2021-08-31 119 浏览
其實呢間想黎好耐,但我一直以為只有火鍋,點知我朋友話lunch有其他野食唔一定要火鍋。Weekend Lunch人流唔算多,其實大家都可以得閒黎,因為食完覺得唔錯。午餐會跟湯,個湯好入味,而且都好足料好住家飯味,我地每人叫左個午餐,都有配健康菜飯我叫左煲底醉鮑魚,我想講佢地D醉好香好醉,好夠味!因為有時啲餐廳你叫醉乜醉乜但個味其實都唔醉🤭個鮑魚好好味,木耳麻辣麻辣好香好開胃,連嗰蝦都feel到好醉味🤭 呢個下次我會再食🥰玫瑰醉BB乳鴿,同樣佢個最醉味都好入味,夏日炎炎真係好岩冷食醉午餐,而旁邊都一樣有好多木耳。我想講我哋兩個人係食唔晒個乳鴿,好夠飽!

午餐會跟湯,個湯好入味,而且都好足料

好住家飯味,我地每人叫左個午餐,都有配健康菜飯

餐廳:煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓話明煲底見,緊喺要再嚟直等到黎明嘅出現啦🌅,之前已經嚟過煲底海鮮火鍋料理打邊爐🍲,高質同獨創嘅火鍋食材真喺諗返都想再回味一番😋。最近見到佢哋唔單止做火鍋,午市仲推出煲底醉愛午餐、煲底自選湯飯、煲底限定午餐同多款特飲🍹,星期日返完崇拜就過咗嚟一試佢哋嘅午市菜式😎✝️古法花香醉雞 $78每款煲底醉愛午餐都配菜飯同藥膳湯,未食就已經聞到碗湯傳嚟陣陣藥膳香🤤,見到入面有雞腳、粉葛、豬肉等,一飲就知香濃又補身😌,茶膳味香而唔會苦澀,飲唔停口。醉雞喺凍食嘅,配埋涼拌木耳同醃青瓜🥒,食落酒香突出,以酒醉清香為主,不過個人就覺得雞肉有少少凍得滯🤏,但食埋個熱辣辣嘅菜飯又中和返😆,一凍一熱咁又唔錯👍,雞件份量仲唔少添🐓跟餐加$8可以換購一杯原價$32嘅特飲,我就叫咗個熱情果四季春🌿,仲有其他涼心、梳打、沙冰、果香茶壺等系列,唔知你又想試邊款呢?
餐廳:煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓

✝️古法花香醉雞 $78

跟餐加$8可以換購一杯原價$32嘅特飲,
2021-08-29
2021-08-29 84 浏览
今日放假當然又係同太太去食好嘢嘅時候啦😝我哋兩個都係邊爐控,無論咩天氣 咩季節都係咁鍾意打邊爐🤪我哋今次就揀左係尖沙咀嘅「煲底海鮮火鍋料理」,係之前已經試過係朋友屋企叫外賣送到朋友屋企度打,今次就直接上去堂食😬芫茜海鮮火鍋$219如果係芫茜控嘅朋友對呢個鍋一定愛不釋手😄湯底用料上乘,除咗芫茜外,有好多材料,包括:蟹、蝦、蠔、蜆、秀珍菇、豆腐、蕃茄,個湯底非常鮮味😋芫荽蝦餃拼墨魚韭菜餃$99兩樣餃都皮薄餡靚!一食落去就知用料好新鮮👍頂級手切安格斯肥牛(小)$239呢個安格斯肥牛認真不得了,非常新鮮,食落牛味十足,份量亦絕對不算少!🤤鮮手打墨魚丸拼鮮手打海蝦丸$99兩款手打丸都非常彈牙!用料亦新鮮👍海生蝦$109蝦🦐亦係新鮮送到枱上,蝦仲係生猛!椒鹽粟米🌽$59呢個好味到食唔停口,酥炸到好香口好脆身😋蔬菜拼盤$69新鮮蔬菜🥬,款式亦有幾款😊P.S. 堂食5:00pm前埋單仲有65折😬

芫茜海鮮火鍋$219

芫荽蝦餃拼墨魚韭菜餃$99
兩樣餃都皮薄餡靚!一食落去就知用料好新鮮👍

頂級手切安格斯肥牛(小)$239

鮮手打墨魚丸拼鮮手打海蝦丸$99
兩款手打丸都非常彈牙!用料亦新鮮👍

海生蝦$109
蝦🦐亦係新鮮送到枱上,蝦仲係生猛!

椒鹽粟米🌽$59
呢個好味到食唔停口,酥炸到好香口好脆身😋

蔬菜拼盤$69
新鮮蔬菜🥬,款式亦有幾款😊

P.S. 堂食5:00pm前埋單仲有65折😬
餐廳位於金龍中心,離地鐵站都幾近好方便。見到最近有人分享呢間嘅芫荽火鍋,心思思想試吓。就同埋朋友一齊去,兩個人嗌咗好多芫荽食品,份量都幾大又好味。芫荽控必去😆▫️🍲 芫荽海鮮卜卜蜆鍋 - 鍋入邊已經有蟹、蝦、蜆同埋生蠔,海鮮配上芫荽,個湯底清清地唔油膩。芫荽控唔好錯過呀🥩 頂級新鮮手切本地肥牛 - 打邊爐點可以冇肥牛,牛味濃郁,份量都唔少🥟 芫荽蝦餃 - 自家手工包嘅餃子,啲蝦新鮮彈牙,粒粒爆餡,用料豐富🐮 芫荽爆汁牛丸 - 爆曬汁牛味重,同芫荽味幾夾🦐 鮮蝦蓮藕爽 - 蝦夠新鮮唔會霉,蓮藕爽脆,出奇地夾🌽 椒鹽粟米 - 粟米嘅甜配上椒鹽嘅鹹,又幾好味喎🥬 蔬菜拼盤 - 蔬菜新鮮,有唔少選擇,白菜、娃娃菜、菜心乜都齊
▫️

頂級新鮮手切本地肥牛

芫荽蝦餃

🐮 芫荽爆汁牛丸 - 爆曬汁牛味重,同芫荽味幾夾
芫荽爆汁牛丸

🦐 鮮蝦蓮藕爽 - 蝦夠新鮮唔會霉,蓮藕爽脆,出奇地夾
鮮蝦蓮藕爽

🌽 椒鹽粟米 - 粟米嘅甜配上椒鹽嘅鹹,又幾好味喎

2021-08-25 75 浏览
今日約埋朋友一齊去食呢間黃到出晒名嘅「煲底」打邊爐。食佢地期間限定嘅「爆茜海鮮鍋」邊爐。未食聽過名都感覺到濃濃茜味🤟🏻全店都用黃黑用主色,每張枱都已經好貼心準備好水同埋湯,好方便自助,唔洗下下叫人加湯🥰🥰。1️⃣爆茜海鮮鍋一上枱,茜味無想像中咁強烈,係一般食芫荽人都可以接受程度。反而個湯底配埋d海鮮同配料,出黎係一種清新口味同海鮮嘅甜味。海鮮都好足料好新鮮🤤特別係花蟹同蠔真係出色,建議第一輪就要食晒d海鮮,以保證新鮮🌟2️⃣潮牛-匙皮潮州牛肉都係呢間店嘅招牌主打,今次叫咗匙皮(牛小排),牛味好濃好出色👍3️⃣流沙墨魚丸拼酒心雞肉丸呢兩個丸必食推薦,超有驚喜。咬落口真係要小心,d湯汁/流沙餡料真係會噴水出嚟😂。味道好特別,濃郁酒香/鹹蛋黃味🤤4️⃣芫荽蝦餃拼鮮蝦雲吞粒粒都好足料飽滿,芫荽同蝦味都好突出,配搭得啱啱好👍5️⃣椒鹽雞軟骨椒鹽+雞軟骨本身係無得輸。仲要新鮮即炸,好香脆野味,脆卜卜。6️⃣蔬菜拼盤 一籃已經包含左菜心、油麥菜、娃娃菜、白菜等不同款式,份量足夠,選擇夠多。😚7️⃣紫貝天葵一大壺都只係$36,良心價,超級抵飲。一路打邊爐一路下火,一流💯(滿分五粒🌟) 🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧環境:🌟🌟🌟味道

1️⃣爆茜海鮮鍋

2️⃣潮牛-匙皮

3️⃣流沙墨魚丸拼酒心雞肉丸

4️⃣芫荽蝦餃拼鮮蝦雲吞
粒粒都好足料飽滿,芫荽同蝦味都好突出,配搭得啱啱好👍

5️⃣椒鹽雞軟骨

CP值:🌟🌟🌟
回頭率:🌟🌟🌟

🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧🚧
2021-08-24 60 浏览
最近特別想吃芫荽,聽說尖沙咀有芫荽火鍋,而且是加量的,特意為了它過來探店! 其實香菜是超級有營養,且對於腸道菌群有好處。我們的最愛❤沒想到今天可以一次性吃個夠芫荽海鮮鍋 219真的是超級多芫荽,一次吃到飽。湯底就很大份了,且海鮮也是真的很新鮮。 頂級手切肥牛 239牛肉很嫰滑❄不塞牙齒。 豬頸肉 69勁道且入味。 椒鹽粟米 59沒想到,這個看上去像是肉的東西,竟然是粟米。絕對是特色,我喜歡。 芫荽墨魚滑 89鮮嫩,且全是芫荽,第一次吃到如此特別的搭配。自家製三寶餃 99 冬瓜薏米水 39利尿美白,絕對是吃火鍋的時候的好飲品。
沒想到今天可以一次性吃個夠

芫荽海鮮鍋 219

頂級手切肥牛 239
牛肉很嫰滑❄不塞牙齒。

豬頸肉 69
勁道且入味。

椒鹽粟米 59

芫荽墨魚滑 89
鮮嫩,且全是芫荽,第一次吃到如此特別的搭配。

自家製三寶餃 99

冬瓜薏米水 39
利尿美白,絕對是吃火鍋的時候的好飲品。
2021-08-23 64 浏览
平時打邊爐食嚟食去都係果啲嘢,朋友就介紹咗一間好多唔同配料嘅火鍋餐廳,而且好多係自家製,位置仲好方便添就係尖沙咀,於是乎四個人收工就走上去試吓。芫荽海鮮火鍋, $219芫荽控要留意啦,一定要試呢個海鮮火鍋,入面嘅海鮮都幾豐富,有蝦、蟹、蜆同埋生蠔。最正係生蠔,又大隻又多汁😍真係幾足料吓。頂級新鮮本地手切肥牛, $269潮牛,$369打邊爐點可以冇肥牛啊,所以我哋就叫咗兩碟牛嚟試吓,最正係有得揀唔同部位,我哋就揀咗匙皮、爪邊、牛頸脊及頸心。匙皮脂肪含量較多,切得比較簿細,所以比較冧,唔錯。爪邊牛味重,有咬口,鍾意牛味可以揀呢款。至於最後一款都係偏向重牛味,切得簿少少都好有嚼勁。重點推介,鹹蛋炸魚皮,$129貴係貴咗啲,不過我哋都忍唔到encore 咗一份,因為。。。太好味啦。佢炸得一啲都唔油,蛋黃味勁重,又咸又香又脆,勁正。四個人食兩份真係唔過分😍重點推介2,自家製蟹皇包, $108呢個係幾個人都覺得好味嘅,佢個樣真係好似小籠包咁,之後成個放入個爐度煮大概10分鐘,就可以食啦。入面好足料,好多蟹肉,蟹皇,好正呀🥰重點推介3,流沙鳳尾蝦,$119呢個都好得意,應該係用蝦滑包住隻蝦,入面有蛋

芫荽海鮮火鍋, $219

頂級新鮮本地手切肥牛, $269
潮牛,$369

重點推介,鹹蛋炸魚皮,$129

重點推介2,自家製蟹皇包, $108

重點推介3,流沙鳳尾蝦,$119

呢個都好得意,應該係用蝦滑包住隻蝦,入面有蛋黃流沙,上面仲有啲蟹子,煮完之後漲卜卜,好得意,食嘅時候要小心食呀🤣

重點推介4,椒鹽粟米,$59

椒鹽粟米試過未?真係又特別又好味,椒鹽嘅咸加埋粟米嘅甜,真係好好味㗎😊

芫荽墨魚滑,$89

呢個芫荽味都幾重吓,墨魚滑好彈牙,鍾意芫荽嘅朋友要試吓啦。

芫荽蝦餃,$89

呢個蝦餃都幾多蝦,又係好彈牙,不過芫荽味冇墨魚滑咁重。

自家製墨魚腐,$99

呢個好感好特別,同一般魚腐有啲唔同,咬落又有啲似蛋,好難形容,大家要自己試咗先知。

另外仲叫咗即炸響鈴同蔬菜拼盤,份量都幾足。差啲唔記得介紹兩款嘢飲,都好好飲,唔會好甜,好啱打邊爐,一款係紫貝天葵,一款係冬瓜薏米水,都係39就有一gar,人多一定要叫😊食得勁飽嘅一餐,想像唔到4個人竟然食得晒咁多嘢,而家食仲有85折,希望keep住有優惠啦。
呢排成日打邊爐,但都仲係食極唔厭嘅! 呢間位於尖沙咀煲底又真係幾有驚喜!煲底嘅logo design 就係屬於港人嘅獅子山,整間餐廳都以黃色及黑色作主調,環境感覺又幾有feel!8月份期間限定,多款爆茜系列配料!老公係芫茜愛好者,我最中意食海鮮叫呢個岩晒~蟹、蠔、大蝦、蜆 樣樣有齊!開頭飲豆乳味同芫茜味會較突出,慢慢愈煲湯頭就變海鮮味較濃,足料之選!蠔肉真係肥美鮮甜!黃金炸魚皮咸蛋包裹住整塊魚皮,炸得脆卜卜粉唔厚。爆汁四寶丸 店家好有心機將4款均做成流心丸~鹹蛋黃墨魚丸花雕雞肉丸芝士蝦丸梅菜豬肉丸4款口味都夾,特別小見就梗係花雕雞肉丸~韭菜餃、水餃、雲吞花樣油條油炸鬼釀墨魚膠,浸湯食一流!海中蝦呢度嘅海蝦真係堅新鮮,睇住蝦腳跳足幾個字紅酒牛肉紅酒同牛肉夾就係人都知,但試過紅酒浸靚牛用黎打邊爐又試過未先?愈浸泡得耐,紅酒就更入味,加上牛肉肉味濃郁,值得一試!整體食物質素同創意度都好好,配料新鮮最重要,有驚喜!

8月份期間限定,多款爆茜系列配料!

老公係芫茜愛好者,我最中意食海鮮

蠔肉真係肥美鮮甜!

黃金炸魚皮
咸蛋包裹住整塊魚皮,炸得脆卜卜粉唔
厚。

爆汁四寶丸
店家好有心機將4款均做成流心丸~
鹹蛋黃墨魚丸
花雕雞肉丸
芝士蝦丸
梅菜豬肉丸
4款口味都夾,特別小見就梗係花雕雞肉丸~
韭菜餃、水餃、雲吞

花樣油條
油炸鬼釀墨魚膠,浸湯食一流!

海中蝦
呢度嘅海蝦真係堅新鮮,睇住蝦腳跳足幾個字

紅酒牛肉

愈浸泡得耐,紅酒就更入味,加上牛肉肉味濃郁,值得一試!

整體食物質素同創意度都好好,配料新鮮最重要,有驚喜!
  • 紅酒牛肉
2021-08-21 1803 浏览
香港人真係好鐘意打邊爐,一年四季都想打邊爐,我就係其中一個🤭因為可以揀自己鍾意食嘅野。呢間邊爐店bookmarked好耐都未去過,今次終於的起心肝去試🤣酸菜腩肉鍋($88) 見佢做緊推廣,好抵👍就叫嚟試下,酸菜腩肉好入味,都好多腩肉,食呢個鍋唔洗點醬都好夠味,似係雞煲加水打邊爐咁🤪可以叫小辣,但小辣咗都仲係麻麻辣辣 頂級手切安格斯肥牛🥩 ($239)💕擺盤好靚,肥牛油脂分佈平均,牛肉味濃,因為唔係薄切,所以有口感得嚟,又唔會鞋同韌👍 羊肉片($99)羊肉片比較薄,但肉質竟然係爽爽地,味道唔會太騷。 流沙墨魚丸拼芝士鮮蝦丸 ($109 雙拼加$10)💕自家製手打流心丸類,墨魚丸係咸蛋流心,好邪惡但又好好濃咸蛋味,鮮蝦丸係芝士餡,入面嘅芝士都係留心。食嘅時候小心漏汁同辣嘴🤗 芫茜蝦餃拼墨魚韮菜餃($89 雙拼加$10)💕身為餃子控嘅我當然要食餃子啦,最中意打邊爐食餃子🥰芫茜餃有蝦,芫茜味唔算重,唔食芫茜嘅人都食到,韮菜餃有墨魚,韮菜都新鮮嘅👍 即炸響玲 ($69)響玲唔係平時街買嗰隻,幾有誠意,係炸腐竹咁,淥完都仲有少少口感 椒鹽粟米 ($59)呢個係小食,唔係火鍋配料,粟米充滿孜然香料味

酸菜腩肉鍋($88)
可以叫小辣,但小辣咗都仲係麻麻辣辣

酸菜腩肉鍋

頂級手切安格斯肥牛🥩 ($239)💕

頂級手切安格斯肥牛

羊肉片($99)
羊肉片比較薄,但肉質竟然係爽爽地,味道唔會太騷。

羊肉片

流沙墨魚丸拼芝士鮮蝦丸 ($109 雙拼加$10)💕
食嘅時候小心漏汁同辣嘴🤗

芫茜蝦餃拼墨魚韮菜餃($89 雙拼加$10)💕

即炸響玲 ($69)

椒鹽粟米 ($59)
呢個係小食,唔係火鍋配料,粟米充滿孜然香料味道,加埋粟米嘅甜味都幾夾

椒鹽粟米

唐生菜 ($39)
唐生菜份量算多,菜冇爛

冬瓜薏米水 ($39)
食辣嘢要大量飲品解渴,飲呢啲中式糖水就最match

醬油 (每位$18)
有8款醬料俾你揀,但其實湯底都好夠味

火鍋醬料

酸菜腩肉鍋
頂級手切安格斯肥牛
羊肉片
2021-08-20 57 浏览
🔺 煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛第一次黎懲罰,中意試新野既我,見到佢出阻新menu 係爆茜系列,無論係湯底定係配料都加入阻芫茜去做,咁把炮一於就試試佢🤪🔻爆茜海鮮鍋鍋入面有蝦,蟹,蜆,蠔勁足料,個湯底清清地唔油膩,芫茜同海鮮味愈滾愈香濃,如果再多d 芫茜仲正😍(芫茜獸)🔻頂級新鮮手切本地肥牛牛牛肥瘦適中,食落有油脂香,肉質軟屬好易入口,忍唔住一塊接一塊😋🔻芫茜蝦餃就咁睇以為係普通水餃,咁你就錯啦😎佢入面係有芫茜同埋鮮蝦,個皮好薄好滑,配埋個湯底好似食緊芫茜灌湯餃咁🤩🔻芫茜牛丸牛丸有肉汁,一d 都唔柴口,再適當地加阻d芫茜入去多阻重香氣之餘又唔會蓋阻個牛味。🔻芫茜墨魚滑聽侍應講呢到既墨魚滑係師傅自己人手打,唔係機打,難怪食落咁爽口彈牙,要打到起晒膠先有呢種口感😍🔻椒鹽粟米我真係超中意食🌽‼️一望到個mune 有呢個即刻發青光🤩粟米清甜,炸過脆卜卜好香口,再配埋d 炸蒜,真係食完想再食😂🔻巨峰梳打,芒中柚沙冰打邊爐緊係要飲返杯凍野啦!梳打就可以鋸一鋸氣😂沙冰就特別d,有2種水果味都飲得出既,飲完醒神晒!
🔺 煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)

💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛

🔻爆茜海鮮鍋

🔻頂級新鮮手切本地肥牛

🔻芫茜蝦餃

🔻芫茜牛丸

🔻芫茜墨魚滑

🔻椒鹽粟米

🔻巨峰梳打,芒中柚沙冰

2021-08-17 59 浏览
今日同朋友去尖沙咀食lunch,一直都好想試呢間餐廳,今次就試下佢哋個lunch先。<煲底醉愛午餐>🔶古法花香醉雞-配健康菜飯嫩滑嘅雞肉,每啖都有好濃郁嘅酒香。雞嘅份量仲好多~配菜有雲耳、青瓜,除油膩感👍🏻🔶凍湯白酒黃沙蜆-配健康菜飯 蜆嘅份量都好多,蜆肉鮮甜,而且無沙。Set lunch$78可以揀一個餸,仲有碗滋補藥膳雞湯+飲品,個湯超足料,飲落好香藥材味,個人嚟講幾鐘意!飲品我哋叫左自家製嘅紫貝天葵,味道酸酸甜甜,好飲又清熱~推介!總結嚟講,食物味道同環境都唔錯。下次都會再約朋友嚟試下火鍋😋
今日同朋友去尖沙咀食lunch,
一直都好想試呢間餐廳,
今次就試下佢哋個lunch先。

<煲底醉愛午餐>

🔶古法花香醉雞-配健康菜飯
嫩滑嘅雞肉,每啖都有好濃郁嘅酒香。
雞嘅份量仲好多~
配菜有雲耳、青瓜,除油膩感👍🏻

🔶凍湯白酒黃沙蜆-配健康菜飯
蜆嘅份量都好多,蜆肉鮮甜,而且無沙。

Set lunch$78可以揀一個餸,

飲品我哋叫左自家製嘅紫貝天葵,
味道酸酸甜甜,好飲又清熱~推介!

總結嚟講,食物味道同環境都唔錯。
下次都會再約朋友嚟試下火鍋😋
2021-08-17 488 浏览
🌸尖沙咀打邊爐🌸煲底火鍋🍲今天適逢放假,於是便到尖沙咀一帶閒逛❗️心血來潮想打邊爐,就到了一間人氣爆登位於尖沙咀鬧市的火鍋店-「煲底」品嘗是日晚餐❗️餐廳裝修企理光猛,而座位寬敞,裝修整緻,客人都能在舒適寬敞的座位用餐❗️而且火鍋店的服務員非常健談友善,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗️能夠向食客詳盡地介紹菜式❗️我們一行2人惠顧了以下火鍋湯底及配菜:1️⃣🌟湯底:新登場的酸菜腩肉鍋(小辣)$88今次選擇了全新火鍋店自家秘製的酸菜腩肉作是次火鍋湯底🍲❗️湯底配料豐富,有厚切肥美而且軟淋入味的豬腩肉、開胃酸菜等配料,加上滋味麻辣的味道,口感十分豐富,而且辣而不燥❗️配料在湯底淥熟後相當入味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕❌❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️2️⃣🌟頂級手切本地肥牛 匙皮 $269火鍋店提供本地高質肥牛,而今次點了「匙,這款肉是位於牛頸脊下方,非常接近肋骨,脂肪含量較牛頸脊高,肉質非常淋同鮮嫩,油脂分佈亦相當平均,配以濃郁的湯底滾熟後不會韌❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕️❌❌抵食指數:⭕⭕⭕❌❌3️⃣🌟時令海鮮 刀貝 $169火鍋店供應不同種類的時令海鮮,今次特意惠顧了是日非常新鮮的貝類海產 -
🌸尖沙咀打邊爐🌸煲底火鍋🍲

2️⃣🌟頂級手切本地肥牛 匙皮 $269
賣相指數:⭕⭕⭕️❌❌
頂級本地手切肥牛  -  匙皮

3️⃣🌟時令海鮮 刀貝 $169
火鍋店供應不同種類的時令海鮮,今次特意惠顧了是日非常新鮮的貝類海產 - 「刀貝」,刀貝在滋味的湯底滾熟後,刀貝殼自然打開,刀貝肉肉質新鮮嫩口,口感彈牙,而且非常入味❗️
賣相指數:⭕⭕⭕❌❌
刀貝

4️⃣🌟自家製黑松露帶子湯包拼蟹皇包 $119
自家制黑松露帶子湯包味道豐富,湯包饀料非常豐富,既富有矜貴香濃的黑松露,又有新鮮的帶子,配搭新穎,味道相當之夾❗️而另一款含有鮮嫩蟹肉及蟹籽的湯包,味道同樣是非常滋味出色❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌
自家製黑松露帶子湯包拼蟹皇包

5️⃣🌟爆汁四寶丸 $109
爆汁四寶丸有各款手工自家制爆汁肉丸,包括蝦、墨魚、豬肉及雞肉,每一款肉丸口感也是相當彈牙,而且味道也十分出色❗️每款肉丸所包含的肉汁也不同,滾熟後食用要注意小心燙口,因為真的很「爆汁」❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌

6️⃣🌟炸午餐肉 $69
炸午餐肉外口感非常鬆脆,味道恰到好處,不會夾咸,放入湯底淥一淥之後食用味道更為惹味❗️
美味指數:⭕⭕⭕❌❌
炸午餐肉

7️⃣蔬菜拼盤 $69
蔬菜拼盤新鮮翠綠,有多款時令蔬菜白菜及娃娃菜等❗️
美味指數:⭕⭕⭕❌❌

8️⃣🌟冬瓜薏米水 $39
冰凍冬瓜薏米清甜可口,味道清新怡人,袪濕清熱,是消暑之選❗️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️❌
冬瓜薏米水

👉🏻醬油費 $18/位
餐廳有多款火鍋醬料供客人自由搭配❗
醬油

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此港式火鍋店食物質素很高,食材非常新鮮,而且甚具特色❗️加上餐廳位於尖沙咀鬧市,鄰近尖沙咀站,交通方便,絕對是尖沙咀區內高質港式火鍋料理之選!
酸菜腩肉湯底
頂級本地手切肥牛  -  匙皮
刀貝
自家製黑松露帶子湯包拼蟹皇包
炸午餐肉
冬瓜薏米水
  • 頂級手切本地肥
2021-08-17 65 浏览
今次唔係發板人朋友叫左咩就食咩啦。佢地都好好,就我唔叫魚同芫茜兩款湯底分別係竹笙雞同杏仁豬肺。落料前先飲湯,湯底夠濃味同飲完唔口渴。杏仁味比較soft,唔會好搶味。而且個鍋底真係好多料係入面我地大部分都係叫拼盤,一次過試下幾個部位/幾款食材牛魔拼盤有五款牛部位,我認為最好味係牛舌同白色個款(一開始以為係切出黎既肥肉但其實好爽口,記得唔好淥太耐)黑豚肉唔錯,但我都係比較鍾意牛肉蔬菜拼盤每款都好新鮮,缺點係太大,娃娃菜好似一開二咁想食得斯文D都唔得啦。冰火魷魚都唔錯,但唔食得辣就唔好叫啦。
今次唔係發板人
朋友叫左咩就食咩啦。佢地都好好,就我唔叫魚同芫茜

我地大部分都係叫拼盤,一次過試下幾個部位/幾款食材

但其實好爽口,記得唔好淥太耐)

黑豚肉唔錯,但我都係比較鍾意牛肉

蔬菜拼盤
每款都好新鮮,缺點係太大,娃娃菜好似一開二咁
想食得斯文D都唔得啦。

冰火魷魚都唔錯,但唔食得辣就唔好叫啦。

2021-08-17 90 浏览
💛💛💛煲底😭😭聽到喱個名就知係良心黃店😭一入到去就發現成間鋪都係黃黑為主💛🖤💛🖤💛🖤💛🖤係屬於香港人嘅食店😭食物都係續碟叫 種類超多🤭除咗火鍋配料之外 仲有刺身 熟食 丼飯 真係包羅萬有😳😳打邊爐最重要嘅湯底都有十幾廿款豬牛羊🐷🐮呢啲肉類又好同心咁可以揀大份或者細份俾大家超大嘅自由度去選擇😚😍頂級手切新鮮安格斯肥牛🐮雪花分明 唔會好肥 切得又薄😍碌一碌就食得 又林又香😳本地澳洲黑豚肉🐷餐廳嘅食材都係真材實料一上枱紅卜卜咁就知又新鮮又靚😍芝士鮮蝦丸🧀食果時記住要超小心‼️‼️舖頭好貼心咁加咗塊牌提醒食客小心燙口😳因為咬落果時d 芝士會爆汁😱所以一定要攤凍先好食呀🤭響鈴響鈴可以係話打邊爐界嘅世一😏雖然佢哋唔係即叫即炸果種😢但碌3秒之後食落都好脆身🤗
💛💛💛

本地澳洲黑豚肉
芝士鮮蝦丸
頂級手切新鮮安格斯肥牛
2021-08-14 65 浏览
今日經過尖沙咀見呢間餐廳嘅午市套餐價錢都幾吸引,所以就入咗去試吓。餐廳環境幾寬敞乾淨,以黑黃色為主,而且又播住 Beyond 啲經典名曲,相信唔係好多地方會播啲咁經典又好聽嘅歌。🥰午市餐牌都有幾多選擇,最後揀咗煲底醉愛午餐。煲底醉鮑魚 ($78) : 有鮑魚、蝦、青瓜、木耳跟藥膳湯、菜飯同飲品。藥膳湯味道幾濃郁,而且重有幾多材料,菜飯熱辣辣,份量幾大碗。呢度個花雕酒調教得超好味 😍 鮑魚就事先幫你切好一片片,而且啲蝦重幫你拆埋殻,非常貼心。
午市餐牌都有幾多選擇,最後揀咗煲底醉愛午餐。