2023-10-03 1396 浏览
一入舖頭就會見到好多日本動漫的figure, puzzle,掛畫等:龍珠,海賊王,男兒當入樽全部都係我兒時的回憶啊,好有那種在日本小店尋寶的懷舊感覺🔮飛驒和牛可樂餅 $58 即叫即炸,香酥脆口,啖啖薯蓉中混合了和牛肉碎,份外香口惹味🔮汁煮豬軟骨 $80廚師超佛心,份量比我想像中多,猪軟骨掹炆煮超過五5,6小時,十分入味,上菜前再火燒一下表面,更加香口又有口感,每塊豬軟骨的size都差不多有我半隻手掌咁大,肉質非常婉軟腍,真的要俾個thumb up!🔮蔥燒牛舌 $78薄切牛舌,即叫即燒,廚師燒煮的時間拿揑得當,表面微焦而入口分鮮嫩,又有嚼口,輕輕加上檸檬汁,提味之餘使味道更有層次🔮每份主食食,只需要加$30就可以升級定食套餐;包括前菜,漬物,味噌湯,煎茶,日本米飯🔸️以新鮮花甲,秀珍菇,豆腐煮成的味噌湯鮮味十足🔸️漬物是關東煮的年糕福袋,福袋腐皮吸收咗關東煮的湯汁,軟綿入味,年糕好有口感,白蘿蔔超級清甜又冇渣🔸️還有沙律,大大碗日本米飯,飯後再來杯煎茶減膩,整個定食確實相當豐富,性價比很高,難怪平時成日都見門口排哂隊啦

🔮飛驒和牛可樂餅 $58
即叫即炸,香酥脆口,啖啖薯蓉中混合了和牛肉碎,份外香口惹味

🔮汁煮豬軟骨 $80

🔮蔥燒牛舌 $78

🔸️以新鮮花甲,秀珍菇,豆腐煮成的味噌湯鮮味十足
2023-09-22 142 浏览
喺朗屏一間小店,雖然座位唔算好多,但係人流卻不少,我哋晚餐時間嚟到,都有啲人要排隊!最多嘅就係情侶兩個人食。要讚吓嘅就係佢哋嘅食物質素真係唔錯蔥香三文魚定食三文魚大約九成熟,配合醬油煎過,非常之入味,而且配合衝向,成份三文魚都好惹味。定食方面有好大碗嘅飯、配關東煮、麵豉湯、綠茶,都幾豐富,絕對唔會食唔飽,關東煮入面豆腐,包住年糕,好可愛,又好食蔥香牛舌定食牛舌比我想像中切得薄,唔會好難咬,食落去少少煙靭,容易入口,加上配合日式醬油炒完,我覺得都幾有驚喜!同樣定食都係配關東煮、飯、麵豉湯、綠茶!值得一試唐楊炸雞新鮮炸起熱辣辣,配合沙律醬,雞肉俾脂肪多,冇偷工減料👌😍環境方面都有好多海賊王嘅牆紙同埋拼圖,鍾意日本嘅你就唔可以錯過😛

蔥香三文魚定食

蔥香牛舌定食

唐楊炸雞
新鮮炸起熱辣辣,配合沙律醬,雞肉俾脂肪多,冇偷工減料👌😍

2023-09-14 136 浏览
私心推薦元朗朋友黎試吓日式定食💛小小的店面 放著日文歌🇯🇵有種在日本小店的感覺😌西京燒比目魚 $92招牌蒲燒鰻魚(半條) $88+$30 升級定食 有前菜 漬物 味噌湯 珍珠米飯兩款魚都整得好好味😋 同大帝一人一半 唔使爭我個人更為欣賞西京燒 個醬汁調得剛好好😗🤩配有不同配菜如紅薑絲 黃蘿蔔 玉子燒 就連椰菜絲都放上芝麻醬 絕不是只有墊底用途👍🏻前菜竟然係關東煮耶🥹 個口湯真係好暖心一大塊的大根 彈牙竹輪 仲有一個年糕福袋🥰太喜歡了味噌湯亦放了飽滿的蜆 特別鮮甜🥰日本飯當然好吃😋 佢仲有提供罕見的貓飯😸成個定食就算係男人都可以食飽呢👍🏻飛驒和牛可樂餅 $58加多個小食開心下😝 炸到熱辣辣 合格🙆🏻‍♀️大帝同我都覺得小店很親切💕雖然唔係精緻高級日本菜 卻是令人温柔的家常菜☺️
私心推薦元朗朋友黎試吓日式定食💛

加多個小食開心下😝 炸到熱辣辣 合格🙆🏻‍♀️

大帝同我都覺得小店很親切💕
雖然唔係精緻高級日本菜 卻是令人温柔的家常菜☺️
2023-09-11 145 浏览
一間充滿漫畫風的小店,位置方便,近朗屏西鐵站,舖位細細,店內只有10-15個位置,不想排隊的客人就要早一點去啦~《$36 厚燒玉子》非常厚身的日式燒玉子,面頭有用火槍微微烤過。甜甜的蛋香配上面頭的沙律醬,非常滿足!《$25 燒雞皮串》$25有兩串燒雞皮,雞皮入口已經冇香脆感,而且食落有少少油,普普通通。《$78 汁燒魷魚筒》魷魚筒偏細條,但燒得剛剛好,咬落唔會韌,唔會咬唔開,配上醬汁,日式既感覺出哂黎《$58 和牛可樂餅》炸皮唔厚,配上牛肉薯蓉一起炸,咬落外脆內軟又多汁,加埋椰菜絲食一點都唔會膩。《$25 燒京蔥》第一次食燒京蔥,感覺好得意。燒過既京蔥香味撲鼻,一層一層既口感,簡單調味已經好好食!《$38 黃金醬燒蠔》黃金醬其實係沙律醬,配埋一齊食唔會乾,味道層次更加豐富,只是蠔都係偏細隻少少,呢個價錢尚可接受。《$108 蟹膏蜆肉炒飯》蜆肉份量多,但食完成個飯都感覺唔到蟹膏,可能落得好少,但個飯炒得乾身,唔油,中規中矩。餐廳冷氣唔算大,但唔知點解野食凍得好快,特別是串燒,基本上入口都已經凍了。其他方面都做得唔錯,而且價錢合理,係個不錯的選擇。

《$36 厚燒玉子》

《$108 蟹膏蜆肉炒飯》
蟹膏蜆肉炒飯

2023-09-05
和牛薯餅
.|元朗美食小店 數量黎講算新界地區首位🥇||一入門口|就見到OpenRice 獎牌🏅️||元朗/屯門區 最優秀開飯熱店||就趁稍為休閑 試吓隱世美食小店||所謂小店 |全鋪坐得14人|2抬 4️⃣座 3抬2️⃣座|.|兩個人 👥 點咗4️⃣樣 😋🍴|.🧾 招牌蒲燒鰻魚飯定食|👍🏻 推介 鰻魚 同 白飯 分開|抵讚👏🏼 鰻魚十分厚身 落重本💰|醬汁均勻 ⚖️ 咬落好juicy |椰菜絲🥗 又好下飯.🧾 西京燒比目魚定食|配貓飯|🤨 貓飯🐈 |柴魚片➕醬油|滿滿既幸福感| 比目魚 熟度剛好🤓 唔太多細骨 🦴 貓飯既柴魚同紫菜 撈勻魚油就【鮮上鮮】.🍟 厚燒玉子|4️⃣件|👍🏻 推介 不得不說|🗣️我好鍾意❤️食玉子燒| 但整要有技巧 又要多個平底鑊|所以放棄 玉子厚度真係不得了|甜度適中⚖️ 好掂😋👍🏻🍟 原隻汁燒魷魚筒|10-12件 絕對有碳燒味|個甜醬絕對🐉劃龍點精 魷魚🦑無太乾 |仲好咬口 同 魷魚香.|兩個男仔👬都好夠食🍽️ 份量好夠 好飽😋|——————————————
|元朗美食小店 數量黎講算新界地區首位🥇|
總結報告
🉐📃性價比:9.0/10 😋
|日本菜🇯🇵|居酒屋🏮|串燒|
—————————————————————
📬 稚 |Childhood 🏮 |元朗|Yuen Long
地址:元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
💈 營業時間:12:00-16:00 & 18:00-21:00
☎️:3590-4758
#稚 #childhoodizakaya #日本菜 #元朗日本菜

蒲燒鰻魚定食
京燒比目魚定食
比目魚
貓飯
全隻汁燒魷魚筒
厚燒玉子
近來日本的食物,完全鬧得熱哄哄;但是我覺得日本菜仍是我最喜歡的,不論是款式還是煮的安排也是很喜歡的加上這夜我是可以擁有Metime 時光;就一於跟好友來吃這家的小店吧好友近來轉到去朗屏站附近工作,她說一路也想嘗試一下這家的這夜我們有機來試下啦,由於這家真的是小店,鋪內位置不大所以需要等一下才可以進店內這夜我們點了兩款定食,每份主食也可以升級 +$30 ,定食就可以包括有:前菜,漬物,味增湯及珍珠米仲有煎菜首先就有這個蔥燒三文魚腩 $92另加$30 定食升級前菜是在三文魚腩下面,是椰菜絲沙津加玉子漬物的是芋絲跟福袋年糕味增湯內更加有蜆肉,好足料呀!! 這個三文魚腩一上枱後,已經有陣陣香氣撲鼻本身三文魚腩既油脂滿滿,而這店家把魚腩皮煎得脆卜卜,表面脆口但係下面又是啖啖肉,加上有大量既蔥絲配合燒汁,連同珍珠米一同吃,真係可以吃幾碗飯呢另外一個是選擇是牛舌,我時常覺得吃牛舌是很個人的;有一些人說不能接受這種食材,感覺不良好的;但是我嗎...我是很喜歡吃牛舌的,最好是厚身的,我就可以啖啖肉啦~~這次的蔥燒牛舌 $78 同樣是另加$30 定食升級前菜也是椰菜絲沙津加玉子漬物的是關東煮,分別有蘿蔔、
近來日本的食物,完全鬧得熱哄哄;
但是我覺得日本菜仍是我最喜歡的,
不論是款式還是煮的安排也是很喜歡的

加上這夜我是可以擁有Metime 時光;
就一於跟好友來吃這家的小店吧

好友近來轉到去朗屏站附近工作,她說一路也想嘗試一下這家的
這夜我們有機來試下啦,
由於這家真的是小店,鋪內位置不大
所以需要等一下才可以進店內
這夜我們點了兩款定食,
每份主食也可以升級 +$30 ,
定食就可以包括有:
前菜,漬物,味增湯及珍珠米仲有煎菜
首先就有這個蔥燒三文魚腩 $92
另加$30 定食升級
前菜是在三文魚腩下面,是椰菜絲沙津加玉子
漬物的是芋絲跟福袋年糕
味增湯內更加有蜆肉,好足料呀!!
這個三文魚腩一上枱後,已經有陣陣香氣撲鼻
本身三文魚腩既油脂滿滿,而這店家把魚腩皮煎得脆卜卜,
表面脆口但係下面又是啖啖肉,加上有大量既蔥絲配合燒汁,
連同珍珠米一同吃,真係可以吃幾碗飯呢
另外一個是選擇是牛舌,我時常覺得吃牛舌是很個人的;
有一些人說不能接受這種食材,感覺不良好的;
但是我嗎...我是很喜歡吃牛舌的,最好是厚身的,
我就可以啖啖肉啦~~

這次的蔥燒牛舌 $78
同樣是另加$30 定食升級
前菜也是椰菜絲沙津加玉子
漬物的是關東煮,分別有蘿蔔、竹輪同年糕福袋
也是一樣的有蜆肉的味增湯
這個定食要吃一下,這些牛舌有很多的;
我有一點開心的是,就是好像吃了很多還有的
我們數過好似有8-10 塊耶,真的有很多
牛舌是沒有怪味的,如果是這個可以厚身一點點就是最完滿囉
是日分享:
稚-日本料理
元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖

就這樣完結啦,下次再見啦!(拜~)
2023-08-18
  • 蔥燒三文魚腩
  • 蔥燒牛舌
2023-08-23 81 浏览
元朗真的太多食物款式可以揀,今日去到朗屏搵到一間專食「定食」,🍱「定食」意思是叫主菜就有齊應有的套餐😆😆配上日本珍珠米飯(加入了飯素),麵屎湯,關東煮(內有甜甜的白羅白,大大的福袋🥰),再配上一杯綠茶🍵 完美定食🍱「蔥燒牛舌定食」是薄切牛舌,少許黑椒加上蔥花,yummy🥰「蔥燒三文魚腩定食」👍🏻👍🏻必食之選,厚厚的三文魚腩,燒至金黃色😍 加上了醬油,好野味🥹配上飯一流呀😌備註:🔺地方雖少,但有親民感覺😉就像日本小店🔺價錢中等😃 服務親切🔺份量也不少喔☺️

「蔥燒牛舌定食」是薄切牛舌,少許黑椒加上蔥花,yummy🥰

備註:
🔺地方雖少,但有親民感覺😉就像日本小店
🔺價錢中等😃 服務親切
🔺份量也不少喔☺️

值得再訪隱世日式小店@稚| 卡米飯團 –.–.–.–.–.–.–.–.–.–總括💬:朗屏隱世小店,超抵食,食出簡單美味環境:10/10 | 味道:9/10服務:9/10 | 抵食:10/10————————————————元朗有好多小店,今次一訪-稚,門口唔太起眼。小店內部充滿日本動漫人物,飄逸日本風。餐單選擇都有好多,每份主食可升級定食,包括:前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米,都有好多小食選擇。-▶️ 麵豉湯-材料豐富,仲有粒粒蜆肉-▶️ 關東煮-入面有好甜蘿蔔、竹輪同年糕福袋-▶️ 《蒲燒鰻魚》-入味鰻魚,大條又厚肉,入口帶有微微焦香,鰻魚汁配珍珠米一流。-▶️ 《必推》《蔥燒三文魚腩》-油脂充足嘅三文魚腩,燒得表皮脆卜卜,三文魚腩煎得酥脆,濃郁蔥惹味燒汁,加上入口啖啖魚油甘香,同樣配上珍珠米食,又另有一番風味。-▶️ 《酥炸生蠔》- 金黃色脆卜卜炸生蠔,唔會太厚炸粉,外脆內嫩,入口啖啖鮮甜蠔汁鮮味————————————————─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─📍稚地址: 元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖————————————————#元朗 #元朗美食 #日本菜 #稚 #元朗日本菜
[元朗.日本菜] 值得再訪隱世日式小店@稚| 卡米飯團
 –.–.–.–.–.–.–.–.–.–
總括💬:朗屏隱世小店,超抵食,食出簡單美味
環境:10/10 | 味道:9/10
服務:9/10 | 抵食:10/10
————————————————

▶️ 麵豉湯-材料豐富,仲有粒粒蜆肉

▶️ 關東煮-入面有好甜蘿蔔、竹輪同年糕福袋

▶️ 《蒲燒鰻魚》-
蒲燒鰻魚

▶️ 《必推》《蔥燒三文魚腩》-

▶️ 《酥炸生蠔》-
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍稚
地址: 元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
#元朗 #元朗美食 #日本菜 #稚 #元朗日本菜
#講女C生活 #卡米黃 #卡米飯團 #camiffychannel #卡米菲channel #mscammyfood
蒲燒鰻魚
2023-08-19 88 浏览
這間日式🇯🇵小店人氣非常高企假日經過常常滿座要排隊這次我特地選擇平日晚上造訪卻依舊一座難求餐廳裝修採懷舊日系風格加上動漫佈置富有濃厚日本🇯🇵色彩當晚點了兩份主食並且加$30升級成定食套餐套餐包含了前菜、漬物、味增湯、珍珠米飯🍚和煎茶味增湯中加入了蜆使得湯的味道更加鮮甜其中一碗飯加$10轉成了貓飯裡面加入了紫菜、木魚、牛油🧈和日本醬油店員還貼心地提醒我要先拌均勻牛油後才開始享用這樣香味才能四溢葱燒三文魚腩🐟($92)烤至金黃色的三文魚腩非常肥美肉質鮮嫩滑順魚油更是大爆發每一口咬下去魚油就在口腔中爆發香味十足送飯一流葱燒牛舌🐂($78)牛舌生熟度掌握得恰到好處經過精心的處理和燒烤肉質變得軟嫩多汁同時亦保持了少許嚼勁👅黑椒的味道突出再加上檸檬汁微酸提味令味道更加有層次味淋魚乾($42)搭配上沙律醬味道清新味淋醬汁香甜味十足令人回味無窮餐廳給我留下了深刻的印象不僅是因為它的人氣爆棚更是因為師傅用心❤️的製作是一家值得再次光顧的日式小店
這間日式🇯🇵小店人氣非常高企
假日經過常常滿座要排隊
這次我特地選擇平日晚上造訪
卻依舊一座難求
餐廳裝修採懷舊日系風格
加上動漫佈置富有濃厚日本🇯🇵色彩

當晚點了兩份主食
並且加$30升級成定食套餐
套餐包含了前菜、漬物、味增湯、珍珠米飯🍚和煎茶
味增湯中加入了蜆使得湯的味道更加鮮甜
其中一碗飯加$10轉成了貓飯
裡面加入了紫菜、木魚、牛油🧈和日本醬油
店員還貼心地提醒我
要先拌均勻牛油後才開始享用
這樣香味才能四溢

葱燒三文魚腩🐟($92)
烤至金黃色的三文魚腩非常肥美
肉質鮮嫩滑順
魚油更是大爆發
每一口咬下去魚油就在口腔中爆發
香味十足送飯一流

葱燒牛舌🐂($78)
牛舌生熟度掌握得恰到好處
經過精心的處理和燒烤肉質變得軟嫩多汁
同時亦保持了少許嚼勁👅
黑椒的味道突出
再加上檸檬汁微酸提味
令味道更加有層次

味淋魚乾($42)
搭配上沙律醬味道清新
味淋醬汁香甜味十足
令人回味無窮

餐廳給我留下了深刻的印象
不僅是因為它的人氣爆棚
更是因為師傅用心❤️的製作
是一家值得再次光顧的日式小店
2023-08-07 127 浏览
🍽️ 稚 📍元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖-又去元朗國搵好嘢食啦😍😍今次嚟到你就「最優秀元朗/屯門區開飯熱點」,叫咗兩個餐,定食包括前菜,漬物,煎茶,味噌湯同埋珍珠米😋😋又幾好食喎🤩🤩💫前菜特別要拎個前菜出嚟講吓!因為佢係一個好入味、好好味嘅關東煮😳😳有竹輪、年糕福袋,其中最鍾意嘅就係大根!又入味又甘甜👍🏻👍🏻💫味噌湯味增湯都好有驚喜!意想不到嘅足料😍😍估唔到入邊有超多菇同埋肥美飽滿嘅蜆👍🏻👍🏻💫滑蛋吉列豬扒定食( $70,定食加$30 )滑蛋含水量比較高,好濕潤💦💦好似係吉列豬扒表面包住一層蛋汁咁樣👍🏻👍🏻另外有香甜嘅洋蔥😍😍好好送飯💫汁煮豬軟骨定食( $80,定食加$30 )豬軟骨煮得非常軟腍😚😚仲要好入味!👍🏻👍🏻份量重要好多!好欣賞舖頭好細心,將沙律同豬軟骨一齊擺放,減輕豬軟骨嘅油膩感,同時令沙律菜帶有香味🤭🤭-🌟餐廳獲得「最優秀元朗/屯門區開飯熱點」👍🏻👍🏻果然名不虛傳😍🌟餐廳行日系路線,有種去咗居酒屋嘅感覺☺️☺️🌟牆上有唔少日本動漫嘅掛畫,相信店主一定好鍾意日本文化😚😚推薦指數:4/5抵食指數:5/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong#
🍽️ 稚
📍元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖

💫前菜

💫味噌湯

💫滑蛋吉列豬扒定食( $70,定食加$30 )

💫汁煮豬軟骨定食( $80,定食加$30 )

🌟餐廳行日系路線,有種去咗居酒屋嘅感覺☺️☺️
🌟牆上有唔少日本動漫嘅掛畫,相信店主一定好鍾意日本文化😚😚

推薦指數:4/5
抵食指數:5/5

#yuenlong #元朗 #元朗美食地圖 #元朗必食 #元朗餐廳 #元朗好去處 #稚
2023-07-30 150 浏览
最近小朋友要返小一適應班有時都會同佢去食埋午飯先回家因為每次放學,阿仔都會話好肚餓好似每日返學都做完苦力一樣所有同學仔一齊變哂餓底🤣🤣🤣今次卡卡帶咗佢去以前返工成日去食lunch嘅地方食飯這間小店舊公司的同事也很喜愛到的今次就帶我的小情人一齊來吃❤️好有日本feel的裝修已經吸引住仔仔佢隔離仲有幅比卡超畫添一邊食飯一邊數精靈開心到不得了小店的午市套餐非常抵食每個套餐都配有前菜、煎茶、味噌湯及珍珠米還伴有麻醬棷菜沙律🥗夠哂健康🍽香烤雞扒定食(照燒)+$10轉湯烏冬➡️照燒汁雞扒煎得夠香口美味,還有大量紫菜,完全增加食慾➡️採用小朋友最愛的稻庭烏東及鏗魚汁湯底,烏東夠哂爽滑幼嫩🍽香煎和牛漢堡扒定食(照燒)➡️煎得夠香口,和牛漢堡扒牛味夠濃,食時肉汁即時滲出,好滿足呀!➡️跟餐的味噌湯味道剛好,不會過咸,啱我口味👍➡️碗飯好大碗🍚還灑上美味飯素,控制醣份吸收嘅我差d忍唔住食哂成碗飯🙈💁‍♀️卡卡另外強烈推薦大家要試試這家的 #貓飯即是紫菜、木魚花、日本醬油及牛油拌勻熱飯更香濃美味😋未試過必要試🙏今次我無叫,因為要減飯量🤭這間小店是我一直回訪的日式小店❤️📍稚元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
最近小朋友要返小一適應班
有時都會同佢去食埋午飯先回家
因為每次放學,阿仔都會話好肚餓
好似每日返學都做完苦力一樣

好有日本feel的裝修已經吸引住仔仔
佢隔離仲有幅比卡超畫添
一邊食飯一邊數精靈開心到不得了

小店的午市套餐非常抵食
每個套餐都配有前菜、煎茶、味噌湯及珍珠米
還伴有麻醬棷菜沙律🥗夠哂健康
🍽香烤雞扒定食(照燒)+$10轉湯烏冬
➡️照燒汁雞扒煎得夠香口美味,還有大量紫菜,完全增加食慾
➡️採用小朋友最愛的稻庭烏東及鏗魚汁湯底,烏東夠哂爽滑幼嫩

🍽香煎和牛漢堡扒定食(照燒)
➡️跟餐的味噌湯味道剛好,不會過咸,啱我口味👍

💁‍♀️卡卡另外強烈推薦大家要試試這家的 #貓飯
即是紫菜、木魚花、日本醬油及牛油
拌勻熱飯更香濃美味😋
未試過必要試🙏
今次我無叫,因為要減飯量🤭
這間小店是我一直回訪的日式小店❤️

📍稚

2023-07-28 1118 浏览
元朗隱世日式小店🌸招牌蒲燒鰻魚(原條)$138🌟🌟🌟🌟🌟 +$10 轉茶漬飯一上枱已經夠吸睛,既大大條又厚肉既蒲燒鰻魚,燒得啱啱好,邊位仲有點脆口,配搭茶漬飯真係好滿足。麵豉湯材料豐富,有鮮甜蜆,雜菌等等,仲有碗湯,湯內有白蘿蔔、竹輪同年糕福袋。🌸大阪燒 $86🌟🌟🌟🌟🌟份量十足,大阪燒底層全部是大量椰菜絲、粟米粒同適量粉漿,中層是腩片鋪排晒表面,煎得夠香但唔會嚡口,面層有大量紫菜鋪滿及木魚絲。再配搭大阪燒醬汁,食起來超惹味。🌸飛驒和牛可樂餅 $58🌟🌟🌟🌟超脆,飛驒和牛同薯蓉混合一體,炸得夠脆而不膩,配搭酸瓜一齊食真不錯。======詳情======稚 (元朗) @childhood.restaurant元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #元朗美食 #元朗好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #元朗探店 #蒲燒鰻魚 #大阪燒 #飛驒和牛 #可樂餅 #麵豉湯 #茶
元朗隱世日式小店

🌸招牌蒲燒鰻魚(原條)$138🌟🌟🌟🌟🌟
+$10 轉茶漬飯

🌸大阪燒 $86🌟🌟🌟🌟🌟

🌸飛驒和牛可樂餅 $58🌟🌟🌟🌟

======詳情======
稚 (元朗) @childhood.restaurant
================

#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #元朗美食 #元朗好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #元朗探店 #蒲燒鰻魚 #大阪燒 #飛驒和牛 #可樂餅 #麵豉湯 #茶漬飯 #貓飯 #俊賢坊 #稚
2023-07-26
  • 招牌蒲燒鰻魚定食
  • 大阪燒
2023-07-27 133 浏览
蔥燒三文魚腩定食這道菜色看起來十分精美,三文魚腩煎得酥脆,蔥燒汁的味道非常濃郁,而且份量十足,非常有飽足感。除了主菜,定食還附有一些小菜,像是關東煮、蘿白、麻薯福袋和獅子狗,口感各異,豐富了整餐的層次感。香煎和牛漢堡扒定食這道菜的漢堡扒呈現出美味的焦糖色澤,軟嫩多汁,咬下去十分的有彈性,搭配上椰菜、番茄和玉子,口感非常豐富。咖哩汁的味道恰到好處,清爽不膩,讓人食欲大開。最特別的是,這兩道定食都配上了貓飯,貓飯是一種獨特的飯食,由木魚、醬油、牛油、紫茶和珍珠米混合而成,味道非常特別,讓人意外地驚豔。整餐的配搭讓人感到十分的新鮮和有趣。

蔥燒三文魚腩定食

香煎和牛漢堡扒定食

2023-07-26 77 浏览
作為大西北居民嘅我都成日喺元朗搵好西食ga! 今日就黎到呢間餐廳,見佢平日晚上都唔少人排隊! 呢間餐廳主打日式定食及小食🍱, 我同朋友叫咗2個定食(主食+$30), 入面包咗關東煮、煎茶、味增湯同一碗飯,夠晒豐富! 佢地嘅飯上面有唔少飯素,食落特別開胃! 蒲燒鰻魚定食🍱 $138 +$30竟然有大大條鰻魚,肉質軟腍腍,燒得夠香, 入面無咩細骨, 再加埋蒲燒汁真係好味! 底部仲有爽口嘅椰菜絲, 可以中和一下味道濃郁嘅鰻魚味!,🐟西京燒比目魚定食 $92+$30兩塊比目魚都幾大塊, 而且煎得幾香脆! 同樣底部有好多椰菜絲,夠健康!最後叫埋飛驒牛肉可樂餅($58), 食落香酥綿密, 真係好滿足!

蒲燒鰻魚定食🍱 $138 +$30

🐟西京燒比目魚定食 $92+$30

2023-07-25 53 浏览
經常喺附近出入,都未試過呢間低調嘅小店,今次終於入嚟試一試,果然有驚喜主食點咗西京燒比目魚($92)同香煎和牛漢堡扒(日式咖哩)($92) - 比目魚皮燒到脆口,魚亦好入味,甜甜地好開胃;和牛漢堡扒煎得好香,牛味好夠,咖喱係傳統日式,甜甜地之餘有滿滿嘅咖哩香味,而薯餅亦好綿。兩份主食份量好足,亦配有玉子、車厘茄同椰菜絲。店家好溫馨咁提我哋要撈勻木魚、紫菜同白飯,果然食落每一啖都更香口;另一碗飯就配咗飯素,亦都好正特別想讚個味增汁同關東煮,味增汁本身香濃之餘,仲有齊蜆、唔同嘅菇、香葱等,味道好豐富;關東煮湯底清甜,蘿蔔入味無筋,福袋內有mochi,高質小食飛驒和牛可樂餅($58) - 炸皮厚薄啱啱好,飛驒牛好香,可樂餅口感綿密,拌碟嘅椰菜絲同沙律醬就令份小食更清新店面係簡單日式感覺,入到嚟小店又唔覺逼,座位都好坐,又乾淨,感覺幾溫馨小店提供嘅選擇唔少,主食、小食、燒物、料理等加埋都有三、四十款店內有好多唔同動漫嘅figures同掛畫,一望童年嘅點憶就返晒嚟,唔單止食物用心製作,成間餐廳嘅佈置亦好有心思,值得一讚!