2024-05-06 610 浏览
細個嗰陣成日同屋企人去尖沙咀逛街,都會去澳門茶餐廳食蛋撻。佢哋嘅蛋撻真係好出名,酥皮好鬆脆,蛋撻心又好滑溜,真係食一件就停唔到口。今日終於有機會再嚟澳門茶餐廳食葡撻。當我經過餐廳既門口,就見到個餅櫃入面擺滿咗好多葡撻,金黃色嘅酥皮閃閃發亮,真係好吸引。我即刻買咗兩個葡撻,捧返去座位。葡撻仲係好熱嘅,跟住之後呢我迫不及待咁咬咗啖。啖啖酥皮,真係好鬆脆。蛋撻心好滑溜,蛋香味好濃郁,仲有一絲絲嘅焦糖香。
2024-04-22
用餐时段
下午茶
  • 葡撻
2024-02-14 652 浏览
只要我人在尖沙咀又想食茶記,我就會嚟呢度食沙嗲牛餐,連埋腸仔、煎蛋、雞翼、西多士、熱飲埋單$60。沙嗲牛個名叫招牌金菇沙嗲牛,雖然食落唔多覺,但唔影響沙嗲牛公仔面超夠味,牛肉軟、「諗」、惹味。雞翼煎得香口乾身,配公仔面一流

招牌皇牌特餐
2024-01-28
招牌皇牌特餐
  • 皇牌特餐
2023-12-13 680 浏览
唔洗去澳門,係香港都食到澳門美食。鮮油奶醬豬仔包豬仔包外層酥脆內裏鬆軟,配上厚厚嘅鮮奶油同奶醬十分滋味,係港澳茶餐廳嘅招牌,每次都一定會叫。焗葡國雞帶有澳門風味嘅地道菜,個汁椰味好香濃適合送飯,雞肉冇煮過火,依然嫩滑,仲有薯仔洋蔥青椒等配菜。咖喱牛腩湯河牛腩燉到好入味口感軟淋,咖喱唔配飯配河粉一樣得,河粉吸收了咖哩湯食落更加惹味。馬拉盞炒時蔬新鮮時蔬每日不同,今日嘅芥蘭脆嫩無渣,用咗香辣嘅馬拉盞炒可以中和芥蘭本身嘅澀味,鹹香味美。葡式蛋撻講起澳門就一定要食葡撻,每日限定時間新鮮出爐,撻皮酥脆香口,入面嘅蛋漿好似焦糖布甸咁幼滑。樽仔冰鎮絲襪奶茶用絲襪過濾後奶茶更加順滑,再用冰筒維持佢冰凍嘅溫度,令每一啖都品嚐到懷舊的滋味。
唔洗去澳門,係香港都食到澳門美食。

鮮油奶醬豬仔包

焗葡國雞

咖喱牛腩湯河

馬拉盞炒時蔬

樽仔冰鎮絲襪奶茶

突然想吃葡撻、豬仔包、葡國雞等澳門特色美食 不用過大海! 去尖沙咀吧 !澳門茶餐廳有澳門美食同時帶港式茶餐廳的特色風格茶餐廳裝潢很有葡萄牙🇵🇹特別色彩鮮艷花磚 、 天花有琉璃吊燈牆上也擺滿陶瓷公仔 很有風格餐廳內有更設有魚缸 提供海鮮⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🥧葡式蛋撻蛋撻很香蛋味 如燉蛋般嫩滑 不會過甜裏面有撻皮很酥脆的.🍝澳門炒米粉酸甜味 很開胃 內有雞肉、火腿、洋蔥、芽菜、雞蛋.🥪澳門豬扒豬仔包 豬仔包烘得外皮鬆脆豬扒肉嫩 洋蔥軟淋有不同層次😋.🪿自家秘製燒鴨(髀)自家燒鴨燒得很香口皮脆肉嫩 更帶一份油份好甘香~🫶🏻
澳門茶餐廳有澳門美食同時帶港式茶餐廳的特色風格
茶餐廳裝潢很有葡萄牙🇵🇹特別
色彩鮮艷花磚 、 天花有琉璃吊燈
牆上也擺滿陶瓷公仔 很有風格
餐廳內有更設有魚缸 提供海鮮

⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆
🥧葡式蛋撻
蛋撻很香蛋味 如燉蛋般嫩滑 不會過甜裏面有
撻皮很酥脆的
🍝澳門炒米粉
酸甜味 很開胃
內有雞肉、火腿、洋蔥、芽菜、雞蛋
🥪澳門豬扒豬仔包
豬仔包烘得外皮鬆脆
豬扒肉嫩 洋蔥軟淋
有不同層次😋
🪿自家秘製燒鴨(髀)
自家燒鴨燒得很香口
皮脆肉嫩 更帶一份油份
好甘香~🫶🏻

2023-12-10 318 浏览
最近冇時間去澳門但又好想食葡國菜上次經過買嘢已留意到呢間,門面充滿澳門特色,呢日決定過黎試下餐廳環境闊落,座位之間有適當距離。一入黎就見到個葡式蛋撻櫃,賣相唔錯,即時叫左個試下,葡撻皮好鬆化,夠滑又有蛋香。招牌軟骨皇子鴿熱辣辣,皮脆肉嫩而且幾夠味,一人半隻岩岩好。勁辣牛肉炒油麵估唔到幾大碟,辣度幾夠唔會太過油膩。澳門焗葡國雞配飯點都要叫個葡國雞飯,葡國雞葡汁好香有大大件雞,仲有唔少薯仔同洋蔥送飯一流。
最近冇時間去澳門但又好想食葡國菜

餐廳環境闊落,座位之間有適當距離。

熱辣辣,皮脆肉嫩
而且幾夠味,一人半隻岩岩好。

勁辣牛肉炒油麵
估唔到幾大碟,辣度幾夠
唔會太過油膩。

澳門焗葡國雞配飯
點都要叫個葡國雞飯,葡國雞葡汁好香
有大大件雞,仲有唔少薯仔同洋蔥
送飯一流。
2023-12-07 250 浏览
餐廳位於尖沙咀樂道,喺尖沙咀行完街可以試!呢間茶記除咗有炒粉飯麵,仲有海鮮同多款澳門特色美食,好似豬仔包、葡撻、豬扒包嗰啲,唔洗去澳門都可以試到澳門美食!呢啲澳門小食類都係全日供應,去到可以試到茶記嘅風味,同時食吓葡撻過下口癮!------------------------------🐚◖豉椒炒蟶子◗ $88有兩大隻蟶子,蟶子肉好飽滿,肉質炒得爽脆清甜,有鑊氣!🐓◖葡式燒雞◗ $108有半隻燒雞,配粗切薯條。雞皮鹹香脆口,雞肉做得幾嫩滑,肉質有啲似海南雞,可以點上泰式辣醬食,酸酸甜甜惹味🍜◖澳門雲吞湯麵◗ $46有四大粒粒鮮蝦雲吞,雲吞皮好薄好滑,個麵鹼水味幾濃幾香,好爽脆,唔錯!🥘◖招牌咖喱牛腩配豬仔包◗ $80咖喱牛腩可以跟配飯、意粉或者豬仔包,揀咗豬仔包。個包搽咗牛油,烘焗過嚟,幾香脆,可以夾住咖喱牛腩一齊食,變咗一個咖喱包,另有一番風味!🤣🥧◖葡式蛋撻◗ $13葡撻外皮酥脆,一層層嘅酥皮做得幾好,但係有少少焦香,軟綿綿,推介!🧋◖樽仔奶茶◗ $26樽仔奶茶冰鎮住上枱,茶底香濃順滑,唔會太甜🍋◖凍檸茶◗ $23大大杯,味道正常🌟Encore指數:8/10
🐚◖豉椒炒蟶子◗ $88
有兩大隻蟶子,蟶子肉好飽滿,肉質炒得爽脆清甜,有鑊氣!

🐓◖葡式燒雞◗ $108

🍜◖澳門雲吞湯麵◗ $46

🥘◖招牌咖喱牛腩配豬仔包◗ $80

🥧◖葡式蛋撻◗ $13

🧋◖樽仔奶茶◗ $26
樽仔奶茶冰鎮住上枱,茶底香濃順滑,唔會太甜

🍋◖凍檸茶◗ $23
大大杯,味道正常

🌟Encore指數:8/10
約咗朋友傾吓計,揀咗呢一間位於尖沙咀嘅澳門茶餐廳,店舖裝修好有葡式風格,以藍色為主調 , 行咗幾級樓梯落去地庫,空間非常大 亦有好多卡位 談天傾偈非常好🫰一場嚟到梗係要叫葡式蛋撻🥧蛋香味十足 ,熱辣辣 配上鬆脆批底,果然係必食!!焗葡國雞味道香濃 椰汁味道好香 ,再配上亂畫嘅雞肉 同埋焗得啱啱好既豬仔包,好好味招牌咖喱牛腩鍾意食辣嘢唔好錯過,呢個有啲辣 再加上牛肉味道濃郁嘅牛腩 超級容易送飯!油菜食咗太多肉叫番啲蔬菜 ,份量都夠大,清甜冇喳豉椒蟶子大大隻,肉質鮮美 配上豉椒 洋蔥等等 爽口又好吃招牌軟骨皇子鴿果然係招牌,新鮮熱辣 再加上啲檸檬🍋將鹹香味迫咗出嚟 ,鮮嫩多汁呢間茶餐廳質素都唔錯,得閒同朋友食嘢傾偈都幾好!

亦有好多卡位 談天傾偈非常好🫰

一場嚟到梗係要叫葡式蛋撻🥧
蛋香味十足 ,熱辣辣 配上鬆脆批底,果然係必食!!

焗葡國雞

招牌咖喱牛腩

油菜
食咗太多肉叫番啲蔬菜 ,份量都夠大,清甜冇喳

豉椒蟶子
大大隻,肉質鮮美 配上豉椒 洋蔥等等 爽口又好吃

招牌軟骨皇子鴿

呢間茶餐廳質素都唔錯,得閒同朋友食嘢傾偈都幾好!
2023-12-01 138 浏览
同朋友👧🏻一齊喺尖沙咀,要食嘢,喺呢條都幾多餐廳嘅橫街行吓,見到呢間,應該已經好多年未食過,於是就決定入去番尋味🤣$13「葡式蛋撻」:$13一個要咗兩個🤩;葡撻皮好鬆化,葡撻中間部份好滑,甜甜哋,食得好開心🤩$70「馬拉盞炒時菜」:時菜係通菜,新鮮幾爽脆,馬拉盞炒夠惹味😋$78「澳門🇲🇴炒米粉」:少少酸少少甜,食到有雞肉、火腿、洋蔥、芽菜、雞蛋,咁當然仲有米粉啦🤣$88「豉椒炒蟶子王」:蟶子新鮮,肉質爽滑🤩$108「葡式燒雞🐓半隻」:雞皮燒到脆脆哋,朋友👧🏻同我都忍唔住食咗2塊皮🤣;雞肉就幾軟熟🤩$21「熱奶茶☕️」:熱辣辣夠滑🤣

$88「豉椒炒蟶子王」:蟶子新鮮,肉質爽滑🤩

$21「熱奶茶☕️」:熱辣辣夠滑🤣
<澳門茶餐廳> 號外‼️香港都食到澳門口味😋📍 澳門茶餐廳 (尖沙咀)尖沙咀樂道40-46號華源大廈地庫味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: 💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️今日同屋企人出左尖沙咀食飯 母親大人話掛住個日去澳門食好西 咁我就OpenRice 直接搵下有咩澳門口味啦 咁就比我搵到間係附近 😶😶 唔洗坐金巴去澳門就有機會食澳門野😆招牌軟骨皇子鴿 $54招牌果然係招牌野😆 燒鴿外皮燒到脆卜卜 肉質都仲保留住到啲肉汁 配少少鹽 帶返啲咸味已經超級好食👍🏻😋葡汁海鮮焗飯 $80葡汁焗飯基本上係澳門係必食 佢嘅葡汁超級濃郁 啖啖都係滿滿嘅葡汁 再者 啲海鮮都唔少 有好多唔同款海鮮 我感到誠意滿滿😉😉🩵馬拉盞炒時蔬 $70馬拉盞炒菜係非常惹味 今次時菜係通菜同馬拉盞都好夾 啲醬汁包圍住啲菜 將成枱菜口感昇華⭐️💙葡式蛋撻 $13食澳門野點可以唔叫葡撻呢 佢個葡撻酥皮做得非常酥脆再加上香香嘅蛋 每次食都唔會厭😉😉清蒸龍躉仔 時價~$250餐廳每日都有唔同新鮮海鮮 我今次就同屋企人揀左龍躉仔 話就話龍躉仔但成條魚都好大條 傳統酒樓蒸法 薑蔥蒸魚後加滾油同蒸魚豉油👍🏻👍🏻🤤🤤 雖然傳統但我係最中意
<澳門茶餐廳> 號外‼️香港都食到澳門口味😋

📍 澳門茶餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀樂道40-46號華源大廈地庫

葡汁海鮮焗飯 $80

馬拉盞炒時蔬 $70

葡式蛋撻 $13

清蒸龍躉仔 時價~$250
餐廳每日都有唔同新鮮海鮮 我今次就同屋企人揀左龍躉仔 話就話龍躉仔但成條魚都好大條 傳統酒樓蒸法 薑蔥蒸魚後加滾油同蒸魚豉油👍🏻👍🏻🤤🤤 雖然傳統但我係最中意呢種煮法 最能夠保留到魚嘅鮮味🤤

2023-11-28 110 浏览
本來諗住去澳門,但係勁多人,突然間諗起,喺香港都可以食澳門嘅嘢,就去依間澳門茶餐廳去到餐廳發現原來除咗有葡撻之外,仲有海鮮供應添薑蔥炒大肉蟹,大大隻肉蟹,薑同蔥嘅香氣濃郁,帶有微辣同清新嘅味道,能夠提升蟹肉嘅鮮味。大肉蟹嘅肉質鮮嫩,豐富多汁,有濃厚嘅海鮮味。薑蔥同蟹肉嘅結合,帶出一種鮮香嘅滋味。葡式蛋撻,外層酥皮鬆脆,內裡嘅蛋漿滑嫩,味道香濃,帶有濃郁嘅蛋香。招牌軟骨乳鴿,鴿肉鮮嫩多汁,濃郁而不膩。雲吞麵,雲吞裡面包著鮮美嘅肉馅,湯底鮮甜,帶有淡淡嘅海鮮味道。馬拉盞炒時蔬,使用馬拉盞調味,時蔬保持脆嫩,帶有辣味和香料的香氣,口感鮮美,辣中帶香。葡式鴛鴦蝦炒飯:葡式鴛鴦蝦炒飯係一道結合了葡式和中式烹調風格嘅菜式。炒飯香氣四溢,米飯鬆散有咬勁

去到餐廳發現原來除咗有葡撻之外,仲有海鮮供應添

招牌軟骨乳鴿,鴿肉鮮嫩多汁,濃郁而不膩。

放工又約好友聚聚。之前行經尖沙咀已經見到呢間澳門茶餐廳,覺得幾有特色,我哋今晚就去試吓!最欣賞佢,唔單只係香港已經食到正宗澳門小食,而且仲係用平民價錢做出高質菜式!我哋知道呢到日日有新鮮海鮮提供,就試咗薑蔥炒蟹!一上菜係超大隻肉蟹,好夠鑊氣之餘仲好入味,我同朋友帶住手套,食到舔舔脷!雖然已經係夜晚,但是澳門菜,當然必食葡撻同奶油豬。高卡路里都抵,因為兩樣都好好食。特別係葡撻好蛋香又滑,好正。然後我哋都叫咗個XO醬乾炒牛河,份量好大,又足料。用尼做晚餐,非常爽。加埋一疊葡色燒雞配薯條。燒雞外皮香脆,薯條又炸得剛好。好滿意。食咁多當然都要嗌嘢飲,啤酒都好平,一支生力都係30幾蚊,爽啊!呢到店員都好友善,隔籬都坐咗一圍枱10幾人一家大細咁,加埋餐廳澳門特色嘅裝修,好有親切感!價錢相宜,質素又好,同朋友食吓傾吓偈,好地方推介!

價錢相宜,質素又好,同朋友食吓傾吓偈,好地方推介!
2023-11-23 76 浏览
好耐無去澳門🇲🇴好掛住佢地獨有既澳門葡撻🥧豬仔包。不過比我搵到一間食澳門菜式既茶餐廳,今次特登黎試下先,見呢間好多人食,d味道真係同我係澳門食既一樣,而且仲有每日新鮮海鮮提供🦀🦞又可以選擇唔同既烹煮方式,呢間真係好正宗既澳門小食,大家唔洗特登去澳門都可以係香港食道咁正宗既澳門菜式,又可以食咪個靚靚海鮮🦑🌟招牌咖喱炒蟹528呢個招牌菜式係好出名,咁岩又係食蟹時間到🦀一送到黎真係嚇親我,係勁大一直蟹,師傅會切成四舊方便我地去食,一咬落去係好多肉,d蟹肉好嫩,好鮮甜,又用左咖喱去整,咖喱味係超濃,撈咪飯真係一流😋🌟招牌軟骨皇子鴿 54一食落去係熱辣辣,個肉質係一d都唔‘鞋’😆整到好入味,再點咪個鹽一齊食係可以使個皇子鴿呈現佢既原汁原味,又香又嫩,價錢又合理,真係好推薦👍🏻🌟豬扒茄腩湯通粉 48上面一下就見到有一大塊豬扒🐷食落去係好香口,又浸左d番茄湯汁🍅酸酸甜甜。而d通粉系煮到比較有嚼勁,好濃既番茄味,超開胃🌟炸直薯條 36直薯條係我第一次嘗試,全部都係比較大條既薯條,可以見到係切到又長又一片片既薯仔整成🥔上面會撒上椒鹽落去,可以食得出薯仔既味道又加上椒鹽既調味,變得好惹味🍟🌟葡式蛋撻 13

🌟招牌咖喱炒蟹528

🌟招牌軟骨皇子鴿 54

🌟豬扒茄腩湯通粉 48

🌟炸直薯條 36

🌟葡式蛋撻 13
一拎上手已經知道好真材實料,一切開就見到入面都係料,好香甜,又熱辣辣,同出面果d蛋撻簡直唔同,又唔會好甜,差唔每張台都會有蛋撻,果然茶餐廳蛋撻真係必食🥧

🌟紅豆冰 29
茶餐廳紅豆冰真係必飲,入面係有好多紅豆🫘粒粒分明,食落去沙沙地,加上鮮奶煉奶椰汁撈咪一齊飲,超濃既奶香味🍹重點仲係唔會好甜,正

🌟凍好立克 23
奶香味好濃🥛又唔會好甜,食完飲杯凍野都好爽下

有時想食下葡撻、豬仔包、葡國雞等澳門特色美食,又想歎杯港式奶茶,便會來這間澳門茶餐廳,它有齊港式茶餐廳的特色,又有澳門的美食。*此外,茶餐廳內有魚缸,提供游水海產。食茶餐廳想蒸條魚?澳門茶餐廳是不二之選。*餐廳在地庫,要行幾級樓梯,落到去豁然開朗,面積非常大。地下鋪了葡萄牙花磚,天花板裝了琉璃吊燈,牆上安放了多款石灣陶瓷中式公仔,是中葡風格融為一體的典範。*🏅清蒸龍躉仔($268)龍躉都唔算「仔」,都頗大條,即叫即劏即蒸,非常新鮮。肉質嫩滑少刺,魚皮膠質豐富。最愛它有大量蔥花,蔥花加蒸魚豉油撈飯,超好味。🏅澳門焗葡國雞飯($80)香濃馥郁,雞肉嫩滑,椰香撲鼻。可以選配白飯、意粉或豬仔包。🏅招牌軟骨皇子鴿($54)熱辣辣,香噴噴,皮脆有肉汁,「招牌」之譽並不為過。🏅郊外油菜($30)間間餐廳都有的郊外油菜卻有驚喜,份量足,生菜嫩,而且味道甚好,有點意外。*🏅奶油豬仔包($24)酥脆、酥脆、酥脆。🏅葡式蛋撻($13)很出色:有蛋香,有厚度,如燉蛋般嫩滑,絕非連鎖店及坊間麵包店的貨色。🏅原味樽裝冰鎮奶茶($26)🏅港式奶茶($21)凍奶茶順滑,熱奶茶香濃。

🏅清蒸龍躉仔($268)
清蒸龍躉仔

🏅澳門焗葡國雞飯($80)
香濃馥郁,雞肉嫩滑,椰香撲鼻。可以選配白飯、意粉或豬仔包。
澳門焗葡國雞飯

🏅招牌軟骨皇子鴿($54)
熱辣辣,香噴噴,皮脆有肉汁,「招牌」之譽並不為過。
招牌軟骨皇子鴿

🏅郊外油菜($30)
🏅奶油豬仔包($24)
酥脆、酥脆、酥脆。
奶油豬仔包

🏅葡式蛋撻($13)
葡式蛋撻

🏅原味樽裝冰鎮奶茶($26)
🏅港式奶茶($21)
凍奶茶順滑,熱奶茶香濃。
2023-11-22
清蒸龍躉仔
奶油豬仔包
葡式蛋撻
成日去食嘢 其實茶餐廳 响心目中有一個地位之一 喜歡茶餐廳食品今次嚟到久違嘅澳門茶餐廳第一時間先叫至愛嘅葡撻外皮香脆 蛋味香濃 而且有燒一燒嘅蛋撻面特別好味見到有啲海魚游水好得意即叫清蒸龍躉 非常新鮮 蒸得剛剛好 魚肉嫩滑 招牌軟骨皇子鴿炸得香脆可口 不愧係招牌咸香肉嫩鮮油咖吔沙糖豬仔包好邪惡 三款配料混合起來十分好食澳門蕃茄牛腩湯通粉蕃茄湯底好開胃 有牛腩粒同餐肉粒在大大碗 都食清曬葡汁焗海鮮飯好多海鮮 有炒飯底 葡汁焗夠香最後每人飲返一支招牌冰鎮樽仔奶茶奶茶香滑茶香濃郁 冰凍度剛好甜度適中不愧係招牌奶茶👍🏻冇諗到茶餐廳咁豐富下次再嚟過幫襯先澳門茶餐廳 (尖沙咀)尖沙咀樂道40-46號華源大廈地庫#尖沙咀美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #尖沙咀探店 #茶餐廳 #香港好去處 #尖沙咀推薦食品#hkfoodblog #hkfoodie #hkfoodblogher
成日去食嘢 其實茶餐廳 响心目中有一個地位之一
甜度適中
不愧係招牌奶茶👍🏻
冇諗到茶餐廳咁豐富
下次再嚟過幫襯先

澳門茶餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀樂道40-46號華源大廈地庫

#hkfoodie #hkfoodblogher

2023-11-18 92 浏览
✨葡式蛋撻葡撻熱辣辣 表面焦香 酥皮酥脆 蛋香厚滑 必食推介✨清蒸龍躉仔一入門口就留意到有個海鮮魚缸原來每日都有多款新鮮海鮮供應點左龍躉仔試試 龍躉仔蒸到啱啱好肉質嫩滑 鮮味十足 加埋豉油 更惹味✨招牌咖喱牛腩揀左配豬仔包 另可揀配飯或意粉咖喱牛腩 好足料 唔會薯仔多牛腩少咖喱味道溫和帶微辣 牛腩軟腍 牛筋軟彈豬仔包熱辣辣 鬆脆可口 沾咖喱汁食 唔錯✨葡式燒雞份量足 燒雞皮微脆肉嫩 調味適中配菜炸薯條 粗身香脆 好香口✨郊外油菜揀左生菜 新鮮爽脆✨原味樽仔冰鎭奶茶奶茶比例都算唔錯 質感夠厚奶香茶濃 冇澀味總結:食物可以 份量足必食葡撻 另有多款招牌菜 招牌軟骨皇子鴿 同豬仔包等估唔到尖沙咀都可以食到正宗澳門風味真係唔使去澳門都止到癮環境可以 服務好 價錢可以
✨葡式蛋撻
葡撻熱辣辣 表面焦香