2023-10-31 297 浏览
太子地鐵行五分鐘就到,不用等位。食果時都多附近人士落黎叫外賣,一人套餐揀幾抵,我地就嗌左啲特別啲嘅試下 !👍🏼街坊價錢👍🏼食物多款選擇👍🏼有特色item👍🏼食物質素中上(生)牛肉粉 $45黎到好大碗,牛肉多唔少嘅,生牛肉粉都係唔可以擺太耐,啲牛肉老左就唔可以食。果到有好幾款醬汁比你加落去,仲有生辣椒🌶️,即刻個味道都提升曬。火五特式鳳爪撈檬 $42未食過鳳爪加撈檬! 鳳爪酸酸甜甜咁,微辣,好爽口!推!提提大家佢果個撈蒙酸汁好重料,唔係好似出面果啲好水咁,建議唔洗落太多!意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $58幾欣賞呢個黑醋汁嘅配搭,酸酸地,佢又有頗多蒜蓉係上面,味道上有層次感,仲要佢係連雞翼尖😋手作大蝦米紙卷 $38一個傳統嘅越南小食,都係可以配酸汁食,每舊入面都有蝦,蘿蔔,青瓜同粉絲做配料凍越南三式冰 $19椰味重過奶味好多,入面再加上經典嘅三色澱粉條,個人覺得如果太多會影響口感,好在佢比例都ok,食完辣野飲返杯就完美。

👍🏼街坊價錢

凍越南三式冰
生牛肉粉
意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2023-10-22 632 浏览
頸緊膊痛😓~同老細出嚟太子揼骨,記得朋友介紹附近有間越南菜都唔錯,見近近地就過嚟試下啦~佢舖仔細細,竟然有浪漫獨立雙人座🤭🤭等事頭婆食完晏,我哋就即刻侵佔咗個雙人座!🥳講返嘢食,我最怕諗食乜,就梗係嗌招牌火車頭河粉,貪佢乜都有…大大碗…🍜老細叫咗雞翼油香飯,再加多個雜錦拼盤同埋生菜,實在太豐富了!!佢嘅飲品好有手搖特色,老細試越南咖啡,我飲白桃梳打。火車頭河粉份量非常充裕,其實兩個人食都夠~牛肉都幾淋,有牛味,牛丸彈牙,仲有扎肉、洋蔥做配料~湯底雖然牛味濃但都幾清,可以自己加辣椒同酸甜醋汁,佢枱面仲有三種醬料可以自行配搭。老細話雞翼炸得好好,外脆內嫩,配少少酸木瓜,唔覺得好膩。雜錦拼盤好正呀!!有黃金魚皮、米紙卷、炸蝦餅、炸魚餅、炸蝦春捲同埋沙律。個魚皮真係好香脆~配埋黃金醬汁,十分之惹味!!老細唔食…我食曬成兜!!🥰蝦餅、魚餅細細件,但味道同質感都好出色,夠曬彈牙!!大蝦春捲散叫三條都要$39,而家計埋都有兩條,所以個拼盤真係好抵食!!

越南咖啡+白桃梳打

招牌火車頭河

老細話雞翼炸得好好,外脆內嫩,配少少酸木瓜,唔覺得好膩。
特色炸雞翼油香飯

招牌火車頭河
特色炸雞翼油香飯
招牌小食拼盤
2023-10-19 142 浏览
產檢完和媽媽食越南河粉,餐單上有不同選擇,媽媽選了好耐才決定到呢。人均:$98.5.火五熟牛肉湯河毫不猶豫選了湯河,想念越式牛肉濃湯的味道,熟牛肉為牛腩/牛展位置,相當軟稔,而碗內有洋蔥絲,加點辣椒,非常有味,整碗湯都快飲完。.火五咖哩吉列豬扒飯媽媽最後選了豬扒飯,吉列豬扒炸得香脆金黃色,而咖哩是偏向日式風味,濃郁帶點辛辣。.原隻大蝦長春卷(3件)啖啖蝦肉,加上香脆外皮,令人一口接一口,點上魚露,加塊生菜包住春卷很不錯。.黃金脆魚皮加了蛋黃來炸,脆薄香口,好惹味呢。.飲品烏龍茶

人均:$98.5
火五熟牛肉湯河
火五咖哩吉列豬扒飯
原隻大蝦長春卷(3件)
黃金脆魚皮
加了蛋黃來炸,脆薄香口,好惹味呢。
飲品
烏龍茶
午餐
太子的人流很旺,潮流美食的地帶,我同好友最近想食越南菜,看見「火五越式牛肉粉專門店」,受顧客喜愛,打算進去外賣覓食。店中有一份雅緻休閒,用餐的空間感更舒適,感覺潔淨,店內佈置優雅,充滿風情的格調。餐牌有很多美食,最終我點選了幾款,食物質素良好,包括有特色雞翼,香茅美國黑毛豬扒撈檬及蠔油唐生菜等,外賣番去家中品嚐。特色雞翼最愛食特色雞翼,即時去炸,食落非常香脆,瞬息之間便食了。香茅美國黑毛豬扒撈檬賣相吸引開胃,香茅美國黑毛豬扒幾大塊,食落啖啖肉,肉質嫩滑,彈牙豐盈,配上撈檬,酸辣味好開胃,恰到好處,喜出望外的美味。蠔油唐生菜唐生菜爽口彈牙,食落好新鮮,健康美味,讓人回味無窮。火五越式牛肉粉專門店(太子)地址:太子界限街14號華生樓地舖

特色雞翼

最愛食特色雞翼,即時去炸,食落非常香脆,瞬息之間便食了。

香茅美國黑毛豬扒撈檬

蠔油唐生菜

唐生菜爽口彈牙,食落好新鮮,健康美味,讓人回味無窮。

火五越式牛肉粉專門店(太子)
地址:太子界限街14號華生樓地舖
2023-10-13
2023-10-10 116 浏览
下雨天,家人不願外出吃飯,但我又想吃越式小食,放工路過太子這間火五越式牛肉粉專門店,於是決定外賣回家。招牌小食拼盤:想不到外賣拼盤竟然十分精美,6款招牌小食剛好分開6格盛載着,黃金脆魚皮外賣回家吃仍能保持香脆,實在難得。蝦春卷、魚餅、蝦餅及青木瓜沙律都是水準之上,而給我印象最好的是手作扎肉米紙卷,外皮煙靭,包住爽脆的餡料,再沾上魚露去吃,口感特別!法式咖哩豬頸肉油香飯:日式咖哩偏甜、印度咖哩偏辣,原來法式咖哩就好香,而且是微辣的,真的啱啱好!配上粒粒黃色的油香飯,外賣也不失色,相信如果堂食仲好味!

法式咖哩豬頸肉油香飯:

2023-10-09 66 浏览
今日掛8號風球🌀, 落咗波之後就去咗附近嘅一間越南菜餐廳🍴買外賣返去食~ Menu上嘅食物種類選擇都幾多, 而且價錢親民, 下次有機會都可以試埋其他菜式~𓌈˒˒ 招牌小食拼盤有黃金脆魚皮、青木瓜沙律, 仲有蝦春卷、魚餅、蝦餅、手作扎肉米紙卷各4件。鍾意佢樣樣都有啲, 可以一次過試晒唔同款式嘅越式小食, 亦都方便分享~ 魚餅同蝦餅煎至金黃色, 口感爽彈, 好香口𓌈˒˒ 法式咖喱豬頸肉油香飯咖喱味香濃, 豬頸肉肉質爽口, 唔乾身, 調味剛剛好, 拌油香飯很好吃😋

𓌈˒˒ 招牌小食拼盤

𓌈˒˒ 法式咖喱豬頸肉油香飯
2023-10-09
2023-09-28 117 浏览
星期五係太子收工,好耐冇食過越南野,搵到哩間都好地道既越南餐廳。就同朋友入去試一試先。😋手作軟殻蟹米紙卷(8件)$76最愛米紙卷,米紙唔算太厚,軟殼蟹份量都多,脆而不淋,配上很多各種蔬菜,食落去好新鮮脆口,讚👍🏻😋峴港吉列炸蝦餅 (4件)$28雖然係吉列,但脆醬絕對不厚,剛剛好。蝦餅味道很不錯,爽口彈牙,配上沙律醬很好味👍🏻😋越式蔬菜長春卷(3件)$28蔬菜春卷,全冇肉,感覺不錯,味道配上也很夠味。春卷脆皮很薄,炸得剛剛好。👍🏻😋黃金脆魚皮 $32這個實在太好味,唔記得打卡😅魚皮同炸醬都夠薄,好脆口新鮮。配上自調既咸蛋黃醬,好野味👍🏻😋火五火車頭牛肉湯粉 $78湯底好鮮甜,牛肉 牛丸 牛腩 札肉都好入味,最緊要越南粉好滑,讚👍🏻😋凍越南三式冰 $19飲品都好衞生,獨立包裝,飲唔晒都可以攞走。味道不會太甜,而且椰汁味好濃,但又唔會太厚身,配上三式條好易入口。👍🏻😋凍鹹檸梳打 $19鹹檸檬好入味,簡單配上梳打水,唔會太甜,好解渴👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)菜式份量都很大,絕對抵食。性價比都很高,菜式都好越南地道。店員都很好。火五越式牛肉粉專門店 (華生樓) (太子)太子界限街14號華生樓地舖飲

😋手作軟殻蟹米紙卷(8件)$76

😋峴港吉列炸蝦餅 (4件)$28

😋越式蔬菜長春卷(3件)$28

😋黃金脆魚皮 $32

😋火五火車頭牛肉湯粉 $78

😋凍越南三式冰 $19

😋凍鹹檸梳打 $19
鹹檸檬好入味,簡單配上梳打水,唔會太甜,好解渴👍🏻

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

火五越式牛肉粉專門店 (華生樓) (太子)
太子界限街14號華生樓地舖

飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #生日驚喜 #太子美食 #韓國餐廳 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner #lunch #生日飯 #越南菜
2023-09-16 110 浏览
早幾個月經過,見價錢比一般越南餐廳平,openrice外賣有折,今次再路過食下午茶,堂座竟然冇客。下午茶只有4款選擇,揀了生牛肉河粉和越南凍咖啡。咖啡是預制包裝好,牛肉不是半生熟,全熟的,河粉不是越南幼身,是中式厚身,湯底濃,之後好口渴該有味精,食後幾飽肚。唔係好正宗,但$40算係唔錯。
2023-09-15
2023-06-25 285 浏览
越式炸蝦春卷撈檬Shrimp Spring roll with cold Vermicelli 越南炸蝦春卷撈檬酸甜開胃,炸蝦春卷外面脆,入面啖啖蝦肉。魚露蘸汁調味,當中加入嘅蒜片更提味。法式咖喱牛肋油香飯French Curry Beef with Rice印式咖喱,日式咖喱都常食到,但法式咖喱就比較特別,味道濃郁,用嚟撈原本比較香濃嘅油香飯,非常滋味。牛肋條炆得軟腍。D24榴槤炸彈 (4件)Fried D24 Durian Balls榴槤愛好者請不要錯過,D24榴槤嘅榴槤香味更濃厚。外皮十分香脆,入面榴槤口感滑順綿密,味道香甜中帶有奶香。手作那威煙三文魚米紙卷Rice paper roll with Norwegian smoked salmon 手作那威煙三文魚米紙卷,煙三文魚帶有煙燻香味,配上爽脆生菜,蘿蔔絲同青瓜絲。煙韌順滑嘅越南米紙中,更包裹住少量軟滑檬粉,夏日悶熱一掃而光。
越式炸蝦春卷撈檬

法式咖喱牛肋油香飯
French Curry Beef with Rice

D24榴槤炸彈 (4件)
Fried D24 Durian Balls

手作那威煙三文魚米紙卷

2023-06-21 256 浏览
好耐冇食越南野啦今晚去左太子食越南粉😌menu上好多選擇, 有沙律🥗/小食/湯粉/撈檬/飲品等等⭕️ 火五生熟牛肉湯河 *走青版🤣好大碗 湯底味濃偷食左朋友舊牛肉 勁淋😳勁好味生牛肉當然都唔遜色 上枱仲係好粉嫩*重點加底係唔洗加錢!岩哂食量大嘅男士💪🏻⭕️ 香茅豬頸肉撈檬最愛豬頸肉🫶🏻半肥瘦 食落油脂溶化成個口同時又好有咬口同肉味😋撈檬同坊間有少少唔同 係好彈牙😵配埋佢嘅魚露同青瓜紅蘿蔔絲撈埋黎食好fresh🤤 一啖接一啖⭕️ 蠔油生菜🥬為保持均衡飲食😂叫左碟好靚好嫩嘅油菜 好味同份量都幾多⭕️ 峴港吉列炸蝦🍤餅 (4件)每次食越南野必叫💁🏻‍♀️除左擺盤賣相好睇 食落都好彈牙😍仲配埋沙律醬😋 正!⭕️ 凍白桃梳打/凍鹹檸雪碧依度用左外賣手搖杯出飲品設計幾好👍🏻又方便我杯白桃梳打有果肉 咬落酸酸甜甜 幾開胃另外杯鹹檸雪碧都唔錯架😝
好耐冇食越南野啦
今晚去左太子食越南粉😌

menu上好多選擇, 有沙律🥗/小食/湯粉/撈檬/飲品等等

⭕️ 火五生熟牛肉湯河 *走青版🤣

⭕️ 蠔油生菜🥬
為保持均衡飲食😂
叫左碟好靚好嫩嘅油菜
好味同份量都幾多

⭕️ 峴港吉列炸蝦🍤餅 (4件)
每次食越南野必叫💁🏻‍♀️
除左擺盤賣相好睇 食落都好彈牙😍
仲配埋沙律醬😋 正!

⭕️ 凍白桃梳打/凍鹹檸雪碧
依度用左外賣手搖杯出飲品
設計幾好👍🏻又方便
我杯白桃梳打有果肉 咬落酸酸甜甜 幾開胃
另外杯鹹檸雪碧都唔錯架😝
2023-06-21 1116 浏览
抵食越式牛肉粉🐰同朋友叫左一個一人套餐$82再加2款小食。🥕火五生牛肉湯粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️湯底用左牛骨加埋16款香料低溫煲左最少8小時,味道十分濃郁,厚厚既牛肉清香。生牛肉可以睇到係嫩粉紅色,食落口勁嫩滑軟口。湯粉勁大碗份量足夠!枱面有自家製拉差辣椒醬、原塊辣椒醬、海鮮醬、Xo醬,大家可以自己再調配合適自己既湯底口味或者點其他食物食!🥕特式雞翼(3件)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️炸到好香脆可口,亦有落到蔥油,雞翼隻隻都好大隻又勁肥美,肉質嫩滑。🥕香茅豬頸肉$48⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬頸肉上佈滿蔥油,蔥油香和加上燒到好香口又肥美既豬頸肉真係冇得頂👍🥕峴港吉列炸蝦餅(4件)$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蝦餅十分彈牙,重蝦味,再點上沙律醬一流!🥕凍荔枝梳打⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥕凍白桃梳打$19⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥕凍咸檸雪碧$19⭐️⭐️⭐️⭐️☆咸檸打碎左,成件事咸檸味更出眾。======詳情======火五越式牛肉粉專門店 (華生樓)太子界限街14號華生樓地舖👣太子站D出口步行約3分鐘================
抵食越式牛肉粉

🐰同朋友叫左一個一人套餐$82再加2款小食。

🥕火五生牛肉湯粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕特式雞翼(3件)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

特式雞翼(3件)

🥕香茅豬頸肉$48⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

香茅豬頸肉

🥕峴港吉列炸蝦餅(4件)$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蝦餅十分彈牙,重蝦味,再點上沙律醬一流!

峴港吉列炸蝦餅(4件)

🥕凍荔枝梳打⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕凍白桃梳打$19⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕凍咸檸雪碧$19⭐️⭐️⭐️⭐️☆
咸檸打碎左,成件事咸檸味更出眾。

======詳情======
火五越式牛肉粉專門店 (華生樓)
👣太子站D出口步行約3分鐘
================

火五生牛肉湯粉
特式雞翼(3件)
香茅豬頸肉
峴港吉列炸蝦餅(4件)
  • 生牛肉湯河
2023-06-20 206 浏览
今日同阿女出開去太子 難得考完試 釋放雙手系列 梗係外賣啦 阿女話要食豬頸肉飯喎 上網一search 太子越南 就見到 「火五越式牛肉粉專門店(華生樓)」一於試試有幾火😁我叫左一粉一飯兩小食一個菜🍽️我哋一家三口食剛剛好 (必食推介)香茅豬頸肉油香飯 $56豬頸肉唔(鞋)肉質鮮嫩油香飯好惹味(牛魔王必試)生熟牛肉粉$58外賣盒將河粉同湯分隔 夠細心河粉無浸淋 保持爽滑生熟牛肉兩種唔同質感 好滿足洋蔥配搭埋個湯底 充滿越式風味蔬菜長春卷 $28拎到返屋企都仲係脆 好香口配搭蔬菜餡料 炸得夠透一D都唔油火五特式鳳爪 $28酸味及辣味都好足唔會水滴滴 仲要係五隻全爪相當抵食 喜歡辣一定要試試蠔油唐生菜$19外賣全單八折天氣咁熱 自己煮都唔止啦平靚正真心推介推介
「火五越式牛肉粉專門店(華生樓)」
一於試試有幾火😁

蔬菜長春卷
火五特式鳳爪
  • 生熟牛肉河
2023-06-18 103 浏览
鍾意食越南嘢嘅我今日太子食火五越式牛肉粉專門店😄🍽️越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯粉 🍲越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯粉真係讓人驚喜不已!湯底鮮香濃郁,胡椒味非常重,帶有微微辣味,令人胃口大開。豬肚軟嫩,與湯粉完美融合,每一口都能感受到鮮美的滋味。最特別嘅地方係加入咗越式鹹菜同脆口嘅腐竹,味道清新又有層次感,為湯粉增添了豐富的風味。整體點評:👍👍👍👍👍 越式炸蝦春捲撈檬 🍤🌿🍋越式炸蝦春捲撈檬真係俾我留下深刻嘅印象!炸至金黃酥脆嘅春捲,內裡包著鮮脆多汁嘅蝦仁,每一口都能感受到海鮮嘅鮮甜滋味。春捲都非常新鮮,食得出係即刻炸,撈檬醬汁帶有微酸嘅風味,增添了整道菜嘅清新感。這道菜色香味俱全,絕對係開胃又美味!整體點評:👍👍👍👍 手作軟殼蟹米紙卷 🦀🌿🌯 呢個手作軟殼蟹米紙卷真係讓我大呼過癮!新鮮軟殼蟹炸至酥脆,一口咬下可以聽到嘅卡滋聲,配上脆口生菜同米紙,口感鮮脆又爽口。蟹肉鮮甜多汁,加上自家製嘅特製醬汁,味道更加出色。呢道菜食落唔會太膩,啖啖都係驚喜!整體點評:👍👍👍👍👍@火五越式牛肉粉專門店Pho 5 (Wah Sang House)地址 太子界限街14號華生樓地舖G/F, Wah Sang House,
鍾意食越南嘢嘅我今日太子食火五越式牛肉粉專門店😄🍽️
越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯粉 🍲
整體點評:👍👍👍👍👍
越式炸蝦春捲撈檬 🍤🌿🍋
整體點評:👍👍👍👍
手作軟殼蟹米紙卷 🦀🌿🌯
@火五越式牛肉粉專門店
Pho 5 (Wah Sang House)

地址
太子界限街14號華生樓地舖
G/F, Wah Sang House, 14 Boundary Street, Prince Edward
營業時間
每日 11:30 - 21:30
2023-06-03 172 浏览
lunch hour 早食早享受遲食要排隊架😎精明慨我緊係要早享受啦😁越式粉專門店係有飯食架👍生熟牛肉粉,好大碗粉呀😋熟牛肉好入味軟淋淋而生牛肉好彈牙好爽口,一次過可以享受兩種牛肉口味真係好滿足呀!而且d粉又係好爽口越南河粉係唔同d喎💯香茅豬頸肉油香飯,又係好大碗,好香口嘅豬頸肉上面有好多炸到好香脆嘅蒜片連埋豬頸肉一齊食好Juicy好脆口又真係好惹味喎😋,油香飯好好味真係成碗飯可以食晒架😁😁原隻大蝦長春卷,長春卷第一次食,嘩😁真係有原隻大蝦係春卷裡面架,有兩種食法,第一種食法就係用餐廳內的魚露汁點春卷食好惹味啖啖肉👍👍第二種食法用生菜包住春卷同伴碟的青瓜絲Woo入口爽口好fresh嘅感覺,個人比較喜歡用生菜包住食💯“爽呀”凍檸檬茶同越式香滑濃咖啡,越式香滑濃咖啡真係好濃好好飲喎😋👍👍火五越式牛肉粉專門店地址: 太子界限街14號華生樓地舖
👍

火五越式牛肉粉專門店
地址: 太子界限街14號華生樓地舖

2023-05-15 215 浏览
尋日放工去太子火五越式牛肉粉專門店買外賣,真係有驚喜啊!因為自取仲有八折優惠,抵食啊!😋😍我嗌咗火五和牛牛丸扎肉湯粉同越式咸菜腐竹胡椒豬肚湯粉,真係好好味啊!湯底濃郁,牛肉同豬肚都煮得好軟好入味。牛丸同扎肉嘅組合都好啱口,好彈牙!🍜🥩🐷而且我仲試咗佢哋嘅黃金脆魚皮,好鬼香脆好好味!仲有越式蔬菜長春卷同火五特色鳯爪,都係好好味嘅小食啊!🐟🌿🍢🍗總括黎講,太子火五越式牛肉粉係一個好好味嘅餐廳,而家仲有八折優惠,真係好抵食啊!下次一定會再嚟啊!👍🏻🤤💯

😋😍

🍜🥩🐷