琴日👦🏻👧🏻去咗佐敦一間主打食海鮮嘅酒樓「神燈海鮮酒家」,星期一晚上仍然非常熱鬧,座無虛席!建議大家嚟之前先打電話book枱先~🙈前菜 $15琥珀核桃口感香甜酥脆,好食到一粒接一粒食😆💕。黑松露玻璃燒鵝|1/4隻|$238第一次見到燒鵝皮喺黑色🖤,表面色澤油潤,鵝皮薄脆帶淡淡黑松露味,肉質滑嫩鬆化☺️。配埋黑松露梅子醬食,酸酸甜甜帶松露香味,好特別啊,值得一試👍🏻!南非鮑魚啫啫雞|4位用|$498店員打開煲蓋嗰下有驚豔到我地🤩!一煲入面有四隻南非鮑魚,肉厚肥美,仲𠝹咗花,賣相非常吸引✨!𠝹花鮑魚非常入味,而且口感挺身帶嚼勁😋。雞肉惹味香口,而且肉質嫩滑🐤。薑蔥龍蝦銀絲煲 |1隻|$588龍蝦厚肉彈牙🦞,粉絲吸收晒龍蝦嘅精華同醬汁🥢,超級惹味啊😋!砵酒桶蠔煲 $228大大隻肥美飽滿嘅桶蠔🦪,充滿酒香味,外皮似「蚵仔煎」煙煙韌韌嘅口感,咬落去蠔汁爆發。牛奶布丁配桂花糕牛奶布丁奶味香濃🥛,口感順滑。士多啤梨味牛奶布甸會甜少少,多咗士多啤梨嘅香甜味🍓。桂花糕淡淡桂花香味🌼,為晚餐畫上完美嘅句號🥰~📍 神燈海鮮酒家 (佐敦)佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓

前菜 $15
琥珀核桃口感香甜酥脆,好食到一粒接一粒食😆💕。

黑松露玻璃燒鵝|1/4隻|$238

南非鮑魚啫啫雞|4位用|$498

薑蔥龍蝦銀絲煲 |1隻|$588

砵酒桶蠔煲 $228

牛奶布丁配桂花糕

📍 神燈海鮮酒家 (佐敦)
佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
砵酒桶蠔煲
琥珀核桃
2023-10-09
砵酒桶蠔煲
琥珀核桃
神燈酒家之前都有聽過佢個大名 一直都未有機會試 今日終於有機會試到 平日嘅晚上都全場爆滿 果然名不虛傳 我哋今次就試咗幾樣招牌菜🍲👍🏻⭐️南非鮑魚啫啫雞煲 $498砂煲一黎到熱辣辣 香噴噴🔥就算我地不停比相機食先 到我地食嘅時候仍然保存到溫度 呢個煲係4人份量 有4大隻鮑魚 因為佢都好厚肉 我都有d 膽心會好難咬 但係佢𠝹左花 加埋超強鑊氣爆過 好香好彈牙 邊邊仲有d 焦香 同樣地啫啫雞都食到好重鑊氣 用左多種香料 成個菜非常惹味🐣⭐️薑蔥龍蝦銀絲煲 $588全隻龍蝦斬件爆炒 龍蝦肉滿到爆晒出黎 蝦肉結實鎖住肉汁 應該係用好猛火去炒 呢種鑊氣屋企無可能做到 出街食都買少見少 再試埋個粉絲 完全吸晒龍蝦味 蝦頭d 膏同油嘅精華索晒落粉絲 令到呢個配角同主角難分軒輊 互相輝映 🦞🦞🦞⭐️黑松露玻璃燒鵝 (1/4隻)$238呢度嘅招牌菜 只此一家 我不時諗 點解傳統燒味一直都唔會與時並進 推出d 新口味 可能因為佢嘅味道已經深深咁刻左入每個香港人嘅心入面 正因為咁 好小可有餐廳肯有勇氣去改變 所以神燈既燒鵝更加成為招牌菜 未食我都幾肯定佢係成功左 先講賣相 表皮一層非常薄 全黑色嘅黑松露🖤 唔係就

⭐️南非鮑魚啫啫雞煲 $498

⭐️薑蔥龍蝦銀絲煲 $588

⭐️黑松露玻璃燒鵝 (1/4隻)$238
呢度嘅招牌菜 只此一家 我不時諗 點解傳統燒味一直都唔會與時並進 推出d 新口味 可能因為佢嘅味道已經深深咁刻左入每個香港人嘅心入面 正因為咁 好小可有餐廳肯有勇氣去改變 所以神燈既燒鵝更加成為招牌菜 未食我都幾肯定佢係成功左 先講賣相 表皮一層非常薄 全黑色嘅黑松露🖤 唔係就咁搽上去 應該係醃咁燒嘅過程反覆調製先做到完全食晒入去 肉質鬆軟多汁 味道濃但係唔搶口 保留到本來燒鵝嘅味道 再錦上添花 🦢

⭐️濃湯一級竹笙浸翡翠 $168
食咁多肉食返吓菜 清清地有上湯嘅鮮味 竹笙比平時食嘅更厚 吸到更多湯 所以一啖咬落去就好似飲湯一樣 🥬

最後梗係要食埋甜品呢餐先完滿 我地食左牛奶味同草莓味布丁🍮 奶味突出 好creamy🥛另外仲有桂花糕 清甜潤喉 最後最後值得一提係佢嘅前菜 平時都好少食前菜 因為多數係花生果d 但係呢度比嘅係蜜味琥珀合桃 超好食😋

🍽️神燈海鮮酒家 (佐敦)
📍佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
2023-10-09
  • 琥珀合桃
  • 薑蔥龍蝦銀絲煲
朋友對中菜好有要求,今日佢帶我黎呢間佢食左幾年既海鮮酒家同我慶祝生日❣️超高質🥹令我迷上中菜!!!🛎 $498 南非鮑魚啫啫雞有足足4隻大鮑魚🫣新鮮鮑魚有一種濃郁嘅海鮮風味🌊非常彈牙,鮑魚肚中界上十字紋亦都好靚✨啫啫雞仲要係雞髀肉~滑脟脟配菜仲有冬菇,都幾厚肉呢個煲亦有用洋蔥爆香,非常香噴噴,真正嘅色香味俱全😎🛎 $238 黑松露玻璃燒鵝(1/4隻)燒鵝本身已經係一道傳統美食😍加左黑松露就更加提升咗味道層次~黑松露香氣濃郁,中西合璧原來可以咁夾架💯燒鵝皮烤得極酥脆❣️火喉控制得好好肉質保持嫩滑多汁,皮同肉之間有層薄薄既脂肪👍🏻肥瘦均勻~同黑松露嘅結合相得益彰🤤🤤🤤每啖都食到鵝油既甘香同埋黑松露醇厚既香味呢道菜絕對值得一試!🛎 $588 薑蔥龍蝦銀絲煲(1隻)真係有一隻完整龍蝦🦞😍龍蝦肉質彈牙,食得出非常新鮮配上薑蔥完美地去腥解膻,更食得出龍蝦既鮮甜切得好好完全冇拆殼既煩惱🤣銀絲煲索曬龍蝦汁既精華😏好惹味🛎 $118 蒜茸金菇蒸娃娃菜金菇嘅香氣同娃娃菜嘅嫩滑結合得恰到好處🥰蒜茸鋪係金菇上面,加入熱油蒸製,令蒜茸嘅香味完美融入娃娃菜🤩蒜茸嘅咸香同金菇嘅鮮味互相輝映,帶出娃娃菜嘅清甜👍🏻因為係蒸
超高質🥹令我迷上中菜!!!

🛎 $498 南非鮑魚啫啫雞
有足足4隻大鮑魚🫣新鮮鮑魚有一種濃郁嘅海鮮風味🌊
非常彈牙,鮑魚肚中界上十字紋亦都好靚✨
啫啫雞仲要係雞髀肉~滑脟脟
配菜仲有冬菇,都幾厚肉
呢個煲亦有用洋蔥爆香,非常香噴噴,真正嘅色香味俱全😎

🛎 $238 黑松露玻璃燒鵝(1/4隻)
燒鵝本身已經係一道傳統美食😍
燒鵝皮烤得極酥脆❣️火喉控制得好好
肉質保持嫩滑多汁,皮同肉之間有層薄薄既脂肪👍🏻肥瘦均勻~
呢道菜絕對值得一試!

🛎 $588 薑蔥龍蝦銀絲煲(1隻)
真係有一隻完整龍蝦🦞😍
龍蝦肉質彈牙,食得出非常新鮮
配上薑蔥完美地去腥解膻,更食得出龍蝦既鮮甜
切得好好完全冇拆殼既煩惱🤣
銀絲煲索曬龍蝦汁既精華😏好惹味

🛎 $118 蒜茸金菇蒸娃娃菜
金菇嘅香氣同娃娃菜嘅嫩滑結合得恰到好處🥰
蒜茸嘅咸香同金菇嘅鮮味互相輝映,帶出娃娃菜嘅清甜👍🏻
因為係蒸煮,亦到娃娃菜保持到絲絲爽脆既口感,我地好快清曬呢碟😎

🛎 $128 蟹肉菠菜豆腐盒
下層既豆腐盒係玉子豆腐~外脆內軟,咬落去滑嫩可口😏
裡面嘅蟹肉鮮甜多汁,配上清香既菠菜,味道就更加豐富🥰🥰🥰
整體口感軟綿綿,加上蟹籽會有少少脆卜卜嘅感覺🤩👍🏻
蟹肉豐富嘅蛋白質同菠菜嘅鐵質,令呢道菜更加營養均衡🆙好少食到咁有心思既中菜,正!

🌐 環境/服務
呢到距離地鐵站只係兩三個街口,門前有好多泊車位
入到去要上樓梯,地方都幾大,好多人嚟食,所以記得要book位👍🏻
服務好好,經常有人幫手換碟🍽️
  • 蟹肉菠菜豆腐盒
2023-10-13 779 浏览
呢晚約咗位喺外地返嚟香港嘅友人 咁啱仲係佢嘅生日就同佢食返餐好嘅🙈 嚟咗佐敦嘅呢間中菜館 店員仲安排咗我地坐卡位 坐得更加舒適👍🏻南非鮑魚啫啫雞呢個啫啫雞味道出色 可以好好餸飯🐥 雞件仲有好多肉嘅部份 仲有冬菇 紫洋蔥 蒜子等嘅配料☺️ 令呢碟餸更加有睇頭嘅就係另一個主角 南非鮑魚🫢 質地軟腍 呢種網紋嘅切法 令鮑魚更加入味 非常有鑊氣薑蔥龍蝦銀絲煲個人最鍾意呢碟😝 簡單嘅配料已經能夠帶出鮮味👍🏻 呢度足足有一隻龍蝦🦞 切件上 更方便食用 龍蝦肉質彈牙 仲好鮮甜添呀 底下嘅薑蔥粉絲好惹味 索晒龍蝦嘅鮮味 真係好正😎 黑松露玻璃燒鵝兩個人食嗌咗1/4隻 都好大隻吓 最吸引到我就係黑松露同埋鵝油嘅香味🪿燒鵝皮食落好酥化 油脂唔厚 肉質實淨 熱辣辣食真係人生一大樂事 朋友都食得好開心😁滷水豬腳仔忙咗成日 太肚餓喇 一嚟就叫咗呢碟小食☺️ 呢碟非常抵食呀 呢度嘅滷水味道都幾出色 唔係死鹹味嘅滷水 豬腳仔醃得好入味 點埋側邊嘅白醋就更加開胃南乳脆香骨呢碟份量都幾多一碟有六件 外層炸得好酥脆 咬開仲好香南乳味🐷 如果個肉質再實淨啲就好甜品店員知道我友人生日 特意送甜品俾我地🙈 服務非常好 甜品有桂花糕

滷水豬腳仔
滷水豬腳仔

南乳脆香骨
南乳脆香骨

甜品
店員知道我友人生日 特意送甜品俾我地🙈 服務非常好 甜品有桂花糕同牛乳布甸 特別鍾意牛乳布甸 牛乳味道香濃 布甸又好香滑🍮

呢餐真係非常豐富 我呢位好掛住中菜嘅友人都十分滿意😀 餐廳有好多大圓檯 所以都好適合一大班人嚟呢度聚會🎈
1K
2023-10-12 195 浏览
昨日打風無出街,今日食好啲,決定去呢間以前細個同阿爸食過嘅神燈海鮮酒家。一坐低就叫佢哋必食嘅三大名菜:(-)黑松露玻璃燒鵝1/4隻,黑色嘅皮特別香脆,滿滿松露味,鮮嫩多汁。(二)薑蔥龍蝦銀統煲,大大隻龍蝦鮮甜厚肉,份量好多,粉絲入味。(三)南非鮑魚啫啫雞,熱辣辣嘅煲仔上枱,個個食到吾停口,差不多每枱都叫,係最搶手嘅小菜。另外叫咗炸蟹鉗,真係拳頭咁大嘅全蟹肉,性價比超高嘅食物;大富豪炒飯粒粒分明,不油又乾身。呢餐食番係回憶中嘅味道,完全無失望。
呢餐食番係回憶中嘅味道,完全無失望。
2023-10-11 448 浏览
Food quality is so so. Price charged as a Cantonese fine dining, but quality is sub par. More like Cantonese canteen. Barbecue goose comes cold dish, looks like something left over from other peoples order. Chicken pot with sea ear is overpriced. Subpar food taste compared to other local chicken pot restaurant.
2023-10-06 183 浏览
由第一次見到人家食黑色燒鵝時已對佢一見難忘,誓必搵日去試試.果然不負眾望味道不錯,除小菜外更有多款海鮮,樣樣新鮮大件✨好彩當日預早訂座,不然係座無虛席情況下必定撲空而回~🔸黑松露玻璃燒鵝($238•1/4隻)黑卒卒鵝片脆身亮澤,半肥瘦鵝肉烤得肉嫩多汁,散發出淡淡黑松露味而不會過於強烈.另外更配上兩種酸梅醬亦帶有松露味道,各有特色.個人認為不用太多醬料下味道已不錯🔸薑蔥龍蝦銀絲煲($588)上枱已聞到一陣陣強烈蔥薑配料香氣! 底下粉絲吸滿精華,非常惹味.龍蝦好大一件,肉質非常爽彈,龍蝦迷必叫!🔸南非鮑魚啫啫雞 ($498)南非鮑魚共四隻,體積大隻得令人興奮! 厚實而高質,鮮嫩有彈性.而雞件滑身,份量足.然而重口味人士會覺得味道可濃少許🔸蜜汁脆燒鱔 ($268)外皮被亮澤蜜汁包裹,燒得金黃且皮脆. 肉質厚而甘香,啖啖肉.鱔肉爽彈之餘仍保持到嫩滑囗感完美結尾~香滑奶凍及桂花杞子糕

🔸黑松露玻璃燒鵝($238•1/4隻)

🔸薑蔥龍蝦銀絲煲($588)

🔸南非鮑魚啫啫雞 ($498)

🔸蜜汁脆燒鱔 ($268)

完美結尾~
香滑奶凍及桂花杞子糕
2023-10-05 275 浏览
之前食過佢哋將軍澳嘅小神燈🧞‍♂️~因為真係好正,所以嚟食佐敦呢間😋~呢間因為店內有魚缸🐟,海鮮菜式選擇多啲~不過店比將軍澳嘅逼啲同舊啲,但食物質素同樣好高👍👍~點解隻燒鵝黑媽媽嘅👀?!原來係黑松露,所以食落更香🍄~佢嘅酸梅醬都加咗黑松露,化解一下燒鵝嘅肥膩🤰~層皮燒到脆卜卜,真係想減肥都唔得😝~呢個薑葱龍蝦銀絲煲都好香~龍蝦肉爽口彈牙🦞,蝦頭仲有少少膏添~而粉絲就吸滿咗龍蝦味,非常滋味😍~另外仲點咗個南非鮑魚啫啫雞🦪~啲鮑魚煮得好腍,一咬就開~而啲雞件就好嫩🐔~上次食過啫啫芥蘭煲好食🥬,今次再encore!用洋葱,蝦乾做料,個芥蘭煲夠晒香,又夠鑊氣🔥~最後仲點咗個台風炒新竹炒米粉🍝~米粉炒得幾乾爽,不過個底都多油~簡單嘅叉燒,芽菜等嘅配料,夾埋味道唔錯~我哋去哥晚平日7點左右🕖,間店已經半滿了~過多半個鐘左右就滿晒,
之前食過佢哋將軍澳嘅小神燈🧞‍♂️~
因為真係好正,所以嚟食佐敦呢間😋~
呢間因為店內有魚缸🐟,海鮮菜式選擇多啲~
不過店比將軍澳嘅逼啲同舊啲,但食物質素同樣好高👍👍~
點解隻燒鵝黑媽媽嘅👀?!
黑松露玻璃燒鵝(1/4隻)
原來係黑松露,所以食落更香🍄~
佢嘅酸梅醬都加咗黑松露,化解一下燒鵝嘅肥膩🤰~
層皮燒到脆卜卜,真係想減肥都唔得😝~
黑松露玻璃燒鵝(1/4隻)
呢個薑葱龍蝦銀絲煲都好香~
薑葱龍蝦銀絲煲
龍蝦肉爽口彈牙🦞,蝦頭仲有少少膏添~
而粉絲就吸滿咗龍蝦味,非常滋味😍~
薑葱龍蝦銀絲煲
另外仲點咗個南非鮑魚啫啫雞🦪~
啲鮑魚煮得好腍,一咬就開~
而啲雞件就好嫩🐔~
南非鮑魚啫啫雞
上次食過啫啫芥蘭煲好食🥬,今次再encore!
用洋葱,蝦乾做料,個芥蘭煲夠晒香,又夠鑊氣🔥~
啫啫芥蘭煲
最後仲點咗個台風炒新竹炒米粉🍝~
米粉炒得幾乾爽,不過個底都多油~
簡單嘅叉燒,芽菜等嘅配料,夾埋味道唔錯~
台風炒新竹米粉
我哋去哥晚平日7點左右🕖,間店已經半滿了~
過多半個鐘左右就滿晒,
琥珀合桃
2023-09-25
啫啫芥蘭煲
台風炒新竹米粉
琥珀合桃
#佐敦地膽 今次去人氣神燈海鮮酒家食中菜🥢餐牌主打小炒、海鮮等中菜;6點半到已坐無虛席!🦆黑松露玻璃燒鵝1/4隻 $238黑色嘅鵝皮超薄超脆,咬落鬆化;鵝肉嫩滑多汁,脂香四溢!每一啖都散發濃郁嘅黑松露香氣!招牌菜果然無得彈!1/4隻都幾大份!🐚南非鮑魚啫啫雞 $498南非鮑魚肥美厚實;咬落鮮嫩有彈性,搭配惹味嘅雞肉以砂鍋烹調爆煮!惹味十足!雞肉軟嫩仲幾juicy! 必點之選!🦞薑蔥龍蝦銀絲煲 $588龍蝦美味鮮甜,肉質彈牙;搭配薑蔥的香氣同醇香醬汁,令口感層次更加豐富仲有滿滿收哂龍蝦精華嘅粉絲,飽肚又滿足!🍆魚香茄子煲 $108 香氣撲鼻嘅魚香茄子煲,茄子軟糯,肉碎加入魚香醬令味道更濃郁,口感帶有微辣,送飯一流!🍮甜品:贈送嘅牛乳布甸,香甜滑溜,十分完美!神燈海鮮酒家地址📍:佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓

🦆黑松露玻璃燒鵝1/4隻 $238
黑色嘅鵝皮超薄超脆,咬落鬆化;鵝肉嫩滑多汁,脂香四溢!

🐚南非鮑魚啫啫雞 $498

雞肉軟嫩仲幾juicy! 必點之選!

🦞薑蔥龍蝦銀絲煲 $588

仲有滿滿收哂龍蝦精華嘅粉絲,飽肚又滿足!
🍆魚香茄子煲 $108
🍮甜品:贈送嘅牛乳布甸,香甜滑溜,十分完美!

神燈海鮮酒家
地址📍:佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
  • 南非鮑魚啫啫雞
  • 薑蔥龍蝦銀絲煲
  • 魚香茄子煲
2023-10-04 245 浏览
上星期同阿哥去左呢度食好野😋 一入去就見到爆哂場,超受歡迎!!之前食過呢度覺得食物好高質,超人氣不無道理! 先來碟前菜小食,係蜜糖核桃,好好味👍🏻 我地今次既晚餐就點左:.🍲南非鮑魚啫啫雞一來到原個砂鍋上,4大件南非鮑魚在上,很矚目! 南非鮑魚好大隻好厚,肉質好爽! 真係超足料,唔係hea俾細細粒鮑魚咁! 下面鋪滿左雞肉,撈埋醬汁一齊炒,就好似鮑魚雞煲咁,好惹味!.🦞薑蔥龍蝦銀絲煲勁大份量! 好多件龍蝦肉,而且啖啖肉,好彈牙!! 好香好有鑊氣! 下面係吸收哂醬汁既粉絲,超入味! 加埋薑蔥等,好香!.🍖黑松露玻璃燒鵝第一次見全黑既燒鵝😳 原來係選用左黑棕鵝來烹調,以黑松露同秘製醬料醃製,經風乾後再即叫即燒! 所以來到已經聞到好香! 然後食一啖,就食到皮脆肉軟,肉汁濃厚勁juicy! 旁伴有兩款燒鵝醬汁,其中一款仲添加左黑松露! 我想講我左右兩邊枱都有叫呢道黑松露玻璃燒鵝🤣 真係好熱門!! .🍄椒鹽茶樹菇第一次見炸茶樹菇😵 即刻叫返碟試下先! 味道又幾特別,平時食茶樹菇都係煲湯多,所以食既質地比較濕軟,而呢個椒鹽茶樹菇就係乾身而且保留左本身既濃郁香氣! 雖然係炸,但感覺無咁邪惡健康D🤣.🍛
🍲南非鮑魚啫啫雞
🦞薑蔥龍蝦銀絲煲
🍖黑松露玻璃燒鵝
🍄椒鹽茶樹菇
🍛大富豪炒飯
個名咁豪氣,要叫下!🤣 原來就係蟹肉瑤柱蛋白炒飯咁解,份量超多! 炒飯粒粒分明又乾爽,完全唔油,而且蟹肉都幾多,唔錯!
🍮奶凍
甜品送埋🫶🏻係一樽樽奶凍,牛奶味好香濃好滑
2023-09-27
🐷📌 #豬西食佐敦 #豬西食九龍
.唔知大家中秋節同屋企人去咗邊度做節呢?😚 小編就同屋企人去咗佐敦嘅神燈海鮮酒家🧞‍♂️ 小編揀咗幾款覺得值得介紹嘅菜式同大家分享
.🐷前菜 炸魚乾 👅8/10呢個炸魚乾非常之正 雖然佢只係一個錢財🤣但係擺耐咗都唔會變林😂 而且非常之脆 魚味要都幾香🤣🤣.
🐷黑松露玻璃燒鵝 1/4隻 👅8/10因為部分屋企人唔係好食得燒鵝 所以就淨係叫咗少少(其實都幾多😂😂)😙 隻燒鵝好特別 平時食開嘅燒鵝都係紅噹噹嘅皮🤣 呢隻係黑色嘅😂😂 但係佢絕對唔係燒燶咗🤣🤣🤣🤣 呢隻燒鵝大有名堂😼 係用咗黑松露同埋其他秘製醬料醃出黎 😍😍 外皮食落去特別脆 裡面嘅鵝肉亦都幾嫩😼 背咗兩款醬汁 其中法式松露醬最特別同埋好夾🐵 松露嘅味道都幾香🙉.🐷薑蔥龍蝦銀絲煲 👅8.5/10一上到黎 大家都講: 哇 好大隻龍蝦🦞😂😂 龍蝦真係好大隻🤣 食落去啲肉都幾鮮甜🐵 然後就係啲肉質好爽口😋 覺得唔錯 下面嘅銀絲亦都份量超多😂😂 好夠咁多人食🤣 而且啲銀絲索曬啲味都幾香😼.🐷南非鮑魚啫啫雞 👅8.5/10啲雞肉非常正 每一件雞都好鮮嫩😋😋 而且上菜嘅時候仲係煮緊啫啫聲😂 非常正🤣 跟住
🐷📌 #豬西食佐敦 #豬西食九龍
🐷前菜 炸魚乾 👅8/10

🐷黑松露玻璃燒鵝 1/4隻 👅8/10

🐷薑蔥龍蝦銀絲煲 👅8.5/10

🐷南非鮑魚啫啫雞 👅8.5/10
啲雞肉非常正 每一件雞都好鮮嫩😋😋 而且上菜嘅時候仲係煮緊啫啫聲😂 非常正🤣 跟住上面啲鮑魚有四隻咁多🙉🤩 而且每一隻都好大粒‼️‼️ 真係幾surprise咁大粒😂

🐷魚香茄子煲 👅8/10
爸爸超級鍾意食魚香茄子煲🍆 呢碟魚香茄子煲份量又係多到不得了…😂 好彩我哋多人先食得晒😂 鹹香味味超級重😋 茄子亦都煮得好好食🤤 個汁少少辣 非常惹味😍

🐷意大利葡萄黑醋珍珠手撕雞 👅8.5/10
呢碟簡直就係開胃小菜😂 成碟雞都非常之Fresh 有啲洋蔥🧅同埋青瓜🥒 啲雞都好嫩🤣 成碟手撕雞中西合璧 非常特別😙

🐷牛奶布甸 👅9/10
呢個牛奶布甸非常之滑 而且奶味都幾香濃😍 冇諗過可以喺茶樓識到啲咁高質嘅牛奶布甸🤤

神燈海鮮酒家
📍佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
#hkfood #hkfoodie #吃貨日常 #佐敦美食 #佐敦 #佐敦好去處 #佐敦酒樓
2023-10-02 197 浏览
同媽媽食一定係中菜優先,揀咗呢間。位置唔算難搵,坐得都好舒服,最緊要係服務好好,上菜速度亦好快,唔會催亦唔會趕,仲可以免開瓶費自帶酒水。全部都好好食,價錢都好公道,想試埋佢嘅湯,可惜每日只供應一款,是日得爵士湯,唔啱媽媽心水。臨走仲附送薑汁紅棗糕👍🏻👍🏻👍🏻,下次會再encore 。
招牌麥皮蝦

金蒜銀絲蒸蟶子
手搖溏心皮蛋
香茜沙薑豬手粒
2023-09-26 161 浏览
Walked in to ask if there is any table available but the lady was rude not to answer back and ask a look like a regular customer for his name for reservation. When asked again if there is a table available, she replied very frustrated and extremely rude a big ‘No’.
2023-09-26
2023-09-26 350 浏览
依間酒樓一直都好試,所以朋友聚會飯局決定食這間,而且星期六日是無限時,可以與朋友聚舊。當步入酒樓,座無虛席。黑松露玻璃燒鵝(90%推薦指數)燒鵝皮脆肉汁多,濃濃燒鵝味中帶少少黑松露。如果覺得唔夠黑松露,仲有黑松露醬提供給,但我本人比較喜歡原味,不外加醬。 糯米炒膏蟹(80%推薦指數)生糯米炒在巿場好難食到好味,但這信糯米飯真是好好食,糯米軟硬適中,帶有煙韌的口感,亦有好多蟹肉和蟹膏,味道一流。但略嫌貴一點,一個飯要5xx。蝦多士(90%推薦指數)必叫名物,外脆內軟,有濃濃蟹味,好食😋。

黑松露玻璃燒鵝(90%推薦指數)

糯米炒膏蟹(80%推薦指數)
糯米炒膏蟹

蝦多士(90%推薦指數)
必叫名物,外脆內軟,有濃濃蟹味,好食😋。

2023-08-12
糯米炒膏蟹
  • 懷舊蝦多士
  • 黑松露玻璃燒鵝
光陰似箭,又到中秋,今年吃的第一個月餅,是佐敦「神燈海鮮酒家」推出的限量300盒特別新口味「金蟹黃麻糬月餅」(原價 $398/9月14日或之前 社交平台專頁訂購早鳥優惠價 $298)。這盒包裝精美,一盒六個,別出心裁地以可愛蟹仔造型示人的「金蟹黃麻糬月餅」,味道以鹹為主,月餅內夾雜著絲絲蟹肉,奶皇餡內用上了以大閘蟹肉混以蟹膏製成的蟹皇油醬,味道甘香,又帶點兒麻糬的甜味,鹹中帶甜,精緻小巧的月餅,卻蘊藏著複雜的味道,新鮮感十足,絕對是一款值得一試的月餅新口味。
外卖自取
其他