2008-09-16 16 浏览
同幾個朋友食完飯, 就試下呢度既甜品,個人最鍾意芒果, 就試左個芒果刨冰, 芒果肉就ok啦, 但係個冰真差d, 得甜味, 冇甜果味的 另外試左個香芋刨冰, 呢個就幾有驚喜, 香芋整成糕狀,仲實實地, 唔會淋"劈劈", 食落去好有口感, 推介! 整體上都合格, 但有得簡既, 我會去松記囉
同幾個朋友食完飯, 就試下呢度既甜品,
個人最鍾意芒果, 就試左個芒果刨冰,
芒果肉就ok啦, 但係個冰真差d, 得甜味, 冇甜果味的

另外試左個香芋刨冰, 呢個就幾有驚喜, 香芋整成糕狀,
仲實實地, 唔會淋"劈劈", 食落去好有口感, 推介!

整體上都合格, 但有得簡既, 我會去松記囉
$25 (宵夜)
  • 香芋刨冰
2008-08-12 8 浏览
八月頭,同友人farewell一班人黎左食甜品叫左三種刨冰又要左芝麻糊同黑糯米芝麻卷刨冰又真係幾得ga喎~個樣又靚又消暑!生果+冰+涼粉,正!!但係個黑糯米芝麻卷就好難食啦我地六個人都食左一啖就唔想再食啦!怪怪地,味道都唔夾ge!
八月頭,同友人farewell
一班人黎左食甜品

叫左三種刨冰
又要左芝麻糊同黑糯米芝麻卷

刨冰又真係幾得ga喎~
個樣又靚又消暑!
生果+冰+涼粉,正!!

但係個黑糯米芝麻卷就好難食啦
我地六個人都食左一啖就唔想再食啦!
怪怪地,味道都唔夾ge!
鮮果刨冰
黑糯米芝麻卷
鮮果刨冰
黑糯米芝麻卷
2008-08-03 17 浏览
與同學仔飽餐後﹐到石磨坊吃甜點~點了洛神爽﹐紅豆泥刨冰﹐“心心相印”和楊枝甘露.洛神爽是一種酸酸的果凍﹐伴以鮮果。口味OK﹐不過不失。紅豆泥刨冰則一貫水準﹐紅豆泥+刨冰+涼粉+花奶﹐我的至愛。心心相印是儷枝及龍眼果凍﹐沒有品嘗﹐不作評論。但楊枝甘露真得非常不行。楊枝甘露應該是芒果汁+西米+芒果肉+金柚的甜品。但石磨坊的﹐內裡竟然有一半果肉是哈蜜瓜!!!!!!新作法嗎?還是因為芒果貴而將價就貨﹐用哈蜜瓜代替?難道我們所叫的是楊枝"哈"露???真的令人大失所望。看來短時間也不會再光顧了.p.s. 在石磨坊叫紅豆泥刨冰是有涼粉的﹐而紅豆泥涼粉是會有刨冰。那麼﹐分別在哪呢﹖
與同學仔飽餐後﹐到石磨坊吃甜點~
點了洛神爽﹐紅豆泥刨冰﹐“心心相印”和楊枝甘露.

洛神爽是一種酸酸的果凍﹐伴以鮮果。口味OK﹐不過不失。
紅豆泥刨冰則一貫水準﹐紅豆泥+刨冰+涼粉+花奶﹐我的至愛。
心心相印是儷枝及龍眼果凍﹐沒有品嘗﹐不作評論。

看來短時間也不會再光顧了.

楊枝"哈"露
沒有品嘗過的心心相引
洛神爽
紅豆泥刨冰
$22 (其他)
紅豆泥刨冰
見夏日炎炎,又難得係MK補習,就想,不如去食下刨冰,講就講左好久,不過都未去試,之後我就同傻佬行ra行,行左千山萬水,係太陽下行左好久,先找到呢間野,更奇怪的是,入到去真係一個人都冇....可能係星期3la..之後就兩個人叫左一個雜果刨冰($38),等左好久,來左,高又唔係真係好高咋..但同真正的刨冰差好遠,因為太硬太凍,用匙打左好久先碎少少.....下面有糖水+涼粉.......d水果都幾好食......下次都係找間正宗d的,我要食真正的刨冰!!!!!!!!!!!!!!!
見夏日炎炎,又難得係MK補習,
就想,不如去食下刨冰,
講就講左好久,不過都未去試,
之後我就同傻佬行ra行,
行左千山萬水,係太陽下行左好久,
先找到呢間野,
更奇怪的是,入到去真係一個人都冇....
可能係星期3la..

之後就兩個人叫左一個雜果刨冰($38),
等左好久,來左,
高又唔係真係好高咋..
但同真正的刨冰差好遠,
因為太硬太凍,用匙打左好久先碎少少.....
下面有糖水+涼粉.......d水果都幾好食......

下次都係找間正宗d的,
我要食真正的刨冰!!!!!!!!!!!!!!!
冇人的.....
刨冰
$19 (其他)
2008-07-24 2 浏览
香芒黑糯米芝麻卷好好味。這個是熱食的,芝麻卷裏面夾住芒果和黑糯,口感豐富很chewy 有嚼頭。大家快d去試下啦!!!
2008-07-19 3 浏览
夜晚,跟同事收工之後去食糖水。因為記得呢間糖水鋪係旺角區排名頭十,所以黎試試。3 個人叫左芝麻糊、椰香芒果西米露 n' 香芒黑糯米芝麻卷。西米露無乜味,好似係水溝左少少椰汁。熱食o既香芒黑糯米芝麻卷令到芒果變酸,感覺麻麻…唉,真係’希望越大,失望越大’。我諗我唔會再黎食…

西米露無乜味,好似係水溝左少少椰汁。
熱食o既香芒黑糯米芝麻卷令到芒果變酸,感覺麻麻…

唉,真係’希望越大,失望越大’

我諗我唔會再黎食…
四人吃完晚飯後不滿足便過來吃甜品四人點了燉奶,朱古力燉奶,芋泥涼粉燉奶保持一貫水準,滑滑的朱古力那個,味道有點像好立克芋泥涼粉,和我之前吃的不一樣,今次太甜太漏店內Poster宣傳元朗亦有分店果然利害,竟能殺入甜品集中地的元朗!盼望石磨坊不會因營業額擴大而令水準下降另外,我非常掛念多年前出現過一陣子的花生糊好香好滑同好飽,哈~
四人吃完晚飯後不滿足便過來吃甜品
四人點了燉奶,朱古力燉奶,芋泥涼粉

燉奶保持一貫水準,滑滑的
朱古力那個,味道有點像好立克
芋泥涼粉,和我之前吃的不一樣,今次太甜太漏

店內Poster宣傳元朗亦有分店
果然利害,竟能殺入甜品集中地的元朗!
盼望石磨坊不會因營業額擴大而令水準下降

另外,我非常掛念多年前出現過一陣子的花生糊
好香好滑同好飽,哈~
2008-07-06 5 浏览
朋友成日都話食甜品~自問對甜呢樣野真係冇咩野興趣,但係盛情難卻既情況下~都會去食~~!!比朋友拉左黎石磨坊~聽過好多次,但係食既唔多,今次黎到,千揀萬揀既情況下叫左個燉奶~~!!朋友叫左個西瓜冰山(HAHA~我覺得呢個名最襯佢), 即係咁, 一上台既時候個冰山係高過本人個頭,兩個人拎住支匙羹鑿開冰山既情況好搞笑~真係會'哼哼'聲勁清脆~ 好得意~!!味道亦唔錯~ 唔會太甜,0岩哂我~ 我自己叫既燉奶都唔差, 有蛋黃撈埋入去~ 食落去好潤~~!!下次黎要再戰冰山~~~!

下次黎要再戰冰山~~~!
好高ar~~
好潤既燉奶~~
2008-07-04 10 浏览
同朋友係causeway bay睇完戲之後番mk果頭食個甜品行行下行左黎呢間,果時已經係十二點了坐底見到刨冰好似幾吸引,就叫左個試試一黎到份量大到不得了大力挖左一舊放入口,真係凍到牙都震,好正!!!!不過食食下發覺舊冰既果汁唔夠,食食下會變左白色既冇味冰~不過廿六蚊可以食到咁大份量既甜品都ok啦~

行行下行左黎呢間,果時已經係十二點了

坐底見到刨冰好似幾吸引,就叫左個試試

一黎到份量大到不得了

大力挖左一舊放入口,真係凍到牙都震,好正!!!!

不過食食下發覺舊冰既果汁唔夠,食食下會變左白色既冇味冰~

不過廿六蚊可以食到咁大份量既甜品都ok啦~
$26 (其他)
2008-07-03 6 浏览
今日同為食bb去左e間野試,我地叫左芒果刨冰 + 香芒黑糯米芝麻卷!個芒果刨冰下面原來有涼粉...大大碗,的確幾解暑....好食 =]而香芒黑糯米芝麻卷係熱食,不過都幾好味,好有口感!鍾意呢間糖水店,下次再去過~

而香芒黑糯米芝麻卷係熱食,不過都幾好味,好有口感!

鍾意呢間糖水店,下次再去過~
2008-06-25 6 浏览
同朋友食完晚飯,想食甜品,所以就特登過黎食...一黎到,見到好多人排隊,諗住會好好好味......但係...朱古力燉奶:朋友食,朱古力味濃,蓋過奶味,完全食唔到奶味~蛋白燉奶:朋友食,lee個就食到奶味,ok~奶皇蛋白燉奶:我食..奶皇唔係好濃味...而且太硬,我覺得自己好似食完一淡燉奶,先再食一淡奶皇....水蜜桃西米露(好似係咁叫):朋友食~太甜..同預期唔同..不太好味..

朱古力燉奶:朋友食,朱古力味濃,蓋過奶味,完全食唔到奶味~
蛋白燉奶:朋友食,lee個就食到奶味,ok~
水蜜桃西米露(好似係咁叫):朋友食~太甜..

同預期唔同..不太好味..
2008-06-23 15 浏览
發覺石磨坊有好一段時間都冇推出新甜品..今日同男友睇完戲打算去食糖水..坐低都稔唔到食咩好..好多款款都試過唒了..我地最後叫左個芝麻糊+紅豆沙..2種既配搭..味道一般..因為確實食唔到紅豆沙既味道..相反芝麻糊確實好濃..其實同就咁一碗芝麻糊不大分別..只係食到幾粒紅豆..希望可以多d款式選擇就最好啦...

$9 (宵夜)
2008-06-22 2 浏览
平時食 lai 食去 ~ 都係係元朗食甜品所以今次同朋友仔決定試下其他地方既甜品第一站 : 石磨坊 呢間分店唔算難搵只係要行到比較遠小小 好多甜品都好似幾吸引咁最後我地叫左芒果涼粉 ($ 26)同埋西瓜刨冰 ( $ 24) 芒果涼粉原來會有埋少量既刨冰 ga 感覺好似豐富 d 咁 ^^ 造型又吸引 wo食完之後真係透心涼呀 !!朋友仔既西瓜刨冰 ~ 勁高 wo$ 24 ~幾抵食but 我同朋友都覺得西瓜味偏甜 我同佢食完之後都覺得勁飽呀 ^^ 至於環境 ~ 咁岩我地去個陣唔係 full 哂所以都唔係坐得唔舒服咁but d 冷氣真係好涷 > <
平時食 lai 食去 ~ 都係係元朗食甜品
所以今次同朋友仔決定試下其他地方既甜品
第一站 : 石磨坊
呢間分店唔算難搵
只係要行到比較遠小小
好多甜品都好似幾吸引咁
最後我地叫左芒果涼粉 ($ 26)
同埋西瓜刨冰 ( $ 24)
芒果涼粉原來會有埋少量既刨冰 ga
感覺好似豐富 d 咁 ^^ 造型又吸引 wo
食完之後真係透心涼呀 !!
朋友仔既西瓜刨冰 ~ 勁高 wo
$ 24 ~幾抵食
but 我同朋友都覺得
西瓜味偏甜
我同佢食完之後都覺得勁飽呀 ^^
至於環境 ~ 咁岩我地去個陣唔係 full 哂
所以都唔係坐得唔舒服咁
but d 冷氣真係好涷 > <

$25 (其他)
2008-06-15 9 浏览
星期6晚同男朋友食完晚餐後..打算去石磨坊食甜品..我地之前都經常去豉油街既分店食..但見OPENRICE有D食家話總店好似水準好D..就稔住改下地方離試下啦我地8點鐘離到..呢間石磨坊較為細..我地都覺得環境比分店差..去到見到已經滿唒..有個WAITER就叫我地由後面入去..我地初初以為有樓上啦..點知原來係後巷入去..個度放左D台台登登..但係環境真係幾差下..一直都有D蚊飛離飛去..雖然唔係太多..但係感覺不太好我地叫左杏仁腰果糊+雪白甜如筒!!杏仁腰果糊..唔錯唔錯..值得推介..熱既當然好好食..好濃既腰果味..2種味都平衡得唔錯..''傑''度都適中..雪白甜如筒..係見OPENRICE既食家推介..所以試一試..果然冇介紹錯..椰香味好足好滑..包住既紅豆蓉好足料..透心涼既甜品之一..都值得試一試..不過環境的確有待改善..可能下次去番分店都差唔多..而且個度既環境好得多..個度會坐得舒服D..而且夠冷氣..!!

我地叫左杏仁腰果糊+雪白甜如筒!!

$23 (宵夜)
  • 杏仁腰果糊 雪白甜如筒
2008-06-08 6 浏览
今次係我同史迪妻第3次黎食lu...每次不叫冰山般ge刨冰不可試過西瓜"芒果味都係芒果最好 >3<今次仲食左芒果腸粉"一個心型jwelly ( soory" I forget the real name it is )個芒果腸粉ok但個心型jwelly 就令我地極失望一D都唔值$2x可能我對甜品要求高史迪妻話我整會好味好多
今次係我同史迪妻第3次黎食lu...
每次不叫冰山般ge刨冰不可

試過西瓜"芒果味