2024-12-04 4 浏览
呢間冰室有outside area,而家咁清涼嘅天氣坐outside特別有feel!食左兩樣野,都好得喎巴拿馬火腿牛角包,好有cafe質素,牛角包非常鬆脆,重點係熱辣辣的!入口非常鬆軟,好香牛油香火腿有3塊咁多,真係好闊綽性價比好高仲有水煮牛肉薯粉,辣味唔會太嗆喉,後勁嘅麻辣香令我停唔到口,連啲配料都比我食清光牛肉厚薄好適中,入口一啲都唔韌埋單時見到呢一個晚市優惠好吸引只要消費滿$200 ,就可以加$1食雞煲,真係好抵
食左兩樣野,都好得喎

巴拿馬火腿牛角包,好有cafe質素,
牛角包非常鬆脆,重點係熱辣辣的!
入口非常鬆軟,好香牛油香

火腿有3塊咁多,真係好闊綽

性價比好高

仲有水煮牛肉薯粉,辣味唔會太嗆喉,
後勁嘅麻辣香令我停唔到口,連啲配料都比我食清光

牛肉厚薄好適中,入口一啲都唔韌

埋單時見到呢一個晚市優惠好吸引

只要消費滿$200 ,就可以加$1食雞煲,真係好抵
2024-11-28
下午茶
2024-11-23 8 浏览
▫️炸雞脾沙津($48)👉🏻雞脾超級大隻,外皮炸到金黃色非常焦脆,雞肉肉質嫩滑仲好Juic!雜果沙律好Refresh 可以解膩☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 煙三文魚牛角包($68)👉🏻牛角包好夠酥脆,牛油味香,三文魚捲得好靚賣相精美☺️炒蛋好香好滑,熟度啱啱好,配埋沙律菜非常清新⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️鮮茄豬扒飯($58)👉🏻豬扒超巨型,同樣炸到外皮焦脆肉質嫩滑,配埋大量茄汁、鮮茄同香腸非常滿足😄——————評分:8/10.平均消費:~$60
▫️炸雞脾沙津($48)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 煙三文魚牛角包($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️鮮茄豬扒飯($58)
——————
評分:8/10
平均消費:~$60
2024-11-22 37 浏览
今日來到元朗,試試位於青山公路的「盈小館」下午茶。這間小店裝潢簡潔,座位舒適,提供一個不錯的歇腳空間。下午茶餐牌選擇,主要以輕食為主,例如三文治、沙律、小食拼盤等,價錢親民,吸引不少街坊光顧。我點了公司三文治($48)和炸雞脾沙律(39),套餐可以$10 加配即磨咖啡(Espresso, Latte, Cappuccino, Americano),配了一杯 Latte。公司三文治份量十足,餡料有火腿、芝士、雞蛋、番茄、生菜等,配搭新鮮,味道中規中矩,麵包也鬆脆。炸雞脾沙律的雞脾炸得金黃香脆,肉質鮮嫩,沙律菜新鮮爽脆,整體來說不過不失。至於 Latte,奶泡綿密,咖啡味道香濃,以$10 加配來說,性價比相當高。整體而言,「盈小館」的下午茶價錢經濟實惠,環境舒適,適合想輕鬆享受下午茶的人。盈小館地址:元朗青山公路米埔段168號地舖#盈小館 #元朗茶座 #元朗美食 #即磨咖啡 #下午茶

盈小館
地址:元朗青山公路米埔段168號地舖
#盈小館 #元朗茶座 #元朗美食 #即磨咖啡 #下午茶
2024-11-15 70 浏览
最近有機會去元朗探朋友,久違的相聚讓我們決定在附近找家小館子嘆一頓。朋友推薦了一家以小菜聞名的餐館,我們點了幾道招牌菜。首先上桌的是酸甜咕嚕肉$88,外皮酥脆,內裡的豬肉鮮嫩多汁,酸甜醬汁恰到好處,不會過於搶味,讓人忍不住多吃幾塊。接著是蜜餞薯仔牛柳粒$88,這道菜讓我驚喜不已。牛柳粒煎得恰到好處,咬下去肉汁四溢,蜜餞薯仔則提供了一種甜美的對比,兩者搭配相得益彰。最後上的是盈小館小炒王$98,這道菜集結了多種新鮮食材,火候掌握得宜,每種食材的風味都被充分激發,整體口感層次分明。這頓飯讓我對元朗的小菜有了新的認識,簡單卻不失精緻,朋友的推薦果然沒有讓我失望。

2024-11-08
2024-11-14 57 浏览
元朗都幾多小店,而且都幾多食是酸菜魚。今次同老媽子就來試下呢間盈小館。酸菜魚薯粉$68首先魚片份量都幾多,無咩骨,而且魚的口感係爽脆既,湯底都夠酸,最怕果D不酸無乜味道的湯底。酸菜都有味。薯粉係屬於幼身既,容易D入口。總體都有不錯。水煮牛肉薯粉$68呢個水煮牛肉辣得好過癮,見到顔色都知有返甘上下辣度,不食得辣千萬不好叫啊。牛肉軟熟都重牛肉味。薯粉吸收曬D精華好正。🥢盈小館 🌏元朗青山公路米埔段168號地舖
酸菜魚薯粉$68
水煮牛肉薯粉$68
🥢盈小館
🌏元朗青山公路米埔段168號地舖
今日係父親大人既生日佢最鍾意食食小菜 於是黎左呢間朋友極度推介既盈小館黎食😛✨酸甜咕嚕肉 $88呢味小菜係爸爸最鍾意既頭菜之一 點可以唔叫🥹不過呢度炸得相當出色外皮熱辣辣又脆卜卜裏面既肉亦相當軟熟✨椒鹽九肚魚 $118九肚魚非常新鮮外皮同樣香脆 加埋椒鹽做調味食到唔停得口👍✨盈小館小炒王 $98食咁多熱氣野 又點小得個菜呢叫小炒王是常識吧😎呢度既小炒王絕對係招牌韮菜上有好多好大條既墨魚食落又啖啖肉咁 非常適合我😚
今日係父親大人既生日

叫小炒王是常識吧😎
呢度既小炒王絕對係招牌
韮菜上有好多好大條既墨魚
食落又啖啖肉咁 非常適合我😚
放假心血來潮走左去大西北行個大運呼吸下啲新鮮空氣~行行下肚餓點算好?好彩半路中途見到間餐廳入去食個下午茶😂對住大自然食嘢感覺真係放鬆啲😌水煮牛🐮都有得食😂牛肉好鮮嫩,彈牙好入味~牛角色🥐餐牛角包熱辣辣香噴噴,再配埋煙三文魚🐟滑旦仲有沙律菜👍🏻下午茶都係$68 🤤店舖環境都好大好舒服~
好彩半路中途見到間餐廳入去食個下午茶😂
對住大自然食嘢感覺真係放鬆啲😌
水煮牛🐮都有得食😂
牛肉好鮮嫩,彈牙好入味~
牛角色🥐餐
牛角包熱辣辣香噴噴,再配埋煙三文魚🐟
滑旦仲有沙律菜👍🏻
下午茶都係$68 🤤
店舖環境都好大好舒服~
2024-11-07 54 浏览
今日同朋友嚟到元朗喺附近搵吓有啲乜嘢好食❤️見到有間餐廳有得食厚西多士所以就去咗盈小館度食lunch😝- 金磚四角上到嚟就覺得個西多士好厚身😍仲啱啱好切開四嚿 令到四條邊都可以炸到好均勻😍個好香口添上面會有啲牛油 側邊仲配埋糖漿咬落鬆軟香脆😍流晒口水!- 酸菜魚米粉平時喺出面食酸菜魚都一定要食好大碟今次竟然有得食酸菜魚米粉😝個湯酸酸地😍個人黎講 食酸菜魚最驚就係好多魚骨🙂‍↕️今次啲魚好滑身 而且唔算多魚骨下次試下要酸菜魚薯粉先😝
今日同朋友嚟到元朗

仲啱啱好切開四嚿
令到四條邊都可以炸到好均勻😍個好香口添
上面會有啲牛油
側邊仲配埋糖漿
咬落鬆軟香脆😍流晒口水!

- 酸菜魚米粉
平時喺出面食酸菜魚都一定要食好大碟
今次竟然有得食酸菜魚米粉😝
個湯酸酸地😍
個人黎講 食酸菜魚最驚就係好多魚骨🙂‍↕️
今次啲魚好滑身 而且唔算多魚骨
下次試下要酸菜魚薯粉先😝
2024-11-04 52 浏览
今日朋友帶路去佢呢排成日幫襯既食堂,朋友話中意呢度食物夠晒新鮮熱辣、價錢合理份量又唔細😋椒鹽九肚魚🐟色香味俱全,九肚魚炸到金黃香脆,外面嘅椒鹽味道剛好唔會太鹹,仲有一種香辣嘅感覺,九肚魚口感軟綿。每一啖都食到魚嘅鮮味🤤盈小館小炒王🥢各種食材嘅小炒,種類非常多,有鮮魷、韮菜、腰果蝦乾等,炒得火候啱啱好,各種食材都保持住佢哋本身嘅鮮味,超正!😋酸甜咕嚕肉🍍🐖係經典嘅廣東菜,咕嚕肉嘅肉質非常嫩滑,外面裹住一層薄薄嘅粉,炸到金金黃黃,裹上酸酸甜甜嘅醬汁,食落去唔會覺得膩,仲有一啲菠蘿粒🍍增添咗一啲清新感。蜜餞薯仔牛柳粒🥔🐃牛柳粒煮得啱啱好,保持到肉質鮮嫩,搭配蜜餞薯仔,味道甜甜地,唔同嘅口感混合埋一齊,薯仔煮得軟綿但外皮微脆帶少少焦香,反而令整道菜更添風味😋🤑 人均消費:~$200🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:盈小館 (元朗)元朗青山公路米埔段168號地舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife

椒鹽九肚魚🐟

盈小館小炒王🥢

酸甜咕嚕肉🍍🐖

蜜餞薯仔牛柳粒🥔🐃

🤑 人均消費:~$200
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:盈小館 (元朗)
元朗青山公路米埔段168號地舖

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #元朗美食 #小菜 #盈小館 #元朗茶座 #即磨咖啡
2024-11-02 44 浏览
水煮牛肉薯粉今日口淡淡,想食啲辣嘢,見到呢個水珠牛肉好似好正咁。牛肉切煮得啱啱好,夠嫩滑。薯粉吸曬啲湯底嘅香辣味,好啱嗜辣嘅朋友食。辣得出色,夠刺激!椒鹽九肚魚炸得脆卜卜但唔會乾。外層撒上椒鹽,夠惹味,食落去仲有淡淡嘅魚香味。九肚魚夠新鮮,唔會有腥味。酸甜咕嚕肉呢個酸甜咕嚕肉一上枱就睇到色澤好靚,甜酸味混得啱啱好。炸到金黃嘅豬肉塊外脆內嫩,每一啖都有肉汁滲出嚟!酸甜開胃又有口感,真係好多人嘅最愛。
水煮牛肉薯粉

椒鹽九肚魚

酸甜咕嚕肉
#fatxyuenlong ‼️ 元朗近郊𝐜𝐚𝐟𝐞 ‼️·喺元朗嘅一間戶外cafe !位置的確不太方便,但經過可一試。食物選擇都多,有米線,多士、飯、小菜、等。$10 可加配即磨咖啡(Espresso, Latte, Cappuccino, Americano)~三文治餡好豐富!西多士都不錯。|·盈小館 (元朗)元朗青山公路米埔段168號地舖
#fatxyuenlong
‼️ 元朗近郊𝐜𝐚𝐟𝐞 ‼️
喺元朗嘅一間戶外cafe !
位置的確不太方便,但經過可一試。
食物選擇都多,有米線,多士、飯、小菜、等。
三文治餡好豐富!
西多士都不錯。|
盈小館 (元朗)

2024-10-15 88 浏览
豉油王蝦炸得好香脆,幾惹味。蝦肉肉質彈牙。薑蔥炒蟹,螃蟹尺寸中等。蟹肉味道鮮甜。搭配薑蔥一齊炒,非常香。蔥油雞必點。上面佈滿蔥花同芫荽。蔥油可以撈飯。雞肉肉質嫩滑,唔會太過乾柴。
♨️蜜餞薯仔牛柳粒牛仔粒口感軟腍 有嚼勁薯仔粉炸後 外層香脆💥配上蜜汁 芝麻等等味道很香甜🍯.♨️椒鹽九肚魚份量挺足 新鮮即叫即炸起外層炸粉不厚 酥脆香口 內裡香熱 魚口感細嫩🐠加上椒鹽調味 味道鹹香 很不錯😙.♨️盈記小炒皇足量魷魚 蝦仁 韭黃 腰果 紅椒韭黃爽脆✅蝦仁 魷魚也軟彈調味剛剛好炒得挺有鑊氣 味道香🙌🏻/餐廳環境非常寬敞餐廳外還設有停車位 很方便提供的菜式也很多元化除了小炒外還有雞煲 火鍋等等菜式供選擇😽
♨️蜜餞薯仔牛柳粒

提供的菜式也很多元化
除了小炒外
還有雞煲 火鍋等等菜式供選擇😽
2024-10-14 64 浏览
做完運動都係想食啲嘢 叫咗個公司三文治果然好大份 個蛋好厚三文治麵包有烘過 所以熱辣辣脆脆地 另外仲有埋蕃茄芝士生菜餐肉火腿一啖咬落口勁滿足另外仲叫咗個牛角包 今次個牛角包唔係平時嗰啲火腿芝士而係三文魚 凍冰冰又新鮮 而且仲有啲沙律醬零舍新鮮另外仲配有炒蛋同埋沙律成件事都好豐富外脆內軟 又唔同嘅口感同質感感覺幾好而且仲可以 $10 加配即磨咖啡(Espresso, Latte, Cappuccino, Americano)
做完運動都係想食啲嘢 叫咗個公司三文治

成件事都好豐富

外脆內軟 又唔同嘅口感同質感
感覺幾好
2024-10-09 99 浏览
今日去咗元朗嘅盈小館聽講佢哋嘅水煮牛薯粉同酸菜魚薯粉好正一於去試吓真唔真啦 ٩(๑❛ᴗ❛๑)۶餐廳環境好乾淨企理 座位又闊落上菜速度都幾快 唔使等好耐~✧ 水煮牛連薯粉($68)一上枱就聞到陣香味撲鼻而來薯粉真係好似openrice講嘅咁晶凝通透仲要好掛汁tim (๑´ڡ`๑)食落辣得嚟帶點麻牛肉份量都好多 食得好滿足配料都好豐富✧ 酸菜魚薯粉($68)湯底酸酸辣辣 非常開胃飲一啖真係醒晒 個人覺得啱晒夏天食魚肉好新鮮 食落好彈牙一啲都唔腥配料有腐皮、酸菜、芽菜 同埋青辣椒等等令成碗粉更加豐富 好有層次總括嚟講兩碗粉都好好食滿足而且價錢又合理📍 盈小館 (元朗)元朗青山公路米埔段168號地舖
今日去咗元朗嘅盈小館
聽講佢哋嘅水煮牛薯粉同酸菜魚薯粉好正
一於去試吓真唔真啦 ٩(๑❛ᴗ❛๑)۶

餐廳環境好乾淨企理 座位又闊落
上菜速度都幾快 唔使等好耐~

✧ 水煮牛連薯粉($68)
一上枱就聞到陣香味撲鼻而來
薯粉真係好似openrice講嘅咁晶凝通透
仲要好掛汁tim (๑´ڡ`๑)
食落辣得嚟帶點麻
牛肉份量都好多 食得好滿足
配料都好豐富

✧ 酸菜魚薯粉($68)
湯底酸酸辣辣 非常開胃
飲一啖真係醒晒 個人覺得啱晒夏天食
魚肉好新鮮 食落好彈牙
一啲都唔腥
配料有腐皮、酸菜、芽菜 同埋青辣椒等等
令成碗粉更加豐富 好有層次

總括嚟講兩碗粉都好好食
滿足而且價錢又合理

📍 盈小館 (元朗)