2024-06-22 93 浏览
香港尖沙咀出名有一條韓國街,就是金巴利道整條街都是韓國餐館。漢城美食由2001年開店,是同區開店最長時間,而且最經濟實惠的餐館。環境整潔,座位寬敞,裝潢帶著復古玩味。菜式種類繁多,由韓國人主理,猶如置身於韓國,品嚐正宗韓國料理。每枱提供3道前菜:泡菜、芽菜及煎餅。我們一共點了4道菜:♡蜜糖牛油雞翼 $58雞翼部位更加幼嫩,外脆內軟,另配年糕。♡拉麵炒年糕 $95拉麵的辣汁與年糕非常配合,甜甜辣辣,開胃又惹味。♡吞拿魚紫菜飯卷 $84我最喜歡食韓國飯卷,配有不同蔬菜,內餡很豐富,口感有層次,而且每一片都鋪上芝麻, 賣相不錯。♡炸醬麵 $89韓劇經常見主角食得很滋味, 口味與韓國食到得一模一樣, 還加了太陽蛋, 非常滿足。

♡蜜糖牛油雞翼 $58
雞翼部位更加幼嫩,外脆內軟,另配年糕。

♡拉麵炒年糕 $95
拉麵的辣汁與年糕非常配合,甜甜辣辣,開胃又惹味。

♡吞拿魚紫菜飯卷 $84

♡炸醬麵 $89
2024-06-18
2024-06-21 15 浏览
同個friend gathering想食韓國嘢,梗係去尖沙咀出名嘅韓國街🤭正宗得來又好味,性價比極高🇰🇷好似去咗轉韓國咁😂餐廳員工全部都係韓國人🇰🇷叫咗份醬油蟹🦀🦀配紫菜飯🍚🍙超多飯,加紫菜超好食🥹醬油蟹兩隻啱啱好,有多蟹膏,非常鮮甜‼️仲要食完冇肚痾✅另外,再叫咗一份辣豆腐海鮮湯🌶️🦀🦑🦐好多魷魚、蜆肉🌶️🌶️🌶️🌶️勁好食!同埋一定要飲佢嘅米酒🇰🇷🤤飲飽食醉🤭

餐廳員工全部都係韓國人🇰🇷

同埋一定要飲佢嘅米酒🇰🇷🤤飲飽食醉🤭
  • 醬油蟹
  • 生米酒
  • 辣豆腐海鮮湯
2024-06-20 52 浏览
最近搵到一間好在尖沙咀區內開店最長嘅舖頭 2001年開店 成20幾年㗎 好厲害 經過咁多年仍然屹立不倒相信絕對有佢嘅吸引力重點係佢係韓國人主理嘅可以品嚐到正宗又美味嘅韓國料理相比起同區嘅餐廳,佢嘅價錢係最經濟實惠菜式選擇好多坐低店員先會附上三款前菜有泡菜豆皮同埋蔬菜煎餅幾款前菜都好有特色味道唔錯人蔘年糕雞湯人蔘味道適中 相信已經調節過去迎合我地嘅口味雞肉已經切絲方便進食 雞肉好滑吸收晒人蔘雞湯嘅味道加埋好煙靭嘅年糕 熱辣辣令人忍唔住一口接一口韓式豬手 (半份)大大份豬手炆得好入味入口軟糯 有陣陣滷汁香味豬手附上生菜可以夾住一齊食,口感又唔同比較清新,去除肥膩感加埋特製嘅甜酸醬汁 好味道餐廳餐牌上有好多飲品選擇但由於我哋唔飲酒所以最尾都係叫咗兩罐可樂食飯時間已經人山人海 座無虛席
最近搵到一間好在尖沙咀區內開店最長嘅舖頭
2001年開店 成20幾年㗎 好厲害
經過咁多年仍然屹立不倒
相信絕對有佢嘅吸引力
重點係佢係韓國人主理嘅
可以品嚐到正宗又美味嘅韓國料理
相比起同區嘅餐廳,佢嘅價錢係最經濟實惠
菜式選擇好多

吸收晒人蔘雞湯嘅味道
加埋好煙靭嘅年糕 熱辣辣
令人忍唔住一口接一口
人蔘年糕雞湯

韓式豬手 (半份)
大大份
豬手炆得好入味
入口軟糯 有陣陣滷汁香味

豬手附上生菜
可以夾住一齊食,口感又唔同
比較清新,去除肥膩感
加埋特製嘅甜酸醬汁 好味道

餐廳餐牌上有好多飲品選擇
但由於我哋唔飲酒
所以最尾都係叫咗兩罐可樂
Come

食飯時間已經人山人海 座無虛席
韓式豬手
香港超過20年歷史‼️韓國人經營傳統家庭式餐館🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹香港尖沙咀這家韓國傳統家庭式餐館於2001年開店,至今超過20年,可算是尖沙咀區內少數能屹立不倒的餐廳店舖。裝修簡單,有韓國地道的感覺~座位不迫,可以坐很久,慢慢和朋友聊天① 前菜🔹泡菜、芽菜、蔥油餅 (呢個少見🤭)② 蜜糖蒜蓉雞翼(4件)🔹炸雞翼上淋上蜜糖,蜜糖不算很多;年糕煙煙韌韌,外脆內軟,挺好吃③ 炸醬麵🔹满满的一碗,炸酱里有洋葱、蘑菇及煎蛋,炸醬酱汁濃郁,吃起來一点都不腻,如果麵條可以更彈牙更好④ 牛肉紫菜飯卷🔹內餡比飯多~⑤ 拉麵(公仔麵)炒年糕🔹年糕好有嚼劲,辣味和甜味適中。麵條泡久了偏軟綿,沒有那麼彈牙質地📍漢城美食 尖沙咀金巴利道74-76號地舖
香港超過20年歷史‼️韓國人經營傳統家庭式餐館

裝修簡單,有韓國地道的感覺~
座位不迫,可以坐很久,慢慢和朋友聊天

① 前菜
🔹泡菜、芽菜、蔥油餅 (呢個少見🤭)

② 蜜糖蒜蓉雞翼(4件)

③ 炸醬麵

④ 牛肉紫菜飯卷
🔹內餡比飯多~

⑤ 拉麵(公仔麵)炒年糕

📍漢城美食
尖沙咀金巴利道74-76號地舖

2024-06-15 13 浏览
呢間餐廳係一間韓國餐廳,我已經幫襯咗好多次,仲記得疫情嘅時候冇堂食嘅時候外賣都人山人海。我最鍾意食佢哋既炸雞蜜糖蒜香炸雞外皮炸得金黃酥脆,每一塊雞肉都包裹著甜蜜的蜜糖蒜香醬汁咬下去時,您會首先感受到酥脆的外皮,接著是多汁嫩滑的雞肉,再加上蜜糖和蒜香的香氣,好好味。辣豬肉石頭鍋飯都係我哋嘅最愛一口熱氣騰騰的石鍋裡面煮著辣豬肉,加埋辣醬好惹味值得一提餐廳的座位寬敞舒適非常適合家庭聚會我看到很多家庭帶著孩子一起來用餐 都幾歡樂餐牌上都有許多菜式比我哋選擇唔錯👍🏻

我最鍾意食佢哋既炸雞
蜜糖蒜香炸雞
外皮炸得金黃酥脆,每一塊雞肉都包裹著甜蜜的蜜糖蒜香醬汁

辣豬肉石頭鍋飯都係我哋嘅最愛
一口熱氣騰騰的石鍋
裡面煮著辣豬肉,加埋辣醬
好惹味

值得一提餐廳的座位寬敞舒適
非常適合家庭聚會
我看到很多家庭帶著孩子一起來用餐 都幾歡樂
餐牌上都有許多菜式比我哋選擇
唔錯👍🏻
2024-06-15 21 浏览
陪同事去尖沙咀行街食飯,佢喜歡食韓國菜,去咗附近嘅漢城美食,餐廳2001年開店,尖沙咀區內開店最長時間,而且係同區最經濟實惠既店舖,室內環境整潔,座位寬敞,由韓國人主理,主打美味正宗韓國料理。醬油蟹,紫菜飯團:韓國醬油蟹是將生蟹以大量醬油浸醃,獨有的鹹鮮味極受歡迎,把蟹肉、蟹黃和白飯和紫菜一齊吃,其質感黏黏滑滑,味道鮮甜,口感有層次。純豆腐海鮮湯(辣味):海鮮湯又濃又足料,辣味適中,豆腐嫩滑,大蜆鮮甜,每啖湯都好惹味!生米酒低酒精濃度,米香濃郁,味道香甜。

生米酒低酒精濃度,米香濃郁,味道香甜。
2024-06-14 41 浏览
一坐低先上3小碟前菜,有泡菜、芽菜同埋切成一少片既煎餅🤗餐廳裝修走傳統地道韓國風,而且乾淨企理☺️🐖韓國豬手($168半份)食肉獸必點😇啖啖肉之餘配左酸汁同埋辣醬中和返,仲可以用生菜🥬包住食,兩個人share半份都唔怕漏🤗🍲年糕人蔘雞湯($119)超足料😆好多雞絲同埋年糕,年糕保持到佢既煙韌度👍🏻仲有紅棗、人蔘、葱等! 飲落清甜,後勁帶有少少人蔘既甘味,仲好暖胃添😌雞湯個跟左飯,一定唔怕唔飽😋🥂生米酒一枝足足有750ml,2個人share絕對過祝酒癮😆6%酒精濃度,易入口得黎帶點甘甜,好適合配肉類或者用黎解辣🤗

🐖韓國豬手($168半份)
韓國豬手

🍲年糕人蔘雞湯($119)

🥂生米酒
生米酒
韓國豬手
  • 生米酒
2024-06-13 16 浏览
尖沙咀漆咸圍我成日都去,附近有間酒吧,所以一個月都有兩三日喺附近,三個公廁對出轉彎位呢間韓國餐廳,傳統韓國美食!我本人好鍾意食韓國嘢,所以睇到佢有炸雞即刻入去試!又唔錯喎,仲有個石頭鍋飯添!好想去韓國😌🍗蒜香辣炸雞好大份,雞炸得好脆好有韓國風味唔差喎仲配埋香蒜味,下次真係會再買!好味🌟🌟🌟🌟🍚我叫咗我自己最鍾意嘅石頭鍋飯十幾年前已經愛上咗石頭鍋飯,必叫牛肉!所以嚟到呢間我都會食佢牛肉石頭鍋飯!傳統嘅韓國味道!值得一試💖好味🌟🌟🌟🌟回頭率🈵🈵🈵🈵🚻店內有獨立廁所🪑目測坐位60人以上🚇尖沙咀地鐵站步行8分鐘======================蒜香辣炸雞全隻$173牛肉肉石頭鍋飯$119啤酒大支裝$63加一服務費==========$390.5/2人,每人$195.3

好味🌟🌟🌟🌟

加一服務費
==========$390.5/2人,每人$195.3
  • 前菜
2024-06-11 13 浏览
Opened in 2001, Han Sung is the Korean restaurant with the longest history in Tsim Sha Tsui. Managed by Korean chefs, all their dishes are incredibly authentic. I must confess that I have been a patron of Han Sung since my secondary school days due to its affordability, and to this day, they still offer student menu! 🤫 My all-time favorite dish there is their tteok-ramyeon (Korean ramyeon with rice cake). The spiciness and sweet-sour flavors are perfectly balanced, making it an ideal companion to the ramyeon.🍜
漢城餐廳於2001年開業,係尖沙咀歷史最悠久嘅韓國餐廳。由韓國廚師親自管理,所有菜品都好正宗。其實我由中學時代因為價格實惠已經成日幫襯漢城,到宜家佢哋竟然都仲有學生菜單🤫 而辣年糕拉麵就一直都係我摯愛,辣度同甜酸口味恰到好處,與拉麵係完美搭配。
放假陪好姊妹到尖沙咀金巴利道試婚紗, 順道係附近食少少野醫肚, 呢條街有唔少韓國料理小店, 其中「漢城美食」可說是全區開業最悠久嘅韓食小店, 仲係韓國人主理, 菜式選擇多。餐廳裝修簡約, 地方整潔, 入座隨即送上三碟韓式前菜, 點餐後食物上檯快。【蜜糖牛油雞翼(4件)】HK$58雞翼非常香脆, 表面灑上了蜜糖牛油粉, 甜甜地又滲出淡淡牛油香, 伴有四條煙韌韓國年糕過下口癮。【吞拿魚紫菜飯卷】HK$84飯卷非常足料, 食材比例比飯多, 卷住了吞拿魚肉、菠菜、紅、黃蘿蔔等...口感層次好豐富。【芝士炒年糕】HK$95煙韌韓國年糕配上一片芝士、甜辣醬汁, 辣得有如泡菜般香辣, 好惹味, 仲配有大量盡吸了醬汁嘅椰菜絲。【炸醬麵】HK$89麵質彈牙, 炸醬汁撈起好漿口, 配有青瓜絲、荷包蛋、有些少碎豬肉同埋唔少好林嘅洋葱, 大大碗同朋友share都好夠食。
餐廳裝修簡約, 地方整潔,
入座隨即送上三碟韓式前菜, 點餐後食物上檯快。
【蜜糖牛油雞翼(4件)】HK$58
蜜糖牛油雞翼(4件)
【吞拿魚紫菜飯卷】HK$84
【芝士炒年糕】HK$95
芝士炒年糕
【炸醬麵】HK$89
2024-06-08
蜜糖牛油雞翼(4件)
芝士炒年糕
炸醬麵
今次我和姊妹來尖沙咀,品嚐正宗韓式美食「漢城美食 Han Sung」,韓國人主理,美味正宗韓國料理,菜式種類繁多,歡聚閒談享受佳餚的好地方。2001年開店,尖沙咀區內開店最長時間,而且係同區最經濟實惠既店舖,色彩繽紛的牆身,環境整潔,座位寬敞,適合家庭聚餐。前菜有泡菜、煎餅和魚糕,口感細膩嫰滑,食出韓國料理的味道。醬油蟹配紫菜飯團招牌菜之一,醬油蟹好鮮味,脆口的紫菜飯,味蕾上的歡慰。年糕人蔘雞湯年糕彈牙爽口,人蔘及雞湯十分暖身,鮮味撲出來,口腔中的香味久久不散。生米酒酒精濃度6%,口感清甜,好香的味道,韓國人十分愛飲用。漢城美食 Han Sung(尖沙咀)地址:尖沙咀金巴利道74-76號地舖

前菜

有泡菜、煎餅和魚糕,口感細膩嫰滑,食出韓國料理的味道。

醬油蟹配紫菜飯團

招牌菜之一,醬油蟹好鮮味,脆口的紫菜飯,味蕾上的歡慰。

生米酒

酒精濃度6%,口感清甜,好香的味道,韓國人十分愛飲用。

漢城美食 Han Sung(尖沙咀)
地址:尖沙咀金巴利道74-76號地舖

2024-06-04
2024-06-10 3 浏览
一開始做個總結先,位於尖沙咀韓國店集中地,舖頭環境整潔,座位寬敞,裡面有少見既超大枱(夠坐12人),啱晒約一大班朋友或者兄弟姊妹,亦好適合家庭聚餐黎食野唔駛分枱坐添,menu既菜式種類繁多,有好多野揀,剩係炸雞都有7款,其他自己去睇下就知架啦😂牛肉紫菜飯卷份量正常,材料配搭剛好,一啖一件,味道平衡👍👍😋炸醬麵本人好鍾意炸醬麵,因為佢啲麵質同其他韓式麵食唔同,近似稻庭烏冬咁,但又因為咁先可以充分帶起啲醬汁😋😋炸醬味道溫和,食完都唔會口渴,不過份量有啲多,兩個人share 都有啲食唔哂😆😆拉麵炒年糕又一飽肚之選,大家開心share 一流,不過有啲辣架,差少少去到辣雞麵咁啦,不過愈食愈開胃😋😆食得辣既朋友絕對要簡佢😁蜜糖牛油雞翼雞翼仲有汁,外皮夠脆,同碟仲有幾舊炸年糕,佢既味道令我回憶起韓國手信—牛油蜜糖杏仁,味道非常相似亦同雞翼非常夾,絕對可以一試!👍😋

牛肉紫菜飯卷

份量正常,材料配搭剛好,一啖一件,味道平衡👍👍😋

蜜糖牛油雞翼

📍漢城美食(尖沙咀)尖沙咀金巴利道74-76號地舖好耐無食過韓國嘢,呢頭云云咁多間韓國料理,幾經辛苦先揀咗呢間嚟入,原來2001年開店,尖沙咀區內開店最長時間,而且係同區最經濟實惠既店舖菜式種類繁多,韓國人主理,美味正宗韓國料理好大間舖,見咁多人食,果然真係幾好食😋👉蒜香辣炸雞💰$98😋😋😋😋.7/5一捧到嚟就已經聞到濃濃嘅蒜香味,咬落非常香脆,雞肉又嫩又多汁,仲要得好小骨,啖啖肉,仲要一口雞,一口可樂,簡直大快人心👉辣魷魚石頭飯💰$128😋😋😋😋.7/5想要食到飯焦就唔好咁心急攪,靜待好一陣子先好撈,咁就會有香脆飯焦,配料多不勝數,樣樣都新鮮,五顏六色,睇到都覺得健康回頭:yesyesyes!款式多樣化,味道又正宗,下次一定會再嚟食#香港韓國餐廳# #尖沙咀美食# #尖沙咀好去處# #香港韓餐##韓式料理# #漢城美食#
📍漢城美食(尖沙咀)
尖沙咀金巴利道74-76號地舖
😋😋😋😋.7/5

#香港韓國餐廳[话题]# #尖沙咀美食[话题]#
#尖沙咀好去處[话题]# #香港韓餐[话题]#
#韓式料理[话题]# #漢城美食[话题]#
香港最正宗韓式炸醬麵 韓國人主理.ᐟ.ᐟ 依家位於尖沙咀韓國街 店內裝修走韓國懷舊簡約風 食過韓國嘅炸醬麵 一直都想喺香港搵返正宗韓式炸醬麵 終於俾我搵到!今次仲嗌咗蜜糖牛油雞翼 即炸即上超鬆脆仲嗌咗拉麵炒年糕 真係食到喺韓國嘅味道食韓國嘢一定要食紫菜包飯 材料勁豐富٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و雖然舖頭裝修簡約 但係如果想食到韓國正宗料理 不妨來漢城美食試下( ´▽` )ノ呢度亦特設學生優惠價適合家庭聚餐ミ✫ 𝐎 𝐔 𝐑 𝐎 𝐑 𝐃 𝐄 𝐑 ☆彡ఌ 炸醬麵 $𝟖𝟗ఌ 蜜糖牛油雞翼 $𝟓𝟖ఌ 拉麵炒年糕 $𝟗𝟓ఌ 牛肉紫菜包飯 $𝟖𝟒
香港最正宗韓式炸醬麵 韓國人主理.ᐟ.ᐟ

ఌ 蜜糖牛油雞翼 $𝟓𝟖
ఌ 拉麵炒年糕 $𝟗𝟓
ఌ 牛肉紫菜包飯 $𝟖𝟒
2024-06-05 12 浏览
韓國的食物,令人回味,店子開了很耐喔,大學時經常來的尖沙咀有很多韓國餐廳 ,但這家開了很多年 這麼多年都在,一定有其過人之處吧!石鍋牛肉飯滿滿的牛肉香濃味道,飯上的拌菜非常豐富,滿滿的芽菜,口感滿滿,令人期待金黃飯焦,很好吃。甜炸雞好吃!韓式甜辣口味,一次享受韓式甜辣味的雞。韓式甜辣醬料滿有韓式辣醬味道,帶蒜味。配啤酒一流之選! 雞肉外脆,肉質棒。韓國招牌之料理,朋友邊飲酒聊心事,邊吃脆炸金黃,美味之雞
韓國的食物,令人回味,店子開了很耐喔,大學時經常來的

石鍋牛肉飯

炸雞