對了, 不吃牛的我, 何解會去了專賣牛肉麵的程班長去的呢?話說有一天家裡出現了一張程班長的外賣紙, 說星期一至五下午惠顧麵食, 即免費送指定飲品一杯。下午茶時間來到, 固然有下午茶餐供應, 但我來這裡只想吃一樣東西 - 古早乾拌麵 ($22), 反正有飲品送, 不點下午茶也沒有蝕底。可以選的飲品也是一些大路的台式飲品, 最好的是有好幾款無糖的健怡飲品也可以選, 平常喝飲料都不喜歡甜的我實在是太感動了! 問過阿姐確定不用加錢之後, 便點了桂花烏龍茶。所謂古早乾拌麵, 餐牌上寫明是沒有肉的, 麵碗裡放了些蔥花、青瓜, 還有半只鹵蛋 (但竟有兩條港式菜心!), 都算豐富, 又沒有想像中的寡口。撥開上面的配料, 就見到粗身的白色麵條, 已加了一點蔥粒和拌醬。把麵條撈勻之後便可以吃了! (乾拌麵嘛, 不就是撈麵了?) 麵條的食味該和上海麵差不多吧, 但很有點香 Q 的, 即咱們香港人所說的「煙齦」。以我所知乾拌麵主要的拌醬有台灣黑油膏 (即濃稠的黑醬油)、麻油和醋, 這裡的似乎都有下, 而且多了一些好像是蔥油拌麵裡的蔥油, 好香的呢! 所以麵的份量雖然不很多 (當正餐應該不太夠), 但香濃爽滑
對了, 不吃牛的我, 何解會去了專賣牛肉麵的程班長去的呢?

所謂古早乾拌麵, 餐牌上寫明是沒有肉的, 麵碗裡放了些蔥花、青瓜, 還有半只鹵蛋 (但竟有兩條港式菜心!), 都算豐富, 又沒有想像中的寡口。撥開上面的配料, 就見到粗身的白色麵條, 已加了一點蔥粒和拌醬。把麵條撈勻之後便可以吃了! (乾拌麵嘛, 不就是撈麵了?) 麵條的食味該和上海麵差不多吧, 但很有點香 Q 的, 即咱們香港人所說的「煙齦」。以我所知乾拌麵主要的拌醬有台灣黑油膏 (即濃稠的黑醬油)、麻油和醋, 這裡的似乎都有下, 而且多了一些好像是蔥油拌麵裡的蔥油, 好香的呢! 所以麵的份量雖然不很多 (當正餐應該不太夠), 但香濃爽滑, 也吃得滿意。

桂花烏龍茶大大杯, 雖是送的份量也絕不欺場, 清香淡雅, 如不是凍飲膠杯有點剎風景就很好了。

題外話: 這是關於甜嫂甜品那邊的, 當日見到有客人想點傳統的中式甜品如芝麻糊和湯圓, 怎料整頁中式甜品上的項目都暫停供應, 他們只好失望地離開了。嗯...這是不是有點那個了...
  • 古早乾拌麵
2010-11-07 12 浏览
i was completely cheated by the ads outside. i wanted to try the beef noodle for long as i still miss those in taiwan. an early dinner yesterday before 'eat pray love'. ate the beef tendon and roasted beef noodle, with an extra drink - hot salty lemon with honey. noodle texture was normal but little beef and not soft. my friend's lou min (撈麵) was better. its mixed with beancurd pieces & pork. the cutlery was too much bleach OMG. disgusting. the only thing i like was the hot salty lemon with hone

no good

the cutlery was too much bleach OMG. disgusting. the only thing i like was the hot salty lemon with honey ($16). im so disappointed!

2010-11-06
2010-10-29 9 浏览
8月21日, 聽聞呢一間台灣牛肉麵好出名, 又好正宗. 加上佢開店位置喺好顯眼嘅地方, 所以每一次經開銅鑼灣都會講句”下一次試佢先”~ 今日終於有個機會喇, 見門口都有少少人等緊位, 心諗咁受歡迎應該都冇死啦~ 經理望一望入面話有位wor, 好似好好彩咁… 點知係帶我地2個人分開坐2張枱? Haha? 唔通呢度係快餐店? 搭枱我地唔介意, 但係分開搭枱同我自己一個人食有咩分別? 唔可以接受wor! 等咗一陣個經理先再俾過另一張枱我地, 但係服務已經扣晒分… 基本呢個安排真係無用腦囉!::: 招牌紅燒牛肉麵 ::: $43嚟到最主要目的都係試佢地嘅紅燒牛肉麵, 賣相真係麻麻地, 好大一層油呀, 喺台灣食過嘅牛肉麵都係有好多油, 但油得黎係食到好香嘅香料味架… 呢度嘅只係似一層辣油, 唔算係香, 感覺有香料但係完全食唔出… 紅燒牛肉份量唔多, 亦比較韌咗少少, 食完好黐牙… 而麵條有咬勁, 但係真係一d都食唔出嗰種台式牛肉麵嗰種香… 另外嗰條菜不如唔好加, 既求其咬落又唔靚, 滷蛋亦如是, 好似擺咗好耐咁… 諗唔到邊一樣值$43大元…枱上面有張咭介紹牛肉麵, 話到明自己d湯底有自然油光係重

::: 招牌紅燒牛肉麵 ::: $43
枱上面有張咭介紹牛肉麵, 話到明自己d湯底有自然油光係重口味, 但係我地喺台灣食過同樣重口味嘅真係香同埋d麵條索到味lor… 要少油嘅我就唔駛食台式牛肉麵啦…

::: 程班長炸醬麵 ::: $35
有d類似烏冬咁嘅麵條, 不暖不凍, 又有d黐住一舊舊. 面頭d炸醬味道幾似肉燥, 鹹中帶甜, 當中混入咗不少肥肉… 整體味道一般, 最有印象係食完見到碗底嘅油淋淋… 真係好油! 隻滷蛋好膠, 條菜都幾硬… 碗野都算細碗, 但因為夠油所以食完都漏到飽咗…

一致決定無下次! 衛生唔好得去邊, 坐得又唔舒服, 服務差得嚟食物亦差, 價錢仲要係貴! 呢一位程班長考試完全肥佬, 沒有重考嘅機會!
招牌紅燒牛肉麵
程班長炸醬麵
重口味
2010-08-21
重口味
  • 2人位分開搭枱
2010-10-17
同友人相約cwb 睇戲前來到一探班長. 友人一早已經到店入面.環境有點狹窄. 走廊窄到個袋大d 都撞到人咁.兩人每人叫一碗牛肉雲吞麵$42, 再加個肉鬆皮蛋豆腐 $20牛肉雲吞麵, 個湯好濃... 就算佢冇標旁有味精, 都想飲兩啖水...麵都算彈牙.牛肉唔突出, 好似牛腩咁嗻, 又大舊又唔淋, 去麵檔食廿蚊麵都好過佢.雲吞細細粒, 皮厚咸少, 我鍾意皮厚, 有咬口, 但d咸得好少既豬肉...肉鬆皮蛋豆付, 哩個正常好多. 起碼3 樣野正常都唔會整到點難食. 豆付一睇就知係盒裝豆付. 不過我都係第一次食盒裝豆付, 原來都幾滑同幾實.加埋肉鬆, 蔥同甜豉油都幾好味呀.冰凍既豆付夏天食真係幾正同意樓下所說, 收咁貴連水都冇杯... 點啃你個麵呀...講真... 唔算好食. 只此一次... 真係要同班長say goodbye 啦...
環境有點狹窄. 走廊窄到個袋大d 都撞到人咁.

加埋肉鬆, 蔥同甜豉油都幾好味呀.
冰凍既豆付夏天食真係幾正

同意樓下所說, 收咁貴連水都冇杯... 點啃你個麵呀...
2010-08-10
  • 肉鬆皮蛋豆付
2010-10-05 12 浏览
美女話呢間牛肉面新開左一排,好好味,於是帶我來吃.呢間舖取替左freshness burger呀我地叫左牛肉,餃子面和牛筋面.面條粗身好味,有咬口.牛肉夠煙un,牛筋夠滑口.嫌湯底多油,辣左少少囉.因我呢d怕辣鬼嘛.會再來的
美女話呢間牛肉面新開左一排,好好味,於是帶我來吃.
呢間舖取替左freshness burger呀

我地叫左牛肉,餃子面和牛筋面.

面條粗身好味,有咬口.
牛肉夠煙un,牛筋夠滑口.
嫌湯底多油,辣左少少囉.因我呢d怕辣鬼嘛.

會再來的

2010-10-04
  • 紅燒牛肉麵
$35。下午茶。招牌紅燒牛肉麵:份量是碗的三分一,有菜心、半隻雞蛋、5件牛肉,份量是肉多過麵,湯是偏油,味濃,牛肉有點痴牙黑糖冬瓜珍珠茶:多珍珠,珍珠不會淋,偏硬但我鍾意,黑糖冬瓜茶雖較甜但很解渴!
$35。下午茶。

2010-09-20 7 浏览
早前在吃評界鬧得熱哄哄的"程班長牛肉麵",今日才有幸得嘗....吃後的感覺是一如很多人所說,水準未盡如人意,是絕對有改善空間的...店子十分的小,坐得很擠迫,令人很不舒服。故此打算速戰速決,吃完馬上走人,到外爭取時間shopping可也...口淡淡想喝杯凍飲,要了杯名為芒菓多多的。顧名思義是芒果汁溝益力多之特飲了。味道極之甜,甜得有點咯喉,而且只是喝到一口濃縮人造芒菓汁的"假"甜味 (這種味道很難去用筆墨形容的,不過喝過一些濃縮包裝的普通超市貨色的朋友就會知道了),益力多獨有的乳酸味卻是絲毫感受不到。最後喝至一半,受不了,決定將之放在一旁...跟太太一人一碗牛肉麵。自己吃的是三寶麵 --- 一碗東西包含有牛筋、牛肚及牛腩的材料,應是差不多一網打盡了吧。湯底看上去不是十分的濃稠,喝上口亦然;嗅一下,能感受到有少許五香及八角一類香料之氣,同樣有不少辣油在湯中,但不知何解就是"吊"不出湯及材料的鮮味來。老實說,是真的吃不出那份台味;筋、肚及腩都是碎濕濕的模樣,真正叫做完完整整的就只有那麼的一兩件,不禁要呼句有冇攪錯。腩位炆得不太夠淰,是吃得人要用牙簽及牙線去除除牙縫的筋及肚稍為好一點,起碼沒

店子十分的小,坐得很擠迫,令人很不舒服

...

。老實說,是真的吃不出那份台味
。腩位炆得不太夠淰,是吃得人要用牙簽及牙線去除除牙縫的
筋及肚稍為好一點,起碼沒有渣;麵條是較取勝的一味,韌勁度很足,樣子鬈曲曲的,印象中極像從前在荃灣山西刀削麵內吃到的出品...

找勻了餐牌,好像也找不到平常台式食店常有的A菜,唯有以菜心代替。菜心大大條的,淋在上的肉燥有點肥肉混在其中,不錯,不過味道個人認為可以再濃一些....

從云云小吃中選了酥炸排骨,看上去瘦骨嶙峋的,吃落有如在吃柴皮
,十分的嚡口
。試問沒有半點脂肪帶肥之肉骨,怎會好吃 ? 調味沒下常用的五香粉,吃到只是少許的鹹味,實在毫無個性可言....

實在沒有甚麼賣點可吸引小弟再次重臨。就只此一次便好了....
2010-09-20 9 浏览
又係多得openrice,程班長牛肉麵之前掀起過一陣熱潮,見識過條人龍後我當然怕怕,都係等熱潮過後先試喇。昨晚我倆早放工又有點肚餓,二話不說就前往探下阿班長。7點黎到,唔洗等位,點左兩野包括︰紅燒牛肉麵 + 雲吞及鹵肉飯。鹵肉飯唔洗5分鐘就上檯,以為佢咁快到,一定唔熱喇,呀,又唔係喎!當我將面頭的青瓜絲、炸菜粒、肉碎攪拌好,就見到有少少熱氣上升,感覺都唔錯,當然再熱d就更好。食落味道無過咸,亦唔似一般「油浸」的鹵肉咁油,肉汁尚算豐富,跟白飯一齊食確係幾夾。放有炸菜粒的鹵肉飯以我的記憶係第一次食,炸菜本身脆口可以為碗飯增加多一種口感,幾欣賞。要彈的就係隻鹵蛋,食落無香味而且好亁。紅燒牛肉麵 + 雲吞,因為怕太油所以落單的時候同侍應先生講左要「少油」,所以湯色尚算可接受,試一啖湯卻發現肉味唔太濃,我自己都覺得仲可以,不過男友就嫌淡左少少。試一舊雲吞,應該係店自己包又或者係買貨番黎,絕對唔係之前食評所講的「灣仔碼頭」,質素卻麻麻地,因為包得好實,肉質有d硬而且好大胡椒粉味。牛肉反而唔錯,炆得夠淋,麵條都幾有咬口。就食物而言,我覺得無其他食評講得咁差,可能各人口味、接受程度不盡相同,我見隔離檯

就食物而言,我覺得無其他食評講得咁差,可能各人口味、接受程度不盡相同,我見隔離檯有碟炸羊架好似好正,對我黎講,番食的機會應該有既。不過店內的間格好細,梳化位好窄,座得好唔舒服,而且侍應同經理身上的煙味好大,絕對影響食慾!!而且令客人對店舖的衛生環境有好大的憂慮。

整體黎講,都係個句,刻意登門造訪就不必,如果突然好想食有少少質素的台灣野,佢都會係你的選擇。
2010-09-16
2010-09-19 10 浏览
每次經過程班長台灣牛肉麵店都被這門面的食物吸引,終於一嘗。雞湯水餃, 肉無雪味,都算唔錯。雞湯餛飩, 味道普通。程班長酢醬麵,味道不錯,但深色既不知是肉定豆乾,果待應話係豬肉,但我地覺得係豆乾。鹵豆乾,鹵水乾豆腐,雖然好味,但過鹹。煎墨魚餅,過份彈口,似難消化,食一個就唔想再食。蒙古烤羊扒 $56 / 兩份,太乾,太鹹,雖然用上孜然調味,但無孜然味,係我食過咁多既羊扒之中最差。香芒糯米卷,芒果味香,都算唔錯。椰汁芝麻糕,外型吸引,芝麻好香,值得一試。榴槤大合奏,只得一球小的榴槤,一個球雪糕,放入西米糖水,非常麻。招牌什果涼粉,可能之前既食物太鹹,見到生果非常開心,雖然普通,但大家都爭住食。 五人共 $336以後都不會再來,因為食物不合格,最重要係太唔環保 -- 用木筷子 !
每次經過程班長台灣牛肉麵店都被這門面的食物吸引,終於一嘗。
雞湯水餃, 肉無雪味,都算唔錯。
雞湯餛飩, 味道普通。
鹵豆乾,鹵水乾豆腐,雖然好味,但過鹹。
煎墨魚餅,過份彈口,似難消化,食一個就唔想再食。
香芒糯米卷,芒果味香,都算唔錯。
椰汁芝麻糕,外型吸引,芝麻好香,值得一試。

五人共 $336

2010-09-16
程班長酢醬麵 $36
香芒糯米卷 $30
2010-08-26 10 浏览
之前o係台灣某夜市已經光顧過覺得幾好味知道香港開左就去試下牛肉麵雖然油左D, 但果曾油亦係成碗麵的重點之一好香口, D牛又唔會好肥, 麵質好不過要等下位, 好長龍
之前o係台灣某夜市已經光顧過覺得幾好味
知道香港開左就去試下
牛肉麵雖然油左D, 但果曾油亦係成碗麵的重點之一
好香口, D牛又唔會好肥, 麵質好
不過要等下位, 好長龍
  • 紅燒牛肉麵
如果有時間的話,返Church之前我都會食一D野。今次輪到極端評語既另外一間 - 程班長啦。叫左個招牌牛肉麵。其實個味道有一點小酸辣,個牛肉湯個香料味幾重,牛肉冇咩梳打味,但對於個麵唔算合乎比例,雖然都唔多黐牙.....但另外個杞子桂花糕一出就出事啦。底部好似出水咁既?同埋有少少偏甜.......另一個扣分位就係因為間鋪窄,D廚餘碗未洗就放@客人面前.....@CWB真係唔係好得。
如果有時間的話,返Church之前我都會食一D野。
今次輪到極端評語既另外一間 - 程班長啦。

叫左個招牌牛肉麵。其實個味道有一點小酸辣,
個牛肉湯個香料味幾重,牛肉冇咩梳打味,
但對於個麵唔算合乎比例,雖然都唔多黐牙.....

但另外個杞子桂花糕一出就出事啦。底部好似出水咁既?
同埋有少少偏甜.......

@CWB真係唔係好得。
身為台灣人,早就想一試台灣過來的牛肉麵!點了紅燒三寶麵, 看網評都指其太油, 特別要少油 !整體來說味道算OK , 麵條有咬勁,但牛肉, 牛肚與牛筋太爛, 口感相對之下, 比台灣許多牛肉麵家差 ,但湯味道尚可!牛肉肥油太多, 吃到最後即感噁心, 魯蛋也不夠入味,希望店家能再加油 , 然而以香港的標準來說, 還算達標! 但對店家最為有意見的是, 當台灣許多店家為了環保原故紛紛改用傳統筷子時,程班長卻走環保的回頭路 ,使用一次性的竹筷子! 店家既然標榜是從台灣來的,應該把台灣重環保的精神帶來香港,而不是做了不好的示範! 收費不算便宜, 使用一次性的筷子吃牛肉麵,大大替美味打了折扣!衷心希望店家能看到此篇食評, 多多支持環保運動吧! 把台灣精神帶來香港. 當天很慶幸的是, 我身上有環保筷, 算間接順手做了小環保!
  • 三寶麵
...唉.!!!!!!! 昨日去食,係睇到雜誌介紹,去試下, d waiter 好似唔想做咁,叫左一碗招牌牛肉麵,一碗乾拌牛肉雲吞麵, d 麵質就好得。招牌麵 d 湯冇黎味道,台灣牛肉麵 d 湯應該好濃味至啱,佢就好淡, d 牛肉係急涷牛肋條,冇味都算,佢重有舊淋有舊硬。乾拌麵因用醬拌,個味就夠 d ,但都係一般, d 雲吞冇咩味,其中有隻重係臭既,話俾個 waiter 知,佢話唔好意思,但冇表情既,我見佢有反應,就叫佢攞杯水俾我,沖走個口 d 臭味。真係唔知係咪我唔好彩, 唔明有人話佢好食,好係邊,40 幾元一碗牛肉麵,我地係香港個 d 牛腩麵,無論清湯定柱侯牛腩,,就算十元一碗都好過佢,收咁貴連水都冇杯。佢個老闆如果見到,真係唔該佢改善下,個度 d 租咁貴,佢就係唔知可頂得幾耐。

2010-08-22
2010-08-21 5 浏览
上星期睇雜誌介紹, 好似幾好, 立即同朋友來試, 點知差成咁1) 全場坐位都很擠迫, 動作大少少, 筷子便會"隊"到隔離.2) 沒有水/ 茶提供3) 朋友點了炸醬麵, 覺得麵很乾, 要求侍應提供一碗清湯, 但侍應表示沒有, 要我個朋友乾啃.4) 我點了牛肉麵, 湯底成碗油, 牛肉難食, 只得麵正常.5) 仲有$28既鹽酥雞, 得一塊, 又無味又乾......難食.埋單$106, 真係覺得食$10碗麵仲好...... 因為碗麵味精太重, 一出門口, 立即要衝過對面7-11買野飲.一人一杯自己斟, 即刻飲哂. 行多兩步, 仲要買多杯珍珠奶茶解渴.回家後, 我地兩個先後出現肚瀉及腸胃炎, 映真黑仔 !!!可能呢間野係台灣做唔掂, 先來香港呃錢.

2) 沒有水/ 茶提供
埋單$106, 真係覺得食$10碗麵仲好......

回家後, 我地兩個先後出現肚瀉及腸胃炎, 映真黑仔 !!!
可能呢間野係台灣做唔掂, 先來香港呃錢.
2010-08-13
  • 沒有
2010-08-16 9 浏览
工作之便,台灣香港兩地走,將我第一次食評寫給台灣過江龍香港食客到台灣大都往永康街牛肉麵食一啖,或者永康老張也唔錯,台灣過江龍程班長亦捲起風雲香港發燒,今日解構一下1.永康街牛肉麵,永康老張,程班長 三家 皆用澳洲牛肉,前兩者 用牛展,後者用牛腩,看過老張的報導,原來台灣本地黃牛肉少量,牛肉麵店根本沒得用,大多只用於牛肉乾的製作永康街牛肉麵 肉展無香味 但卻有牛腥味,程班長用牛腩 筋多,有滴人鍾意,老人家應該難接受 ,但講真,幾香,似牛肉乾個人覺得永康老張牛展肉最好食2.牛肉湯頭 永康街牛肉麵 最辣又最油 ,湯沒牛骨味,淨係食油味,但鍾意辣味的人可以試吓 永康老張 中藥味重,湯頭偏油又偏甜,飲著口乾 程班長的湯頭最得我心,夠牛肉味真係好飲 但係三者都係油, 比較香港麵都油滴, 台灣牛肉麵的特色應該個個都油但個人覺得真係好食過香港牛肉麵好多,食著再跑步啦!3 酸菜 永康街牛肉麵, 永康老張 任挾 爽快 4.配菜 永康街牛肉麵, 永康老張兩家都沒配菜只有蔥花 程班長有菜有蛋 加分5 價
工作之便,台灣香港兩地走,將我第一次食評寫給台灣過江龍

永康街牛肉麵 肉展無香味 但卻有牛腥味,
個人覺得永康老張牛展肉最好食

永康老張 中藥味重,湯頭偏油又偏甜,飲著口乾
程班長的湯頭最得我心,夠牛肉味真係好飲

但個人覺得真係好食過香港牛肉麵好多,食著再跑步啦!

3 酸菜 永康街牛肉麵, 永康老張 任挾 爽快

4.配菜 永康街牛肉麵, 永康老張兩家都沒配菜只有蔥花
程班長有菜有蛋 加分

5 價錢 永康街牛肉麵 , 永康老張 NT 180-220 差不多港幣44-53
程班長 42-48
三者價錢差不多,但依香港租金貴,班長要辛苦滴囉!!

參考吓!!
42 ,同台北價錢差唔多
程班長肉香濃似牛肉乾,湯頭好味,但也偏油
永康街老張牛肉麵話台灣牛肉麵多用澳洲牛肉,牛肉乾先用台灣黃汼
老張肉香嫩,湯頭油偏甜味
永康街牛肉麵肉腥,湯頭 油 辣辣辣,沒牛味
永康街牛肉麵強調重口味 NT180-200
永康街牛肉麵也用澳洲牛