餐厅: 煌苑
资讯:

2022-11-19 1158 浏览
入座後要求比多一双公筷及載洗杯碟水兜遲遲都不比,食物等半小時都未送上,要多番追問侍應有没有入单,好彩有位高级啲侍應幫手才送上食物,但同時又發覺之前有份點心漏入單,又等左半小時才送上,一肚氣!
2022-11-19
$50 (早餐)
2022-10-04 1344 浏览
今日去飲茶,一行人點咗10幾個點心,但職員全程當你透明,都唔知邊個得罪佢地,食完成枱碟,無人收,叫佢地都唔收,仲話係咁架啦,你咪自己收碟,我明大家都有好多野做,但你都唔好乜都唔理先得架算,我地自己收,之後加單,可以一個鐘都未出食物,仲要果時已經無乜人,問又唔理,都唔知佢想點野又唔係平,又唔好食,無下次
野又唔係平,又唔好食,無下次
2022-08-27 1259 浏览
超垃圾,唔會有下次,人生真係未試過伏到甘,真係前無來者,要即刻搵第二度搵嘢食,平衡返個心班,真係慘不忍睹,個雞煲唔得,打邊爐既食物超唔新鮮,仲要雪住拎出嚟,頂,想點呀。
2022-08-27
2022-08-14 1026 浏览
好多時候去酒樓食點心,我都一定會帶奶黃流沙包,不過真係唔係度度都有流沙嘅奶皇包。好多時候去食,都係有一Pat奶黃醬喺個包度,就話自己流沙。但係呢一間酒樓嘅流沙奶皇包真係好出色,佢唔單止超級流沙,而且係爆出嚟㗎。材料好充足,絕無偷工減料。其他嘢都好好食,例如我最愛嘅牛肉球,佢真係有牛肉味㗎而且你會食到少少芫荽。然後有一個吸曬味嘅腐竹喺底,真係不能錯過。我哋又食到佢嘅叉燒腸粉,不過就覺得好一般。佢個蜂巢芋頭酥,都好唔錯,不過趕住食就冇影到相。如果咁啱去石門飲茶,不妨可以試吓佢哋嘅點心,大眾價錢來講又唔算貴。
2022-07-16 888 浏览
食物都算OK,畢竟價格平。但服務好差,落單都好不耐煩乳鴿味道算好吃。鮮蝦替兩腸粉算好吃。但是茶水總有一種奇怪的味道,換了壺水都是一樣,幾次吃飯都是如此,懷疑水未曾燒開過。
食物都算OK,畢竟價格平。但服務好差,落單都好不耐煩

乳鴿味道算好吃。鮮蝦替兩腸粉算好吃。

午餐
2022-06-21 835 浏览
第一次po文,就係為咗講吓呢間餐廳。因為要換身分證,所以同父母去咗石門飲茶。叫咗呢個『菠蘿海鮮炒飯』食,送菜嚟時我真心👈🏼係真心👈🏼以為落錯單,連送菜阿姐都笑笑口話『淨係得脆肉瓜😅』,冇錯,就是黃色的脆肉瓜炒飯!於是叫人拎走問吓,轉頭拎返嚟,我😳😦😱,原來冇落錯單,呢個原來真係菠蘿海鮮炒飯,廚房好貼題咁灑咗兩粒菠蘿比我。大佬呀,我又唔係要你比d海膽龍蝦我,茶餐廳都會落d蟹柳呀、魷魚呀之類落去炒吖,比d誠意丫!
第一次po文,就係為咗講吓呢間餐廳。

菠蘿海鮮炒飯
2022-06-21
  • 菠蘿海鮮炒飯
2022-05-20 631 浏览
侍應服務太差差差差差本來三個差,但都要比五個差,叫了三礶啤酒等到來待應問我要幾隻杯我說一隻,待應不耐煩說如果再攞杯@*******!%#都未見過的待應態度咁差差差對茶客,再睇吓全場得三十個茶客,終於明白点解咁小人原來的人不想來受氣,樓下富臨就人頭湧湧呢的就係服務差別
2022-02-18 731 浏览
因為疫情關係...原本想去的酒樓去到先知無開😑, 再去第二間睇下, 又無開🙄, 結果呢間有開, 咁就唯有試下呢間喇😬下午茶星期一至日1:30至4:00, 星期六日及假期加$2🥢蝦餃皇2粒($16.8)餃皮厚左少少, 蝦餡料充足, 味道一般🥢蟹籽燒賣皇2粒($16.8)👍蒸得剛剛好, 燒賣香豬肉味, 幾juicy, 咬落有口感, 味道亦唔錯🥢芝士蝦春卷($19.8)碟底好多油, 春卷蝦算多, 但啲蝦比較淡口無咩味, 另外亦食唔到有芝士, 整體成條春卷無咩味🥢叉燒米線($18.8)👎叉燒有雪味, 質地差, 味道差, 米線太淋🥢燒腩仔米線($18.8)燒腩仔皮算脆不過肉身淡而無味, 米線太淋孖寶B($29.8), 我哋選咗👇🥢鮮蝦菜苗餃餃皮比較淋, 足料但餡料唔算香🥢魚茸釀虎皮椒魚肉完全無魚味, 好似落好多麵粉另外, 以茶位計每人一碟嘅超特價點心有以下兩款, 供應時間上午11:45至4:00, 星期六日及假期加$2👇🥢雷沙煎堆仔3隻($6.8)炸得香口好食🥢上湯韭菜餃($6.8)餡料豬肉多韭菜少, 唔算好味環境開揚舒服, 檯與檯之間嘅隔距都有一定的距離, 坐得舒服, 服務及衛生正常魚堅總評

下午茶星期一至日1:30至4:00, 星期六日及假期加$2

🥢蝦餃皇2粒($16.8)
餃皮厚左少少, 蝦餡料充足, 味道一般

🥢蟹籽燒賣皇2粒($16.8)👍

🥢芝士蝦春卷($19.8)

🥢叉燒米線($18.8)👎
叉燒有雪味, 質地差, 味道差, 米線太淋

🥢燒腩仔米線($18.8)
燒腩仔皮算脆不過肉身淡而無味, 米線太淋

孖寶B($29.8), 我哋選咗👇

🥢鮮蝦菜苗餃
餃皮比較淋, 足料但餡料唔算香

🥢魚茸釀虎皮椒
魚肉完全無魚味, 好似落好多麵粉

🥢雷沙煎堆仔3隻($6.8)
炸得香口好食

🥢上湯韭菜餃($6.8)
餡料豬肉多韭菜少, 唔算好味

魚堅總評
性價比 3👍
(以5👍為滿分)
下午茶
想帶媽咪去一間靚啲嘅酒樓飲茶,我哋住沙田所以去咗石門搵食,第一次來呢間煌苑,估唔到佢環境原來係好靚,又新淨,原來可以擺酒,唔怪得知周圍都係水晶燈,好友公主感覺,飲茶都飲得開心啲環境咁靚,嘢食都唔算貴,下午茶來講算OK😋蝦餃燒賣係兩粒兩粒咁樣一籠,啱晒我哋兩個人,一人一粒。質素唔錯,大大粒,有蝦有口感😋魚肉釀尖椒一定要點我最鍾意食嘅尖椒,佢keep住左好多核喺入面,都好辣下,正呀!都算釀咗好多魚肉入去,煎到香香地,大大條,唔錯😋鮮蝦豆苗餃皮薄餡靚,啲客都算大大隻,豆苗趣口,果皮少少煙韌,熱辣辣,大大姐,好味!仲要係孖寶入邊, $30都唔使就可以揀兩款,抵食總結:環境好靚,飲茶同擺酒都好適合,食物味道不錯,會再來!💗煌苑📍石門安群街1號京瑞廣場二期3樓

環境咁靚,嘢食都唔算貴,下午茶來講算OK

😋蝦餃燒賣

😋魚肉釀尖椒

😋鮮蝦豆苗餃

總結:環境好靚,飲茶同擺酒都好適合,食物味道不錯,會再來!

💗煌苑
📍石門安群街1號京瑞廣場二期3樓
2021-12-09 978 浏览
Affordable value for money quality Chinese restaurant@Shek Mun, Sha TinMy families and I went to a restaurant called "Royal Courtyard" (煌苑)located in 3/F, Kings Wing Plaza 2, 1 On Kwan Street, Shek Mun, Sha Tin(沙田石門安群街1號京瑞廣場2期3樓)The restaurant is spacious.There is greenery platfirm with staircases for photo!!We ordered the "Steamed Grouper with black fungi ,enoki mushroom & garlic"蒜蓉清蒜龍躉配雲耳金菇HKD$48..The grouper is incredibly sweet ,moist,soft and succulent.Thick cut.generous portionThe enoki mus

" (煌苑

(沙田石門安群街1號京瑞廣場2期3樓)

We ordered the

蒜蓉清蒜龍躉配雲耳金菇
HKD$48

The enoki mushroom at the bottom soakd up all the esscences of the grouper.Yummmmmmm!!

It only costs HKD$48!!! Its value definitely much larger than what you paid!!

Highly recommended!!

"Roasted chicken"
明爐燒雞
HKD$98/half bird 半隻

The skin has lovely golden brown colour and is superrrrrrrr crispyyyyy

Delish!!

"Stir fried beef with choy sum"
牛肉炒菜遠
HKD$88

The beef is tender and soft.

The choy sum is green and fresh!!yummmmmm

"Stir fried scallops with veggie"
翡翠炒帶子
HKD$128

The scallops are soft, tender and moist!!

The scallops are nicely seared!Delish!!

"Steamed sea prawn"
清蒸海蝦
HKD$48

Only costs HKD$48 to enjoy the sea prawn!! half of the original price!!what a bargain!

"Coconut pudding"
椰汁糕

Sweet bright refreshing end note for the dinner.

All the staff is very polite and attentive!great service.The price is affordable!!

• "SteamedGrouperwithblackfungi,enokimushroom&garlic" 蒜蓉清蒜龍躉配雲耳金菇
2021-11-19 732 浏览
食物質素差 雞煲啲雞冇肉食 加左湯打邊爐冇味 啲料好似餸頭餸尾拿埋一蝶比你食咁 出面個自助櫃全部都痴埋晒一舊舊 夾都夾唔到 菜都冇多碟 成餐飯得個魚皮同飲品係入得口 叫人換Gas佢叫我搵第2個換 第一次寫劣評 仲要好真心咁寫 冇下次!完~
第一次寫劣評 仲要好真心咁寫

冇下次!完~
2021-11-12 634 浏览
同屋企人去申請回鄉證,之後想食一盅兩件,見到稻x,唔想去,諗住試下哩間,不過一定無下次😞😞😞基本上大部分嘅野食都唔熱,大部分只係暖或凍,地方需大,但職員少,門口職員仲要態度差,全間酒樓最值得讚嘅係上菜送點心嘅姐姐,好親切😇😇至於酒樓外嘅洗手間,烏糟到,同公廁有得比🤬🤬

至於酒樓外嘅洗手間,烏糟到,同公廁有得比🤬🤬
2021-11-11
2021-09-28 923 浏览
又被阿媽的咗去石門飲茶,上網見到好多負評,但問心嗰句,三個人, 人均消費$108,食十樣嘢! 好意思要求米芝蓮質素嗎?我同家人食得幾開心, 而且食物質素唔差,地方寬敞乾淨,光猛樓底高,因為係婚宴場地,而且星期日唔需要等位喎!嗱嗱嗱,佢個小籠包係認真唔得嘅!皮厚,冇肉汁,肉餡好實,唔好食!金錢肚就真係值得一讚,鍾意有厚度有嚼勁,同埋佢好入味! 墊底嘅芋頭入曬味,而且係好芋,我鍾意食😋擂沙煎堆仔$8.8剛剛炸出嚟,好正,雖然芝麻唔夠均勻唔夠多,但係佢個皮真係好脆好,裡面煙韌,啲芝麻蓉夠細滑。 有種芝麻香。$8.8, 仲想點呀😜

擂沙煎堆仔$8.8

2021-09-19 612 浏览
間中會去飲茶食晚飯,老人家貪易搵位,但坐低後每次都話冇人招呼冇人理。今朝再去既時候,第一次被編去偏廳,有兩職員,因入坐時間在早午市之間,落order早市太遲,但又唔肯比午市餐單,職員口音嚴重,我地聽唔明白,佢就越講越惡,另一職員比較有禮,但最後都不歡而散,冇食到就走人。到現在我哋都仲係估緊係咪茶錢問題,明明午市冇特價(貴D)都唔比叫,但早市又cut左單,咁係咪去飲茶都真係只可以飲茶?其實講清楚原因係咪咁難?難怪中秋前夕既假日都有枱剩,食評既分數都真係唔係浪得虛名!

2021-09-19
午餐
2021-08-30 562 浏览
疫情以來,難得跟親戚朋友大夥兒吃飯,選擇呢度,因為可以齊齊整整一起坐大圓枱,一枱坐八人。整體味道都啱口味。座堂很寬闊,坐得好舒服。上菜速度快,差唔多同一時間一齊嚟。服務方面都叫周到,吃到一半,會主動更換新碟。飯後仲有蕃薯糖水送,價錢合理和大眾化。🥢豉汁帶子蒸豆腐$ 78🥢蜜桃咕嚕肉 $68🥢雲耳藕片炒百合 $78蓮藕片爽口🥢菜遠牛肉 $88菜心好嫩,除了牛肉應該比梳打粉醃過之外,味道調配得不錯。🥢北菇花膠扒翡翠 $98

🥢豉汁帶子蒸豆腐$ 78

🥢蜜桃咕嚕肉 $68

🥢雲耳藕片炒百合 $78
蓮藕片爽口

🥢菜遠牛肉 $88
菜心好嫩,除了牛肉應該比梳打粉醃過之外,味道調配得不錯。

🥢北菇花膠扒翡翠 $98
  • 菜遠炒牛肉