2023-10-15 94 浏览
自選鴛鴦烤魚口味 : 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚) ,自選鴛鴦烤魚口味絕對能滿足辣味愛好者的胃口。這款口味結合了「金波羅酸辣味」和「魔鬼地獄味」,以新鮮的海鱸魚為主角。海鱸魚的肉質鮮嫩,完美融合了辣味醬料的香辣和酸爽風味,讓人一試難忘。三國演義 - 墨魚三色滑 (半份) ,將墨魚巧妙地呈現在餐桌上。墨魚三色滑以半份供應,味道鮮美,口感柔滑。墨魚以三種不同方式烹調,每種口感和風味都獨特,讓人驚喜連連。咕嚕咕嚕元氣九宮格 ,提供了多種美味的小點心,讓你一次品嚐多種口味。這款拼盤有脆口、鹹香和微甜的選擇,每一口都讓人愉悅。無論是作為開胃小食還是和朋友共享,都能帶來愉快的味蕾體驗。雪花肥牛卷,肉質鮮嫩多汁,脂肪分佈均勻,入口即化。搭配專屬的沾醬,能夠更突顯肉質的鮮美和風味。勁量1.3公升的特色飲品提供了1.3公升的大容量選擇,絕對能滿足你的口渴咕嚕咕嚕圍爐肆甜作為完美的結束,可不容錯過。這道甜點以多種甜點組成,包括麻糬、珍珠等,一起放入熱鍋中品嚐。

2023-10-03 75 浏览
睇食評以為好好食 點知原來大多數都係..以下係first try真實評價環境:係幾好。對海,而且又靚景。不過對海通常係4-5個人,2個人就未必有機會面海。燈光都岩岩好 傳統中餐個種感覺。但嘢食真係麻麻1. 湯非常淡小辣小酸基乎清湯咁2. 入到去先知得一隻魚簡仲要唔係特別好食3. 經理態度有啲急躁 & rude4. 配菜小 基乎好似得魚同湯食overall not bad but very soso experience overrated
睇食評以為好好食 點知原來大多數都係..

以下係first try真實評價

4. 配菜小
基乎好似得魚同湯食

overrated
2023-09-09 53 浏览
和朋友二人,叫了酸菜魚,紅糖糍粑和蒜泥白肉,可以客製化叫侍應要求酸菜魚少油,酸菜魚比較多骨,味道不太正宗,可能我們叫了少辣和少油的關係,紅糖糍粑不過不失,蒜泥白肉比較乾,但醬汁味道比較特別,不是傳統的味道!
2023-09-07 392 浏览
好耐冇食過烤魚🐟知道尖沙咀有間四川菜唔錯,而且最近新增左烤魚等新菜式,梗係要去試下啦🥰金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚)一款食材,兩種滋味😋金菠蘿酸辣味用左菲律賓菠蘿同自製金湯為基底,味道好獨特清新☺️既能酸辣解辣,而魔鬼地獄就用左三款辣椒🌶️為主,絕對係辣味控既最愛❤️元氣九宮格打卡之選📸️九宮格入面有哂呢度招牌既配菜,每款各有特色,包括蒜泥拍黃瓜、雲耳、麻辣豬耳、香醋海蜤頭、萵荀、鹵雞腎、跳水一口牛舌同香辣山木耳,而且中間仲有乾冰,有種煙霧離漫既效果🤩三國演義 - 墨魚三色滑 好特別既三色墨魚滑,將南瓜味、波菜味及原味既墨魚滑整成一塊,一啖有齊三款口味,食落味道唔錯而且又爽口彈牙😍雪花肥牛卷肥牛卷好 juicy💦牛味都幾重,而且好掛汁😆藕遇熱情鳳梨以百香果 菠蘿🍍蓮藕調製,飲落似沙冰,入面有百香果同菠蘿粒粒,超有口感☺️自柑墮樂以金橘、檸檬、菠蘿同可樂調製,食烤魚解辣一流🤓加上檸檬菠蘿酸甜味道下,夏天飲超爽🧊🍯冰天雪地·時令甜品兩款超吸睛🤩大碗入面原來係桂花冰粉,上面仲有荔枝乳酸爆珠同士多啤梨藍莓粒粒,食落清涼又透心涼😝而且口感仲好豐富。另一款係金滿地糍粑,由糯米製成既糍粑,外層舖滿黃

金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚)

元氣九宮格

三國演義 - 墨魚三色滑

雪花肥牛卷
肥牛卷好 juicy💦牛味都幾重,而且好掛汁😆

藕遇熱情鳳梨
自柑墮樂

🍯冰天雪地·時令甜品兩款
超吸睛🤩大碗入面原來係桂花冰粉,上面仲有荔枝乳酸爆珠同士多啤梨藍莓粒粒,食落清涼又透心涼😝而且口感仲好豐富。另一款係金滿地糍粑,由糯米製成既糍粑,外層舖滿黃豆粉,再沾上黑糖,食落甜而不膩😚

2023-07-19
2023-09-02 41 浏览
餐廳環境好得!見到成個維景對岸,邊睇靚景邊食熱辣辣既烤魚,真係得!冷氣都夠凍,食完烤魚跟手打埋邊爐,飲杯特大特爽既野飲,岩曬情侶閏蜜一齊黎望景食野傾計!------------------------------🥘◖自選鴛鴦烤魚口味 : 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味◗ $328可以雙拼烤魚口味,揀咗海鱸魚,湯底就係佢哋嘅招牌金波羅酸辣味同魔鬼地獄味,顧到吾同人既口味,係店內既鎮店之寶~天堂即係:金波羅酸辣,以新鮮既菲律賓菠蘿同店家自製金湯做基底,食落去清新解膩,一啲都吾會流,望落去金燦燦的好吸引🤩!地獄即係魔鬼地獄,用三種辣椒做主打,印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒同普通辣椒干,雖然係咁,但配合大多香港人既口味,辣度都有調整,想試辣既都可以一試!🍱◖咕嚕咕嚕元氣九宮格◗ $188呢道係店家既招牌配菜!入面有麻辣花生、冰鎮話梅涼瓜、甜蜜BB茄、招牌撈起麻辣手撕雞、跳水一口牛舌、捧打豬八戒、蒜泥拍黃瓜雲耳及酸辣泡大白菜,職員同我地介紹先知,原來部分配菜亦都係主廚既代表作品,係以熱愛既「金庸小說」作為主題,認真夠曬心思同寓意!🦑◖三國演義 - 墨魚三色滑(半份)◗ $58以三色墨魚滑製成,分別為南

🍱◖咕嚕咕嚕元氣九宮格◗ $188

🦑◖三國演義 - 墨魚三色滑(半份)◗ $58
以三色墨魚滑製成,分別為南瓜味、波菜味及原味,鮮味彈牙!

🥓◖雪花肥牛卷◗ $88
吾似平時見開既肥牛卷一卷只有一片,呢到一卷有好多片!每一卷浸滿湯底既鮮甜/香辣,肉質厚實飽滿,食肉獸必試!

🍧◖咕嚕咕嚕圍爐肆甜◗ $168
川菜經典甜品 - 夏天必食既清甜爽滑既桂花冰粉,吃完齒頰留香,配上水果清涼又透心涼。
擺盤亦不可小覷,係四川既小食「金滿地糍粑」,由糯米做成既糍粑,包住香噴噴既黃豆粉,沾上黑糖,食落又脆又煙靭。加埋時令甜點兩食,整體口感非常豐富。

🍹◖自柑墮樂◗ $48
以金橘、檸檬、菠蘿和可樂混合而成,搭配令人清新怡人!比起出面千篇一律既普通可樂,呢個味道可見店家真係落左一番功夫!

🍹◖菠蘿Me◗ $48
融合了蜜瓜、菠蘿和梳打,味道輕盈清新,讓你陶醉其中!呢個味道非常獨特同新鮮,特別解膩,非常值得一試!

🌟Encore指數:8.5/10
Happy Friday又黎到尖沙咀行街街食好野,見海港城開左呢間辣辣川菜,仲有海景睇到,就入去試下佢😇咕嚕咕嚕元氣九宮格🍱 - 前菜冷盤先叫個九宮格開開胃😋 九宮格包括:麻辣花生、冰鎮涼瓜、招牌撈起麻辣手撕雞、一口牛舌等9款小食,各有特色😄自選鴛鴦烤魚口味 : 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味🍲川菜當然要叫烤魚,呢度好處係一條烤魚可以自選2個口味,我地揀左海鱸魚,肉質幾厚實👍🏼金菠蘿酸辣入面加左菠蘿,可以解下熱氣,幾新奇嘅配撘😮魔鬼地獄用左三種辣椒為主打,辣得好過癮🥵墨魚三色滑 - 3色分別為南瓜味、波菜味及原味,爽口彈牙!雪花肥牛卷🥩 - 肥瘦適中,牛味香濃。咕嚕咕嚕圍爐肆甜🍧 - 甜品方面,我地叫左清甜嘅桂花冰粉,解一解辣😌

自選鴛鴦烤魚口味 : 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味🍲

墨魚三色滑 - 3色分別為南瓜味、波菜味及原味,爽口彈牙!

雪花肥牛卷🥩 - 肥瘦適中,牛味香濃。

• 烤魚
2023-08-23 34 浏览
尖沙咀海港城有間祥仔辣辣,是一間川菜餐廳,落地玻璃可以邊欣賞維港,邊吃烤魚和火鍋。餐廳裝潢以黑白色為主,闊落坐得舒服。點了一個雙拼烤魚,魔鬼地獄和金菠蘿酸辣。⭐️魔鬼地獄是用了印度魔鬼辣椒,辣椒干舌尖狂歡,辣控最愛。裡面有大豆芽、蓮精片、萵筍片和黑木耳。⭐️金菠蘿酸辣用了菲律賓菠蘿,自製金湯酸甜辣悅,非常開胃又特別。雪花肥牛卷8卷肥牛,小編略嫌有少少肥。三國演義(墨魚三色滑)菜名很特別,墨魚口感彈牙。元氣九宮格(時令精選)準備相機影相啦📸8款小食,有青瓜、雲耳、萵苣、麻辣豬耳、麻辣雞胗等。冰天雪地勁大碗桂花冰粉,份量多。裡面有士多啤梨、藍莓和爆珠,入口香甜口感豐富。碟上有黑糖糍粑和龍鬚糖,好滿足 。自柑墮樂(柑橘檸檬,菠蘿.可樂)洛柚柚(洛神花,柚子蜜)飲品相當大杯,1.3L,太重啦!

點了一個雙拼烤魚,魔鬼地獄和金菠蘿酸辣。

雪花肥牛卷
8卷肥牛,小編略嫌有少少肥。

三國演義(墨魚三色滑)
菜名很特別,墨魚口感彈牙。

元氣九宮格(時令精選)

冰天雪地

自柑墮樂(柑橘檸檬,菠蘿.可樂)
洛柚柚(洛神花,柚子蜜)
飲品相當大杯,1.3L,太重啦!
2023-08-20 275 浏览
早排去了呢間祥仔辣辣,覺得好正!首先環境大,座位好舒服,又可以睇到維港海景每晚8點仲可以睇到香港🇭🇰特備節目- 幻彩詠香江餐廳在海港城LCX內,地點方便易搵~食物質素都有水準,而且唔算貴,餐廳仲新增了烤魚菜式平日晚上去都要排隊,所以預先訂座會比較好🔸元氣九宮格 $188前菜有8款小食,有涼瓜、泡菜、雞腎、黑木耳、豬耳、牛舌、海蜇、青瓜🥒全部小食都係有辣,非常開胃,係得個涼瓜唔辣,中和一下辣度,唔錯的配搭!而且這個擺設好有看頭,因為會出煙的,非常有氣勢🥰🔸辣辣烤魚(金波羅酸辣 + 魔鬼地獄)$368它採用了海爐魚,肉質鮮嫩可口,厚肉而實!餐廳會將魚一分為二,分成兩款口味,金波羅酸辣無咁辣,酸酸甜甜大人細路仔都岩魔鬼地獄就辣啲,麻辣個種口味,鍾意食辣嘅就啱晒以上兩個口味都係越煮越辣🤣食完啲魚仲可以叫啲配菜打邊爐🥘🔸雪花肥牛卷 $88$88有呢個份量都算幾抵,有8-9片,而且好有牛肉香味,口感又嫩滑!淥落個魚湯好甜之外仲有少少辣辣地,醬都唔洗點,好夠味!🔸三國演義(墨魚三色滑)$58好特別,三種不同菠菜味、南瓜味、原味的墨魚夾在一齊,保留到墨魚香味,而且少少彈牙!🔸冰天雪地(時令兩款甜品)$
早排去了呢間祥仔辣辣,覺得好正!
首先環境大,座位好舒服,又可以睇到維港海景
每晚8點仲可以睇到香港🇭🇰特備節目- 幻彩詠香江

餐廳在海港城LCX內,地點方便易搵~
食物質素都有水準,而且唔算貴,餐廳仲新增了烤魚菜式
平日晚上去都要排隊,所以預先訂座會比較好

🔸元氣九宮格 $188
而且這個擺設好有看頭,因為會出煙的,非常有氣勢🥰

🔸辣辣烤魚(金波羅酸辣 + 魔鬼地獄)$368
它採用了海爐魚,肉質鮮嫩可口,厚肉而實!
魔鬼地獄就辣啲,麻辣個種口味,鍾意食辣嘅就啱晒
以上兩個口味都係越煮越辣🤣食完啲魚仲可以叫啲配菜打邊爐🥘

🔸雪花肥牛卷 $88

🔸三國演義(墨魚三色滑)$58

🔸冰天雪地(時令兩款甜品)$168
當日我是清甜爽滑桂花冰粉,入面除了有冰粉,仲有士多啤梨果粒、藍莓粒、爆珠等,令味道甜甜地,旁邊有四川特色甜品- 金滿地糍粑和龍鬚糖!糍粑上有少少黑糖醬,唔會太甜,口感非常煙靭;龍鬚糖口感軟綿,入口即溶,好有懷舊感覺!

🔸菠蘿ME (1.3L) $48
超大杯的飲品都只係$48,超值~辣得濟解辣十分好!
融合了蜜瓜、菠蘿、梳打,味道清甜,又有少少汽,打邊爐十分一流!

🔸洛柚柚 (1.3L) $48
以洛神花、柚子蜜、梳打為主,洛神花個味道太突出,keep住係洛神花味道,酸酸甜甜味道!

行完海港城,見到祥仔辣辣有烤魚食,唔洗諗,即刻入去試下先😄先點一個頭盤元氣九宮格(時令精選)$188內容豐富多樣,有涼拌魚皮、麻辣豬耳、萵筍、牛舌、雲耳和海蜇等,各有特色又惹味。‼️最鍾意係豬耳,貪佢口感趣卜卜。辣辣烤魚$368(包含大豆芽,蓮藕片高,萵筍片,黑木耳)可以自選兩款口味,有魔鬼地獄,火山爆辣,紅火蕃茄等等,每個口味均可以自選辣度和酸度。金波蘿酸辣 呢款款金波蘿酸辣烤魚微辣的口感非常適中,可以品味到辣椒的風味,同時又能感受到魚肉的鮮嫩。這種酸甜微辣的組合,超鐘意。魔鬼地獄使用了印度辣椒、中國辣椒和乾辣椒,絕對是辣椒愛好者的最愛。這款魔鬼地獄烤魚不僅辣味濃烈,還能充分展現江團魚的鮮美口感,每一口都帶來濃郁的辣味和魚肉的滑嫩感,正呀‼️三國演義(墨魚三色滑)半份 $58都幾特別,賣相幾吸引,咬落軟綿,同個湯幾夾。雪花肥牛卷 $88半肥瘦,肉質軟,索左個汁勁好食!食烤魚,一定要飲翻杯解吓渴兼解吓辣洛柚柚 $48,藕遇熱情鳳梨 $481.3公升,勁大杯‼️洛柚柚使用了洛神花和柚子蜜調製而成,味道清新怡人又解辣。藕遇熱情鳳梨則融合了百香果、菠蘿和蓮藕等成分,帶來了獨特的口感和豐富的層次。冰
行完海港城,見到祥仔辣辣有烤魚食,唔洗諗,即刻入去試下先😄

先點一個頭盤
元氣九宮格(時令精選)$188

辣辣烤魚$368(包含大豆芽,蓮藕片高,萵筍片,黑木耳)

金波蘿酸辣

魔鬼地獄

三國演義(墨魚三色滑)半份 $58
都幾特別,賣相幾吸引,咬落軟綿,同個湯幾夾。

雪花肥牛卷 $88
半肥瘦,肉質軟,索左個汁勁好食!

食烤魚,一定要飲翻杯解吓渴兼解吓辣
洛柚柚 $48,藕遇熱情鳳梨 $48

冰天雪地時令甜品兩款 $168
滿滿嘅鮮果同爆珠和仙草,每一顆爆珠都充滿了果汁的爆破感,帶來了一種令人驚喜的口味。而冰粉則清涼爽口,帶著淡淡的香氣,再食一啖煙韌嘅紅糖糍粑,為呢餐劃上句號。
2023-08-14 28 浏览
🌶️成日都聽人講起祥仔辣辣呢個名🤪但偏偏我就一次都冇試過 呢排好想食烤魚 上網搵下有咩好食見到祥仔都有烤魚食 一於就試試佢🤤🍱元氣九宮格$188上枱時仙氣十足 真係未食先興奮裏面有9種唔同既冷盤真係滿足哂咩都想試既朋友🥰🐟辣辣烤魚 (金波羅酸辣+魔鬼地獄)$368好少見食烤魚可以揀兩種味🥹真係滿足哂貪心既我金波羅酸辣上面有好多菠蘿 食落偏酸帶少少甜味 都幾開胃 魔鬼地獄口味偏向麻辣 重口人食必選🤩烤魚本身配埋蓮藕 萵筍 黑木耳另仲可以自選其他配菜令成件事更豐富😈我地另外仲加多左兩樣野🥓雪花肥牛卷 $88🦑三國演義(墨魚三色滑)$58🍺菠蘿me 蓮藕遇熱情鳳梨 $48一開始都唔知杯野飲咁大杯 每杯都1.3L大杯到飲都飲唔哂 份量真係好誇張🧁冰天雪地(甜品兩款) $168今次甜品係有冰粉 同紅糖糍粑冰粉有別於出面食到既佢配有大量水果 成件事好新奇🥳水果酸酸甜甜同冰粉都好夾平時聽祥仔辣辣就聽得多估唔到食落真係咁有驚喜除左烤魚之外佢仲有其他川菜可以食重口味既朋友不妨黎祥仔試下📍 祥仔辣辣 (海運大廈) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
🌶️

平時聽祥仔辣辣就聽得多
估唔到食落真係咁有驚喜
除左烤魚之外佢仲有其他川菜可以食
重口味既朋友不妨黎祥仔試下

📍 祥仔辣辣 (海運大廈) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
1K
2023-08-13 192 浏览
今晚同朋友去了間有海景veiw 嘅餐廳食飯,一個可以飽覽維港景色嘅絕佳之選擇!餐廳位於海港城海運大廈LCX3樓,行到差不多中間位置就會見到一個大大嘅門面,入去有好多座位,座位闊落舒適,這裡主打就係烤魚,店員推介了鴛鴦烤魚口味,先選擇了江團魚,魚味濃郁鲜甜,肉質入口鲜嫩 ,鮮味十足,沒有太多魚骨,味道就點了金波羅酸辣同魔鬼地獄,兩款口味!小食點了個招牌元氣九宮格,這個打卡一流,九宮格中間會以乾冰散發出煙霧效果,其餘格內會放上時令前菜,有麻辣豬耳、麻辣海蜇、麻辣牛舌、萵筍、麻辣木耳、辣椒魚皮、麻辣手拍青瓜,入口醒胃刺激,賣相夠晒之餘味道夠晒入味!鴛鴦烤魚上枱,金波羅酸辣味 拼魔鬼地獄味,一條江團魚有兩邊種口味,金菠蘿酸辣,入口菠蘿味道清新,帶點酸辣,又能解辣,中和返味湯底嘅辣度。而魔鬼地獄個邊就以三種辣椒為主打,店內介紹了用上印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒和普通辣椒干煮成,個味道十分香濃,絕對是辣味控的最愛。烤魚湯底內亦已包括了爽口大豆芽、脆口蓮藕片、新鮮萵筍片,爽口黑木耳等配料一齊,而江團魚肉質鮮嫩可口和魚香飄逸,本身沒太多細骨,只有一條大骨,所以入口啖啖肉,加埋兩種口味,店員推介正!食完還
食完還可以追加火鍋配料再進行火鍋,點了半份三國演義,墨魚三色滑以鮮香滑溜的墨魚滑製成,分別為混合了南瓜味、波菜味及原味,在滋味湯底內滾熟,入口十分爽口彈牙!
當然還有雪花肥牛卷,浸在金菠蘿酸辣湯底滾,入口香滑嫩滑肥美!而魔鬼地獄湯底個邊味道香濃,個人就較喜歡金菠蘿酸辣湯底,夾埋金菠蘿一齊入口又係另一種口味!
而飲品就點了杯解辣特飲,菠蘿Me,內有蜜瓜,菠蘿及雪碧組成,分量十足,上枱時有1.3L超大杯,
而另一杯就係藕遇熱情風梨,用百香果,菠蘿同蓮藕混合而成份量同樣都有1.3L,整晚都可以用來解辣消暑😘
最後甜品就點了冰天雪地,以清甜爽滑的桂花冰粉,配上不同嘅士多啤梨、藍莓、爆珠等清透心涼配搭,還有在碟上加埋四川的小吃金滿地糍粑,由糯米做成的糍粑加上黃豆粉並加上黑糖,入口滿足。同埋龍鬚糖口感軟綿如蠶絲般,入口即化。今晚十分滿足!
2023-08-12 135 浏览
位於尖沙咀海港城海運大廈的「祥仔辣辣」,顧名思義係一間主打四川菜的餐廳,最近仲新增咗烤魚菜式,愛吃辣的朋友不容錯過🌶️餐廳窗邊位置可以飽覽香港維港夜景及海景,夠哂chill咕嚕咕嚕元氣九宮格餐廳招牌配菜,當中有8款時令精選配菜。以乾冰呈現出騰雲駕霧的感覺,賣相極具特色及代表性✨包括麻辣鳳爪、香辣山木耳、香辣一口牛舌、蒜香紅油拍青瓜、蔥油紅海蜇伴萵筍、冰鎮話梅涼瓜、麻辣豬耳🐷香辣開胃,作為前菜就最好👍🏻每款都份量充足,適合多人共享【金菠蘿酸辣 · 魔鬼地獄】烤魚自選烤魚可以選擇單拼或鴛鴦;有三款魚類可以選擇及多種口味,酸度、辣度或麻度都可以自選程度✅鴛鴦烤魚我就揀咗金菠蘿酸辣及魔鬼地獄味🌶️江團魚,肉質鮮嫩,味道濃郁甜美,鮮味十足!金菠蘿酸辣以新鮮菲律賓菠蘿及自製金湯作為基底,味道獨特清新,酸辣開胃魔鬼地獄則以三種辣椒為主打,包括普通辣椒干、印度魔鬼辣椒及中國魔鬼辣椒🌶️香辣究極,辣味控絕對不容錯過!當中仲有蓮藕片、大豆芽、萵筍片及雲耳,好吸湯三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)三色墨魚滑分別係菠菜味、南瓜味及原味,入口Q彈,滿有鮮味雪花肥牛卷合共有八件,肥牛卷肥瘦適中,口感不錯,肉味濃郁,盡吸

咕嚕咕嚕元氣九宮格

【金菠蘿酸辣 · 魔鬼地獄】烤魚

三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)

三色墨魚滑分別係菠菜味、南瓜味及原味,入口Q彈,滿有鮮味

雪花肥牛卷

合共有八件,肥牛卷肥瘦適中,口感不錯,肉味濃郁,盡吸湯汁

解辣特飲 - 自柑墮樂

勁量1.3公升的解辣特飲,由菠蘿、柑橘檸檬、可樂及檸檬混合而成,酸酸甜甜,冰凍可口,解辣一流
  • 咕嚕咕嚕元氣九宮格
  • 雪花肥牛卷
⭐【尖沙咀】特色鴛鴦烤魚口味⭐行經尖沙咀海港城,朋友建議去吃辣味菜式,所以就選了位於海運商場裡面的〔祥仔辣辣〕川菜餐廳。餐廳以川辣為基礎,再揉合各地特色香料元素加入菜式中,在門口看餐牌時,店員更介紹餐廳新增了烤魚等新菜式。餐廳裝潢以黑白紅為主調,環境寬敞,而店內最入面的坐位更可以看到海景,晚上時間更可以欣賞維港夜景。🐟【鴛鴦烤魚口味】(HK$368)🥢〔金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 + 海鱸魚〕烤魚系列可以自選1至2款口味,而且可以選魚類:有海鱸魚、江團魚及沙巴龍躉魚。我們選了海鱸魚,鍋底味道就選了餐廳首創的〔金波羅酸辣味〕及〔魔鬼地獄味〕二款口味,而鍋內已包括大豆芽,蓮藕片,萵筍及雪耳。🌟〔金波羅酸辣味〕海鱸魚配上新鮮菲律賓菠羅,菠羅入口很清甜,海鱸魚肉質厚實,魚骨都比較粗大,很容易進食。🌟〔魔鬼地獄味〕用上印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒及辣椒干,三款不同味道的辣椒,絕對是辣味控必選口味。【元氣九宮格】(HK$188) 九宮格中間以乾冰呈上煙霧的上菜的出場方式,九宮格木盤上有8款時令前菜,有麻辣豬耳、麻辣海蜇、麻辣牛舌、萵筍、麻辣木耳、辣辣魚皮、麻辣手拍青瓜及麻辣貢菜,一次過可以吃那麼多
⭐【尖沙咀】特色鴛鴦烤魚口味⭐

🐟【鴛鴦烤魚口味】(HK$368)
🥢〔金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 + 海鱸魚〕

【元氣九宮格】(HK$188)
九宮格中間以乾冰呈上煙霧的上菜的出場方式,九宮格木盤上有8款時令前菜,有麻辣豬耳、麻辣海蜇、麻辣牛舌、萵筍、麻辣木耳、辣辣魚皮、麻辣手拍青瓜及麻辣貢菜,一次過可以吃那麼多款前菜,辣味醒胃又豐富。
【雪花肥牛卷】(HK$88)
肉脂比例平均,灼一灼就已經熟,灼在魔鬼地獄味的烤魚湯上,入口辛辣味濃郁。
【三國演義.墨魚三色滑(半份)】(HK$58)
三色滑半份有四塊,以黃色的南瓜味、綠色的波菜味及白色的原味,拚合而成的三色墨魚滑,入口彈牙,很有特色。
【冰天雪地.時令甜品兩款】(HK$168)
瓷器鍋內是桂花冰粉,更有士多啤梨及藍莓粒粒等水果,加上爆粒珠珠,口感很豐富又有特色,入口冰涼透心,解辣一流,而且賣相亦很有特色,鍋下面更有兩款時令甜品,金滿地糍粑及龍鬚糖,擺盤賣相一流。
【自柑墮樂】(HK$48)
勁量1.3公升真的是超大杯,比我的臉還大,混合柑橘檸檬、菠蘿及可樂,微微酸,很醒胃。

【菠蘿Me】(HK$48)
同樣有容量1.3公升,混合蜜瓜、菠蘿及雪碧,味道輕盈又清新,解辣神器,爽。
〔祥仔辣辣〕@rickysspicykitchen
🇭🇰香港九龍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
Shop 32, 3/F, LCX, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong
2023-07-27
2023-08-03 80 浏览
早幾日去左尖沙咀行街, 行到去海港城啱啱好到晚飯時間, 望下周圍有咩好食, 發現左依間專食辣野既川菜餐廳, 好在時間尚早, 唔洗等位就立即入座餐廳幾闊落, 有窗口位睇到海景餐牌菜式選擇都幾多, 首先黎左前菜元氣九宮格, 依個九宮格簡直包羅萬有, 用左時令招牌小食, 包括有涼拌萵筍、跳水一口牛舌、蒜泥拍黃瓜雲耳、冰鎮話梅涼瓜、麻辣豬耳、蔥油紅海蜇同麻辣雞腎, 送到黎既時候, 店員會係九宮格既中間嗰格以乾冰霧出擺盤, 賣相超吸睛, 而且店員有講話部分配菜代表主廚作品, 以熱愛既金庸小說作主題, 每款都整得非常入味, 係開胃前菜, 愈食愈停唔到口店員話餐廳新出左烤魚系列, 見可以揀自選鴛鴦烤魚口味, 所以我地叫左金波羅酸辣味同魔鬼地獄味, 而魚類都有三種, 我地叫左海鱸魚, 全部都叫左小辣金波羅酸辣用左新鮮菲律賓菠蘿, 食落好清新帶甜, 中和返個酸辣味, 魚肉食落好嫩滑, 而且魚骨唔多, 所以食落非常安心而魔鬼地獄就用左印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒同普通辣椒干, 食落唔算話好辣, 反而愈食愈香, 夠哂惹味, 唔會辣到嗆喉, 辣度比想像中溫和, 一邊甜一邊辣, 輸流咁食夠哂滋味三國演義 - 墨魚
餐廳幾闊落, 有窗口位睇到海景

三國演義 - 墨魚三色滑
半份一共有4件, 三色墨魚滑分別用左南瓜味、波菜味同原味, 墨魚味道濃郁, 口感滑溜得黎兼爽口彈牙, 再沾左魔鬼地獄嗰邊既辣味魚湯打邊爐咁食, 正呢!

另外再加左碟雪花肥牛卷

食辣野點可以唔叫飲品, 我地一人一杯勁量1.3公升特色飲品, 叫左杯自柑墮樂, 入面有金橘、檸檬、菠蘿同可樂, 飲落好清新又解辣, 另一杯係菠蘿Me, 有蜜瓜、菠蘿同梳打, 一樣飲落清新涼快, 超級抵飲!

最後甜品就叫左依個冰天雪地, 係用兩款時令甜品, 桂花冰粉入面有愛玉、藍莓、士多啤梨同七彩爆爆珠, 食落好涼快又夠哂清甜爽滑, 又唔會太甜, 黃金糍粑口感外脆內軟糯, 黑糖香滿滿, 另一個核桃包食落有啲既龍鬚糖, 甜甜地帶少少粘牙感
2023-07-29 64 浏览
又同食辣嘅朋友去食嘢,今次去呢間餐廳仲要係有海景😍嘆住咁食更加好味!🌟鴛鴦烤魚口味 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚) 有兩款烤魚,一款係酸菜魚好特別加入菠蘿,味道感覺更酸酸甜甜咁。另一款係麻辣味,真係幾麻幾辣架!酸度辣度可以按個人喜好選擇。🌟咕嚕咕嚕元氣九宮格 呢個打卡able!呈上枱時加水入乾冰,好有儀式感呢!每款麻辣配菜份量都唔算少,麻辣味十足!🌟三國演義 - 墨魚三色滑 墨魚丸有三隻色呈片狀,口感雖然無球狀咁彈但都唔錯!🌟雪花肥牛卷肥牛片切得厚身,入口更有感覺,牛味都好出!🌟勁量1.3公升的特色飲品 x2*菠蘿 ME *有蜜瓜汁、菠蘿汁和雪碧,甜甜哋又帶酸微微嘅感覺,飲落都好清爽*藕遇熱情鳳梨*裏面有百香果、菠蘿、梳打,仲有好特別嘅蓮藕!打埋一齊變咗好似奶昔咁嘅質感,好滑!味道酸酸甜甜好解渴。🌟咕嚕咕嚕圍爐肆甜最後點了份甜品,有齊必食嘅冰粉同紅糖糍粑,一次過食晒岩晒我呢種選擇困難症嘅人

🌟鴛鴦烤魚口味
金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚)

🌟咕嚕咕嚕元氣九宮格

🌟三國演義 - 墨魚三色滑
墨魚丸有三隻色呈片狀,口感雖然無球狀咁彈但都唔錯!

🌟雪花肥牛卷
肥牛片切得厚身,入口更有感覺,牛味都好出!

🌟勁量1.3公升的特色飲品 x2
*菠蘿 ME *