2019-06-29 24 浏览
是次點了一個二人餐。是日餐湯煙三文魚凱撒沙律沙律菜新鮮爽脆,配上芝士碎,咸香惹味,醬汁份量足以包裹每條蔬菜,煙三文魚熏香鮮美。西班牙烤魚相當吸睛奪目,醬汁酸酸甜甜,帶有微辣,份量很多,有足足兩條魚。煙肉荔枝串煙肉包著香甜的荔枝,外脆內軟,甜中帶鹹,果汁豐富,相當不錯。牛舌燒得剛剛好,不會太韌,爽口彈牙,油脂豐富。燒大啡菇上面灑上木魚,上桌時不停揮舞,十分有趣。鹽燒雞翅膀燒得香脆可口,雞皮脆卜卜,好吃。
是次點了一個二人餐。

是日餐湯
煙三文魚凱撒沙律
沙律菜新鮮爽脆,配上芝士碎,咸香惹味,
醬汁份量足以包裹每條蔬菜,煙三文魚熏香鮮美。

西班牙烤魚
煙肉荔枝串

牛舌
燒得剛剛好,不會太韌,爽口彈牙,油脂豐富。

燒大啡菇
上面灑上木魚,上桌時不停揮舞,十分有趣。

鹽燒雞翅膀
燒得香脆可口,雞皮脆卜卜,好吃。
2019-06-24 23 浏览
同朋友shopping完,去左商廈樓上晚飯。上左5樓珍味食堂,可能好大雨關係,所以今日都少人等位。我地點左個2人套餐,有餐湯,沙律,串燒同主菜。特式餐湯係羅宋湯,沙律係煙三文魚海撒沙律,煙三文魚有2件,沙律菜都新鮮,仲有煙肉碎,芝士,麵包粒。串燒拼盤有鹽燒雞翼,牛舌,大啡菇,荔枝煙肉串。黑椒牛舌好惹味。平時金菇肥牛卷食得多,但荔枝就真係未試過,好有荔枝味,幾特別。好細心,大啡菇已經切開,方便進食。至於鹽燒雞翼有2隻,燒得好香口。最後到主菜,每碟羊架有3件,羊架唔太騷,岩哂朋友。羊架煮得岩岩好,7成,肉質好淋,識食應該用手食,更有風味。配菜有沙律菜,薯角,茄子,翠玉瓜,蕃茄仔。羊架可以選擇點芥茉醬同薄荷醬。侍應好細心,見我地碟都載滿骨,主動過黎幫我地換碟。最後我地加點柑桔檸檬蜜,食飽仲可以傾下計。

我地點左個2人套餐,有餐湯,沙律,串燒同主菜。
特式餐湯  /  煙三文魚海撒沙律
串燒拼盤
法式寶雲酥焗羊架
柑桔檸檬蜜
特式餐湯  /  煙三文魚海撒沙律
串燒拼盤
法式寶雲酥焗羊架
2019-06-22 412 浏览
尖沙咀好多特別嘅美食㗎!轉個彎或者上樓就有好幾間食肆喇,今日又來開尖沙咀,梗係又去搵食嘅地方啦!我哋就揀咗"真味食堂" 地方優雅清靜,而且仲有露台添👍不過我都係鍾意坐埋一個角落度食飯,咁又可以享受二人世界又好似自成一角咁😂侍應非常有禮貌介紹菜單,原來呢度惠顧任何酒類飲品,可有半價優惠呢!不過我係唔飲酒㗎!但係侍應又好熱情地介紹日本sake,話都唔係好濃味,於是仲有四款嘅sake介紹,好啦破少少例😂叫咗一壺荔枝sake🍶當然啦我都係試一兩滴嘅啫,便加大量冰落去,味道好清新甜味而且好香嘅荔枝味添,我又覺得自己進步咗少少啦!😂咁話明有半價優惠我哋都唔客氣,就叫咗蒜蓉燒扇貝,袐燒鮑魚仔,蒜蓉煙肉燒青口。晚餐是大蝦卡邦尼意粉,西班牙海鮮pizza,仲叫咗老公鍾意食嘅香燒羊架肉和煙三文魚雜菜捲配日式芝麻醬沙律菜,真係好多嘢食呀😂😂咁就等我逐一介紹下啦😍✨✨✨✨荔枝清酒好香荔枝味🍹 大蝦卡邦尼意粉$98卡邦尼配軟硬適中意粉入口啱啱好煙三文魚雜菜捲配日式芝麻醬沙律 中間是爽脆嘅青瓜入口索索聲黑毛豬配青瓜多士 食落口感好特別半價優惠西班牙海鮮薄餅$118食落口原來都幾辣下 飲淡荔枝清酒就唔怕啦 繼續食多
✨✨✨✨

西班牙海鮮薄餅$118
食落口原來都幾辣下
飲淡荔枝清酒就唔怕啦
繼續食多件

香燒羊架肉$88(2件)

原來配薄荷醬料係一絕㗎

• 大蝦卡邦尼意粉
  • 秘燒鮑魚仔
  • 香燒羊架肉
2019-06-21 46 浏览
同朋友行尖沙咀,朋友話好耐冇食串燒。咁岩行過厚福街見到呢間餐廳,好似唔錯,便決定一試。我們3人行叫了2人餐和小量串燒,已經食到好飽先來了沙律和餐湯,分別是三文魚凱撒沙律和羅宋湯,沙律菜十分爽脆,好新鮮,煙三文魚味道還不錯蟹籽芝士蛋卷蛋卷唔會過熟,入口好滑,咬落有蛋汁流出,再加埋有流心芝士,非常好食,喜愛食芝士既你,一定要試試酥炸雞軟骨呢碟雞軟骨有D特別,有wasabi 味,食落又幾過癮,會食唔停口呢!煙肉荔枝卷燒脆左既煙肉,包住甜甜的荔枝,這個配搭不錯好食呢。串燒牛舌燒得剛剛好,不會太韌,好爽口!黑豚肉露荀卷薄薄的豚肉片包着蘆筍,配搭清爽,保留蘆筍脆嫩的口感,加上燒汁,鹹香惹味!汁燒牛柳粒好重牛味,非常juicy!羊架沒有太多肥膏,所以羊肉不羶,而且軟淋入味,熟度剛剛好,極力推薦最後附上甜品-焦糖燉蛋蛋香味濃,質感軟綿,像豆腐般軟嫩

蟹籽芝士蛋卷

炸雞軟骨

煙肉荔枝卷
燒脆左既煙肉,包住甜甜的荔枝,這個配搭不錯好食呢。

串燒牛舌
燒得剛剛好,不會太韌,好爽口!

黑豚肉露荀卷

汁燒牛柳粒
好重牛味,非常juicy!

最後附上甜品-焦糖燉蛋
蛋香味濃,質感軟綿,像豆腐般軟嫩
2019-06-17
  • 煙肉荔枝卷
  • 蟹籽芝士蛋卷
  • 黑豚肉露荀卷
  • 汁燒牛柳粒
  • 羊架
2019-06-19 42 浏览
放工跟姊妹吹吹水,揾到嚟珍味食堂食下串燒!星期五晚非常full,好彩有位咋裝修簡約富日本風,有室內室外座位,環境相當舒適餐牌選擇十分豐富,除咗日式串燒、煮物,仲有西式料理,同時提供不同的酒品夏威夷薄餅的餅底外脆內鬆軟,饀料豐富,有大量菠蘿和火腿粒。串燒必食和牛粒,焦香可口,口感爽而不韌!露荀豚肉串同樣出色,難怪每枱都有點咁濟雞軟骨粒粒都是軟骨,絕不偷工減料,加點七味粉更惹味!鹽燒雞翼燒至皮脆肉嫩,仍有肉汁不會過火鹽燒鯖魚,魚肉非常嫩滑,怕腥可以加啲檸檬汁!整體cp值很高

裝修簡約富日本風,有室內室外座位,環境相當舒適

夏威夷薄餅的餅底外脆內鬆軟,饀料豐富,有大量菠蘿和火腿粒。

鹽燒鯖魚,魚肉非常嫩滑,怕腥可以加啲檸檬汁!

整體cp值很高
  • 鹽燒鯖魚
  • 雞軟骨
2019-06-19 22 浏览
朋友不知不覺又多了一位新成員,所以朋友也邀請了我們一同前往慶祝。這次朋友選擇了一家餐廳坐立於尖沙咀,地利十分方便的。餐廳主打多國菜,以西式及日式為主。餐廳更有電子落單服務,方便快捷,這就是走上時代與科技接軌的大進步。朋友安排了西班牙特式烤乳豬多士($78), 真的充滿西班牙的情懷,最高興的還考慮到乳豬的丁點油膩,中間配搭沙律,令我眼前一亮。鰻魚玉子燒($98), 本來還有點擔心,沒想到如此簡單的料理,也有如此驚喜的感覺,玉子香滑不在話下,內裏加入鰻魚及芝士,口感層次更加豐富,味道配搭起來更加出眾,相信這定必是餐廳的皇牌美食。提子梳打($28), 正常的飲品,涼浸浸的感覺,提子味豐富。談天說地的時間過得真快,不知不覺又過了兩小時。

談天說地的時間過得真快,不知不覺又過了兩小時。
2019-06-19 15 浏览
第一次到珍味食堂,慶祝我和另一半的兩週年紀念日,訂座了 7/6 星期五晚 6:30,一入門口看見工作人員的友善招待,他安排我們坐到一張室內四人枱,地方非常寬敞。是晚端午節,也比較旺場。我們先 order 了 1664 和 Asahi 啤酒,是晚 order 酒精飲品主菜單會有半價優惠,十分抵食。我們先後叫了蒜香燒龍蝦、雜菌巴馬火腿薄餅、炸蟹餅,誠意推介蒜香燒龍蝦,鮮味大隻又多汁,薄餅的芝士非常香,蟹餅足料,我和另一半吃得非常滿足。我們還叫了甜品 Opera 和士多啤梨奶凍,Opera 味道好夠,老闆還主動幫我們拍照留念!滿分的一個晚上!
2019-06-07
庆祝纪念
纪念日
  • 蒜香燒龍蝦
2019-06-18 33 浏览
同朋友係尖沙咀想食日本野,厚福街好多野食,的地決定上樓食!都幾大,仲有外邊。玉子燒-煙肉 $88王子好滑身又厚切,入面夾住煙肉同芝士,好邪惡!個又好好食。海鮮大阪燒 $198半價因為叫一杯啤酒可以半價食,所以叫左杯1664。大阪燒好多尤魚,好軟軟的。大阪燒好厚身,燒汁都木魚都爆多。牛舌串$48有三片厚切,燒得岩岩好,唔會un西班牙海鮮飯 $148份量多而且好足料!有蜆肉,大蝦同魷魚爽口,醬汁越食越開胃,可以二個人share。
同朋友係尖沙咀想食日本野,厚福街好多野食,的地決定上樓食!

都幾大,仲有外邊。

玉子燒-煙肉 $88

王子好滑身又厚切,入面夾住煙肉同芝士,好邪惡!個又好好食。

海鮮大阪燒 $198半價

因為叫一杯啤酒可以半價食,所以叫左杯1664。
大阪燒好多尤魚,好軟軟的。大阪燒好厚身,燒汁都木魚都爆多。

牛舌串$48

有三片厚切,燒得岩岩好,唔會un

西班牙海鮮飯 $148

2019-06-13 329 浏览
落雨天,放工同朋友到了尖沙咀厚福街珍味食堂食晚飯入到去點菜其中有部份食品點酒類飲品可以半價優惠所以朋友點了杯1664而我就點了巨峰提子梳打巨峰提子梳打-唔算太甜,都唔錯蒜蓉燒扇貝,秘汁燒鮑魚仔新鮮好味道,海鮮最緊要係夠鮮黑松露炒野菌-非常香黑松露味道,再帶起菇味夏威夷薄餅-餅薄身得來又香口又夠脆荔枝煙肉串-煙肉本身已經夠香口,荔枝清甜配合起來不俗鹽燒雞翼-又唔會燶又香雞翼味法式焦糖燉蛋-蛋面上面有燒到好香的糖漿,蛋都幾香蛋味心太軟-心入面朱古力夠香口
落雨天,放工同朋友到了尖沙咀厚福街珍味食堂食晚飯
入到去點菜

其中有部份食品點酒類飲品可以半價優惠
所以朋友點了杯1664
而我就點了巨峰提子梳打
巨峰提子梳打
巨峰提子梳打-唔算太甜,都唔錯
蒜蓉燒扇貝,秘汁燒鮑魚仔
新鮮好味道,海鮮最緊要係夠鮮

黑松露炒野菌

黑松露炒野菌-非常香黑松露味道,再帶起菇味
夏威夷薄餅-餅薄身得來又香口又夠脆
荔枝煙肉串
荔枝煙肉串-煙肉本身已經夠香口,荔枝清甜配合起來不俗
鹽燒雞翼
鹽燒雞翼-又唔會燶又香雞翼味
法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋-蛋面上面有燒到好香的糖漿,蛋都幾香蛋味
心太軟-心入面朱古力夠香口
2019-06-11
鹽燒雞翼
  • 秘汁燒鮑魚仔
2019-06-12 52 浏览
今日同朋友好耐無見所以約左去尖沙咀珍味食堂食飯傾下計好快就安排好座位叫酒類飲品可以半價優惠食咁即時叫杯1664先,加巨峰提子梳打之後仲有蒜蓉燒扇貝,夏威夷薄餅,黑松露炒野菌,秘汁燒鮑魚仔,荔枝煙肉串,鹽燒雞翼1664-飲返杯啤酒爽下先巨峰提子梳打-都唔錯蒜蓉燒扇貝-幾鮮味,連埋蒜蓉都真係好正秘汁燒鮑魚仔-口感好好,都好鮮味夏威夷薄餅-餅好脆,幾好食黑松露炒野菌-好香黑松露味,菇都好香口荔枝煙肉串-煙肉夠香又唔會好肥膩,荔枝都夠晒甜鹽燒雞翼-好香口好味道之後食埋個甜品心太軟,法式焦糖燉蛋法式焦糖燉蛋-唔算好甜心太軟-唔算好甜都好好食,大滿足
今日同朋友好耐無見所以約左去尖沙咀珍味食堂食飯傾下計
好快就安排好座位

叫酒類飲品可以半價優惠食
咁即時叫杯1664先,加巨峰提子梳打
1664-飲返杯啤酒爽下先
巨峰提子梳打-都唔錯
蒜蓉燒扇貝
蒜蓉燒扇貝-幾鮮味,連埋蒜蓉都真係好正
秘汁燒鮑魚仔-口感好好,都好鮮味
夏威夷薄餅
夏威夷薄餅-餅好脆,幾好食
黑松露炒野菌
黑松露炒野菌-好香黑松露味,菇都好香口
荔枝煙肉串
荔枝煙肉串-煙肉夠香又唔會好肥膩,荔枝都夠晒甜
鹽燒雞翼-好香口好味道
之後食埋個甜品
心太軟,法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋-唔算好甜
心太軟
心太軟-唔算好甜都好好食,大滿足
2019-06-11
蒜蓉燒扇貝
2019-06-10 75 浏览
朋友話尖沙咀有間食食串燒的地方夠靜,食物好食,所以帶左我去,但去到原來轉左名,大家都無乜所謂,所以照入去試。一入座,店員先解釋什麼會所條例,所以要先入做會員,之後仲會有promotion同會員之夜,有遊戲玩,只需要填好基本的資料。芝士年糕,一客3個,軟淋淋,芝士香滑,真的是很不錯的小食。西班牙特色烤乳豬多士,聽講乳豬係買返黎廚房師博自己燒,好香口,好有特色,值得一試。香燒羊架肉,揀左一份兩件,仲有得揀一件辣一件唔辣,好熱好香口,肉質淋易咬開,羊味香唔羶!

芝士年糕,一客3個,軟淋淋,芝士香滑,真的是很不錯的小食。
2019-05-29
2019-06-10 23 浏览
一人食飯總有點困難, 除了粉麵還是粉麵; 在厚福街走了個圈, 在平時不太起眼的商廈門前, 看到了這間串燒店的招牌, 雖然時間實在有點早, 不過不就正好一個人去填肚嗎?剛好六時營業, 變成一人包場 原來除了串燒外, 還有不少的其他選擇, 連海鮮西餐意粉等亦一應俱全令人流口水的串燒最近的 promotion, 不少海鮮串燒有半價, 抵食怕花多眼亂的, 就有套餐選擇有半價當然不放過, 叫了最愛的蟶子, 一隻碟的長度大小, 還有厚厚的肉身, 咬下去帶海水味道, 即燒的果然夠鮮甜沒有過多的蒜蓉才吃到鮮味, 足見海鮮的新鮮店員說今天的牛柳不錯, 也另外叫了最喜愛的荔枝烟肉串雖然略略燒過, 顆顆荔枝還是很 juicy, 加上烟肉的油脂, 好好吃秘汁牛柳燒 - 一向吃的牛串都總是偏乾, 今晚吃的卻能將肉汁鎖住, 加上店子的秘汁, 變得更加惹味, 比較喜歡這種 juicy的味道打開 menu又色心起, 忍不住叫了芝士鰻魚玉子燒剛上桌時還沒有什麼, 一切開便見芝士湧出而且芝士還在半溶狀態, 加上味濃的鰻魚, 好吃得打冷震幾種不同種類食物都有高水準, 原先還想叫客家店製的心太軟, 可惜時間太早未及趕製; 好
剛好六時營業, 變成一人包場
令人流口水的串燒
最近的 promotion, 不少海鮮串燒有半價, 抵食
怕花多眼亂的, 就有套餐選擇
沒有過多的蒜蓉才吃到鮮味, 足見海鮮的新鮮
店員說今天的牛柳不錯, 也另外叫了最喜愛的荔枝烟肉串
打開 menu又色心起, 忍不住叫了芝士鰻魚玉子燒
剛上桌時還沒有什麼, 一切開便見芝士湧出
而且芝士還在半溶狀態, 加上味濃的鰻魚, 好吃得打冷震
幾種不同種類食物都有高水準, 原先還想叫客家店製的心太軟, 可惜時間太早未及趕製; 好客的店員居然給我送來提子啫哩一杯, 好窩心!
離開時才見到原來這裡有平台, 地方額寬敞, 如果要包場會是個好選擇的地方
原本只是撞彩數, 想不到就撞上不起眼商廈上的好味道
  • 芝士鰻魚玉子燒
  • 荔枝烟肉串
  • 秘汁牛柳燒
  • 蒜蓉燒蟶子
2019-06-07 85 浏览
端午節出去食飯,走入厚福街見到有間樓上餐廳,好似幾有特式,入去看看是一間多國菜,坐低我地就樣樣試下。首先叫左一系列日式小食,口味標準好食,可能個人喜好,最鍾意係栗米,另外有個冰燒波羅,原來係凍食,甜蜜冰涼,之後再上算係港式燒海鮮,呢個飲酒有半價既海鮮燒餐,本來期唔大,因為半價系列,但一入口,絕無欺場,海鮮既野入口即知,忍不住再來客,尢其是燒蟶子,必食。終於到主菜..法式保雲酥羊架,肉汁四濺,他的嫩滑程度真讓我以為去左高級的法國餐廳,珍味食堂真是值得再來。
原條燒栗米
蟹籽𧎚多士
燒海鮮蟶子
黑松露玉子燒
2019-06-05 68 浏览
珍味食堂,那一夜,送我到味覺的天堂,三次之多。燒生蠔、燒扇貝和汁燒鮑魚仔,自製一人前三昧真火。生蠔和扇貝新鮮多汁,火喉剛好,保留食材口感。鮑魚仔外爽內稔,微甜燒汁,極度銷魂。醬汁露筍燒豚肉,三條嫰口露筍被稔滑豚肉所擁抱,在爐火中水乳交融,最後被特製醬汁360度密封。放在嘴裡,盡情一咬,露筍無渣,豚肉無暇,混和醬汁,第一次升天,無花無假。秘汁粟一燒,絕對驚喜!秘製醬汁在燒粟米過程中慢慢滲透進粟米芯內。燒烤火喉驚為天人,微焦香牽引食慾,且沒有燒透整個粟米芯,不但保留了粟米本身的水份,也保留了菜蔬本身清甜。不試不算到過珍味。燒淮山更加精彩絕倫,外皮燒得微焦脆口,卻封鎖住淮山應有的水份和口感。咬下去,淮山清香被醬汁吊起,質感鬆化而不會一口粉。抵讚!食到燒年糕,從朋友身上學懂兩個字:「軟糯」!好一句軟糯,勝過千言萬語。最最最喜出望外的,再三echo的,竟然是一味荔枝燒煙肉。煙肉捲住荔枝肉,在烈焰中彼此黏連。師傅火喉老到,兩者剩餘的水份恰到好處。煙肉仍有彈性,荔枝的糖份高度濃縮。然後一啖一粒,荔枝被咬破之時,糖汁溢滿口腔,與仍富有彈性的煙肉渾然天成,在甜與鹹,軟和硬之間造成了極細緻的平衡,第二次升
珍味食堂,那一夜,送我到味覺的天堂,三次之多。

最最最喜出望外的,再三echo的,竟然是一味荔枝燒煙肉。煙肉捲住荔枝肉,在烈焰中彼此黏連。師傅火喉老到,兩者剩餘的水份恰到好處。煙肉仍有彈性,荔枝的糖份高度濃縮。然後一啖一粒,荔枝被咬破之時,糖汁溢滿口腔,與仍富有彈性的煙肉渾然天成,在甜與鹹,軟和硬之間造成了極細緻的平衡,第二次升天。重要事情講三次:襯熱食!襯熱食!襯熱食!

一味黑松露磨菇玉子燒。黑松露的霸道,結合功夫細膩精緻的玉子燒,以為不過如此。誰不知切開玉子燒,裡面熱熔流溏的芝士傾瀉而出。味蕾即時被黑松露、蛋香和芝士佔據,味道鼎足三腳而立,互相輝映,正。

一個南瓜,是,是一個完整南瓜!南瓜焗飯,白汁飯焗得細軟香滑,南瓜內瓜肉豐滿,清甜軟稔。小心挖出南瓜肉,混和焗飯再食,濃和淡對比強烈,把一餐晚飯帶進飽足的高潮。

甜品,不枉我開動了另一個胃!冰花燒菠蘿壓軸登場!新鮮嫰口靚菠蘿,以微微爐火燒烤後再冷藏,望上去,菠蘿面被一層冰花封住,賣相微妙。吃下冰涼清甜,平時不吃菠蘿的我就這樣第三次升天了。

食物質量剛剛好,燒海鮮、燒物、佐品以至主食,應有盡有,雖然說:今時今日咁嘅服務態度係應該。不過,細意品嚐,方知每道菜都是滿滿的心思和功夫。

當晚,我和一班好友邊談邊吃,邊吃邊high,好友都說我natural high,難怪,好久好久,沒吃得那麼盡興,沒談得那麼開懷。是的,珍味食堂給我三次升天,夫復何求?
用餐优惠
試食活動
2019-06-03 62 浏览
剛走入食堂,舒服嘅環境讓人親切,放著柔洋的音樂。對於剛放工嘅人絕對是一享受。由於未太肚餓,叫了客德國腸拼盤及鷄軟骨,和老公邊吹水邊食,小點香口好味。後來經過介紹,叫了一客法式保雲酥焗羊架,一客海鮮pizza,和日式串燒拼盤。羊架不但好味,入口內軟外脆。而且伴菜都是很新鮮嘅飛機菜,正! 拼盤中包括有串燒牛舌,串燒雞翼,又有茘枝煙肉串,還有海鮮pizza都是非常美味。好食。當中茘枝煙肉串口感很好,咸中帶甜,非常有趣。