招聘中
月薪 (面议)
$12,000-$15,000
月薪 (面议)
2011-02-04 79 浏览
論衛生程度,其實唔係人人可以接受,因為無食物夾的關係,個個客人都係用手拿取,加上有d人拿取時的力度很大,令壽司的賣相變差了...不過秩序良好的~少不免係鬥快「躡」位來湧上前揀選壽司收銀的職員工作效率很高,因為我自己一人手扲好多盒壽司的關係,所以擺放自助壽司果陣,無將壽司擺在外賣盒內整整齊齊~職員幫客人擺返靚靚,但半絲笑容也沒有..當我手扲好多壽司果陣,有位女職員好好,幫我擺d壽司在cashier隔黎的桌上加上望見廚房的職員也是密密手做不停,一個空間不大的廚房堆滿近10個職員趕工製作sushi,真是辛苦了...OVERALLwasabi唔係太弓鼻,有款軍艦餐盒共8件,$22,不過只係得4款... 什錦(熟)餐盒$28 (共10件)開蓋後~蟹子軍艦 --呢件的紫菜較為軟身...>_<中華沙律軍艦龍蝦沙律軍艦玉子壽司熟蝦壽司腐皮壽司鰻魚壽司(燒汁能夠突出饅魚本身的味道,無碎骨tim)辣味蜆肉--可惜蜆肉較為「un」..有部份的蜆肉係QQ的~綜合3文魚餐盒 $28 (共10件)煙燻3文魚 及 3文魚 各5件好鮮味~而且煙燻3文魚的咸味剛好,平均每件$2.8!!!真係超值~
.不過秩序良好的~少不免係鬥快「躡」位來湧上前揀選壽司
好開心當時唔係好多人
揀呀揀~

total $92
OVERALL

什錦(熟)餐盒$28 (共10件)
什錦(熟)餐盒$28
開蓋後~

蟹子軍艦 --呢件的紫菜較為軟身...>_<
中華沙律軍艦
龍蝦沙律軍艦
玉子壽司
熟蝦壽司
腐皮壽司
鰻魚壽司(燒汁能夠突出饅魚本身的味道,無碎骨tim)
辣味蜆肉--可惜蜆肉較為「un」..有部份的蜆肉係QQ的~

綜合3文魚餐盒 $28 (共10件)
肥美的3文魚
打開蓋後~煙燻3文魚 及三文魚!!WOW
煙燻3文魚 味道也是很棒,不用沾豉油也很夠味!
煙燻3文魚 及 3文魚 各5件
好鮮味~而且煙燻3文魚的咸味剛好,平均每件$2.8!!!真係超值~大大片的3文魚!!!!非常滿足!!!物超所值呢!!

其他款式揀左12件~ $36,抵呀!
**包括芥辣八爪魚軍艦,
腐皮
芝士龍蝦沙律 --yummy!不宜吃太多,否則好快飽肚~
玉子
三文魚籽--食落去「卜」一聲的魚籽,感覺很可愛
代鮑魚--呢款幾好味

櫻花蝦
熟蝦x2
粟米沙律
海鮮沙律x2

total: $109 --(
只計sushi $92,因為我加$12買左2隻fingure壽司公仔,
$6 / 一盒的壽司娃娃~連盒子也是很精美~
左:玉子太郎 右:鮪魚君(每隻$6,好抵)
唔知幾時可以換一款海蝦妹妹呢???
相當之可愛,我見個公仔紙盒上寫住台幣$30,但香港換購價$7都唔使...好抵!!)

2 分钟 (外卖自取)
左:玉子太郎 右:鮪魚君(每隻$6,好抵)
什錦(熟)餐盒$28
好開心當時唔係好多人
揀呀揀~
total $92
肥美的3文魚
打開蓋後~煙燻3文魚 及三文魚!!WOW
煙燻3文魚 味道也是很棒,不用沾豉油也很夠味!
2011-01-16 27 浏览
眾所周知$3一粒壽司感覺特別的是全部壽司的表面都帶着一層油, 究竟有什麽作用? 左一的是八爪魚沙拉軍艦, 八爪魚粒量不多再混入一些海帶絲, 黏稠的質感並感覺有些哇沙比在內, 蠻刺激的壽司跟着的第二、三粒是鮭魚壽司, 聽聞是取自挪威, 並運用較高級的前段腹背肉, 油豐脂厚最後的是燒炙鮭魚肚壽司, 燒過的鮭魚皮份外甘香, 並且被燒的部份會把鮭魚肚內的多餘油脂滲入飯團, 那麽入口潤滑的魚脂肪飯便在齒逢間流竄
眾所周知$3一粒壽司

感覺特別的是全部壽司的表面都帶着一層油, 究竟有什麽作用?

2011-01-12
3 分钟 (外卖自取)
2011-01-04 53 浏览
今日專程到葵芳新都會是為了Hallmark 聖誕郵樂小鎮之Forever Friends, 去到先知道要消費滿$100才可以進入主場拍照, 幸好在主場外還有一兩隻Forever Friends 和其他佈置可供拍照, 沒有浪費我一來的興致. 回家前還在頭痛今天的晚飯, 當步向巴士站之際, 我發現地鐵站下的超級市場旁原來有間爭鮮外帶壽司店, 每件只售$3, 還比堂食的便宜, 我提議買壽司回家吃, 公子也相當有興趣, 於是決定新一年第一餐晚飯來一個豪食壽司之夜. 爭鮮就是近來從台灣進註香港的迴轉壽司店, 我第一次知道此店是朋友從台灣旅行試過後, 回來介紹給我的, 他的評價就是平靚正. 想不到數星期後發現香港已有分店, 價錢跟台灣差不多, 每碟$8, 平均價錢是現時迴轉壽司店最平的一間. 估不到原來還有外帶壽司店, 而且便要便宜, 絕對是給我這個不好生吃又想吃壽司的一個好選擇. 自取壽司的人群也尚算守秩序, 不會出現混亂的情況. 在選取壽司旁會有員工看守, 他們主要是觀察壽司的供應情況, 而向廚房裡的員工給指示作配給. 廚房就在選取壽司的前方, 雖然廚房空間不大, 但裡面容納約超過8個員工,

自取壽司的人群也尚算守秩序, 不會出現混亂的情況. 在選取壽司旁會有員工看守, 他們主要是觀察壽司的供應情況, 而向廚房裡的員工給指示作配給. 廚房就在選取壽司的前方, 雖然廚房空間不大, 但裡面容納約超過8個員工, 幾乎連轉身的空間也沒有, 但又確實需要這麼多的員工, 才能應付供應,所以配給速度也是相當的快. 這裡是沒有工具讓食客取壽司, 只用自己雙手去取壽司, 少不免會有人拿起放回的情況, 衛生情況視乎大家的接受程度而言.

這裡選擇尚算足夠, 有散件, 手巻, 前菜和雜錦拼盤, 到底也只是外帶壽司, 不可以跟門市的款式數量比較, 對於我來說, 有鰻魚已經足夠. 這裡有兩款鰻魚, 蒲燒海鰻(不太記得名稱)和普通鰻魚, 我毫不豫疑就將鰻魚放滿最大的膠盒, 一向心大心細的我, 從沒如此果斷過, 一共十件鰻魚壽司加一個鰻魚手巻, 來一個全鰻餐.

提一提這裡最大的雜錦壽司拼盤, 平均每件價錢比散件貴約5毫子, 但用料比散件靚, 而且有些款式是沒有以散件形式賣的, 款式大約有六,七款, 一共38件, 如果不追求款式的話, 是個好選擇, 我們也說好下次要買雜錦壽司拼盤來試一下.

鰻魚手巻
手巻
看見手巻上的飯都沾上澆汁, 看起來相當吸引, 以為會有很濃的鰻魚汁味道, 但原來只是視覺上的享受, 食起上來不是很有味道, 還有少許"搵笨", 因為餡料只是放在頭和尾, 中間的全部是白飯, 計起上來, 我用$7買兩件鰻魚壽司, 這樣能吃到的鰻魚還比手巻多, 仲可節省$1. 公子的蟹籽手巻也是一樣"搵笨", 下次不會再買手巻.

鰻魚壽司
最常見的一種鰻魚壽司, 鰻魚汁不多, 有少許芝麻, 賣相沒有堂食的吸引, 食落沒有太大的鰻魚味道, 我要沾少許豉油來增加壽司的味道, 雖然味道不是太豐富, 但只為了滿足我食壽司的慾望, 加上沒有太大要求, 對我來說已是足夠.

蒲燒海鰻壽司
好味, 少見的鰻魚款式, 曾經在堂食店試過, 味道比普通鰻魚濃烈, 更加有鰻魚的味道, 蒲燒令海鰻表面呈淺啡色, 沒有芝麻, 燒汁同樣不太多, 食落肉質比普通鰻魚厚身和淋身, 兩者比較, 我喜歡蒲燒海鰻多一點, 因為鰻魚的味道較重, 口感亦較豐富.

三文魚
三文魚
看樣子也幾肥美, 但我不吃生的, 不作評論, 相片是供大家作參考. 公子就說沒有味道的.

很久沒有這樣自助買外帶壽司, 對上一次應該是大約十年前, 當時沒有那麼多迴轉壽司店, 食壽司不是十分流行, 價錢也比較貴, 對於當年年紀少的我, 這是貴格不飽的食物. 以前的學生大多不會在外面食晚飯, 零用錢又不多, 要吃壽司也只會買外賣壽司回家吃, 每件幾蚊, 還應付得來, 所以那時外帶壽司比迴轉壽司興旺, 我不時經過外賣店也會買些回家吃. 現在迴轉壽司店到處可見, 是男女老幼都會在外排隊等吃的, 是非常受歡迎的食肆. 幸好就是沒有被壟斷, 各有競爭能力, 食客不用捱貴價外, 食物質素還是基本條件.

現在爭鮮以平價打入壽司市場, 是一個非常好的時機, 於現時物價通漲, 什麼都貴但人工沒有增長的經濟情況下, 雪中送炭, $3一件的壽司絕對是小市民的恩物, 別以為平一定無好, 雖不是叫最好, 但一分錢一分貨, 這裡已交足貨了.

順帶一提, 這裡有盒裝的壽司, 雖不是每款都有, 但如果大家選擇多件同款時, 可先看看是否有盒裝, 價錢是一樣的, 這樣可以減少獨立包裝紙的廢物

盒裝壽司

2011-01-01
盒裝壽司
2010-12-20 30 浏览
Salmon sushisalmon is quite fatty which is taste good, fresh enough coz the colour is pink..rice is not very good since when I use chopstick to pick it it destroyed!Hoi dam have strange taste, not very good, a bit bitter taste too!希靈魚I can taste some sour in taste….the yellow egg is nice, 卜卜sound when I eat it…Puddingvery spongy, very smooth, not very sweet overall, can be a good dessert after the meal.well it's really cheap and quality is not bad...worth to try!!!
Salmon sushi

Hoi dam

希靈魚

Pudding

5 分钟 (外卖自取)
2010-10-24 72 浏览
由梨木樹放工,坐小巴落番地鐵站。順道去咗爭鮮買壽司。第一次食爭鮮壽司,我對佢嘅印象就係一個平字。買了一盒什錦壽司 ($27)同中華沙律 ($10)。雖然一件件嘅壽司可自由揀選,但正如之前d食家所言,衛生令人卻步。雖然係獨立包裝,但個個用隻手去攞,有d攞完又擺番低,好唔衛生囉!什錦壽司一盒十舊,有2件大卷同8件軍艦。大卷勁搞笑,用保鮮紙包住個邊,擺明係怕捲捲吓或者切嘅時候會散才採用此方法。大卷個餡有青瓜、蛋、肉鬆、蟹柳同醃菜。但餡料味道好淡,就連醃菜都係無味嘅。軍艦有芥辣八爪魚、櫻花蝦、北寄貝沙律同蟹子。芥辣八爪魚同北寄貝沙律好食,前者為味覺帶來點點刺激,後者則味道清爽。缺點係紫菜已經淋晒!中華沙律雖平,但無味喔!好似無調過味咁,味道超淡!
由梨木樹放工,坐小巴落番地鐵站。
買了一盒什錦壽司 ($27)同中華沙律 ($10)。

什錦壽司

好壞參半

什錦壽司一盒十舊,有2件大卷同8件軍艦。
軍艦有芥辣八爪魚、櫻花蝦、北寄貝沙律同蟹子。
缺點係紫菜已經淋晒!

中華沙律雖平,但無味喔!
好似無調過味咁,味道超淡!

中華沙律

什錦壽司
2010-10-10 17 浏览
係5月去台灣旅行的時候 , 試過它的出品覺得唔錯考完試後見到外帶店就2話不說買反屋企品嚐由於搭地鐵反屋企都要一段時間但壽司都冇變壞三文魚新鮮 , 而且肥美但包裝紙內有好多水珠醋鯖魚的酸味不足沙津方面的壽司做得唔錯特別係龍蝦沙津甜蝦壽司的蝦不夠甜而且不爽口最後員工的態度十分差沒禮的對待會令人不想再光顧
係5月去台灣旅行的時候 ,
試過它的出品
覺得唔錯

考完試後見到外帶店
就2話不說買反屋企品嚐
由於搭地鐵反屋企都要一段時間
壽司都冇變壞

三文魚新鮮 , 而且肥美
但包裝紙內有好多水珠

沒禮的對待
會令人不想再光顧
2010-07-30
2010-09-28 25 浏览
妹子每次經過這間壽司店時,都想買買試試看,因為$3件實在是太抵了!連帶旁邊的百佳超市內的壽司專櫃,都要減價搶回人潮~但事關每次行經門外都有不少客人,不習慣搶購的妹子只好每次都同自己說”下次人少才買吧!”六時多,今次客人不算太多,妹子一於襯襯熱鬧,都買點回家吧!壽司種類是有很多,可惜妹子吃來吃去都是那幾款,而另一邊放著pack好的什錦壽司,小吃類~刺身類同大碗飯等..眼見什錦壽司比件裝更平宜,可惜並沒有甚麼選擇,於是都是夾散裝吧!其實我發覺壽司是帶暖身的,可能流量太快便已拿出來,所以妹子都有少少猶豫,冷藏方面會唔會做得不好?因為吃到暖的三文魚都會是件頗害怕的事!左揀右揀下選了三文魚~鰻魚~鯖魚~飛魚子~魷魚~吞拿魚~沙律等..壽司不會出現飯過多的情況,飯不算太硬,但沒什麼醋味,三文魚吃下沒什麼樣,但嗅落就有少少味,但又不知怎形容?其他都一般,沙律~魷魚等mix款比起刺身片為好~附送自家哇沙比及醬油,但一定唔夠,想要唯有加錢喇!$3件,仲想點?

三文魚~鰻魚~鯖魚~飛魚子~魷魚~吞拿魚~沙律等
2010-09-24 47 浏览
追月夜, 有什麽好節目? 追得咁辛苦, 不如坐底和小朋友親子遊戲。遊戲沒什麽大不了, 只是玩真實版家家酒在爭鮮買了盒三文魚卷給小朋友, 他們非常興奮因為卷是要自己包紫菜的, 紫菜依然是脆脆的(畢竟已是晚上九時許), 飯硬及乾了点, 但三文魚條依然粗及油光滿面(我依然好curious, 點解要將三文魚做吳剛師傅???) 難到吳剛師傅就是爭鮮的大老闆????咬一口,依然有三文魚味, 可惜並不是鮮味這次紫菜才是冠軍

遊戲沒什麽大不了, 只是玩真實版家家酒

在爭鮮買了盒三文魚卷給小朋友, 他們非常興奮

咬一口,依然有三文魚味, 可惜並不是鮮味

這次紫菜才是冠軍
1st step
2nd step
3rd step
大S的製成品
小O的製成品
2010-09-23
外卖自取
$15 (宵夜)
2010-09-15 35 浏览
女友人T早前約我尋晚(14-9-2010 Tue)預先慶祝我o既生日晚飯,由於想畀相佢睇同埋睇返佢o既結婚相,我就提議上佢屋企叫Pizza Hut外賣食,我男友又話要o黎,佢提議食壽司.經過商議後,決定壽司+Pizza.男友請纓o係呢o度買壽司上T屋企,咁好啦.佢用o左$96.00買三盒壽司(見相),詳細有咩o野唔講喇,只講我o地食o左o既評價.1. 海膽壽司顏色幾靚,但有陣味,唔係咁好.正常冇乜問題o既有:2-3. 生帶子壽司,蟹子壽司,古怪創意o既有:4. 肉鬆壽司冇諗過肉鬆都可以做壽司,奇.5. o係什錦(熟)餐盒右下角o個款似係蜆肉o既壽司睇個樣似辣,我夾一粒o黎試吓,味道似韓國泡菜o個種味,唔太辣,不過我唔食,最後由男友食o左.我好似就只係食咁多,其他由男友同T消滅.其實咁o既價錢唔可以要求太高吧.

1. 海膽壽司
顏色幾靚,但有陣味,唔係咁好.

正常冇乜問題o既有:
2-3. 生帶子壽司,蟹子壽司,

古怪創意o既有:
4. 肉鬆壽司
冇諗過肉鬆都可以做壽司,奇.

5. o係什錦(熟)餐盒右下角o個款似係蜆肉o既壽司

我好似就只係食咁多,其他由男友同T消滅.

其實咁o既價錢唔可以要求太高吧.
好多壽司
2010-09-14
外卖自取
$32.00 (晚餐)
庆祝纪念
生日
2010-07-22 25 浏览
三文魚親子井$35, 好多料好豐富!!!D三文魚雖然唔係厚切, 但好肥美, 有5, 6塊三文魚子有十幾粒, 一咬魚油bit曬出來好正有3塊希靈魚, d春同魚肉既比例有d問題(春係魚ge 8倍), 仲有d腥呢仲有中華沙律, 櫻花蝦(太甜了), 蛋絲, 有d不知名ge魚(又係甜甜地)食完好飽………可以食日本野做dinner $35好抵ar .
三文魚親子井
$35, 好多料好豐富!!!
D三文魚雖然唔係厚切, 但好肥美, 有5, 6塊
三文魚子有十幾粒, 一咬魚油bit曬出來好正

3 分钟 (外卖自取)
2010-07-20 80 浏览
自從上年在明將破完地獄之後,心裏面有個疑問:究竟還有什麼地方,水準比明將更差.早在多月前,見到在葵芳地鐵站外,有一間外賣壽司店,在黃金時間永遠大排長龍,名字叫"爭鮮".個個顧客圍住個壽司櫃,爭先買壽司.$3一件,差不多比超市更平.因為身處的位置優越,無論坐地車,抑或去坐巴士,一定會路過此地.加上價錢平之緣故,所以大收旺場,不無道理.熱鬧過後,是夜在地鐵站外,見到店員企在出口位,一路repeat再repeat地大叫著:$3一件壽司,生意難撈.好像當年好景賣四仔的大叔,不斷用低迴而帶有磁性的聲線,說著:喂,四樓有四級.....雖然此招夠老土,但很管用,試上上youtube看看莫華倫的自家烏冬惡搞版廣告吧,無論直線又好,曲線又好,已收到宣傳之效.一鼓作氣走到壽司櫃面前,件件壽司死氣沉沉,與喪屍沒兩樣,也在半露天之狀態下擺放,你去超市買散件壽司,也會提供個夾比你,但此間爭鮮外帶壽司,一律要用手拿!衛生程度令人咋舌.雖然各款壽司也用包裝紙,膠盒等蓋著,實際上形同虛設,人人都用手左揀右揀,誰會知道眼前的壽司,上一手比什麼人碰過?當然,既然入鄉,就要隨俗,人拿我又拿,一下子拿了四件,再以$38價錢,

當然,既然入鄉,就要隨俗,人拿我又拿,一下子拿了四件,再以$38價錢,買下一盒六件裝,有海膽,帶子,三文魚子的壽司.加埋總共$50,比去明將任吃的,還要貴$2.

嘩,比人聽到$38六件壽司,又海膽又帶子又三文魚子,有沒有咁大隻蛤蟆隨街跳?先說四件$3貨色壽司,既然要試真味,怎不能缺少三文魚?另外亦有魶魚,蟹子{實際上是飛魚子}甜蝦.三文魚身是正常厚度,既沒有明將的鬼斧神功,將三文魚切到比人情紙咁薄,亦沒有元朗式的厚切.三文魚身夠濕潤,似是擺放多時,出晒水之感覺.一吃下去,沒有味道,再吃壽司飯,質感好實,同刺身一樣,也是近乎沒有味道,近乎吃白飯.估不到明將的甜蝦也有知音人,爭鮮用的甜蝦,又是同明將的一樣細小.味道當然得啖笑.另外的蟹子壽司,紫菜好比濕紙巾,蟹子味如塑膠,連埋包裝紙的殘留氣味,說其是"包膠壽司",也不為過.最後的魶魚壽司,也逃不過沒有味道之一環.

一打開$38六件裝壽司,當我細心聞件海膽壽司,一陣酸縮的尿臭味,隨之而出.洗濕個頭,唯有頂硬上.帶子本身同三文魚相反,後者油光滿面,前者就乾得如龜裂,入口又是沒有味道,三文魚子多的是,看似份量十足,一夾之下,好像葡萄般黐埋一舊,味道酸酸縮縮得來,又一味死鹹.真有點懷疑,這些是否人造色素整出來的化學品?

最後到戲肉海膽,未吃個心涼了一截,唯有不斷催眠自己:幻覺黎架乍...幻覺黎架乍....當成件海膽壽司放入口,不得了!首先衝出一陣尿味,咀嚼之下更越吃越苦,最後吞下之後,更產生一陣刺鼻的化學氣味.繼上年明將紅豆壽司一役之後,造就了另一次"三差激".

$38有海膽,有帶子,有三文魚子丫拿?同你在老蘭企足成晚,有個有前有後的女生來搭舢,姣婆遇著脂粉客,當一除衫,車!原來裝假狗,一樣地吹到啤一聲,問你怕未?

台灣曾經比日本仔管過,不知道此店的老闆,是否痛恨昔日殖民式管治之屈辱,便將壽司扭曲成如此樣子?一面報復,一面又搵錢,實行又食又拎,條數的確計得幾準.

近期某個親台之會員,大罵持相反意見者為存在政治意圖,這只是一廂情願之想法,我們未去到這樣深層次,只是將吃後感老老實實報導,絕不含任何政治企圖.或許那些台灣佬,太高估香港人了,其實好多香港人,也是政治冷感的,哈哈.

潮文不妨一睇再睇 - 明將破地獄:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2026340
安全措施如虛設
$38丫拿?!
呢抽係咩野黎?
2010-06-14 42 浏览
星期天的爭鮮, 一如以往, 人流不絕.家人又是三文鮮親子丼飯, 其實我覺得和當初剛開幕時比較, 是少了很多三文魚! 可能真是開幕作招徠吧$35我的三文魚拼盤, 一半鮮三文魚, 一半煙煙那種.各具風味, 煙的有香氣及脆邊, 鮮的鮮美.10件只是$28, 抵!吃八爪魚含賭博成分, 因為同一價錢, 有時很多有時很少.是經常光顧的原因!
星期天的爭鮮, 一如以往, 人流不絕.

我的三文魚拼盤, 一半鮮三文魚, 一半煙煙那種.
各具風味,
煙的有香氣及脆邊,
鮮的鮮美.
10件只是$28, 抵!
吃八爪魚含賭博成分, 因為同一價錢, 有時很多有時很少.

是經常光顧的原因!
2010-06-14 20 浏览
其實平時個個星期都會買10蚊合中華沙律食,一直都覺得幾好食今次想獎勵自己,於是就買左合帶子刺身,本來都諗住係想食帶子架咋,冇話係想食好食ge 帶子而且25蚊合有咁多塊應該都麻麻啦點知一食,又幾好食wor!!記得早2個星期去旺角夏x食過帶子壽司係唔新鮮好難食的呢到仲好食過夏x...仲要平好多真係有驚喜下次再試下其他野先
其實平時個個星期都會買10蚊合中華沙律食,一直都覺得幾好食

今次想獎勵自己,於是就買左合帶子刺身,
本來都諗住係想食帶子架咋,冇話係想食好食ge 帶子
而且25蚊合有咁多塊應該都麻麻啦
點知一食,又幾好食wor!!
記得早2個星期去旺角夏x食過帶子壽司係唔新鮮好難食的
呢到仲好食過夏x...仲要平好多
真係有驚喜

下次再試下其他野先
2010-06-09 16 浏览
每次經過葵芳地鐵站外的爭鮮,都會忍唔住行埋去望下,今日..為左我慶祝我見得成工..決定買番盒壽司返屋企食..慶祝一番!!今次買左一盒花之戀..$39..其實我都o係度買左幾次壽司喇..次次都係買盒裝壽司..總覺得盒裝壽司比獨立包裝壽司新鮮同靚d..花之戀..係我至愛之一..$39有六件食已經比出面平..而且三文魚食得出係新鮮,飯又唔係太硬身,(我唔鍾意食d壽司飯太硬身,可能因此令到我唔鍾意食獨立包裝壽司~)買到返屋企..我已經一個人一口氣食哂6年,大飽口福,食完都覺得好抵食~^o^~知道荃灣都開左間爭鮮可以堂食,暫時未試過,只係每次行過都見到勁多人排隊..令我卻步喇..都係買住外賣返屋企食舒服d~花之戀..係我推介之一..同埋佢d三文魚系列都唔錯,都抵食,但記住係盒裝唔係獨立包裝呀!!
每次經過葵芳地鐵站外的爭鮮,都會忍唔住行埋去望下,

今次買左一盒花之戀..$39..
其實我都o係度買左幾次壽司喇..次次都係買盒裝壽司..
總覺得盒裝壽司比獨立包裝壽司新鮮同靚d..
花之戀..係我至愛之一..$39有六件食已經比出面平..
而且三文魚食得出係新鮮,飯又唔係太硬身,
買到返屋企..我已經一個人一口氣食哂6年,大飽口福,
食完都覺得好抵食~^o^~

知道荃灣都開左間爭鮮可以堂食,暫時未試過,
只係每次行過都見到勁多人排隊..令我卻步喇..
都係買住外賣返屋企食舒服d~

花之戀..係我推介之一..
2010-06-07
  • 三文魚系列壽司
2010-05-25 98 浏览
外帶壽司呢種潮流.我個人覺得..90年代時最盛行...當時壽司店仲末流行,時代變.人同事.潮流都會變...壽司店開到四周都有.外帶壽司風氣減卻.... 各食家係食的方面知識都比我廣,看到食家的文章...知道呢間爭鮮外帶壽司是台灣傳入.令我有興趣試下台灣同日本壽司的分別... 第一個分別.日本壽司價錢貴幾倍.第二個分別日本壽司...新鮮的,個種鮮味令人回味無窮....台灣壽司...3元一件吸引人客...任選...味道又如何.....飯....有少許散開.....無酸味..正常的....三文魚尚算新鮮...顏色淡...沒有味道的....甜蝦味道...都係沒有...不過質地好爽...不會似其他平價壽司肉質梅.所以合格....計我食過的3元壽司......呢間俾我的感覺係喜出望外的.......
飯....有少許散開.....無酸味..正常的....
三文魚尚算新鮮...顏色淡...沒有味道的....
台灣芥辣