2024-07-16 76 浏览
醬油蟹餐🦀今次嘗試咗佢個醬油蟹 🦀原來係凍食 食到入邊還有些冰入到😂 蟹黃好多 蟹肉嫩滑 配埋紫菜拌飯 好好食😋配菜🫓餐廳小菜送泡菜、韓式魚蛋(一塊塊魚蛋)、煎餅 送小小貼士將泡菜拌埋入拌飯 味道會多層次😃年糕人參雞湯🍚湯入邊有年糕 還會送個飯 湯嘗到少少胡椒味道 人參味不太重 🥘保證食到飽 總括來講 店舖屬老店 設計風格維持係千禧年代 像時間定格 🕐 係同區內 價錢實惠 店舖座位寬敞 乾淨 坐得舒服 適合家庭聚餐 👨‍👩‍👧‍👧👩‍👧‍👧👩‍👩‍👦
醬油蟹餐🦀

配菜🫓

年糕人參雞湯🍚

2024-07-09 67 浏览
已經一年冇去韓國了,朋友想食韓國菜,所以同左佢去尖沙咀有名嘅「韓國街」食個lunch。見漢城美食裝修新正,門口幅牆上已經有Menu即刻可以睇到有咩食。今次試左個「純豆腐豬肉湯」 순두부찌개 (돼지) ,好多豆腐唔太辣,HKD99, 對比其他鋪頭都一鍋百幾蚊,呢個算幾抵食。因為唔太肚餓,只係另外叫左半份「韓式豬手」 配上韓國空運嘅米酒。你冇睇錯,中午已經係度飲酒 :)。第一次係香港食韓國豬手,感覺唔錯,肥瘦適中,切得薄薄地,配上韓國 막걸리,正! 米酒酒精成份只有6%,有米香又甜甜地,可以一試。

1K
2024-07-08 141 浏览
漢城美食據說係尖沙咀區內開店最長韓國老店. 菜式種類都幾多, 座位寬敞幾好坐​前菜有泡菜、魚糕、煎餅, 煎餅都係凍左韓式豬手(半份)$168原來半份都幾多~豬手軟腍入味, 豬皮帶膠質口感, 配有麵豉醬同香辣醬汁. 配埋爽脆生菜減低油膩感, 幾好食辣牛肉京蔥湯 $118落左碎牛肉, 粉絲同蔥, 瓜等. 湯頭香辣惹味, 好下飯生米酒 $105酒精濃度6%, 配韓國菜好夾. 甜甜嘅帶米香味好易入口, 又有D有氣啤酒Feel 咁不過少左苦澀味
漢城美食

​前菜有泡菜、魚糕、煎餅, 煎餅都係凍左

韓式豬手(半份)$168

辣牛肉京蔥湯 $118
落左碎牛肉, 粉絲同蔥, 瓜等. 湯頭香辣惹味, 好下飯

生米酒 $105

• 韓式豬手
🇰🇷尖沙咀正宗韓式家庭料理🦀鮮甜醬油蟹🥢✨賣點: 餐廳門面好eye catching 一揾就揾到✧*。 裝潢帶有簡約懷舊風格 座位寬敞 位置多 啱一家大細聚餐之用由韓國人主理 味道正宗 (雖然門面唔係韓國人🤣)多款韓式家常菜式鍋物 仲有炸啤選擇【食物 】 ❶ 醬油蟹+紫菜飯團 ($190/one)蟹肉晶瑩 鮮甜綿滑又唔會腥甜鹹嘅芝麻醬油加埋仲鮮甜♡₊⁺重點係蟹膏澎湃 係咁流出嚟同紫菜飯攪拌一齊食好治愈(*´˘`*)♡❷年糕人蔘雞湯 ($119)食完涼性嘅醬油蟹再食番温和啲嘅人蔘雞湯中和下湯底人蔘味明顯但未去到好重年糕薄切煙韌雞肉經熬煮後偏冧 原汁原味 味道清淡健康
🇰🇷尖沙咀正宗韓式家庭料理🦀鮮甜醬油蟹🥢

✨賣點:
餐廳門面好eye catching 一揾就揾到✧*。
裝潢帶有簡約懷舊風格
座位寬敞 位置多 啱一家大細聚餐之用
由韓國人主理 味道正宗 (雖然門面唔係韓國人🤣)
多款韓式家常菜式鍋物 仲有炸啤選擇

【食物 】
❶ 醬油蟹+紫菜飯團 ($190/one)
蟹肉晶瑩 鮮甜綿滑又唔會腥
甜鹹嘅芝麻醬油加埋仲鮮甜♡₊⁺
重點係蟹膏澎湃 係咁流出嚟
同紫菜飯攪拌一齊食好治愈(*´˘`*)♡

❷年糕人蔘雞湯 ($119)
食完涼性嘅醬油蟹再食番温和啲嘅人蔘雞湯中和下
湯底人蔘味明顯但未去到好重
年糕薄切煙韌
雞肉經熬煮後偏冧
原汁原味 味道清淡健康

2024-07-04 71 浏览
突然好想吃韓國料理但是只想吃韓國人主理的韓式餐廳尋找附近餐廳找到這一家 環境都不錯不會有很大的油煙味前菜有3款 泡菜、煎餅、豆芽菜吃韓國餐必點米酒 比燒酒好喝太多了醬油蟹好抵食 $190/隻 $360/2隻2個人叫一隻 蟹size中等大小不會很咸 略帶麻油香氣蟹膏晶瑩 好誘人配紫菜飯可以吃2碗飯都覺得不夠吃完醬油蟹再來一鍋熱熱的泡菜豬肉豆腐鍋泡菜湯屬於偏酸的 必須配飯一起吃聞到隔離檯石鍋飯很香 下次還想再來吃畢竟在尖沙咀比起很多韓國餐廳都要平性價比不錯
突然好想吃韓國料理

畢竟在尖沙咀比起很多韓國餐廳都要平
性價比不錯

2024-07-02
  • 醬油蟹
2001年開店,尖沙咀區內開店最長時間,而且系同區最經濟實惠既店鋪。由韓國人主理嘅店鋪,正宗韓國料理,而且菜式種類繁多。裝修設計簡潔,木枱椅,環境整潔,座位寬敞,適合家庭聚餐。餐前小吃:🥬泡菜、🍢魚糕、煎餅🐖 BRAISED PIG TROTTERS ( HALF ) $168► 韓式豬手只在傳統韓國餐廳先會食到,肉質Q彈軟嫩,完全沒有腥味,而且有豐富的骨膠原,吃完皮膚緊致有彈性。🥣 RICE CAKE & DUMPING SOUP $98► 年糕餃子湯,一片片年糕,加上傳統韓式圓形餃子,蛋花、紫菜,味道一流。🍶 KOOKSOONDANG FRESH MAKGEOLLI $105► 生米酒,韓國人最喜歡飲米酒,精選100%純米釀成,口味純淨細膩柔和甘美,並含有豐富的乳酸和膳食纖維,帶點乳酸菌的口感是款輕鬆搭配性高的酒款。

餐前小吃:
🥬泡菜、🍢魚糕、煎餅

► 韓式豬手只在傳統韓國餐廳先會食到

2024-06-29
  • 韓式豬手
2024-06-28 35 浏览
🐽 韓式牛骨排湯個湯底熬得好耐,濃郁香濃,牛骨排煮得軟腍入味,湯裡面仲有啲蔬菜同埋蘿蔔,煮到好入味好好味。呢個湯有好濃厚嘅牛肉味道,好適合作為開胃菜或者暖胃嘅選擇,另外湯底送飯真係好夾,送飯一流同🐽 醬油蟹醬油蟹係黎到嘅經典菜式之一。佢地嘅蟹肉鮮嫩多汁,配上濃郁嘅醬油汁,味道好濃郁香甜。蟹肉入味,蟹膏亦都好多,連埋啲汁一齊送飯感覺極邪惡。醬油蟹係一道需要耐心慢慢享受嘅菜式,每啖都有滋味,又係偷飯賊
🐽 韓式牛骨排湯

🐽 醬油蟹
2024-06-26 43 浏览
尖沙咀漢城美食👀👀韓國泡菜😍😍酸甜適中,辣味十足,一口下去就能感受到韓國人民的細致入微。讓你一口接一口,根本停不下來!蜜糖蒜蓉炸雞😀😀外酥內嫩的炸雞搭配上甜蜜的蒜蓉醬,口感絕對驚艷。咬一口下去,香脆的外皮和豐腴的肉汁完美融合,再配上一杯韓國米酒,這種口感和氛圍將讓你難以忘懷。韓式香辣魷魚石頭飯💕💕這道菜雖然辣度偏高,但口感卻十分豐富。魷魚口感柔嫩,石頭飯入口即化,再配上香辣醬汁,真是美味無比。如果你喜歡辣味美食,一定不要錯過這道菜!每道菜品都是由來自韓國的正宗食材制作而成,味道純正,口感絕佳。
尖沙咀漢城美食👀👀

韓國泡菜😍😍

蜜糖蒜蓉炸雞😀😀

韓式香辣魷魚石頭飯💕💕

2024-06-26 107 浏览
漢城🇰🇷美食真係由細食到大,佢由韓國🇰🇷姨姨🧑‍🍳主理, 味道正宗,食物🍲🍝🍛🍚🫕種類繁多, 但最重要係價錢💸實惠同環境寬敞,係我學生時代嘅食堂🪟。 而現在則係同家人或一大班朋友聚餐嘅必選之地之一。🍭年糕🍲人蔘雞🐔湯韓國👬👭人有說在炎夏🌞😎中進補係最有效👍, 所以每逢大熱🌞🥵天, 必來個人蔘雞湯補下🫂身。 呢度嘅雞湯🫕足料味道濃稠, 充滿媽媽🤦嘅味道。🍭醬油蟹🦀 + 紫菜飯團🍙時常都好掛住👉👈鮮味滿滿嘅醬🦀油蟹, 但只敢响呢度食, 除了味道正宗外, 食材新鮮及處理手法衛生都係信心💫之選。 再配沾滿韓國🇰🇷麻油嘅紫菜飯, 係海鮮同麻香味的結合,簡直係天仙配💃。

🍭年糕🍲人蔘雞🐔湯

🍭醬油蟹🦀 + 紫菜飯團🍙

2024-06-24
  • 前菜
  • 生米酒
  • 年糕人蔘雞湯
2024-06-22 122 浏览
香港尖沙咀出名有一條韓國街,就是金巴利道整條街都是韓國餐館。漢城美食由2001年開店,是同區開店最長時間,而且最經濟實惠的餐館。環境整潔,座位寬敞,裝潢帶著復古玩味。菜式種類繁多,由韓國人主理,猶如置身於韓國,品嚐正宗韓國料理。每枱提供3道前菜:泡菜、芽菜及煎餅。我們一共點了4道菜:♡蜜糖牛油雞翼 $58雞翼部位更加幼嫩,外脆內軟,另配年糕。♡拉麵炒年糕 $95拉麵的辣汁與年糕非常配合,甜甜辣辣,開胃又惹味。♡吞拿魚紫菜飯卷 $84我最喜歡食韓國飯卷,配有不同蔬菜,內餡很豐富,口感有層次,而且每一片都鋪上芝麻, 賣相不錯。♡炸醬麵 $89韓劇經常見主角食得很滋味, 口味與韓國食到得一模一樣, 還加了太陽蛋, 非常滿足。

♡蜜糖牛油雞翼 $58
雞翼部位更加幼嫩,外脆內軟,另配年糕。
蜜糖牛油雞翼
蜜糖牛油雞翼

♡拉麵炒年糕 $95
拉麵的辣汁與年糕非常配合,甜甜辣辣,開胃又惹味。
拉麵炒年糕
拉麵炒年糕

♡吞拿魚紫菜飯卷 $84

♡炸醬麵 $89
炸醬麵
2024-06-18
2024-06-21 20 浏览
同個friend gathering想食韓國嘢,梗係去尖沙咀出名嘅韓國街🤭正宗得來又好味,性價比極高🇰🇷好似去咗轉韓國咁😂餐廳員工全部都係韓國人🇰🇷叫咗份醬油蟹🦀🦀配紫菜飯🍚🍙超多飯,加紫菜超好食🥹醬油蟹兩隻啱啱好,有多蟹膏,非常鮮甜‼️仲要食完冇肚痾✅另外,再叫咗一份辣豆腐海鮮湯🌶️🦀🦑🦐好多魷魚、蜆肉🌶️🌶️🌶️🌶️勁好食!同埋一定要飲佢嘅米酒🇰🇷🤤飲飽食醉🤭

餐廳員工全部都係韓國人🇰🇷

同埋一定要飲佢嘅米酒🇰🇷🤤飲飽食醉🤭
  • 生米酒
  • 辣豆腐海鮮湯
2024-06-20 52 浏览
最近搵到一間好在尖沙咀區內開店最長嘅舖頭 2001年開店 成20幾年㗎 好厲害 經過咁多年仍然屹立不倒相信絕對有佢嘅吸引力重點係佢係韓國人主理嘅可以品嚐到正宗又美味嘅韓國料理相比起同區嘅餐廳,佢嘅價錢係最經濟實惠菜式選擇好多坐低店員先會附上三款前菜有泡菜豆皮同埋蔬菜煎餅幾款前菜都好有特色味道唔錯人蔘年糕雞湯人蔘味道適中 相信已經調節過去迎合我地嘅口味雞肉已經切絲方便進食 雞肉好滑吸收晒人蔘雞湯嘅味道加埋好煙靭嘅年糕 熱辣辣令人忍唔住一口接一口韓式豬手 (半份)大大份豬手炆得好入味入口軟糯 有陣陣滷汁香味豬手附上生菜可以夾住一齊食,口感又唔同比較清新,去除肥膩感加埋特製嘅甜酸醬汁 好味道餐廳餐牌上有好多飲品選擇但由於我哋唔飲酒所以最尾都係叫咗兩罐可樂食飯時間已經人山人海 座無虛席
最近搵到一間好在尖沙咀區內開店最長嘅舖頭
2001年開店 成20幾年㗎 好厲害
經過咁多年仍然屹立不倒
相信絕對有佢嘅吸引力
重點係佢係韓國人主理嘅
可以品嚐到正宗又美味嘅韓國料理
相比起同區嘅餐廳,佢嘅價錢係最經濟實惠
菜式選擇好多

吸收晒人蔘雞湯嘅味道
加埋好煙靭嘅年糕 熱辣辣
令人忍唔住一口接一口
人蔘年糕雞湯

韓式豬手 (半份)
大大份
豬手炆得好入味
入口軟糯 有陣陣滷汁香味

豬手附上生菜
可以夾住一齊食,口感又唔同
比較清新,去除肥膩感
加埋特製嘅甜酸醬汁 好味道

餐廳餐牌上有好多飲品選擇
但由於我哋唔飲酒
所以最尾都係叫咗兩罐可樂
Come

食飯時間已經人山人海 座無虛席
韓式豬手
香港超過20年歷史‼️韓國人經營傳統家庭式餐館🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹香港尖沙咀這家韓國傳統家庭式餐館於2001年開店,至今超過20年,可算是尖沙咀區內少數能屹立不倒的餐廳店舖。裝修簡單,有韓國地道的感覺~座位不迫,可以坐很久,慢慢和朋友聊天① 前菜🔹泡菜、芽菜、蔥油餅 (呢個少見🤭)② 蜜糖蒜蓉雞翼(4件)🔹炸雞翼上淋上蜜糖,蜜糖不算很多;年糕煙煙韌韌,外脆內軟,挺好吃③ 炸醬麵🔹满满的一碗,炸酱里有洋葱、蘑菇及煎蛋,炸醬酱汁濃郁,吃起來一点都不腻,如果麵條可以更彈牙更好④ 牛肉紫菜飯卷🔹內餡比飯多~⑤ 拉麵(公仔麵)炒年糕🔹年糕好有嚼劲,辣味和甜味適中。麵條泡久了偏軟綿,沒有那麼彈牙質地📍漢城美食 尖沙咀金巴利道74-76號地舖
香港超過20年歷史‼️韓國人經營傳統家庭式餐館

裝修簡單,有韓國地道的感覺~
座位不迫,可以坐很久,慢慢和朋友聊天

① 前菜
🔹泡菜、芽菜、蔥油餅 (呢個少見🤭)

② 蜜糖蒜蓉雞翼(4件)

③ 炸醬麵

④ 牛肉紫菜飯卷
🔹內餡比飯多~

⑤ 拉麵(公仔麵)炒年糕

📍漢城美食
尖沙咀金巴利道74-76號地舖

2024-06-15 13 浏览
呢間餐廳係一間韓國餐廳,我已經幫襯咗好多次,仲記得疫情嘅時候冇堂食嘅時候外賣都人山人海。我最鍾意食佢哋既炸雞蜜糖蒜香炸雞外皮炸得金黃酥脆,每一塊雞肉都包裹著甜蜜的蜜糖蒜香醬汁咬下去時,您會首先感受到酥脆的外皮,接著是多汁嫩滑的雞肉,再加上蜜糖和蒜香的香氣,好好味。辣豬肉石頭鍋飯都係我哋嘅最愛一口熱氣騰騰的石鍋裡面煮著辣豬肉,加埋辣醬好惹味值得一提餐廳的座位寬敞舒適非常適合家庭聚會我看到很多家庭帶著孩子一起來用餐 都幾歡樂餐牌上都有許多菜式比我哋選擇唔錯👍🏻

我最鍾意食佢哋既炸雞
蜜糖蒜香炸雞
外皮炸得金黃酥脆,每一塊雞肉都包裹著甜蜜的蜜糖蒜香醬汁

辣豬肉石頭鍋飯都係我哋嘅最愛
一口熱氣騰騰的石鍋
裡面煮著辣豬肉,加埋辣醬
好惹味

值得一提餐廳的座位寬敞舒適
非常適合家庭聚會
我看到很多家庭帶著孩子一起來用餐 都幾歡樂
餐牌上都有許多菜式比我哋選擇
唔錯👍🏻
2024-06-15 21 浏览
陪同事去尖沙咀行街食飯,佢喜歡食韓國菜,去咗附近嘅漢城美食,餐廳2001年開店,尖沙咀區內開店最長時間,而且係同區最經濟實惠既店舖,室內環境整潔,座位寬敞,由韓國人主理,主打美味正宗韓國料理。醬油蟹,紫菜飯團:韓國醬油蟹是將生蟹以大量醬油浸醃,獨有的鹹鮮味極受歡迎,把蟹肉、蟹黃和白飯和紫菜一齊吃,其質感黏黏滑滑,味道鮮甜,口感有層次。純豆腐海鮮湯(辣味):海鮮湯又濃又足料,辣味適中,豆腐嫩滑,大蜆鮮甜,每啖湯都好惹味!生米酒低酒精濃度,米香濃郁,味道香甜。

生米酒低酒精濃度,米香濃郁,味道香甜。