2014-08-14 241 浏览
難得老闆特然話好想食甜品,作為首席秘書嘅我當然要立即安排。 即刻9秒9㩒鐘俾河畔落車。行到入河畔花園城呢個圈,發現原來多咗幾間甜品店。去度甜椰椰門口,見仲有幾枱係入面,即係冇咁快收舖啦(話哂成12點半) ,可以安心慢慢食,所以就入去坐低order 嘢食。 見佢餐牌都好多選擇,我好自然就叫咗我最愛楊枝金露綿綿冰, 而老闆就叫雪山意式芝士餅同芒果西米露。我嘅綿綿冰好足料,亦好大份,食完之後大滿足。至於老闆叫果2個,較出色同特別係雪山意式芝士餅。 呢個甜品賣相特別,仲可以跟雪糕球,又係大大份,見到呢座山不知幾開心。 呢個甜點中間係cream cheese, 外面用米通包圍,再洒上chocolate powder, 食落唔漏,可以推介.叫咗3個甜品都係100左右,唔貴,好合理嘅價錢,下次老闆再想食可以唔駛傷腦根lu
我嘅綿綿冰好足料,亦好大份,食完之後大滿足。

食落唔漏,可以推介
2014-08-09
$50 (宵夜)
  • 楊枝金露綿綿冰
2014-07-06 322 浏览
本來想食糖門的椰皇盅的 ,但四點幾都未開門。行前小小都找到呢間。一樣有。叫了個榴槤牛奶布甸椰皇盅外賣,等左一陣就有啦,用保鮮紙包到好實,返到屋企都無漏。一打開,榴槤好香好滑,夾賣牛奶布丁超正。夠大份,我就係兩個人一齊食的。有驚喜,好好味:)
有驚喜,好好味:)
2014-07-05
5 分钟 (外卖自取)
2014-07-01 414 浏览
咁啱行開河畔呢邊食打冷,食完見到呢間甜品店幾多人食,就梗係入去試返碗我至愛既楊枝甘露啦! 呢到既楊枝甘露好好味,芒果夠甜,芒果味同椰奶味都好出,唔會太稀。好正!我地仲叫左個椰皇燉奶,一見佢同平時個d差唔多,但試左一啖覺得椰皇味好香又濃,又唔會好溜,食完超滿足!!!呢間一定有encore
楊枝甘露
2014-06-30
楊枝甘露
2014-06-29 532 浏览
相隔多月和朋友來一次聚會,在沙角邨熟食檔吃個晚飯對於girls' talk來說當然不夠,來個飯後甜品,坐低繼續聊之餘,更為歡樂的一晚劃個完美的句號。走著走著來到花園城,從遠處已經看到大大的招牌寫著「甜椰椰」,二話不說就衝了過去。到達時剛剛滿座,但流動性很大,等了大約5分鐘就有位了。店主和店員都很友善、很細心,在我們等位期間向我們逐一介紹了這店的甜品。我發現這店供應的甜品種類很多,傳統的糖水和新興的綿綿冰,以及其他特色甜品都應有盡有。本來想試那個用椰皇做的招牌甜品,但店員解釋因為泰國政局不穩定,連椰皇的入口都減少了,所以暫停供應,可惜可惜.....幸好這店特色甜品多的是,就試其他的吧。看到鄰座的甜品分量挺多,所以我們四個人,叫了三個甜品share。1. 楊枝甘露綿綿冰夏天消暑良品,芒果肉分量很足。2. 極力推介 - 芒果烏冬「湯底」和「配料」都分量十足用椰汁做的麵條比想像中和在某著名甜品店的彈牙,椰汁味香濃,甜度剛剛好。整體分量和一碗正常的粉麵差不多,我建議點一個和朋友share,除非你十分肚餓3. 即撞豆腐花熱辣辣即撞即上枱,雖然夏天吃可能會有點太熱,但對於我這種脾胃不太好但又要吃甜品

到達時剛剛滿座,但流動性很大,等了大約5分鐘就有位了。

楊枝甘露綿綿冰
1. 楊枝甘露綿綿冰
夏天消暑良品,芒果肉分量很足。
2. 極力推介 - 芒果烏冬
「湯底」和「配料」都分量十足
3. 即撞豆腐花
熱辣辣即撞即上枱,雖然夏天吃可能會有點太熱,但對於我這種脾胃不太好但又要吃甜品的人來說,熱辣辣的豆腐花可謂為我而設
紅糖另上完全適合現時的飲食趨勢,而且share的話大家可以按自己喜好加糖,可見店主的細心。
表面看來好像有點粗糙
即撞豆腐花
但粗糙的只有表層,下面的是滑嘟嘟的豆腐花!
除了口感滑嘟嘟之外,而且豆味十分濃郁。

三個甜品分別價格多少我們都想不起來,但合共剛好100元。在這個連二十大元一碗的紅豆沙都好像紅豆很貴一碗入面只有幾粒紅豆的市道裡,居然還可以找到這麼足料的甜品店,可見誠意十足,而且經濟實惠,實在難得,絕對值得支持。
2014-06-21
$25 (其他)
楊枝甘露綿綿冰
2014-05-17 508 浏览
當日原本諗住去宜家傢俬食晚餐,不過我地又未太肚餓,突然間諗起早前經過一間新開的甜品店,寫住榴槤飄香椰皇 $44 ..好似好抵咁~於是我地就決定去試食下..由於我地去到個時大約5點鐘,間鋪仲未開門..不過見入面有人準備中,老公就膽粗粗咁問個員工,我地可唔可以入去食甜品??點知個員工又好好人地俾我地入鋪。我同老公分別點左個榴槤飄香椰皇同芒果班戟:個榴槤飄香椰皇,對一個女仔吃真係好大個,仲會吃唔曬不過佢真係好香榴槤味,而且都好多榴槤溶係個椰皇,hehe..如果私心d ,當然希望可以再多d 榴槤...尼個椰皇真係值得去試下。個芒果班戟,由於唔係我食..所以我冇評論.不過我見佢都有好大舊芒果佔左2/3,都算抵食。總括雖然尼間野係新開,不過d 員工好好人,而且食品及價錢都ok,有時間我會再去幫襯試下其他野。
我同老公分別點左個榴槤飄香椰皇同芒果班戟:
榴槤飄香椰皇
個榴槤飄香椰皇,對一個女仔吃真係好大個,仲會吃唔曬

2014-05-12
庆祝纪念