2004-12-08 16 浏览
串燒唔錯,鰻魚肥美,唔好叫big size 鰻魚飯,只係多塊鰻魚但貴$20.但晚飯唔太抵,$30一個飯,串燒餐$98,包10串加野飲加飯團,但飯團難食,只叫串燒10串都係$70,因為環境真是迫,比較dirty,但老板一個人一腳踢,都唔可以計較,食晏去好抵,$18一個飯.當支持下,人在異鄉都咁有毅力
2004-11-27 23 浏览
見呢排Openrice 有人提起呢間野, 尋晚同老友兩個人專程落黎試一試。現場舖位好細下, 裝修檯都非常簡陋, 全店就只得o架仔一個, 收錢, 執檯, 落單,廚房一個人做哂, o架仔都識少少廣東話, 同佢講"啤酒", "可樂", "一件", "兩件"佢都聽得明。睇過之前D comment, 知佢D 飯麵都唔得, 所以今次主打淨係食串燒。不過講真D 野食真係麻麻, 係勝在平咁解。
不過講真D 野食真係麻麻, 係勝在平咁解。
2004-11-26 4 浏览
就在這裡供應:18蚊,刺身仲有三文、尤魚、八爪魚、赤貝、北寄貝,還有味噌湯同飯,記憶所及真係搵勻全港九都無咁平。但老實講,我就不敢試,所以今日都係食番燒豬肉飯。雖然味噌湯有點鹹,豬肉有點韌,而飯亦有點乾亦有點硬,但最後還是成碗食晒。因為來這裡吃從來都不因為地方好坐或食物出色,是純為支持這個人在異鄉的日本仔。看著他不停手腳的在招呼客人,又何況價錢真的便宜,間唔中來食一餐,當支持吧!加罐汽水,例牌價24 蚊。
加罐汽水,例牌價24 蚊。
2004-11-15 18 浏览
今日諗唔到有咩好食,經過附近,就入去幫襯下日本仔啦。原來對上一次來,已經是四個月前的事。環境同樣的簡約,同樣的只得日本老細一人,感覺同樣的流落異鄉,他同樣的一腳踢,揹著同一個的腰包,我同樣的叫個串燒飯,味道同樣的一般,價錢同樣的十八蚊,食完同樣的幫佢執番碗筷,同樣的sai-yo-la-la.

2004-09-08 7 浏览
有次個friend 帶左我地一班friend來lee 度食,佢話鰻魚飯好正,又平,就叫鰻魚飯食,真係唔錯wor.....都夠肥味,個汁都幾得,但食落有d骨.........仲叫左d串燒,都ok,有一兩串唔知係咩,似係內臟既野就麻麻地......間鋪都好細.....
2004-09-07 12 浏览
星期五晚大約九點半去到, 有3, 4檯客, 老闆一腳踢忙到飛起. 由於之前已有所聞, 所以服務同環境方面都有晒心理準備. 雖然乜都要等, 但老闆好有禮貌, 而且有晒心理準備之下, 都覺得ok. 不過環境呢, 佢既冷氣真係好唔掂, 有兩個人來到坐低唔夠一分鐘即走. 用黎裝食物既碟, 隻隻都係濕既......食物方面, 唔知係咪太夜, 想叫既好幾樣野都無. 水準方面幾失望, 除左大蒜之外, 無一樣野係香口既, 有d仲唔係好夠熱添. 我諗佢真係太多野要兼顧喇, 連睇火都可能做唔好既情況之下, 真係好難想像點樣可以保持食物水準. 價錢平, 老闆既誠意可嘉, 但最終都係要d野好食, 希望我今次既經驗係例外啦.

2004-08-10 5 浏览
牛肉露筍(味噌): 露筍有咬勁,與肥牛夠配合,但醬汁我認為過多鹽燒:金菇肥牛:筆者怕太咸的食品,因不健康,此菜咸得有點過火豬頸肉:有咬勁,用來下酒一流雞腎:我最欣賞的串燒,軟硬適中,咸味洽到好處多春魚:淡淡的鹽味令我差不多把魚頭亦吞下日式青椒:清清淡淡而軟身,亦沒有太強辣椒味雞翼:燒得很乾身,咸味適中汁燒:鰻魚:很出色,但份量少(我太貪心~~~~~)冬菰:燒得亦很乾身,但不夠入味尚有一款竟忘掉,真抱歉,但整體來說是有誠意的店舖,各位如有機會路經此地,不妨試試.畢竟$8一串串燒,比街邊走鬼檔亦差不多。
鹽燒:
金菇肥牛:筆者怕太咸的食品,因不健康,此菜咸得有點過火
豬頸肉:有咬勁,用來下酒一流
雞腎:我最欣賞的串燒,軟硬適中,咸味洽到好處
多春魚:淡淡的鹽味令我差不多把魚頭亦吞下
日式青椒:清清淡淡而軟身,亦沒有太強辣椒味
雞翼:燒得很乾身,咸味適中
汁燒:
鰻魚:很出色,但份量少(我太貪心~~~~~
冬菰:燒得亦很乾身,但不夠入味
一間毫不起眼的小店,一名在異鄉艱苦經營,維持生計的人,背後總有他的故事......!筆者在附近工作差不多有一年的光景,偶然也會經過此店舖,但老是提不起興趣,畢竟印象中日本食肆總是燈火通明,塑膠製的食品樣本放在當眼處,讓人目不暇給,而這兒卻一慨欠奉.經過整天的辛勞,與網友在車品品晚聚尚有空間,反正肚子是我最關心的器官之一,老朋友總不成虧待他,想起這裡曾提及此店,而我亦不想過飽,心念十串串燒,總不成會把我難倒?筆者本身對食品要求,總想原汁原味,所以十串串燒中,超過一半是鹽燒,其他是汁燒,只有一串是味噌下回再續)
下回再續)
2004-07-28 6 浏览
想來吃串燒已久,但一直沒有機會。昨日整天也在尖咀開工作會議,適逢老婆也在附近工作,就一起來這裡吃串燒。老婆一看門面,也不禁輕皺眉,為何會專誠找來這裡吃串燒?當然去邊度食一向由我作主,亦吃左至算不多解釋。八點鐘,一個人客都沒有,蘿蔔頭店主在閒著看報紙,我們兩個都樂得包場。叫了串燒套餐,包十支串燒、兩個燒鰻魚飯糰同兩罐飲品。十支串燒選了雞軟骨、雞皮、冬菰、鰻魚、魷魚、牛、牛肉露筍、豬頸肉、蒜頭及青椒,鹽燒、汁燒及味噌燒都有,旨在樣樣都試,睇下日本仔的功力如何。總括來說各式串燒都整得幾好,還是最喜歡鹽燒,燒起上來是非常之香,但如果可以再燒乾一點就更香口,同佢反映左佢真係在後來的幾串是燒乾一點。汁燒甜美,味噌燒用了甜麵醬,感覺是沒有鹽燒的香口。吃過十支串燒,結論是雞軟骨、豬頸肉同冬菰最好食,蒜頭如果可以燒透及燒腍一點也會非常美味。我們都意猶未盡,決定再叫十支,第二轉就只集中在想吃的,分別是六支雞軟骨,鹽燒、汁燒、味噌燒各兩支,兩支豬頸肉同燒冬菰,一於吃個夠皮為止!兩個燒鰻魚飯糰旨在頂肚,我們都留在最後至吃。一人兩個燒飯糰,份量不輕。上面有甜麵醬,我們亦叫店主加入燒汁去燒,加埋兩片醃蘿蔔,食完真
兩個燒鰻魚飯糰旨在頂肚,我們都留在最後至吃。一人兩個燒飯糰,份量不輕。上面有甜麵醬,我們亦叫店主加入燒汁去燒,加埋兩片醃蘿蔔,食完真的好滿足。
廿支串燒,加四個飯糰,同四罐飲品,已經食到捧住個肚,只二百蚊,實在係平。
到走的時候,老婆也不太明白為何到這小店吃串燒,不過如有機會我還會再來的。是晚不見有最後通諜的賬單,不過在廚房的分體式冷氣就不往的漏水,情況非常嚴重,可見這裡經營之艱辛!
以前o係尖沙咀番工, 間中都會黎食, 之後無做, 就好耐都無黎食過~ 點知有日, 同個fd 去尖沙咀行街, 找唔到o岩心水o既地方食晚飯, 咪去食下~ 反正我都未食過燒鳥o既晚市~ 我個fd 2 個人, 叫左個10串串燒, 1 個咖哩吉烈豬扒飯, 餃子雞奕, 燒饅魚飯團, 飲品, 湯等~ 超飽, 多到食唔晒, 好好食~ 重要全部即叫即整, 新鮮熱辣~ 最推介是: 串燒!! 有牛肉蘆筍, 鰻魚, 牛肉靈芝菇, 同埋牛肉金菇~~~ 菇類全部都好正, 燒完重好多汁, 好爽口~ 而且串燒有3 款唔同o既汁, 可以俾你自己選~~ 個咖哩飯好多汁, o的豬肉好新鮮, 好多肉汁~ 全店什麼都好, 唯一唔好, 就是地方太細, 如果多幾個人都會好迫~ 不過, 個日本人老闆一個人撐起成間店, 都已經好難得~ 一個人, 集老闆, 大廚, 清潔執枱, 洗碗, 落單, 入貨, 收銀於一身, 真係唔係個個得, 所以地方, 環境雖然唔夠好, 但食物加埋老闆o既誠意, 就已很足夠了~~不妨放低裝潢門面,去試試呢~~
不妨放低裝潢門面,去試試呢~~
2004-07-09 0 浏览
成日想夜晚來吃串燒又找不到空檔,就趁今日無約人食飯,專誠坐船來吃個午餐。但見隔離間港式西餐廳就排大隊,呢邊就無咩人,可見門面幾咁重要!午餐照例一碗飯加個味噌湯18蚊,好似多左幾款選擇,除左飯亦可以叫拉麵。一時十五分來到,來的時候只有一位客人,都幾替佢擔心。選了一個最埋邊的位坐低,向著廚房的老闆叫「e-do ka-re-ton….」,個老闆側起頭有點唔明,結果都係講「咖哩豬肉飯,唔該!」佢至明,可能我的港式日語說得實在越來越差,又或是個老細做到有點傻傻地!味噌湯有豆腐粒在內,飲落是有點鹹;咖哩豬肉飯的咖哩偏稀,亦很多,浸滿一碗,怕不夠汁撈的如我就正好;日式咖哩是假咖哩,甜甜地完全不辣,豬肉白白的賣相麻麻地,但食落又幾好味,唔太韌又幾有咬口,配合咖哩,幾好喎!以18蚊的飯來說,是交足功課。份量不少,食得飽飽的。連一罐可樂,24蚊,平!都係果句,好唔好食就見仁見智,但就抵食又夠飽,總好過食老麥或連鎖快餐店。雖然食店環境仍然淺窄,但呢餐對我來說都有兩個增值位:一是食到中途陸續有客人到來,一點半左右細小的舖子已經坐滿人,而最特別的是,全店也是OL,只得我一個男顧客,多開心!二是原來飯前氯後搭下船
雖然食店環境仍然淺窄,但呢餐對我來說都有兩個增值位:一是食到中途陸續有客人到來,一點半左右細小的舖子已經坐滿人,而最特別的是,全店也是OL,只得我一個男顧客,多開心!二是原來飯前氯後搭下船,係幾寫意的,十二點九離開公司,兩點就已經坐番埋位,剛剛好。
2004-07-05 6 浏览
睇到Hot Gossip 呢排有人講開呢度,今日就一條友走去食個Lunch.其實我經常經過附近,但一次都冇入過去,因為這裡的門口實在幾"up dub",又經常貼住18蚊一個飯,以前我真係以為佢係由香港人搞,類似屋快餐店咁,同埋周圍外貌比他好的食店實在多的是。叫個串燒飯,包括雞翼兩隻,鰻魚兩件,金菇牛柳卷,仲有個面豉湯,18蚊真係冇乜要求了,d 飯就硬d。發現到老闆有個習慣,就係當佢上d飯時,佢會將預備定的找錢數目放低埋,例如我係18蚊,佢就諗住我一定會比20蚊,所以佢先將兩蚊放低。如果當時少人梗係冇問題,如果多人,分分鐘放低錢行左去唔記得都唔出奇。我後面有三個女士,叫了共$54蚊的食,佢放低左$6蚊後,就走左去招呼第二客,搞到3 個女士都唔知點好!老闆,我真係擔心你一日會送幾多錢比人呀,省埋省埋夠你交電費啦!見老闆好似好可憐咁,一腳踢,又唔係好識講廣東話,大家如果有行開呢個頭,試下食物就當幫下手law,反正咁平,香港好客之道ma!話時話,我今日見唔到佢張電費最後通知單,希望佢已經搞掂啦!
話時話,我今日見唔到佢張電費最後通知單,希望佢已經搞掂啦!
(非会员)
2004-07-05 12 浏览
今晚去燒鳥...好抵......不過我覺得老細無錢賺埋單唔覺意見到佢抓頭有d電費最後通知單....我估佢好似唔係好掂不過我好欣賞佢個份毅力...希望燒鳥可以繼續經營啦
今晚去燒鳥...好抵......不過我覺得老細無錢賺
不過我好欣賞佢個份毅力...希望燒鳥可以繼續經營啦
2004-06-05 3 浏览
8點幾中, 同4-5位朋友入去食個晚餐, 其實店內都好多人下, 幾乎滿坐, 最迫迫咁坐係最近門口比較熱既一張台仔, 跟住大家你一言我一語咁糊亂地叫左十幾個燒物, 見到個店主一腳踢咁做晒所有野, 真係無咩時間招呼晒咁多人既要求, 不過難得佢仲係好有禮貌咁去做野.其中印象深刻既係, 雞翼餃子, 燒雞軟骨, 餃子, 燒飯團, 燒金菇牛肉等等, 不過一般d汁料都好重手, 有部份都幾咸下, 而我地其中有一位朋友正曾經係日本留學, 所以順道問一問佢d意見, 佢覺得除左雞翼外, 燒烤手法都正統, 用既豉油都係好典型日本豉油, 而且佢覺得d味道無過咸或者過濃, 正當我地其他人唔同意之際, 佢解釋話一般日本食燒烤時都會飲好多啤酒, 所以食既時候唔會覺得重味, 用重料反而係正常. 聽落又好似幾有道理~~~最後埋單一人約$70, 十分抵食, 算係平靚正之選~ 整晚最欣賞係"雞翼餃子"!
2004-05-27 3 浏览
老闆,廚師,侍應,收銀等等,都是同一個人。店主是日本人,店內重覆播著日本mv,店子細細,食物選擇還可,但沒有壽司等食物,質素也不佳,飲品只得罐裝。可取的是食物即叫即做,與及店主的誠意。
老闆,廚師侍應,收銀等等,都是同一個人。店主是日本人,店內重覆播著日本mv,店子細細,食物選擇還可,但沒有壽司等食物,質素也不佳,飲品只得罐裝。可取的是食物即叫即做,與及店主的誠意。