2020-01-09 209 浏览
第一次泥食嘅時候試咗雞蛋腸 覺得成件事好搞笑 個樣、質地同味道都係unbelievable嘅 (in a negative way)所以決定去第二次 試冇蛋嘅確係正常翻 但我依然係expect會係幼細嫩滑口感嘅腸粉 結果唔係 所以呢種腸粉真係不是我杯茶同埋豉油太多 搞到好鹹 建議叫個staff落少啲先 之後再加呢個combination係好嘅 亦都足料嘅 係唔啱我口味姐🤪味道:5/10潮米石磨腸粉叉燒腸+菜脯 $23雞蛋腸 $18📍西灣河
所以決定去第二次 試冇蛋嘅

味道:5/10

潮米石磨腸粉

叉燒腸+菜脯 $23
雞蛋腸 $18

📍西灣河
2019-10-06 529 浏览
腸粉滑得黎仲要即整 醬料足 唔會太鹹味道啱啱好 員工十分有禮貌 好耐心咁推介啲自家製嘅腸粉 又問我有啲乜嘢醬料鍾意 我自己就最鍾意經典嘅蝦腸🦐 大大隻蝦加埋滑滑嘅腸粉 正呀 夜晚行街行得耐左 唔一定要食太安樓嘅煎炸嘢 食返啲暖笠笠又健康嘅腸粉真係啱曬 又開得夜 營業時間1100-1430 1800-0100 美中不足就係下奏唔開 不過希望大家幫襯良心小店 除左腸粉仲有日式飯例如蛋包飯同牛肉飯等等 經過太安樓真係要試下如果喺屋企都可以嗌網上外賣平台㗎
如果喺屋企都可以嗌網上外賣平台㗎

2019-07-21 583 浏览
最近好興石磨腸粉呢種小食, 太安樓都開左間,就試一試,點左雞蛋腸粉 HKD29 腸粉的漿完全混了雞蛋,雞蛋的雜質令到腸粉無原本的嫩滑,口感變得好粗糙,而牛肉是粒狀 味道方面普通 醬料方面係有些香菇味,無咩香油醬味 份量又比較少不推薦食雞蛋款式的腸粉。不加雞蛋的腸粉未試過 所以下次試下。

而牛肉是粒狀 味道方面普通
醬料方面係有些香菇味,無咩香油醬味
份量又比較少

不推薦食雞蛋款式的腸粉。

不加雞蛋的腸粉未試過 所以下次試下。
2019-06-20 575 浏览
大家唔好誤會依間新店味道好到可以成為太安樓清泉甘勁,係在雲雲的濃味選擇中(牛雜,炸炸,海南雞飯etc.)可以有一個淡淡味道的選擇. 艇仔粥- 粥底有瑤柱不過好稀,個粥同料都無味,鯇魚片,魚片切條,豬皮及魷魚都是沒有味的食材.而且同我認知的艇仔粥有點出入沒有我好喜歡而且應該有味的肉碎及花生. 雞蛋腸 - 雞蛋同腸粉本身的確係無味,加左個有少少香菇粒的汁就好返少少味啦 . 米漿不算很香皺皮腸粉新體驗. 由於這間真係唔係一間粥鋪主打係石磨腸粉所以粥我就應該唔會再食,其他味的腸粉都有興趣再試下.

2019-06-16 424 浏览
西灣河太安樓最近新開了一間石磨腸粉,看起來頗有特色。晚上約9時到達,下單無須排隊,取餐亦只需等待十數分鐘。叫了一客牛肉腸粉,外賣需加$1。回家一看,份量非常少。腸粉質地軟身,但味道沒有特別。牛肉分佈不均,附送的醬汁加了冬茹,味道尚可。其餘還有很多不同的款式可供選擇,包括叉燒腸、齋腸、蔥花腸。非腸粉類還有蒸米粉及各類粥品。而手撕雞豬腸粉看起來挺吸引,只需$25,亦可加入多種不同配料,例如魚蛋燒賣,可以再次一試。

外卖自取
2019-06-08 421 浏览
熱到個人有尐唔太思服,都唔想煮亦唔知食咩... 咁就諗住落太安買薯粉(今日呢個fail!) 但就發現有兩間新野(另一間係熱狗Zepperlin, 可以去睇另一篇食評)!朝米石磨腸粉 - 豬潤腸 $22又係新開既,可能真係即磨即整,第一樣叫,不過要到最後先有得攞,回來食既機會呢... 嗯... 我唔會話佢好滑,亦唔會話佢好好食,但有時唔想食咁膩,咁heavy, 又平平地既話,呢間應該會係一間唔錯既選擇! 因為我都想試個蒸米粉XD

朝米石磨腸粉 - 豬潤腸 $22

豬潤腸
2019-06-08
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
豬潤腸