2021-07-15 72 浏览
最近甚少去铜锣湾吃饭,所以约个朋友去逛逛,但一要谂食乜就一片空白,行到 “加路連山道“見到這間爆满,二人心想该不錯就決定试吓…… 1. 以我性格見「新出品」就一定點嚟试🥢- 秘製猪扒配胡椒猪骨湯米線 (轉粗麵)一落單就话米線卖哂🤔心谂一定係好味多人叫所以……2. 我朋友比较保守,佢緊系叫人氣推介🥢- 蔥油豬扒撈粗麵👀好期待當食物送上見到豬扒炸得好靚,但碗湯麵就⋯⋯ 我立即挾起D麵就覺唔掂因為見有一舊舊黐埋一齊嘅麵,放入口係暖的接近凍😰唔係掛?地方咁細有乜可能一上枱就唔熱?😤😤😤再問朋友果碗如何🤔?8個字形容:淡而無味,好鬼油膩 !
最近甚少去铜锣湾吃饭,所以约个朋友去逛逛,但一要谂食乜

1. 以我性格見「新出品」就一定點嚟试🥢
- 秘製猪扒配胡椒猪骨湯米線 (轉粗麵)
一落單就话米線卖哂🤔心谂一定係好味多人叫所以……

2. 我朋友比较保守,佢緊系叫人氣推介🥢
- 蔥油豬扒撈粗麵

再問朋友果碗如何🤔?8個字形容:淡而無味,好鬼油膩 !

2021-07-14
2021-07-14 42 浏览
去開銅鑼灣食晚飯,想試下人氣豬排食店,平時經過此店都見有人龍,所以特別早啲過來開飯,6:15pm 黎到餐廳已經坐滿人。炊豕店,即專門烹調豬肉嘅小店,當然要試下佢地嘅豬扒飯。叫左兩款豬扒飯,各有特色。- 咖哩汁秘製豬扒飯 $64豬扒份量夠大,炸得很香脆,咖哩汁另外碗上,想落幾多任君選擇,味道仲有傳統懷舊的感覺- 煎蛋焗豬扒飯 即叫即焗,要耐心等十分鐘。68蚊一碗,仲可以選少飯減一蚊,好體貼。豬扒份量特大,鬆軟香脆,仲有香濃芝士味但一啲都唔膩,蕃茄酸酸甜甜好好味。 肉燥凍豆腐$ 22凍豆腐入口透心涼,最好天氣熱時食。加上肉燥、木魚和秘制汁,就把簡單嘅食材變得不簡單。👍🏻👍🏻食餐配飲品只需加$6 或$10, 價錢合理。整體食品都有水準,制作用心,要多啲支持特色小店。

- 咖哩汁秘製豬扒飯 $64

- 煎蛋焗豬扒飯

肉燥凍豆腐$ 22

食餐配飲品只需加$6 或$10, 價錢合理。

整體食品都有水準,制作用心,要多啲支持特色小店。

2021-07-14
  • 煎蛋焗豬扒飯
  • 蘋果汁
  • 秘製豬扒飯(咖哩汁)
2021-07-12 46 浏览
係search銅鑼灣有咩好食既時候偶然發現左依間餐廳於是簡左日上班日走過黎試下果然有名氣,要排隊等一陣外賣都不少第一次黎,緊係要試下招牌菜啦蔥油下豬扒飯!塊豬扒成個碗咁大上面有不少蔥蒜,好香口豬扒熱辣辣,皮是脆脆的肉本身都有調味,唔洗膽心皮有味肉無味蔥蒜撈埋飯食十分配合但份量太大連我都食唔晒....下次要叫少飯先得總括黎講CP值高,好值再黎試下其他款以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
係search銅鑼灣有咩好食既時候
偶然發現左依間餐廳
於是簡左日上班日走過黎試下
果然有名氣,要排隊等一陣
外賣都不少

第一次黎,緊係要試下招牌菜啦

蔥油下豬扒飯!塊豬扒成個碗咁大

上面有不少蔥蒜,好香口
豬扒熱辣辣,皮是脆脆的
肉本身都有調味,唔洗膽心皮有味肉無味

蔥蒜撈埋飯食十分配合

但份量太大連我都食唔晒....
下次要叫少飯先得

總括黎講CP值高,好值再黎試下其他款

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2021-07-12 37 浏览
一到lunch time,銅鑼灣就人山人海,而且好多餐廳都好貴又唔飽,同事帶左我黎呢到,由於我非常想食肉,呢間其實我長期都book mark左,但一直未有機會食。好好彩地好快有位,見好多大大塊肉好吸引!我今次點左呢個係期間限定ge大阪燒豬扒簡左小飯女士可以簡小飯,因為肉真係好大舊上面滿滿的木魚碎,因為受熱而郁黎郁去好得意口感外脆內juicy,好多汁,唔乾身超好食!大阪燒的感覺 如果加多dd紫菜落去可能會出d!不過豬扒好滿足,好抵食!極推!

好好彩地好快有位,見好多大大塊肉好吸引!我今次點左呢個係
期間限定ge大阪燒豬扒
簡左小飯
女士可以簡小飯,因為肉真係好大舊

上面滿滿的木魚碎,因為受熱而郁黎郁去好得意
口感外脆內juicy,好多汁,唔乾身
超好食!大阪燒的感覺 如果加多dd紫菜落去可能會出d!
不過豬扒好滿足,好抵食!極推!
呢日係銅鑼灣行完街,就去咗呢間好出名食豬扒既餐廳食飯,好彩今日比較早唔洗排隊,平時食飯時間都幾多人架。餐廳主打食豬扒既,同有啲小食,主食除咗飯仲可以轉麵呢。蔥油豬扒飯見到Menu上面寫蔥油豬扒飯係推介咁當然要試下佢。佢呢度嘅豬扒香脆即係外表但入面嘅豬扒勁軟淋,好juicy 。上面嘅蔥油真係多到成座山咁。而下面嘅飯都有加上甜豉油,超級好食。仲要份量好多,如果係女仔既建議小飯。秘製豬扒飯(咖哩汁)秘製豬扒飯當然塊豬扒脆同咁Juicy。 佢嘅咖喱汁係另外一碗咁樣上,好貼心咁樣就唔會整淋香脆嘅豬扒。佢咖喱汁有一塊薯仔, 味道方面好香咖喱味之餘辣度適中。雀巢檸檬茶 熱柚子蜜

餐廳主打食豬扒既,同有啲小食,主食除咗飯仲可以轉麵呢。

蔥油豬扒飯

秘製豬扒飯(咖哩汁)

雀巢檸檬茶 熱柚子蜜

2021-07-09 18 浏览
銅鑼灣要搵小店看似唔容易,但其實行遠少少遠離一下大街就會有。本身就好鍾意食蔥油,特登黎試下。蔥油豬扒飯一上枱,塊豬扒大到嚇親我,無諗過銅鑼灣$60幾蚊野可以有咁大份,最開心係有好多蔥油比我撈飯另外仲叫左個凍豆腐(唔記得咩名),原來用左肉燥汁,味道都可以但有啲漏得濟。仲叫左個撈麵,又係好食嘅,但始終係蔥油豬扒飯令我難忘,成功令我記得呢間小店。對於本身食野勁慢嘅我,食左好耐,仲食到勁飽,總結都係會再返黎食。

本身就好鍾意食蔥油,特登黎試下。

• 蔥油豬扒飯
2021-07-08 74 浏览
食過幾次呢間銅鑼灣店既炊豕店,雖然餐牌既選擇真係唔多, 但係樣樣野都好好食, 都係真材實料。次次都食個蔥油豬扒飯,大大塊厚切豬扒配香濃既蔥油今日有機會試吓咖哩秘製豬扒飯,朋友點左個沖繩豬軟骨飯。 豬軟骨煮得好軟熟,好入味。 除左豬軟骨外, 香香既蔥油味襯配豬軟骨更加滋美 仲有蓮藕,白蘿蔔同菜減少油膩感。 咖喱汁秘製豬扒有咖喱大大碗, 再加好厚既炸豬扒,質感特別,個脆皮有小小甜甜既味道, 非常惹味。 加上軟綿綿熱辣辣既珍珠米, 淋上惹味咖喱, 好快就清光全部食物了。 芽菜加豆卜 開胃冷盤食物全家福食物質素好,又抵食, 所以都幾受街坊歡迎, 成日都要排好奈隊先入到去。一個遺憾既係每次只有45 分鐘堂食時間, 所以比較岩速食, 如果想同朋友暢談心事可能未必適合。

次次都食個蔥油豬扒飯,大大塊厚切豬扒配香濃既蔥油
今日有機會試吓咖哩秘製豬扒飯,朋友點左個沖繩豬軟骨飯。

芽菜加豆卜 開胃冷盤

食物全家福

望見好多朋友都去咗食🤤🤤呢間已經bookmark咗呢間好耐今日午餐終於可以同朋友去試到啦😍星期六lunchtime要等大概半個鐘先可以有位入坐,記住要預多少少時間!雖然出面好熱🌞但係都冇阻一定要食到豬扒嘅決心秘製豬扒飯 肉燥汁 $60豬扒超級大塊!仲大塊過我塊面啊🤣🤣豬扒超厚身!好彩炸皮唔算好厚即叫即炸!🤤一咬落去香脆肉嫩,炸至金黃色,賣相都好吸引口感香脆唔油膩👍🏻食落豬扒肉質鬆軟有彈性 唔會鞋口 好好味啊😋下層有肉燥汁撈飯,白飯嘅份量好多🍚女仔一定食唔晒呀沖繩豬軟骨飯 $64豬軟骨飯除咗有主角豬軟骨之外,仲有蘿蔔同蓮藕蘿蔔同蓮藕用滷水汁醃過🤤都好入味啊每件豬軟骨都炆到好腍身👍🏻而且每件都帶有豐富嘅骨膠原每啖都係豐富嘅豬軟骨油香味,好滋味啊👹另外加配橙汁同蘋果汁🧃橙汁帶有少少苦澀酸味 解渴一流!
望見好多朋友都去咗食🤤🤤呢間已經bookmark咗呢間好耐
今日午餐終於可以同朋友去試到啦😍

雖然出面好熱🌞但係都冇阻一定要食到豬扒嘅決心

秘製豬扒飯 肉燥汁 $60
豬扒超級大塊!仲大塊過我塊面啊🤣🤣
豬扒超厚身!好彩炸皮唔算好厚
即叫即炸!🤤一咬落去香脆肉嫩,炸至金黃色,賣相都好吸引
下層有肉燥汁撈飯,白飯嘅份量好多🍚
女仔一定食唔晒呀

沖繩豬軟骨飯 $64
豬軟骨飯除咗有主角豬軟骨之外,仲有蘿蔔同蓮藕
蘿蔔同蓮藕用滷水汁醃過🤤都好入味啊
每件豬軟骨都炆到好腍身👍🏻而且每件都帶有豐富嘅骨膠原
每啖都係豐富嘅豬軟骨油香味,好滋味啊👹

另外加配橙汁同蘋果汁🧃
橙汁帶有少少苦澀酸味 解渴一流!
  • 沖繩豬軟骨飯
2021-07-05 64 浏览
見好評如潮,忍不住來嘗一嘗鮮‼️結果沒有失望令人回味⋯首先第一要讚的是這個 期間限定的「大阪燒炸豬扒飯」✨一上台時,豬扒上的柴魚仍在跳舞,很治癒⋯喜愛吃大阪燒的醬汁!剛好送飯一流!重點是,豬扒外香脆內嫩口!豬扒帶點脂肪,但配合香脆的外皮,一點都不肥膩⋯被驚豔到然後冷盤小食方面,叫了「肉燥冷豆腐」有蒜泥、柴魚、肉燥、蔥花,口味偏淡⋯凍食配上肉燥較少見,都算不錯。另外還有雜錦鹵水拼盤每樣材料都好入味,難得不會咸。只是除了雞腎覺得不錯之外,其他都一般。特別是雞翼太老及乾、豬耳太軟爛了⋯
見好評如潮,忍不住來嘗一嘗鮮‼️
結果沒有失望
令人回味⋯

首先第一要讚的是這個 期間限定的「大阪燒炸豬扒飯」✨

大阪燒炸豬扒飯

然後冷盤小食方面,叫了「肉燥冷豆腐」
肉燥冷豆腐

另外還有雜錦鹵水拼盤

雜錦鹵水拼盤

2021-07-05
  • 大阪燒豬扒飯
2021-07-03 301 浏览
星期六同男朋友到炊豕店食晚飯。店舖位於往大球場方向,唔好睇佢唔係位於當旺位置就無乜人,我地差唔多7:30去到坐左一陣就滿座,十分旺場。食完成餐飯就明白點解甘多人黎食。食物價錢唔貴,唔需要加一服務費,係銅鑼灣黎講,係平民選擇。食物質素亦絕對對得住個價錢,而且份量十足,一定可以食得飽,性價比高。餐牌選擇唔多,主要以豬為主。連裝飾都寫住「我們都是食豬大的」,好搞笑。我地叫左秘製豬扒配胡椒豬肚湯米線、沖繩豬軟骨飯、滷水雞腎、雀巢檸檬茶。秘製豬扒配胡椒豬肚湯米線豬扒果然係招牌,炸得好香脆,唔會只有炸皮但無肉,豬扒都算厚身,而且好大塊,擺好耐都仲好夠熱,勁。米線份量好多,仲有芽菜。沖繩豬軟骨飯好大碗,豬軟骨雖然唔係腍到無牙都咬到,但甘樣可以享受下咬軟骨既過程,幾好。滷水雞腎我食到有啲藥材味,雞腎口感軟腍,仲有啲酸芽菜。雀巢檸檬茶。
星期六同男朋友到炊豕店食晚飯。
餐牌選擇唔多,主要以豬為主。
連裝飾都寫住「我們都是食豬大的」,好搞笑。
秘製豬扒配胡椒豬肚湯米線
秘製豬扒配胡椒豬肚湯米線
米線份量好多,仲有芽菜。
滷水雞腎
我食到有啲藥材味,雞腎口感軟腍,仲有啲酸芽菜。
滷水雞腎
雀巢檸檬茶。
雀巢檸檬茶
2021-07-03
2021-06-30 120 浏览
炊豕店的炸豬扒說是香港其中一間最好的, 我就覺得見仁見智, 的確兩面炸皮均勻, 沒有咬下去成口粉旳感覺, 也沒有油膉味, 只是內裡豬扒肉質雖不算柴口, 但肉汁不太多, 件頭很大, 但有點大而無當. 同樣有點大而無當的是舖滿表面的蔥油, 看起來相當霸氣, 香氣撲鼻也夠, 但油膩感也因為配上極大塊的炸豬扒而加倍, 頗令人吃不消.配菜加了鹵蛋, 從顏色也見到它鹵得夠入味, 但口感相當死實, 如鐵蛋般. 麵身算是令人滿意的一部分, 扁平而中寬身, 沒有苦澀的鹼水味, 口感在如此多的蔥油浸潤下, 依然保持內裡爽實之口感, 掛汁力強, 作撈或湯麵也算合適.

2021-06-30 75 浏览
買完野就嚟左cwb食晚餐啦,好耐冇食炊豕所以就決定食佢啦🤪.早d到就唔洗排隊,原來出左幾款新嘢!竟然有米線呀,超開心🥳 都係配一塊炸豬排🥩,米線湯底係胡椒豬骨湯, 順口濃郁冇味精!米線仲要幾滑添,入面有好多芽菜架,配料好豐富💕 .另外一個叫signature 蔥油豬扒飯🥩 蔥油真心超多,食到最尾仲有剩😂豬扒夠脆,肉質剛好咬落外脆內軟👍🏻👍🏻.小食試左炸魚蛋,上面有沙嗲醬同脆脆,辣辣地又有口感👅👅👅#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
買完野就嚟左cwb食晚餐啦,好耐冇食炊豕所以就決定食佢啦🤪
早d到就唔洗排隊,原來出左幾款新嘢!竟然有米線呀,超開心🥳
都係配一塊炸豬排🥩,

另外一個叫signature 蔥油豬扒飯🥩
蔥油真心超多,食到最尾仲有剩😂
豬扒夠脆,肉質剛好咬落外脆內軟👍🏻👍🏻
小食試左炸魚蛋,上面有沙嗲醬同脆脆,辣辣地又有口感👅👅👅

2021-06-24 244 浏览
這是經過朋友的介紹下,跟另一個朋友去嘗試這一定的店。這家餐廳在晚餐時段都是滿滿的人流,但等位的時間並不長。同時這家店的員工一直都提供很有禮貌的服務。這次點了店舖的熱門蔥油豬扒飯,豬扒的份量很多,整塊豬扒佔滿了整個碗面,豬扒的質素都很高,不但豬扒的外皮炸得酥香又脆,內質都是充滿水份的不乾。而且餐廳是提供著乾淨又企理的環境給食客,給了顧客弓個又舒適又安全衛生的環境。下次去這家店肯定會嘗試他家其他的食品~
2021-06-10
2021-06-21 64 浏览
Dinner date with my bestie at 炊豕店!!Friends around me have always told me about this place where I thought their name’s pronounced as “吹豚店” but their menu is kind enough to educate us that it should be “吹始店” instead🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️each of us ordered a main course, with *人氣推介* 蔥油豬扒飯 - $64very generous portion of spring onion and giant sized pork cutlet. see how juicy it is🤤🤤 love their seasoning too*新出品* 秘製豬扒配胡椒豬骨湯米線 - $64My friend had this and enjoyed the broth.also soy milk for an addition of only $

*新出品* 秘製豬扒配胡椒豬骨湯米線 - $64

also soy milk for an addition of only $10 per set!!
A cozy small shop that worth a comeback

2021-06-21 50 浏览
呢間野D豬扒好食就出晒名,我亦都成日食今日就想測試下其他野食係咪都同樣高質果然冇令我失望!睇menu已經好吸引~外賣自取仲要有88折叉粒豆角蔥花炒滑蛋飯頗有驚喜炒蛋可以見到上面有少少半生既蛋汁,令佢食落好滑溜叉燒作為味道擔當,佢既惹味既咸香令你食完又食加上清爽既豆角,令成件事都做到完美既平衡酥炸鳳尾蝦外層金黃香脆,入面既蝦身爽彈有鮮味涼拌大豆芽天氣咁熱最岩就係食返d清爽既食物呢個大豆芽酸酸味味咁勁開胃食落又清涼,口感又爽口夏天食真係一流蘋果汁、橙汁連果汁亦唔係hea野兩支都好有鮮果香
果然冇令我失望!
睇menu已經好吸引~
外賣自取仲要有88折
叉粒豆角蔥花炒滑蛋飯
頗有驚喜
炒蛋可以見到上面有少少半生既蛋汁,令佢食落好滑溜
叉燒作為味道擔當,佢既惹味既咸香令你食完又食
加上清爽既豆角,令成件事都做到完美既平衡
酥炸鳳尾蝦
外層金黃香脆,入面既蝦身爽彈有鮮味
涼拌大豆芽
天氣咁熱最岩就係食返d清爽既食物
呢個大豆芽酸酸味味咁勁開胃
食落又清涼,口感又爽口
夏天食真係一流
蘋果汁、橙汁