2009-10-26 7 浏览
同朋友們食完dinner後, 我地一行八人就黎發記食返個甜品先~~夜晚真係好旺...等左幾個字先有大枱比我地 ~~我地係出面仲拎左d優惠卡, 食滿$40 就送 馬豆糕/紅豆糕/西米糕 (三揀一)我們換左兩個, 個度d人好好, 再拎多個比我地, Total有三個,勁正~~~我就叫左 豆腐雪糕配芒果jelly : 豆腐雪糕清清地, 配埋有果肉的芒果jelly ,唔錯 跟住試左友人的芒果綿綿冰, 想不到賣想討好又幾好味啵...不過佢隻綿綿冰既份量比出面少, 如果收返正價$35就唔太抵 (而家特價$29)
夜晚真係好旺...等左幾個字先有大枱比我地 ~~

跟住試左友人的芒果綿綿冰, 想不到賣想討好又幾好味啵...

豆腐雪糕配芒果jelly
芒果綿綿冰
士多啤梨綿綿冰
紅豆馬豆糕
2009-10-09
豆腐雪糕配芒果jelly
芒果綿綿冰
2009-10-10 3 浏览
好鍾意去發記食甜品d芒果甜品係咁多間甜品店之中最好味當然深井總店係最好 其他分店都要繼續努力嘞我覺得好味嘅有:芒果黑珍珠芒果糯米糍楊枝金露芒果酥皮捲仲有一個唔記得叫咩名 係好似什果Jelly咁 幾特別 其他地方食唔到
好鍾意去發記食甜品

芒果糯米糍
楊枝金露
芒果酥皮捲

2009-08-22
去完意粉屋食晚飯再黎呢度食甜品。四個人,要了三個甜品share 食。1. 栗子茸呈糊狀。栗子味不算濃,我仲要食到好係有陣薑味。口感很滑,我覺得甜度適中;不過友人話甜咗d。2. 什果啫哩杯配芒果汁呢個食水最深!只不過係用什果加魚膠粉而做成的。 技巧係 "0" 什果好多呀,新鮮。什果多時就少啫哩啦。啫哩完全無味,勁!慳到連糖水都唔用。芒果汁幾杰身,但感覺好像同啫哩完全夾唔黎,汁還汁,啫哩還啫哩。3. 芒果糯米卷四舊糯米卷就盛惠$33,實在不值!糯米卷皮好薄,煙韌,但唔算軟熟。外面的椰絲是很多,不過無椰味,有口感而無味。芒果當做,實甜啦!
去完意粉屋食晚飯再黎呢度食甜品
四個人,要了三個甜品share 食。

1. 栗子茸
呈糊狀。栗子味不算濃,我仲要食到好係有陣薑味。
口感很滑,我覺得甜度適中;不過友人話甜咗d。

2. 什果啫哩杯配芒果汁
呢個食水最深!只不過係用什果加魚膠粉而做成的。
技巧係 "0"

什果好多呀,新鮮。什果多時就少啫哩啦。
啫哩完全無味,勁!慳到連糖水都唔用。

3. 芒果糯米卷
四舊糯米卷就盛惠$33,實在不值!

糯米卷皮好薄,煙韌,但唔算軟熟。
外面的椰絲是很多,不過無椰味,有口感而無味。
芒果當做,實甜啦!
$20 (宵夜)
2009-06-16 10 浏览
食完飯,不少得來番一客甜品一出朗豪坊,就有人派這間餐廳的優惠卷,在「冇所謂」而「有著數」的情況下,就去了這間食糖水。優惠卷係消費滿40元,就送一個糕點的甜品,order了﹕兩個榴槤飄香(26元)、椰汁糕(免費)榴槤飄香﹕榴槤肉好夠味、好香﹗可能榴槤是現時令的水果啦﹗椰汁糕﹕好有椰奶香﹗ok兩者配合來食都唔差,榴槤飄香的濃味配椰汁糕的淡香味,不錯﹗
食完飯,不少得來番一客甜品
一出朗豪坊,就有人派這間餐廳的優惠卷,

在「冇所謂」而「有著數」的情況下,就去了這間食糖水

優惠卷係消費滿40元,就送一個糕點的甜品
order了﹕兩個榴槤飄香(26元)、椰汁糕(免費)

榴槤飄香﹕榴槤肉好夠味、好香﹗
可能榴槤是現時令的水果啦﹗
椰汁糕﹕好有椰奶香﹗ok

兩者配合來食都唔差,榴槤飄香的濃味配椰汁糕的淡香味,
不錯﹗
2009-06-11
$26 (宵夜)
2009-06-14 13 浏览
2 號睇完個廣告,話想食發記 wor,但又無理由山長水遠入深井總店試,所以搵間旺角分店試下先,好食 gei 得閒試下總店功力也無防。榴槤飄香︰2 號愛吃榴槤,所以佢點o左呢個。不過佢試左一啖後﹐佢好失望 lol... 我真係唔識分榴槤好唔好食,但我食o左之後,完全無應有齒頰留香 gei 感覺... ooo...焗芒果酥皮卷︰我最愛酥皮類,一睇就睇中呢個。熱辣辣即整,酥皮雖然很鬆化,但很薄,令到得不到滿足感。酥皮包著一大舊芒果同一小片清蛋糕,芒果是凍的,和酥皮配合得有些冰火感。但整體來說,各材料比例不太好... 我好像只吃到芒果味及其口感... 酥皮和蛋糕比例上太少,糖粉又不足... 吃完心想... 不如去買個大芒果吃更好吧... 我估只此一次,再見 la 發記... 暫時我也不會再想試了... 味道同價錢不成比例,吃完也感覺空洞... 沒有吃完甜品的滿足感...

榴槤飄香($26)
焗芒果酥皮卷($37)
2009-05-27
2009-05-13
甜品店之中, 我較喜愛發記自從有分店之後, 都已經好少會去深井的總店食, 但每次想食甜品, 都會睇有無邊間發記就腳, 好似今次就經過雅蘭, 地面都有一間!試吓個榴槤羅米糍先 榴槤肉好夠味呀 (夠臭) 羅米糍的皮好煙靭, 呢個都係我喜愛發記的一個主要原因, 佢個羅米糍係幾間出名店之中做得最好的椰絲刨得幼, 口感更好, 其實呢個環節幾重要, 有的地方的椰絲刨得好粗糙, 令到個羅米糍唔好食, 一嚟鞋口, 二嚟椰絲都唔香, 不過去發記食就有番信心
甜品店之中, 我較喜愛發記
試吓個榴槤羅米糍先
榴槤肉好夠味呀 (夠臭

2009-05-10
每次食甜品都總有人提議去滿記,不是說滿記不好,只是實在吃得太多,有點厭倦,今次我作個反建議去發記。其實發記也吃過不少,較喜歡芒果紫米露,照舊。而對方就要川貝蓮子海底椰,另加一份香蕉酥皮卷share食。先說我的紫米露,芒果份量仍然多,估計佢用了半隻以上的芒果去做,不會偷工減料。至於味道,也算得上甜美,起碼不太酸,自行淋上花奶更為滑溜;而紫米露材料豐富,還加了芋頭粒和粟米粒在裡面,增加了口感。香蕉酥皮卷是即叫即焗,新鮮又夠熱。外層的酥皮鬆脆可口,餡料是啖啖的香蕉肉,幾香的,這樣的配搭也是可以。不過吃的時候要小心,因為確是很容易散開。試了一匙川貝蓮子海底椰,感覺幾順喉,亦不太甜,相信對方是滿意的。

川貝蓮子海底椰
芒果紫米露
香蕉酥皮卷
三個甜品要$97,都不便宜
2009-03-09 8 浏览
我同女友一人一個糖水之餘, 再試埋佢個芒果班戟la...嘩...個皮好似包雲吞咁...個底有4-5層.... 入面d cream, 又少, 又唔滑.....唯一好就係d芒果唔酸lor....咁佢係sell 榴槤gei...但係我覺得唔代表其他 non-榴槤o既可以咁差...況且, 我諗芒果pancake o既問題, 榴槤pancake 都會一樣....唉...mk 食野, 真係食個方便.....only.....札

我同女友一人一個糖水之餘, 再試埋佢個芒果班戟la...
嘩...個皮好似包雲吞咁...個底有4-5層....

入面d cream, 又少, 又唔滑.....
唯一好就係d芒果唔酸lor....
千層班戟
  • 唔好食~~"芒果千層皮pancake"
又再來食 H 的第二最愛甜品, 今次又再有免費糕優惠卷, 故終於試吃埋最後一款的糕啦!!榴槤飄香 ==>正所謂不時不食,現都是時候食榴槤, 好味道芝麻糊 ==> 一般椰汁西米糕==> 都幾好味,不太甜,但H較喜歡之前試過的紅豆及馬豆椰汁糕埋單: $45 ==> 有免費糕優惠卷,抵食!!每次都有免費糕食, 真開心 !! 哈哈 !!

榴槤飄香 ==>正所謂不時不食,現都是時候食榴槤, 好味道
芝麻糊 ==> 一般

埋單: $45 ==> 有免費糕優惠卷,抵食!!

每次都有免費糕食, 真開心 !! 哈哈 !!
$22.5 (宵夜)
2009-02-23
午飯後心血來潮與兩位朋友在這裡各點了一客糖水﹐另加芒果檽米卷 share。我點了楊枝金露﹐卻又突然覺得非吃清心丸不可﹐於是問店員可否在楊枝金露裡加清心丸﹐她說沒問題。芒果檽米卷非常出色﹐檽米皮軟滑中帶微韌﹐芒果新鮮多汁﹐分量十足絕不欺場。我點的另類配搭來了﹐清心丸清甜爽口﹐楊枝金露勝在不會太甜而且材料分量夠多﹐西米、西柚與芒果這配搭雖然沒有驚喜﹐仍然令人百吃不厭。西柚酸中帶苦﹐如戲分少點可能會更好。敗筆來了﹐是我的錯。楊枝金露是冷的﹐另加的清心丸卻原來是熱的﹐大家勉強在一起變成暖暖 (梁靜茹:我想說其實你很好﹐你自己卻不知道...sorry, 很爛的gag )﹐太詭異了...兩者分開吃應該會各自各精彩﹐都怪我失策...店員姨姨也不提醒我一下

• 芒果檽米卷
(非会员)
2009-01-30 1 浏览
看了欧阳应霁先生的《香港味道》慕名而去,可能是新年期间,所以人甚少。一进店就闻到扑鼻的榴莲味道,虽然是发记的特色,但对榴莲不太感冒,还是点了红豆沙汤圆和杨枝甘露,不是很甜,感觉味道中规中矩。
2009-01-07 13 浏览
我一向都係發記既Fans,而榴槤又係我既至愛!從前食發記,一定要走到入深井先有!佢地既榴槤pancake同榴槤飄飄真係令我一試難忘!而家旺角與銅鑼灣分別都有分店,唔使入到老店咁遠,但味道又如何呢?可知人怕出名豬怕肥,好多都係出咗名之後出事既,適逢經過旺角,於是入去一試!本來想叫返至愛既榴槤飄飄,不過見到佢有兩款榴槤新製,於是轉軚試新野!等咗幾分鐘,榴槤蘇終於都炸起!一聞,有d唔妥!唔香之餘仲要有陣怪味!食落口,原來係層蘇皮出事!蘇皮似乎落蘇油落得太過火,然後再撞埋榴槤,令成個甜品變苦,確實係失敗之作!相返個榴槤糯米糍卻出乎我意料,糯米皮做得柔軟煙靱,配合埋新鮮榴槤又的確係幾清新既一個配搭,而且賣相都討好,可以一試架!

$30 (其他)
2009-01-01 7 浏览
原本仍在生氣的H,跟K由尖沙咀行到旺角,經過雅蘭中心有人派發記優惠卷給K,K雖然唔鐘意食甜品,但K知H喜歡,故就立刻叫H一齊去食,哈哈!就這樣發記就幫了K一把令生氣的H下了火!!去到人不多,不用排隊,坐下叫了榴槤飄香==>這是H的至愛,榴槤味未夠濃, 但都好味芝麻糊==>K 話OK,不太甜椰汁馬豆糕==>有優惠卷,食滿$40送的,都幾好味,不太甜埋單: $45 ==> 有糕送,抵食呀 !!

去到人不多,不用排隊,坐下叫了

榴槤飄香==>這是H的至愛,榴槤味未夠濃, 但都好味
芝麻糊==>K 話OK,不太甜
椰汁馬豆糕==>有優惠卷,食滿$40送的,都幾好味,不太甜

埋單: $45 ==> 有糕送,抵食呀 !!

$23 (宵夜)
2008-12-31 2 浏览
今日放假,行完街三、四點去食。叫咗兩個楊之甘露($26),一個雪耳杏仁茶 ($19)。楊之甘露係店的 signature dessert,之前食過好好味,今次差咗麻麻地,芒果都係好多,但唔新鮮,有雪,咬落有冰。唔係好值26蚊雪耳杏仁茶,味道唔錯,但得煙唔夠熱。可能用microwave 翻叮因為聽到"叮"一聲,跟住就出糖水。

因為聽到"叮"一聲,跟住就出糖水

• 雪耳杏仁茶
2008-10-29 16 浏览
食完晚飯..就黎左食甜品..叫左個榴槤PANCAKE..芒果PANCAKE..紅豆沙..紫米露..紅豆沙..紫米露..食落麻麻地..仲衰既係食完甜野先去食紅豆沙= =搞到得番成陣陳皮味..至於2個PANCAKE..友人話個榴槤PANCAKE唔好味..食食下都唔想食..至於我食既芒果PANCAKE...第1件都唔錯架!!因為佢芒果同CREAM既比例岩岩好..食第2件就唔掂..想搵D CREAM都搵唔到..比例極度唔岩LOR - -而且佢D皮做得偏硬..其實想PANCAKE我最鍾意食佢個皮!!!同埋CREAM+MANGO要岩岩好,,但佢做唔到..可以有舊冇CREAM既..我都覺得..-_-唉同埋佢唔係好坐得耐..因為成日都好多人排隊..食完坐多陣都局住要走..
食完晚飯..就黎左食甜品..

紅豆沙..紫米露..食落麻麻地..
仲衰既係食完甜野先去食紅豆沙= =
搞到得番成陣陳皮味..

至於2個PANCAKE..
友人話個榴槤PANCAKE唔好味..
食食下都唔想食..

至於我食既芒果PANCAKE...
第1件都唔錯架!!
因為佢芒果同CREAM既比例岩岩好..
食第2件就唔掂..想搵D CREAM都搵唔到..
比例極度唔岩LOR - -
而且佢D皮做得偏硬..
其實想PANCAKE我最鍾意食佢個皮!!!
同埋CREAM+MANGO要岩岩好,,

同埋佢唔係好坐得耐..
因為成日都好多人排隊..
食完坐多陣都局住要走..