2024-06-21 302 浏览
同同事講開想食乳鴿,之後上黎OPEN RICE 搵搵,見到黃埔有間酒樓做緊$28蚊隻,嘩咁抵! 加上我地係西九高鐵站去黃埔20分鐘就到,於是黎個即興飯局啦.去到當然即刻點左乳鴿先,你知架啦,做特價既好快售罄架啦,一心黎要食乳鴿架嘛,呵呵. 原來係每兩位ORDER 1隻,剛好我地4個人可以ORDER兩隻,之後再掃下睇下有咩推界,見到D炒蟹好吸引,同事話不如黎個避風塘炒蟹,但我唔食辣既,諗住食小小試下無妨。之後再點左個冰鎮鮑魚。好喇乳鴿黎到,比我想像中多肉,皮脆,邊個話平野無好架,正!之後避風塘炒蟹,嘩賣相唔錯,以為好辣,但原來唔係,味道剛剛好,超惹味,重點係D蟹好厚肉,少食海鮮既我都覺得好味!其次係個冰鎮鮑魚,第一下食落去感覺好FRESH,對於我食海清淡既黎講都ok架.下次可以帶埋屋企人黎試多幾款野。
好喇乳鴿黎到,比我想像中多肉,皮脆,邊個話平野無好架,正!
下次可以帶埋屋企人黎試多幾款野。
2024-06-20
2024-06-18 244 浏览
難得約齊腳,湊夠一個墟岀嚟食飯,正煩腦緊食咩之際,同事介紹黃埔呢間中菜酒樓,起初都一半一半,不過同事話個招牌避風塘炒蟹好正,一向最迷避風塘炒乜炒物嘅我,梗係要試啦!3個人點了個避風塘炒肉蟹、BB乳鴿、醉酒冰鎮鮑魚、啫啫通菜煲、燒鵝叉燒雙拼。碟碟都有驚喜。避風塘炒蟹:蟹肉結實,蒜蓉夠乾脆惹味,我一匙一匙咁樣不落口食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻紅燒BB乳鴿: 乳鴿皮脆、肉多汁又夠亂 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻啫啫通菜煲: 個煲上枱時,D汁仲渣渣聲,真係好嘢味。同場笑料加映,個friend 一咬通菜,d 汁bee左去對面😂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒鵝: 本身吃貨嘅我起初覺得係酒樓食半隻3xx 都幾貴,不過我個friend 話想食,咁叫左個例牌試下,嘩、嘩、嘩,真係一分錢一分貨!真係冇得輸。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻醉酒冰鎮鮑魚: 本人就覺得酒味唔夠濃,不過個老闆帶左個大廚岀嚟解釋,話因為佢哋係用清醉浸,我諗係sake 卦,所以冇一般花雕咁濃烈。👍🏻👍🏻最後送咗碗綠豆沙糖水: 唔太甜,免費我又覺得ok 喎!

紅燒BB乳鴿: 乳鴿皮脆、肉多汁又夠亂
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

最後送咗碗綠豆沙糖水: 唔太甜,免費我又覺得ok 喎!
避風塘炒蟹
避風塘炒蟹
2024-06-18 242 浏览
朋友介紹呢間酒樓, 地點位置在黃埔海花園8號水產隔離,今次已經是我第三次來,食物水準依然保持水準,避風塘炒蟹、菜心炒牛肉、蒸星斑、欖菜一字骨~ 食物水準超高,值得一試
食物水準超高,值得一試
2024-06-18
  • 避風塘炒蟹
2024-06-16 246 浏览
最近同家人去左哩間酒樓食飯 啲野食好有驚喜 好好食。服務態度亦好好,餐廳光猛舒適,地點都算方便。講番食物,嗌左叉燒拼燒鵝,黃金豆腐煲,Xo醬蘭度炒鮑片,蒜蓉炒莧菜,菜遠炒牛肉。燒鵝肥美,不得不讚叉燒 好軟淋好入味,黃金豆腐煲個咸蛋好香 好creamy 有陣奶香味 唔知系咪有加奶呢😂豆腐又嫩滑 個煲入面仲有啲魚片同蝦。菜遠炒牛肉 看似普通野 但炒出嚟一啲都唔普通 好夠鑊氣,經理哥哥無介紹錯。同行家人都好滿意 哩個價錢食到咁既質素中菜 下次一定會再幫襯
最近同家人去左哩間酒樓食飯

菜遠炒牛肉 看似普通野 但炒出嚟一啲都唔普通
好夠鑊氣,經理哥哥無介紹錯。

菜遠炒牛肉
菜遠炒牛肉
黃金豆腐煲
蘭度炒鮑片
2024-06-16 227 浏览
屋企人生日,去左依間野試下。好耐都冇去過酒樓食過咁有鑊氣既小菜。平日唔打食評既我都忍唔住開返個Account 黎講講呀!環境唔錯,地方舒適。部長服務態度熱情有禮,仲好好咁介紹菜式俾我地!叉燒唔肥又好淋,炒菜鑊氣十足又唔油 ,仲有個海鮮黃金煲足料又香滑!部長仲介紹食小炒王,可惜太飽食唔落,下次去食返先得 ><
平日唔打食評既我都忍唔住開返個Account 黎講講呀!

環境唔錯,地方舒適。
部長服務態度熱情有禮,仲好好咁介紹菜式俾我地!

叉燒唔肥又好淋,炒菜鑊氣十足又唔油 ,
仲有個海鮮黃金煲足料又香滑!

部長仲介紹食小炒王,可惜太飽食唔落,下次去食返先得 ><
2024-06-15
庆祝纪念
生日
  • 海鮮黃金煲
2024-03-16 685 浏览
週末同屋企人去食中菜,揀左間新酒樓試下,點知有驚喜。店舖位置非常方便,出地鐵站行3分鐘就到!店內環境乾淨,座位闊落,唔會好似有啲酒樓為左做多幾枱客就坐到好逼咁,所以嗌野食前已經對呢間餐廳加分!野食方面就更加surprise!以為新餐廳質素仲未穩定,點知意外地高質!上湯龍蝦伊麵爽口彈牙,清蒸老鼠班鮮嫩多汁,姜蔥炒蟹好夠鑊氣,招牌海皇蛋白炒飯鮮味十足!蒜蓉炒芥蘭、叉燒燒鵝例牌有水準!送嘅糖水仲要唔係普通酒樓嘅紅綠豆沙,而係木瓜燉雪耳,真係少之又少。同店員傾計先知,呢間店個老板拎過中華廚神獎,所以對食物出品質素非常嚴謹,所以難怪每樣都咁好食啦~已bookmarked皇埔匯呢間中菜,會再encore!
週末同屋企人去食中菜,揀左間新酒樓試下,點知有驚喜。

店舖位置非常方便,出地鐵站行3分鐘就到!

上湯龍蝦伊麵爽口彈牙,
清蒸老鼠班鮮嫩多汁,
姜蔥炒蟹好夠鑊氣,
招牌海皇蛋白炒飯鮮味十足!
蒜蓉炒芥蘭、叉燒燒鵝例牌有水準!

已bookmarked皇埔匯呢間中菜,會再encore!

上湯龍蝦伊麵
叉燒燒鵝例牌
姜蔥炒蟹
海皇蛋白炒飯
蒜蓉炒芥蘭
木瓜燉雪耳
2024-03-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
上湯龍蝦伊麵
叉燒燒鵝例牌