2009-09-15 14 浏览
周日遊尖沙咀, 眼見澳門茶餐廳排長龍, 加上過往的經驗, 他們的服務態度勁差, 於是朋友提議到該食肆對面的樓上澳門冰室, 聽說這冰室是與澳門茶餐廳同一個集團, 今次就試試這裡的下午茶兼讓兩腿小休.冰室設於一樓, 不用排隊入坐, 其實食物款式與澳門茶餐廳差不多, 如果不想排隊兼受侍應的不禮對待, 大家可以試試澳門冰室.下午茶之選蘿宋湯通粉, 份量十足, 顏色偏濃, 入口很重蘿宋湯味, 湯底不稀不焦, 剛剛好, 牛腩粒粒入口軟腍, 食了一碗已飽飽! 還有脆皮豬仔包, 即烘即上枱, 塗上香滑牛油, 香脆可口, 再伴上兩隻滑滑太陽旦, 飽晒!!當然還要嘆埋杯香濃凍咖啡, 與澳門茶餐廳無大分別! 賣相也一樣呢!

2009-09-06
星期日去完美食博覽會就過左TST差唔多7點喇。上左呢間冰室....因為行到好熱丫....見近近地之前又上過去幾次 環境係舒服。可以坐得耐但係之前就係嗌飯食 佢D飯都好味架~~不過個日好熱 唔想食飯 見到有xo醬豬頸肉炒意粉 好似幾好味咁就叫左唻食la 先唻既係生菜然後個炒意粉唔記得叫走蔥,就夾哂d蔥先食哇.....可能有d肚餓,覺得佢係好好食!!!勁野味 又多豬頸肉 加埋杯凍檸茶 真係無得頂 呵呵個人比較鍾意食d野味既食物...所以真係okay架呢個炒意粉。另外男朋友就嗌左個飯 都好味。不過始終鍾意自己個意粉 lol見咁多人話佢D下午茶OKAY等我搵日同朋友仔上去HEA長幾粒鍾先~~~
星期日去完美食博覽會就過左TST
差唔多7點喇。
上左呢間冰室....因為行到好熱丫....見近近地
之前又上過去幾次 環境係舒服。可以坐得耐

但係之前就係嗌飯食 佢D飯都好味架~~
就叫左唻食la

先唻既係生菜
然後個炒意粉唔記得叫走蔥,就夾哂d蔥先食
哇.....可能有d肚餓,覺得佢係好好食!!!
勁野味 又多豬頸肉 加埋杯凍檸茶 真係無得頂 呵呵

個人比較鍾意食d野味既食物...
所以真係okay架呢個炒意粉。
另外男朋友就嗌左個飯 都好味。
不過始終鍾意自己個意粉 lol

見咁多人話佢D下午茶OKAY
等我搵日同朋友仔上去HEA長幾粒鍾先~~~
2009-08-16
2009-07-13 12 浏览
同學們放暑假找我出來Hea,順道傾一下Grad Trip的行程,尖沙咀要找一個寧靜的地方不難,但是以廿多元的價位找一個寧靜的地方,這裡真是不二之選對不大熟悉尖沙咀的朋友來說,澳門冰室一點也不易找,你先要由海防道轉入樂道,行過幾間店子有個很小的商場入口,好不容易先找到,所以來光顧的鮮有生客,通常都是在附近工作的來吃午餐後Join的同學也都知道再那兒,要開nanonavi搜尋我身在位置始知入口在樂道而不是在彌敦道~~Order左一客常餐,有炒蛋,豬仔飽和豬頸肉白蘿蔔通粉,來多一杯最愛的凍咖啡,豬仔飽熱辣辣非常之脆,炒蛋一如以往地滑,豬頸肉白蘿蔔通粉也很好食,但這個不是主角~~lol~~盛惠$34元,非常之抵是日在澳門冰室hea了三小時
同學們放暑假找我出來Hea,
順道傾一下Grad Trip的行程,
尖沙咀要找一個寧靜的地方不難,
但是以廿多元的價位找一個寧靜的地方,
這裡真是不二之選

對不大熟悉尖沙咀的朋友來說,
澳門冰室一點也不易找,
你先要由海防道轉入樂道,行過幾間店子有個很小的商場入口,
好不容易先找到,
所以來光顧的鮮有生客,
通常都是在附近工作的來吃午餐
後Join的同學也都知道再那兒,

Order左一客常餐,
有炒蛋,豬仔飽和豬頸肉白蘿蔔通粉,
來多一杯最愛的凍咖啡,
豬仔飽熱辣辣非常之脆,炒蛋一如以往地滑,
豬頸肉白蘿蔔通粉也很好食,但這個不是主角~~lol~~
盛惠$34元,非常之抵

是日在澳門冰室hea了三小時
2009-06-01 38 浏览
28 May 2009是日端午節假期,要出尖沙咀,難得可以喺呢度食早餐,因為早餐供應至12點,非常好呢!要了A餐,炸菜雞絲米粉,煎雙蛋,牛油豬,凍咖啡少甜 - $25 +$2特別一提嘅係牛油豬,鬆脆都不得了,開頭見幾大個驚食唔晒,最後當然係清晒啦 好少喺TST食茶餐廳,不過澳門冰室係我嘅心水之一!我平時飲咖啡只會飲熱的,除咗呢間,因為茶餐廳嚟講真係幾好飲!
28 May 2009

早餐menu
炸菜雞絲米粉
煎雙蛋、牛油豬
凍咖啡少甜
2009-05-28
$27 (早餐)
早餐menu
炸菜雞絲米粉
煎雙蛋、牛油豬
凍咖啡少甜
  • 凍咖啡、牛油豬
2009-04-13 24 浏览
我地專登黎TST去睇花見, 即係日本的賞櫻花。今年海港城專登係日本運d櫻花黎香港,比我地睇。很好呀! 咁梗係去睇下啦。好耐無黎澳門冰室了,要黎食下佢的茶餐,呢間係咁多澳門系列,茶餐做得最好的。好喜歡它的番茄牛腩粒湯通粉,配豬仔包加炒蛋。另外我地點了一份b 餐,沙茶牛肉加魚片頭公仔麵,配厚多士加腸仔。番茄牛腩粒湯通粉,番茄湯底好濃厚好香番茄味,另外值得一提的係佢用果隻通粉,大大粒,好好口感。好味道。豬仔包加炒蛋,豬仔包好鬆脆,好味,配那找軟滑炒蛋,好yummy!!呢度d沙茶牛肉,切得又薄,沙茶味又夠,真係好味道!!A 餐B餐都係$34. So far so good!!
咁梗係去睇下啦。

呢度d沙茶牛肉,切得又薄,沙茶味又夠,真係好味道!!

A 餐B餐都係$34. So far so good!!
番茄牛腩粒湯通粉
沙茶牛肉加魚片頭公仔麵
豬仔包加炒蛋
2009-04-12
番茄牛腩粒湯通粉
沙茶牛肉加魚片頭公仔麵
豬仔包加炒蛋
2008-08-16 8 浏览
入口比較隱閉,不過上到二樓是挺開揚的,還有窗景呢。早餐由8點到12點都有供應,要了早餐A。厚多士牛油搽得均勻,烘得剛好。香腸煎過的也是頗不錯。午餐肉通粉,午餐肉厚厚的兩片,通粉比平常吃的大件頭,較腍身,不過湯底不是普通味精湯底,有點肉味,果然是家有心的茶餐廳。看著電視直播的奧運賽事,很好的一天又開始了。
入口比較隱閉,不過上到二樓是挺開揚的,還有窗景呢。

早餐由8點到12點都有供應,要了早餐A。
厚多士牛油搽得均勻,烘得剛好。香腸煎過的也是頗不錯。

看著電視直播的奧運賽事,很好的一天又開始了。
厚厚的兩片午餐肉
香滑奶茶
香腸厚多士
厚厚的兩片午餐肉
香滑奶茶
香腸厚多士
2008-08-13 12 浏览
同一個集團,响同一絛街,打對面開鋪,雖然個名有少少唔同,但出品都係類似,今朝經過見呢間未嚟過,就試吓,走上閣樓,原來我係第一個客,揀個窗口位,望番佢嘅姊妹鋪.早餐款式不多,揀咗猪仔飽,炒旦,辣煙肉麵,咖啡.猪仔飽好脆皮,係放咗响個爐焗住,一定要即食,放耐咗就會變靭,炒旦一流,好滑但係又熟,辣煙肉麵就好普通,係D湯有少少辣而已,最正係杯咖啡,從未試過茶記咖啡會咁好.好香濃又夠滑,好野.
  • 猪仔飽
  • 炒旦
  • 咖啡
2008-08-08 15 浏览
澳門冰室賣的其實同澳門茶餐廳差不多, 不過這裡是二樓有開揚窗口卡座, 下午茶閒聊吹水蛇王勝地.今日食套餐但牛油豬仔又賣哂, 又係食多士配炒蛋, 雲吞豬軟骨米粉及熱咖啡, 炒蛋一向不賴, 豬軟骨肉身好味但軟骨部份未能燜到可食用, 可以做得更加好. 這裡門口比較隱蔽, 第一次來可能找不到入口.

這裡門口比較隱蔽, 第一次來可能找不到入口.
2008-05-21 12 浏览
每個上班的日子,總是忽忽忙忙的。今天難得早起,便早點出門,到公司附近先吃個早餐才上班。便選了這間久別了一整年的澳門冰室!和以前一樣這裡的 炒蛋, 牛角包 和 咖啡 是我的喜好之一!希望我可以再早起,慢慢的再品嘗這個美味的早餐。
每個上班的日子,總是忽忽忙忙的。
今天難得早起,便早點出門,到公司附近先吃個早餐才上班。

便選了這間久別了一整年的澳門冰室!

希望我可以再早起,慢慢的再品嘗這個美味的早餐。
$25 (早餐)
澳門冰室同澳門茶餐廳同一集團﹐但唔知點解﹐冰室既豬仔包係好味啲(外面香脆好多)﹐搞到去親尖沙嘴都心思思想食(雖然已經一個禮拜最少去銅鑼灣個間一次) 。唔知係咪個天知道我要寫食評﹐今次個飽舊牛油居然係一片﹐仲未溶落個包裡面﹐正!其實最懷念以前既日子(傻大姐老啦﹐哈~)﹐同一款早餐賣$21﹐片牛油係現時既三、四陪! 係唔健康﹐但好好味嘛。炒蛋一樣好好味(香港十大之一﹐傻大姐保證!)﹐不過再大份啲。好彩杯凍啡仍然好好飲﹐希望唔好再加價啦(銅鑼灣個間凍飲加$3﹐冰室仲係$2)。百物騰貴。順帶一提﹐係樂道發現一間叫「澳門舫」既酒樓﹐原來係同一集團﹐有好多生o者煲仔菜﹐望落幾正﹐價錢幾十蚊﹐但係門面裝修好似好豪﹐等我遲啲試過再話比大家知。

$27 (早餐)
  • 早餐A
2008-04-26 12 浏览
多士--超好味, 拍得住XX牛奶公司, 番茄湯牛腩通粉--牛腩太少同太細舊了, 仲好多肥膏TIM, 但碗通粉既味道都OK既~
多士--超好味, 拍得住XX牛奶公司,
2008-02-22 20 浏览
豬仔包真係好正外脆內軟, 唔會得個硬字, 個皮又夠香我仲忍唔住食左bf果個(0既一半)~~咖啡都唔錯, 夠香+ 滑常餐$31 算係咁啦~ 話晒都係尖沙咀區
豬仔包真係好正
外脆內軟, 唔會得個硬字, 個皮又夠香
我仲忍唔住食左bf果個(0既一半)~~

咖啡都唔錯, 夠香+ 滑

常餐$31 算係咁啦~ 話晒都係尖沙咀區
2008-01-01 8 浏览
have been a regular customer here coz of the scrambled eggs, ordered a set for lunch, everything is tasty!Scrambled Eggs: very creamy and tastier than the one in 澳洲牛奶公司, if u have tried it here, you wont head to 澳洲牛奶公司for the scrambled eggs again unless you want to finish your meal in a rush豬仔包: very crispy, better than 翠華奶油豬番茄湯牛腩通粉: yummy, 星座冰室茄牛通sucksMilk Tea: yummy! but dont order it if u want to hv a gd sleep, as it keeps u awake whole niteHighly Recommended: Scrambled Eggs & 豬仔包

番茄湯牛腩通粉: yummy, 星座冰室茄牛通sucks

2007-09-14 12 浏览
今次要食下茶餐廳!!!因為唔太餓,所以叫左個咖哩雞排豬仔包拼薯片我覺得蕃茄味薯片同個包都唔match o既,如果係脆薯格就好了!友人叫左吉列豬排撈一丁,本人嫌豬排有雪味,唔係好buy不過佢個葡tart 都ok o既
今次要食下茶餐廳!!!
因為唔太餓,所以叫左個咖哩雞排豬仔包拼薯片
友人叫左吉列豬排撈一丁,本人嫌豬排有雪味,唔係好buy
不過佢個葡tart 都ok o既
2007-09-04 10 浏览
20070831不像週末下午茶時間那麼人頭湧湧,不過也全程都是滿座的,依然坐不到窗邊的四人卡位……倒也沒什麼關係,照點食物。番茄牛腩粒湯通粉:這個是例牌選擇,味道如一;豬仔包和炒蛋:跟通粉餐的,豬仔包是一貫的鬆脆芳香,就算不搽牛油也足夠精彩,炒蛋就似乎比平時少,沒精打采的堆在盤子裏;豬扒焗飯:份量之小出乎意料之外,而且因為特選醬汁的原因,頗辣,不是人人受得到,跟餐的那一碟生菜更是可笑,只有幾片菜葉……總的來說,還是那份味道,如果份量升番少少就好了。
20070831

倒也沒什麼關係,照點食物。

番茄牛腩粒湯通粉:這個是例牌選擇,味道如一;

總的來說,還是那份味道,如果份量升番少少就好了。