2023-09-23 44 浏览
而家做緊個推廣,有幾款小菜同湯做緊優惠價,都幾吸引,只要叫一款正價小菜就嘆到,仲要無限你叫幾多。一品燒🐔雞(半隻)$78賣相都幾靚,火候控制得幾好,外皮燒得好脆,雞件都算滑。錦江海皇豆腐煲 $108上完菜隔左陣,個煲都仲係滾,好正。裡面都幾多料,有冬菇、魷魚、象拔蚌、蝦仁同油豆腐。白飯 $16食小菜唔可以冇白飯😁呢間店主要做街坊生意,平日晚上都幾多人。我地一路食都有人入座。座位都坐得舒服,空間感夠大。

一品燒🐔雞(半隻)$78
賣相都幾靚,火候控制得幾好,外皮燒得好脆,雞件都算滑。

錦江海皇豆腐煲

錦江海皇豆腐煲 $108

白飯 $16
食小菜唔可以冇白飯😁

2023-09-21
錦江海皇豆腐煲
2023-09-16 47 浏览
最近有幸造訪了位於奧運站附近的盈圖酒家,並且在這裡品嚐了一頓令人難以忘懷的中餐。餐廳位於港鐵奧運站鄰近,裝潢典雅,營造出一種舒適而優雅的用餐環境,讓人感到放鬆和愉悅。我和老婆點了一隻乳鴿作為開胃菜。這道菜以其精緻的製作和獨特的味道給我留下了深刻的印象。乳鴿的外皮烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。每一口都帶著濃郁的乳鴿香氣,讓人回味無窮。搭配著經典的醬料,這道乳鴿成為了我們用餐的一個亮點。接著,我們品嚐了椒絲腐乳炒通菜。這道菜以其簡單而豐富的口味贏得了我們的讚賞。通菜炒得剛剛好,保持了蔬菜的新鮮和爽脆,而腐乳則為這道菜添加了豐富的風味。腐乳的鮮香與通菜的清爽完美結合,使得這道菜既有層次感又不失平衡,令人愉悅的口感讓我們吃得津津有味。最後,我們品嚐了招牌盞鬼陳皮咭嚕肉,這是一道經典的中式菜餚。咭嚕肉的豬肉經過炸製後外脆內嫩,並且搭配著甜酸的醬汁,味道十分誘人。這道菜的豬肉口感極佳,外層酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的滿足感。配菜的蔬菜和醬汁的味道與豬肉的風味相得益彰,使得這道咭嚕肉成為了我們用餐中的一個亮點。總體而言,我對盈圖酒家的用餐體驗非常滿意。這家餐廳提供了精緻而美味的中式菜餚,

總體而言,我對盈圖酒家的用餐體驗非常滿意。這家餐廳提供了精緻而美味的中式菜餚,並且以其優雅的用餐環境和專業的服務贏得了我們的讚賞。如果你正在尋找一家能夠品嚐到地道中國美食的餐廳,我強烈推薦你來盈圖酒家一試。無論是舒適的用餐環境還是美味的菜餚,這裡都能夠給你帶來一個愉快而難忘的用餐體驗。
2023-09-16 51 浏览
奧運附近洒家:盈圖穿過商場及花園。見到一間寫住新派粵菜酒樓。环境唔錯。可能做街坊生意。客人唔算好多。坐咗一半。我哋五個人.叫咗幾樣野。有好多套餐可以選擇價錢實惠啊。星期一至四比較優惠。@烧乳鴿.肉好嫩,香口。蒸扇貝。味道唔錯。多粉絲。@推薦:龍躉三味套餐有西兰花炒龍躉肉.新鮮彈牙蒸龍躉頭腩. 很多膠質。@薑蔥生蠔。生蠔8隻好大隻。片皮鸭1吃都唔错。2吃就麻麻。硬身。如果拆開骨炒應該好啲°甜品太單調。得一款熱的。桃膠雪梨、很一般。
奧運附近洒家:盈圖
@烧乳鴿.肉好嫩,香口。
蒸扇貝。味道唔錯。多粉絲。
@推薦:龍躉三味套餐
有西兰花炒龍躉肉.新鮮彈牙
蒸龍躉頭腩. 很多膠質。
@薑蔥生蠔。生蠔8隻好大隻。
片皮鸭1吃都唔错。2吃就麻麻。硬身。如果拆開骨炒應該好啲°

甜品太單調。得一款熱的。桃膠雪梨、很一般。

2023-09-13 31 浏览
最近有些外國朋友來到香港,說想試一下香港本地的美食,於是便帶他們去了一家中菜酒樓😉大龍躉兩味以龍躉為主菜,龍躉煮得恰到好處,分成兩款不同的菜式:蒜茸蒸頭腩 & 碧綠炒球,可以一次品嚐到多種風味😝上湯焗龍蝦伊麵經典的龍蝦菜式,肉質鮮嫩,配上伊麵簡直就是Perfect Match🤞🏻片皮鴨中菜之一,鴨皮烘烤得金黃酥脆,鴨肉片成一片片的,加上麼麼之後,連朋友都話要比個Like👍🏻 一品燒雞雞肉非常滑,而且有雞脾肉,雖然得半隻,但係都幾好食😋好味指數:8/10性價比指數:7/10餐廳名稱:盈圖餐廳地址:大角咀海庭道2號海富商場1樓106號舖電話:26909118

大龍躉兩味

上湯焗龍蝦伊麵

片皮鴨

一品燒雞

雞肉非常滑,而且有雞脾肉,雖然得半隻,但係都幾好食😋

好味指數:8/10

性價比指數:7/10

餐廳名稱:盈圖

餐廳地址:大角咀海庭道2號海富商場1樓106號舖

電話:26909118
2023-09-12
2023-09-12 586 浏览
Duck哥🦆今日接阿女放學,阿女話好耐無去過飲茶🫖,所以就帶咗佢去學校附近嘅酒樓‘’盈圖‘’嘆下茶😆。見到星期一至六有個午市套餐📔,又有點心又有粉麵又有小食,樣樣都有啲,一於就試下啦🥰。午市套餐A $228點心 (1️⃣2️⃣選3️⃣)盈圖燒賣 - 入面嘅餡料係由豬肉🐖、蝦🦐和冬菇🍄打造而成,大大粒,口感唔錯🥰。香滑牛肉腸 - 牛肉🐂份量唔少,芫荽味好重🤗。蠔皇鮮竹卷 - 鮮竹卷外層嘅腐皮吸哂啲湯汁,連埋入面啲餡料食,非常好味😋。粉麵 (8️⃣選1️⃣)日式肥牛炒烏冬烏冬彈牙又富有口感,肥牛🐂份量唔少,豉油夠哂惹味😋。小食(8️⃣選1️⃣)紅燒乳鴿(1️⃣隻)皮脆肉嫩,味道整得啱啱好🥰,可惜乳鴿🐦偏瘦。韓式生煎包 $4.8/個各位無睇錯真係$4.8一個,但就2️⃣位起,每人限叫1️⃣個,呢個特價只係逢星期一至五,1200 - 1330供應。生煎包都幾大個,上面放咗啲木魚,特別之餘又有口感🤗。總括而言,係一間味道唔錯嘅新派粵菜點心酒樓。

午市套餐A $228
點心 (1️⃣2️⃣選3️⃣)

香滑牛肉腸 - 牛肉🐂份量唔少,芫荽味好重🤗。

粉麵 (8️⃣選1️⃣)
日式肥牛炒烏冬
烏冬彈牙又富有口感,肥牛🐂份量唔少,豉油夠哂惹味😋。

小食(8️⃣選1️⃣)
紅燒乳鴿(1️⃣隻)
皮脆肉嫩,味道整得啱啱好🥰,可惜乳鴿🐦偏瘦。

韓式生煎包 $4.8/個

總括而言,係一間味道唔錯嘅新派粵菜點心酒樓
2023-09-06
2023-09-12 34 浏览
今日同爸爸去左旺角搵叔叔👨🏻去完叔叔屋企之後 就大家一齊落街飲茶🫖黎過多次海富邨 次次去完叔叔屋企都急急腳走 今次係第一次入海富商場😹長輩們最鍾意嘅餐廳必定係酒樓🔥其實我都食飽咗但係陪佢哋食 好似雀仔咁每樣偷一粒😈▫️金湯小籠包爆汁小籠包 為免佢穿窿溜走晒啲汁 一夾起即時用匙羹兜住 咬一啖吸晒啲汁出嚟 吸左啖大大啖🤤但都係爆汁 very juicy 💦▫️荔枝流心球荔枝造型 非常吸目👁✨外皮係脆卜卜 有啲似咸水角質感 內裏爆漿 滿滿奶黃流心☄️▫️芝士鮮蝦腐皮卷腐皮好薄 炸到脆卜卜~▫️黃甜椒蝦餃▫️柚皮蒸鳳爪▫️原籠蒸燒賣皇▫️叉燒腸🐿🍃整體質素唔錯 其中金湯小籠包同埋荔枝流心球最驚艷到我✨屋村商場別有一番風味 所有飲茶嘅人都係街坊 最鍾意入啲屋村探索🕵🏻‍♂️

其實我都食飽咗但係陪佢哋食 好似雀仔咁每樣偷一粒😈

▫️金湯小籠包

▫️荔枝流心球

▫️芝士鮮蝦腐皮卷
腐皮好薄 炸到脆卜卜~

▫️黃甜椒蝦餃

▫️柚皮蒸鳳爪

▫️原籠蒸燒賣皇

▫️叉燒腸

2023-09-07 40 浏览
颱風關係多了兩日假,。家人很喜歡飲茶,這間酒樓開業不久, 環境不錯,有一列大窗,非常光猛,還有水晶燈,所以來試試。我們點了貴妃雞米線,皮蛋瘦肉粥,棉花雞及鮮竹卷,雞很滑有沙薑味,不錯。皮蛋瘦肉粥㷛得很綿,其味道剛好,棉花雞及鮮竹卷質素也很好,沒有令我們失望。原來他還有一些特色點心,可惜今日沒有點,下次一定要試試。
2023-09-02
朋友👧🏻喺大角咀返工好熟悉呢頭,呢日佢👧🏻約我食飯,帶咗我嚟呢間酒樓開餐,朋友👧🏻話呢度食物美味兼抵食🤣$78「脆皮吊燒雞半隻」:雞皮真係燒得幾脆,好香口,朋友👧🏻同我一般都唔食雞皮,但係呢個真係燒得好好味,基本俾我哋完全食晒🤣;雞肉就好雞味😋,整體好好食🤩;呢個仲係特價🤩$98「拍蒜豬油渣炒時菜」:時菜揀咗菜心,菜心🥬新鮮爽脆,加咗都幾多拍扁咗嘅蒜頭🧄一齊炒,簡單好味🤩$48「燒乳鴿」:乳鴿雖然細細隻但係都幾多肉,肉質好嫩,都係燒得好香口🤩;呢個亦係特價🤩$158「老壇酸菜魚」:魚片新鮮、嫩滑,湯底味道濃郁,接近唔辣,不過落咗花椒所以有啲麻,基本唔油膩,好啱香港人胃口🤩;其他配菜有 大量酸菜、大豆芽菜、蓮藕、青瓜、薯粉 等,其中蓮藕同青瓜都非常爽脆好味👍食完仲有甜品,係「椰汁幻彩糕」:應該係大菜糕/果汁啫喱 整好之後切粒,再加椰汁整成椰汁糕,估計都幾多功夫,顏色七彩,唔係好甜,好味🤩

2023-08-26 58 浏览
今日又黎左大角咀探朋友,就約埋一齊去飲茶傾下計🫖 環境:呢間酒樓係一個屋苑商場入面,地方好大,有埋玻璃窗夠晒開揚👍🏻 枱與枱之間又吾會太迫,坐得幾舒服😉氛圍:好多都係一家大細一齊過黎,所以比較熱鬧😝食物:除左傳統既點心外,呢度仲有好多新穎又創新既菜式😋 每款點心賣相都好精緻之餘仲要味道都吾差👍🏻 兩個人叫左幾款點心,食到lamlam脷😋服務:食客雖然多,但每次要求加水或者攞醬料時店員都會即時幫手😉

今日又黎左大角咀探朋友,就約埋一齊去飲茶傾下計🫖

氛圍:好多都係一家大細一齊過黎,所以比較熱鬧😝

2023-08-22 58 浏览
盈圖 (大角咀)大角咀海庭道2號海富苑海富商場1樓106號舖首先,冰鎮咕嚕肉。這道菜色澤鮮艷,令人一見難忘。咕嚕肉外皮酥脆金黃,內裡鮮嫩多汁。它被巧妙地冰鎮,賦予了清涼的口感,而甜酸的醬汁則添增了豐富的層次感。這道開胃菜不僅色彩繽紛,而且口感豐富,絕對是一個令人難以忘懷的開端。接下來,黑椒牛仔骨煲。這道菜散發著迷人的香氣,彰顯出濃郁的風味。牛仔骨肉質鮮嫩,經過緩慢燉煮後,肉汁和黑椒的風味充分融合,營造出濃郁的口感。黑椒的辛辣風味與牛肉的鮮美相得益彰,讓人回味無窮。這道菜肴的烹調技巧獨到,展現了廚師的專業功力。第三道是秋葵和醬爆炒帶子。這道菜以其獨特的組合和醬料的運用,帶來了豐富的口感和獨特的風味。帶子鮮嫩多汁,秋葵的清脆口感為整道菜增添了新鮮感。而醬爆炒帶子的醬汁則散發出濃郁的香氣,為這道菜帶來了微辣的風味。這道菜的色彩鮮艷,味道鮮美,展現了對食材的巧妙搭配和烹飪技巧的精湛運用。最後,來品味幻彩椰汁糕作為完美的結尾。這款甜點以其迷人的外觀和口感令人驚艷。椰汁糕口感綿密細膩,散發著椰香的芬芳。而色彩繽紛的外觀則為這道甜點增添了視覺上的享受。每一口都帶來了甜蜜的滋味,讓人彷彿置身於熱帶海岸
大角咀海庭道2號海富苑海富商場1樓106號舖

最後,來品味幻彩椰汁糕作為完美的結尾。這款甜點以其迷人的外觀和口感令人驚艷。椰汁糕口感綿密細膩,散發著椰香的芬芳。而色彩繽紛的外觀則為這道甜點增添了視覺上的享受。每一口都帶來了甜蜜的滋味,讓人彷彿置身於熱帶海岸的仙境。這道幻彩椰汁糕不僅充滿了美味,也展現了廚師的創意和烹飪技巧。
2023-08-08 85 浏览
今日同朋友去咗一間新派粵式酒樓食飯☺️☺️點左招牌冰鎮咕嚕肉,酸酸甜甜又好食,加咗生果之後真係冇得頂呀,一向鍾意食瓜瓜嘅我,好鬼鐘意👍🏻☺️大推 之後叫左條清蒸海星班,鮮嫩魚肉的原汁原味,用嚟送飯一流。而上酒樓就當然唔少得叫個上湯焗龍蝦伊麵,濃郁的上湯和鮮嫩的龍蝦,配彈牙的伊麵,口感豐富多層次☺️☺️☺️又係好享受最後係個冬瓜盅,確係有啲失色嘅,因為仲記得以前上酒樓嘅時候通常一係冬瓜盅真係成個冬瓜咁上,any 肥都係唔錯既🤣🤣
今日同朋友去咗一間新派粵式酒樓食飯☺️☺️
之後叫左條清蒸海星班,鮮嫩魚肉的原汁原味,用嚟送飯一流。

2023-07-31 90 浏览
西蘭花係我favourite❤️高營養價值㗎!西蘭花炒帶子蚌 $168夠鑊氣!有7粒帶子~整體夠入味黃金鮑魚雞煲 $168有四隻鮑魚~雞不錯幾滑同夠入味!配料有蒜頭,西芹,蔥同冬菇!送飯係個唔錯嘅選擇~白飯 $16茶介$32 兩位加一服務費盈圖 (大角咀)大角咀海庭道2號海富苑海富商場1樓106號舖#foodporn #foodie #yum #delicious#instafood#foodstagram#nomnom#foodpics#foodlover#foodblogger#foodphotography #foodgram#fooddiary #foodbeast#healthyfood#foodcoma #foodheaven#foodshare#foodforfoodies
西蘭花係我favourite❤️高營養價值㗎!

西蘭花炒帶子蚌 $168
夠鑊氣!有7粒帶子~整體夠入味

黃金鮑魚雞煲 $168

白飯 $16
茶介$32 兩位

加一服務費

2023-07-15 451 浏览
今日星期六,梗係要陪屋企人去飲茶㗎啦,屋企人鍾意食中菜,睇吓OpenRice評價,見到呢間茶樓有好多新款點心,個樣好得,就嚟到大角咀海富苑呢間叫盈圖嘅新派中式點心茶樓度試吓😝😝我哋把握下午茶特價時段,尼斯唔同嘅點心,我哋叫咗唔少點心😄😄好味,食得非常滿足😃😃我哋叫咗銀湖百花釀魚肚、XO醬菜苗餃、乾炒豚肉河、桃膠陳皮燉雪梨、肉鬆蔗糖馬拉糕,見到隔籬枱叫咗上湯蝦球伊麵,個樣好得,於是我哋又叫啦😊😊銀湖百花釀魚肚$34.8- 一籠有三件,魚肚炆得好入味,蝦膠調味適中,正😀😀XO醬菜苗餃$28.8-賣相好靚,同出邊其他茶樓比較真係好唔同,又好味😃😃乾炒豚肉河$58- 正! 新鮮熱辣炒起,唔會太油,豚肉又豐富🤓🤓桃膠陳皮燉雪梨$32.8- 好潤,好好味,雪梨又大隻,下次要一人叫一盅,喺度食輕鬆過自己整🤪🤪肉鬆蔗糖馬拉糕- 好好味呀,強烈推介😃😃好味過普通黑糖馬拉糕有少少肉鬆,連埋馬拉糕我第一次食,估唔到咁夾肉鬆份量都好足,唔錯㗎😄😄上湯蝦球伊麵-好多枱都有嗌,真係冇後悔叫, $30就可以有呢個賣相咁好味道有好味嘅大粒蝦球嘅伊麵😃😃非常正☺️☺️盈圖 (大角咀)大角咀海庭道2號海富苑海富商場1樓106

銀湖百花釀魚肚$34.8
- 一籠有三件,魚肚炆得好入味,蝦膠調味適中,正😀😀

XO醬菜苗餃$28.8
-賣相好靚,同出邊其他茶樓比較真係好唔同,又好味😃😃

乾炒豚肉河$58
- 正! 新鮮熱辣炒起,唔會太油,豚肉又豐富🤓🤓

桃膠陳皮燉雪梨$32.8

肉鬆蔗糖馬拉糕

上湯蝦球伊麵

2023-07-15
下午茶
2023-06-29 196 浏览
我最近到奧運站附近的屋村酒樓用餐,這裡的新派點心有點特別,我們在星期日中午時間到達,人潮都有,但是服務員很快地為我們安排了座位。餐廳的裝潢很舒適,燈光柔和我們特別點了荔枝形狀的流心煎堆和竹炭色的流心奶黃包。這些點心看起來非常美味,而且口感也不錯。煎堆的外皮煎得金黃酥脆,內裡的流心糯糯的,甜度適中。奶黃包的炭黑色外皮讓人很好奇,打開後,裡面的奶黃餡料香甜可口😋😋除了點心之外,這家酒樓的菜款也非常豐富。我們點了一些經典的粵菜,一口豆腐,什菜小炒的份量也很大,非常適合和家人或朋友一起分享。總體而言,我對這家酒樓的食物和服務都滿意。下次再來,我會再嚐試其他的菜品。如果你正在尋找一家好吃的酒樓,不妨來這裡一試。😊😊

2023-06-25
盈圖擅長各式手工蒸籠點心、熱炒小菜,深受到街坊食客青睞,即使平日中午也是賓客盈門,幾乎每桌都有客人。我們點了普洱茶,普洱茶茶色美,喝起來甘香圓潤,吃點心時喝上一杯普洱茶,生津解膩,喝完店員也會幫忙回沖一番。晶瑩鮮蝦餃餃如其名,餃皮熟度剛好,晶瑩有彈性,鮮蝦餃個頭不小,相當大氣。一口咬下晶瑩鮮蝦餃,吃到蝦肉的鮮甜,而且還會流汁,晶瑩鮮蝦餃沒過多調味,新鮮的蝦隻讓人流連忘返,實在是享受。鮮蝦蒜香長春卷真的很厲害,春卷皮酥香薄脆,沒有油膩感,因此鮮蝦蒜香長春卷咬起來咬感佳,而每一口都有嚐到彈牙的蝦仁和炒過的淡淡蒜香,鮮蝦蒜香長春卷十分討喜。豉汁蒸鳳爪非一般酒樓所吃的豉汁蒸鳳爪,盈圖的豉汁蒸鳳爪還有柚皮加持,姨姨極度喜歡這豉汁蒸鳳爪的風味,輕輕一抿就骨肉分離,鳳爪皮爽彈富膠質,調味恰到好處,柚皮和鳳爪好不入味。原籠燒賣皇使用鮮豬肉、蝦隻、冬菇打成肉餡,咬開後清晰見到蝦肉,可見原籠燒賣皇真材實料。原籠燒賣皇的鮮度與甜度亦因為紮實的用料襯托出來,肉香、冬菇香鮮隨之而來。熱呼呼的即炸大良脆鮮奶,絕對不要怕燙口,趁熱吃才過癮。脆脆的外皮裡頭夾著甜滑的鮮奶,有著濃濃的奶香,把炸大良脆鮮奶壓擠,充份感受得

熱呼呼的即炸大良脆鮮奶,絕對不要怕燙口,趁熱吃才過癮。脆脆的外皮裡頭夾著甜滑的鮮奶,有著濃濃的奶香,把炸大良脆鮮奶壓擠,充份感受得到脆鮮奶的彈力和水份,吃完也超有飽足感。

蘿蔔絲鹹水角頗為可愛,外型挺像小紅蘿蔔的,蘿蔔絲鹹水角火喉夠,炸到澎澎的甚為飽滿,內餡蘿蔔絲與肉碎有被炒過,鹹中略帶點甜味,是好吃又有特色的鹹點心。

銀湖百花釀魚肚深得我心,我都急不及待要一嚐,蝦膠緊緊鑲嵌在魚肚上,光看讓人心動,蒸煮後蝦膠精華滲透魚肚中,銀湖百花釀魚肚鮮彈無比,濃厚海味從嘴裡大噴發,好吃到爆炸。

酸菜魚鮮竹卷有別於傳統口味鮮竹卷,酸菜魚鮮竹卷的腐皮吸飽湯汁,一咬下去香味四溢,鮮竹卷中間飽嘴的酸菜魚肉酸美軟腍,最棒的是口口都能品味到濃郁的酸菜魚湯汁鮮美酸香滋味。