2025-07-06
最近搵到呢間喺銅鑼灣嘅老字號滷味店,一入門口已經聞到陣陣滷汁香!最吸引係間舖啲店員好老友,同客人有講有笑,成個feel好有人情味。一坐低就會即刻上兩碗湯,今日係霸王花煲湯都好奇問吓霸王花其實係咩,原來係潮州好出名攞嚟煲湯嘅植物招牌鵝肉飯真係大大份!啲鵝肉切得厚薄適中,肉質軟嫩多汁,最重要係滷汁入味到入骨!個滷汁有濃濃嘅五香味,加埋啲中藥材嘅香,令個鵝肉香而不腻。佢啲肉唔會有股雪味,睇得出係新鮮現滷。另外仲會有啲鹹酸菜墊底非常開胃小食雙拼嘅墨魚同鵝腸都係好料!墨魚夠韌夠彈牙,完全冇腥味,仲帶有陣陣胡椒香。鵝腸就軟糯香滑,一啲都唔覺肥膩,滷汁入味得好勻,食完唔會覺得太重口味。最意外驚喜係個潮州春菜,啲菜新鮮爽口,帶有自然嘅甜味。個湯清甜開胃,加埋少少胡椒粉,完全冇雜味。最正係佢啲菜煮得恰到好處,夠爽脆又唔會生,配埋滷味最啱!最欣賞係老闆娘對待客人好有誠意,每次都會問你食得慣唔慣,仲會介紹新出嘅滷味。價錢方面都好親民,一個人食飽飽都唔使百幾蚊,抵食到爆!
一坐低就會即刻上兩碗湯,今日係霸王花煲湯
都好奇問吓霸王花其實係咩,原來係潮州好出名攞嚟煲湯嘅植物