前幾日同媽媽🧒🏻係沙田新城市廣場行街見到新開咗間日式料理,原來係元朗食過嘅Tera係沙田開咗新分店啊😍,同樣係由法國藍帶廚師主理🍳,仲增添咗日式白咖喱烏冬、刨冰等等多款沙田店限定料理✨。午市套餐跟沙律、味噌湯同$42以下嘅飲品,仲可以用優惠價加配甜品,真係幾抵食😋!🍛吉列大蝦白咖喱烏冬 $128開頭以為上面層白色係奶油,食落先知原來係打到好Creamy嘅薯蓉,撈落咖喱烏冬到食,入口順滑同味道好夾!咖喱香甜惹味,裏面有洋蔥同牛肉粒,配上煙靭Q彈嘅烏冬,真係好好味阿。吉列大蝦有四大隻,金黃色炸皮薄身香脆,包住彈牙嘅蝦肉,外脆內軟嘅口感好滋味。🐷五花豚肉月見蛋丼飯 $118豚肉切片薄而均勻,用咗醬油同香蔥調味,質地細嫩入味,將香濃嘅日本蛋同日本珍珠米撈勻食,口感豐富有層次。🐤炸單骨手羽 $18外皮金黃脆卜卜,帶有香辣味道,雞肉仍然保持嫩滑Juicy,越食越惹味。🍰朱力毛巾卷 $32千層蛋糕餅皮夾住軟滑嘅朱古力忌廉同濃郁嘅朱古力醬,朱古力味非常濃厚,喜歡朱古力甜品嘅人一定要試吓!🧇迷你白桃伯爵茶窩夫 $48窩夫外脆內軟有蛋香味,略嫌焗得有少少燶。上面淋咗清新嘅伯爵茶醬,配埋香甜嘅白桃食,令整個

🍛吉列大蝦白咖喱烏冬 $128

🐷五花豚肉月見蛋丼飯 $118

🐤炸單骨手羽 $18

🍰朱力毛巾卷 $32

🧇迷你白桃伯爵茶窩夫 $48
窩夫外脆內軟有蛋香味,略嫌焗得有少少燶。上面淋咗清新嘅伯爵茶醬,配埋香甜嘅白桃食,令整個窩夫食落甜而不膩。

🥤新地樂 免費
呢杯係高級版嘅黑牛阿😍,可樂配佢哋自家製嘅牛奶軟雪糕🍦,粗身扭紋軟雪糕口感軟滑,牛奶味濃香得嚟又唔會太甜,同可樂簡直係絕配啊!

🥛紫薯鮮奶 +$10
口感香甜細膩嘅紫薯配搭牛奶,飲落好香同紫薯味道真實,唔會係假甜嘅味道。上面仲有層奶泡,好好飲阿。

📍 禪 ZEN by Tera
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓109號舖
2024-09-16
2天前 0 浏览
Zen by Tera放假同朋友去咁沙田Zen 嘆下午茶。餐廳下午茶定食好多款式照燒雞扒白咖哩烏冬白咖哩汁撈起啲烏冬食好香口滋味。照燒雞扒雞肉嫩滑,照燒汁好惹味。美國安格斯牛肉丼飯美國安格斯牛肉大塊嫩身,配上月見蛋王入口特別滑溜。跟餐仲加咗兩款壺茶慢慢嘆!係桂花國寶茶同玄米茶。迷你抹茶刨冰好香濃既抹茶味。配上芝士奶蓋口感更加豐富。原來餐廳既刨冰係用日本十大名水。白川水源製造食落特別好食。迷你大黃士多啤梨窩夫入口鬆脆士多啤梨好鮮甜。加杯百香果梳打都係$6。好抵飲。
Zen by Tera
放假同朋友去咁沙田Zen 嘆下午茶。

餐廳下午茶定食好多款式

照燒雞扒白咖哩烏冬

白咖哩汁撈起啲烏冬食好香口滋味。
照燒雞扒雞肉嫩滑,照燒汁好惹味。

美國安格斯牛肉丼飯

美國安格斯牛肉大塊嫩身,
配上月見蛋王入口特別滑溜。

跟餐仲加咗兩款壺茶慢慢嘆!
係桂花國寶茶同玄米茶。

迷你抹茶刨冰

好香濃既抹茶味。
配上芝士奶蓋口感更加豐富。
原來餐廳既刨冰係用日本十大名水。
白川水源製造食落特別好食。

迷你大黃士多啤梨窩夫
入口鬆脆士多啤梨好鮮甜。
加杯百香果梳打都係$6。好抵飲。

• 抹茶刨冰
Tera 出品嘅野食都有啲保證🉑 日系裝修環境好舒適 🎎 而且服務都好貼心⭐️ 美國安格斯牛月見蛋(丼)($138)安格斯牛丼有驚喜💗 牛肉燒得岩岩好7成熟,肉質嫩滑多汁,帶有濃郁嘅牛香~ 配上曉日本蛋同日本米飯粒,每一啖都好滋味✨⭐️ 明太子蟹肉意粉 ($148)Tera嘅明太子蟹肉意粉一路咁出色✨ 滿滿嘅明太子醬配上蟹肉、蟹籽同紫菜,意粉彈牙有嚼勁,極之滿足🤤⭐️ 楊枝甘露刨冰 ($98)期間限定嘅楊枝甘露刨冰,刨冰綿密細滑,楊枝甘露甜甜地濃稠,配合刨冰爽口~原來入面仲有小丸子同果肉增添口感,令味道更似楊枝甘露

⭐️ 美國安格斯牛月見蛋(丼)($138)

⭐️ 明太子蟹肉意粉 ($148)

⭐️ 楊枝甘露刨冰 ($98)
美國安格斯牛月見蛋(丼)
明太子蟹肉意粉
楊枝甘露刨冰
美國安格斯牛月見蛋(丼)
明太子蟹肉意粉
楊枝甘露刨冰
3天前 0 浏览
呢間餐廳嘅午餐大盛自由配幾抵食又彈性!可以自選主食同配料,啱晒鍾意自由配搭嘅朋友!我哋叫咗兩個唔同嘅set🍱第一個set,我揀咗白咖喱烏冬$88做主食,加咗美國安格斯牛肉$38做配料,仲追加咗小食炸單骨手羽(4件)$26。白咖喱烏冬嘅湯底濃郁,烏冬煙韌,牛肉嫩滑,炸單骨手羽外脆內嫩,好惹味!配埋沙律同熱摩卡,一餐豐富嘅午餐就搞掂!第二個set,朋友揀咗自家製番茄烏冬$88做主食,加咗美國牛小排$48做配料。番茄烏冬嘅湯底酸酸甜甜,烏冬彈牙,牛小排肉質軟嫩,味道唔錯!仲追加咗枝豆同埋濃縮咖啡湯力+$10,同埋一個迷你窩夫🧇$48:白桃伯爵茶。朋友話個濃縮咖啡湯力幾特別,咖啡味濃郁,帶有少少汽水嘅清爽感覺。迷你窩夫白桃伯爵茶味香濃,口感鬆軟。

配埋沙律同熱摩卡,一餐豐富嘅午餐就搞掂!

好耐冇去過沙田市中心啦!見到一間新開嘅日式餐廳-禪 Zen by Tera🍽️原來呢間餐廳主打白咖喱烏冬、丼飯,以及刨冰同甜品等等,都有唔少人喺出面排隊等住去食㗎 !今次我同朋友就點咗兩個主食同升級咗一個套餐,已經食到超飽😋當然唔少得就係點佢哋嘅吉列豬鞍白咖喱烏冬🍜同埋美國安格斯牛月見蛋丼飯🍱🍛,依兩個主食都係必食之選😋❤️我哋仲升級咗一個定食,加一定金額就有枝豆及紫薯鮮奶🍠🥛😋超級豐富😻🌟 吉列豬鞍白咖喱烏冬吉列豬鞍已經有驚喜👍🏻❤️夠晒厚肉,重點唔會好乾,食落去仲好Juicy同好入味😋白色的忌廉實際上是薯蓉,當薯蓉同咖喱撈埋一齊其實都好香,再加上煙煙韌韌嘅烏冬。🌟 美國安格斯牛月見蛋(丼)一塊塊嘅安格斯牛肉煎到五成熟,肉質鮮嫩多汁,仲有好香濃嘅牛味,再加上生橙色嘅月見蛋黃,米飯吸收左肉汁與蛋黃的精華。🌟 升級定食-枝豆及紫薯鮮奶(熱)每一款主食加$28可以升級做套餐,所以我就揀咗枝豆及紫薯鮮奶😋不過紫薯鮮奶都要加多$10🍠🥛枝豆食落去爽脆,仲好健康;紫薯鮮奶個賣相超夢幻,粉紫色的,飲落去仲有淡淡紫薯香味😋

🌟 吉列豬鞍白咖喱烏冬

🌟 美國安格斯牛月見蛋(丼)

🌟 升級定食-枝豆及紫薯鮮奶(熱)
沙田新城市出名好行又多野食,我地又出動搵食😎😎😎😎今次阿女想食烏冬,就揀左《禪Zen by Tera》餐廳行日本風,日式木系裝潢・令人舒適😌座位與座位之間距離適中💫日式照燒雞扒白咖喱烏冬(𨍭自家制香濃番茄湯)蕃茄🍅湯超級濃郁,烏冬煙韌有口感雞扒煎得外皮金黃香脆,食落juicy💫蒲燒原條鰻魚(丼)鰻魚肉質滑嫩,烤至金黃,蒲燒醬汁香甜入味,真係送飯一流😍💫磯煮鮑魚(2隻)鮑魚鮮嫩,肉質彈牙,而且醬汁鮮甜香濃,配上魚子,口感層次升級💫大黄士多啤梨🍓窩夫窩夫厚身,脆卜卜口感食落外脆内軟,配上草莓奶蓋,酸酸甜甜,仲有士多啤梨同雜莓伴碟😍好味到未影好就偷食左一塊😂💫凍荔枝椰果烏龍茶 飲落清新,烏龍茶茶味香濃,配上清甜椰果💫豆腐花咖啡(熱)估唔到幾特別,豆腐花+ 咖啡飲落去好滑而且出奇地夾Tera水準任何分店都一樣👍🏻👍🏻👍🏻
《禪Zen by Tera》
餐廳行日本風,日式木系裝潢・令人舒適😌
座位與座位之間距離適中

💫日式照燒雞扒白咖喱烏冬
(𨍭自家制香濃番茄湯)
蕃茄🍅湯超級濃郁,烏冬煙韌有口感
雞扒煎得外皮金黃香脆,食落juicy

💫蒲燒原條鰻魚(丼)
鰻魚肉質滑嫩,烤至金黃,蒲燒醬汁香甜入味,真係送飯一流😍

💫磯煮鮑魚(2隻)

💫大黄士多啤梨🍓窩夫

💫凍荔枝椰果烏龍茶
飲落清新,烏龍茶茶味香濃,配上清甜椰果

💫豆腐花咖啡(熱)
估唔到幾特別,豆腐花+ 咖啡
飲落去好滑而且出奇地夾

Tera水準任何分店都一樣👍🏻👍🏻👍🏻
5天前 0 浏览
沙田新城市廣場成日都有新餐廳 近排開左一間日系風格嘅餐廳 晚飯時間都全場滿座要等位 吉列豬鞍白咖喱鳥冬 加$28可以升級定食 有沙律/麵豉湯 同埋一杯野飲 我地揀左熱日式抹茶紅豆鮮奶吉列豬鞍超大塊啱啱炸起 非常之邪惡同埋熱氣 切開佢入面嘅肉質粉嫩 仲非常之Juicy 一d都唔會覺得好鞋 仲有個炸粉整得夠薄 唔會食到成口粉嘅感覺白咖喱烏冬上面以為係cream 點知原來係薯蓉嚟㗎 撈落咖喱烏冬到食 真係會好滯 兩個人食一碗就啱啱好 而烏冬口感彈牙 呢個配搭無得輸叫甜品嘅話 散叫飲品可以減$12 我地叫左個白桃伯爵茶窩夫同埋凍荔枝椰果烏龍茶 窩夫有蛋香味 烘到外脆內軟 上面earl grey醬好濃 食落唔會膩 2個人食2樣野都非常之夠飽 不過呢度人多唔坐得好耐 快d食完快d去行街

吉列豬鞍白咖喱鳥冬 加$28可以升級定食
有沙律/麵豉湯 同埋一杯野飲 我地揀左熱日式抹茶紅豆鮮奶

之前喺佐敦食過好正🤤係由法國藍帶廚師料理Tera嘅旗下品牌💕禪 Zen by Tera打主打白咖哩烏冬&刨冰🍧今晚好肚餓兩個人點咗一個飯同烏冬😆加$28轉套餐 有沙律加嘢飲🤟🏻日式照燒雞扒白咖喱烏冬 $108可以免費轉自家制香濃番茄湯🍅茄湯超濃郁!飲完都唔會口渴🥰下次會想試埋白咖喱烏冬🙈佢上面有薯蓉忌廉🤤感覺好正🤟🏻烏冬係讚岐烏冬!煙韌有口感💕雞扒燒得超好食!照燒汁甜甜地👍🏻 雞肉咬落好juicy🤤如果再大嚿啲就好🤩日式豚肉月見蛋丼飯 $118超好食嘅丼飯🤤推薦推薦!蛋汁撈埋炙燒豚肉😍豚肉肥瘦均勻,唔會燒到好乾,有5大塊,送飯一流!啲飯係日本珍珠米,軟硬度煮得剛好👍🏻個汁調味都剛好,整體好滿意🤤飲品方面試咗 紫薯鮮奶 同 抹茶鮮奶個人覺得紫薯比較出色,紫薯味好香濃🥳抹茶對我呢個抹茶控嚟講唔太夠~奶香較突出,如果唔鍾意茶味太濃,咁就應該啱啱好🙈最後當然唔少得甜品🥰伯爵奶凍$58奶凍超濃伯爵茶味!唔會好甜👍🏻質感好滑鍾意伯爵茶味嘅朋友唔好錯過😍

打主打白咖哩烏冬&刨冰🍧今晚好肚餓
兩個人點咗一個飯同烏冬😆
加$28轉套餐 有沙律加嘢飲🤟🏻

日式照燒雞扒白咖喱烏冬 $108
雞肉咬落好juicy🤤如果再大嚿啲就好🤩

日式豚肉月見蛋丼飯 $118
超好食嘅丼飯🤤推薦推薦!

飲品方面試咗 紫薯鮮奶 同 抹茶鮮奶
個人覺得紫薯比較出色,紫薯味好香濃🥳

最後當然唔少得甜品🥰伯爵奶凍$58
奶凍超濃伯爵茶味!唔會好甜👍🏻質感好滑
鍾意伯爵茶味嘅朋友唔好錯過😍
2024-09-28 0 浏览
沙田新開張日本餐廳,裝修好日式木系風,今次帶BB去食甜品。安格斯牛肉月見蛋丼$138 (單點可以+$28配 沙律+$42以下飲品。)經炙燒的牛肉油脂爆棚,mix埋生蛋更嫩口好食。開心果紅鼻子窩夫$128有4塊,好香蛋味,外脆內軟,非常香。呢個人價錢都幾抵食。🍧北海道牛乳抹茶扭紋雪糕$40呢個正,北海道牛乳好濃奶脂香,同日本有得輝。見到好多人點刨冰,下次試下先👍🥢禪 ZEN by Tera🌏沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖
沙田新開張日本餐廳,裝修好日式木系風,今次帶BB去食甜品

安格斯牛肉月見蛋丼$138
(單點可以+$28配 沙律+$42以下飲品。)
經炙燒的牛肉油脂爆棚,mix埋生蛋更嫩口好食。

開心果紅鼻子窩夫$128
有4塊,好香蛋味,外脆內軟,非常香。呢個人價錢都幾抵食。

🍧北海道牛乳抹茶扭紋雪糕$40
呢個正,北海道牛乳好濃奶脂香,同日本有得輝。

見到好多人點刨冰,下次試下先👍

🥢禪 ZEN by Tera
🌏沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖
2024-09-27
下午茶
2024-09-28 0 浏览
由法國藍帶廚師出品甜品嘅tera,居然係我屋企附近開咗分店。😌咁即係又俾咗個藉口我過嚟食甜品啫。✨楊枝甘露刨冰開胃嘅甜品,楊枝甘露刨冰令人瞬間感到清新。刨冰質地細膩,搭配濃郁嘅椰奶同柔滑嘅芒果醬,口感十分平衡。每一啖都充滿了夏日的清涼感,而且呢個刨冰同普通嘅唔同佢中間係內有乾坤。最上高有奶蓋鹹鹹地好Creamy。裏便嗰層仲有椰果同白玉。感覺好似挖緊寶藏咁。✨日式野菜白咖喱烏冬日式野菜白咖喱烏冬,應該係餐廳而家招牌主推嘅一款。佢令我印象深刻。烏冬麵彈牙有嚼勁,與白咖喱的醇厚相得益彰。新鮮的時令蔬菜如紅蘿蔔丶秋葵和蘑菇,為呢道菜增添了色彩同口感,面頭蓋咗一層好Creamy嘅薯蓉。口感好絲滑。✨蒲燒原條鰻魚蒲燒原條鰻魚是我的最愛。鰻魚烤至金黃酥脆,外層的醬汁甜中帶鹹,充分吸附在魚肉上,讓人垂涎欲滴。肉質鮮嫩,食一啖就已經停唔到口,超好送飯。✨日式抹茶鮮奶日式抹茶鮮奶無疑係一個完美嘅選擇。濃郁嘅抹茶香氣同鮮奶的順滑融合在一起,帶黎既香醇又不膩的口感。呢杯飲品既解渴,更是抹茶愛好者既福音♥️✨葡萄梳打葡萄梳打作為餐後飲品,為呢餐飯畫上了完美的句號。清爽的氣泡和天然的葡萄香氣令人愉悅,為整個用餐體驗

✨楊枝甘露刨冰

✨日式野菜白咖喱烏冬

✨蒲燒原條鰻魚

✨日式抹茶鮮奶

✨葡萄梳打
葡萄梳打作為餐後飲品,為呢餐飯畫上了完美的句號。清爽的氣泡和天然的葡萄香氣令人愉悅,為整個用餐體驗增添了輕鬆和愉快的氛圍。
🍛早一排都興過白咖喱烏冬估唔到而家又再紅返喺沙田新城市新開嘅Tera姊妹分店主打甜品同埋白咖喱烏冬🙂‍↕️👉細滑薯蓉鮮忌廉x 日式咖喱x 薯泥和新鮮奶油x日本稻庭烏冬= 白咖喱烏冬🍜♡吉列大蝦白咖喱烏冬吉列大蝦大大隻仲要比到四隻咁多勁足料🍤🍤🍤🍤估唔到餐廳今次條配出嚟嘅配方又真係幾特別食落去烏冬嘅口感好有記憶點加埋薯蓉鮮忌廉真係好夾♡唐揚炸雞配白咖喱烏冬另一款嘅烏冬我哋就揀咗配唐揚炸雞🐓新鮮炸出嚟熱辣辣炸雞嘅味道都唔錯同甜甜辣辣嘅咖喱烏冬好夾如果炸雞有多層炸粉更脆嘅話就會仲正啦♡宇治抹茶刨冰呢個宇治抹茶刨冰就誇張啦本身以為只係一個普通嘅刨冰估唔到內有乾坤食到面層已經有奶蓋鹹鹹甜甜配埋刨冰幾夾去到中間竟然仲有紅豆蓉同埋丸子呢個甜品簡直就係成餐飯嘅MVP直頭可以夜晚當甜品店做主打食物🍧去到一定必食!

♡吉列大蝦白咖喱烏冬

食到面層已經有奶蓋鹹鹹甜甜配埋刨冰幾夾
去到中間竟然仲有紅豆蓉同埋丸子
呢個甜品簡直就係成餐飯嘅MVP
直頭可以夜晚當甜品店做主打食物
🍧去到一定必食!

2K
最近見到新城市廣場開咗間新餐廳下午茶時段套餐好吸引主菜 / 甜品都附送味噌湯 / 特飲仲可以額外追加小食✨美國安格斯牛肉丼飯面層添上日本雞蛋.蛋汁融入米飯之中牛肉質感軟腍.灑上黑胡椒.味道更香✨照燒雞扒白咖喱烏冬雞扒煎得外皮金黃香脆配上白咖哩烏東.口感香滑又Creamy✨迷你窩夫雪糕配時令水果窩夫配上朱古力醬同軟滑肥嘟嘟嘅雪糕加入Oero餅碎✨迷你白桃刨冰刨冰上淋上香甜嘅白桃汁綿綿嘅口感.冰涼消暑裡面仲加入桃肉同椰果✨日式抹茶紅豆鮮奶抹茶同紅豆係完美嘅配搭味道唔會太甜.好味木系裝潢.坐得舒適.唔怪得吸引咁多食客
最近見到新城市廣場開咗間新餐廳

木系裝潢.坐得舒適.唔怪得吸引咁多食客
2024-09-27
下午茶
2024-09-27 0 浏览
好耐冇去沙田行街啦,以家新城市廣場又多左唔同餐廳,我地去左「禪 」食Lunch ,餐廳裝潢以木系為主,簡約日系風格,環境舒服。吉列豬鞍白咖喱烏冬 賣相吸引,白咖喱上面頭鋪滿薯蓉,加了牛油製成的,而底下有濃稠的咖喱,再將薯蓉和咖喱撈勻一齊食,口感更幼滑,烏冬彈牙,微辣惹味。吉列豬鞍新鮮熱辣辣炸起,外層粉漿厚薄適中,豬鞍厚切,有肉汁、肉質軟腍,完全不柴口。吉列炸蝦新鮮熱辣辣炸起,炸蝦好大隻,蝦肉非常爽口彈牙,唔會炸到好乾。伯爵奶凍奶凍滑溜溜,伯爵茶味香濃不甜膩、入口即化。楊枝甘露迷你刨冰一個人驚食唔晒咁大個刨冰,套餐可以+$48 食迷你刨冰 ,一至二人份量剛剛好。

吉列豬鞍白咖喱烏冬

吉列炸蝦

伯爵奶凍
奶凍滑溜溜,伯爵茶味香濃不甜膩、入口即化。

楊枝甘露迷你刨冰

之前係佐敦食過既Tera, 原來新城市都開左新店,同男朋友睇完新Iphone,順便食埋個dinner吉列豬鞍忌廉咖喱烏冬 (HK$158)日式咖哩香氣,撈勻啲忌廉令到咖喱汁更加細滑~ 豬鞍更加係厚切~😍好飽肚下!抹茶刨冰(HK$108)同一般甜品舖一樣咁大碗,可以按喜好加綠茶細調整濃道~面頭有丸子同奶蓋,食吓食吓發現原來內層都仲有幾粒丸子😍岩我食d 丸子控美國安格斯牛月見蛋丼(HK$138)拌蛋個下可以打下卡,男仔黎講個飯應該會覺得少~

吉列豬鞍忌廉咖喱烏冬 (HK$158)

抹茶刨冰(HK$108)

美國安格斯牛月見蛋丼(HK$138)
拌蛋個下可以打下卡,男仔黎講個飯應該會覺得少~
❤️吉列豬鞍白咖喱鳥冬超厚切吉列豬鞍非常大塊 即叫即炸 皮脆內嫩 切落去好Juic 啲汁流晒出嚟 白咖喱烏冬絕對係招牌之作 個面用左馬鈴薯做薯泥 加上忌廉 配上濃郁嘅日式咖喱去做咖喱汁 非常濃郁 每一條烏冬都掛晒汁 必點❤️原條蒲燒鰻魚丼原條鰻魚飯 性價比高 鰻魚起碼有30 cm長 暖暖蒲燒醬汁淋上鰻魚飯 正❤️明太子玉子燒誠意之作 玉子燒上面佈滿明太子 非常之足料 玉子軟熟 香滑 蛋味亦都非常之濃郁 真係超級好食❤️抹茶刨冰香濃嘅抹茶鋪滿喺超巨型嘅刨冰上 食每一啖都充滿綠茶香濃嘅味道 刨冰頂有超厚芝士奶蓋 再加上麻糬小丸子 增加成個刨冰嘅口感 食到中段 刨冰入面仲有紅豆粒 😋❤️豆腐花咖啡飲得出係用靚既咖啡豆 咖啡香濃 絲滑 加上豆腐花 竟然出奇地夾 豆腐花 豆味香濃 囗感滑啫啫 飲既每一啖都充滿咖啡既香同豆腐花既滑滑畫嘅口感 一定要試🚨禪 (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期1樓109號舖

❤️吉列豬鞍白咖喱鳥冬

❤️原條蒲燒鰻魚丼