由於cx business class lounge嘅食物真係難食,所以我對其他lounge嘅食物都冇抱咩大期望。啲人成日話呢度嘅魚蛋粉好好食,平日我都冇試但今日我就試吓睇吓係咪真係咁好食。其實食完之後我覺得又冇啲人講到咁好食喎,可能我叫嘅係米粉,所以會冇咁好味,我估應該河粉會好味啲。我仲食咗好多olives, yummy! 呢度雖然選擇唔算多,但係上機前食少少野飲兩杯野都唔錯㗎,仲有生果三文治乳酪飲品俾你帶走都得。
旅行🧳前鬆一鬆,嘆一嘆,SkyTrax票選本年度最佳貴賓室排名第3️⃣位,環亞機場🛫貴賓室🎩 (西翼) - 著名既魚蛋河🐟Lounge🥢 (音: noun廚)前排👦🏻去左菲律賓🇵🇭宿霧工作💼 飛之前🛫走左入環亞機場貴賓室🎩做下「尊貴」既乘客🤵🏻離開香港🇭🇰前梗係要食呢度最出名既港式風味啦😃<🇭🇰魚蛋河🐟>行到最入面既開放式廚房👩🏻‍🍳就會發現遠近馳名既港式名物魚蛋河🎣 湯底本身比較清淡,可以自由添加喜歡既調味料🧂(辣椒🌶️ 炸蒜、蔥花、XO醬)調味🥄 每碗有兩粒魚蛋🐟同2塊魚片頭🎣算係幾彈牙既🦷 唔知點解無左d芽菜😭 不過不失之作,本土情懷搶回不少分數💯<🇭🇰燒賣 & 腸粉>估唔到今次仲有至愛既香港名物燒賣同腸粉添呀😍 腸粉我習慣重甜醬加花生醬🥜咁食😳 而呢度供應既係魚蓉燒賣🤗 正常發揮👍🏻西翼仲可以一邊食野一邊透過玻璃望住咁靚既天空同飛機✈️ Chill到爆🕶 旅行🧳前入黎抖下都係幾唔錯既選擇😎

<🇭🇰魚蛋河🐟>

<🇭🇰燒賣 & 腸粉>

而呢度供應既係魚蓉燒賣🤗 正常發揮👍🏻

2019-08-05
早餐
2019-08-12 600 浏览
機場貴賓室Plaza Premium Lounge嚟過好多次,但因為上機閘口關係,呢個近40號閘口嘅PPL總係”唔就腳”而緣慳一面。因為機場有集會,所以預鬆了時間到達機場,寄行李時仍未有登機閘口,就到了最就腳的1號閘PPL消磨時間⋯Hea了個多小時後,收到通知將會於41號閘口登機。OMG...咪即係40號閘隔離?於是快手收拾轉場。逐之有機會見識吓呢個傳聞話比1號閘口那個好得多嘅PPL了。嚟到一樣都係排長龍。內裏面積大,坐位也多。落地玻璃大窗,環境真係冇得輸😃各式飲料 - 呢度D咖啡都唔錯,夠香一様有豐富嘅醬油吧魚湯魚蛋河 - 湯頭稀淡,有如茶餐廳嘅例湯,不斷溝水比D鹽嗰隻(啱啱去完1號閘口嗰個PPL, 即時對比下反差實在太大)👎唔知係咪姐姐知道個湯唔多掂,所以比咁少?🤔肉丸好味道,調味啱啱好,肉自質結實夠juicy黃金蕃薯🍠烤焗時間剛好,薄薄一層蜜糖舖面簡直錦上添花。西米露嘅狀況同魚蛋河個湯頭一樣,稀淡不斷溝水嗰隻🤦‍♀️自助啤酒機,好似幾得意,有得玩又有得飲。不過我冇試!呢度因為天花及外場都係玻璃關係,太陽普照時係會非常熱,看到有幾枱客枱面都放有手提迷你風扇!如果唔係4x號閘口登機嘅話

逐之有機會見識吓呢個傳聞話比1號閘口那個好得多嘅PPL了。

嚟到一樣都係排長龍。內裏面積大,坐位也多。

落地玻璃大窗,環境真係冇得輸😃
曲奇、糖果

各式飲料 - 呢度D咖啡都唔錯,夠香
各式飲料

一様有豐富嘅醬油吧
醬油吧

魚湯魚蛋河

肉丸好味道,調味啱啱好,肉自質結實夠juicy
肉丸
炒飯、清炒時蔬
蜜桃酥、沙律菜

黃金蕃薯🍠烤焗時間剛好,薄薄一層蜜糖舖面簡直錦上添花。
黃金蕃薯

西米露嘅狀況同魚蛋河個湯頭一樣,稀淡不斷溝水嗰隻🤦‍♀️
香芋西米露

自助啤酒機,好似幾得意,有得玩又有得飲。不過我冇試!
自助啤酒

如果唔係4x號閘口登機嘅話,呢度真係唔使特別嚟!
2019-08-11
午餐
黃金蕃薯
2019-07-06 460 浏览
回台灣之前由於在台灣有辦過美國運通白金卡,因此可以免費進來一次,聽說有兩個貴賓休息室,因為入閘口離這個比較近,就進來這邊吃飯跟休息了。一開始去喝了個柳橙汁跟蘋果汁,還有啤酒但是怕喝多了就沒喝,然後還有香港著名的魚蛋河粉,但是我覺得味道上面就還是一般般而已,就是把肚子填飽的概念,另外還有一些雞蛋麵跟炸雞米花,以及一些時蔬,時蔬還算可以,蠻脆嫩的,炸雞也很有韓式烤雞的味道,雞蛋麵就也是略顯一般。飲料部分還有蘇打水跟維他奶系列的豆奶。也有汽水類的,另外還有玉米濃湯味道也蠻好的,喝了兩碗。平均來說就中規中矩嘍。

平均來說就中規中矩嘍。
2019-07-05
午餐
2019-06-14 412 浏览
上個星期去日本旅行,去旅行之前梗係要用盡信用卡嘅優惠,依家好多信用卡都有得入機場貴賓室,揀咗個近40號閘口上一層樓梯嘅貴賓室,其實之前都嚟過幾次,都知道選擇唔多。不過呢個貴賓室有樣嘢好,就係人比較少,同埋有燒賣食當然唔少得魚蛋河粉等等 總括黎講:唔使錢都可以黎下,要收錢就真係咪搞

不過呢個貴賓室有樣嘢好,就係人比較少,同埋有燒賣食
當然唔少得魚蛋河粉等等

總括黎講:唔使錢都可以黎下,要收錢就真係咪搞
2019-05-26 298 浏览
之前申請左張信用卡,只要事先上網鬥快搶位,而又搶到位嘅,就可以零成本免費入lounge! 咁正嘅嘢,咁啱出差又比我book到喎。所以就算唔係好夠時間,仲要距離我個gate好遠,仲要得返15分鐘時間,我都要黎體驗下,是但食啲嘢先走。但係其實呢度啲食物真係唔多,得啲party food例如腸仔、薯條、薯餅等等。呢度都叫做有個沙律吧仔,算係全場比較豐富嘅一個地方。個魚蛋粉檔真係非常普通。如果要比三百幾入場,我就覺得一啲都唔值。個場其實好嘈,需要休息嘅人其實都未必休息到。

2019-05-09 328 浏览
離港旅行,有時間吃個午餐才上機。這家位於T2閘內的貴賓室空間不小,有一面是用餐空間,另一邊供人休息和充電。選擇挺多的,有啤酒、維他奶、汽水隨便喝。還可以自己製作三明治,可以選擇芝士、吞拿魚、番茄等蔬菜,還有多士爐烤麵包。另外,有沙律吧,各式沙律提供。另外還有花生果仁、餅乾、軟糖、麵包條提供,小食選擇也不少。熟食方面,選擇也令人滿意。有韓國粉絲、烤蕃薯等還有最有名的魚蛋河,點綴一小撮芽菜,湯頭味道很清淡,但勝在魚蛋好吃彈牙,很不錯。

選擇挺多的,有啤酒、維他奶、汽水隨便喝。

另外,有沙律吧,各式沙律提供。

另外還有花生果仁、餅乾、軟糖、麵包條提供,小食選擇也不少。

熟食方面,選擇也令人滿意。

有韓國粉絲、烤蕃薯等

香港機場共有3個環亞的候機室,禁區外1個,禁區內近1號閘口1個,近40號閘口1個,今次買了需要轉機的機票,提早了到機場,所以就去了近40號閘口的那1個候機室。大約5時半,一到達,人頭湧湧,排了近6-7人,等了大約15分鐘,才能入內。Refreshment 的位置 ,已坐滿了,好不容易,才等到1張近邊位的4人枱。(之後發覺休息的位置,其實也坐滿人的,而女洗手間,更需要排隊)人實在是多,工作人員不停的加雪櫃內的飲品,所以雪櫃內的飲品都是室溫,不凍的。最有名的即煮魚蛋粉,也需要等4-5人才有。食物方面,有自助有沙律吧、自助三文治吧 ; 熱食有魚肉燒賣、炒飯、咖哩等 ; 也有原個蘋果、餅乾、糖果等等。不過之前的蛋糕甜品和用保鮮紙包好的三文治則少了很多。總括而言,如果不是信用咭可以免費入內 (所以人實在是很多),應該不會去環亞的候機室,因服務和食物也比以往差了。

魚蛋粉加熱檸水

曲奇餅及綠豆沙
2019-03-28
下午茶
2019-03-25 2373 浏览
「環亞機場貴賓室」非第一次到訪,以往搭廉航、坐晨早機或凌晨機,都會入去食啲嘢先上機,爭取晌機上休息。但以前就多數喺嚟東翼嘅「環亞」(一號客運大樓離港層近1號閘口),但今次嘅大旅行喺凌晨機,一於預早食完嘢上機大覺瞓,就到訪西翼嘅「環亞」(一號客運大樓離港層近40號閘口)。呢個候機室都幾大,間開好多區,但太多遊客就唔太方便周圍影,只喺晌其中一個區域影少少。大家入到嚟都志在喺食番餐,甚少喺話嚟抖吓,所以,仲有咩設施就唔講,一於直接講有咩食。近入門口就有水吧及雪櫃,果汁、汽水、咖啡、紅茶、樽裝水……等等冷熱飲品供應,睇見啲職員密密手補貨,此外,仲有啲生果添。入少少,就晌大雪櫃旁,喺啲曲奇、糖果、三文治同烚蛋。再隔離喺一大堆熱盤,如點心、粉麵、咖喱魚蛋、炒雜菜……等等。最入嘅位置喺開放式廚房,先有一組沙律吧,款式當然唔可以跟平常去酒店食自助餐時比,但三數款夠晒砌一碟出嚟啦,仲有以配件迷你薄餅嘛!另一邊就喺「馳名」港式魚蛋粉及牛丸米,睇見唔少乘客都會整番碗。而調味料就在一旁,自由取用。沙律、薄餅話雖呢餐喺宵夜,但都要食飽飽先嚟上機,因為唔食第一餐飛機餐,真喺要等近十粒鐘後先有第二餐食。先嚟一大碟沙
,此外,仲有啲生果添。
入少少,就晌大雪櫃旁,喺啲曲奇、糖果、三文治同烚蛋。
沙律、薄餅

話雖呢餐喺宵夜,但都要食飽飽先嚟上機,因為唔食第一餐飛機餐,真喺要等近十粒鐘後先有第二餐食。先嚟一大碟沙律開吓胃,有小弟心水嘅紅菜頭,自然食多幾嚿。今次因夜機,咖啡就唔好喇,罐裝凍檸茶配件薄餅,感覺唔錯吖
沙律、薄餅
魚蛋牛丸河

香港人,點都要食番碗港式粉麵填肚,因為打後落嚟兩星期,有錢都未必食得到囉。啲河粉確喺幾滑溜,配多點金蒜、肉燥,寧舍好味。而無論魚蛋、魚片頭或牛丸,都有一定質素
,唔喺啲平價貨,怪唔得咁多人支持。
魚蛋牛丸河
友人話呢度有部即製班戟機,唔知喺咪近深宵時段,被收起咗,故未能以甜點作結
。不過,免費嘢,都無要求太多,而整體味道算喺唔錯。我哋嘅登機閘就喺41號,食完個宵夜,睇住時間慢慢行過隔離準備登機
,一於拋低工作煩擾,消遙快活番兩星期。
宵夜
2019-02-28 370 浏览
#小秘書 今晚出發去 #Kimchi國,好彩今晚出門之後路路暢通,比預期中早到機場。因為搭凌晨機嘅關係,check-in之後大部份鋪頭已經閂門,#小秘書 唯一可以去嘅地方就只有食嘢嘅地方😅 好在 #環亞機場貴賓室 距離閘口唔太遠,我又可以慳返畢🤩要求唔高嘅話,#環亞機場貴賓室 裡面咩都有,有得差電、飲嘅食嘅都免費,最出名嘅應該係 #魚旦粉 啦,大家應該喺Facebook/微信... 之類地方見唔少朋友嘅相。不過今日 #小秘書 就想清清地,食啲 #沙律 就算。蔬菜、水果都新鮮吖,尤其有我至愛嘅車厘茄🥰 口味好fresh呀👀

2019-02-27
宵夜
2018-12-06 417 浏览
黎得呢到,點會唔食魚蛋粉😂講真,自從太多人排隊等,我就少左去,咁啱坐夜機,又無人排隊,所以入去抖下😂由於啱啱響晚飯時段,有雞扒食😋講真又幾好食,之後又食下小食,最後當然唔少得魚蛋粉啦😄不過𥚃面都係多人,都係唔太舒適🙈
黎得呢到,點會唔食魚蛋粉😂
由於啱啱響晚飯時段,有雞扒食😋
講真又幾好食,之後又食下小食,最後當然唔少得魚蛋粉啦😄
不過𥚃面都係多人,都係唔太舒適🙈
2018-12-03 362 浏览
只要有指定嘅信用卡,加埋即日嘅boarding pass (departure/arrival都得) 就可以免費入呢個plaza premium lounge, 佢禁區入面有兩個(gate 1 & 40),非禁區有一個(T1 & T2中間),好方便! 雖然嘢食選擇唔多, 但有個地方可以唞下,飲杯咖啡 ,或者沖個涼 ,都算一個幾唔錯嘅選擇。每次必點港式魚蛋粉 -- 魚湯夠濃,魚蛋夠彈牙🖒🖒 有時候仲有米粉同河粉可以選擇。 辣椒 / 蔥花 / 炸蒜 / xo醬都可以隨意加配食完一個唔夠喉仲可以再加點淨魚蛋🙈不過如果要俾正價就未必會嚟lu🙊🙊

食完一個唔夠喉仲可以再加點淨魚蛋🙈

不過如果要俾正價就未必會嚟lu🙊🙊
2018-08-16 681 浏览
唔知點解,機場 food court 由朝到晚都排滿人,但就硬係無人改吓啲人手分配🤨除非你早兩三粒鐘去機場check-in,唔係嘅話,想食啲嘢先上機,真係幾艱難😌所以小秘書點都要keep一兩張可以免費入機場lounge 嘅信用卡🧐 喺臨上機之前入去飲杯嘢都好吖!今晚小秘書就出發去Melbourne✈️ 梗係要享用吓會員優惠啦!咁啱小秘書搭果班就喺「環亞機場貴賓候機室」附近👍🏻 所以今日就揀佢啦!「環亞機場貴賓候機室」地方雖然唔大,人客都幾多吓,不過食物、飲品都refill得好快👍🏻👍🏻 而我今日又可以食到我至愛嘅「魚旦粉」,阿姐今日整嘅湯底比平時嚟講夠哂熱,加埋啲芹菜粒、炸蒜,好香口、好味道呀!

2018-08-16
其他
  • 魚旦粉
2018-04-03 1221 浏览
前排去左旅行,因為有國泰amercian express, 印以入lounge係免費的。有boarding pass 同呢張信用卡就ok la, 離港都兩間選擇。回港同轉機都有一間,回港時用返黎張機票就可以喇!有幾級樓梯,拎住0急真係唔太方便!雪櫃入面有野飲同埋三文治🥪野食任攞,有長通粉,肉丸,薯餅同埋餃子🥟。。Plaza premium lounge既主打係港式魚旦粉,但呢間就一般般,款算少!如果正價,要二百幾蚊,太貴吧!不太值!

回港同轉機都有一間,回港時用返黎張機票就可以喇!

有幾級樓梯,拎住0急真係唔太方便!

雪櫃入面有野飲同埋三文治🥪

野食任攞,有長通粉,肉丸,薯餅同埋餃子🥟。。

如果正價,要二百幾蚊,太貴吧!不太值!
2018-03-09
2018-03-28 982 浏览
多得香港人的高效率,每次早2小時到機場check in,辦完所有手續都還剩個多小時才到登機時間入了禁區,免稅店對我吸引力不大,因為香港本來就是免稅的...至於餐廳,明知比市區貴一大截就更不會問津。現在,憑某些信用卡進入貴賓候機室已是常識。入候機室坐坐、吃東西,很好打發時間我去的這間是比較近40閘口的,這天人未到超多的地方,我一個人去,輕易就找到位子。這𥚃食物選不多,但由沙津到主食到甜品都有要了一碗它最有名的魚蛋粉,其實味道就一般啦,跟外面茶餐廳賣的差不多,但勝在料多這個麵包布甸和窩夫還可以呀

這個麵包布甸和窩夫還可以呀