2016-09-19 664 浏览
夜晚9點幾放工、肚餓又唔知食咩、見呢間海南雞店剛新開(之前係細鋪而家轉左新鋪大好多)、咪諗住食招牌海南雞飯、返到屋企、二分鐘路程!一食唔會再食第二次!講啲雞、皮好厚肉勁少、呢個價錢比4舊雞真係好肉酸、飯有色但無味仲要凍、真係吃兩淡咩胃口都冇、呢個價錢對唔住呢個質素!
2016-08-06 628 浏览
同朋友做完運動已經好夜,好多餐廳都截單!難得呢間收2230!店員仲要好親切招呼我哋入去,店面唔大,茶餐廳格局,食品乜都有!我哋見餐廳以海南雞做賣點,兩個人都點雞飯!食物好快到!古法海南雞飯($45)賣相幾好,雞肉已去骨,皮厚比較肥,雞肉嫩滑!醬汁有兩款,我喜歡泰式橙色醬汁,酸酸地開胃,如果辣啲就更好!拌碟有鹹脆有衣花生,好香口!加點烚椰菜,爽脆正常!蒜香油飯:其實唔太蒜味重!飽滿吸晒油香!味道又唔會好鹹!好味!油菜($15)有白菜仔/生菜,揀了生菜,有豉油/蠔油,揀了豉油,生菜烚得過熟,無咗爽脆口感,好在豉油微鹹!ok!水蜜桃紅茶(加$10)特飲好大杯,茶夠濃夠冰凍!蜜桃味唔假!唔太甜!好味凍檸茶:朋友飲店員好友善,我們食完繼續傾都唔趕,繼續收拾店面!單據清楚!
凍檸茶:朋友飲
店員好友善,我們食完繼續傾都唔趕,繼續收拾店面!單據清楚!
2016-07-22
2016-08-03 409 浏览
雞肉 - 有雞味,肉質尚可,份量也不少飯 - 乾而無味,奇怪的黃色,完全沒有油飯應有的味道和香氣,失敗之作湯 - 有不少味精醬汁 - 辣醬不香不辣,黑醬油味道尚可,但不正宗不會再去了
雞肉 - 有雞味,肉質尚可,份量也不少
湯 - 有不少味精
醬汁 - 辣醬不香不辣,黑醬油味道尚可,但不正宗

不會再去了
2016-08-03
2016-07-26 370 浏览
我—向鐘意食海南雞飯,但係就腳又好食嘅喺我屋企附近得天后果間泰式海南雞,老實講味道好一般價錢又貴,但係我都成日幫襯,哈哈,今日路經北角竟然發現依間珍寶,2人是日晚餐-人一雞飯再叫個咖哩牛腩同油菜做餸都只係135,超值是日餐湯係竹絲雞湯飲得出真材實料雞夠滑,秘制醬好味,咖哩牛腩入哂味又夠淋,油菜大大碟,真心推介
是日餐湯係竹絲雞湯
飲得出真材實料
雞夠滑,秘制醬好味
,咖哩牛腩入哂味又夠淋,油菜大大碟,真心推介
咖哩牛腩
菜心
2016-07-26
咖哩牛腩
菜心
  • 海南雞飯
海南雞飯有四大要點,一雞;二湯(亦是最容易被忽略);三饭;四酱雞,與新加坡文華有得比。湯,非常正宗,可能係香港最正宗的海南雞湯。飯,口感似,但應該因為米種不同,所以跟文華只是似。醬,不一樣。但我個人覺得雞實在太好,不用醬。
雞,與新加坡文華有得比。

湯,非常正宗,可能係香港最正宗的海南雞湯。

飯,口感似,但應該因為米種不同,所以跟文華只是似。

醬,不一樣。但我個人覺得雞實在太好,不用醬。
2016-07-11
午餐
  • 海南雞飯
2016-07-02 311 浏览
不想煮飯的晚上,就到七姊妹道一帶看看有什麼好食,發現這家海南雞飯店人不多,也就試試 (反正附近的餐廳都幾近食過,就只差這間)我們各點了一份「海南雞飯」和「四川海南雞飯」,雞肉很嫩滑,不愛吐骨頭的男友就最欣賞 "無骨"。只是海南雞的雞味不多,「四川版」即是加辣醬版吧,是一般香港人都接受到的小辣程度,辣辣地比較惹味。我們點了兩客雞飯,只來了一份秘制醬料。說是秘制醬料,只是一般的黑醬油、微辣蒜醬,略為太普通。飯偏乾硬,有一絲微弱的椰香,雞油椰香的味道能濃一點就好了。雞飯還跟湯/餐飲,點了一份熱檸水、一份餐湯,外貌平平的餐湯有雞味,反而是最好!擔心唔夠飽,點了一人一條天婦羅炸蝦($8/條)炸粉厚過蝦,蝦只有甜蝦刺身的大小,有被Fake感覺。食物質素普通,不過價錢大眾化,在附近返工都值得lunch食下。
不想煮飯的晚上,就到七姊妹道一帶看看有什麼好食,
海南雞飯
我們各點了一份「海南雞飯」和「四川海南雞飯」,
雞肉很嫩滑,不愛吐骨頭的男友就最欣賞 "無骨"。
海南雞飯
四川海南雞飯
只是海南雞的雞味不多,
我們點了兩客雞飯,只來了一份秘制醬料。
說是秘制醬料,只是一般的黑醬油、微辣蒜醬,略為太普通。
飯偏乾硬,有一絲微弱的椰香,
雞油椰香的味道能濃一點就好了。

雞飯還跟湯/餐飲,
點了一份熱檸水、一份餐湯,
外貌平平的餐湯有雞味,反而是最好!
天婦羅炸蝦
擔心唔夠飽,點了一人一條天婦羅炸蝦($8/條)
炸粉厚過蝦,蝦只有甜蝦刺身的大小,有被Fake感覺。

2016-06-29
四川海南雞飯
2016-06-05 308 浏览
逢星期日,祥發和牛肉面都不開舖,唯有食其他食店,很失望,泰式香烤豬扒和在家煎的無分別。海南雞沒特別,飯又乾又硬!不會食第二次。見隔離叫咗咖哩牛腩,個汁明明係牛腩汁,不是咖哩汁,暈!
2016-06-05
2016-05-22 323 浏览
夜晚祥發太多人,見到呢間就捻住試下,但好失望⋯醬料仲話係秘制,一d都唔好吃,雞又唔算太滑,個湯得半碗,價錢又唔算太抵,附近仲有好多選擇,有得揀都唔會吃佢希望可以改善一下
希望可以改善一下
2016-05-11 388 浏览
下午試咗呢間新開張嘅海南雞叫咗碟海南雞飯。覺得環境舒服濶落似高級西餐廳,但價錢大眾化值得一試!雞肉都很嫩滑,椰油反再多D椰香就更加好了!下次會再入去試試其他食品!
2016-05-07 389 浏览
由多次轉手的 Fine-dining 餐廳, 演變為現在的平民海南雞專門店, 大概想像到這個地理位置的問題。先不說食物, 這裡最大的問題來自人、運作和服務態度, 坐下來下了單, 才聽到旁邊所有顧客怨聲載道, 一些不斷追單, 一些因店員完全不懂答問題而無奈, 而且胡亂收費 (無論飲品和食品均是, 餐牌沒有列得清楚), 連能夠話事的女店主也是「口講口賠」, 加上環境不太衛生, 基本上未吃便知道沒有下一次。海南雞飯 ($45) - 雞肉尚算嫩滑, 味道則正常; 油飯方面, 有色卻無味, 而且質感很硬, 令人失望。這個「雞湯」也不知想怎樣。重覆一次, 不會再有下一次。

這個「雞湯」也不知想怎樣。

重覆一次, 不會再有下一次。
2016-04-20 269 浏览
今天行過見到新開張,去買了兩份海南雞飯外賣,都要等了10分鐘。回到家發覺碗湯蓋已溶了,跌了入湯內,算吧!開飯啦!居然冇醬油、筷子跟,油飯很濕有色但冇味海南雞只有幾件,味道很淡,碗湯冇味跟開水一樣。總結:$45+$1外賣,唔好食。不會再試。
海南雞只有幾件,味道很淡,碗湯冇味跟開水一樣
。總結:$45+$1外賣,唔好食。不會再試。
2016-04-20 222 浏览
老實講 好失望 因為冇誠意本來係睇到朋友分享 推介呢間既香煎三文魚飯所以就黎一試 去到舊舖先知原來搬去新店,而今日係新開張第一日,店員告知今日只得海南雞飯,明天開始先有其他食品供應。雖然有d失望,但唔緊要!既然係海南雞專門店,就試下海南雞。叫左兩碟海南雞飯,跟飲品一杯,另外加左一碟油菜。其實一坐低個時見面隔離枱碟油菜幾靚仔,價錢15蚊又幾大碟,所以就叫左,但碟菜一到 ,份量真係好少,係比隔離枱既少一半份量!咁公平咩?雖然味道幾好,但呢個份量,不能接受!見到隔離枱碟海南雞飯上枱,我見到四件雞肉。我心有不妙,到自己個兩碟黎到,冇錯,加埋八件雞肉。飯量係足夠,味道都幾好,係有d米未煲熟咁,好硬。但只得四件雞肉,當時有種覺得被施捨既感覺(真係多謝哂你) 雞肉部位好似亂執俾你咁,肉唔完整,第一眼望落感覺好差。其實味道係幾好,肉質都好,睇舊舖既食物相都幾好,點解今日會咁?如此冇誠意,的確有d失望。**係我地食緊個時,開始聽到店員話海南雞要等約十分鐘,到我準備埋單,見到隔離枱碟飯好似多返d雞(5件)可能頭先海南雞就用完,可能新舖未準備好,但其實可以準備好先開張。
老實講 好失望 因為冇誠意

本來係睇到朋友分享 推介呢間既香煎三文魚飯

叫左兩碟海南雞飯,跟飲品一杯,另外加左一碟油菜。

2016-04-20