2023-02-24 24 浏览
午市Walk in 好多人外賣 亦好多人堂食😳不過好快就可以入座 呢度既職員做野好快 好爽手🤣燒味雙拼 叉燒+腩仔 ($78)燒味份量十足 叉燒汁甜甜地好好味 肉質比平時食到既較軟滑😆邊邊位既燒到少少焦炭既味道 非常出色😍腩仔既皮好脆 半肥瘦既腩仔 超正👍醬皇豬手撈麵 ($57)麵同豬手分開上 豬手啖啖肉 滿滿既骨膠原 食得好滿足👍麻辣手撕雞撈麵 ($57)唔算好辣 少少既麻味 多多既手撕雞 超正🤤☁️午市仲有湯飲 本身以為係味精湯 點知原來係木瓜湯 清甜清濟 有小驚喜😻
午市Walk in 好多人外賣 亦好多人堂食😳
不過好快就可以入座 呢度既職員做野好快 好爽手🤣

燒味雙拼 叉燒+腩仔 ($78)
燒味份量十足 叉燒汁甜甜地好好味 肉質比平時食到既較軟滑😆
邊邊位既燒到少少焦炭既味道 非常出色😍
腩仔既皮好脆 半肥瘦既腩仔 超正👍

醬皇豬手撈麵 ($57)
麵同豬手分開上 豬手啖啖肉 滿滿既骨膠原 食得好滿足👍

麻辣手撕雞撈麵 ($57)
唔算好辣 少少既麻味 多多既手撕雞 超正🤤

2023-02-20 42 浏览
星期六OT 完之後又到尖沙咀見醫生,順道找地方吃飯,從 Parklane 走到樂道,樂道附近有很多味道出色但價錢較商議的餐廳店舖,以前在尖沙咀工作亦常走到這裏找吃;今天一個人就選擇燒味出名的炯記點了叉燒鵝油撈麵,另加蝦籽;鵝油撈麵差不多是每台必叫的,每條麵都沾滿鵝油,吃來香口,加上蝦籽算是畫龍點睛;叉燒味道夠香濃,帶少少焦香特別惹味再叫了海蜇拼手撕雞小食,海蜇帶辣味很開胃而且非常爽口,有點熱的今天吃最好不過;手撕雞肉質軟滑,還帶有少少雞油,雖然已經很飽但依然清碟

• 叉燒鵝油撈麵
2023-02-18 23 浏览
之前食過#炯記 #鵝油撈麵 , 覺得都幾好味,今日經開#尖沙咀,又見到佢,就入去食番餐先,貪佢價錢實惠,食物保持水準。點左跟朋友一併分享,有原隻燒鵝髀撈麵 ,充滿鵝油香的皮,咬落很香脆,肉質有韌度,醬汁平均的每條麵都有,故每次黎都會食佢架。另一款是炯記四寶飯,有煮得很淋的豬手,原味手撕雞、軟淋帶點肥的叉燒,仲有好耐都冇食嘅紅腸,配了爽滑瀨粉。鵝油菜心,菜青綠份量都多。加$5便有熱飲,奶茶、咖啡順滑不錯👍。

鵝油菜心,菜青綠份量都多。

加$5便有熱飲,奶茶、咖啡順滑不錯👍。
2023-02-18
2023-02-15 594 浏览
前兩日去尖沙咀途經見到有依間店家吃鵝油撈麵,真的從未吃過,充滿新鮮感,更而且覺得這款式其他店舖較為少有,好奇心驅使之下,所以就入去 "烱記燒味" 吃個下午茶,品嚐一下!餐牌裡面除了有價錢實惠的下午茶餐,還有太子鵝油撈麵系列、手撕雞腸粉類、燒味飯/粉、海蜇燻蹄等等,都不錯。清湯牛魔王撈麵    $66鵝油撈麵我都是第一次吃,看到油光滿滿的粗麵,加上自家製豉油拌勻,看起來好像很鹹,但吃起來完全不一樣,味道只是少少鹹,越吃越起勁,很快已經吃完了。我選擇牛魔王,材料有牛腩及牛肚,帶些香料味,吃起來好入味,質感沒有想像中太淋,是有咬口的,煙煙韌韌,都幾爽口。絕味沙薑雞米線    $56這個配搭米線,條條爽口順滑,與沙薑雞很配。至於沙薑雞件件都幾大,每件雞都好厚肉,而且沙薑又入味,肉質都幾嫩,雞皮很滑很爽,很不錯。海蜇拼手撕雞小食    $40手撕雞與海蜇永遠都是絕配,所以會選擇這小食。條條手撕雞,吃起來很方便,又沒有骨,啖啖雞肉,肉味都好濃,爽嫩順滑。涼涼的海蜇,質感爽脆彈牙,口感清新。醬皇冬菇扒生菜    $20冬菇雖然細細粒,但菇的味道濃,一口一粒,醬料入了冬菇,吃起來惹味,而生菜新鮮爽口。
清湯牛魔王撈麵    $66

清湯牛魔王撈麵
絕味沙薑雞米線    $56

絕味沙薑雞米線
海蜇拼手撕雞小食    $40

海蜇拼手撕雞小食
醬皇冬菇扒生菜    $20

醬皇冬菇扒生菜
餐飲+$5的凍檸檬茶和熱檸檬水,檸檬清香,解膩解渴。

2023-02-15
下午茶
清湯牛魔王撈麵
絕味沙薑雞米線
海蜇拼手撕雞小食
醬皇冬菇扒生菜
2023-02-14 50 浏览
又一晚係尖沙咀做完facial, 同朋友隨便揀左間餐廳入去食,見有二人餐,每人都係一佰蚊,有湯有飲品重有小食同菜,真心有無咁抵?試下先~是日靚湯:木瓜雪耳湯,無味精、滋潤養顏。麻辣雞腎勁惹味,小小辣,口感爽口,份量重唔少。酸辣雲耳開胃小食,爽脆口感,呢對相對無咁辣重有少少蒜香,但都好食。鹽焗手撕雞(半隻)手撕雞啱晒我呢啲懶人,夾起啖啖肉又嫩滑,小小咸又有芝麻香,當小食食啱晒。冬菇醬皇豬手豬手煮得勁入味,又勁淋、入口充滿膠質,而且豬手中間仲有啲肉,唔會好肥膩,而冬菇係迷你菇但煮得好入味,一口一粒。分量勁足,有4隻豬手再配大量冬菇。郊外油菜:就揀左四季都時令嘅菜心,正常,嫩口唔老。太子鵝油撈麵呢個好有油香但唔油膩,又唔會好咸,而且均勻分佈喺麵條上,麵條係粗麵,口感中間偏軟,口感好好。五穀麥芽阿華田特飲面層佈滿大量既燕麥胚芽,先試小小胚芽,少少脆,好好食,次後於攪勻飲,加埋少少碎冰塊,每啖都有啲口感,而且唔會好甜,好飲。咸檸七朋友話唔錯~

是日靚湯:木瓜雪耳湯,無味精、滋潤養顏。

麻辣雞腎
勁惹味,小小辣,口感爽口,份量重唔少。

酸辣雲耳
開胃小食,爽脆口感,呢對相對無咁辣重有少少蒜香,但都好食。

鹽焗手撕雞(半隻)

冬菇醬皇豬手

郊外油菜:就揀左四季都時令嘅菜心,正常,嫩口唔老。

太子鵝油撈麵

五穀麥芽阿華田特飲

咸檸七
朋友話唔錯~

2023-02-12 54 浏览
上一份工作,約十分鐘路程便有間小起眼的燒味老店,大排檔木圓枱、摺凳、茶色膠水杯與橙色筷子,牆上是手寫的餐牌。半肥瘦叉燒好高質,吃了四五年,味蕾被寵壞,對叉燒的要求再也回不去從前。可惜捱不過疫情,自此,便很少在街外吃燒味。物色靚叉燒,遠至柴灣,近到大圍其實都有。兩者都以焦香見稱,而朋友介紹這家,沒有燶邊,反而半肥瘦橫紋相間值得加分。入口肉質較爽口咬到從脂肪夾層彈出的油香。至於鵝油撈面似是必點,看到鄰近幾枱都有在吃。撈面邪惡但又沒預期中邪惡,乾爽撈粗色澤深但入口沒死咸,薄薄一層鵝油包覆著麵條,很香。配牛腩吃,少少腩汁加添濕潤口感。至於麻辣手撕雞,不辣,連我都能輕鬆駕馭。‑ ‒ – · 牛腩太子鵝油撈面· 麻辣手撕雞· 秘制醬皇腩叉燒‑ ‒ – .
上一份工作,
約十分鐘路程便有間小起眼的燒味老店,
大排檔木圓枱、摺凳、茶色膠水杯與橙色筷子,
牆上是手寫的餐牌。
半肥瘦叉燒好高質,
吃了四五年,味蕾被寵壞,
對叉燒的要求再也回不去從前。
可惜捱不過疫情,
自此,便很少在街外吃燒味。

物色靚叉燒,
遠至柴灣,近到大圍其實都有。
兩者都以焦香見稱,
而朋友介紹這家,
沒有燶邊,
反而半肥瘦橫紋相間值得加分。
入口肉質較爽口
咬到從脂肪夾層彈出的油香。

至於鵝油撈面似是必點,
看到鄰近幾枱都有在吃。
撈面邪惡但又沒預期中邪惡,
乾爽撈粗色澤深但入口沒死咸,
薄薄一層鵝油包覆著麵條,很香。
配牛腩吃,少少腩汁加添濕潤口感。
至於麻辣手撕雞,不辣,
連我都能輕鬆駕馭。

‑ ‒ –

· 牛腩太子鵝油撈面
· 麻辣手撕雞
· 秘制醬皇腩叉燒

‑ ‒ –
2023-02-12 24 浏览
呢間第二次食,比多次機會,燒味一樣咁難食😓叉燒太瘦、死實!燒鵝都係一樣太瘦,連咸蛋都無油!但:燒味店賣牛雜反而有少少驚喜🥳牛腩帶少少肥同根位😋正,金錢肚就輸了,凍貨已經唔靚,味道亦唔夠正宗,輸比面檔,應該唔會有第三次
午餐
同大胃王朋友一齊喺尖沙咀,佢話想食撈麵,我用幾秒時間諗吓,就決定帶朋友嚟呢度開餐🤩叫咗 $198 嘅「炯記ニ人套餐」,真係包咗幾多嘢食🤩「鹽焗手撕雞/麻辣手撕雞(半隻)」:揀咗「鹽焗手撕雞」,啖啖肉、有鹹香、有雞味😋「醬皇豬手/冬菇醬皇豬手(例牌)」:揀咗「醬皇豬手」,有大約七到八件豬手,豬手大大件,煮得軟熟,豬皮仲夠晒滑,好似食緊啲骨膠原落肚咁🤩「鹽焗/麻辣 雞腎」:要咗麻辣味,都真係幾辣,不過食得好開胃😋「酸辣雲耳」:爽脆😋「郊外油菜(1碟)」:揀咗生菜,幾新鮮😋「太子鵝油撈麵/絲苗白飯(2碗)」:要咗「太子鵝油撈麵」,撈粗彈牙之餘又有啲啲煙韌,幾香鵝油同埋醬油味😆仲有「是日靚湯(2碗)」:熱辣辣😋「冷熱飲品/特飲(2杯)」:叫咗熱檸茶🍋同熱檸水🍋$198 有咁多嘢食,食到朋友同我都超級飽🤩

叫咗 $198 嘅「炯記ニ人套餐」,真係包咗幾多嘢食🤩

「酸辣雲耳」:爽脆😋

「郊外油菜(1碟)」:揀咗生菜,幾新鮮😋

仲有「是日靚湯(2碗)」:熱辣辣😋

「冷熱飲品/特飲(2杯)」:叫咗熱檸茶🍋同熱檸水🍋

$198 有咁多嘢食,食到朋友同我都超級飽🤩
2023-01-30 28 浏览
第一次比差評,嬲到爆外賣叫瘦叉,一打開肥到呢,仲肥過出面正常既唔會再叫, 會叫埋身邊既人都唔好試差差差差差差差,又難食Cheap, 明玩野咁做生意邊有回頭客🫢🫢
第一次比差評,嬲到爆

外賣叫瘦叉,一打開肥到呢,仲肥過出面正常既

唔會再叫, 會叫埋身邊既人都唔好試

差差差差差差差,又難食

Cheap, 明玩野

咁做生意邊有回頭客🫢🫢

外卖自取
同朋友一齊喺 尖沙咀Shopping ,買完野之後好肚餓,攞住好多嘢🛍️,諗住快啲食一餐然後返屋企休息吓,路徑呢度,朋友好鍾意食手撕雞😋,咁就決定入去食晚餐。我哋點咗「炯記ニ人套餐」,盛惠 $198,包括呢啲食物:🐓鹽焗手撕雞半隻:充滿鹹香,拆咗骨,啖啖肉,份量都真係幾多😋。🐷秘製醬皇豬手:豬手炆煮得好軟熟,豬皮完全腍晒,仲有好多件。🥢鹽焗雞腎:幾爽口彈牙。🥢酸辣蒜香雲耳:酸酸辣辣又爽脆,食得開胃。🥬郊外油菜:係菜心,簡簡單單,健康有益。 🍜太子鵝油撈麵一碗 同埋 🍚白飯一碗:鵝油撈麵 喺呢度招牌菜,果然好味有番咁上下,煙韌少少彈牙。🥣是日靚湯(兩碗):係紅蘿蔔粟米煲豬骨湯🥕🌽🥤冷熱飲品:揀咗 熱檸水🍋基本上每一碟份量都唔細, $198 有咁多嘢食,真係街坊價錢。

我哋點咗「炯記ニ人套餐」,盛惠 $198,包括呢啲食物:

🥢鹽焗雞腎:幾爽口彈牙。

🥢酸辣蒜香雲耳:酸酸辣辣又爽脆,食得開胃。

🥬郊外油菜:係菜心,簡簡單單,健康有益。

🥣是日靚湯(兩碗):係紅蘿蔔粟米煲豬骨湯🥕🌽

🥤冷熱飲品:揀咗 熱檸水🍋

2023-01-11 66 浏览
今日去咗尖沙咀嘅地道燒鵝店炯記!朋友經常向我力薦,一試果然高質。呢度嘅招牌就係太子鵝油撈麵,有好多款式配搭。每份飯/麵餐仲附送是日例湯。我哋就叫左人氣嘅炯記煙燻燒鵝撈麵同清湯牛魔王撈麵。撈麵好大份,條條都充滿油香咁油潤,而且同餸菜分開上,好貼心!清湯牛魔王包括牛腩同牛肚絲,食落好焾又入味!但燒鵝就仲好食,真係食到燒鵝皮嘅燒燻炭火味,加上燒到香脆,鵝肉厚實有口感,食落好有特色!另外仲叫左兩款小食share! 可惜夜晚賣哂腸粉,唯有單點左份鴛鴦手撕雞,但都好食!鹽焗手撕雞有好香濃嘅沙薑味,好惹味;而麻辣就愈食愈辣,好過癮!冬菇豬手都係推介菜,所以加點左一份,估唔到都幾大份!豬手食落好入味,味道好好。而冬菇仲係精粹,好鮮味多汁,必試!整體黎講,炯記鵝油撈好食,配料亦有加分,性價比高!
今日去咗尖沙咀嘅地道燒鵝店炯記!

朋友經常向我力薦,一試果然高質。

我哋就叫左人氣嘅炯記煙燻燒鵝撈麵同清湯牛魔王撈麵。

清湯牛魔王包括牛腩同牛肚絲,食落好焾又入味!

另外仲叫左兩款小食share!
可惜夜晚賣哂腸粉,唯有單點左份鴛鴦手撕雞,但都好食!

鹽焗手撕雞有好香濃嘅沙薑味,好惹味;
而麻辣就愈食愈辣,好過癮!

冬菇豬手都係推介菜,所以加點左一份,估唔到都幾大份!

豬手食落好入味,味道好好。
而冬菇仲係精粹,好鮮味多汁,必試!

整體黎講,炯記鵝油撈好食,配料亦有加分,性價比高!
2023-01-09 56 浏览
想醫下肚仔。朋友帶我來試試*烔記燒味*。望下餐牌選擇多多。為食妹👧🏻樣樣想試下。✨煙燻燒鵝飯(轉米粉)燒鵝帶著煙燻味道。齒頰留香😋。✨炯記四寶撈麵揀咗四寶分別係手撕難。豬手。叉燒。紅腸。滿足心多多的我。四寶份量十足。豬手最出色😛。大件軟腍滿滿骨膠原。撈麵顏色偏深。放進口滿滿鵝油香🦢。✨炯記三皇盤蒜香雲耳。酸辣鳳爪。鹽焗鷄腎。一次過可以滿足三個願望。雲耳爽口蒜香味十足。鳯爪辣度有勁。雞腎鹹鹹香香。
想醫下肚仔。朋友帶我來試試*烔記燒味*。
望下餐牌選擇多多。為食妹👧🏻樣樣想試下。
✨煙燻燒鵝飯(轉米粉)
燒鵝帶著煙燻味道。齒頰留香😋。
✨炯記四寶撈麵
✨炯記三皇盤
蒜香雲耳。酸辣鳳爪。鹽焗鷄腎。
想要更多食物推介 follow me on openrice/instagram👉🏻@joyceous.tummy 👈🏻 🤑價錢約 $100-200🪑坐得舒服 weekend去都好彩坐到卡位 仲見到外國遊客特登黎幫襯😋可惜試唔到出名嘅招牌手撕雞Ⓙ 燒鵝撈麵 $62 用上秘製煙燻燒鵝 食得出個皮有炭燒香味👍🏻當然配有酸梅醬 感覺更開胃 撈麵都好夠味 仲搭左菜心Ⓙ 叉燒腩仔撈麵 $56叉燒半肥半瘦 燒腩仔個皮唔算好脆果種 但肉質都唔錯😋 撈麵加$8 配左蝦籽 口感豐富Ⓙ 海蜇醺蹄小食 $40呢個冷盤幾正 醺蹄切成薄片 海蜇就幾彈口爽爽地🤪 不過就辣辣地🌶️Ⓙ 阿華田五穀麥芽特飲 $18見係新推出飲品 就試吓 加配只需加$8 又唔會太甜
👉🏻@joyceous.tummy 👈🏻

Ⓙ 海蜇醺蹄小食 $40

Ⓙ 阿華田五穀麥芽特飲 $18
見係新推出飲品 就試吓 加配只需加$8 又唔會太甜

2023-01-05 32 浏览
《招牌燒味撈粗👑》———————————————#炯記餐室 🌟-港式燒味食過好多間,都得最中意呢間炯記,同傳統燒味舖有啲唔同,除左正宗燒味外,仲有多款惹味小食,款式多樣🤩-🦆 炯記煙燻燒鵝飯特別推介燒鵝,鵝皮好脆,食落去有一陣炭燒既風味,夠哂香,肉質好唔錯,肥瘦均勻😋- 🐥 手撕雞拼豬手撈麵太子鵝油撈麵個粗麵聞落去就已經好香,綿密嘅鵝油包覆住每一條爽口嘅麵條,相當出色🥰 手撕雞雞肉嫩滑,鹽味突出😊 而豬手經過專業篩選同秘製配方慢煮而成,炆得好入味,充滿骨膠原🤤-🐽 腩叉專登嗌咗腩位嘅叉燒,外皮燒得焦香,肉質一啲都唔鞋,食得出師傅嘅功力,抵讚👍🏻-⭐價錢參考:手撕雞拼豬手撈麵:$56炯記煙燻燒鵝飯:$60腩叉:$68🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$100
《招牌燒味撈粗👑》
腩叉:$68
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$100
2023-01-04
去尖沙咀又唔想食太貴,去左炯記食2人餐!好抵食,唔洗200就食到幾樣野!先飲個湯,大碗勁入味。手撕雞有半隻,叫左唔辣,份量都幾多,仲有青瓜墊底。冬菇醬皇豬手,豬手勁林同埋煲到好入味。平時都唔太食豬手,但呢個好食!菜心一碟,唔係得2條架!完全夠食!麻辣雞賢,唔算太辣。酸辣雲耳,估唔到都幾辣。太子鵝油撈麵,好大碗,2個人食都好飽。個鵝油味都幾香,唔算太油膩。2百蚊食到咁豐富,抵呀!下次可以再試埋其他野!
去尖沙咀又唔想食太貴,去左炯記食2人餐!

好抵食,唔洗200就食到幾樣野!

先飲個湯,大碗勁入味。

手撕雞有半隻,叫左唔辣,
份量都幾多,仲有青瓜墊底。

冬菇醬皇豬手,豬手勁林同埋煲到好入味。
平時都唔太食豬手,但呢個好食!

菜心一碟,唔係得2條架!完全夠食!

麻辣雞賢,唔算太辣。

酸辣雲耳,估唔到都幾辣。

太子鵝油撈麵,好大碗,2個人食都好飽。
個鵝油味都幾香,唔算太油膩。

2百蚊食到咁豐富,抵呀!
下次可以再試埋其他野!