2024-12-31 34 浏览
繼續葵芳掃街之旅🤪,除咗喺葵廣,地鐵站附近都有好多美食🙂,今次一次過係葵廣同葵芳掃下街🙋🏻‍♀️❣️咖哩魚蛋 $8❣️靚八爪魚 $15❣️爽脆牛柏葉 $15全部都可以額外加咖喱汁,咖喱味比較淡同唔辣🤓,魚蛋本身就可以揀辣味,都幾辣吓,魚蛋選用陳皮魚蛋,魚味都幾濃,$8有6粒算喺咁🤪,牛柏葉同八爪魚就超級爽,過吓口癮都唔錯嘅😂👅好味度:7.5(10分滿分)🍽️真味坊 葵芳葵富路2-11號好爵中心地舖

❣️咖哩魚蛋 $8
❣️靚八爪魚 $15
❣️爽脆牛柏葉 $15

👅好味度:7.5(10分滿分)

🍽️真味坊
葵芳葵富路2-11號好爵中心地舖

• 爽脆牛柏葉
真味坊身為葵芳人,食咗接近廿年呢間「真味坊」都未寫過食評,其實葵芳站A出口有兩間街頭小食,佢哋同「強記」差唔多咁歷史悠久,我自己就鍾意「強記」多d,人地辣得嚟唔會咁霸道,慢慢辣出嚟好味d!1.燒賣(5粒)$8(9/10)買咗兩串,比起之前夜賓州平好多,好煙韌,有魚肉味,人地都係賣埋秘制辣汁,會辣到上天花板!2.咖哩魷魚$14(9/10)一串有六舊魷魚,爽口彈牙!3.靚八爪魚$14(8/10)一串有六舊八爪魚,爽口彈牙!4.美味麵根$12(2/10)一串有四舊麵根,好硬好乾,唔好食!5.索味腐皮卷$12(6/10)一串有八舊腐皮卷,索唔到辣味,哈哈!2人總共價錢$68個人口味總評分:6.8/10地址:葵芳葵富路2-11號好爵中心地舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#真味坊 #葵芳 #葵芳好去處 #掃街 #燒賣 #魚蛋 #街頭小食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodsha
真味坊

1.燒賣(5粒)$8(9/10)

2.咖哩魷魚$14(9/10)
一串有六舊魷魚,爽口彈牙!

3.靚八爪魚$14(8/10)
一串有六舊八爪魚,爽口彈牙!

4.美味麵根$12(2/10)
一串有四舊麵根,好硬好乾,唔好食!

5.索味腐皮卷$12(6/10)
一串有八舊腐皮卷,索唔到辣味,哈哈!

2人總共價錢$68

個人口味總評分:6.8/10

地址:葵芳葵富路2-11號好爵中心地舖

#真味坊 #葵芳 #葵芳好去處 #掃街 #燒賣 #魚蛋 #街頭小食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 燒賣
有個紮頭髮,瘦猛猛黑蚊蚊嘅阿姐,掛住吹水唔做嘢。打斷咗佢吹水,我話要嘢食佢話冇,仲要黑口黑面。之後佢隔離個阿姐話有。即係我打斷咗佢吹水,就連生意都唔想做俾我?其實唔想返工咪唔好返,晨早流流比啲咁嘅服務態度我?
有個紮頭髮,瘦猛猛黑蚊蚊嘅阿姐,掛住吹水唔做嘢。
打斷咗佢吹水,我話要嘢食佢話冇,仲要黑口黑面。
之後佢隔離個阿姐話有。
即係我打斷咗佢吹水,就連生意都唔想做俾我?
其實唔想返工咪唔好返,晨早流流比啲咁嘅服務態度我?
2023-01-21
3 分钟 (外卖自取)
早餐
🍴燒賣$8 5粒 (7/10)燒賣都好煙靭,夠曬淋,有魚肉嘅香,甜豉油都香甜嘅,正常中上質素,鍾意食燒賣嘅可以試吓~推薦指數: 7/10見到有Foodie IG介紹過話8分就覺得還好?中上質素,不過喺葵芳地鐵站附近都算幾就腳,仲要開24小時!
🍴燒賣$8 5粒 (7/10)

推薦指數: 7/10
2019-06-20 1406 浏览
今早經過地鐵站,看到小食店有粢飯賣,好想吃,於是買了一個回公司作早餐。粢飯是迷你版,細細個,回到公司打開,還是熱的。裡面有菜脯,肉鬆及油炸鬼等等。配料味道不突出,不是太多,糯米也不是太硬,整體味道正常。如果想吃不同類型的早餐,這個是一試無訪的選擇。

2019-06-19
外卖自取
$11 (早餐)
2019-02-28 807 浏览
黎葵芳一定要食既野!真味坊!連對面海既人都知既小食店!最出名,係佢個辣汁,鐘意食辣既人唔可以錯過,唔鐘意食辣既人食完都話好食😏最聞名既配搭係牛丸+辣汁而我係,無食到牛丸😂因為食過太多次啦,今次食魷魚(其實仲有好多野揀,都好好食)好爽口好正 YAY
黎葵芳一定要食既野!真味坊!連對面海既人都知既小食店!

最聞名既配搭係

牛丸+辣汁

而我係,無食到牛丸😂
因為食過太多次啦,今次食魷魚(其實仲有好多野揀,都好好食)

好爽口好正 YAY
2019-02-09 536 浏览
事發係返工有時都會幫襯下佢,買返件腿蛋治既,佢地不嬲都整定晒係道,一拎上手完全攤凍左,咁咪諗住拎過件囉,點知個阿姐話你重咩,我咪同佢講攤凍晒想過件,換完後之際,點之個阿姐就爆句出黎,小心呢D人拎多件,真係火都黎,大佬我俾晒錢架,諗住換過佢,都可以咁既態度,bad
2019-01-31 408 浏览
踏入2019年,24蚊已經買唔到m記嘅優惠套餐了,不過慶幸嘅係我仲可以用呢24蚊買到另一種快樂“一串牛雜、一串大腸,喺度食,搵隻碟一次過裝住“成為咗我最近每次黎都必講嘅對白,因為呢度嘅牛雜、炸大腸係我食過最好食嘅,宜家幾乎食到上癮。一定要叫佢攞碟裝住,如果唔係佢將牛雜放在公用鐵盤上,就感覺唔太衛生牛雜夠曬大件而且彈牙,真係我食過最大件嘅牛雜,最重要係冇蘿蔔!因為我覺得明明叫牛雜但俾埋我蘿蔔嘅話,成件事會好搵笨。淡淡嘅果皮香再淋上芥辣,惹味到極,宜家諗到都流口水炸大腸味道會鹹d,所以我每次都係食完牛雜先食,佢最出色嘅地方係出面脆,入面夠彈。淋上芥辣,青辣味融合炸大腸嘅騷香,天衣無縫。我食過其他店嗰d,入面淋曬,口感就唔好。呢間口感同味道都係一流的!不過今次有dd失望嘅係佢唔係即炸,以前明明係即炸嘅,宜家只係預先炸好,所以我覺得唔夠熱希望之後都係死守呢個價錢吧,在百物騰貴嘅年代,用24蚊買到呢仲快樂,真係好難得
今晚工作關係遲了放工想搵間小食店買嘢食醫吓肚姐,點知捱左肚氣!見葵芳地鐵附近好多鋪頭關晒門,咪幫襯真味坊lor⋯記得4-5年前幫襯呢間鋪頭阿姐態度已經差,以為過左咁多年有改善,結果仲差過之前!明明我排隊先,講左要食咩⋯點知阿姐完全ignore我,問另外一邊位男士食乜⋯ 明嘅,異性相吸,同性响斥!於是又叫我講多次⋯ 點知佢問個男人係咪要呢d呢d,再問我第三次!我話:我已經講左好多次!阿姐:咩姐!你同佢把聲疊住左吖嘛!我話:其實係我黎先⋯d食嘅時候,魚蛋味道麻麻⋯個樣衰到似痾出黎,食落去好鞋⋯ 一d都唔彈牙!燒賣d皮就爛晒咁⋯ 奉勸各位寧願行遠小小買都唔好幫襯呢間嘢⋯真係食完會背脊骨落!
今晚工作關係遲了放工想搵間小食店買嘢食醫吓肚姐,
點知捱左肚氣!
見葵芳地鐵附近好多鋪頭關晒門,
咪幫襯真味坊lor⋯
記得4-5年前幫襯呢間鋪頭阿姐態度已經差,
以為過左咁多年有改善,結果仲差過之前!

明明我排隊先,講左要食咩⋯
點知阿姐完全ignore我,問另外一邊位男士食乜⋯
明嘅,異性相吸,同性响斥!

我話:我已經講左好多次!
阿姐:咩姐!你同佢把聲疊住左吖嘛!
我話:其實係我黎先⋯

d食嘅時候,魚蛋味道麻麻⋯
個樣衰到似痾出黎,食落去好鞋⋯
一d都唔彈牙!
燒賣d皮就爛晒咁⋯

奉勸各位寧願行遠小小買都唔好幫襯呢間嘢⋯
真係食完會背脊骨落!
2018-03-17 243 浏览
利申先:本身真係超級鍾意呢間嘅牛雜,因為佢唔會好似其他舖頭咁得個甜/鹹,而係有層次咁香,另外佢件件都好飽滿,分量仲好足,唔會好似其他鋪頭咁成一半都係蘿蔔,我試過唔同店鋪嘅牛雜,冇一間俾到我呢種感覺但係今次真係超級失望,我見好耐冇食牛雜,口痕買黎食,仲好重手咁一次36蚊買咗3串,諗住食餐勁一入口......咁苦澀嘅?!我都唔知話自己好彩定衰運喇,唔係牛雜本身處理得唔好而苦,即係仲食得啦,但係d調味真係勁苦。我知佢地本身係會落果皮去煮,所以一直都有果皮獨有嘅香味,但唔知點解今次苦得咁緊要,已經唔係單純果皮味,而係令人味蕾窒息嘅苦最後我唔想浪費食物,都係頂硬上食曬,但真係唔太開心,因為今餐破壞咗佢一直在我心目中嘅形象,好失望,仲有d莫名嘅心痛
2018-01-24 328 浏览
我一向着迷路邊小食,今日黎到呢邊穩美食。見到葵芳真味坊小食,就唸住試下。我叫左一個炸魷魚小食,一咬落口竟然係凍冰冰嘅,我以為自己叫錯,但望落去的確係炸魷魚嘅樣。佢嘅炸粉成尺厚,實在太可怕,如果拆哂所有炸粉,魷魚只得幼幼幾條,我覺得自己買嘅唔係炸魷魚而係炸粉,而且味道并唔好食,無味,14蚊唔算十分貴,但呢個小食的確令人好失望

2017-05-16 543 浏览
今日放假,便到葵涌廣場去行下,行了2個小時左右便準備離開,走到巴士站附近就發現有一間小食店,由4-5位姨姨負責,細望下,發現食物的款式多樣,好吸引,例如有三文治,炸物,煎釀三寶,中式早餐奶茶等等。我在門邊左望望右望望後,就決定食靚八爪魚及黑椒牛根丸,等了約1-2分鐘,就可以享用了。黑椒牛丸根三粒($10), 好大粒,肉質易咬口,黑椒味濃郁,好惹味,正。另靚八爪魚一串有6小粒八爪魚($10), 彈牙爽口,配搭秘製醬料,好入味。

2017-05-16
2017-04-05 348 浏览
放工后有少少肚餓, 靚姨1串牛柏葉!!靚姨問我要不要辣,我反問她會不會超辣 (多數是想嘗辣,但又怕真的會好辣的食客會這樣問-->即是本人呀😂), 她話不太辣,最后發覺是超辣😅😅果然大家口味不同😅平平無奇的牛柏葉,有了這超辣醬汁變得不平凡,惹味!! 牛柏葉夠爽!!下次還是點不辣😂
放工后有少少肚餓, 靚姨1串牛柏葉!!

下次還是點不辣😂

2015-08-29 607 浏览
收工後有點肚子餓,黎附近桔串魚蛋!最後叫左一串魚蛋,一條腸,要辣汁 再加一串燒賣,哈哈,叫得有點多…阿豬好鍾意呢間既魚蛋,佢好有咬口煙韌十足,更有微微的陳皮香,超like!呢種魚蛋不會索味,所以一定要靠醬汁,醬汁非常香辣,但領人食到停唔到口。燒賣質素好差,無燒賣味,口感差,完全係食醬。食完好辣,立即過對面許留山食甜品!
收工後有點肚子餓,黎附近桔串魚蛋!

燒賣質素好差,無燒賣味,口感差,完全係食醬。

食完好辣,立即過對面許留山食甜品
2015-08-12
2015-04-01 498 浏览
每到長假,紅日都預左一個人過,有時真係覺得自己好似比人用來攝時間一樣,當知道今次都差不過,所有心情真係好差...就走左去葵芳走一轉,掃下街,心情應該會好點..地鐵站有間咩都有的小食,齊係我覺得最好食,不太酸,甜甜地,今次叫埋韮菜餃,煎得不夠香,同唔脆,加多飲豆漿,總算心情好一點...
$20 (宵夜)