2008-05-28 10 浏览
只係星期六,日先供應食落有好濃郁既椰子香味,但又唔會太sweet不過食完好口渴
只係星期六,日先供應
食落有好濃郁既椰子香味,但又唔會太sweet
不過食完好口渴
椰子糊
2008-05-26 5 浏览
晚上同朋友到尼到食糖水..叫左2個mango 刨冰 ! $26 each,很抵食呀..係尼區咁ga價錢尼講..而且好大碗無欺場..刨冰之下仲有涼粉..好味同朋友仔仲1路食1路貪左個幾鐘,.很舒服的地方!
晚上同朋友到尼到食糖水..

叫左2個mango 刨冰 !
$26 each,
很抵食呀..
係尼區咁ga價錢尼講..

而且好大碗無欺場..
刨冰之下仲有涼粉..好味

同朋友仔仲1路食1路貪左個幾鐘,.
很舒服的地方!
(非会员)
2008-05-20 11 浏览
剛剛去完"金華冰廳"...受完一輪氣後...大家說去吃甜品...一坐下...大家就說"這樣才是服務嘛!"...小姐們很殷勤的serve大家...可能大家剛才太嬲..所以現在到這裡是...簡直是"天和地"的差別...這裡的甜品很得意...大家每人叫一款互試...味道真不錯....連我這個甜品怪人*都覺得不錯...哈哈...我想真的不錯吧....這裡的碗碟都很得意...哈哈....唯一要挑剔的是...冷氣太凍...本想吃刨冰...但太凍,所以打消了念頭....雖然是夏天,但冷氣也不應開這麼大...*甜品怪人是指人人都說好味的甜品...我通常都覺得不好味...很獨特的"味覺"...
剛剛去完"金華冰廳"...受完一輪氣後...

這裡的碗碟都很得意...哈哈....

雖然是夏天,但冷氣也不應開這麼大...

2008-05-04 5 浏览
睇完戲,又唔係好夜,唔肚餓,只係口痕,當然最好就係食甜品啦~未去到但離遠二十幾米外見到石磨坊門口都有幾個人等位,本來要等就想調頭,但朋友拉住話要食燉奶,我話去義順囉~但朋友都係話既然黎到就唔差幾分鐘等一等,不過好好彩咁,當我地去到門口,0個幾個人就入得去喇~我話兩個,都可以即刻入唔駛等呢我朋友叫左燉奶,我就叫左朱古力燉奶,幾分鐘就上檯喇﹗朱古力燉奶0係第二度食過,但第一次見咁樣裝,係一個膠兜放入碗咁上,我諗緊呢樣係熱野,d膠會唔會釋出一d化學物質出黎呢?雖然係咁諗,但聞到陣朱古力香味,隻右手已經自動啟動,第一啖0既感覺係好滑,滑到好快就滑左落肚,第二啖先記得食清楚個味,唔~甜甜地,唔係太甜,幾好,為左延長呢種滿足感覺,我每一啖都細細的,最後三十六啖先食完,其中一啖係朋友0既~呢度人流好多,伙計姐姐d服務效率好高,同埋d音樂比較嘈,我都唔會留得太耐,要傾偈就唔多適合,所以今次都係口痕先黎。

2008-05-04 6 浏览

$23 (其他)
2008-05-03 12 浏览
掃街,行到身水身汗,路過見到紅、黃兩款招牌冰山介紹,唔洗諗,即刻攝入去冰一冰。時為六點幾,來的都是十幾人一圍團隊客,好不熱鬧;要了個西瓜汁刨冰,一陣刨冰機轟隆聲後,唔洗三分鐘有得吃,日式刨冰睇落無乜特別,但大熱天時吃到淋上天然西瓜汁的刨冰,涼透心,是五月天的絕佳散熱良品。餐牌上幾味招牌甜品看樣子極吸引,今年是小店的第8年,做得住是有原因的。

2008-04-28 1 浏览
四月廿七日(星期日)同老公食完dinna例行公事就係食甜品喇!...以前我一個月都唔會食一次甜品,而家,一個星期坐底食兩日-.-!想唔肥都幾難啦!haha!心廣體胖呢!...仲有我地兩個都好吸收........好喇,老公仔話要食石磨坊,我之前都有時同朋友仔食,試過都唔錯,而今次我地都食左佢個奶皇蛋白燉奶!當然食熱架啦!都幾特別,不過我地都覺得好似個燉奶唔燧咁濃,係咪我地一早連埋d好濃味既奶皇食,所以唔覺得有奶味呢不過個燉奶要扣分,因為我分開食,都覺得冇mud燉奶味!始終燉奶是澳牛好!但係呢度既甜品有別於出面甜品店,也值得一讚^^香港食肆要成功就要多點創意呢!要獨一無異就引起主意架喇!...好似甜品咁,呢樣溝下果樣,都可以好好食,吸引到好似我地兩個咁為食既人去食架喇!
四月廿七日(星期日)

但係呢度既甜品有別於出面甜品店,也值得一讚^^

點了"全新楊枝金露" - 吃後我也不知道如何"全新",只吃到除芒果外,有少少其他生果. 味道是OK的,覺得不甜.幸好另外點的"香芒黑糯米芝麻卷"挽回不少分數! 有點驚喜這是個熱食;芒果和黑糯米夾在芝麻卷中,口感豐富之餘又有嚼頭.
2008-04-22 5 浏览
這間甜品店雖然喺旺角,但一點都不易找,因為原來係喺中旅後面條街吃的是一碗普通的西米露,不過一點都不普通,西米份量多,仲有一些芋蓉點綴一吓,味道清新店內人數不少,好既食物吸引客人自然係理所當然

店內人數不少,好既食物吸引客人自然係理所當然
星期日下午時份,一行4人,好彩係4個,多1個都好難搵位,全部都係4人'木台'咁濟....好彩1個旺角已經有3間石磨坊......有咩令到我大熱天時都照食熱ge甜品呢?就係附圖ge香芒糯米芝麻卷喇~(3條,1開2變6件)其實e個甜品我絕對唔係第1次食;就係因為熱食,先令到佢外內層都軟,先至有口感;同埋.熱食更加可以令我地感受到個芝麻外層ge芝麻感~D刨冰有好多料,例如涼粉同椰汁等,menu會有提到,客人可選擇唔要任何其中1樣'配料'.揀左個水蜜桃刨冰,的確幾解暑,不過食落都幾大碗,重點都係.....食落其實冇乜特別""".......特別之處就係多料咁解..........總結~環境: 預左係迫架喇味道: 香芒糯米芝麻卷堅掂,"熱食"利用得好好,鐘意紫糯米ge人一定要試.....下次再試其他分享型甜品;刨冰冇乜特別,下次必定轉其他黎試服務: 我地有d咩疑問呀侍應都答到~幾有禮貌~不過ed好多時成日轉人,睇彩數喇
好彩1個旺角已經有3間石磨坊......

總結~
環境: 預左係迫架喇

2008-04-19 1 浏览
前前後後黎過3次!西瓜刨冰第一次黎叫呢個佢既高度俾左個驚喜我=)見到都開心...hehe幾個西瓜球, 一座淋左煉奶既冰山, 涼粉士多啤梨刨冰, 雜果刨冰都係好似上面個個咁啦 芒果黑糯米卷芒果係甜&凍糯米係鹹&熱發生咩事呢??@@幾得意既~~~ 有創意哈哈~~ 不過味覺上就唔係好享受呢種溫度同埋味道鍾意呢間糖水店^^
前前後後黎過3次!

西瓜刨冰
第一次黎叫呢個
佢既高度俾左個驚喜我=)
見到都開心...hehe
幾個西瓜球, 一座淋左煉奶既冰山, 涼粉

士多啤梨刨冰, 雜果刨冰
都係好似上面個個咁啦

幾得意既~~~ 有創意
哈哈~~ 不過味覺上就唔係好享受呢種溫度同埋味道

鍾意呢間糖水店^^
2008-04-06 3 浏览
Had a "birthday celebration" there few months agoAgain, we needed to wait for 15 min to get a seatThere is not much changes in the dessert availableBut the qaulity is still quite good
2008-04-05 2 浏览
同男友係MK買鞋,行左好耐都搵唔到心頭好,咁就入黎抖抖再去搵過啦!2個人SHARE一個,唔記得左叫咩名,淨係記得有芒果同涼粉,天氣凍凍地既時候走去食凍野,真係凍到入心入肺,不過味道又唔錯,可以接受,而且甜品呢家野都幾難正得好難食放唔入口今次姐姐服務態度幾好,又好笑容,抵比笑面!

今次姐姐服務態度幾好,又好笑容,抵比笑面!
2008-03-30 5 浏览
叫左芝麻糊同埋合桃杏仁糊個合桃杏仁糊好靚呀d色...可惜我唔食得杏仁味,都試左一啖合桃糊, 幾好呀我個芝麻糊真係幾好味呀!夠曬大碗呀13蚊!!抵呀!我好中意佢個口感, 結結地..唔中意其他甜品店整得有時幾稀我覺得紅磡芝麻綠豆無整得呢度咁好囉暫時係我食過唔同甜品店中,芝麻糊最好既一間..不過因為夠甜夠結夠大碗,就演變左有D太大碗食到有D膩了..XD

叫左芝麻糊同埋合桃杏仁糊
個合桃杏仁糊好靚呀d色...
可惜我唔食得杏仁味,
都試左一啖合桃糊, 幾好呀

我個芝麻糊真係幾好味呀!
夠曬大碗呀13蚊!!抵呀!
我好中意佢個口感, 結結地..
唔中意其他甜品店整得有時幾稀
我覺得紅磡芝麻綠豆無整得呢度咁好囉
暫時係我食過唔同甜品店中,
芝麻糊最好既一間..
不過因為夠甜夠結夠大碗,
就演變左有D太大碗食到有D膩了..XD

合桃杏仁糊 ($17)
芝麻糊 ($13)
2008-03-26 2 浏览
我次次黎親都係食佢個雪山..試過西瓜.芒果..好大個.夏天食超正..不過每次食完出門口都凍都打冷震..
我次次黎親都係食佢個雪山..
試過西瓜.芒果..
好大個.
夏天食超正..
不過每次食完出門口都凍都打冷震..