2017-02-22 482 浏览
剛好今日好想食pancake, 食物質素不過不失,沒有太大期望就不會失望。靠窗座位唔好坐,張櫈向前斜會跣出去晚飯時間,都只得幾張枱,但店員就漫不經心,想點菜找不到人,點了四樣食物,漏咗一樣單...唔怪得咁少人啦...
新年假期同朋友周圍hea, 冇乜選擇只可以去大型商場入面搵食見到呢間餐廳裝修幾特別, D咖啡工具又好似幾Pro咁, 就膽粗粗入去做明燈點知試完發覺唔止咖啡有水準, 食物亦不俗, 起碼選擇多, 有新意, 有別於一般cafe只供應hea爆炸物或者港式意粉招牌咖啡- 咖啡沒有燒焦的味道, 香濃, 不錯健康餐 - 意想不到的係裡面每道菜的味道都很好, 吃得出廚師的用心製作; 份量亦十足, 本人是大食怪及食肉怪, 食完竟然會覺得好滿足煙三文魚PANCAKE- 第一次食咸食加PANCAKE, 估唔到味道非常夾韓式炸雞- 一件件細雞塊, 皮脆肉嫩, 是合格的炸雞; 意料之內沒有雞味, 慶幸亦沒有雪藏味, 口痕食下是不錯的選擇 難得係大型商場入面都可以搵到有特色又好味的餐廳, 一行三人大概6時多入坐, 可能人少, 當日沒有用餐時間限制, 吹水吹了兩個多小時 坐得舒服, 價錢合理, 有機會會再幫襯

招牌咖啡- 咖啡沒有燒焦的味道, 香濃, 不錯
招牌咖啡
健康餐
煙三文魚PANCAKE
韓式炸雞
坐得舒服, 價錢合理, 有機會會再幫襯
2017-01-29
招牌咖啡
健康餐
煙三文魚PANCAKE
2017-02-05 1637 浏览
話說上次帶友人去食晏已丟盡面一役後,我立刻採取補鑊行動,第二日要帶他食一餐不敗之飯!這家餐廳係另一班朋友介紹,自己亦曾光顧過,她的pancake尤其出色。午餐時間大排長龍,我們足足排了超過半小時才給安排入座。座位是舒適的,枱與枱之間有足夠距離,私隱度算高。我們點了兩個午餐,忌廉餐湯不過不失。沙律包括火腿,鮮蕃茄片和沙律菜,材料新鮮。漢堡扒沙律套餐。很滿意的漢堡扒,牛味十足,值得一試。百汁芝士雞排焗飯套餐。原本是一道很美味的菜式,雞扒煎得很香脆,肉質鮮嫩,配合香焗芝士,不錯!正當食得盡情之時,突然發現異物,狀似已分支的昆蟲,真的想吐。。。要求經理直接解釋,失望地只安排另一店員 敷衍解釋這是只是香草, 店員展示的香草材料根本無異物不相像, 但店員似乎是被指使敷衍了事而已。。 我們唯有要求取消這道菜,不再另點主菜了。鮮士多啤梨班戟。pancake是這裡的出色之作,熱度適中,香口鬆軟,配合鮮打忌廉和新鮮士多啤梨,補償剛才的惡夢經歷。熱咖啡加啡糖很香濃。凍奶茶中規中矩。經過這次經歷,確實對這家餐廳打了一個折扣。
我們點了兩個午餐,忌廉餐湯不過不失。
沙律包括火腿,鮮蕃茄片和沙律菜,材料新鮮。
漢堡扒沙律套餐。很滿意的漢堡扒,牛味十足,值得一試。
我們唯有要求取消這道菜,不再另點主菜了。
熱咖啡加啡糖很香濃。凍奶茶中規中矩。
經過這次經歷,確實對這家餐廳打了一個折扣。
2017-01-20
2017-01-31 536 浏览
一向按傳統食開年飯既我......今次係太古城落腳✌🏻✌🏻每碟份量剛好,岩晒淺嘗既我😋😋每個送上檯的食物也是熱辣辣....當中炸雞滑口有肉汁,一口牛及蠔有菇墊底,充滿䓢中味道....🙌🏻🙌🏻值得推介
2017-01-29
2017-01-10 702 浏览
我多數都喺非繁忙時間去食所以唔洗等位,我真心覺得佢地pancake 幾出色,好香好濃蛋味,亦有提子乾牛油十足東京好出名嗰間咁...重點係價錢非常合理,咖啡都好飲,唔會好苦好酸最怕嗰D....意粉,飯方面都ok 但不算太突出,我自己就多數order pancake 。雖然我都鍾意Tst 好多人排嗰間,但佢地價錢就相對貴D....同埋下午開始就好多人因為香港好少好少食pancake 嘅地方,就算有都唔好食...試過喺中環收百幾蚊嘅pancake 都好冇心好hea ...所以好希望佢地可以繼續用心經營落下,如果唔係我就唔知去邊度食pancake 喇加油呀!!!!!!

加油呀!!!!!!
  • Pancake
2017-01-07 646 浏览
最近 無論係香港 定去左日本既朋友, 都總係post 成座山咁既pancake相出黎。每次見到好想試下究竟係咩口感朋友既生日飯又咁岩簡左踩正日本pancake風既餐廳,令人期待萬分因為平日既關係 香港人緊係少不免OT 一陣, 等緊其他食友黎既我地太肚餓,先唔理三七二十一,叫左少少appetizers先上左個蒜蓉辣雞,入口非常惹味,小妹飲左幾啖水,冇諗過佢咁辣。但熱辣辣,新鮮炸起,真係忍唔住口。再黎就係牛柳粒,冇諗過份量咁多,醬汁濃度剛剛好 意粉同芝士蛋 份量都唔細,幾個人分 都仲可以添食。個蛋滑嫩,芝士汁濃厚都幾飽肚。意粉咬口可以。之後?緊係叫甜品啦!!! 上檯時有塊葉都幾好笑,有少少格格不入, pancake係厚但冇人地成座山個d 咁型 有埋cream 既襯托,又真係好軟熟,最後仲加左杯北海道牛乳雪糕 無得頂,好thick, 奶味濃郁,又滑口。 必叫之選鋪頭平日唔太多人,都係附近居民。一到周末,要排長龍呢

再黎就係牛柳粒,冇諗過份量咁多,醬汁濃度剛剛好

無得頂,好thick, 奶味濃郁,又滑口。 必叫之選
鋪頭平日唔太多人,都係附近居民。一到周末,要排長龍呢
staff were nice enough but food was horrific. 42 dollars for "german sausages" which looked like the cheapest hot dogs from park n shop. and came out cold. #nevergoingback
2016-11-20 547 浏览
今日去做GYM前想食返少少嘢, 又唔想食得咁飽, 一落車見到有間新開的日式cafe, 時間晚上6点几7点, 呢D食飯時間, 平時太古食市係好多人, 如果旺嗰D都要排隊等候,  但呢間望入去都係得几張枱有客, 雖然有考慮會唔會食物質素麻麻, 但見個環境 OK, 睇本Menu個賣相都唔錯,就試一試啦.一去到門口, 企咗一陣, 見個侍應見到我但唔理我, 咁我咪叫佢囉, 佢連帶都唔想帶位, 就叫我事但坐, 吓~真係好事但喎, 扣分.叫咗個海鮮沙律配芥沫醬, 材料新鮮(無論係海鮮及沙律菜), D海鮮都几豐富, 唔會得几件, 而個芥沫醬配搭得宜, 令人開胃, 唔錯. $78呢個價錢我去買材料都喺番度.食完個沙律, 貪心D想試埋呢間店既主打班戟, 就叫咗個香蕉班戟(配雪糕同果仁), 入口鬆軟, 牛奶及蛋味香濃, 沾上雪糕食好好味, 但食三塊真係有D飽. 如果有份量選擇就更加好.

海鮮沙律配介沫醬
香蕉班戟(配雪糕,果仁)
题外话/补充资料: 呢間食物同環境都唔錯, 坐得舒適, 位與位之間有好大距離, 適合同友人嚟吹水或談心, 只係D服務員效率麻麻, 成日都見唔到客人, 有待改進.
2016-11-10
海鮮沙律配介沫醬
香蕉班戟(配雪糕,果仁)
2016-11-10 495 浏览
門口櫥窗好吸引,好似入間玩具屋咁。三文魚沙律比想象中多海鮮。焗芝士蛋包飯入面系純炒飯,不過芝士醬汁多,都好味。有個辣的炸雞的小食很好吃,無骨。說主打pancake,點左夏威夷果仁的,賣相麻麻,果仁味有不過唔重,偏向custard味道。而且本人喜歡較實身的pancake,它發的很多空氣,感覺好似咬空氣,所以唔喜歡。牛乳雪糕ok啦,同pancake一齊食都唔錯。總括我覺得上菜時間唔算好慢,服務員態度很好,系pancake比較失望,其他都可以encore。
門口櫥窗好吸引,好似入間玩具屋咁。三文魚沙律比想象中多海鮮
  • 辣炸雞
  • 海鮮沙律
2016-11-06 369 浏览
food in general is quite delicious, good place to bring children as well but the place is over staffed. Half their staff are wondering around the restaurant not knowing what to do.
2016-11-06
20 分钟 (外卖自取)
$100 (早餐)
2016-11-05 266 浏览
這個星期日早上去行山,一行就行康怡了,在那裡解決午餐也是最好不過吧。康怡裡面有的餐廳也真多,最後被這間cosmo café的showcase 吸引了,它有輕食又有full lunch,最適合剛剛做完運動的我。 Lunch set 是11:30am開始serve的,幸運的我在11:30準時入座,過了半個鐘,店外已見人龍。 我點了海鮮番茄醬意粉配特選沙律,沙律頗精緻,有三個不同口味的沙律球:牛油果,薯仔沙律和蛋沙律。然後是海鮮番茄醬意粉,分量比正常只有意粉的套餐少一半,但吃過那三球沙律之後就覺得剛剛好了,意粉的味道普通,不過不失。男友點了印度masala雞腿餐,超大舊的雞比,還要有兩舊,不過咖哩汁就不太入味,分量取勝。另外每一個餐都附送玉米忌廉湯和餐茶。 這裡雖說不上非常好吃,但味道可以,勝在選擇組合多,都okay!
2016-10-23
午餐
2016-10-23 383 浏览
與友人在太古行街行到9點左右,來到康怡覓食餐牌已經非常吸引,餐廳應該主打pancake甜品類,可惜今次主力吃主食已很飽肚,留待下次再試與友人共點了4樣,最先來的牛肋粒,看餐牌相當吸引,不怕熱的我馬上吃一口,不錯!可是稍過少許時間再吃一粒,覺得有點難以咀嚼😅,底下的蘑菇配上醬汁,甜甜的,蠻好吃。吉列雞煙肉芝士卷比較鬆散,味道還可以,吉列部分不會太油膩,旁邊的沙律菜也很好吃意粉也就不過不失,但好像沒有什麼忌廉味; 飯方面也是不過不失,不會太濕,蠔只有3隻,不太腥。整體來說都算不錯,上菜速度都幾快,下次應該會試試pancake
與友人在太古行街行到9點左右,來到康怡覓食

日式香蒽醬油汁香煎牛肋粒
吉列雞煙肉芝士卷
忌廉雜菇煙肉意粉配温泉蛋
洋風生蠔燴飯
2016-10-22
$170.5 (晚餐)
2016-10-07 3908 浏览
Happy Friday~這晚約了朋友聚餐呢 決定會來這家是每天下班去的巴士站都會見到這家餐廳ヾ(*´∀`*)而且是由裝修開始一直看著到餐廳正式開張嘛,還是一家專吃Pancake就讓我更期待了畢竟算新開還要是星期五這樣的子,排隊的人滿多啊但幸好朋友大約7點到時間就先去拿位置,所以最後大約五分鐘左右已經有位先點飲品~杏仁忌廉凍咖啡 ($48)比想像中的大杯,忌廉佔了大約3分1左右~面層更有杏仁片!感更為Creamy (o'ω'o)  咖啡不算太濃郁,而且可能還有點偏甜芒果香橙沙冰  ($58) 朋友點的這個,味道有點百感交集看來這家的飲品還是點普通的比較穩陣耶!!因為擔心不夠飽就先點一份小食 - 香辣脆皮炸雞 ($48)雞外脆~肉超嫩滑,沒想到不是炸雞專門店也可以做到這樣的水準~有點喜出望外呢不過"香辣"的程度對於我這個怕辣的人來說吃多幾舊就開始要停口如果吃得辣的話大概會認為很惹味吧 (╹◡╹ლ)在甜和鹹的Pancake中掙扎了好一會兒,最後還是決定點鹹的!因為有牛油果煙三文魚牛油果班戟 ($85)這裡的班戟蛋香滿滿~口感亦很鬆軟細密,但吃落其實滿飽肚配上肥美的三文魚煙薰味十足,但吃起來
Happy Friday~這晚約了朋友聚餐呢

畢竟算新開還要是星期五這樣的子,排隊的人滿多啊

先點飲品~杏仁忌廉凍咖啡 ($48)
比想像中的大杯,忌廉佔了大約3分1左右~面層更有杏仁片!

杏仁忌廉凍咖啡
芒果香橙沙冰  ($58) 朋友點的這個,味道有點百感交集
看來這家的飲品還是點普通的比較穩陣耶!!
芒果香橙沙冰
因為擔心不夠飽就先點一份小食 - 香辣脆皮炸雞 ($48)

如果吃得辣的話大概會認為很惹味吧 (╹◡╹ლ)
香辣脆皮炸雞

煙三文魚牛油果班戟 ($85)
這裡的班戟蛋香滿滿~口感亦很鬆軟細密,但吃落其實滿飽肚

配上肥美的三文魚煙薰味十足,但吃起來有點膩。如果牛油果可以再多點就好喔

再加上沙律菜和薯仔沙律~吃完已經吃不下甜品的班戟
煙三文魚牛油果班戟
朋友點的則是 忌廉雜菇煙肉意粉配溫泉蛋 ($76)
沒想到這裡的意粉份量也是很多的喔

整體味道也不錯,但朋友說如果這個的汁可以杰身點就好~現在有點水汪汪
忌廉雜菇煙肉意粉配溫泉蛋
2016-09-30
$173.3 (晚餐)
香辣脆皮炸雞
煙三文魚牛油果班戟
黎到星期四,再試下新野~上個星期日行過果陣,見到好多人排隊,黎到完全無人排隊,好野~每次食西餐忌廉意粉,差唔多係必叫既~今次都唔例外~友人表示個意粉偏硬,但我就覺得岩岩好~忌廉味重,加埋蛋汁中和返~整體唔錯~而且仲有好多配料,煙肉好似食極都有咁~~lol唯一美中不足的~就係唔係好夠熱~牛油汁三文魚扒帶子~三文魚扒個皮好脆~開頭仲驚煎魚扒會好乾,但完全唔會~帶子都煎到有少少脆身,好香牛油味~好食!香辣脆皮炸雞~岩岩炸起~熱辣辣~好食~個雞好juicy ~配埋個汁,味道岩岩好!!甜品時間~叫左個原味pancake~佢係配左個提子牛油同楓糖漿牛油同pancake 一定係絕配~但唔係好食到個提子~加埋楓糖漿~無得輸~每叫pancake + $28 都可以有一個雪糕~$28 黎計好抵食~佢好大杯~而且夾埋pancake 又多一個食法~可以一試~
黎到星期四,再試下新野~

每次食西餐忌廉意粉,差唔多係必叫既~今次都唔例外~

友人表示個意粉偏硬,但我就覺得岩岩好~

忌廉味重,加埋蛋汁中和返~整體唔錯~

而且仲有好多配料,煙肉好似食極都有咁~~lol

唯一美中不足的~就係唔係好夠熱~
牛油汁三文魚扒帶子~

三文魚扒個皮好脆~開頭仲驚煎魚扒會好乾,但完全唔會~

帶子都煎到有少少脆身,好香牛油味~好食!
香辣脆皮炸雞~

岩岩炸起~熱辣辣~好食~個雞好juicy ~

配埋個汁,味道岩岩好!!
甜品時間~

叫左個原味pancake~

佢係配左個提子牛油同楓糖漿

牛油同pancake 一定係絕配~但唔係好食到個提子~

加埋楓糖漿~無得輸~
每叫pancake + $28 都可以有一個雪糕~

2016-09-24 632 浏览
第一次來,因想試pancake, 似乎是這店的主打。 满懷期待地點了pancake, 可惜,大失所望!!! 好乾好硬,從未吃过如此低水準的。 其實,pancake是很簡單容易做的,好難做到這樣差。 還有,員工服務態度和工作態度都差。 不会再來!