2023-08-10 717 浏览
事隔半年又再來澳牛🐮仍然係排長隊、人氣依舊向來好鍾意呢度嘅職員高效率、做實事🔝✔️雖然有啲人會覺得佢哋好惡有時落單講慢咗 都被白眼🙄但佢哋真係好Man😎分享今日所見所聞今日我坐喺卡位入面要同另外一個陌生男人搭枱此時有一個大肚婆🤰行入嚟要搭我哋嘅枱對面嘅男人玩緊電話📱仲未識反應此時 Man爆職員已經話:快啲讓裏面嘅位出嚟比大肚婆🤰坐入去呢度男職員嘅貼心真係😍😍😍食物有幾高質不需要多說 大家睇相☺️

事隔半年又再來澳牛🐮
仍然係排長隊、人氣依舊
向來好鍾意呢度嘅職員
高效率、做實事🔝✔️
雖然有啲人會覺得佢哋好惡

熱燉奶
叉燒意粉餐
熱燉奶
2023-07-29 822 浏览
一家六口,4小孩用餐, 店員有耐性落單, 並提供一切所需的協助, 包括提供小碗,。餐具不小心掉在地上, 即刻換新的, 時刻了解我們的需要。 每月來一次均獲得以上服務。 食物美味, 保持一貫水照l准。
💁‍♀️💁‍♂️ 1/7/2023(Sat), Lunch🍽放假嘅一日,為食妙妙同A先生朝早出咗去九龍區有啲事情要辦,之後到接近中午又要搵食啦,忽然諗起好耐無食過澳牛嘅光速餐,即管兜一轉過去睇吓食唔食到先。我哋大約正午時間到達,離遠已經見到店外嘅人龍,大約排咗二十幾人左右,好在呢度翻枱嘅速度都係同上餐速度一樣咁快,我哋只係等咗唔夠10分鐘就可以入座。而今日我地order咗:🔆 茶餐($52)茶餐預設嘅食物係牛油方包🍞、火腿煎雙蛋🍳同埋叉燒湯意粉,當然亦都可以改做多士、炒蛋或者湯通粉。為咗配合呢度嘅節奏,所以A先生每次落單都係好精準用最簡單嘅字數去落,今次只係:「茶餐要多士、炒蛋、通粉x2。」就完成落單嘅過程。落完單即刻喺褲袋拎個電話📱出嚟,諗住計吓光速餐要幾快可以上到枱。點知拎完電話📱,都未開到個app,侍應就已經送上咗炒蛋多士😱,估計最多十零秒⏱️。當然其中一個原因係我哋坐得近水吧,佔盡地理優勢✌🏻😂。炒蛋多士嘅炒蛋煮得剛好,蛋仍是帶流質的質感,入口嫩滑有蛋香。多士厚切,烘得外脆內軟熟,再塗上牛油🧈,夠晒香口好食。A先生有個習慣,食牛油多士時總會再灑上一點砂糖,令到多士除咗牛油🧈嘅香氣之外

而今日我地order咗:

🔆 茶餐($52)

炒蛋多士嘅炒蛋煮得剛好,蛋仍是帶流質的質感,入口嫩滑有蛋香。多士厚切,烘得外脆內軟熟,再塗上牛油🧈,夠晒香口好食。A先生有個習慣,食牛油多士時總會再灑上一點砂糖,令到多士除咗牛油🧈嘅香氣之外,再添加一點甜美同粒粒砂糖嘅口感。

叉燒湯通粉嘅叉燒份量都唔少,通粉唔會煮到腍晒亦都唔會黏埋一團,加上夠味又夠熱嘅湯底,收貨了。

當你食到七七八八嘅時候,自然就會有侍應問你餐飲想飲咩,我哋就點咗凍檸水🍋同埋茶走☕️。檸水正正常常,檸檬🍋味清新,咁多年來凍飲都係偏細杯嘅,但而家仲有凍飲加$2真係比較少見。茶走茶味夠香濃,配合香甜練奶,入口夠滑身。

最後食完起身走人,成個過程由排隊開始到離開唔使30分鐘🙈。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 炒蛋🍳同多士🍞一直以來都保持質素,唯一係坐得迫啲同食得急啲

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 附近幾條街都有唔少錶位🅿️,但泊唔泊到又係睇運氣
👉🏻 港鐵🚇佐敦站行過嚟5分鐘之內可達,另外巴士🚌、小巴都可以輕易到達
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-07-01
2023-07-15 2260 浏览
澳牛最出名係速度,態度同埋味道。速度仍然係光速,叫完已經放咗係枱面。態度好咗,因為朋友諗咗一陣,都冇唔耐煩。 (當然千祈唔好諗太耐。)味道都係咁好,兩款糖水都夠香,夠滑。- 蛋白燉鮮奶 ($33)蛋白燉鮮奶好嫩滑,一啲都唔實,又唔係水汪汪咁樣。係要蛋白,鮮奶比例,同埋蒸既時間啱啱好,先至做到咁既效果,真係好難做到。味道香濃,因為係熱食,所以鮮奶同蛋香,更加特出。- 杏汁燉雞蛋 ($33)原本以為有杏汁都係白色,點知係黃色,差啲以為上錯咗。燉蛋都係咁正,好嫩滑,同燉鮮奶一樣咁出色。不過我比較鐘意食杏汁燉雞蛋,因為多咗杏仁味,更加好食。
澳牛最出名係速度,態度同埋味道。
速度仍然係光速,叫完已經放咗係枱面。
態度好咗,因為朋友諗咗一陣,都冇唔耐煩。
 (當然千祈唔好諗太耐。)
味道都係咁好,兩款糖水都夠香,夠滑。

蛋白燉鮮奶
- 蛋白燉鮮奶 ($33)
蛋白燉鮮奶好嫩滑,一啲都唔實,又唔係水汪汪咁樣。

味道香濃,因為係熱食,所以鮮奶同蛋香,更加特出。
杏汁燉雞蛋
- 杏汁燉雞蛋 ($33)
原本以為有杏汁都係白色,點知係黃色,差啲以為上錯咗。

燉蛋都係咁正,好嫩滑,同燉鮮奶一樣咁出色。
不過我比較鐘意食杏汁燉雞蛋,因為多咗杏仁味,更加好食。
蛋白燉鮮奶
杏汁燉雞蛋
2023-07-15 1040 浏览
幾乎每本香港旅遊書都介紹到的澳洲牛奶公司,最有名的就是蛋白燉鮮奶與杏汁燉雞蛋,提供的地道港式早餐常餐也非常受歡迎,但澳洲牛奶公司評價非常兩極…全港僅此一家,因此時時刻刻都是排隊人潮早餐$43多士配炒蛋🍳多士夠曬厚質地鬆軟 炒蛋滑溜有蛋香火腿通粉🍲又係僅僅夠暖, 一放枱即刻可以入口呢個就係呢間餐廳嘅聰明之處🤣 絕對唔會因為太熱食唔到湯底正常鹹鹹地,火腿及通粉分量正常,味道ok奶茶味道正常唔算突出☕️澳洲牛奶公司光速餐之名聞名於海外, 所謂光速餐其實是比喻澳牛的上餐速度奇快,連M記都得甘拜下風🤪

早餐$43

多士配炒蛋🍳
多士夠曬厚質地鬆軟
炒蛋滑溜有蛋香

火腿通粉🍲
湯底正常鹹鹹地,火腿及通粉分量正常,味道ok

奶茶味道正常唔算突出☕️

2023-07-13 754 浏览
上次食澳牛好似已經中二嘅事,而家服務態度真係唔同左好多!茶餐$52我有個好奇怪嘅習慣,就係通常茶記常餐嘅麵包都會比我用來放落湯食。雖然d湯都好肥,但素曬湯之後,味道真係濃好多,超正。炒蛋本身有少少過鹹,火腿薄薄地,唔油。叉燒通粉,叉燒份量比我想象中多,通粉太淋。
上次食澳牛好似已經中二嘅事,而家服務態度真係唔同左好多!

茶餐$52
2023-07-13 648 浏览
茶餐$52雖然餐牌寫住牛油方飽,火腿煎雙蛋,叉燒湯意粉,咖啡或茶。但係其實包可以免費改烘底,火腿煎雙蛋可以改炒蛋,叉燒湯意粉改做牛肉通粉都仲得。唔夠飽食埋佢地馳名嘅燉奶都仲得!
茶餐$52
2023-06-27 1124 浏览
豐富嘅常餐體驗,豐富嘅午餐選擇香港人嘅地道茶記,滑蛋炒蛋金黃色,配上香滑奶茶經典常餐通粉,配搭真係一絕,而且價格沒有加幅合理,而且啱晒節奏急促嘅香港人,呢個日常嘅午餐非常有效率。

2023-06-23 1206 浏览
澳牛出咗名係勁急,一坐低就要決定食咩,唔會有時間比你慢慢諗。因為係附近睇完醫生,又心癢癢想去再挑戰下😆點知下晝時間無乜人,一去到已經有位坐,未諗到食乜,侍應哥哥好好比我地慢慢諗🤣叫咗最簡單既常餐同蛋白雙皮奶。咁耐無食,覺得味道普通咗,同一般茶餐廳差不多,但嚟澳牛食既都係感覺,所以都無失望,分量都算大份,整體不過不失。我比較鐘意蛋白雙皮奶,唔好牛奶既我,都係抱住試下既心態,點知反而有驚喜,奶味唔算好濃,質地幼滑,易入口。
澳牛出咗名係勁急,
一坐低就要決定食咩,
唔會有時間比你慢慢諗。
因為係附近睇完醫生,
又心癢癢想去再挑戰下😆

點知下晝時間無乜人,
一去到已經有位坐,未諗到食乜,
侍應哥哥好好比我地慢慢諗🤣
叫咗最簡單既常餐同蛋白雙皮奶。

咁耐無食,覺得味道普通咗,
同一般茶餐廳差不多,
但嚟澳牛食既都係感覺,
所以都無失望,
分量都算大份,整體不過不失。

我比較鐘意蛋白雙皮奶,
唔好牛奶既我,都係抱住試下既心態,
點知反而有驚喜,
奶味唔算好濃,
質地幼滑,易入口。

有時候花多少少時間乘車跨區吃飯,對味蕾上也會耳目一新;當然我主要都因為同事要往佐敦做點事才一齊落去佐敦吃飯澳牛的光速午餐,乃香港茶餐廳光速飲食文化的鼻祖,至今無人能及。我們跟搭枱的兩個人都不約而同一齊研究這些高效率的茶餐廳服務員,不用我們示意就火速收起你用完的餐點要是此店的茶餐沒有一定的水準和質素,自然不會引起這麼多人也要慕名而來必食推介:牛肉通心粉、炒蛋多士烘底

必食推介:牛肉通心粉、炒蛋多士烘底
牛肉通心粉
炒蛋
牛肉通心粉
炒蛋
2023-06-06 1296 浏览
📍澳洲牛奶公司, 佐敦🇭🇰#愈經常食愈少影相系列澳牛,係我此生最愛茶餐廳🐮呢間餐廳絕對不缺任何一個食評,照樣要寫要post,純粹係個人回憶亦冇可能我最愛嘅餐廳竟然唔喺我IG佔一席位廢話夠,要講澳牛有好多野講澳牛嘅效率﹑性格,都好代表到香港人,快﹑恨﹑準,少廢話﹑多做事基本上一入去坐低,就要即嗌野食,「早餐/常餐,炒蛋多士」嗌完唔夠半分鐘,熱辣辣野食隨即端上係最基本嘅常餐,火腿通/叉燒意,加份炒蛋多士/煎蛋麵包,但就係好食過人,吹咩😉飲品唔好一次過嗌呀,張枱唔夠位擺,食完碗粉/炒蛋多士收走左先好嗌飲品,凍奶茶少甜少冰係我最愛🤎 茶味唔算好濃,但成杯飲落就係香滑感,好舒服好正最尾嚟多個「熱白色」🤍🤍🤍 絕對係世一鮮奶燉蛋白,咩義順﹑澳門,全部都唔岩我口味。燉奶嚟講,食開澳牛嘅我係返唔到轉頭,任何一間舖都滿足唔到我🤭
📍澳洲牛奶公司, 佐敦🇭🇰
#愈經常食愈少影相系列

澳牛,係我此生最愛茶餐廳🐮
亦冇可能我最愛嘅餐廳竟然唔喺我IG佔一席位

廢話夠,要講澳牛有好多野講

• 炒蛋多士
  • 茶餐
  • 奶茶
  • 蛋白燉鮮奶
  • 燉奶
  • 早餐
2023-05-31 881 浏览
I have not been here for almost 2 years. It is always good to come here. Consistent and good taste. All the food are always hot. Crispy toast with enough butter!!! The egg are of good quality with strong flavour of egg!!! The macaroni is great in texture. I like BBQ pork rather than beef. Tasty. Really do not know where they get the pork. The soup has enough Campbell soup for the base!!!The only change here ia the speed. Always missile speed!!! Now a bit less urge. It becomes rocket speed!!! 🤣🤣🤣

係佐敦做完嘢,加上依幾日好熱,淨係想搵個地方坐低涼下冷氣😩咁最好又有杯凍奶茶飲下喇😂所以行下行下又去左澳牛囉😆下午時間唔算好多人,係門口等左幾個人就入得😏主要係為左杯凍奶茶以嚟嘅我🤤由於未係好肚餓,所以只係叫左個快餐、食個炒蛋多就算😂“炒蛋多士”炒蛋依然出色👍🏻炒蛋香滑、蛋香飽滿🤤多士香脆軟熟👏🏻不過今次牛油就小左d🙉“凍奶茶”茶味夠濃奶都夠滑🤤甜度真係剛剛好👏🏻加上隻不鏽鋼杯儲溫一流👍🏻令到碎冰唔會咁快溶😌由頭到尾成杯野都仲係咁濃香同咁凍🥰🥰🥰問心講~以澳牛每日咁嘅客流量,要keep住水準一d都唔係易事☺️加上良心經營,一定要支持呀💪🏻🌈

下午時間唔算好多人,係門口等左幾個人就入得😏
2070 浏览

炒蛋多士

“炒蛋多士”
凍奶茶
“凍奶茶”

炒蛋多士
凍奶茶
2023-05-16 1280 浏览
身為一個香港人,住左香港咁多年真係一次都冇食過呢間餐廳🍴😂原因好簡單…次次經過都見到一條長長嘅人龍而我係絕對唔會為咗一塊方包/蛋/通粉去排隊😂今日平日嘅時間朝頭早10:30唔需要排隊,不過店內場面已經十分墟冚做好如臨大敵+打仗嘅心理準備大約手臂長度嘅四方枱,坐住3個都唔識嘅人基本上個早餐都係得一款你只需要揀烹調蛋嘅方式落完單30秒食物就已經喺你枱上面食物到咗,可以叫埋餐飲其實咪就係烘底牛油多士+ 幾香同滑嘅炒蛋+比出邊濃味啲既湯底配火腿通粉咁囉當然我亦都冇辜負佢上菜嘅速度(10分鐘內我已經食完上走)HKD 43 包熱奶茶如果外國人要來體驗香港人嘅生活節奏可以一試嘅。。。
身為一個香港人,住左香港咁多年
真係一次都冇食過呢間餐廳🍴😂
原因好簡單…
次次經過都見到一條長長嘅人龍
而我係絕對唔會為咗一塊方包/蛋/通粉去排隊😂
今日平日嘅時間朝頭早10:30
唔需要排隊,不過店內場面已經十分墟冚
做好如臨大敵+打仗嘅心理準備
大約手臂長度嘅四方枱,坐住3個都唔識嘅人
基本上個早餐都係得一款
你只需要揀烹調蛋嘅方式
落完單30秒食物就已經喺你枱上面
食物到咗,可以叫埋餐飲
當然我亦都冇辜負佢上菜嘅速度(10分鐘內我已經食完上走)
HKD 43 包熱奶茶
如果外國人要來體驗香港人嘅生活節奏
可以一試嘅。。。
2023-05-12 992 浏览
都2023年了服务员是听不懂普通话咩?要炖奶上来一瓶鲜奶,餐具直接放桌上,歧视大陆人?卫生状况堪忧,餐品也一般般,吃饭跟赶着送终似的,除了便宜一无是处,真是港币样子。
都2023年了服务员是听不懂普通话咩?
2023-05-12
午餐