10月份外賣Ok……但11月-堂食劣評!!10月份外賣買了半隻燒鵝、1斤腩仔……腩仔朋友話正、燒鵝肥膏多了D……幾香,但勿留凍食!腩仔肥瘦剛好。但……………………2I/11……堂食差劣的服務!!8:22入(安心記錄)、女樓面要我們要叫餐8:25入了第二次三番四次叫才肯來落單再睇張單原本第一次女樓面冇落一個小食拼盤……馬上叫佢來加番!佢話:「已截單!廚房你們入來都就離收工。」我們極無奈!根本唔想做客,點解你們仲入客??女樓面留落個小食拼盤!反怪責客人?!之後仲俾佢啤著我!我們吃了一碟收一次、我吃了又一次……朋友吃了一次又收……我們馬上走!你們同事好趕……客……那唔番工留在家吧!!
10月份外賣Ok……但11月-堂食劣評!!
腩仔肥瘦剛好。
但……………………
2I/11……堂食差劣的服務!!
8:22入(安心記錄)、女樓面要我們要叫餐
8:25入了第二次三番四次叫才肯來落單
佢話:「已截單!廚房你們入來都就離收工。」
我們極無奈!根本唔想做客,點解你們仲入客??
樓面留落個小食拼盤!反怪責客人?!
之後仲俾佢啤著我!
我們吃了一碟收一次、我吃了又一次……朋友吃了一次又收……
我們馬上走!
你們同事好趕……客……那唔番工留在家吧!!
同朋友👫一齊喺尖沙咀,想簡單快趣食餐飽,喺樂道一帶,有好多小餐廳,我哋見到呢間,咁都唔再諗啦,就嗱嗱聲入咗去開餐😆我哋叫咗呢啲食物share嚟食😆:$62 嘅「炯記煙燻燒鵝撈麵🍜,加 $10 指定燒鵝胸」,再加 $18 要「鵝油菜心🥬」,又加 $5 要「凍檸茶少甜少冰」;另外再叫咗 $78 嘅「鹽焗手撕雞🐓(半隻)」同埋 $40 嘅「麻辣手撕雞腸粉」,要嚟個大滿足😆「炯記煙燻燒鵝撈麵🍜」揀咗要「燒鵝胸」真係冇揀錯😆,「燒鵝胸」啖啖肉,仲有少少煙燻香味😋;「撈麵🍜」幾彈牙仲有鵝油香😋。「鹽焗手撕雞🐓」又係啖啖肉,雞肉嫩滑又有鹹香😋。「麻辣手撕雞腸粉」用「手撕雞」配「腸粉」,幾夾,麻辣手撕雞好惹味😋尖沙咀都有街坊價錢嘅餐廳,真係食得開心又滿足😆

我哋叫咗呢啲食物share嚟食😆:

尖沙咀都有街坊價錢嘅餐廳,真係食得開心又滿足😆
2022-11-20 38 浏览
炯記越開越多分店 但係間間都有人排隊 簡直係燒鵝界嘅壽司郎 尤其是lunch時間排隊is must 究竟有咩驅使啲人排隊都食呢?入邊嘅環境尚算企理,而且坐嘅地方都唔會太迫 叫咗原隻煙燻燒鵝脾撈麵 好興奮成隻燒鵝髀咁上😍燒到紅卜卜 就咁食已經好出色 皮脆肉嫩 另外值得一提係個鵝油撈麵 個油香到一個點另外,叫多咗一個鵝油生菜 少少豉油已經好好食餐飲跟咗凍檸茶 呢個唔特別多講終於明白點解啲人排隊都要食呢間 咁嘅價錢咁嘅質素去邊度搵
入邊嘅環境尚算企理,而且坐嘅地方都唔會太迫
另外,叫多咗一個鵝油生菜 少少豉油已經好好食
餐飲跟咗凍檸茶 呢個唔特別多講
終於明白點解啲人排隊都要食呢間 咁嘅價錢咁嘅質素去邊度搵
2022-11-15 64 浏览
行到攰, 同朋友想食d平、靚、正既下午茶。我地異口同聲試這間,😆上次試過北角分店, 今次就試尖沙咀。 (5⭐️最高)冬菇扒生菜 (5⭐️)尼款我通常出街都會去食, 因為真係好喜歡食菜🥗😋。 冬菇好爽口, 而且好入味, 正👍🏻。炯記三皇盤 (5⭐️)有三款冷盤, 包括蒜香雲耳、蒜辣鳳爪、鹽焗鷄腎。 三款各有特色, 我比較喜歡雲耳。 因為好爽口, 煙煙韌韌感覺好滿足❤️酸辣無骨鳳瓜 (5⭐️)雖然三皇盤有尼款, 但真係好好食。 我本身唔食辣, 都可以接受到🤤, 但我覺得, 酸甜味多過辣😁. 麻辣手撕雞撈麵 (5⭐️) 入曬味既手撕雞, 份量足料, 加上用超有咬口既粗麪做底, 嘩🤤🤤🤤。 可能係撈麪, 我覺得麻辣係好小, 所以被秒殺… 🤣🤣叉燒飯(5⭐️)我去燒味舖必食的, 因為真係會有唔同。 半肥瘦叉, 咬落一d都唔梅, 蜜糖浸入肉內再燒, 正😋😋。

冬菇扒生菜 (5⭐️)
冬菇扒生菜

炯記三皇盤 (5⭐️)
炯記三皇盤

酸辣無骨鳳瓜 (5⭐️)
酸辣無骨鳳瓜

麻辣手撕雞撈麵 (5⭐️)
麻辣手撕雞撈麵

叉燒飯(5⭐️)
叉燒飯

冬菇扒生菜
炯記三皇盤
酸辣無骨鳳瓜
麻辣手撕雞撈麵
叉燒飯
2022-11-15 55 浏览
💡 抵食燒味食燒味就緊係要搵番間好味道,位於尖沙咀的炯記,店舖唔算大,但係座位都疏落,坐得舒服,而且選擇多,價錢仲好抵食。🐔麻辣手撕雞手撕雞唔會撕得太碎,有髀有胸,雞肉選用三黃雞,皮薄肉嫩,好香雞味,啖啖都係肉,而且雞肉一啲都唔鞋,仲好嫰滑,食落辣辣地夠惹味。🍜炯記燒鵝撈麵燒鵝配撈麵絕對是無得輸系列,好香鵝味,而且仲有陣燒過焦香味,所以外皮好脆口,鵝肉夠嫰口,唔會好硬。麵沒有鹼水味,而且撈麵油香滿溢,每條麵條都均勻沾上秘製醬油,🐷醬皇叉燒 例牌$68叉燒切得好厚,最鍾意係半肥瘦腩肉的比例,油脂分布平均,時間岩岩好,唔會感覺乾身,加上惹味蜜汁,食落甜甜地。
💡 抵食燒味

🐔麻辣手撕雞

🍜炯記燒鵝撈麵

🐷醬皇叉燒 例牌$68

2022-11-14 37 浏览
醬皇叉燒😛$68 (例牌)見到碟叉燒已經覺得好吸引😜肉質鮮嫩,口感軟腍,肥瘦均勻😚好邪惡,但真係好好食🤤炯記煙燻燒鵝撈麵😋$43 (下午茶)燒鵝燒到好香,皮脆肉滑,油脂豐厚😛每一啖都散發出淡淡獨特嘅煙燻香氣🥰配合埋店內招牌嘅鵝油撈麵☺️完全吸收哂燒鵝嘅肉汁同油香😚絕對係必食推介,而且好抵食👍脆皮燒腩仔飯🐷$40 (下午茶)豬皮酥脆甘香,咬落去脆卜卜😍半肥瘦嘅燒腩仔,皮下油脂瑩潤😚鹹香十足,肉質肥美可口好鬆化😝鴛鴦手撕雞腸粉🐔$40 (下午茶)有鹽焗同麻辣味嘅鴛鴦手撕雞😚雞肉份量都唔算少,雞味濃,肉夠嫩滑☺️加上滑溜溜嘅腸粉,口感細滑,份量十足😁是日例湯🥣跟餐凍咖啡☕️跟餐+$3阿華田五穀麥芽特飲🙂跟餐+$5炯記燒味 (尖沙咀)尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖
醬皇叉燒😛$68 (例牌)

見到碟叉燒已經覺得好吸引😜
肉質鮮嫩,口感軟腍,肥瘦均勻😚

好邪惡,但真係好好食🤤

炯記煙燻燒鵝撈麵😋$43 (下午茶)
燒鵝燒到好香,皮脆肉滑,油脂豐厚😛
每一啖都散發出淡淡獨特嘅煙燻香氣🥰
配合埋店內招牌嘅鵝油撈麵☺️

完全吸收哂燒鵝嘅肉汁同油香😚
絕對係必食推介,而且好抵食👍

脆皮燒腩仔飯🐷$40 (下午茶)
豬皮酥脆甘香,咬落去脆卜卜😍
半肥瘦嘅燒腩仔,皮下油脂瑩潤😚

鹹香十足,肉質肥美可口好鬆化😝

鴛鴦手撕雞腸粉🐔$40 (下午茶)
有鹽焗同麻辣味嘅鴛鴦手撕雞😚
雞肉份量都唔算少,雞味濃,肉夠嫩滑☺️
加上滑溜溜嘅腸粉,口感細滑,份量十足😁

是日例湯🥣跟餐

凍咖啡☕️跟餐+$3

阿華田五穀麥芽特飲🙂跟餐+$5

炯記燒味 (尖沙咀)
尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖
平時出街好少食燒味飯有啲怕肥膩😅 聽講佢嘅燒鵝同叉燒非常有水準🐷所以特別一試 你都仲見到鵝油撈麵真係流晒口水🤤 價錢唔貴得來水準遠遠超過我預期❤️ 想食高質燒味飯一定要揀佢⭐️ 炯記煙燻燒鵝撈麵 🦆馳名嘅燒鵝果然好正💛醬汁夠入味之餘表皮食到煙燻嘅木味🪵肉質夠林之餘重點唔會太肥👍🏻 撈麵嘅精粹有機會搶過燒鵝添😚 麵質爽口 淡淡洋溢着鵝油香🤩⭐️ 炯記三寶米粉 🍖叫返個米粉嘅配搭清淡啲🤍 叉燒係肥美嘅腩位充滿蜜糖香🍯 鹹蛋點綴了鹹香🍳整體來說簡單但美味⭐️ 麻辣手撕雞 🍗分量足足有半隻啖啖肉超豐富😛 辣度啱啱好作為小食好開胃🌶

⭐️ 炯記煙燻燒鵝撈麵 🦆

分量足足有半隻啖啖肉超豐富😛 辣度啱啱好作為小食好開胃🌶
炯記三寶米粉
麻辣手撕雞
2022-11-11 36 浏览
今日很肚餓,於是收工即刻約埋老友,去左尖沙咀#炯記燒味 食嘢,佢出名嘅鵝油麵,一定要點的,加多隻煙燻燒鵝髀,簡直就係happy Friday啦。原隻燒鵝髀撈麵 ,皮香脆咬落有鵝油香,肉質柔軟啖啖肉,配上太子鵝油撈粗麵,鵝油均勻每條麵都有醬汁,色香味俱全,堅係好食推介😋。海蜇手撕雞腸粉,見有腸粉食,即刻點左配海蜇手撕雞,白滑的雞肉併埋腸粉,腸粉夠熱又滑溜,撈埋芝麻醬同甜醬,好正又惹味。炯記三皇盤(蒜香雲耳、麻辣鳳爪鹽焗雞腎),雲耳蒜香味濃,酸辣爽口的好開胃。鹽焗雞腎味道剛好,唔會過咸。鳳爪的麻辣味都幾重,啱晒喜歡食辣的朋友。一個相當唔錯嘅小食。

炯記三皇盤(蒜香雲耳、麻辣鳳爪
一個相當唔錯嘅小食。
2022-11-11
🥢由於筆者在尖沙咀上班,都經常到附近覓食,通常叫外賣居多,今次跟同事出去餐廳食飯,炯記燒味以鵝油撈麵、手撕雞和叉燒出名,之前同事們都常叫外賣。😎為左唔駛諗,我地叫左個堂食二人餐價值$198:是日靚湯(兩碗)鹽焗手撕雞冬菇醬皇豬手麻辣雞腎酸辣雲耳郊外油菜鵝油太子撈麵冷熱飲品(兩杯)下單完不久,食物很快就送上了!/🥣例湯:清甜的青紅蘿蔔湯/🐔鹽焗手撕雞:用三黃雞製成,調味料入味,而且好大碟!一絲絲雞肉,送飯一流!/🐷冬菇醬皇豬手:冬菇入味軟淋!索曬豬手既醬汁!豬手份量好多!亦都好入味又有彈性!骨膠原滿滿!/🐔麻辣雞腎:辣辣地好野味!如果配上啤酒🍻更好!/🍴酸辣雲耳:酸酸甜甜好開胃。/🍜鵝油太子撈麵:最出名就係呢個鵝油撈麵,麵係有少少鹼水味,充滿鵝油味,份量很多。/🥬菜心:吃下蔬菜中和一下肉肉感,比較會健康一些。🥤跟餐會包埋兩杯野飲。🥢二人餐食唔曬要打包,其實三個人都夠食。呢度好食又抵食,又有卡位坐,如果響尖沙咀食lunch又想食燒味茶餐廳,揀炯記都係一個唔錯既選擇!

😎為左唔駛諗,我地叫左個堂食二人餐價值$198:
是日靚湯(兩碗)
鹽焗手撕雞
冬菇醬皇豬手
麻辣雞腎
郊外油菜
鵝油太子撈麵
冷熱飲品(兩杯)

下單完不久,食物很快就送上了!
/🥣例湯:清甜的青紅蘿蔔湯
/🐔麻辣雞腎:辣辣地好野味!如果配上啤酒🍻更好!
/🍴酸辣雲耳:酸酸甜甜好開胃。
/🥬菜心:吃下蔬菜中和一下肉肉感,比較會健康一些。
🥤跟餐會包埋兩杯野飲。

手撕雞
麻辣雞腎
醬皇冬菇豬手
鵝油撈麵
手撕雞
醬皇冬菇豬手
鵝油撈麵
2022-11-05 41 浏览
✨秘傳煙燻燒鵝點左例牌 賣相吸引 份量都足 燒鵝油光幾靚 皮酥脆 帶少少油脂甘香煙燻味道突出 肉質結實 肉味香濃 味道鹹香 都幾有驚喜✨醬皇豬手可以點兩件 當小食幾好豬手 夠入味 肉質軟彈 又帶啲咬口滿滿膠質 味道帶微甜 幾惹味✨醬皇冬菇扒生菜份量都幾大碟 幾抵食冬菇 細細粒 香濃入味 多汁生菜 新鮮爽脆 沾醬汁食唔錯總結:食物唔錯 燒鵝有啲驚喜環境服務正常 價錢合理以地區黎計 都幾足料抵食下午茶燒鵝飯都係四十幾蚊有交易難怪過左繁忙時間都座無虛席
✨秘傳煙燻燒鵝

以地區黎計 都幾足料抵食
下午茶燒鵝飯都係四十幾蚊有交易
難怪過左繁忙時間都座無虛席
2022-11-04 32 浏览
炯記燒味尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖Shop A, G/F, Anson House, 19 Lock Road, Tsim Sha Tsui男人食飯好實際, 飽肚大碟, 價錢合理就可以啦, 而很多小店餐廳都岩曬的平日去幫襯。門口掛滿曬燒味, 口水直流了, $198 二人餐大份又抵食, 真係2個人都食唔曬有剩名額打包。是日例湯, 佢個湯是家常感覺, 好大碗又足料, 喝得出心思同誠意。鹽焗雞腎 及 酸辣雲耳 兩個小食水準高, 雞腎幾爽口, 雲耳個酸辣汁也是開胃。半隻手撕雞,有鹽焗或麻辣味兩個味2選1,手撕雞份量多, 我地2個人都食唔曬, 打包了回來。鹽焗鹹香美味, 仲有雞皮很滑有彈性, 加上雞的脂肪, 放在熱乎乎的飯上天是芳香過癮。例牌冬菇醬皇豬手, 豬手同冬菇都煮到入味又腍身, 個用汁來搾飯及撈麵也是非常美味可口。仲郊外油菜, 而澱粉質主食則是有太子鵝油撈麵 / 絲苗白飯, 我地各要了一個, 原來個太子鵝油撈麵好出名, 個麵更彈口, 鵝油加上豉油, 也是很大份量, 一碗兩個人食都無問題。食物有水準, 高CP值
炯記燒味
尖沙咀樂道19號安順大廈地下A號舖

食物有水準, 高CP值
2022-10-27 64 浏览
炯記有幾間分店,今日嚟到尖沙咀分店食晚餐!間店舖唔算大,但係座位都疏落,坐得舒服!店員數目都幾多,態度好nice同快手👍🏼餐牌有好多款食物揀,有選擇困難症底下,揀個二人餐算,啲嘢食好快就嚟,每碟嘅份量都多,一定夠飽~跟餐有湯,係清甜嘅紅蘿蔔湯!小食方面,揀咗麻辣雞腎,都幾辣,10小辣level嘅我覺得好辣😂 雲耳酸酸地好開胃!鹽焗手撕雞好入味,又大碟,我最鍾意係食呢個手撕雞,送麵一流😂 豬手好多肉,冬菇都好好食!菜方面可以揀生菜或者菜心,我揀咗菜心,出街食有得食菜,係感覺健康啲😂撈麵好大碗,啲醬汁喺底,記得自己撈勻啲,麵質爽爽地都幾特別😋跟餐仲附送嘢飲,嗌特飲都唔使加錢,嗌咗杯阿華田,有胚芽好正!

2022-10-26
2022-10-25 52 浏览
同朋友上堂前搵食嗌咗個二人餐 諗住咁多樣嘢 會係好細碟點知嚟到碟碟都好有份量 2個女仔真係食唔晒 相信3個人食都食得飽 ~鹽焗手撕雞 鹽味岩岩好 唔會太鹹 雞肉無肥膏得嚟又唔會嚡口冬菇醬皇豬手 豬手好大嚿 冬菇係一口size 炆得好淋好入味麻辣雞腎 都真係幾辣 雞腎好爽口酸辣雲耳 蒜香味好濃 酸酸辣辣好開胃 雲耳好爽脆太子鵝油撈麵 用鵝油撈過條條分明 啲麵食落爽身 完全無鹼水味飲品 仲可以嗌特飲 唔洗另加錢個餐仲有靚湯 同 油菜 性價比好高 讚!👍🏻
同朋友上堂前搵食
嗌咗個二人餐 諗住咁多樣嘢 會係好細碟
點知嚟到碟碟都好有份量
2個女仔真係食唔晒 相信3個人食都食得飽 ~

鹽焗手撕雞 鹽味岩岩好 唔會太鹹 雞肉無肥膏得嚟又唔會嚡口
麻辣雞腎 都真係幾辣 雞腎好爽口
酸辣雲耳 蒜香味好濃 酸酸辣辣好開胃 雲耳好爽脆
飲品 仲可以嗌特飲 唔洗另加錢
個餐仲有靚湯 同 油菜
性價比好高 讚!👍🏻
2022-10-24 57 浏览
每間茶餐廳都會有自己嘅必殺技炯記係連鎖經營,品質保證唔會差見價錢相宜,叫咗客燒鵝髀撈粗麵$108,原來燒鵝髀會分開上的,哈哈,賣相超掂,打卡都唔失禮👍🏻食鵝油撈粗係指定動作,色, 香, 味俱全, 不會過份咸,首推之選。如果有選擇困難症, 可以揀三皇盤: 有雲耳, 雞腎, 無骨鳳爪, 雲耳爽脆, 鳳爪酸甜, 雞腎有咬口, 今次辣椒油落多咗, 朋友覺得好辣, 不過, 我就覺得好適中喎, 所以唔食得辣的, 最好同店員講要少辣呀。另, 不得不提佢地嘅冬菇生菜, 看則平平無奇又唔係什麼日本花菇, 但勝在係每隻冬菇都做到好入味, 亦有冬菇嘅味, 真係好正, 下次一定要叫一大碟, 唔使爭食呢~😍
每間茶餐廳都會有自己嘅必殺技
炯記係連鎖經營,品質保證唔會差
🦢 人氣鵝油撈麵登陸尖沙咀當周杰倫唱著滿嘴都是糖果的時候,筆者滿嘴都要鵝油(出賣年齡系列)對!說的是個人一向都很喜歡的鵝油撈麵。早前筆者還特意跑瑜深水埗吃,現在分店終於開到尖沙咀了。店舖出名手撕雞、醬皇豬手、明爐燒味和鵝油撈麵,款款足料抵食。🥣 是日靚湯當客人入座後,店員會奉上是日例湯。青紅蘿蔔湯真材實料,入口清甜美味。🐔 鹽焗手撕雞 $32例牌的原味手撕雞,是鎮店之寶。雞肉選用三黃雞,皮薄肉嫩,帶沙薑及芝麻香味,讓人回味。🐷 醬皇豬手-兩件 $24經長時間慢火炆煮過的豬手,充滿膠質,豬皮腍滑,入口即化易咬。豬手炆得入味好吃,是店中名物。🐷 炯記叉燒撈麵 $52撈麵份量十足,半肥瘦叉燒另上,是個人喜愛的燶邊帶甜味叉燒,入口軟稔,每條麵條都充滿鵝油香,麵條爽口美味。🌟 炯記燒鵝撈麵 $62 ,加凍飲$5燒鵝脾配鵝油撈麵絕對是無得輸系列,也是讓筆者暫時放下減肥念頭的一道美食🤣。撈麵油香滿溢,每條麵條都均勻地裹上鵝油和秘製醬油,最貼心的是師傅把鵝皮較油部分去掉,每一口都否放心地嚐到豐腴滿溢的滋味。🔸小總結:雖然是茶餐廳,但餐廳整潔乾淨,食物美味足料,大份夾抵食,值得一試。👅味道:4.7/5💰
🦢 人氣鵝油撈麵登陸尖沙咀

🥣 是日靚湯