2006-09-15 18 浏览
尋日幫襯外賣,叫在個椰汁涼粉,等左好耐,打開黎食,涼粉切得太細粒,D椰汁好啖,水多過榨好多,個外賣碗好大,但得半滿,以後咪攪。
2006-09-15 14 浏览
食完飯當然食番個甜品,叫士多啤梨刨冰同芒果黑糯米卷!個士多啤梨刨冰就依舊既好食同有好多士多啤梨,正!但個芒果黑糯米卷就怪怪咁...係熱架而且味道如奇怪,我就唔太鐘意喇!經過我食幾次,我都係覺得只有刨冰食得過~

經過我食幾次,我都係覺得只有刨冰食得過~
2006-08-19 4 浏览
石磨坊對於我地係好有意思既地方不過今日先第一次一齊黎幫親呢~男友很鐘意食刨冰所以必叫刨冰2個人share都夠的整體都ok,不過D冰硬左d...下次經過想食冰都會黎既...
石磨坊對於我地係好有意思既地方
不過今日先第一次一齊黎幫親呢~
男友很鐘意食刨冰
所以必叫刨冰
2個人share都夠的
整體都ok,不過D冰硬左d...
下次經過想食冰都會黎既...
2006-08-17 12 浏览
今晚同愛人o係旺角食完飯,想食D普通D o既糖水,旺角又無咩平民糖水鋪,見好耐無食石磨坊,於是馬上出發!!愛人叫左凍椰汁西米露,我叫左凍海帶綠豆沙。點知...凍椰汁西米露- 一D都唔凍,又淡\"茂茂\",似足\"暖水浸西米\"凍海帶綠豆沙- 勁~ 小妹從未食過咁o既綠豆沙~ \"海帶百合西米綠豆水\" 硬轟轟百合+ 林pat pat西米+ 怪味綠豆,除左難食,唔識形容以前質素都無咁差,或者傳統糖水o係石磨坊未被重視。希望其他特色甜品唔會一樣咁嚇人啦!!

愛人叫左凍椰汁西米露,我叫左凍海帶綠豆沙。點知...

2006-08-15 22 浏览
試左芋泥西米露同芝麻卷?芝麻卷係熱既,唔係咁鍾意。西米露普普通通……其實價錢都幾貴,係唔係物非所值呢?
試左芋泥西米露同芝麻卷?
芝麻卷係熱既,唔係咁鍾意。
西米露普普通通……
其實價錢都幾貴,係唔係物非所值呢?
2006-08-13 1 浏览
Today I go to 石磨坊eat 刨冰with Mom and Sister !!! We eat Mango 刨冰& 蜜瓜刨冰!!! 好正ar! 之後再order 一個芒果黑糯米芝麻卷, 這是熱甜品! 味道非常正! 黑糯米夠甜, 但又不會蓋過芒果的香甜, 而且兩者被香滑的芝麻卷包住, 配合得十分完美!!!!!!!!
2006-07-24 5 浏览
不用多說了!來個鎮店之寶--「芒果刨冰」快~~~~~!
不用多說了!
來個鎮店之寶--
「芒果刨冰」
快~~~~~!
2006-07-22 7 浏览
我果次o係西九明將食晚飯點都要番去食石磨坊我已經第5次去介紹過好多人去最讚我覺得係佢果碗合桃加杏仁一定要熱食,凍食未必食得出精髓我第一次去食係果兩個心心好正~~好有嚼勁,兩個人食都係一人14蚊我建議如果要去食冰山,最好留定個肚,因為食晒都幾飽仲有~~如果果個香芒黑糯米卷有凍食我諗會好d但係石磨坊有一樣野係唔好,就係唔食煙gei人一定好慘希望佢可以全面禁煙,d 臭煙味好難頂!!
我果次o係西九明將食晚飯
點都要番去食石磨坊
我已經第5次去
介紹過好多人去
最讚我覺得係佢果碗合桃加杏仁
一定要熱食,凍食未必食得出精髓
我第一次去食係果兩個心心
好正~~好有嚼勁,兩個人食都係一人14蚊
我建議如果要去食冰山,最好留定個肚,因為食晒都幾飽
仲有~~如果果個香芒黑糯米卷有凍食我諗會好d

但係石磨坊有一樣野係唔好,就係唔食煙gei人一定好慘
希望佢可以全面禁煙,d 臭煙味好難頂!!
2006-07-20 1 浏览
同男朋友食刨冰...覺得幾好...好消暑其他地方少有一個夠2個人食都幾抵
同男朋友食刨冰...覺得幾好...好消暑
其他地方少有
一個夠2個人食
都幾抵
2006-07-15 27 浏览
因為在附近居住,所以早在這店未成名時已常常幫襯,不知怎的總是覺得未成名時的甜點好像好食點。其實這店的大部分食物都試過了,但覺得好味和願意一試再試的只有寥寥數款,包括朱古力豆腐花,杏仁胡&腰果胡,花生糊。其他都要不試也罷~ 如刨冰,芝麻卷等等。尤其不要試的是楊支甘露,難食到不能形容,是這生人食過最難食的楊支甘露!! 甚麼西米露都不要試,我怕大家後悔。

其他都要不試也罷~ 如刨冰,芝麻卷等等。

2006-07-15 6 浏览
11點幾,老公接放工之後一齊去食糖水呢個時間都好多人,要坐後面間房,不過都幾逼硤..我地要左士多啤梨涼粉撈刨冰&芝麻湯圓,個刨冰d士多啤梨好似比以前少左,個冰塔矮左,底下果d涼粉都少左..以而家既質素,$28都唔算平..至於個湯圓,老公話太漏,而且個糖水只係普通糖水,無薑味..不過都會再去..希望佢唔好繼續退步落去啦

11點幾,老公接放工之後一齊去食糖水
呢個時間都好多人,要坐後面間房,不過都幾逼硤..

我地要左士多啤梨涼粉撈刨冰&芝麻湯圓,
以而家既質素,$28都唔算平..
至於個湯圓,老公話太漏,而且個糖水只係普通糖水,無薑味..

不過都會再去..希望佢唔好繼續退步落去啦
2006-07-12 8 浏览
試左刨冰同果凍,味道麻麻地la..價錢又貴,總之無下次!
試左刨冰同果凍,
味道麻麻地la..
價錢又貴,
總之無下次!
2006-07-02 8 浏览
去親石磨坊都係為左食冰,雖然唔係話好好食,但係行旺角行到熱辣辣,石磨坊既刨冰都係不錯的選擇,而且少其他地方有冰食。不過其他甜品就無乜特別,價錢唔抵,而且地方不算舒適,好多人食煙…不過都仲有好多人食,可能因為同區未有其他出名甜品店掛。

不過都仲有好多人食,可能因為同區未有其他出名甜品店掛。
2006-07-01 2 浏览
這裡的糊類我最喜歡且其他的甜品店未必有得食,好似腰果糊,栗子糊,椰子糊等。佢0既合桃糊同芝麻糊都幾唔錯嫁!再唔係可以兩溝,腰果溝栗子,合桃溝椰子...等等,各式其式,味道會出乎意料!
2006-06-21 10 浏览
下班後,跟女友到MK 查詢機位後,到這兒涼冷氣、吃冰凍甜品消暑。由於女友從未來過,於是便點選所謂的招牌食品:撈河和刨冰,埋單$57。以環境裝修和食物用料,其實價錢偏高。但因為唔係太趕客,以及食品賣相設計尚見心思,以及冷氣強勁,就打個和啦!杧果撈河粉($32):杧果汁濃稠,杧果塊肥美碩大,原個去核去皮,乾淨企理。河粉大概不是一般湯河,應該是加入葛粉、魚膠、或agar agar…等甜品用的爽口澱粉,亦唔starchy or 飽肚,幾好!心思略見,但價錢略貴!椰汁水蜜桃刨冰($25):冰柱幾大和硬淨,廿分鐘後仍然未溶到一半,堅!水蜜桃是罐頭貨,味道一般。椰汁可以再多少少。墊底的涼粉粒好爽口。呢個比較一般,可以不試。好處係可以食煙。
好處係可以食煙。