2023-10-29 1506 浏览
剛食完日式燒肉不久,今勻轉戰韓燒。甫走進餐廳,已聽到播放著韓國歌曲,而且店員很多都是韓國人,已令人感到韓風十足。炸雞配啤酒又怎錯得了!香凍冰甘就是生凍啤酒的神髓!單是前菜已是陣容鼎盛!每一樣都好好食好入味:有泡菜、辣蔥絲、沙律、烤洋蔥和酸薑、漬芽菜、蕃薯及韮菜,每一下在口腔的交錯都是舌尖上的享受!沒有想到原味炸雞是這麼大碟,更是無骨的!炸層脆到飛起,不會油淋淋,雞肉的肉汁也保存得甚多,軟嫩好味到超班!烤豬肉水冷麵上菜時店員會剪開麵條,方便食用,十分貼心!烤豬肉之外,還有蛋以及一些菜絲,下面更有冰粒,涼透心,清新到爆!輪到主角烤肉了!在這裡,無需自己動手,全程都是由店員燒的。除了豬肉外,店員還會將泡菜及一塊厚厚的菇放入一起煎。小人從沒料過煎過的泡菜是這樣香口好味的!豬肉的肥瘦平衡得很好,令致口感層次豐富,而每一口都充滿油香!夾著生菜、泡菜、洋蔥、辣醬同食,酸、辣、鹹各領風騷,卻又琴瑟和諧,食味交錯得好精彩!比起以前食過的韓燒都要好!

炸雞配啤酒又怎錯得了!香凍冰甘就是生凍啤酒的神髓!
凍啤
韓式前菜

韓式原味炸雞

烤豬肉水冷麵
五蔥腩 + 豬頸肉
燒好的肉
燒好的泡菜與菇片

比起以前食過的韓燒都要好!
午餐
五蔥腩 + 豬頸肉
燒好的肉
燒好的泡菜與菇片
  • 五蔥腩+豬頸肉
田浦食肉🔲@jeonpo_meatshop餐廳主打地道韓式燒肉,大部份職員都係韓國人添,非常正宗🇰🇷講到正宗,韓劇中細細碟嘅飯饌又點少得呢😍 各式泡菜、醃菜類嘅荳芽、青瓜、蘿蔔同菠菜,同最impressive嘅蒸地瓜,香甜軟綿🍠 即使係用餐附贈嘅,但都款式多多,有種備受款待嘅幸福感🤩餐廳嘅烤肉套餐有3款Set,有牛有豬,份量亦有大細之分🥩 套餐未必有齊想食嘅話,仲可以追加各款肉類🍖烤牛排骨套餐🥩烤牛排骨 500g |牛五花肉 200g食烤肉除咗要有靚肉之外,有靚仔Oppa幫手燒都好重要🤤 大家可以放心食到最佳味道👅連骨上嘅牛排骨非常有份量,滿足一眾食肉獸! 多餘又肥膩嘅油脂會順著紋路流落紙杯,燒肉唔再油淋淋,食多兩件都唔怕😬雞蛋羹🍳幾年前韓燒好hit食芝士粟米爐邊蛋,原來雞蛋羹嘅口味都好似😂 韓文中有蒸嘅意思,但同中式嘅好唔同,蓬鬆嘅外表好似Soufflé甜品,仲膨脹到好似火山爆發咁🌋水冷麵💦顏色略帶灰白色嘅冷麵條,煙韌彈牙,要用剪刀剪成容易入口嘅長度✂️ 濃郁嘅牛肉高湯,甚至加入碎冰,更添冷涼感🧊 再拌咗啲酸甜嘅紅色辣醬,配搭清爽嘅小黃瓜切片、紅蘿蔔同蛋絲,係炎炎夏日,尤其係食韓式烤肉
田浦食肉🔲
@jeonpo_meatshop

餐廳主打地道韓式燒肉,大部份職員都係韓國人添,非常正宗🇰🇷

烤牛排骨套餐🥩
烤牛排骨 500g |牛五花肉 200g

雞蛋羹🍳

水冷麵💦

水冷麵

顏色略帶灰白色嘅冷麵條,煙韌彈牙,要用剪刀剪成容易入口嘅長度✂️ 濃郁嘅牛肉高湯,甚至加入碎冰,更添冷涼感🧊 再拌咗啲酸甜嘅紅色辣醬,配搭清爽嘅小黃瓜切片、紅蘿蔔同蛋絲,係炎炎夏日,尤其係食韓式烤肉嘅時候,消暑解膩🔥

蜜桃水果燒酒🍑

蜜桃水果燒酒  白葡萄汁

食韓燒又點少得Soju呢😏 係BLACKPINK Jennie代言嘅初飲初樂🩷🖤 水果味嘅相對易入口,中和左嗆喉嘅酒精味😮‍💨 配上冰涼嘅燒酒杯,飲落更順口🧊

白葡萄汁🍇

唔想嗌酒精飲品,可以揀汽水同冷茶咖啡☕️ 呢款常見嘅韓國罐裝飲品,陣陣提子清香,非常解渴💦 加入粒粒果肉,味覺口感都大大提升🤓

雖然價錢唔平,但燒肉質素同有幫手燒呢個服務都值嘅👍🏼 不過少少唔建議兩個人嚟食😂 略嫌燒肉set嘅份量太多,因為冇得單點… 好似我地兩個人食嘅話,唔想淨食燒肉咁寡,嗌多兩個配菜又食唔晒😂 都係搵多幾個人gathering開心share🥹
蜜桃水果燒酒  白葡萄汁
2023-09-25 1827 浏览
Oppa 呢一間韓國餐廳可以說是比尖沙咀韓國街更加地道,下午食過好多次,但係都沒有失望今次食炸雞都是比其他出色,但係最好味的應該就是牛肉粉絲炒飯入味。而且入邊的裝修亦都很像韓劇入邊的,連老闆及收銀侍應相信也是韓國人,如果大家想練韓文或者想食正宗的韓國菜可以選這一間,我朋友話這泡菜是送湯的那一種、較酸的泡菜我也是第一次吃到#聯發街 #灣仔美食 #hkfoodie #foodie #foodkol #foodie@hk #foodie
Oppa

2023-09-09 6550 浏览
要食田蒲真係困難重重,心力交瘁。初次嘗試打電話預咗,他們卻不接受電話預約,但又可以用whatapp約,但最終又要入條link on line booking 😡但可惜fully book。最終幾個月後又再試,都有少少阻滯,明明佢哋話有booking time有:17:00,17:30,18:00,18:30,20:00,於是一星期前上網啦,但我無論入什麼日子,都係得只有6:00可以book,其實一般打工仔放工時間係六點,請問我點樣可以六點嚟呢?除非真係放假,最終我再用WhatsApp聯絡問可唔可以book 6:30他們就說可以,最終總算解決了Booking問題。📍tips:唔好諗住去食飯前一日先book,一定book唔到,真係要起碼一星期以上才成功。當天是星期四一去到門口,就完全感到像是在韓國當地吃的一樣,強勁的音樂,環境,令人十分投入。但唯一缺點就是枱與枱之間十分擠迫,由於他們燒烤的爐不是陷入在枱中而放在桌上,所以我坐的時候背脊後邊就是另一張枱的爐,令到我好像被火燒一樣。食物方便,上菜速度十分快,首先是燒豬肉拼盤上到後服務員自動給我們燒,服務員的手勢10分好,把豬肉煎到外脆內軟。水冷
要食田蒲真係困難重重,心力交瘁。

五花肉,豬腩肉,豬排套餐

水冷麵

水冷麵:由於店內十分熱,所以吃上一個水冷麵很有消暑作用
雞蛋卷

雞蛋餅:分量10分充裕, 充滿有蛋香,但有點跩,最終我們打包回家再吃。
大葱煎餅

大蔥煎餅:大葱的份量不是太多,反而是口口滿滿的魷魚十分有口感。
小菜數碟
2023-09-07
五花肉,豬腩肉,豬排套餐
雞蛋卷
大葱煎餅
2023-08-31 2158 浏览
今晚同成大班同事食飯 所以就揀咗韓燒咁就一定大家都可以食飽 又一定有嘢啱食 😂因為都有5個人去食 所以叫咗最大份嘅套餐SB 烤牛排骨 + 五花肉 + 牛五花肉 + 烤豬皮 (1150g) ($1200) 套餐份量真係好足 又可以一次過試唔同種類🍖 餐廳最特別嘅係唔使自己烤 餐廳會安排oppa或者onni幫手烤 佢哋仲會幫手剪埋啲肉 serve埋比大家😌 所以真係坐定定就有得食!個人嚟講就最鍾意食烤牛排骨 因為平時牛排骨都係比較近骨嘅位置比較難去食到啲肉 但係餐廳已經幫你處理好 所以真係好方便🤣
今晚同成大班同事食飯 所以就揀咗韓燒
咁就一定大家都可以食飽 又一定有嘢啱食 😂

因為都有5個人去食 所以叫咗最大份嘅套餐

套餐份量真係好足 又可以一次過試唔同種類🍖
2023-08-28 2296 浏览
田浦食肉係近年主打韓國人做店員既烤肉店裝修設計到音樂都好有韓國當地風格攞位到落單都係韓國人幫我地 用簡單英文就ok入座枱面已經擺好晒醬料前菜同包肉生菜即刻要叫支燒酒同啤酒整個소매啤啤佢🌟雞蛋羹其實即係平時食開既蒸蛋 真係要俾💯係韓國食既通常都係黎到脹卜卜轉頭就會收縮呢個蒸蛋擺左陣都係咁膨同實淨 真材實料味道亦同韓國食既一樣咁嫩同好味👍🏻 🌟五花肉+豬頸肉+牛五花最鍾意店員幫手燒晒所有肉 可以安心做坦己🤣又唔洗怕自己唔知火喉燒到燶晒將燒到焦香既肉夾泡菜同醬汁包菜一齊食係一流既享受 🌟水冷面一上枱嚇親 份量都唔細 表面有冰塊去Keep住冰涼感落埋個芥辣醬 酸酸甜甜 十分解膩 🌟黃油炒飯呢個邪物都必須要order炒飯會吸收晒剛才烤肉既豬油&牛油再加上芝士紫菜呢個組合 邪惡到極點 食到停唔到口食物質數不錯 服務不錯 價錢4人每位大概3-400由於枱上沒有抽氣 食完個身會吸晒D烤肉味😆入坐時記得放D褸同袋入櫈底啦🤣未飛得韓國既朋友 去呢度止下癮👌🏻
田浦食肉係近年主打韓國人做店員既烤肉店

未飛得韓國既朋友 去呢度止下癮👌🏻
牛五花
豬五花
2023-08-27 1211 浏览
星期五與朋友一行幾人慶祝生日,想搵一間韓式燒烤,朋友介紹這一間餐廳,味道不錯之餘,亦都有OPPA幫忙燒烤,聽到即刻心心眼😍 ,即刻訂位,幸好有訂位,因為去到門口已經大排長龍。餐廳並不是位於大街而是在灣仔一條小巷,好似尋找隱世美食咁。要大快朵頤,我們當然即刻叫了烤肉套餐 ($1100 )入面有烤牛排骨、牛五花肉、豬五花肉及豬皮 ,一次過滿足晒大家嘅願望 。重點嚟啦,就係OPPA一直幫忙燒烤 ,我哋等食就好,服務態度超好,又一齊傾偈,非常愉快。 豬皮沾上黃豆粉, 好似食緊啫喱,一點都唔油膩,好食肉亦燒得剛剛好,非常香口我哋之後再追加咗牛排骨 ($580 )我地亦點了主食,最推薦水冷面 ($88),清新一下,醬汁調校得非常好,甜酸中帶點辣,係暫時食過最好食嘅水冷面!雞蛋羹 ($88)用石鍋上,熱辣辣,剛剛熟其實仲食咗好多美食,非常滿足,最後我哋一位朋友慶祝生日,由OPPA捧出蛋糕及一齊歡呼,氣氛100分!

豬皮沾上黃豆粉, 好似食緊啫喱,一點都唔油膩,好食

肉亦燒得剛剛好,非常香口

我哋之後再追加咗牛排骨 ($580 )

水冷面

雞蛋羹 ($88)
用石鍋上,熱辣辣,剛剛熟

庆祝纪念
生日
水冷面
  • 水冷麵
2023-08-23 813 浏览
😋Jeonpo Meat ShopFood ordered😋1. Cold Buckwheat noodles 🍜 2. Pork Set (Pork belly + neck)🐖🥓🐷3. Egg roll🍳🥚4. Beer (CASS) 🍻🍺👧🏻🗣️ The restaurant is very clean and tidy comparing to other Korea BBQ restaurants in Hong Kong. You won’t feel oily and sticky on the floor. The indoor air ventilation system is good in service which you won’t feel the smoke in the air. The pork is really crispy and juicy served by the Korean Oppa. They will cut into small pieces for you to bite. The egg roll smells good and
😋Jeonpo Meat Shop

Food ordered😋
1. Cold Buckwheat noodles 🍜
3. Egg roll🍳🥚
4. Beer (CASS) 🍻🍺

👧🏻🗣️ The restaurant is very clean and tidy comparing to other Korea BBQ restaurants in Hong Kong. You won’t feel oily and sticky on the floor. The indoor air ventilation system is good in service which you won’t feel the smoke in the air. The pork is really crispy and juicy served by the Korean Oppa. They will cut into small pieces for you to bite. The egg roll smells good and taste good together with the cheese inside🧀 the cold buckwheat noodles 🍜 really served with cold soup! As many Korean restaurants in Hong Kong does not served with a cold bowl and cold soup. The noodles cut into two half and served with iced. The mustard sauce is provided to add flavour to the noodles. The price is a bit costly for the pork but it does worth it to order egg roll!!

💰💲2️⃣5️⃣9️⃣pp
Pork Set (Pork belly + neck)
Cold Buckwheat noodles
Egg  roll
2023-08-05
Cold Buckwheat noodles
Egg  roll
座落在灣仔旺中帶靜的小區,即使地點不在最熱鬧的區域,但人氣依然不減,經過都會感受到食客在Hyper吃喝的觀樂氣氛。店員多以韓國男生為主,每人都忙過不停,耐心地替每桌的客人燒肉,服務認真。整個晚上當個不用動手的癱妃,就吃到燒到剛好的高質燒肉,非常加分!- 烤牛排骨 Grilled Beef Short Ribs 500g $580- 烤豬肉套餐(五花肉 + 豬頸肉) Pork Set (Pork Belly + Neck) 500g $450- 雞蛋羹 Steamed Eggs $88- 黃油炒飯 Butter Fried Rice $68Menu選擇不算多,但每一樣都是高質,吃到嘩嘩聲要Encore!特別要大讚烤牛排骨真的是美味之最,肉嫩牛味濃,整條排骨放在眼前,好大儀式感。店員手起刀落把排骨肉一片一片剪下來,連排骨邊的小筋肉都不放過。油份豐富的五花肉和豬頸肉更是邪惡,看著油脂融化再烤到金黃色,肉質鬆化。當然不少得滑溜溜的雞蛋羹和炒飯,店員知道我們是泡菜控,特地大方地下大量泡菜和芝士,還堆成愛心形狀給打卡,好Friendly!

- 雞蛋羹 Steamed Eggs $88

- 黃油炒飯 Butter Fried Rice $68

2023-07-13 1983 浏览
好耐無食韓燒了🇰🇷🥹我覺得呢間幾好食同比較正宗!所有配菜都可以任添😍第一次食燒豬皮沾黃豆粉,原來好好食🥹五花肉同牛肋骨啲肉質都唔錯,同埋好juicy☺️精髓係個牛油炒飯😍真係好惹味,就算已經食到好飽都會想食😂呢間雖然小貴,但份量足同埋質素好OK~值得推介!
好耐無食韓燒了🇰🇷🥹
我覺得呢間幾好食同比較正宗!
所有配菜都可以任添😍

第一次食燒豬皮沾黃豆粉,原來好好食🥹

五花肉同牛肋骨啲肉質都唔錯,同埋好juicy☺️

精髓係個牛油炒飯😍真係好惹味,就算已經食到好飽都會想食😂

呢間雖然小貴,但份量足同埋質素好OK~值得推介!

2023-06-30
2023-07-11 1393 浏览
響灣仔搵唔到野食見到哩間燒肉店諗住入去食個拌飯寫佐單 叫侍應收佢話我地要叫主菜 即係燒肉 但我地唔想燒價錢唔係問題 問題係我地唔想燒 同埋 佢地嘅肉 唔多選擇 唔吸引⋯⋯再搵另一個女侍應問,佢又話唔一定要燒 都可以照落單。前菜,極乾 又淡到爆嘅 泡菜!薯仔有陣膠味!我細妹叫個海鮮豆腐湯,佢話未試過個湯係有冬菇片,even喺韓國食都好,都冇食過,飲第一啖,啲蒜味勁重,完全同我哋之前食開嘅韓國菜差勁遠!食物 普通 埋單時,俾個收銀佬話我地「我地晚餐只可以叫燒肉,下次請留意」咩 態 度!佢地嘅侍應都話唔一定要點燒肉 哩頭又話要燒既!好心啲員工訓練做好啲啦!員工之間有返多少少溝通好無!No next time! La!!!!
響灣仔搵唔到野食
見到哩間燒肉店
諗住入去食個拌飯

寫佐單 叫侍應
佢話我地要叫主菜 即係燒肉
但我地唔想燒

再搵另一個女侍應問,佢又話唔一定要燒 都可以照落單。

前菜,極乾 又淡到爆嘅 泡菜!薯仔有陣膠味!

食物 普通

No next time! La!!!!

下班後都已經八點多 可以又好想吃點好料獎勵一下 辛勞了一天的自己 (都不想在中環 或銅鑼灣吃最後就挑了 灣仔 可是這麼晚 很多店都關了誰知道早前存起來的這家 開店到晚上 11點(下班後也能吃到好料 又能大夥人聚會~~PORK SET 烤豬肉套餐 (500g)$580PORK BELLY+NECK 五花肉+豬頸肉這餐真的是 躺著吃烤肉 肉一到 就有店員過來幫忙烤肉完全不用自己碰到烤盤 只需要忙著吃就好了~~~把肉沾著不同醬吃 再配泡菜跟生菜包著吃 每個醬都各有千秋五花肉 真的隨便烤都好吃 他的油脂跟軟硬度 咬得好爽好喜歡💕吃得又香 好快樂好滿足 真的是個下班後放鬆的好地方我的媽牙 已經想像到我們再來的畫面 真的吃得好快樂😚BUTTER FRIED RICE 黃油炒飯 $68不得不提這個黃油🧈炒飯 點了烤肉(必點吧)的朋朋友 一定要加點這份不要少看他們的份量跟好吃度!!店員把肉烤完後會貼心的詢問要馬上就炒飯嗎?還是等我們吃完肉再炒? 我們肚子 想吃到不行當然立刻就炒了啦 哈哈😆店員最後還做了一個心心形🧡老闆還加了起司🧀️醬好好好吃😋不但把肉油脂吸進去 噢他們還把起司🧀️混進 完全0抵抗力吃幾口
下班後都已經八點多 可以又好想吃點好料
獎勵一下 辛勞了一天的自己 (都不想在中環 或銅鑼灣吃

最後就挑了 灣仔 可是這麼晚 很多店都關了
誰知道早前存起來的這家 開店到晚上 11點
(下班後也能吃到好料 又能大夥人聚會~~
PORK SET 烤豬肉套餐 (500g)$580

PORK BELLY+NECK 五花肉+豬頸肉

這餐真的是 躺著吃烤肉 肉一到 就有店員過來幫忙烤肉
完全不用自己碰到烤盤 只需要忙著吃就好了~~~
把肉沾著不同醬吃 再配泡菜跟生菜包著吃 每個醬都各有千秋
吃得又香 好快樂好滿足 真的是個下班後放鬆的好地方
我的媽牙 已經想像到我們再來的畫面 真的吃得好快樂😚
BUTTER FRIED RICE 黃油炒飯 $68

不要少看他們的份量跟好吃度!!店員把肉烤完後會貼心的詢問
吃幾口肉 再一湯匙🥄炒飯 滿足度炸掉  太幸福了
PAJEON (Welsh- onion pancake) 大蔥煎餅
PAJEON (Welsh- onion pancake)  大蔥煎餅 $148

哇 我真的不知道他們的餐牌上的 是不是都是必點項目
這煎餅好有驚喜呢 ~~~~ 雖叫大蔥煎餅 可是𥚃面還是有海鮮的呢
而且這份完全不怎樣吃到麵糊 蛋感還比較多呢~~~
煎得脆脆外皮 𥚃面的餡 真的不用沾仼何的醬也好濃郁 好香
加上他們的醬料 野味~~~ 即便到後來感到FULLLLL
還是忍不住繼續吃下去😚真的太好吃😋了啦
太晚認識這店了!!!感覺在香港認識這家韓國🇰🇷烤肉店就可以😌了

我們進去時 有一半都不是本地人 韓國🇰🇷朋朋們偏多 也有不少的外國人
一定要介紹這家給大家 想回韓國故鄉的朋朋們可以先去這家止止思鄉病😌哈哈😆
2023-06-24
  • PORK SET 烤豬肉套餐
2023-07-06 1181 浏览
返工已經好辛苦,lunch time 真係要出去唞唞氣。而且早幾日落灣仔,見到呢間有人排隊,店內滿坐,人山人海,望門面都幾韓style 。雖然天氣,日日都炎炎夏日,但都左唔到我由金鐘行落去灣仔食飯嘅決心。大約1點左右,門口已經有一條長長的隊,但幸運的是因為我是一個人,可以直接進入店內,享受我的韓式午餐。由於天氣真係好熱,睇住餐牌,我已經即刻點了水冷麵。他們的上菜時間,也十分快捷。當我的水冷麵上枱的時候,店員主動幫我剪斷麵條及撈麵。當我吃上第一口,實在是涼快極了。溫度保持住冰凍,到食完碗麵仲keep到。而那份炒肉絕不吝嗇,每片都有一定厚度,而且很鮮的肉味。伴碟小食,份量好足。對於這個午餐我俾💯,而且決定下次晚上食燒肉?
返工已經好辛苦,lunch time 真係要出去唞唞氣。
水冷麵+炒肉
2023-07-05
水冷麵+炒肉
  • 水冷麵
2023-07-02 965 浏览
之前係呢到食過午餐,都ok,都係叫set lunch,無叫燒肉。今次,五點幾見無咩人,我哋二個人叫左一個湯飯,一個燒餅,一個粉絲。女侍應上菜後用英語及普通話表示一定要叫一個主食(燒肉),有啲吾明白,可能我哋同佢哋既主食定義唔一樣。同埋又唔見邊到有寫話一定要叫主食(燒肉)先得,女侍應又無指出,所以有啲唔明白。食物就一般啦,千幾蚊埋單,呢個價可以有其他選擇。環境方面,係好似去左韓國咁既,都算係有氣氛既。食完個的人吸哂啲味🤣
食物就一般啦,千幾蚊埋單,呢個價可以有其他選擇。
環境方面,係好似去左韓國咁既,都算係有氣氛既。
食完個的人吸哂啲味🤣

2023-06-28 857 浏览
進店之後,感覺很有韓國氣氛, 店員一開始問我幾多位,我說兩位,但嘗試解釋朋友還沒有來。他表示聽不懂,說English?我又按指示多講一次。他用誠懇的眼光望著我,於是我再說了"Two, 15 minutes". 過程中沒有一點不快。我是完全可以感受他的踏踏實實又誠懇的態度。環境方面,桌子的數目也不少,但是很多韓國人,夾雜一些香港人,聲音雖然集中在小小的餐廳裡,不過沒有很嘈吵的感覺。我想是整個氛圍帶來我這感覺。食物方面我們叫了烤豬肉套餐,由頭到尾都有他們幫我處理,排列整齊火候也剛好。最特別是雞蛋羹,原來不是湯,是韓式蒸蛋,既鬆軟又飽肚,好味。如果你想找一個有韓國氣氛,食物質素良好,又可以打卡的地方,這裡是個不錯的選擇。