餐厅: 漁米之鄉
资讯:

餐厅: 漁米之鄉
资讯:

2024-09-26 32 浏览
去左呢間馬鞍山恆安邨商場3樓魚米之鄉飲茶,服務一般,我覺得因為人手唔夠,環境一般可能太舊,食物質素還可以,我鐘意呢到嘅腸粉,佢嘅腸粉啲皮都好滑漏好好味,其他野食就都可以,唔係太差,正正常常。
2022-07-09 926 浏览
若行經附近,可以來試試!晚市小炒夠鑊氣,來料加工約$80-110款,服務街坊多年,富人情味,晚市平均每人$200,又有鑊氣又食得自在。屋邨酒家,環境不過不失,裝修可以的,冷氣足夠,枱與枱空間充足,食飯環境算是舒適。門外有小空地,外望一片天空,亦可呼吸新鮮空氣,是一大特色!街坊生意,基本上早午晚都有一大堆人,由早午的茶市,到晚上小菜,加上外賣加餸,都是呼吸著人間氣息。員工服務方面,用人不多,一個侍應照顧6-8枱客,不能要求太多。預街坊小店的水平來試試,都應會令人喜出望外!
若行經附近,可以來試試!
晚市小炒夠鑊氣,來料加工約$80-110款,

門外有小空地,外望一片天空,亦可呼吸新鮮空氣,是一大特色!

椒鹽鮑魚

啤酒

清蒸瓜子斑
椒鹽鮑魚
啤酒
清蒸瓜子斑
  • 咕嚕肉
真心食物質素不過不失,其實呢樣都算,屋村酒家你想點。但最興今晚臨埋單前我老父只係問了一句點解啤酒會貴左,突然個收銀仔(後生)發難而帶點激動「你食咩餸呀 !」「我問你食咩餸呀 !」其實係我地睇漏左跟某些菜啤酒係平啲, 點某些菜係會跟返原價,但今晚父親節我地都係簡單問佢一句就即場黎料,話哂都係你個客簡單解釋返原因唔得!? 記得年半前食過佢伙記都係咁上下態度,黎左個餸但個白飯等左好耐未到就問佢伙記,又係黎料話白飯梗係等餸上齊先比你啦,其實都上左個餸比個白飯我都好合理啫。呢間嘢特別見你得兩三丁友食飯,見你好恰,問多兩句發發老脾。間野咁多年係條村開咁耐, 大家街坊街里做街坊生意但係半點人情味都無。真係當你乞衣, 執左咁多間有原因。

真係當你乞衣, 執左咁多間有原因。
2021-06-20
2019-08-20 1209 浏览
姨丈生日,我們做後輩的,當然要約埋幾個老表,一齊過去馬鞍山跟他慶祝一下囉!亞姨一家都是魚米之鄉的忠實Fans(因為他們過來較方便),甚麼節日,都是在這間慶祝,我都嚟過好多次,但第一次打食評。 今晚叫了燉雞腳湯(雞腳出油,湯面很油,但好飲的),椒鹽鮮魷(粉漿唔夠薄,唔夠脆),粉絲雜菜煲(ok的),粟米班塊(好味),蓮藕餅(好好食,叫了兩碟),蝦伊麵(麻麻地,唔吸引),咕嚕肉(我冇試,他們說好),魚香茄子(咸魚味唔夠,但餸飯唔錯),蒜豉蒸盤龍鱔(白鱔好肥美,超正),紅燒豆腐(味道ok), 總結: 街坊菜館,不管白天飲茶點心或晚市小菜,整體都算不錯,當然,畢竟是街坊聚腳地點,有些街坊與少部份侍應,會有獨特本土粗口文化溝通方式,未必個個人都接受,坦白講,如果唔係想陪吓老人家,我真的不會主動叫來的😂,但老人家開心,甚麼都沒所謂了。

蒸盤龍鱔
蒸盤龍鱔
蓮藕餅
  • 盤龍鱔
2019-03-05 719 浏览
用隱世酒家形容這間在恆安商場內隱蔽位的酒樓,是最合適的形容詞。自問都經常出入呢到,但就真是一直都唔知有漁米之鄉,一來位置唔顯眼,二來商場外又冇水牌,所以今次都是朋友介紹帶來,先知呢到有酒樓呢。店面不大,像一般茶餐廳的大小,整體我估可以坐20枱左右,主要都是做街坊生意,門外都有幾枱,是俾吸煙朋友坐的。當晚我們有大有小,坐最近門口的店內位置,所以當門打開左,煙味就直撲我地了,所以當有人冇順手關門,我地就要自己拉番好隻門, 所以有點美中不足。周日晚上佢地都有供應3小菜套餐,$248未計加一及茶錢,包自選3個小菜及一個湯,未包白飯。小菜都大碟,不過今次中左伏既係, 唔知佢個七彩魚柳,原來都係D甜甜酸酸味既小菜, 搞到我地又叫左咕嚕肉,基本上兩碟都是一樣味的,有點奇怪。另點左個蒜香蒸開邊娃娃菜,煮法好新鮮特別,不過成碟夾埋得三棵娃娃菜,就真係太少了。整體都OK,平常晚飯來講, 一家4口都夠食。
七彩魚柳
咕嚕肉

整體都OK,平常晚飯來講, 一家4口都夠食。
2019-02-24
2016-11-19 1360 浏览
漁米之鄉 is a 粉麵餐廳 in Ma On Shan and i am surprised that it has another branch of 茶樓 in Heng On. 5 dim sum for two of us during lunch. $97 all included at standard quality. $5 each for tea. Abundant choices from the lunch discount list. Overall all taste pretty well. Could go again.鮮竹卷Steamed beancurd sheet roll煎米雞Steamed glutinous rice roll (pan-fried)My first time trying pan fried steamed glutinous rice roll. Fried with an egg on top of the rice roll and was quite oily. I prefer the traditional st

My first time trying pan fried steamed glutinous rice roll. Fried with an egg on top of the rice roll and was quite oily. I prefer the traditional steamed one.

Purple potatoes cake (pan-fried)
Purple potatoes are hitting the food industry and now even in 茶樓!Not bad but it was the earliest-served one. As a dessert it should be delivered at last instead.

Steamed Vegetable Dumplings
Dumpling wrappers were too thick that i skipped them.

煎薄撐Fried Chinese Thin Pancake
A big one

We ordered too much carbohydrates. Couldn't finish everything.

P.s. Limited number of working staff members. Took time to send the decided dim sum list out.
2016-05-26 891 浏览
得閒就會落樓下食哩間酒樓,因為成日都會有一兩樣野做特價, 今次叫左個雜菜煲、沙爹肥牛、風沙雞,沙爹牛汁太多,不過味道還可以,雜菜煲好難整得唔好食,所以都okay,風沙雞係比較特別小小,辣辣地同埋幾香,今次嘅雞件幾嫩,炒得又香!埋單時仲有桂花糕送添,非常飽嘅一餐!
得閒就會落樓下食哩間酒樓,因為成日都會有一兩樣野做特價,

埋單時仲有桂花糕送添,非常飽嘅一餐!
2013-01-21 566 浏览
當日本來想去西貢下午茶.但在馬鞍山下午2時也沒有吃東西.在呢間漁米之鄉門口誤以為是酒樓.應該好大間.坐位舒適.怎料入去店內一看環境.格局只像普通茶記.5分鍾後.在最角落找到4人卡位.和待應說只有二人.可否收走二套碗碟,待應晦氣回應.一陣有人撘枱,不可以..該4人位相當窄,而且有東西障礙.會撘枱.機會極微,服務不過不失,不太好也不會難以接受.掦州炒飯45元:飯粒濕身,而且過鹹,材料主要是菜.义燒.蝦.炒成,义燒味道還帶點鹹香,蝦是完全零味道,只是肉質仍彈牙.味道可能不合心意,但勝在份量十足.2人吃一碟.也飽8成.炸多春魚23元:非常大碟,即叫即炸,每條也熱辣辣,卜卜脆,十分香口.炸粉亦不厚身.已完全吸油,零油份,相當不俗炸雞翼23元.同是即叫即炸,完全吸油,拿上手熱辣辣.而雞翼大大隻.咬下肉汁豐盛.肉味相當濃厚.炸物食不完.送了給印尼人食.計服務,.同掦州炒飯差.炸物不俗,所以給ok評分

2011-09-01 395 浏览
真係一肚火~ 毫無操手~ 冇心工作~!!!各兄弟~事件如下講真對E間野已經冇要求~但係事旦求其同冇得選擇下唯有去食話說我當日叫O左一個雞扎 一啖咬落去 ( 通常小弟食雞扎 係一扎扎咬落去,除O左舊式雞扎)就覺得E 凍冰冰又生生地 ~ 就同個疑似經理講( 都要叫成個字先有人) 佢地D 扎唔熟亞經理話O甘我同你換啦~ 15MINS 過後經理送上另一碟...我就整閞塊皮睇睇先...WA~~ 仲生過之前 即刻叫經理黎 ,即刻同佢講又係O甘WO~仲生過之前, 你地廚房攪乜O架...講講講完之後...佢仲好有勇氣O甘問...再等多碟MA....我真係唔知好嬲定好笑...即刻埋單走人.....
真係一肚火~ 毫無操手~ 冇心工作~!!!

各兄弟~事件如下

講真對E間野已經冇要求~但係事旦求其同冇得選擇下唯有去食

WA~~ 仲生過之前
即刻叫經理黎 ,即刻同佢講又係O甘WO~
我真係唔知好嬲定好笑...即刻埋單走人.....
差~2碟都生
2011-06-30
這晚係提早慶祝母親節﹠妹妹生日飯,父親大人唔想去咁遠,就在家樓下食呢!這間酒樓係恆安邨最好食呀!這間酒樓細細間,間局﹠坐位也舒適,我們6:45去到,得一台客,不用等位 嘩!這酒樓真係好抵食,小菜點3個送1個,通脹底下都咁平,又好味! 大千雞煲:味道係唔辣的,汁收得好乾身,不會杰杰的,好入味,配料有乾蔥,芫茜入晒汁的味道,我鐘意 魚香茄子煲:妹妹很喜歡,熱騰騰呀!好野味,撈飯一流 椒鹽多春魚:勁抵!$28 呢個真係爆正囉!好想去食多次,雖則好熱氣 粉唔厚,好脆好大條,魚又唔腥,正呀! 薑蔥魚雲煲:味道不錯,但魚雲碎了些 南乳粗斎煲:南乳好入味,又係撈飯精選 我地不知不覺點了很多煲仔菜 但確實這裡的煲仔菜真的很不錯,一家人食得好開心!預祝妹妹生日快樂!﹠ 媽咪母親節快樂呀!
我們6:45去到,得一台客,不用等位

魚香茄子煲:妹妹很喜歡,熱騰騰呀!好野味,撈飯一流
粉唔厚,好脆好大條,魚又唔腥,正呀!
薑蔥魚雲煲:味道不錯,但魚雲碎了些
南乳粗斎煲:南乳好入味,又係撈飯精選

我地不知不覺點了很多煲仔菜
但確實這裡的煲仔菜真的很不錯,一家人食得好開心!

預祝妹妹生日快樂!﹠ 媽咪母親節快樂呀!

2011-05-03
庆祝纪念