2020-10-16 1475 浏览
據我從「開飯喇」資料網裡面的資料所見,資料顯示仍然有三間名稱叫做「潮成園」的潮州粉麵食店,店舖位置分布在「油尖旺」區內,其中有一間「開飯喇」顯示店名叫「潮成園」的食店,位於「油麻地」「上海街」。而且「上海街」的「潮成園」裡面所有餐牌價目表,都被安排貼在餐檯的表面上,加上一大塊有反光的玻璃,所以拍攝「潮成園」餐牌的實際過程變得比較困難。但是實際上這間「潮成園」的實際位置,其實是比較接近「旺角」港鐵站,跟附近的某個大型購物商場旁邊。光顧這間位於「上海街」的「潮成園」,只能食到牛腩、豬肉、魚蛋等食品。至於想食「雞扒」的食客,他們恐怕只能夠光顧位於「通菜街」的「潮成園」。「上海街」的「潮成園」雖然有提供「咖喱牛腩飯」,但是我發現「咖喱牛腩飯」使用的「牛腩」,大部分都以「碎腩」為主。是的,「碎腩」相對於一般「牛腩」、「坑腩」和「爽腩」而言,「碎腩」口感雖然是比較腍,但是缺乏來自一般「牛腩」肉質,應該擁有夾雜脂肪的豐腴口感感覺。加上「潮成園」咖喱汁的辣味感覺相對比較偏濃,但是令到我難以從「咖喱牛腩飯」身上直接感受到來自「牛腩」脂肪油膩味道,口感也變得比較硬,感受不到「牛腩」比較腍的口感感覺。但是「

但是「潮成園」的「咖喱牛腩飯」屬於套餐,至少還可以選擇飲品,「潮成園」「咖喱牛腩飯」套餐的整體性價比尚算不太差,只是「牛腩」比較硬比較碎,沒有完整「牛腩」感覺而已。

至於「潮成園」的「柱侯牛腩河」,「柱侯牛腩河」裡面的「牛腩」,相對「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」而言就比較完整和大塊,口感也相對比較豐腴,有來自牛脂肪應該有軟腍感覺,湯底味道也都偏向比較鹹。

至於河粉質感,沒有一般「河粉」那麼容易變腍和斷開跌下來。至於「牛腩河」湯底鹹味屬於一般程度,只是「牛腩河」湯底裡面牛脂肪的油膱味道,我還未完全接受到,所以我還是不敢喝完「柱侯牛腩河」裡面剩下所有湯底。

至於「潮成園」裡面的飲品,大多都是茶餐廳飲品為主,我選擇了享用「凍菜蜜」,我覺得「凍菜蜜」的味道太甜,甜得有點過猶不及,不及一般「奶茶」飲品那麼能夠吸引到我的歡心。

凍菜蜜

咖喱牛腩飯

柱侯牛腩河

2020-09-25
柱侯牛腩河
2020-08-23 817 浏览
旺角良心小店林立,而且種類繁多。不想吃cafe/茶餐廳?來試試潮州魚蛋河吧。在潮聯小巴佬隔離街,隔壁有另一間藍潮州粉麵,別要去錯啊! 下午茶2-6PM, $26起還送凍熱飲品, 門口還有自家辣椒油,但本人覺得不太夠辣。 除了粉麵,還有飯可以選擇。而我就選了水餃魚蛋河。雙拼 水餃魚蛋河 潮州魚蛋還算彈牙,無魚腥味;水餃也不過不失。 河粉蠻滑,份量不算少。是日late lunch $30多埋單。餐廳資料:潮成園     地址: 旺角上海街491號地下及閣樓電話: 22422288

在潮聯小巴佬隔離街,隔壁有另一間藍潮州粉麵,別要去錯啊!

下午茶2-6PM, $26起還送凍熱飲品,

門口還有自家辣椒油,但本人覺得不太夠辣。

除了粉麵,還有飯可以選擇。而我就選了水餃魚蛋河。

雙拼 水餃魚蛋河

潮州魚蛋還算彈牙,無魚腥味;水餃也不過不失。

餐廳資料:

潮成園

地址: 旺角上海街491號地下及閣樓
電話: 22422288
2020-04-01 974 浏览
🍴牛根水餃河34 蚊🍲34 蚊有雙拼其實都幾抵 加左腩汁個湯底唔錯 河粉幾爽口 煮得有火喉 🔥 牛根燘得好淋 🐮而且都幾多舊 水餃個皮幾爽🥟 入面既豬肉同木耳幾爽同落足料 十分唔錯🍴牛腩飯 42 蚊🍚🐮牛腩好多 切成長身 牛腩一邊帶有4 分1 肥膏 都幾爽口 🐂 佢既牛肉好 juicy彈牙 腩汁好香濃 而且底層 既生菜做底🥬 多得黎又入味 撈埋勁多既熱辣辣白飯 都十分抵食🍚#牛腩飯 #牛腩 #水餃 #牛根 #河粉 #粉麵Score 平均分 <7.2/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#潮成園旺角上海街491號地下~~~~~~~~~~~~
🍴牛根水餃河34 蚊🍲

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#潮成園
旺角上海街491號地下
~~~~~~~~~~~~
2020-03-27
2019-11-07 996 浏览
走過這麵店,被它放在門外的宣傳牌吸引,價錢真便宜!入內坐下,看到傳菜口上有大張相片,寫着手打爽口魚蛋,那就點了一碗魚蛋粗面加牛腩汁試試看。魚蛋麵超速上桌,除了魚蛋,還有魚片,份量不少。先試湯頭,還可以,而且因為加了牛腩汁,所以味道不錯。接着試粗麵,面不夠滑,但口感也可以。至於魚蛋和魚片,有魚味,不過不夠爽口。看見鄰桌的人在吃牛雜,樣子不錯,有機會還是試牛雜吧。由於是家小店,所以環境就只是一般啦,至於服務,也是一般啦,不過以這價錢來說,對環境和服務當然不可有高要求了。
走過這麵店,被它放在門外的宣傳牌吸引,價錢真便宜!
2019-05-23 763 浏览
食完晚飯睇完戲,同友人見有啲餓,就去左好平既潮成園,唔需要等位,坐左卡位。😎裝修簡單,環境當然唔算得最乾淨,但都可以接受,餐廳都係提供基本潮洲粉麵,有南乳豬手又有腐乳通菜,叫左一碗牛筋丸米($20)同一碗雲吞河($23),再架多一碟腐乳通菜($12)。☺️牛筋丸有四粒,彈牙,亦有肉汁,濃湯尚可,米粉唔算淋,有咬口。雲吞亦有四粒,多豬肉味,河粉唔算太油。粉麵有蔥蒜,亦可以自行加辣椒油。🙈下次宵夜太餓,都可以揀平價之選!
下次宵夜太餓,都可以揀平價之選!
2019-01-19 744 浏览
同老婆經過旺角,見到呢間!麵店好似唔錯,就入去試一下,但結果失望唔會再黎。首先,服務態度好差。坐低唔夠3分鐘當我同老婆仲睇緊食咩時,就有個呀姐好大聲,眼神唔多客氣咁問:點呀你地2個,仲未諗到食咩呀?我同老婆只好急急叫了碗牛筋麵同牛雜麵。第2,錯單,出單混亂,佢地出單會將碗麵問好幾台客係唔係人地點,感覺碗麵到手都已經食晒口水食晒塵。老婆叫左牛雜幼麵,點知出左粗麵而且仲少左牛肺,唔知佢賣晒定自動幫我地走左=.=第3,味道一般,牛雜食落無咩味。最後,份量少,碗已經細,裡面仲要麵少,餸少,幾啖食完,如果當下午茶應該剛好,但晚餐嘅話就有心理準備食下場或再點佢果啲菜。食後上openrice睇呢間野食評,好在無再點佢啲菜😂😂。
第3,味道一般,牛雜食落無咩味。
爽滑牛筋
2019-01-18 475 浏览
這條街打正旗號食牛的店,除左呢間標榜吃手打牛丸的, 隔離曾經還有一間自信心爆棚,但眼高手低的「好難食牛肉麵」,不過好似一年貸仔就玩完!真的,兩間我都食過,邊間有食力,現實已告訴了你結果。這間的牛,真的不錯,尤其以價錢計,係超值之作。招牌大大隻字話你知手打牛丸好堅,我之前有試過,不用說太多,我只需要話你知,佢贏元朗名店「失敗牛丸」幾條街已足夠。今時今日就係咁難搵一些牛有牛味的食店。我較經常食的是牛腩河, 通常我都會點半肥, 但當然伙記聽唔聽到有冇寫落單, 師父知道後又睬唔睬你, 完全睇你彩數。 香港今時今日咁嘅「服務」係夠架啦! 間間都一樣。 好似我今次食嘅牛筋腩河, 話明要半肥但始終都冇。 不過瘦還瘦牛腩都非常軟淋, 但牛味比有肥的差一啲。 牛筋反而好正, 非常粗,夠厚夠淋夠黏夠入味, 算你啦!

2018-11-28 440 浏览
前兩日同朋友兩個人係旺角想食個 quick lunch 見呢間店都吾少人幫襯 就決定入去試下佢啲麵(餐廳應該主打麵食) 餐牌選擇吾多 不過粥粉麵飯都有 基本上都足夠迎合香港人嘅口味 朋友叫左個牛雜河 而我就叫左個招牌魚蛋米線 吾洗等好耐就有得食 兩碗麵嘅份量都偏少 不過其實呢點我欣賞 始終有啲人比較細食 細細碗就吾洗驚浪費食物 而且咁嘅價錢 都吾會要求太多 至於餸方面 朋友嘅牛雜就比較少 而我果碗就有魚片三塊魚蛋三粒 講到味道 個人認為魚蛋米線嘅湯底清左啲 冇乜味 魚片味道正常 而魚蛋就麻麻地喇 話明招牌魚蛋 唸住會係彈牙爽口嘅潮洲白魚蛋 點知係好唸嘅 整體黎講 如果想食得清啲經濟啲 而又吾係好肚餓嘅話都可以試下
2018-11-24 327 浏览
經過旺角,好想快速食一個晚餐。地點當然非常便利,點了一個魚蛋米粉,米粉是非常硬,硬得像鋼條,然後湯也不夠,味道很淡,最後要自行加了大量的調味。再來一碟油菜,真的有點失望,菜的顏色實在不堪入目,一點也不新鮮,作為一間食店,能夠煮出這樣紫色的通才嗎,叫一個食客怎樣進食呢,由於老闆娘非常黑面,所以我也不敢叫他換一碟新的,可能是我不對,不過這樣的質素,如果我是老闆,相信我不會遞給客人呢。希望餐廳會繼續改進。
經過旺角,好想快速食一個晚餐。
2018-11-17 347 浏览
嚟到潮成園,每次都好滿意,因為呢度嘅各式粉麵、撈麵、飯,全部都好便宜,而且份量多,所以真係好抵食!呢度嘅牛什、牛腩同牛筋真係煮得幾好味,牛味又濃,啱哂我嘅口味!
  • 牛腩/牛筋/豬手
2018-11-13 203 浏览
潮成園~可以話係我去過嘅食店之中,係去嘅次數去得最多嘅一間,皆因呢度嘅牛什真係好香好惹味,有一日~我突然之間心血來潮想食牛腸,於是我就叫咗一盒淨嘅牛腸外賣,返到屋企打開盒牛腸,睇到D牛腸真係相當肥美,腸裡面滿佈肥膏,真係好肥,當我將嗰件牛腸一啖擺落口嗰陣時,入口真係非常軟淋,而且D肥膏喺口裡面爆開,真係香到不得了,不過牛腸係好傷身嘅食物,真係同自己講,每個月食一次好喇,是日膽固醇已經徹底超標,不過想食好嘢係要付上代價嘅
  • 牛腩/牛腸/雲吞
2018-09-13 360 浏览
兩個麻甩條街勁熱呀求其搵個地方有冷氣順便食個經濟 lunch 先剛剛見到門口$27個蒸飯飯仲有飲品送!入面座位比較迫,搭枱就必需要!睇見枱面蒸飯都有四種不同選擇!各有心水,每人一個蒸頭飯。等大概五分鐘飯就到.....好靚仔喎,賣相吸引不過說食物質素,真的不要同酒樓比因為這選擇食材方面,也是走低成本的路線,所以食物的質素,當然不是最靚一種。如是日我這一個鳳爪排骨飯,鳳爪是夠惹味用的排骨不是新鮮的肉排骨,食落是有點雪味.勝在多用生粉醃過,入口排骨肉質鬆化不硬最好的地方是少量豆豉香而不濁這一個排骨飯加上店方秘製豉油.而排骨既肉汁、精華全部保留,豉油加肉汁滲入飽滿飯粒之中飯香撲鼻,令食慾大增,需未算得上是美味,但也算是風味十足!這個飯也令我們深深的體會到一個人冇錢的苦總結這個飯快靚正又經濟又飽肚,好適合港人忙碌既生活!朋友是日食北菇滑雞,見到都不錯!份量都唔錯潻⋯⋯事後只是隨口問問他,他也大讚,這吃到的北菇雞飯,雞油香滲進飯粒內!啖啖油香,真的好吃。引到我最喜歡排骨飯既我下次我會試試蒸雞!
兩個麻甩條街勁熱呀
求其搵個地方有冷氣
順便食個經濟 lunch 先
剛剛見到門口

$27個蒸飯飯仲有飲品送!
入面座位比較迫,搭枱就必需要!
睇見枱面蒸飯都有四種不同選擇!

各有心水,每人一個蒸頭飯。
等大概五分鐘飯就到.....
好靚仔喎,賣相吸引

不過說食物質素,
真的不要同酒樓
因為這選擇食材方面,
也是走低成本的路線,
所以食物的質素,
當然不是最靚一種。
如是日我這一個鳳爪排骨飯,
鳳爪是夠惹味
用的排骨不是新鮮的肉排骨,
食落是有點雪味.
勝在多用生粉醃過,
入口排骨肉質鬆化不硬
最好的地方是少量豆豉香而不濁
這一個排骨飯加上店方秘製豉油.
而排骨既肉汁、精華全部保留,
豉油加肉汁滲入飽滿飯粒之中
飯香撲鼻,令食慾大增,
需未算得上是美味,
但也算是風味十足!
這個飯也令我們深深的體會到
一個人冇錢的苦
總結這個飯快靚正又經濟又飽肚,
好適合港人忙碌既生活!
朋友是日食北菇滑雞,見到都不錯!

份量都唔錯潻⋯⋯
事後只是隨口問問他,他也大讚,
這吃到的北菇雞飯,
雞油香滲進飯粒內!
啖啖油香,真的好吃。
引到我最喜歡排骨飯既我
下次我會試試蒸雞!
2018-09-02 220 浏览
真心覺得好抵食的粉麵店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)今天下午兩點的時候,肚子餓了,便走去找東西吃,朋友說旺角有一間很便宜的粉麵店,於是我便跟着她來到這間粉麵店吃下午餐 。(>^ω^<)眼見餐紙上的價錢很便宜,魚蛋加粉麵都是$20,☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆又有不同的牛筋飯,牛肚飯,牛腩飯等等。。。(*☻-☻*)最後我叫了雲吞米粉。(≧▽≦)雲吞米粉上面有三隻雲吞。⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄枱的旁邊有辣椒油可以自己加。\(//∇//)\賣單$20一碗。
真心覺得好抵食的粉麵店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

又有不同的牛筋飯,牛肚飯,牛腩飯等等。。。(*☻-☻*)

最後我叫了雲吞米粉。(≧▽≦)

雲吞米粉上面有三隻雲吞。⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄

枱的旁邊有辣椒油可以自己加。\(//∇//)\

賣單$20一碗。
2018-09-02
2018-08-10 285 浏览
Lunch想食清淡d, 見公司附近有呢間魚蛋粉店有得外賣自取,就試下食呢間。外賣紙上都有幾多選擇,平均都係廿幾蚊一碗,好似幾抵食。見‘一品四寶麵’好似幾吸引,決定揀呢個($30)!另外見加碟菜都係$8咋,所以再加咗碟生菜,感覺健康d~😆12:45左右打去落order外賣自取,1點去到就即刻有得拎喇~好有效率!👍🏻👍🏻開餐喇,原來四寶係有:魚皮餃、墨魚丸、魚蛋&魚蛋片。同事叫咗魚蛋河,份量都差不多,但$21咋!勁抵食!下次可以考慮叫魚蛋河~🙈味道方面,湯底好清,唔錯!(個人最怕d勁油/勁濃味嘅湯底)魚蛋類全部都好彈牙,好好食~ 麵就不過不失,淥得恰到好處。最後到生菜喇,$8嚟講都算幾大份,幾抵食!而且d菜都好新鮮,配埋蠔油,正!👍🏻(溫馨提示:外賣盒係每個加$1)

外賣紙上都有幾多選擇,平均都係廿幾蚊一碗,好似幾抵食。
見‘一品四寶麵’好似幾吸引,決定揀呢個($30)!
另外見加碟菜都係$8咋,所以再加咗碟生菜,感覺健康d~😆
一品四寶麵

蠔油生菜

(溫馨提示:外賣盒係每個加$1)
2018-08-08
外卖自取
一品四寶麵
蠔油生菜
2018-08-08 119 浏览
當想食清少少或者糧尾嘅時候就會諗起潮成園~粉麵配一個餸最平$20已經有交易🤫今日叫左招牌魚旦河,唔好以為$20就hea底,佢d魚旦好真材實料,彈牙得黎魚味好香,份量仲要唔少,有3粒好大舊嘅魚旦加2塊唔薄嘅魚片雖然湯底喺清湯,但佢地每碗外賣粉麵都會跟一盒仔辣油俾你,非常貼心另外加左$8要多個生菜,一大兜夠我地3個女仔分黎食,圍返每位總共$24(每個外賣盒加$1)!旺角區黎講真好抵,動已滾😭值得一提嘅係佢地好高效率,呢頭電話落完單嗰頭去鋪頭就已經有得拎,對於分秒必爭(食完訓晏覺)嘅打工仔黎講好加分

招牌魚旦河
外卖自取