2024-09-27 60 浏览
今年提早同屋企人食中秋節飯,經朋友介紹選擇去呢間皇埔匯海鮮酒家試試。不是中秋正日都已經全場滿坐,所以當日上菜慢左少少,但可以理解。服務員態度不會人多而態度差,仍然笑容滿面。值得一讚。食物方面質素好好味,份量充足。其中一味花生大豆芽好特別,夠爽口,值得一試。龍蝦伊麵同其他酒家煮啲伊麵質感有啲唔同,但反而我比較喜歡食。其他餸菜都好味。而本人最愛就係碗翅,因為夠足料。紅豆沙湯丸簡直無得頂。大家不妨試試。
食物方面質素好好味,份量充足。
2024-09-14
2024-09-24 0 浏览
試新嘢……..試新嘢!朋友介紹第一次去值得一讚,屋企人生日,魚翅可以用筷子夾起,扁皮鴨皮薄,第一次食嘅椒鹽鮑魚外脆內軟、食物質素可比5**⋯⋯服務員經常換碟,茶水都10分足夠,大家都不妨一試
2024-08-22
椒鹽鮑魚必食  🫢
蜜汁叉燒
  • 椒鹽鮑魚
2024-09-18 170 浏览
今晚同朋友做生日順便提早做埋中秋節,又揀左黃埔哩度食飯 皆因上次試過認為唔錯餸菜方面今次都好好味啊 嗌左條牛肋骨啦(老細話平時訂定好 因為唔係經常有😭😭)咁我都明既 好野唔會成日有。叉燒必叫(燶邊半肥瘦),小炒皇送酒就例牌(夠鑊氣韮菜花亦無渣),老細介紹食條鹽煎老鼠斑,仲有半隻雞添(雞好滑 仲有芝麻香味)我自己最滿意隻雞 可惜無影低個姬松茸栗子雞湯好精緻可愛,一杯可以品嘗又唔會撐胃,香甜無得頂絕對落足料去燉,最後送上綠豆沙,完美結束今次飯局

2024-09-13
2024-09-16 147 浏览
經常前來的一家酒家,會堆介朋友來,價錢公道食物好味,我們一行八人,求其點了各式各樣點心,上枱後,點心賣相精緻,名副其實好味,不會有中伏感覺。一定會再前來幫襯~ 正正正
2024-09-16 137 浏览
中秋前夕,與家人到酒樓慶祝中秋節,沒目的吃什麼東西,看餐牌時候,侍應推介煎方李魚,心諗不妨一試~ 上枱賣相唔錯,香脆可口。龍蝦伊麵,芝士伊面底芝士汁煮得出色,好掛汁~ 黃埔區最好的酒家~
芝士焗龍蝦
煎方李魚
芝士焗龍蝦
煎方李魚
2024-09-13 207 浏览
今晚同朋友食中秋飯,介紹左黃埔哩間酒樓,哩間酒樓啲野又幾好食。小炒皇,夠鑊氣。叉燒,半肥瘦剛剛好,好好食。送左壺功夫湯,好過癮。滿意,希望下次可以再同朋友再次聚會,15號生日啊

小炒皇,夠鑊氣。
叉燒,半肥瘦剛剛好,好好食。
送左壺功夫湯,好過癮。

滿意,希望下次可以再同朋友再次聚會,15號生日啊
2024-08-28 533 浏览
出咗去二個月,一落機第一餐梗係飲早茶,呢間喺區內,二個月前我肯定可以講,呢間喺我心目中係數一數二,但經過呢次⋯⋯本來我無打算寫,但真係忍唔住,所以今次相片唔多~見諒! 呢度最令我印象深刻係~鮮竹卷,之前係有啲濃汁喺底,上面浸住炸過嘅鮮竹卷,脆口之餘又有濃汁伴住,果種嗞味係一試難忘!但係今次上枱⋯⋯好似三條『迷你越南』炸春卷放碟,完全係二回事~失望! 牛肉腸粉算係最好,皮薄多料。 鳳爪~個色水係我有生以來最深色嘅一次,差不多全黑。(離譜) 其他嘢都已經係水準之下,埋單時問姐姐,原來個零月前已經換晒人,包括老闆,真係怪不得無晒原來嘅味道。 回頭度:2/10

本來我無打算寫,但真係忍唔住,所以今次相片唔多~見諒!
好似三條『迷你越南』炸春卷放碟,完全係二回事~失望!
牛肉腸粉算係最好,皮薄多料。
鳳爪~個色水係我有生以來最深色嘅一次,差不多全黑。(離譜)

回頭度:2/10

2024-08-27
$140 (早餐)
食過翻尋味。可能係黃埔數一數二比較好食嘅酒樓之一。酒樓環境乾淨企理。冷氣夠凍。菜式款類多。 用料靚。海鮮生猛及非常新鮮。 菜式味道非常可口美味。另外 酒樓內的員工 對客人的態度及服務亦非常好
食過翻尋味。可能係黃埔數一數二比較好食嘅酒樓之一。
另外 酒樓內的員工 對客人的態度及服務亦非常好
2024-06-28
2024-07-07 732 浏览
當天相約了6位友人,但有一位朋友早到。不知道有留位。開了一張4人台還洗碗了。當然要換台啦!服務員很好把洗好的碗筷都幫我們拿過去。來回了3次。好吃的雲耳青瓜沙薑豬手錦歯雲吞叉燒酥,雪菜火鴨絲米粉的火鴨絲就太硬了。會再給他們機會的。
2024-07-05 716 浏览
今日經過黃埔搵咗這間海鮮酒家食晚飯,這間酒家俾我哋有啲驚喜,我哋叫咗碟叉燒啲叉燒又香又軟,跟住叫咗碟炒飯炒飯係我食個鐘最好食嘅一個炒飯,其餘其他小菜都炒得很好味,所以值得推介😋😋😋
  • 叉燒
2024-06-28 690 浏览
永遠可以相信坐滿街坊的酒家,主打一個平靚正‼️不愧店裡的主廚榮獲香港十大廚神🏆避風塘炒蟹超好食🦀肉質鮮嫩肥美~加上滿滿的蟹膏😍濃湯雞煲翅超鮮味,魚翅好高質👍🏽一口氣飲幾碗!窩貼明蝦球也值得試試🍤顏值高,蘸著沙律醬好美味😋推薦他家的燒味,燒鵝皮脆多汁!叉燒肥瘦剛好,蜜汁甜而不膩!最後必點廚神炒飯🍚美味的程度難以形容。食物選擇好多,相信係家庭聚餐及街坊享用晚餐的好去處🥢就在黃埔地鐵站附近🚇
避風塘炒蟹超好食🦀肉質鮮嫩肥美~
窩貼明蝦球也值得試試🍤顏值高,蘸著沙律醬好美味😋
推薦他家的燒味,燒鵝皮脆多汁!
叉燒肥瘦剛好,蜜汁甜而不膩!
最後必點廚神炒飯🍚美味的程度難以形容。
永遠可以相信坐滿街坊的酒家,主打一個平靚正‼️不愧店裡的主廚榮獲香港十大廚神🏆避風塘炒蟹超好食🦀肉質鮮嫩肥美~加上滿滿的蟹膏😍濃湯雞煲翅超鮮味,魚翅好高質👍🏽一口氣飲幾碗!窩貼明蝦球也值得試試🍤顏值高,蘸著沙律醬好美味😋推薦他家的燒味,燒鵝皮脆多汁!叉燒肥瘦剛好,蜜汁甜而不膩!最後必點廚神炒飯🍚美味的程度難以形容,試過你就返尋味!!食物選擇好多,相信係家庭聚餐及街坊享用晚餐的好去處🥢就在黃埔地鐵站附近🚇地理位置方便!
又是一篇惊喜到吃完饭立刻现在就在地铁里码字的街坊餐厅!我们这么一桌菜,有翅有蟹,人均400+,吃到打嗝!!·快到的时候发现餐厅就在好大一片居民区中,我就想着说应该不会错了,一般这种街坊餐厅质素一定不错,不然大家也不会来帮衬。·我们刚才吃的每一样!都好好吃!!🐷烧腊肉肉紧实微微甜,贼贼贼香!但是不腻!!🦢烧鹅也是,外皮可脆,咬起来都是咔嚓咔嚓!鹅肉也不柴,香口!🍲鸡煲翅给的量也够足,而且是推小车车进包房现场帮我们整,热乎乎的一碗汤,汤底香醇浓厚!🦐还有一份锅贴虾,虾仁个头大,锅贴酥酥脆脆粘美乃滋酱酱一起吃刚才吃饭的女生都喜欢!🥬还有一份啫啫生菜,也是在包间内现场帮我们整,真的有锅气又入味!吃完来一点都不寡淡!🍚炒饭我连吃了三碗!听厨师说这个米在其他地方都吃不到!是从广西特意运来滴!!粒粒分明又有一点点胶感~ 是我近期吃过的炒饭top1!·家人聚会或者朋友们想吃点实在的可🐛!#香港美食#香港海鲜#港漂#香港生活#港漂生活#本地人爱吃的店#宝藏餐厅分享
我们刚才吃的每一样!都好好吃!!
🐷烧腊肉肉紧实微微甜,贼贼贼香!但是不腻!!
家人聚会或者朋友们想吃点实在的可🐛!
#香港美食#香港海鲜#港漂#香港生活
#港漂生活#本地人爱吃的店#宝藏餐厅分享
2024-06-22 351 浏览
不是本地朋友帶去 都差點錯過了那麼美味的粵菜 它家大廚還拿過香港十大廚神的 果然名不虛傳👍 點的每道都做到真正色香味俱全😋-避風塘炒蟹 現場新鮮撈起的大肉蟹🦀️炒的 用的是獨製辣椒粉炒的 香到不行 蟹肉很新鮮 😋 蜜餞叉燒皇 別看它切得那麼厚 肥瘦度剛剛好 完全不會膩 搭配蜜餞汁一起吃 超美味!-濃湯雞翅煲 用雞湯現場煮的魚翅 魚翅用料十足 搭配香濃雞湯一起吃 很好喝🥰 明爐脆皮燒鵝 看那個光澤度就知道有多美味 選用了五斤半的鵝做的 肉質吃起來就是肥瘦度剛好 外皮很香脆 搭配酸梅汁一起吃更佳!-窩貼明蝦球 用鹹蛋黃炸的蝦球下面鋪了一層吐司 做法很港式 香脆可口👍 廚神一號炒飯 別看它平平無奇 卻是蕞驚豔我的 米飯選用了廣西特有的米炒出來的 粒粒分明 吃的停不下來😋

2024-06-21 345 浏览
難得很久沒見的朋友邀請晚飯在黃埔站D出口經過超市就到了。餸菜方面很值得推介,龍蝦伊面很乾爽 龍蝦亦新鮮。有個大雜錦拼盤,叉燒值得一讚軟滑沒有羶味,燒腩仔皮仍脆,文昌雞咸香咸香滋味。金沙鍋巴明蝦球,香脆不油膩,朋友亦大讚。海皇竹笙翅,比普通酒樓高水準,不會很茨又不會很水的口感。蒸魚時間剛好不老柴很滑,鮑片冬菇扒生菜不過不失,荷葉飯因各人已撐腸拄腹,無緣在場一試。結尾有壽包,紅豆沙,味道不太甜,適合不嗜甜之人。飽餐一頓,多謝好友邀請,下次有機會再次光臨。
難得很久沒見的朋友邀請晚飯
在黃埔站D出口經過超市就到了。

飽餐一頓,多謝好友邀請,下次有機會再次光臨。
2024-06-09