2021-03-28 2389 浏览
Restaurant week ... I have been to different Nadaman in Asia (it’s at maybe every Shangri-la), my favorite one is HK (Admiralty) one. The chef have well thought thru the menu with his unique and authentic condiment. It doesn’t need extravagant and overly creative blend of ingredients, it’s the simple ones bringing a refreshing tastebuds that makes it a good experience. 😊😊 Nadaman will become my regular.
2021-03-26
Uni
Tilefish  in  salt  kiln
Yuzi  ice  cream
2021-02-18 3189 浏览
COVID-19 第4波疫情下,全港食肆晚市禁堂食,我和朋友的birthday dinner 只能改為birthday lunch,地點選了港島香格理拉的灘萬。我們點了2份定食歡(本來想點的餐沒有!):#灘萬沙律:以灘萬為名,招牌菜,味道不錯!#前菜:菠菜,味道不錯!#刺身2點:赤身和油甘魚,新鮮,好味!#天婦羅:葷素配搭,大蝦很好味!#照燒牛肉配白飯:不是和牛,但也好吃!#味噌湯:有鮮味!#甜品:鮮果啫喱,味道不錯!灘萬算是老牌日料店,但本次的用餐體驗,低於預期:1)午市餐牌上,很多套餐都沒有,我們本來想點迷你懷石料理沒有,改了其他的;2)只能午市營業,比較難訂座,我們只能訂到壽司吧枱,但我們不是吃壽司;3)壽司吧本來坐了2組2人客(包括我們),另外1組客人來得早,我們吃灘萬沙律時,已經結賬離座,壽司吧只剩我們,服務員就不進來;我們先後3次請壽司師傅幫我們叫服務員(加茶、上甜品、結賬),壽司師傅和我們都比較無奈!4)壽司師傅幫我們叫服務員上甜品,1位男服務員竟然說自己很忙,要等他得閒才幫我們上甜品,聲浪足以讓我們聽得很清楚!

我們點了2份定食歡(本來想點的餐沒有!):
#灘萬沙律:以灘萬為名,招牌菜,味道不錯!
#前菜:菠菜,味道不錯!
#刺身2點:赤身和油甘魚,新鮮,好味!
#天婦羅:葷素配搭,大蝦很好味!
#照燒牛肉配白飯:不是和牛,但也好吃!
#味噌湯:有鮮味!
#甜品:鮮果啫喱,味道不錯!

灘萬算是老牌日料店,但本次的用餐體驗,低於預期:
4)壽司師傅幫我們叫服務員甜品,1位男服務員竟然說自己很忙,要等他得閒才幫我們上甜品,聲浪足以讓我們聽得很清楚!
2020-12-28
生日
2021-02-05 2722 浏览
Nadaman at Island Shangri-La, Admiralty🦐聽聞呢間好似都係幾出名嘅#鐵板燒 ,所以有晚放工就嚟試吓。始終係酒店入面嘅餐廳,無論係門面、衛生、服務、裝潢方面都一定做得妥妥當當。最鍾意食圖一嘅#鵝肝 同埋佢哋嘅#牛肉 🐄不過印象中餐飯唔算食得好飽(我不嬲都話自己大食咖🥲),但係價錢一啲都唔平。我諗以呢個價錢除咗食食材本身嘅質素之外,當然都食埋佢嘅環境同埋服務嘅。佢哋個LUNCH SET價錢好似就比較相宜,有興趣可以去試吓。OVERALL我覺得不過不失。成個環境都幾舒適,好適合慶祝一D特別日子。.📍 7/F, Island Shangri-La Hong Kong, Two Pacific Place, #Admiralty #HappiMuffinHongKong🌟#HappiMuffin Rating: 7/10💰Price: $800-1000 pp
🌟#HappiMuffin Rating: 7/10
💰Price: $800-1000 pp
2021-02-03 2144 浏览
我在金鐘工作已經五年,但今日中午是我第一次去灘萬吃午餐。這裡給我的感覺非常良好。由入門囗開始,在日藉經理的帶領下行去我預留的位子。我點了牛朳,各位服務員的服務令我好滿意,加上優良的品質,真是在香港已感到有日本氣氛的好地方。服務員細心地幫我圍上圍裙,之後廚師為我預備好的五成熟牛朳,牛朳相當美味。我亦已預留了農曆年的booking推介給我的親友。問過服務員星期一至日也有lunch set 供應。真是一個在疫情下感受到日本風味的好地方。
2021-02-03
2021-01-26 1875 浏览
因為晚市冇堂食,所以生日飯揀了食日式午餐。被安排坐窗口枱,可望到樓下花園。睇完餐牌叫左「花」餐,老公跟我,但見餐冇肉,加了個燒牛扒兩份食。先上冷菠菜及魚生,甜蝦幾好,另兩款魚可以。跟住銀雪魚、天婦羅、蒸蛋同飯一齊上。魚燒得乾身唔油。天婦羅有蝦魚同蔬菜,炸粉薄身。蒸蛋好滑。燒牛扒幾香。甜品係藍莓乳酪加橙啫喱,個啫喱好酸,我情願食雪糕。
2021-01-23 1516 浏览
已經兩年沒有來,因為很難訂到鐵板燒。有幸朋友訂到,充滿期望去餐廳。被安排坐在近窗位置,可以一路欣賞風景一路欣賞師傅烹調,感覺非常良好。點了一個海鮮鐵板餐及日本和牛鐵板餐,加一杯白酒。前菜:雞肉沙律               很不錯,雞肉嫩滑,很開胃主菜:  帶子、大蝦、三文魚、銀鱈魚、和牛             廚師先煮海鮮,隻帶子不停癡底,結果放上碟已經很薄             大蝦沒有殼也沒有頭,蝦肉也是一般             三文魚中間是生的,水汪汪,叫師傅再煎,結果是全熟,鞋到爆            銀鱈魚較好,但放太多鹽,偏咸           和牛要7成,是控制得較好的菜式很失望的一餐。不會打算再去了

點了一個海鮮鐵板餐及日本和牛鐵板餐,加一杯白酒。
前菜:雞肉沙律
               很不錯,雞肉嫩滑,很開胃
主菜:  帶子、大蝦、三文魚、銀鱈魚、和牛
             廚師先煮海鮮,隻帶子不停癡底,結果放上碟已經很薄
             大蝦沒有殼也沒有頭,蝦肉也是一般
             三文魚中間是生的,水汪汪,叫師傅再煎,結果是全熟,鞋到爆
            銀鱈魚較好,但放太多鹽,偏咸
           和牛要7成,是控制得較好的菜式
很失望的一餐。不會打算再去了
2021-01-22
2020-10-18 5155 浏览
同老人家慶生日,酒店一定安全啲掛🤨!雖然不能同檯坐,但安排咗個corner area,亦自成一角!👍🏻夠貼心!Island Gourmet亦幫我安排蛋糕送上餐廳。滙豐card又有外賣promotion.又抵又方便!老人家點名要食日本菜。呢度就係勝在嘜都有,唔駛煩!老人家又要食日本野,但又唔想食太多生冷野。好再酒店餐廳人員,應變能力高。😅真係辛苦曬佢哋🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️本來想食最新出的special omakase🤤,但老人家食唔到咁多度菜。為有試佢地比較standard的menu啦!試咗,Sushi Kaiseki($980)....剌身同壽司都有唔少repeated fish。多咗碗靚柚子清湯,前菜三點,無花果甜品Tempura Kaiseki ($880)....main course其實同Tempura course一樣。只係多份前菜三點,sashimi 靚少少,甜品特別小小!但貴$400🙄Tempura course($480).....好多🦐的Tempura+雜菜天婦羅,有前菜,有刺身Yorokobi ($580) & Miyabi ($680)x3.....簡單前菜,剌身三點

試咗,
Yorokobi ($580) & Miyabi ($680)x3.....簡單前菜,剌身三點,壽司三點,碗蒸蛋,主菜係牛肉,可以選擇薄燒或牛扒配Teriyaki sauce 另外跟飯或湯烏冬。甜品係雪糕!

Overall,食得高雅又舒唔!👏🏻👏🏻👏🏻

Teriyaki  steak
菜天婦羅
柚子魚清湯
生日蛋糕
2020-09-02 5342 浏览
なだ万190週年紀念の晝懷石。Nadaman 190th Anniversary Special Lunch Kaiseki.因為疫情既關係,好耐都無得飛去第二度,真系思鄉呀 😳 所以今次就揀左呢度既懷石,試一試!尤其深刻系個件入口即溶既照燒鵝肝壽司,非常香口!而且做成壽司完全無油膩既感覺,值得一再回味。另外不得不讚呢度既service,就連杯茶擺耐左,職員就即刻換過杯熱既黎,好貼心 👍🏼 職員非常友善熱情,令人有賓至如歸既感覺。先付- 冷し煮物- 喜靈魚、茄子、小芋、南瓜、秋葵 前菜- 冷浸海苔菜、玉子卷、炸門鱔、照燒鵝肝壽司、炸蝦麵包卷、牛肉薯蓉千層麵 刺身- 三点盛り蓋物- 鵝肝茶碗蒸伴鮮茄汁(是日更替) 主菜- 倉魚西京燒伴丸十蜜煮 食事-香物-止椀- 白身魚釜飯、麥味增醬、泡菜、麵鼓湯 水物- 青梅雪芭
なだ万190週年紀念の晝懷石。

先付- 冷し煮物- 喜靈魚、茄子、小芋、南瓜、秋葵

1990 浏览

刺身- 三点盛り

蓋物- 鵝肝茶碗蒸伴鮮茄汁(是日更替)

主菜- 倉魚西京燒伴丸十蜜煮

食事-香物-止椀- 白身魚釜飯、麥味增醬、泡菜、麵鼓湯

水物- 青梅雪芭

2020-08-29
2020-06-30 3990 浏览
中午12:30 去灘難,酒店地方是一流的,酒店門口的服務員態度也是不錯,入到餐廳內,四周環境都十分舒服。我哋都點了鐵板燒special ,有魚生,燒帶子,炒飯等,當然主菜是12安士的牛扒,廚師的手勢都老練,很快已把牛扒弄好給我們,但1)五成熟的牛扒,燒差不多全熟2)牛扒有很多渣,3)服務員看客人食淨一半,也沒有問有冇問題看到這裏,大家對這餐廳的水平都心中有數吧!佢
1)五成熟的牛扒,燒差不多全熟
2)牛扒有很多渣,
3)服務員看客人食淨一半,也沒有問有冇問題

看到這裏,大家對這餐廳的水平都心中有數吧!佢
2020-04-02 4959 浏览
首先一入到酒店見到冠冕堂皇嘅大堂,由於可能係疫情嘅關係,環境相當清幽舒適,沒有太多的人,沒有嘈雜的環境。行上扶手電梯之後,有一個着和服的侍應準備迎接你嘅來臨。。由入門口的一刻看到他的裝潢。All the dishes are well-served with good service. 純正嘅日本師傅,加上有好多唔同種類嘅壽司,炸物同甜品都好出色,誠心推介!超好食,同埋侍應好有禮貌,感受到一個好好嘅用餐體驗,食嘅途中有啲魚喺度bobbobbob

2020-04-02
2020-01-15 5449 浏览
Teppanyaki Lunch set only cost about $300 to $350. Teppanyaki dinner usually cost about $800 - $1200 which means the lunch set here was half price cheaper than dinner. Super worth to try. I chose the Seafood lunch set ($350) here. It includes fish, scallop, salmon and prawn, side of veggies with fried rice/fried noodle. Light refreshment include salad, miso soup and Japanese kimchi. Nice environment and outstanding customer service. Food were presented beautifully. Although foods are a bit oily (usually cooked with quite a lot of butter and oil), its acceptable to me and the taste is above average. Chef cooked in front of us which is highly IGable.It can reserve table from 12:00pm to about 2:00pm. Good choice for a lunch meeting with friends.
  • Teppanyaki
話說,得到善長人翁的私人贊助♥️, 在美食月內可以試下my wishlist上的餐廳。今次來到了金鐘香格里拉的灘萬。餐廳位置不算好好找,pp的指示不夠清。總之,乘坐往香港公園的扶手梯然後左轉,便可到達酒店。一進去就感到環境很舒適, 因為有落地玻璃,令到餐廳都好明亮開揚。我們9年前已吃過這裡的懷石午餐,今日再來試試水準。菜色一道道的上,感受到難得的寫意悠閒。牛乳豆腐幾得意,似甜品鵝肝茶碗蒸蒸蛋很滑,但我覺得這個配搭有點奇怪,鵝肝會遮蓋了蛋的原味道。刺身新鮮甜點~栗子紅豆蓉果子雖然外表很普通,但味道唔錯。總的來說食物、 擺盤精緻得嚟好吃 。侍應細心有禮而沒有壓迫感。一間好的餐廳,服務也是重要一環。另外,天氣好的時候,望見外面的景色,感到很寫意。幸福的一餐,多謝善長人翁~😚

1917 浏览

我們9年前已吃過這裡的懷石午餐,今日再來試試水準。

菜色一道道的上,感受到難得的寫意悠閒。

牛乳豆腐
幾得意,似甜品

鵝肝茶碗蒸

刺身
新鮮

甜點~栗子紅豆蓉果子
雖然外表很普通,但味道唔錯。

總的來說食物、 擺盤精緻得嚟好吃 。

侍應細心有禮而沒有壓迫感。一間好的餐廳,服務也是重要一環。

另外,天氣好的時候,望見外面的景色,感到很寫意。

幸福的一餐,多謝善長人翁~😚

圣诞节
  • 迷你懷石
2019-11-12 3946 浏览
家中老闆話之前食過佢地九龍間分店,個用餐經驗麻麻地,但見佢金鐘呢間又有「2019夏日餐廳周」,就安排我去試吓咁樣。一早知道佢有WINE PAIRING,好想試。雖然要$200一位先有三道,但我都決定唔揸車諗住豪一豪佢。 個餐牌係冇得選擇,好,信哂你,一開始就表明兩位用餐都要配埋清酒三道,D姐姐即刻好好招呼咁俾定兩個白酒杯,之後有個品酒師既姐姐斟第一款清酒。有講有笑,愈斟愈多。第一支叫「京都城陽」,睇黎香港少有,好醇,都幾強烈。好酒試左,先黎個碟好大既冷麵醒胃。可能因為掛住杯清酒,其實唔多記得D麵係咩味。跟手黎左個和牛白桃卷,家中老闆話食就好食,仲好似溫泉酒店食和食咁樣,樣樣份量好少,但係個FEEL就食心機同食時令野咁樣。  完左兩道菜,杯清酒飲得差不多,估唔到有位日籍男經理攞番支「京都城陽」添酒俾我地,噢MY GOD,你真係好人,我感覺到好受禮遇,即「多磨多磨」,笑笑口第一支就飲左兩杯咁去食下一道菜。     第三道係一味白麵豉湯,個賣相係用膠袋包住,師傅示意拆袋飲。有龍蝦肉既白麵豉湯,夠哂味又好飲。飲完湯,換清酒第二度,比第一道淡些少,不過順口好多,飲落幾舒適,又係飲完有得添添添添添

第三道係一味白麵豉湯,個賣相係用膠袋包住,師傅示意拆袋飲。有龍蝦肉既白麵豉湯,夠哂味又好飲。飲完湯,換清酒第二度,比第一道淡些少,不過順口好多,飲落幾舒適,又係飲完有得添添添添添。

跟著就係壽司,貨靚,飯溫度軟硬適中,上品。

又換酒,第三道呢支又濃番,話要配重味壽司同炸物。壽司就係和牛,海膽,TUNA手卷,堅好食,上上品。

呢次經驗,感覺到佢地都好有心做「餐廳周」,我個WINE PAIRING 一個人飲左佢六杯白酒杯既份量,佢地都係咁熱情,令你覺得自己好係上賓咁樣,感覺一流。臨場有八下佢地平日價錢,知道左之後,就同家中老闆如果講冇「餐廳周」,都係食午餐吧,信我啦,一樣咁好食既,食晏多點時間消化嘛。

2019-08-29
  • 壽司
2019-10-20 2646 浏览
真系要表揚一下呢間Nadaman,之前去過日本就有試過覺得好唔錯,今次可以系香港食到都算系一個回憶啊,職員都好有耐心而且態度好nice,食物方面都唔錯,就緊系比唔上日本噶啦,不過都算系高性價比噶餐廳啦!
2019-07-31 3914 浏览
今日晏就黎到酒店開餐😆叫左個「花」既lunch set🌸🍱幾分鐘後前菜就到啦,唔記得係咩菜,但係正常無咩特別😂好快連刺身都黎啦👏🏻👏🏻唔需要醬油,啲鮮味已經出晒黎,新鮮好味呀👍🏻👍🏻 😋😆😆主食黎喇!天婦羅炸到好香脆乾身,唔會油林林有冬菇、好甜既南瓜,兩條蝦、蓮藕都爽口好食,仲有舊好普通既炸魚🤣銀鱈西京燒燒到好香,肉質又滑又juicy😌😌燉蛋滑,裡面多料👍🏻麵豉湯好濃濃,不過我本身唔太鍾意,所以飲左兩啖咋😅甜品就係一啲切左粒既生果,上面加左一pat好甜既啫哩,其實我寧願就咁生果咪得囉😂😂服務好,環境好,味道唔錯,酒店黎講價錢都算接受範圍😌有機會再試其他野食喇!
今日晏就黎到酒店開餐😆叫左個「花」既lunch set🌸🍱