burger有幾好食, 我唔說啦. 因為我唔食牛既, 不過我發現burger king除了burger之外, 被人忽略左既係佢地既soft ice cream呀. 我今日叫了個chocolate sundae ($9) , soft ice cream既vanlia味好香, 比起平時m記個d無咩味既soft ice, 黎個burger king sundae真係有點驚喜wor. 朱古力就太甜啦, 下次會叫佢比小d.
2009-05-28 25 浏览
M 記食得多,MOS BURGER 同BURGER KING係HK 開分鋪我都未幫襯. 有一次行過黃大仙見到BURGER KING...冇入去試.....睇下個價錢牌, 貴M 記幾蚊-十幾蚊啦, ...但見到人地包都好似好食過M 個D....就想試下............終於都有機會了.........昨晚行MK, 經過BURGER KING, 個時又未食飯....就立即決定入試 由於係8點時間, 加上第2日又係公假, SO 唔少人去幫襯...櫃台的小姐都幾好禮貌..個時都D 野食都算係即整的 (個架一個包都冇, 都係煮一個, 放出架, 就比一個人)清潔都OK...我叫個BK Fish(好似叫鱈魚堡) 餐($29), 仲叫左6隻雞柳試試估唔到Burger King 有 Zero 飲 (M記我記得好似得Cola Light冇Zero)叫左了............BK FISH....第一口....舊魚好大塊(相比M 記縮曬水) 好食, 好香, 又脆, 仲係熱 (新鮮整出黎) 之後入面仲有大生菜(OK

櫃台的小姐都幾好禮貌..

清潔都OK...

叫左了............
BK FISH
....第一口....舊魚好大塊(相比M 記縮曬水
好食, 好香, 又脆, 仲係熱 (新鮮整出黎)

之後入面仲有大生菜(OK 爽) & 芝士....
比M記個D 好..
Zero
...........好過得 Cola Light

...........真係值得一讚

都係即整, 薯條SIZE 同M 記個D 差唔多, (我冇加大, 唔知加大又大唔大條D)
但係冇M記個D 禁油膩 同禁多鹽
(M記個D 好勁)
真係唔錯.........但相比以前哈迪斯個D 就仲差DD

我見好多人都加錢換薯圈..........我諗可能仲好食...
雞柳
.................真係同M記個D 麥樂雞冇特別.........係好聽D叫柳, 仲長身DD.
整左包好似燒烤姐醬
唔太抵食(6件16蚊
早知試下薯圈/叫杯雪糕試下

總結...........雖然一個餐比M 記貴幾蚊-十幾蚊, 但係食物質素同味道都係比M記的好,
我諗如果許可, 比多少少錢係Burger king食
Burger King
2009-05-27
Burger King
  • BK Fist
  • 薯條
2009-05-25 3 浏览
等朋友拎野俾我, 又見個肚仔有d餓, 於是周圍搵野食, 男朋友話Burger King幾好味, 叫我試下食, 一入到去好多人......我選擇外賣, 之後去公園仔食....第一次食感覺只屬一般, 唔知係咪食慣左麥當勞果d, 覺得佢個薯條係冇味......同埋已經淋淋地....個漢堡包都係....一打開並冇好香既味道湧出黎.......食落去亦冇咩口感, 味道只係一般般, 唔係話太好味, 但佢個包同料就比較大同多料.....

2009-02-21
(非会员)
2009-05-18 2 浏览
本人好鍾意食burger king, 但這次食感到非常失望, 我四月尾在油麻地店光顧, 當日的薯條與老麥的味道一樣, 又幼又冧又唔脆. burger 的包與老麥的一樣, 又薄又冧, 當天的心情非常失望, 覺得自己去咗老麥咁... 希望burger king 唔好因為成本而改變食材.
2009-05-18 3 浏览
早上的彌敦道,街邊沒有太多人與車,同繁華鬧市人醉夜.好幾次與漢堡包王擦身而過,可曾記得,與漢堡包王的數段前塵往事?由初中年代敗走香港開始,成長之後去外地旅行,其中一件必做的事情,就是要去BK裏吃個Whooper漢堡包.沒有你之後,其他對手亦不爭氣,統統被M字頭擊到潰不成軍,逐一撤出這個彈丸之地,當每次吃著個毫無生命力的巨無霸,自自然然想起你.由倫敦的Piccadilly,Leicester Sq分店,北上去到利物浦火車站的分店,台北機場,曼谷某個大型百貨公司內的櫃位,全部也留過足印.你或會問:是否好吃得那麼緊要?其實,味道比M記好得多之外,最主要原因,是因為香港沒有得吃,所以在心理上,更加覺得矜貴.吃得BK就等於去旅行,去旅行,當然開心.微妙的距離感,營造出點點遐想,直到年前低調地回歸香港後,由機場禁區,到山頂分店,在距離上似近還遠,機場禁區要出境才能去到,山頂又非經常到.其後進軍尖沙咀,繼而到旺角,黃埔,很久沒有與BK如此接近過,在沒有幾千哩的阻隔下,變得平易近人,同時亦再沒有那種要坐飛機才能吃到的期待.今天的早上,入去吃個早餐,拿著個菴列漢堡,包身尚可,煙肉有點過乾,中間夾住的豬柳

今天的早上,入去吃個早餐,拿著個菴列漢堡,包身尚可,煙肉有點過乾,中間夾住的豬柳,一樣乾巴巴.呈半溶的芝士則算是最稱職的一員.炸起不久的Hash Brown,自然香脆可口.說回來,怎吃也吃不回之前的感覺,深信味道除味覺之外,還包含著感覺.徒步垂手可得,沒有那一種苦盡甘來,得來不易的滋味.

如果Burger King繼續在彼邦,不回歸的話,就保留著一點點新鮮感,美好的感覺,才能留在心中.
2009-05-16 7 浏览
前幾排有時間,又去左呢間食個個漢堡餐。呢間雖然係下午,但都唔算太難搵到位。芝士華堡我覺得咁多個餐呢個最好食,牛肉好新鮮,啖啖肉汁又夠味。而伴著溶溶既芝士,令漢堡昇華。真係好好…食呀!薯條只係好普通既幼薯條,但條條都好脆。唔似得M記有好淋。果係好唔好食既。雖然呢度既餐係貴,但我覺得物有所值,實有下次既。
前幾排有時間,又去左呢間食個個漢堡餐。呢間雖然係下
午,但都唔算太難搵到位。

芝士華堡
我覺得咁多個餐呢個最好食,牛肉好新鮮,啖啖
肉汁又夠味。而伴著溶溶既芝士,令漢堡昇華。真係好好
…食呀!
薯條
只係好普通既幼薯條,但條條都好脆。唔似得M記有
好淋。果係好唔好食既。

雖然呢度既餐係貴,但我覺得物有所值,實有下次既。
2009-05-13
2009-05-14 9 浏览
我點的餐是豬柳牛角包+薯保+熱奶茶,廿五元,外帶回公司吃。牛角包不錯吃,微溫,軟熟,分量也很大。可惜內裡的豬柳及蛋都略鹹,再加上芝士,鹹死!薯保也不錯,雖然回到公司已經涼了,但都ok!題外話,我一邊走回公司,外賣紙袋就一邊漏水,真是一滴滴流出來!勁狼狽!明明奶茶都沒有打歪,為何紙袋內還有漏水,相信是入袋時已經倒瀉了,過份!

2009-01-09
$25 (早餐)
2009-04-15 1 浏览
在我早已褪色的矇矓記憶中,家姐同我講過burger king曾經登陸過香港,不過可能因為生意問題,而後來退出香港,計落計落都至少係十年前既事。由於果時我仲好細個,愛漢堡如命的我一直視不能親嘗"burger king"為一大憾事,雖然佢重臨香江已有一段日子,但由於地區偏僻(唔近我個頭)而一直冇去試,好在佢而家已經係油麻地已經開左分店,今日終於同家姐一齊去試。雖時值午後,但食客依然很多,好不容易才找到位置,由於對餐單不太熟悉,我地點左8號同9號,幸好人龍未算太長,好快就輪到我,食物亦都算好快到手,可惜有個小問題:裝薯條個盒太淺,職員拎薯條過黎個陣超易整跌D薯條,雖然分量唔多,但見住自己比錢買既野臨到手先無左幾條既感覺始終唔係太好受,個盒既設計要改善一下。言歸正傳,係時候逐一品評一下佢地既野食勒!!炸洋蔥圈:超班之作,好好味!!炸得外脆內軟,粉與洋蔥亦炸得分明,可同時嘗出它們各自的味道,食多幾舊之後,兩者味道混合之下,也有良好的化學效果,一言以記之:好吃!!不可不嘗。薯條:同樣炸得外脆內軟,同時值得一讚既係薯條質感清爽(比M記,時X的少油好多,徒手食隻手都唔太油,拎紙巾一抹即可),仲有佢比個
言歸正傳,係時候逐一品評一下佢地既野食勒!!
薯條:同樣炸得外脆內軟,同時值得一讚既係薯條質感清爽(比M記,時X的少油好多,徒手食隻手都唔太油,拎紙巾一抹即可),仲有佢比個D茄汁唔會遮左薯仔本身既香味比以上個兩間優勝得多。
雙層燒烤煙肉堡(9號單層,8號雙層):一咬之下,驚喜發現,漢堡同煙肉有肉味同肉既質感之外,竟然有朕淡淡既炭香,燒烤汁亦都好惹味,可惜美中不足既係個包略嫌有D細,而且燒烤汁濃了一點,吃完之後整個下晝個口都係肉味同燒烤汁味,"嗝"出黎D氣都有肉味同燒烤汁味,有D滯,不過我好enjoy!!
食完之後,家姐同我都乘興而來,盡興而歸!!

***後記:以前食burger都係M記(貪其便利),不過M記D餐既價錢愈來愈貴(由$17.3加到廿幾三十蚊,欺人太甚!!仲要靜靜雞加,以為冇人知),burger king 既單層燒烤煙肉堡餐賣30蚊,如果可以,我寧願比多少少食burger king好過!!
設計有問題既盒......
正爆的炸洋蔥圈!!
豐富的漢堡同煙肉!!
2009-04-15
正爆的炸洋蔥圈!!
豐富的漢堡同煙肉!!
  • 炸洋蔥圈
  • 薯條
2009-04-13 2 浏览
今日放工因為老婆仔趕住要去佐敦返學,所以就去左食Burger King,諗住快餐用少D時間,雖然一去到見到要排隊排到差唔多要出門口,但都唔太難搵到位坐,可能係因為Counter同門口距離太少空間而做成睇落好似好多人排隊咁啦…食物:磨菇芝士漢堡:超多芝士,正,漢堡好有烤味,加$2可以加3塊煙肉,不過老婆話加左味道太濃蓋過左本身個味喎薯條:因為老婆仔愛吃薯條,所以加$2加大,但份量比沒加大的只有多少少而已,不過還是夠熱夠脆洋蔥圈:我愛吃的洋蔥圈,一淡一口,好味,不過都係嫌份量太少總結:食物味道比M記好,坐位亦比較舒適,但論價錢、份量、抵食就不及M記了

食物

洋蔥圈:我愛吃的洋蔥圈,一淡一口,好味,不過都係嫌份量太少

總結

磨菇芝士漢堡
磨菇芝士漢堡+煙肉
洋蔥圈
2009-04-08
Burger King有時會特定既餐做優惠,例如送小食或者將個餐免費加大。最近食小華堡餐都可以免費加大,當然我會個小華堡加芝士啦。唔知點解好想食蘋果批,就試下啦。小華堡雖然個包係細個,但美味依然。牛肉烤過後係好食,肉質好鮮嫩,又唔似M記咁乾。而配料都唔錯,微溶既芝士真係好正。但都唔及洋蔥來得美味,果陣"生生"地既味令我一試難忘。薯條雖則只係普通既幼薯條,但條條都咁脆。蘋果批個皮太厚啦,而且個皮太粉啦。雖然係咁,但蘋果就唔錯啦,起碼比M記既來得酸。我覺得酸酸地既蘋果先好食,唔酸既蘋果就唔好叫蘋果批啦。實有下次既,因為食物唔錯之餘,又坐得舒服。

薯條
雖則只係普通既幼薯條,但條條都咁脆。
蘋果批

實有下次既,因為食物唔錯之餘,又坐得舒服。
2009-04-08
2009-04-04 5 浏览
burger king又進駐返香港,0係咁就腳既油麻地就開左間,次次路過都好想食,今日終於食到了﹗成間鋪全部坐滿哂,等位的等位,傾計唔走的就唔走,真係濟得水洩不通﹗行埋收銀問下有咩好食,店員話今日小華堡餐有promote,咁就叫左個餐啦,原來今天係免費加大添,32蚊薯條及汽水都升級,抵食﹗份量不少,先講佢0的薯條先,夠粗身有咬口,不知是不是薯種的問題薯味卻未算濃,是脆口好吃卻失去薯條的靈魂﹗小華堡應是最簡單的包吧?麵包夾住大量生菜洋蔥及兩片新鮮蕃茄,再加沙律醬汁,漢堡扒卻不如我幾年前在山上吃時的惹味,扒薄身亦乾,老實講我覺得同麥記吃的漢堡包有什麼分別﹗不過不失沒有驚喜,如俾我再揀我會選擇麥記的巨無霸餐,三十蚊都唔洗份量更多﹗

2009-03-26 5 浏览
未食之前,幾有期望,食完之後,沒有寄望..個人對魚柳包十分喜愛,都想一吃burger king的魚柳包餐,只是他的魚柳包跟麥當奴的魚柳包沒有分別,價錢貴d沒有高質素d既魚肉,包身都只係一般...薯條不錯,唔會太咸,係比麥當奴好一點,但比較埋價錢,實在又無過人之處..
未食之前,幾有期望,食完之後,沒有寄望..

$40 (其他)
2009-03-17 6 浏览
10/3(二) 7:30pm金融海嘯下,有弊亦有利,雜誌及網上的優惠卷多不勝數,BK乃其一.是晚首嚐油麻地店,環境沒尖沙咀店般舒坦.我倆點了蘑菇芝堡餐$31及鱈魚堡餐$29,另加$6跟Lavazza咖啡,$2加煙肉及$3轉洋蔥圈;以及以OR優惠卷換取的免費雪糕新地.薯條及洋蔥圈-略粗的薯條微有脆意;而洋蔥圈表現正面,香脆不膩,蘸上他他醬,錦上添花!蘑菇芝堡--蘑菇芝堡的漢堡扒厚度及原味屬等閒,若吃過Wenny's的始能輕易分出高下.此外,鱈魚堡的素質依舊讓人欣喜的.雪糕新地--要了朱古力新地,除了欠奉花生碎外,水準跟麥記的不相上下.Lavazza咖啡--本質醇香,唯水準給其不達標溫度打了折扣!服務方面比其他連鎖式速食店專業點點,至少不會對"Tartar Sauce"這字眼一臉狐疑.對於BK這速食店,本人確存點點私心...
10/3(二) 7:30pm

對於BK這速食店,本人確存點點私心...
2009-03-10
2009-03-17 4 浏览
出左油麻地站見到Burger King 眼前一亮, 唔食唔安落Bacon cheese burger餐一個走洋蔥呀唔該~(因為有人唔食洋蔥, 其實我LIKE洋蔥的....)俾左個號碼牌我要等喔~不過都唔係等左好耐熱辣辣, 香噴噴的BURGER~YO~一口咬落去, WOW~牛肉好JUICY, D菜好CRUNCH!!!唔食洋蔥那位說"好彩我要求走洋蔥, 咁個包一定會即做,保證新鮮熱辣辣, 先會咁正喔~"佢個POINT又好似幾有道理喎....
出左油麻地站見到Burger King
眼前一亮, 唔食唔安落

Bacon cheese burger餐一個走洋蔥呀唔該~
(因為有人唔食洋蔥, 其實我LIKE洋蔥的....
俾左個號碼牌我要等喔~
不過都唔係等左好耐

熱辣辣, 香噴噴的BURGER~
YO~一口咬落去,
WOW~牛肉好JUICY, D菜好CRUNCH!!!

唔食洋蔥那位說"好彩我要求走洋蔥, 咁個包一定會即做,
保證新鮮熱辣辣, 先會咁正喔~"

佢個POINT又好似幾有道理喎....

2009-03-11
2009-03-14 4 浏览
今日小弟第一次去油麻地呢件burger king, 我是但點左個餐,38!!! 比M記貴差不多一倍.以為應該OK LA, 點知拎到個餐個陣,發現薯條超小, 等同M記最細碼薯條.個包個SIZE 超細,3-4啖就KO...食後覺得個包除左CHEESE比較香,牛肉真係有BBQ味外.無乜大不了...如果價錢SET係3-4X我就覺得唔抵lor, 一黎份量已經唔多,2黎真係唔太特別好食, 2X就仲可以接受. 所以下次我1定唔會再去..
2009-03-14
  • none