈有昆布、豆腐粒、蜆隻,味噌味濃郁,有誇意之作。另外兩款推介之選:地獄餃子鍋唔算好地獄,中辣啦,勝在材料多,一鍋過有好多嘢食,餃子亦煎得香脆;清酒煮蜆,蜆肉幾鮮甜,只喺清酒味未夠強啫。
炸物

之前睇錯天婦羅一欄,事後搵番啱,當然唔會錯過啦,天婦羅香口嘢又個個啱食,自不然會點多少少,不過我哋都喺為免浪費,唔會點人頭數,寧願樣樣要幾件,可以多試幾款。新鮮熱辣送上,一籃子有大蝦天婦羅、南瓜天婦羅、蕃薯天婦羅、青椒天婦羅、茄子天婦羅、松葉蟹捧天婦羅、吉列墨魚餅、關東魚餅、炸餃子、芝士年糕,喺咪引到流口水呢?大部份都炸得唔差,脆漿無過厚,鬆脆唔油,而咁多款嘢,最得小弟歡心喺大蝦、南瓜、蕃薯、吉列墨魚餅、芝士年糕,除咗本身鍾意食依幾樣嘢之外,佢哋本身原味個味道較突出。
爐端燒

輪到爐端燒,因為喺熟食關係,我哋一樣叫唔少,同樣叫得嚟款多量少,鹽燒秋刀魚、鹽燒多春魚、免治軟骨雞肉捧、鹽燒鯖花魚、鹽燒雞中翼、燒日本河豚魚乾。當中免治軟骨雞肉捧同雞中翼有驚喜喎,前者口感軟滑香脆,後者雞中翼用上大呎吋嘅,唔會無肉食,況且醃得入味燒得甘香。燒日本河豚魚乾亦喺另一道心水菜,佐酒一流,魚乾已剪成一條條,口感軟軟,咬落又帶點煙韌。不過,成晚前後落過幾次單嘅漁屋長串燒(海蝦、青椒、芝心丸、車厘茄、帆立貝),一串都無嚟唔到
,至於其他嘢都有漏少少單,但情況唔嚴重,以今晚爆晒場嚟計,實屬輕微啦!
拉麵 / 烏冬 / 炒飯
如有需要,打算最後墊肚先叫,不過你見上面食咗咁多嘢,都無需要啦!況且女士們中後段已話差唔多,所以,留肚食雪糕仲好啦。

甜品
甜品分3類,仲晌門口剎有介事貼咗張通告:最新好消息,凡惠顧放題,豆腐花、啫喱、雪糕任食,大抵以前應該無甜品吧!不過最搞笑佢張點菜紙嘅標題竟然用上「特式甜品」喎
,小弟就睇唔到有幾特色喇,哈哈!3類甜品喺迷你豆腐花、四方啫喱、雪糕棉花杯,豆腐花品牌喺百福,但有別一般超市版本,喺份量少一半嘅迷你裝,但質感依然超滑,只有原味;啫喱無試,亦都唔多見有人試,相信喺四方果啩;而雪糕喺雀巢,雖然唔喺咩貴價品牌,但對雀巢棉花杯都有份懷念,本土嘢梗喺要支持吓啦,所以小弟4款味(雲呢拿、紅豆、朱古力、芒果)都各叫一客以表支持
,紅豆味較少食到,朱古力味似乎最好食。
飲品
又串燒、又天婦羅,嘢飲唔少得,漁屋任飲選擇確實唔少
,6款原罐罐裝汽水,仲有冷熱清酒、啤酒、冷熱玄米綠茶。我哋唔喺好酒一族,都點咗一小枝熱清酒高興吓,酒精度雖高,但小杯小杯咁飲,都OK架;我就盡興啲零系可口可樂接芬達提子汁,一罐接一罐
,到最後大家都叫杯熱玄米綠茶嚟暖番吓啲腸胃!
今回初次幫襯漁屋,感覺良好,除咗食物選擇多,我哋大部份點嘅嘢食都有一定水準,依時交枱俾我哋之餘,差不多夠鐘時又無話刻意催我哋走。咁爆場嘅情況下,漏單亦好輕微,而且無話貴價嘢點極都無,仲有服務員幾勤快,上菜收碟「渣渣淋」,態度唔錯,有個女經理臨截單前仲專燈走嚟問我哋仲有無嘢要點,我哋都食到好飽喇,但至少佢都有咁嘅心提提啲客。晌度借機再次多謝姨仔、舅仔佢哋幾個,等我食得滿載而歸!
  • 櫻之戀人
  • 芝士年糕
  • 免治軟骨雞肉捧
  • 燒日本河豚魚乾
2013-01-09 73 浏览
之前吃過荃新天地個間,今次林住試下如心呢間,點知大失所望,可以用不知所謂0黎形容。 個晚1行6人,1 去到門口好多人,因為之前BOOK左臺,所以1去到就有位,我地都系喜歡吃刺身,所以第1樣 0既就系刺身,跟住點左熟吃,過左1陣,最快0黎0既居然系牛卷,羊架,但系D羊架就真系同荃新天地個間差好遠,燒到好黑,又硬,總之勁難吃,我個F吃左1淡就吐做出0黎。。D炸物就OK,芝士年糕好吃。D雞翼同雞軟骨就燒得黑左D,等左30分鐘,刺身0黎啦,我地點左20甜蝦,20北寄,20帶子,但系只0黎左6件,唉。。放題。。不過我之後點都有0黎。。最0既系我0地點左幾次6條長串燒,居然到我地走都味出到,D魚頭,魚棋又話買曬,唔通長串燒都買曬。。最值得贊就系個9菜,就真系好好吃,我地一共吃左3個。。 但系我真系味吃過1間放題系0甘架。。偷單偷到0甘,想有下次都難啦。。我個F話以後5去漁屋,,我都系0甘話。。。
D炸物就OK,芝士年糕好吃。D雞翼同雞軟骨就燒得黑左D,
等左30分鐘,刺身0黎啦,
我地點左20甜蝦,20北寄,20帶子,但系只0黎左6件,
唉。。放題。。不過我之後點都有0黎。。最
最值得贊就系個9菜,就真系好好吃,我地一共吃左3個。。
我個F話以後5去漁屋,,我都系0甘話。。。
2013-01-02
生日食飯 BOOK 0左枱....睇埋睇埋樓上 樓下D人既食評.....心都寒寒地當日埋單加一 ,平均$160左右啦~冇咩特別比人拖去食飯又放題既話~打死寧願去打冷= . , =基本上 8成既 刺身+熟食係正常範圍之內~ 至於20%預左出事..唔好翻叫依家D $120 - $180 既放題.....真睇好睇在下的運氣~睇下個日有咩師傳註場...好唔好食就同賭大細一樣= ="坐低定輸羸----------------以下是個人小小心得的攻略,可應用於大大小小的放題料理----------------------------1.所有刺身白紙 一開始只叫人數既一半份量~ 上枱之後~可以全部分一半比其他味蕾正常既朋友試水平...有問題!有味! 既個別"刺身"立即踢去黑名單(最易出事係海謄 / 帶子/ 馬刀貝/)...最後吞拿魚最易試係有冇好多"渣"~最離譜因為解凍太快而食到一口都有渣.2.熟食紙 - 方法如上,特別注意名稱"古怪" / 超市貨 / 炸物(有D放題檔好鬼懶~炸定大半熟....再翻炸..引致肉質嚴重缺水根本過硬而難以消化)3.燒物紙 - 有D放題檔控制得好好~有單先開始燒或者預燒

3.燒物紙 - 有D放題檔控制得好好~有單先開始燒或者預燒. 但是另外有放題檔直頭先炸熟(360度都好金黃架!!) 或者 預先"煎"熟!!總結都係燒物變乾物...[命運問題....看大家啦~]

由於刺身冇味之下....得50%過關(默)...所以冇興趣去影刺身相~!!! [我A走其中一塊細塊三文比屋企隻貓試食....居然食左兩晚=.=好難食掛?]

以下都是一般熟食~80%合格~正常好味..蔬菜類OK!! 燒羊架有放小茴香OK好味!! (之前食過其他放題黑椒燒...香草燒..其實都冇咩味)

*****************相片來了~有圖有真相************
開胃用的~由菜邊觀察有冇擺雪櫃太耐...吹到出水/乾菜邊
正-好香~仲有絲絲既川菜氣息...個人掃光兩碟菜
正常厚度既天婦羅
2012-10-14
開胃用的~由菜邊觀察有冇擺雪櫃太耐...吹到出水/乾菜邊
正-好香~仲有絲絲既川菜氣息...個人掃光兩碟菜
正常厚度既天婦羅
2012-09-22 26 浏览
好耐無寫食評 , 但忍唔住食物都叫做ok , 各種壽司都細細件,飯就軟硬剛剛好 , 唔會食兩三件就飽哂 , 三文魚刺身新鮮 , 無雪味 , 8爪魚好硬 , 其他一般天婦羅蝦好厚粉 , 最正d金姑牛肉卷, 但羊架太肥 .不過甩單甩到阿媽都唔認得 , 我地5:45坐低,得兩檯客 , 有咩理由第一碟刺身就要三催四請 , 5個人 , 每種刺身寫20件 , 好過份咩?碟刺身仲要每種打5折 , 即10件 , 仲要唔比北奇貝 , 真係好有問題.前後入了6張刺身紙仔, 到埋單都只是食了3碟, 好心啦!同侍應反映 , 只換來'哦'一下 , 跟住無下文.
好耐無寫食評 , 但忍唔住
三文魚刺身新鮮 , 無雪味 , 8爪魚好硬 , 其他一般
天婦羅蝦好厚粉 , 最正d金姑牛肉卷, 但羊架太肥 .
前後入了6張刺身紙仔, 到埋單都只是食了3碟,
好心啦!
侍應反映 , 只換來'哦'一下 , 跟住無下文.

题外话/补充资料: 永遠bad list
2012-09-19
2012-08-11 38 浏览
前晚(9-8-2012 Thur)同女友人TW食佢o既生日飯,我揀o左o黎我女同事推介o既呢間,我book o左枱準時到,就先剔o野食,TW好快都到o黎,我o地食o左:刺身:1-6.三文魚,甜蝦(細隻),帶子(細隻),希靈魚(鹹o左啲),北寄貝,鮑魚片7. 燒日本河豚魚乾唔係o度o度有,所有一定要叫,o黎到,嘩!我以為係擺設,精緻到呢.一客得好少,食落,暖暖地,幸好未變太硬身,重係軟軟地..不過我唔記得蘸沙律醬食.8. 鹽燒多春魚攤凍o左,冇味,好彩唔太鯹.9. 鹽燒雞軟骨一樣係攤凍o左,冇味,呢個重有啲硬,唔掂.10. 漁屋長串燒(海蝦,青椒,芝心丸,車厘茄,帆立貝)一睇就睇到啲醬汁去晒海蝦o度,醬汁好甜,海蝦冇問題,帆立貝唔大粒,鮮味唔夠,芝心丸外面燒黑o左但裡面o既芝士未熔化.天婦羅:11-14. 大蝦,蕃薯(紫蕃薯,超甜),南瓜,芋頭(大大件,冇味)15. 川風螺肉TW話賣相核突,開頭食覺得唔太辣,OK,但食到底就辣喇.16. 海膽手卷海膽少到呢,好彩壽司飯都唔多,呢個味道正常,不過食到最後自己夾什錦刺身o既刺身去食就冇問題.17. 燒羊架有好多金蒜,食到有羶味但正常吧.18.

刺身:
身一round刺身
7. 燒日本河豚魚乾
似擺設o既燒日本河豚魚乾

8. 鹽燒多春魚
攤凍o左,冇味,好彩唔太鯹.

9. 鹽燒雞軟骨
一樣係攤凍o左,冇味,呢個重有啲硬,唔掂.
鹽燒多春魚同鹽燒雞軟骨
10. 漁屋長串燒(海蝦,青椒,芝心丸,車厘茄,帆立貝)
漁屋長串燒

天婦羅:
一大籃天婦羅
大大件紫蕃薯同南瓜天婦羅
15. 川風螺肉
川風螺肉
TW話賣相核突,開頭食覺得唔太辣,OK,但食到底就辣喇.

16. 海膽手卷

17. 燒羊架
燒羊架
有好多金蒜,食到有羶味但正常吧.

18. 清酒煮蜆
清酒煮蜆
蜆係鮮甜,但湯冇清酒味,只係鹹鹹o既麵豉湯.

正常o既有:
19-22. 墨魚餅,三文魚蟹籽沙律,什錦刺身沙律(黑醋味道o岩o岩好,但唔夠.)
左:什錦刺身沙律,右:三文魚蟹籽沙律,
,金菇牛肉卷(TW嫌牛肉太肥.)
金菇牛肉卷
23. 和風炒野菜
菜多數係椰菜同韭菜,食到有牛油香o既.

TW食,我冇食:
24-27. 吞拿魚刺身,白肉拖羅刺身,軟殼蟹手卷,軟殼蟹天婦羅

冇o黎到o既有汁燒雞扒,漁屋冷豆腐同第二round剔o既刺身中,冇o左北寄貝.

飲品:
熱玄米綠茶,一啲都唔熱,又細杯又冇玄米味.

重有壽司,鍋物o個啲我o地都冇剔.

環境:
冷氣開得比較大,凍o左啲.

服務:
之前打o黎book枱7:00pm時,職員話只可以book7:45pm,咁晏?我好奇怪,原來佢o地有分時段,一個係5:30pm食到7:30pm,佢o地話7:30pm冇晒位,所以要7:45pm.咁冇辦法,而o個日我放o左工搭o緊車去,大約7:22pm,佢o地打o黎話有枱,可以早啲o黎.

我覺得呢樣唔係幾好囉,客人因就佢o既時間而晏啲放工o黎,點知佢話有枱就想客人早啲食早啲食早啲走,做多一輪.咁一係佢o地自己做好planning啦.

我坐低後剔o野食,要自己寫枱號冇問題,但枱上面冇寫o係幾多號枱呢.

其實o野食好快到o黎,唔錯o既.

我o地剔o左o既o野食都差唔多o黎齊,唯獨是和風炒野菜,於是我o地就問一問侍應,佢好老實咁答我:’唔係漏單,係因為要儲多啲至炒.’哈哈哈,即係好少人叫呢個吧.

9:30pm女侍應o黎提醒我o地last call之餘,都問我o地有冇o野未到,我o地就答和風炒野菜,佢問係咪o岩o岩叫?我o地答唔係,佢就跟跟,最後都到o左.

個個都好有禮貌有效率.
海膽手卷同軟殼蟹手卷
2012-08-09
$170.00 (晚餐)
2012-07-07 31 浏览
「放題」 二字經常在我生活中出現無他, 身邊友人10個有9個都愛食日本野, 凈低果個都會失驚無神1-2個月1次左右話想食日本野(但我仍然係每次聽到都好驚喜)再者, 唔知幾時開始, 朋友間聚會, 無論傾緊食咩都好, 總會聽到有人建議「放題」不過!今次想講既, 唔係呢間既放題係佢地午餐鑒於呢頭都幾就腳(就我腳)又未食過佢放題以外既野一於衝左入去再算!入到去見到好~~~多~~~~人~~~~~~都幾多附近上班一族過黎食本身想食冷烏冬/麵, 因為真係好熱但後來見到隔離台碗魚生飯咁靚心郁郁又叫左個「京蔥吞拿魚飯」餐(唔知冇記錯名) 論賣相, 都ok咖尤其係個木筒, 好得意! 日本人果然係食呢方面果然係連視覺上都兼顧到但「好睇唔好打」(好睇唔好食)D吞拿魚同飯都唔得吞拿魚唔新鮮單單係呢點已經將佢既分數減半畢竟魚生係主角飯冇醋味我好少食魚生飯會有淨仲要今次淨既係魚生下次唔會叫呢個喇
放題」 二字經常在我生活中出現

不過!
今次想講既, 唔係呢間既放題
係佢地午餐

鑒於呢頭都幾就腳(就我腳)
又未食過佢放題以外既野
一於衝左入去再算!

入到去
見到好~~~多~~~~人~~~~~~

都幾多附近上班一族過黎食

本身想食冷烏冬/麵, 因為真係好熱
但後來見到隔離台碗魚生飯咁靚
心郁郁又叫左個「京蔥吞拿魚飯」餐(唔知冇記錯名)

個飯唔會再試喇應該
論賣相, 都ok咖
尤其係個木筒, 好得意!
日本人果然係食呢方面果然係連視覺上都兼顧到

「好睇唔好打」(好睇唔好食)
D吞拿魚同飯都唔得

吞拿魚唔新鮮
單單係呢點已經將佢既分數減半
畢竟魚生係主角

飯冇醋味

我好少食魚生飯會有淨
仲要今次淨既係魚生

下次唔會叫呢個喇

题外话/补充资料: 雖然今次個飯真係唔得 但放題食咁多次黎講 呢間叫做ok既! 未係最好 但勝在款多! 價錢都ok
2012-06-30 37 浏览
在了解如何「攻略」漁屋前先要了解一些事項:1)職員不多,全都忙的吐血,不要期望他們的服務質素2)甩單.漏單是家常便飯,不要呆呆的等到海沽石爛或是大發雷霆,15分鐘還沒到的就催問一下他們吧3)早起的鳥兒有蟲吃,不想限定食品被沽空就預約早點的時間吧4)不要遲到,遲到不如不要到,因為大概被walk-in的拿去你的位置了要是你認為以上的都可以接受,那歡迎開始漁屋之旅somehow,以上的問題看來服務一欄可以直接肥掉了....漁屋採用的是傳紙任點的放題而在下給各位第一個的建議是:把天婦羅那張紙丟掉吧好好好~在下了解你喜愛天婦羅的心態可是很遺憾的在下要指出你要是抱著大無畏點下收到的只會是一客「軟霖霖粉團」而已...最多還不過是追加「油泡野菜」......那是否說可以打道回府了?當然不是,我這篇可是教大家如何「攻略」而不是跟大家說「生人勿近」的呢以下就介紹美食吧最先要介紹的是刺身來漁屋在下認為非吃刺身不可三文魚,帶子(在下主要吃這兩個,還有個什麼魚的忘了名字- -..)雖然質素不算得上是絕好但中上的評價吾以為絕對相符以百多元的價格放題而言吾以為可算是超價的了(在下沒點甜蝦,不清楚狀態,但在下吃的都沒
在了解如何「攻略」漁屋前
先要了解一些事項:
1)職員不多,全都忙的吐血,不要期望他們的服務質素
3)早起的鳥兒有蟲吃,不想限定食品被沽空就預約早點的時間吧

要是你認為以上的都可以接受,那歡迎開始漁屋之旅

漁屋採用的是傳紙任點的放題
而在下給各位第一個的建議是:

把天婦羅那張紙丟掉吧

好好好~在下了解你喜愛天婦羅的心態
可是很遺憾的在下要指出你要是抱著大無畏點下
收到的只會是一客「軟霖霖粉團」而已...
最多還不過是追加「油泡野菜」......

那是否說可以打道回府了?
當然不是,我這篇可是教大家如何「攻略」
而不是跟大家說「生人勿近」的呢
以下就介紹美食吧

最先要介紹的是刺身
來漁屋在下認為非吃刺身不可
雖然質素不算得上是絕好但中上的評價吾以為絕對相符
以百多元的價格放題而言吾以為可算是超價的了
(在下沒點甜蝦,不清楚狀態,但在下吃的都沒有雪味的問題)

再來得要介紹一品料理
份量不算多而味道也算是不錯
在下推薦比較特別:牛油粟米......真的很香口,就當被盲了信在下一次!

至於限量料理方面首推三文魚鮫,超一流
再來就是頭跟骨...
三文魚骨用蒜來炒,超香口
而且骨夠大條,不用怕吐骨麻煩

之後再看到的是...手卷...
飯=填飽肚子
紫菜=超「霖」
.................聰明的朋友知道應該如何辦的了吧

啊,跑到最後差點忘了一人限定一客的特別料理
一般而言都是三文魚腩
那滿滿的油香跟入口即融的感覺實在是令人難忘的說

總而言之,只要迴避開陷阱
在下認為此店價格相宜,絕對是有令人一試再試的價值
2012-06-18