2018-09-21 243 浏览
旺角愈開愈多手搖飲品店,真係每日飲都飲唔切喎😂今次就試呢間田籽茶事~👉🏿✨珍珠厚奶茶(烤茶,桂花珍珠)Hkd 24💸📌呢款有5個茶底同珍珠俾你揀,聽店員推薦就叫左烤茶同桂花珍珠~佢張poster係影到好吸引既,而現實呢⋯⋯其實真係好一般...同埋啲奶一啲都唔多,只係加左極小份量落去,小到係一放落去已經融化左,一啲奶味都飲唔到🙄烤茶味道係幾濃既,叫左小甜又真係唔會咁甜,味道都夠既,不過桂花珍珠第一啖飲係有啲酸😞之後先飲到桂花味..👉🏿✨雲石日式抹茶厚鮮甜(黃金珍珠)Hkd 28💸📌唔係講笑呢杯仲唔掂!佢啲綠茶粉完全溝唔開..飲落去係有成pat粉,苦澀到暈🌚黃金珍珠係細細粒既,口感食得冇咁爽..奶味我自己覺得唔太夠...不過算啦~都係試一次啫

👉🏿✨珍珠厚奶茶(烤茶,桂花珍珠)Hkd 24💸

👉🏿✨雲石日式抹茶厚鮮甜(黃金珍珠)Hkd 28💸

2018-09-12 218 浏览
前排有嘢做所以又出旺角自然又想搵啲嘢飲旺角有名黑糖珍珠鮮奶嘅台灣過江龍比較少見身處附近嘅呢間感覺都唔錯試一試先田籽波霸厚鮮奶(影相附近有粉紅射燈,所以有啲色差)首先講下佢個名先田籽波霸厚鮮奶,因為名稱無「黑糖」所以我要睇一睇英文譯名先確定呢一杯就係黑糖珍珠鮮奶然後就係外表啦杯邊有黑糖紋理但係底部珍珠就冇乜黑糖漿本來仲以為冇乜黑糖味但撈勻之後飲落去,黑糖味足夠都幾香奶味就一般般,感覺唔到係「厚奶」而且飲到最後好明顯會越飲越淡
前排有嘢做所以又出旺角
自然又想搵啲嘢飲
旺角有名黑糖珍珠鮮奶嘅台灣過江龍比較少
見身處附近嘅呢間感覺都唔錯
試一試先

田籽波霸厚鮮奶

(影相附近有粉紅射燈,所以有啲色差)
首先講下佢個名先
田籽波霸厚鮮奶,因為名稱無「黑糖」
所以我要睇一睇英文譯名先確定呢一杯就係黑糖珍珠鮮奶
然後就係外表啦
杯邊有黑糖紋理但係底部珍珠就冇乜黑糖漿
本來仲以為冇乜黑糖味
但撈勻之後飲落去,黑糖味足夠都幾香
奶味就一般般,感覺唔到係「厚奶」
而且飲到最後好明顯會越飲越淡

2018-09-02 197 浏览
話說 Join左workshop整野但我同小朋友 同 妹妹 咩都無吃本想上完workshop去買杯台式飲品跟手就搭車找媽媽但大雨到一個點個workshop姐姐 聽到我地想買野飲問有無興趣一起order一間新開 佢地間中會order ge飲品店咁相請不如偶遇 咁我都唔託手踭他們有menu我自己就叫左【雲石日式抹茶厚鮮奶】因為我呢期好抹茶 可能70%糖 關係 唔算好甜同我expect甜度 差不多珍珠 都有黑糖味加上大大杯 同小朋友 一起share妹妹的【田籽波霸厚鮮奶】偷嚐一口 好甜黑糖味配上淡淡鮮奶味道中和返 唔會太甜其中一個workshop成品血小板卡套
話說 Join左workshop整野

味道中和返 唔會太甜

其中一個workshop成品
血小板卡套

外卖自取
1.  Tintszchashi is a hidden gem in Mong Kok. In my opinion, it stands out among all the blossoming Taiwanese Bubble Milk Tea shops as it has a variety of tea bases and different flavoured pearls for you to choose from. Therefore, you can personalize your bubble milk tea according to your own taste or mood.2. What’s more, it’s only HKD$24 a cup. Compared to many other shops that sell HK$30 to $40+ dollar a cup, this is definitely one more reason to love  Tintszchashi.3. I chose Taiwan Tie Guanyi
3. I chose Taiwan Tie Guanyin Tea for tea base and osmanthus flavoured pearls to go with. They name their milk tea as “Thick Milk Tea” as it is made with full cream milk to give your tea an extra texture and scent from the cream.
4. I went for no sugar as usual. Tea flavour is not outstandingly strong, as Tie Guanyin is a premium variety of Chinese oolong tea. Yet, the full cream milk does not mask the tea flavour.
5. I must say Tintszchashi does a superb job in making their pearls, the osmanthus pearls are so delicious!!! I don’t usually finish all the pearls in bubble milk tea as they are quick sweet and filling indeed. But this time I was so happy to finish them all as they are a delightful dessert on its own, more like an improved version of osmanthus jelly cake which I don’t particularly like. So you see how good these pearls are!
2018-08-29
2018-08-19 150 浏览
-愉快的週末夜晚快來和好友們建築起四方城一邊喝一邊打殺三方吧🎲🀄️-🐷評分 • 4/5田籽波霸厚鮮奶-珍珠是濃濃的黑糖味道配合100%鮮奶真的是又香又濃甜度也適中不會膩厚奶茶-奶茶香濃加上全脂鮮奶絕對是喝下了滿足小蜜蜂愛採蜜綠茶-名字可愛味道也很清香蜂蜜不會蓋過茶香-
愉快的週末夜晚

名字可愛
味道也很清香
蜂蜜不會蓋過茶香
2018-08-16 134 浏览
🥤珍珠厚奶茶(鐵觀音茶底、桂花+黑糖珍珠)$28🥤呢間既珍珠可以自己配搭🤤店員推薦左呢兩款珍珠~珍珠佔左差唔多一半😱😍岩哂我~桂花同黑糖珍珠都幾香同幾夾,兩隻味都出,平衡得幾好~質感都🆗彈牙又有咬口❤️奶茶就揀左鐵觀音做茶底,微糖,奶味唔算好重,茶味中規中矩~整體感覺係珍珠比奶茶出色,可以一試😛.食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌘性價比: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
🥤珍珠厚奶茶(鐵觀音茶底、桂花+黑糖珍珠)$28🥤

呢間既珍珠可以自己配搭🤤店員推薦左呢兩款珍珠~
珍珠佔左差唔多一半😱😍岩哂我~
桂花同黑糖珍珠都幾香同幾夾,兩隻味都出,平衡得幾好~
質感都🆗彈牙又有咬口❤️
奶茶就揀左鐵觀音做茶底,微糖,奶味唔算好重,茶味中規中矩~
整體感覺係珍珠比奶茶出色,可以一試😛
食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌘
性價比: 🌕🌕🌕🌖🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
2018-08-15 198 浏览
喺旺角云云奶茶戰中,揀一間好飲唔使回水嘅珍珠奶茶恍如買大細,買啱嘅你會係instagram大贊一番,買錯嘅不但浪費左排隊嘅時間、金錢、仲有你想試新野嘅慾望(bro I know that feeling)—我係Instagram上面再三確認呢間鋪唔「伏」之後,就行咗去近moko 商場嘅田籽茶事。場外霓虹館嘅心思Menu 上面新奇名字嘅飲品以及快手快腳嘅速度已經令排隊嘅我,非常肯定我會愛上呢間鋪頭果然(或者好彩)茶清外表靚味道恰到我嘅口味最緊要嘅係,問接待員有關邊隻茶味較適合嘅時候,佢好細心咁比意見我(呢個加分)—回頭率:300%我見個個都點波霸厚鮮奶等我下次都飲杯先
喺旺角云云奶茶戰中,
揀一間好飲唔使回水嘅珍珠奶茶恍如買大細,
買啱嘅你會係instagram大贊一番,

場外霓虹館嘅心思
Menu 上面新奇名字嘅飲品
以及快手快腳嘅速度
已經令排隊嘅我,非常肯定我會愛上呢間鋪頭

果然(或者好彩)
茶清

外表靚

味道恰到我嘅口味

(呢個加分)

回頭率:300%
我見個個都點波霸厚鮮奶

等我下次都飲杯先
珍珠厚奶茶(配普洱)
珍珠厚奶茶配普洱
珍珠厚奶茶(配普洱)
2018-08-11 144 浏览
見喺公司附近 咪一間一間試囉門口裝修好吸引餐牌都幾順眼等左陣五分鐘唔清就拎得一入口個人覺得有比較嘅話旺中二樓某間無咁甜珍珠意想不到地生如果熟左應該唔太差嘅味道間間都話自己係最好飲又係唔係間間都可以返轉頭?問心都係唔好咁大期望
見喺公司附近

一入口個人覺得有比較嘅話旺中二樓某間無咁甜
珍珠意想不到地生
如果熟左應該唔太差嘅味道
間間都話自己係最好飲
又係唔係間間都可以返轉頭?
問心都係唔好咁大期望
外卖自取
珍奶控又來!這次來試試新口味!田籽茶事,台灣人老闆主理地點不難找這那天等了十分鐘就拿到飲料了🥤香港好難混檸蜜檸檬烏龍珍珠厚奶茶珍珠好好吃很Q 很有嚼勁 奶蓋的部分也很濃檸蜜口味好特別哦!甜度也剛好店面旁邊還有一幅好美的牆供大家拍照 打卡一流!但我手殘手震了,下次我會再去拍一張😁😁很快就喝完了!因為很好喝哦店員也很好服務態度,也很有效率!要一讚!這一家我會再去的!因為別看店子小小,但是選擇滿多的!選擇困難症的我選好久呀我
珍奶控又來!
這次來試試新口味!
田籽茶事,台灣人老闆主理

地點不難找

這那天等了十分鐘就拿到飲料了🥤

香港好難混檸蜜檸檬烏龍
珍珠厚奶茶

珍珠好好吃
很Q 很有嚼勁 奶蓋的部分也很濃
檸蜜口味好特別哦!
甜度也剛好
店面旁邊還有一幅好美的牆供大家拍照
打卡一流!但我手殘手震了,下次我會再去拍一張😁😁

很快就喝完了!因為很好喝哦

店員也很好服務態度,也很有效率!要一讚!
這一家我會再去的!

因為
別看店子小小,但是選擇滿多的!
選擇困難症的我選好久呀我
2018-08-08 98 浏览
旺角開了間新的台式飲品店,不是一件奇怪的事!這間田籽茶事設計簡約,木製的櫃放上了裝茶葉的玻璃樽❤️田籽不正經系列呢個系列真係好唔正經,因為就咁睇飲品既名就好好笑😂例如有個叫閨蜜比較美蜂寧青檸、做了一個紅樓夢紅豆牛奶冰等等,好有趣🤪平時成日都飲珍珠奶茶 😂今日就健康啲,叫左呢杯前男友酸溜溜益力多綠茶 $22!益力多綠茶 🍵可以通便便呀🙈 個名改得好ғᴜɴɴʏ🤪味道方面益力多既味好出,唔會話好甜...但綠茶味比軟淡🙊🤩超級超級喜歡店外呢幅櫻花牆🌸有咁靚既牆 唔係唔影靚相打卡呀😎完全忍唔到手 不停咁影📷

旺角開了間新的台式飲品店,不是一件奇怪的事!
這間田籽茶事設計簡約,木製的櫃放上了裝茶葉的玻璃樽❤️

益力多綠茶 🍵可以通便便呀🙈 個名改得好ғᴜɴɴʏ🤪
味道方面益力多既味好出,唔會話好甜...但綠茶味比軟淡🙊

🤩超級超級喜歡店外呢幅櫻花牆🌸
有咁靚既牆 唔係唔影靚相打卡呀😎
完全忍唔到手 不停咁影📷
2018-07-28
這間台式茶店有好特別的茶飲名字,好聽同時又混得好飲。呢杯是「香港好難混蜜檸檬烏龍茶」(HK$26),就是鮮檸檬汁溝蜜糖和烏龍茶。檸檬味超出,但因為溝了蜜糖,酸酸甜甜,茶底用烏龍茶而不是紅茶,味道變得唔澀。我覺得比凍檸茶更好飲。配埋桂花珍珠,QQ的口感,有淡淡的桂花香,好正呀😋
2018-08-05
  • 香港好難混蜜檸檬烏龍茶
小妹近些天心情低落,剛好轉角遇到田籽茶事,望到牆上壁畫。特別的喜歡那句”Keep your face to the sunshine,and you cannot see the shadow”對於近日的失落,好像都被鼓勵了。而轉眼細看發現台茶店的配搭實在不少,因站到一邊發呆看著壁畫,再細看下才看見多種不同配搭,店舖並非如某虎堂大排長龍,但亦車水馬龍的流轉,眼看店員都還沒時間好好用餐。店舖走的是簡約復古風吧!簡單的就正合我意,茶葉都被寄存好在這當眼位置而成了一種擺設聽說店舖開了個多月,飲品一直在改良小妹十分支持這股熱誠Menu同事亦非常簡潔,但可能因為剛開業不久,Menu上亦略見改動,但相信此舉亦是想將最好的飲料呈現及知音者細心看就會發現原來都有搞怪的飲料名有機會再試一下糾結了一會,決定買下店員的推介,怕太甜的我選了珍珠厚奶茶,茶底簡了清而不淡的綠茶🍵配上了雙拼的珍珠,分別是由蒟蒻而製成的芒果珍珠及桂花釀成略帶微黃的桂花珍珠等了大概數十分鐘,終於看到茶飲,店員溫馨指引說先從一邊品嚐了茶及奶香,再以吸管吃珍珠原因是想每位顧客都能嚐到茶的本色看著奶蓋慢慢混合的過程很治癒雙拼的珍珠亦能清楚分
對於近日的失落,好像都被鼓勵了。

店舖走的是簡約復古風吧!
簡單的就正合我意,茶葉都被寄存好在這當眼位置而成了一種擺設

聽說店舖開了個多月,飲品一直在改良
小妹十分支持這股熱誠

細心看就會發現原來都有搞怪的飲料名
有機會再試一下

珍珠厚奶茶(綠茶配上芒果珍珠及桂花珍珠)

糾結了一會,決定買下店員的推介,怕太甜的我
原因是想每位顧客都能嚐到茶的本色

看著奶蓋慢慢混合的過程很治癒
雙拼的珍珠亦能清楚分辨
而且推介這兩款珍珠的理由是因爲口感比較不同,源於芒果珍珠由蒟蒻而製比較爽口,而桂花珍珠則以地瓜粉製較煙刅
都是小妹喜歡的
謝謝店員細心推介,因為小妹怕甜所以選了小甜

珍珠厚奶茶(綠茶配上芒果珍珠及桂花珍珠)

混在一起後都不失茶味,而奶香亦足
總之就是很喜歡

芒果珍珠及桂花珍珠

珍珠份量即使雙拼亦不會少,茶飲喝完後還剩珍珠可品嚐
這就能清楚看到珍珠了
很分明而且很有口感,滿足了小妹兩個願望
就好像以一杯好的飲料充好電,再一次繼續積極樂觀的面對一切難關
2018-08-02
芒果珍珠及桂花珍珠
  • 珍珠厚奶茶(綠茶配芒果及桂花珍珠)少甜
2018-07-31 126 浏览
估唔到現在新開的奶茶店仲可以係這種質素叫咗 芋香厚鮮奶 (微甜 常溫)芋香: 係用香精粉沖出來的,無芋頭粒,香精粉都無咩芋頭味,得甜味厚鮮奶: 我望住個員工加咗1/3杯鮮奶狀液體,又加咗1/2杯水,唔知點樣“厚”鮮奶微甜: 勁甜,超級甜常溫: 我估杯奶茶有80°,我拎住成20分鐘先夠膽飲。分量: 圖中分量係我仲未飲過呢間鋪的員工好大問題,唔識得聽客order。無論你order咗咩,少糖少冰全部唔識。之前仲飲過兩次珍珠厚鮮奶 (我好後悔,點解要俾咁多次機會佢)次次話少冰少冰,都係仲有半杯冰想問如果係正常冰,係唔係成杯都係冰??
估唔到現在新開的奶茶店仲可以係這種質素

叫咗 芋香厚鮮奶 (微甜 常溫)

微甜: 勁甜,超級甜

常溫: 我估杯奶茶有80°,我拎住成20分鐘先夠膽飲。
分量: 圖中分量係我仲未飲過

芋香厚鮮奶

之前仲飲過兩次珍珠厚鮮奶 (我好後悔,點解要俾咁多次機會佢
)次次話少冰少冰,都係仲有半杯冰
想問如果係正常冰,係唔係成杯都係冰??
2018-07-26 117 浏览
今晚喺旺角同朋友食飯特登留肚唔叫野飲,食完飯去飲珍珠奶茶,朋友話見我上次飲完田籽話好好味,佢今次都想試下~我哋都係要珍珠厚奶茶我要紅茶黑糖珍珠厚奶茶,朋友要普洱桂花珍珠厚奶茶☕️兩杯奶茶嘅顏色都好唔同,普洱深色d紅茶淺色d,試咗朋友嘅桂花珍珠好正桂花味好出好濃又唔太甜,紅茶同普洱嘅茶底味道真係好太分別各有千秋,完全係唔同味架~下次我都要買普洱桂花珍珠厚奶茶先~好特別未試過嘅味道,朋友都話好好味冇介紹錯~出旺角一定會再黎
2018-07-25
2018-07-20 129 浏览
來喝一杯田籽茶事諗左好耐飲田籽厚奶茶好啊定係田籽厚鮮奶好 厚奶茶可以自己揀茶底同要咩味既珍珠放工過後既我 唔想再用腦諗野所以最後揀左田籽厚鮮奶店員好細心地介紹先用口直接在杯口位飲左先基本上是我的菜啦厚鮮奶奶味香濃黑糖珍珠又好食幾好飲又幾近新商場top已經諗好下次要試飲下厚奶茶☕️
來喝一杯田籽茶事

田籽厚鮮奶