2009-04-05 12 浏览
以前常到這兒消夜, 愛吃它的手磨花生糊, 久別重遊, 是次想試點新的, 點了洛神花什果涼粉, 這個乃中上價的甜品, 洛神花以啫哩方式道出, 但是味道淡如水之外, 口感更是鞋鞋的, 全無啫哩的滑滑口感, 加上它是配以花奶, 更顯得全個甜品都没有甜味可言..............服務的小妹妹不停玩sms, 叫極都唔理............

2009-04-04 4 浏览
早前收到這間的傳單, 已經想嘗嘗這裡的甜品. 芋泥涼粉 ($26) - 知道這裡的芋泥涼粉出名, 便叫了一客, 立刻吃一匙芋泥, 嘩! 很有芋頭香!! 十分好吃, 又滑又帶點杰, 甜度適中, 配以涼粉和刨冰, 簡直是一絕, 有機會必定再吃* 聽說這裡的芒果黑糯米芝麻卷也很有名, 本來也想試試, 不過看見餐牌寫着是熱吃, 有點怪, 而且吃了一個芋泥涼粉已經很飽, 如果份量有分大小會比較好
早前收到這間的傳單, 已經想嘗嘗這裡的甜品.

2009-04-04
  • 芋泥涼粉
2009-04-03 3 浏览
夜了, 大家意猶未盡, 又帶點疲倦, 明天又要上班. 街上已沒有什麼地方好讓人流連, "不如去食甜品丫...." 二人在女人街, 討論仲有乜地方想行.....大家提出一些不切實際的意見後, 決定找個地方, 食碗甜既. 本來想行去豉油街尾果一間甜品試試, 但石磨坊就在身旁, "不如就呢度丫" 不用排隊就轉入去. 翻了幾翻Menu, 我喜歡怪異的甜品, 第一頁, 便選中呢個原隻木爪杏仁西米, 幫她翻了好幾頁...最後點下一個合桃糊加西米.焗燉物需時, 她的合桃糊先上, 幾次同佢食甜品, 她總說不喜歡食甜.....每次食都總說不夠甜.....遲下都係找機會控制一下佢既用糖量先.....HAHA......本人非常之怕合桃糊會帶有那種合桃的苦澀味. 這裡的沒有苦澀味, 甜味適中的, 只是 Sweet 的女仔, 要 Sweet 姐....我的燉木瓜到了, 沒有小木瓜, 叫了一個中的, 把木瓜的核全去. 裝上杏仁西米糊, 換上她試一口我的甜品......嗱! 又玩我啦....話唔食木瓜又黎飛羹直插......仲要話早知叫杏仁糊.........(不過始終沒有食木瓜肉). 杏仁好香, 燉熟的木瓜比起

我的燉木瓜到了, 沒有小木瓜, 叫了一個中的, 把木瓜的核全去. 裝上杏仁西米糊, 換上她試一口我的甜品......嗱! 又玩我啦....話唔食木瓜又黎飛羹直插......仲要話早知叫杏仁糊.........(不過始終沒有食木瓜肉). 杏仁好香, 燉熟的木瓜比起生食的木瓜更為清甜. 中木瓜...也許同細木瓜相差無幾. $38一個. 功夫價錢.

門口有人排隊了, 我們亦決定讓座. 邊看女人街收檔拆檔, 邊不切實際的話要去廟街.......最後實際決定, 小巴剛好仲有一個位....回家吧...明天還要返工......送了車, 回家的巴士也在後面等著我, 跑呀跑, 上了巴士, 心知 2A 會慢慢同我遊花園才回到美孚. 上車小睡一會吧.
$38 (宵夜)
2009-03-30
今次又再戰石磨坊..今次叫左個奶黃燉奶..真係估唔到咁好味.好特別好正相比朱古力燉奶仲香仲好味...另外大家叫左個椰汁卷share食...這個都好好味有個外皮用椰汁好香好滑.餡料係紅豆, 覺得比較普通d....不過如果改用其他餡料可能再吸引d
2009-03-01 18 浏览
一星期內第三次食石磨坊,終於將我想試的甜品全部試晒,好野來個總評:芝麻湯圓($13):有6粒,薑湯底,薑湯夠辣,好驅寒,我覺得好味,湯圓中等size,餡都算多,不過唔會好似福元咁爆汁,我同男朋友一致認為無福元咁好味~合桃糊+芝麻糊($18):聽人講石磨坊D糊做得出色,糊都算滑,夠晒濃,但係兩種糊溝埋又唔覺得有兩種味,無乜特別,都係福元比較好味啊!+$5要石磨年糕,原來係類似上海年糕,完全無味,好難食,千祈唔好好似我咁好奇加年糕紅豆泥撈冰($26):紅豆泥都滑,又夠紅豆味,刨冰好硬,堆到好高,有唔夠花奶食的危機,下面有少許涼粉,雖然都好味,但係舊冰真係好硬呀,好難挫開,如果唔同涼粉冰比都算好味既朱古力鮮奶燉蛋($20):好好味!夠晒朱古力味,好夠杰杰的朱古力奶,而且好滑呢,非常推薦呢!芋泥涼粉($26):石磨坊之最,芋泥好杰,比較黏實,夠芋頭味,甜得黎好味,上面少少刨冰,撈住芋泥食好正好match,而且唔會唔夠花奶,話明係涼粉,涼粉好夠多,加埋多多花奶,又甘又甜好好味!食到超飽!始終都係覺得芋泥涼粉最好味,每次去都唔捨得唔叫試左咁多樣,我諗我短期內都唔會再去住lu,歇下先再試芒果河粉同芋
一星期內第三次食石磨坊,終於將我想試的甜品全部試晒,好野
來個總評:

始終都係覺得芋泥涼粉最好味,每次去都唔捨得唔叫
試左咁多樣,我諗我短期內都唔會再去住lu,歇下先再試芒果河粉同芋泥西米露
芝麻湯丸
芝麻糊+合桃糊
無味的水磨年糕
捨不得不叫的芋泥涼粉
捨不得不叫的芋泥涼粉
  • 芋泥涼粉,朱古力燉奶
2009-02-20 3 浏览
晚餐後~大家都不想回家…只好找個地方落腳...通常不是甜品店就是cafe…這夜就來了石磨坊…其實我不是第一次來…但一直都不覺得這裡的甜品有什麼特別…所以我沒叫一個甜品自己吃~而是分吃朋友的甜品~Sheep叫了芝麻糊併合桃露…純粹個人喜好問題~我真的不太喜歡這種杰的程度呢…吃不出香濃幼滑…只被杰的感覺重重包圍…反而sheep就認為不錯的~所以是口味問題咯~香芒黑糯米芝麻卷 - 友人們被照片吸引了…剛好三條每條切半…每人可以小嚐一件…又是另一個不對味…我吃了一半就沒吃了…芝麻卷的芝麻味很淡…沒什麼味道~朱古力燉奶 - 這個味道不錯~我本身很喜歡吃燉奶…這裡的燉奶當然不是什麼驚為天人的滑溜…但相比起其他…我會推介這個~朱古力味濃…剛剛好~但友人說吃這個會比吃平常的燉奶漏了點….芋泥涼粉 - 芋泥口感幾特別…和平常的芋泥不同~有點glue的感覺…黏黏的…配上涼粉和碎冰…感覺不錯~只是作為一個甜品…size實在太大了….一定要和朋友分享才吃得完…最後一個燉木瓜 - 木瓜本身不甜…裡面加了大量的杏汁來增加甜味…不過杏汁不是人人喜歡…味道太濃烈了~如果可換成椰汁就好了~~大家開開心心的談電梯笑話~雖

大家開開心心的談電梯笑話~雖然甜品不合我心~但是還是很愉快的一餐呢~
$25 (宵夜)
(非会员)
石磨坊的甜品:芝麻糊、杏仁糊、合桃糊、腰果糊 每種糊都好吃~我每年都專程從台北到香港去吃甜品呢!什麼時後來台灣開分店啊??但是最近一次去的感覺~好像品質沒那麼好吃了~是哪邊出了問題呢??感覺沒那麼香濃!店家要把品質顧好喔~我覺得石磨坊是香港最好吃的甜品,不要讓我失望喔~繼續加油吧~
石磨坊的甜品:芝麻糊、杏仁糊、合桃糊、腰果糊
每種糊都好吃~
我每年都專程從台北到香港去吃甜品呢!
什麼時後來台灣開分店啊??
但是最近一次去的感覺~
好像品質沒那麼好吃了~
是哪邊出了問題呢??
感覺沒那麼香濃!
店家要把品質顧好喔~
我覺得石磨坊是香港最好吃的甜品,
不要讓我失望喔~

繼續加油吧~
2009-02-10 1 浏览
前幾天的天氣在不知不覺間變熱了,與友人在旺角吃個午飯後, 四處逛了一會已經混身是汗(好似太誇張)所以友人提議到涼一涼由於我跟友人都吃過午餐, 所以只叫了 椰汁西瓜刨冰顧明思意就是刨冰, 等了一回, 刨冰到...冰山二人很快將冰山移平, 冰凍的刨冰令我們二人感覺十分涼快對於刨冰下的涼粉本人原本並不喜歡, 但原來刨冰跟涼粉一起的感覺很特別!!!係到好想講句..值得一試
前幾天的天氣在不知不覺間變熱了,
所以友人提議到[石磨坊]涼一涼

由於我跟友人都吃過午餐, 所以只叫了 [椰汁西瓜刨冰]
椰汁西瓜刨冰顧明思意就是刨冰, 等了一回, 刨冰到...

冰山
二人很快將冰山移平, 冰凍的刨冰令我們二人感覺十分涼快

係到好想講句..值得一試
$40 (其他)
  • 椰汁西瓜刨冰
2009-02-07 4 浏览
今曰下午路經旺角,看過有關石磨坊,所以入內試吓他們的出品.楊枝甘露 - 做得出色,芒果底做得滑且沒有那種加得太多冰而弄得很稀的感覺,內裏除了芒果,柚子,還加了蜜瓜,所以令到這個甜品變得清甜.黑糯米芝麻卷-只可以說一試冇防,我會覺得洛為甜一點.整體Ok la! 下次會試奶黄墩奶,賣相像不錯呢!
今曰下午路經旺角,看過有關石磨坊,所以入內試吓他們的出品.
黑糯米芝麻卷-只可以說一試冇防,我會覺得洛為甜一點.

整體Ok la! 下次會試奶黄墩奶,賣相像不錯呢!

新版楊枝甘露
黑糯米芝麻卷 - 食咗一半先記得拍下照片
$30 (其他)
新版楊枝甘露
黑糯米芝麻卷 - 食咗一半先記得拍下照片
  • 楊枝甘露
2009-02-06 5 浏览
我一向去甜品店就很喜歡吃椰汁西米露,當天剛去完年宵,所以就去吃了。其實我第一次嘗試這一間的,等位也算等久的。凍椰汁西米露,對於怕甜的我,覺得味道剛好,不會多也不會少,也很大的椰汁味。也算不錯了。不過很多人坐在一起吃,就有點迫的,還有那邊的態度有一點不太好,可能凌晨還這麼多人,不能下班就比較燥一點。整體來說,也算不錯。
我一向去甜品店就很喜歡吃椰汁西米露,
當天剛去完年宵,
所以就去吃了。

其實我第一次嘗試這一間的,
等位也算等久的。

凍椰汁西米露,
對於怕甜的我,
覺得味道剛好,
不會多也不會少,
也很大的椰汁味。
也算不錯了。

不過很多人坐在一起吃,
就有點迫的,
還有那邊的態度有一點不太好,
可能凌晨還這麼多人,
不能下班就比較燥一點。

整體來說,
也算不錯。
2008-12-30
一行7人黎到石磨坊 一人叫左一款天氣凍唔想食凍野所以就揀左香芒黑糯米芝麻卷記憶中睇過食評都唔差 順便試下芝麻卷賣相ok 但食落我覺得三樣野勁唔match首先叉落去佢好易就會皮肉分離芝麻皮太厚 側邊仲有成大卷捲埋一齊 (我諗住塊皮太大又無咁多餡搞到咁)芒果唔甜不但止仲有少少酸酸澀澀 唔知係咪因為熱食所以咁唯一可取少少就係d黑糯米口感幾好OK比在試左同行所點既紅豆蓉同埋西瓜刨冰覺得還可以如果唔係一定比喊面順帶一提店內環境擠迫 7個人先坐張4人台而且waitress姐姐仲掟menu趕住做下round都唔洗咁架
一行7人黎到石磨坊 一人叫左一款

店內環境擠迫 7個人先坐張4人台
而且waitress姐姐仲掟menu
趕住做下round都唔洗咁架
香芒黑糯米芝麻卷
$25 (宵夜)
2008-11-28 7 浏览
食完大閘蟹...冇飯落過肚....肚空空的感覺...經過....入黎整碗糖水填飽自己先....平時好鐘意食粟子.....所以見到粟子糊即叫....送上檯時覺得佢個樣似合桃糊...一入口....啖啖粟子味....略嫌"杰"左D.....同埋如果有粒粒粟子粒...我諗我會開心好多.......
粟子糊
$17 (其他)
2008-11-14 8 浏览
前兩日天氣突然轉凍,我和友人係旺角食完晚飯後經過石磨坊時,朋友問不如試吓係天寒地凍食刨冰,當時的我諗住他講笑,點知他真的捉了我入去食。進店後,他很快的便 order 了一個紅豆泥刨冰和一個西瓜刨冰。我本想跟他說不如我試其他野啦,但也來不切,唯有頂硬上啦。先是西瓜刨冰上場,睇見咁大座冰山,眼都突埋,咁大座雪山,心想要如何入手將冰山鑿開?唯有食住西瓜先啦,西瓜很甜,跟住便慢慢鑿開冰山,冰山有很重的椰汁味,應該係是將椰汁雪成冰。食到碗底發現原來還有涼粉在底,涼粉連埋椰汁冰水黎食,很好味。overall 黎講都唔錯,值 8/10 分。接住上場的是紅豆刨冰,原來他知我喜歡食紅豆食品,所以叫了這個刨冰。試完這刨冰後,我們都一致地話都係紅豆刨冰好 d !!因為紅豆蓉加埋涼粉加埋椰汁冰的味道最 match ,好過食紅豆冰,值滿分 10/10 (而且有很多很多紅豆和紅豆蓉)!!但食完真係很凍,下次都係要等夏天很熱先食會比較好 d !!

但食完真係很凍,下次都係要等夏天很熱先食會比較好 d !!
  • 紅豆泥刨冰
2008-10-29 4 浏览
尋晚約咗2個朋友仔打邊爐(因為又係食稻香,所以無得寫多篇食評添~HEHEHE),食完飯後有個朋友仔話想食芝麻糊,發記同滿記的芝麻糊我一向都覺得麻麻地,之前見到呢度話石磨坊D糊類甜品OK喎,所以就拉咗佢地嚟試下啦。去到因為仲係九點幾到,唔算好多人,所以唔洗等位。以前都有嚟過幾次,今次嚟好似少咗D甜品,而且佢甜品類型唔多,根本上只係分糊類,刨冰、小食咁上下。我地3個人叫咗: 熱芝麻糊 & 芝麻糊 + 湯丸:因為小金魚食得飽但係又貪心想食多幾款甜品,所以就叫咗2個糖水三個人分,呢個芝麻糊唔係太甜,但係就稍為唔夠芝麻香,湯丸一碗有三粒,剛剛好夠分,味道方面OK啦,唔知點解依家出街食D芝麻多數都唔香(可能落得唔多芝麻呱~~),不過呢度都算有少少香味而且唔係一味死甜,算唔錯啦。洛神花啫喱+什果:小金魚有排好鐘意飲花茶,最鐘意洛神花的甜甜酸酸,所以一見呢隻甜品都叫嚟試下,個名應該唔係咁,但係我已經忘記了啦HEHEHEHE,入面係什果上面有十幾粒洛神花啫喱再加D碎冰同花奶(??)。D啫喱無乜洛神花味,什果+花奶+碎冰係一個對小金魚嚟講唔啱口味的配搭。香芒黑糯米芝麻卷:呢個我真係覺得好難食,唔知係咪因為
去到因為仲係九點幾到,唔算好多人,所以唔洗等位。
我地3個人叫咗:

香芒黑糯米芝麻卷:呢個我真係覺得好難食
,唔知係咪因為比許留山縱壞咗
,一年四季係許留山食芒都好甜,但係呢度就....好酸吖
,個芝麻卷又鞋又無味,黑糯咪就OK,但係D芒果咁鬼酸,完全破壞成個甜品(我唔係食酸品吖嘛),我唔理甜係咪因為落咗糖精,但係至少我係嚟食"甜"品,再再加上唔明點解要落個熱的椰汁做底,超奇怪 + 唔好食 = 食剩一半以上。

SERVICE同環境方面就OK啦,你坐底都會有人主動嚟落單,食完你想HEA一陣都唔會有個人企係你旁邊等你埋單咁(我地走時見到門口企滿人等位),環境就比較嘈,但尚可接受啦。
3個人 === HKD94.00,價錢OK啦~~~~~~

$30 (宵夜)
2008-10-06 1 浏览
昨晚同幾個朋友係旺角食完 "魚心" 之後行左一陣就有人提議去食甜品, 雖然好飽但對腳仍然唔聽話跟住朋友行 一行四人行到去石磨坊都要等十分鍾先有位, 我地就每人叫左一樣甜品, 再加一個share食 我點了凍朱古力燉鮮奶, 朱古力味香濃, 食落又唔會好滯, 非常好食: 朋友A) 點左一個熱既腰果糊, 佢話好滑, 不過好似花生糊! 朋友B) 點左一個凍芝麻合桃糊, 佢話好好食, 唔太甜: 朋友C) 點左一個椰香芒果撈刨, 佢話好好食, 好香, 但食完之後個人勁凍, 哈哈而大家share既甜品竟係芒果河粉, 係凍食既, 而d河粉係有椰子味既甜品, 又唔係真正河粉, 幾特別!

朋友B) 點左一個凍芝麻合桃糊, 佢話好好食, 唔太甜

$35 (宵夜)
  • 凍朱古力燉鮮奶