2009-10-29 72 浏览
諗住去街市食東寶. 等位等左大半個鐘. 等到得返我地同3個遲過我地黎既大(食)朋友(睇身形來分辨)到個伙計終於出黎, 竟然因為佢地有3個人所以比佢地入先, 仲好粗咁話"你地下一張啦". 即係睇我地奀挑鬼命咁所以可以比人地優先. ok u win. 最後同朋友嬲得濟走左諗住食強記, 但去到發覺成3x蚊個燒味飯... 真係太貴. 所以行前少少睇下有咩食, 就見到哩間泰國野.咁岩我又想食泰國野, 入面雖然細, 但仲有位.叫左個青咖哩豬頸肉飯+泰式咖啡$37冇白飯轉左油飯. 仲好啦.見到佢點整個豬頸肉. 將d 豬頸肉切粒, 再"不"d 青咖喱上去, 然後拎去microwave 叮.......份量都幾多. 反而覺得個油飯細個左d油飯唔夠香. 冇乜特別青咖喱真係有點辣. 豬頸肉之前應該係燒過. 有點硬同甜. 味道有點似叉燒.另外仲有d 豆同矮瓜o係底, 都幾入味.其實味道都唔錯. 但如果唔比我見到佢係叮就更好了.個飯雖少, 但食完都覺得好飽了. d 豬頸肉好似食極都食唔完咁, 超多泰式咖啡, 朋友話有點似涼茶味. 又係有d 似五花茶喎. 有少少燒咖啡既味. 但唔太夠, 可能佢落糖漿重手左.哩間野

咁岩我又想食泰國野, 入面雖然細, 但仲有位.

叫左個青咖哩豬頸肉飯+泰式咖啡$37
冇白飯轉左油飯. 仲好啦.
份量都幾多. 反而覺得個油飯細個左d
油飯唔夠香. 冇乜特別
另外仲有d 豆同矮瓜o係底, 都幾入味.
其實味道都唔錯. 但如果唔比我見到佢係叮就更好了.

哩間野個電視開得夠大聲. 其實個電視係老闆兩母女睇既... 可以睇到入晒神叫佢黎落單都叫左兩次...
2009-10-23
今天下午和7個朋友去北角書局街一間老人院做完義工後, 我們便到了附近的皇泰極海南雞專門店吃午餐. 海南雞又鮮又嫩白飯綿綿有飯香牛腩鬆化又入味通菜新鮮又爽脆牛肉鮮味苦瓜甜總之非常好味, 而且店內的靚姐和藹可新又風趣, 有家的感覺令人回味無盡!總之去北角最好的選擇一定"皇泰極海南雞"

海南雞又鮮又嫩
白飯綿綿有飯香
牛腩鬆化又入味
通菜新鮮又爽脆
牛肉鮮味苦瓜甜

總之非常好味, 而且店內的靚姐和藹可新又風趣, 有家的感覺
令人回味無盡!
總之去北角最好的選擇一定"皇泰極海南雞"

2009-08-09
  • 海南雞/牛腩/
2009-02-12 15 浏览
同朋友一齊去食lunch,食到一肚氣!d服務九流,因為舖位好細,得3張2人枱同一張4人枱,想落單時叫聲唔該,兩個阿姐聽到都唔走過o黎,係都要你就咁大大聲講低食乜.硬住頭皮朋友話要冬陰公海鮮金邊粉,個阿姐無啦啦同佢講河粉仲好呀,河粉闊d好食d呀...家陣咩事?又唔係阿姐你食!!朋友見佢無咩禮貌亦唔想浪費口水,河粉就河粉啦另一個阿姐仲要問非所答,完全get唔到人地講o既o野.一句o野要講兩,三次.最經典朋友問有冇咸檸七,個阿姐話只有青檸梳打,朋友話唔要梳打,問佢青檸七喜得唔得,佢話得.轉個頭佢唔記得俾野飲我o地,朋友提佢我o地仲有杯野飲,個阿姐話,你要青檸梳打丫嘛!!朋友已經忍忍忍,同佢講要青檸七喜,結果俾o左罐七喜佢就算=.=講番o野食,朋友話佢o地冬陰公湯底都保持到水準,但我果個清湯就無咩味淡到死,好在d雞絲都唔係好老.但就好普通囉!叫果杯薑蜜竟然只有凍冇熱...好奇怪!同埋好糖漿水feel,勝在薑味夠.總之咁o既態度同食物質素,去第二間好過啦~~~!!!
同朋友一齊去食lunch,食到一肚氣!

d服務九流,因為舖位好細,得3張2人枱同一張4人枱,

硬住頭皮朋友話要冬陰公海鮮金邊粉,
朋友見佢無咩禮貌亦唔想浪費口水,河粉就河粉啦

另一個阿姐仲要問非所答,完全get唔到人地講o既o野.
朋友話唔要梳打,問佢青檸七喜得唔得,佢話得.

講番o野食,朋友話佢o地冬陰公湯底都保持到水準,

總之咁o既態度同食物質素,去第二間好過啦~~~!!!
2009-01-20 14 浏览
某天中午, 在此吃午飯。到店的人多是外賣, 堂食的只有我, 所以 ? 老闆鬼咁好招呼。自命海南雞飯專門店 (印象中上一手好像也是泰國人海南雞), 就來個泰式海南雞飯套餐, 要香茅薑蜜做餐飲。見一隻隻雞掛在櫥窗, 即叫即斬, 上桌樣子尚對辦。油飯真是夠油, 泛著點點油光, 入口有淡淡香茅的香味, 可幸碟底沒留有太多油。可是雞本身卻沒令我留下太深的印象。附送的湯也是淡出鳥來, 倒是那杯香茅薑蜜的薑味真夠強勁, 連香茅味都蓋過了, 味道也略甜。奇怪的是, 這店門外是有人弄串燒的, 而這些人竟是隔壁「泰金米」的員工! 難道兩家店是同一個老闆的...吃完走到街上才見到泰金米的易拉架, 同是海南雞飯餐, 卻比皇泰極的便宜一元! 果然詭異...早知如此, 我去泰金米吃啦, 起碼店面沒有那麼狹小啊。

2009-01-08 10 浏览
竟然唔記得呢日咁重要的日子有個食評!08年8月8日!看完中醫, 乜都唔食得, 又唔想大熱天時吃粥, 到了此店外賣個湯蒙回家趕看奧運開幕!正在想蒙不是越南的嗎(correct me if i m wrong), 阿姐就話吃咩呀~ ordered了一個雞絲湯蒙.阿姐知道我不是堂吃的就叫我在外面等 + 不能接近門口(雖然間鋪只得一枱客)好像我好阻住佢咁回家後立刻開電視~ 邊吃邊看, 個湯蒙都幾清, 足料(多雞絲, 菜and 一舊白蘿蔔). 好吃!張怡寧都幾清爽丫~ 中國加油!
竟然唔記得呢日咁重要的日子有個食評!

08年8月8日!

張怡寧都幾清爽丫~ 中國加油!
2008-12-07 12 浏览
2008年12月7號 - 下午3點幾左右今日下午突然想試試泰國菜。 開頭唸住試試個海南雞飯。 不過太早la。 留番夜晚先la。最終揀左個香茅雞扒飯+凍龍眼蜜 (HK25,-+HK$2,-)。 我完全不知道這是什麼。 所以都覺得好奇。 等左大約5分鐘個飯來la。 首先形容個賣相先。 賣相好好呀。 個雞扒同個飯是分開的。 雞扒下面有D香茅同牙菜。 仲有汁添。 都好靚。我通常會將雞扒, 飯&汁撈埋一齊。 撈左之後就試試個味道先。 Um。 味道好好呀。 個雞扒好香呀同埋個汁好好味。 個凍龍眼蜜都OK。 不算好甜。 可以接受。 總括來講好滿意這餐飯。
2008年12月7號 - 下午3點幾左右

凍龍眼蜜
香茅雞扒飯
凍龍眼蜜
香茅雞扒飯
  • 香茅雞扒飯﹐凍龍眼蜜
2008-12-04 11 浏览
天氣開始涼涼地,見到有串燒賣,就即管睇下。又幾得意,因為唔只係d一般串燒,只限雞、豬、牛,佢仲有d特別野。同朋友仔試了3串﹕(1)墨魚腸 - $13(2)蝦子腸 - $13(3)雞軟骨 - $8平就唔係好平,但幾特別,味道都幾好。但就要等好耐,燒上述3項,等了成10分鐘。建議order後,先到隔嚟王記糖水,嘆個糖水或者粥先。仲有,明明叫了雞軟骨串燒,最後竟然俾左雞肉我!!! 好在,都幾滑、幾好味!!!會再嚟!!!
天氣開始涼涼地,見到有串燒賣,就即管睇下。

同朋友仔試了3串﹕
(1)墨魚腸 - $13

(2)蝦子腸 - $13

(3)雞軟骨 - $8

平就唔係好平,但幾特別,味道都幾好。

但就要等好耐,燒上述3項,等了成10分鐘。

建議order後,先到隔嚟王記糖水,嘆個糖水或者粥先。

會再嚟!!!
墨魚腸
$20 (其他)
墨魚腸
  • 蝦子腸
2008-04-29 4 浏览
早兩日行過見倒呢間打正招牌做海南雞飯,橫掂未食中午,好耐都無食過好食嘰海南雞飲,普住平常心入去一試,嘩!估唔倒真係有d驚喜,d雞夠滑,最緊要係碗飯夠味嘛!不過碗湯就涷左d,總括唔錯,會再幫襯。
2008-04-28 1 浏览
25.4.2008 星期五亞琪上黎整朱古力蛋糕,老豆咁岩唔返黎食,於是同埋亞媽三個人去屋企樓下哩間泰國人海南雞食下個海南雞。晌openrice做左research,好多人都話d飯唔掂,唔夠香唔夠油。但係,黎到點都要試一試。點了:1.泰式豬頸肉沙律--講左唔要辣,但都係辣o既...食左幾舊,因為我好唔食得辣。唔太差o既。2.海南雞飯--嘩...好細碟...估唔到d飯真係咁唔好食,d雞亦唔覺得有咩特別。至於好多人話好正o既醬汁...對唔住,亦唔覺得有咩特別好味。個湯...都係個句,無特別。3.扎肉撈檬--我唔食檬o既...4.串燒雞和豬各三串--d沙嗲醬洗唔洗咁甜呢?好唔惹味囉...5.椰青--唔算好甜。舖頭唔知係咪好缺乏人手,有時o益左好多次都無人理...其實水準係中下,但又未至於話好難食,但係我一定唔會再黎!!
25.4.2008 星期五

點了:
3.扎肉撈檬--我唔食檬o既...
5.椰青--唔算好甜。

舖頭唔知係咪好缺乏人手,有時o益左好多次都無人理...

其實水準係中下,但又未至於話好難食,但係我一定唔會再黎!!
海南雞飯和湯
札肉撈檬
串燒
2008-04-22 2 浏览
尋晚8點放工,係公司附近搵地方食飯.上到openrice,見到網友對呢間既評價唔錯,就來試一下.環境方面,比較逼左d,d人行出行入,我地都好驚d人會整跌d送.坐得唔係太舒服.食物方面,我地兩個人,點了一份海南雞飯及咖哩牛腩飯.主打的海南雞飯,雞有點鞋口,但食到有雞味,飯如果可以再香d就好.個汁就好好,好醒胃.湯就salty左d喇.估唔到既係,咖哩牛腩飯好食過雞飯.個咖哩非常香,不過唔夠辣.牛腩亦煮得夠林.我覺得做得幾出色.價錢方面,亦算合理,會再黎幫襯.
價錢方面,亦算合理,會再黎幫襯.
2008-02-29 13 浏览
今晚北角收工,去左呢度再食海南雞飯﹗成碟野一黎到就食鬼哂,唔記得影相﹗哈哈﹗雞味依然係香濃滑溜,不肥不瘦好有雞香﹗肉質實淨有口感﹗真係好味﹗飯有油香不過就淋左少少。仲食埋佢門口的串燒,串燒味道就麻麻一般﹗無咩驚喜﹗呢間野係咪同出面的泰國人海南雞飯不同的呢?好似環境比較簡單無裝修,唔似出面胡渭沖賣廣告那間,不過0的雞確係比其他的好味﹗
今晚北角收工,去左呢度再食海南雞飯﹗

仲食埋佢門口的串燒,串燒味道就麻麻一般﹗無咩驚喜﹗

2008-02-17 4 浏览
我有日同我老豆去食海南雞飯,因我老豆係做燒味,所以以下食評出自我老豆:個雞冇雪味,肉夠嫩,又有雞味,如果用咁價錢食係有80分(半隻$65)雞油飯太多油,味就唔係咁夠,串燒唔錯,係唔方便(要分開叫同分開比錢)選擇夠多
(非会员)
2008-02-10 9 浏览
Saw the TV commerical tonight and went there right away to give a try of this signature dish, Thai Chicken Rice. At this winter night, the cold served chicken isn't the way I expected it. Good thing is the meat with artificial color-liked yellow skin is quite tender and the rice is chewy. The down side is the meat is tasteless, maybe it is not cooked with fresh birds. All the taste is from the dipping chilli sauce. I'd say the shop is over-rated and is just a typical Thai Chicken Rice. Big disappointment!
2008-02-02 9 浏览
之前係香港仔個間食過覺得幾好,見北角又開咗一間,於是今日晏晝嚟試吓。叫咗半隻雞、油菜、白飯,另外老婆同仔仔叫咗兩個粉。雞應該係黃油雞,的確幾有雞味,唔係太肥,不過可能d人驚禽流感,所以煮到好熟。個點雞醬汁酸酸辣辣幾惹味,唔錯。油菜就一般。呢到招呼幾週到,但店就比較細,一兩個人嚟食就比較易揾位。
2008-01-25 6 浏览
8Jul2007 1459最近得知這裡開左間餐廳有海南雞食,近近地便落來幫襯。午餐顧之然冇,下午茶都冇,叫有散叫,除泰式海南雞飯($35) 外,還叫了泰式凍咖啡($12)。雞幾滑,叫做還有些少雞味,飯就有少許失望,唔夠油及香味,配合泰式辣醬一齊食先好。除主角及指定配菜外,還有一小碗用冬瓜清雞湯,好心用佢來煮好飯,多此一舉。泰式凍咖啡做到它自己的特色,沒有奶但不是飲齋啡,還有微微咖啡香味,沒有港式或西式連鎖咖啡店來得濃味,一般人如洗腦般不能接受,但我會比較喜歡,飲完一定冇反胃。映相時俾話事人以笑裡藏刀式問,當然我第1句說我唔係記者。笑臉仍會比,但唔知點解,沒有再幫襯的理由了。
8Jul2007 1459

最近得知這裡開左間餐廳有海南雞食,近近地便落來幫襯。