5天前
今次嚟到呢間主打燒鳥料理嘅日式串燒店~呢度仲有好多唔同嘅罕有部位,真係大開眼界!一嚟就有5款唔同嘅調味,有我大愛嘅山椒粉,開心!另外個咖喱鹽都正~燒鱈魚乾 - 脆口下酒小食~簡簡單單食住睇師傅即席炮製個款串燒最爽雞心 - 睇下個顏色火喉拿捏得好,入面仲係粉粉嫩嫩~ 味道濃郁雞心同山椒粉係好夾!雞肉軟骨棒 - 鍾意佢入面嘅軟骨令口感更加多樣,同埋一定要點埋佢哋嘅月見醬汁,提鮮得嚟仲會更滑口雞頸肉 - 豬頸肉就食得多,雞頸肉就好少見。肉質緊實有彈性,雞肉味都濃郁~唔錯幾有驚喜雞上脾肉 - もも呢個位係肉厚腍滑又多汁,再加埋個脆脆嘅雞皮~一次過兩種享受雞食道 - 真係估唔到竟然食到食道都食到(爛爛 gag lol)口感爽彈脆,好有咬口,夠曬特別水牛芝士煙肉卷 - 水牛芝士燒到半融加酥脆煙肉本來已經係邪惡嘅絕配,個亮點係加咗啲紫蘇葉即刻令個香氣加倍,油膩感大減~福岡秋葵 - 燒過嘅秋葵平時入面黏黏嘅口感會比較減退,感覺上比較清爽唐辛子 - 又係去日式串燒一定會點嘅辣椒仔,外皮薄,略帶甜味同微微苦,有辣椒嘅香但味道唔辣可以放心食用醬油燒飯團 - 醬油香氣滿滿,飯團燒得外脆內軟,最緊要加埋紫菜嘅鹹
雞上脾肉 - もも呢個位係肉厚腍滑又多汁,再加埋個脆脆嘅雞皮~一次過兩種享受 雞食道 - 真係估唔到竟然食到食道都食到(爛爛 gag lol)口感爽彈脆,好有咬口,夠曬特別 水牛芝士煙肉卷 - 水牛芝士燒到半融加酥脆煙肉本來已經係邪惡嘅絕配,個亮點係加咗啲紫蘇葉即刻令個香氣加倍,油膩感大減~ 福岡秋葵 - 燒過嘅秋葵平時入面黏黏嘅口感會比較減退,感覺上比較清爽 唐辛子 - 又係去日式串燒一定會點嘅辣椒仔,外皮薄,略帶甜味同微微苦,有辣椒嘅香但味道唔辣可以放心食用 醬油燒飯團 - 醬油香氣滿滿,飯團燒得外脆內軟,最緊要加埋紫菜嘅鹹香~嘎吱嘎吱好滋味 抹茶蕨餅 - 涼涼嘅蕨餅滑溜又煙靭,抹茶嘅淡雅微微甘甜~係一個完美嘅 Ending~