2023-11-22 53 浏览
好溫馨嘅一間元朗和食小店🥰堂食座位唔多 設有低消 食物種類尚算豐富😆主食加$30 仲可以升級定食 好抵食😋我地叫左主食 吉列豬扒配和風紫菜 🐷同埋 招牌蒲汁鰻魚原條🐟兩份都升級左定食🫶🫶味噌湯同平時飲開既有少少不一樣 入面加左兩隻蜆 味道比較近似海鮮湯🎣前菜有福袋同粉絲 清淡得黎味道唔錯👍👍原條鰻魚真係好壯觀 食落甜甜嘅醬油味 魚肉非常軟滑 魚骨都可以好放心咁食晒🥰吉列豬扒炸得好爽脆 加上甜蛋 蕃茄 沙律菜等配料 食落特別滋味又減膩😆另外仲叫咗兩個小食流心芝士年糕 食落柔軟香滑 好香芝士味 值得推薦👍👍酥炸生蠔 🦪生蠔比想像中大隻 炸得酥脆 咬落仲食到滿滿大海既味道🌊
好溫馨嘅一間元朗和食小店🥰

另外仲叫咗兩個小食

流心芝士年糕 食落柔軟香滑 好香芝士味 值得推薦👍👍

2023-11-22 68 浏览
幾乎滿座嘅日式定食,距離朗屏站約幾分鐘路程,好好彩咁岩有吉位就即刻入座!叫咗兩個定食 #燒牛舌定食定食包珍珠米/貓飯/烏冬/茶漬飯、前菜、味噌湯、沙津,我另外加溏心蛋(超流心)八塊薄片牛舌鮮嫩、又有嚼勁,表面蔥花仲令牛味更加濃郁
味噌湯有新鮮花甲、漬物有日式年糕腐皮福袋,年糕好有咬口,蘿蔔無渣又清甜
#半條蒲燒鰻魚定食
鰻魚半條好厚又大條、無魚腥味
魚脂香味加鰻魚汁配埋飯一流!

#飛驒和牛可樂餅即叫即炸,香酥又夠熱
薯蓉mix和牛肉碎幾夾#酥炸生蠔 勁大隻生蠔、咬開仲有好多鮮甜蠔汁
而且炸物唔算厚,薄薄一層都唔錯上餐速度都幾快、而且店員態度好、有問必答。不過建議唔好一次過嗌定食同小食,因為出餐太快,會一次過上,係驚張枱唔夠大!

叫咗兩個定食
#燒牛舌定食
八塊薄片牛舌鮮嫩、又有嚼勁,表面蔥花仲令牛味更加濃郁

#半條蒲燒鰻魚定食
鰻魚半條好厚又大條、無魚腥味
魚脂香味加鰻魚汁配埋飯一流!

#飛驒和牛可樂餅
即叫即炸,香酥又夠熱
薯蓉mix和牛肉碎幾夾

#酥炸生蠔
勁大隻生蠔、咬開仲有好多鮮甜蠔汁
而且炸物唔算厚,薄薄一層都唔錯

2023-11-19 64 浏览
今日入到嚟元朗,朋友帶我嚟呢間日式小店食定食。店內充滿日式漫畫風,舖頭雖然細細間,但係所有嘢食都好好食。食物選擇有定食,燒物,一品料理和小食,種類多元化。豚肉生薑燒定食$78食完呢個升級咗嘅定食(+$30),真係覺得好滿足。首先,呢份豚肉生薑燒分量十足,配搭嘅日本珍珠米飯,飯粒彈牙,豚肉則係煮到腍身,同生薑嘅香味完美融合,帶出肉嘅鮮味。生薑嘅辣味唔會太勁,但足夠提味,食落暖笠笠好舒服。升級的前菜、漬物、味噌湯和米飯各自也有獨特的風味。前菜是迷你關西煮,淡而有味,保留咗食材原本嘅鮮甜,完全唔會蓋過本身嘅味,簡簡單單但味道層次感好豐富。漬物則酸酸地,開胃提神;而溫暖的味噌湯,飲落相當暖胃,味噌湯味道濃郁,仲有蜆提升鮮味,相當有誠意,為整餐畫下完美的句點。這個豚肉生薑燒定食,真係物超所值,食得好滿足,價錢又合理,下次仲想再嚟!和牛漢堡扒配燒汁 $92這個漢堡扒真係無得輸!質地軟嫩得黎多汁,味道濃郁,咬落去肉味十足,幾乎係即刻溶喺口裏面。漢堡扒煎得金黃又唔過火,外皮微酥,內裏卻保持多汁。醬汁可以選燒汁或者咖喱汁,我哋今次揀咗燒汁,店主亦非常細心,醬汁是分開上的,可以因應個人嘅喜好蘸上醬汁。醬汁
今日入到嚟元朗,朋友帶我嚟呢間日式小店食定食。
店內充滿日式漫畫風,舖頭雖然細細間,但係所有嘢食都好好食。

食物選擇有定食,燒物,一品料理和小食,種類多元化。

豚肉生薑燒定食$78

升級的前菜、漬物、味噌湯和米飯各自也有獨特的風味。

和牛漢堡扒配燒汁 $92

這個漢堡扒真係無得輸!質地軟嫩得黎多汁,味道濃郁,咬落去肉味十足,幾乎係即刻溶喺口裏面。漢堡扒煎得金黃又唔過火,外皮微酥,內裏卻保持多汁。醬汁可以選燒汁或者咖喱汁,我哋今次揀咗燒汁,店主亦非常細心,醬汁是分開上的,可以因應個人嘅喜好蘸上醬汁。醬汁味道也配得好好,味道唔會太重口味又能提升肉味,蘸上令整個漢堡扒的味道層次更加豐富。
旁邊的炸薯餅亦炸得啱啱好,外皮酥脆到不得了,金黃色嘅外表下藏住嘅係軟綿綿、熱騰騰嘅馬鈴薯泥,啖啖都係濃郁嘅薯味。口感上亦都做到外酥內軟嘅完美對比。
而伴碟的椰菜絲也相當唔錯,椰菜絲切得細膩又均勻,每一絲都脆生生的,吃起來帶有自然的甜味和清脆感。沙律醬汁搭配得宜,既不會過於油膩,也不會掩蓋了椰菜的清香,反而增添了一絲絲的酸甜味。

厚燒玉子$36

厚燒玉子外觀做得很漂亮,質地細膩,層層疊疊的蛋皮軟綿又帶點彈性,每一口都感受到蛋香濃郁,而且絲毫不油膩。甜味和鹹味之間的平衡抓得剛剛好,可以品嘗到雞蛋本身的鮮美。

唐揚炸雞$42
唐揚炸雞外皮炸到金黃酥脆,但又完美保持咗雞肉嘅多汁同嫩滑。每一塊炸雞都肉質鮮嫩,醃料香而不濃,食落去唔會蓋過雞肉本身嘅味道。炸雞嘅油分也控制得好好,唔會食落去覺得油膩,真心推介!
2023-11-19 37 浏览
最近品嘗了呢間日式料理。店舖不大,約有10張2人方枱。另一邊是廚房出品,空間分明,小店經營模式。晚餐我們點的是和風牛肉和吉列豬扒。這兩道菜可以升級為定食,只需加付$30。定食包括:前菜、漬物、煎茶、味增湯、和米飯。再加$10,可以轉貓飯/茶漬飯或湯烏冬。即係$100/set。價格在一些日式餐廳來說是相對合理的。和風牛肉份量十足,經過煮熟處理,有牛肉風味。而吉列豬扒則帶有嚼勁,外脆內軟,搭配咖喱汁,味道更加豐富。七味唐揚炸雞。經過炸製後,表皮酥脆仍然保持雞肉內部的肉汁。七味調味使得這道菜更加香辣,價錢合理,是一個不錯的小食選擇。厚燒玉子是一道簡單而美味的燒蛋料理。厚燒玉子的外觀金黃,口感軟滑,味道帶少少甜味,作為一道小吃或者甜品都是一個不錯的選擇

晚餐我們點的是和風牛肉和吉列豬扒。
價格在一些日式餐廳來說是相對合理的。

2023-11-18 56 浏览
放假一早已經起身煮好早餐讓女兒食早餐再上學。當她上學後,我的自由時間又到了,哈哈,洗好所有床單被鋪,就出去跟細妹食個中午飯。今次近近地去了朗屏的稚食下午餐,一出朗屏西鐵,行條樓梯再轉彎就到。平均消費$120左右。豚肉生薑燒定食 $68加$10有自家製糖心蛋一送到枱前,第一個感覺是份量好多,不論飯,還是豚肉,都份量澎湃。豚肉似豬頸肉部位,所以咬口爽彈可口,不會韌不會硬。旁邊的沙律配菜,切到幼絲狀,加上有少許胡麻醬,開胃健康。麵豉湯裏面有少許大京蔥,增添清新風味。附有一杯日本茶,解膩消滯。整個份量食完超級飽。招牌蒲燒鰻魚定食 $78一樣加$10有自家製糖心蛋鰻魚又大條,又肥厚,醬汁調配風格惹味。不太感腥味,幼骨極小,餸白飯一流。同樣有麵豉湯沙律菜和日本茶,細妹食完都讚蒲燒鰻魚好味。蜂蜜芥末雞翼$42 (4隻)有家的味道,雞翼會開邊,我猜想可能是防止雞翼不熟透。4隻雞翼都幾大隻,啖啖肉。

豚肉生薑燒定食 $68
加$10有自家製糖心蛋

招牌蒲燒鰻魚定食 $78
一樣加$10有自家製糖心蛋

蜂蜜芥末雞翼$42 (4隻)
2023-11-15
2023-11-14 50 浏览
我呢晚去咗朗屏西鐵站附近嘅稚食晚餐。雖然餐廳唔大,但係坐得好舒服。而且佢嘅食物整得好好食!我叫咗兩個主食,其中一個係西京燒比目魚定食,價錢係$92。每份主食都可以升級成定食,加$30就會有前菜、漬物、煎茶、味噌湯同珍珠米。比目魚燒得好香好滑,肉質鮮嫩,加埋定食嘅配料,真係飽足又滿足。湯、飯同茶都好出色😋我仲叫咗蟹膏蜆肉炒飯$108。呢個炒飯真係一級棒!飯炒得夠乾身,每粒飯粒都分明,加埋大量嘅蟹膏同蜆肉,一啲都唔吝嗇。每一口都有蜆嘅鮮甜味道,真係令人回味無窮,啖啖飯都食到有蜆,真係好正呀!我仲叫咗兩款小食,包括雞軟骨(2串)$28同酥炸生蠔(2件)$48。雞軟骨炸得香脆,肉質嫩滑,加埋啲檸檬汁真係好好味。酥炸生蠔都幾大隻!外脆內嫩,蠔肉鮮美,一咬就爆出濃郁嘅鮮味。再點埋沙律醬,一個字,正呀!總括而言,稚係一間值得推薦嘅高質日本餐廳。食物好好食,環境舒適,價錢亦都合理。下次再去朗屏嘅時候,一定會再幫襯😋

我仲叫咗蟹膏蜆肉炒飯$108。呢個炒飯真係一級棒!

2023-11-13 69 浏览
🐻行過發現呢間門面細細既小店,本著一試既心態,食完發現佢地食物既質素同份量都係超越普通小店,感受到佢地既用心制作,絕不欺場,值得支持👍🏽🐻今次叫左兩份主食同兩份小食,加左$30轉定食😆 一份定食有主食,麵豉湯,關東煮,唔加錢既話有有一碗白飯,但我地就加各左$10轉茶漬飯同湯烏冬🐻佢地既份量好足,主食叫左西京燒比目魚有兩塊厚厚的,醃得好入味,煎得香口又滑,和牛漢堡扒大件又厚,牛味濃絕對唔係普通漢堡扒咁簡單😝,個餐仲有關東煮同麵豉湯,睇見咁多野食都好開心😁🐻小食叫左厚燒玉子同炸生蠔,燒玉子絕對比美高級日本餐廳,咬落去一層層唔會實,生蠔炸得好Juicy同香脆

2023-11-13
2023-11-09 64 浏览
事隔一年半,我哋再嚟到朗屏食日式便當❤️今次我哋嚟到超多人,外面都有人等位🤣🤣🤣今次我哋叫咗兩個餐,都覺得非常唔錯👍🏻蔥燒牛舌套餐 呢個餐抵食呀!都有八片牛舌,配上香蔥再加醬汁,好惹味!而且套餐仲配有關東煮!關東煮入邊嘅福袋,真係超正!軟糯既年糕吸晒啲湯汁!蘿蔔亦都非常甜😍套餐配上嘅米飯,分量十足!如果大家喜歡,可以轉做貓飯或者茶漬飯!上次我哋有食過都非常唔錯👍🏻另外,我哋仲叫咗原條鰻魚飯套餐😋😋😋😋呢個真係食過返尋味😍😍鰻魚非常油香!配上濃濃嘅鰻魚汁,配一啖白飯,真係快活過神仙😍 再者每一個套餐都配上沙律,可以為肥美嘅鰻魚解膩👍🏻麵豉湯中亦有蜆肉👍🏻非常鮮甜😋另外,我哋仲有叫咗唐揚炸雞,一樣份量十足!炸雞,配上沙律醬,呢一種肥肥嘅滋味,真係超好食🤣🤣🤣🤣

蔥燒牛舌套餐

2023-11-05 72 浏览
日式小店位於元朗朗屏站步行約數分鐘。店舖門面已經很有日本風的感覺。店舖裏的圖畫有不同類型的日本漫畫 有onepiece & 及搶眼的男兒當入樽。很有品味!店子座位不多,環境像置身於日本的食店內。主食:招牌蒲燒鰻魚定食 (半條)$88+30每份主食可升級$30配定食定食包括前菜,漬物,煎茶,味噌湯,日本珍珠米。蒲燒鰻魚肉質軟綿綿,不用太多咀嚼,入口很香濃。麵豉湯香濃,用心製作,材料豐富,裏面有菇類及蜆肉,非常特別!推介定食主食:香煎和牛漢堡扒(照燒汁)$92+定食$30和牛漢堡,廚師即叫即蒸煎,新鮮熱辣辣香噴噴。 和牛味道濃郁,啖啖肉,愛肉之人不要錯過🤩採用日本珍珠米及鋪上了日本的飯素,好香口,鹹鹹的 送飯 令人一口接一口。關東煮裏面有蘿蔔、芋絲、福袋等 裏面是年糕,好好吃!厚燒玉子(四件)$36即叫即燒。好濃烈的蛋味👍🏻推介黃金醬燒蠔(兩隻) $38即叫即燒的黃金蠔 上面是芝士和醬汁,好香好Juicy! 推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比超高,適合三五知己,朋友聚會。
日式小店位於元朗朗屏站步行約數分鐘。

店舖門面已經很有日本風的感覺。

店舖裏的圖畫有不同類型的日本漫畫 有one

piece & 及搶眼的男兒當入樽。很有品味!

店子座位不多,環境像置身於日本的食店內。

主食:

招牌蒲燒鰻魚定食 (半條)$88+30

每份主食可升級$30配定食

定食包括前菜,漬物,煎茶,味噌湯,日本珍

珠米。

蒲燒鰻魚肉質軟綿綿,不用太多咀嚼,入口很

香濃。

麵豉湯香濃,用心製作,材料豐富,裏面有菇

類及蜆肉,非常特別!推介定食

主食:

香煎和牛漢堡扒(照燒汁)$92+定食$30

關東煮裏面有蘿蔔、芋絲、福袋等 裏面是年

糕,好好吃!

厚燒玉子(四件)$36

即叫即燒。好濃烈的蛋味👍🏻推介

黃金醬燒蠔(兩隻) $38

即叫即燒的黃金蠔 上面是芝士和醬汁,好香好Juicy!

推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

性價比超高,適合三五知己,朋友聚會。

2023-10-28 80 浏览
餐廳名:稚地址:元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖同屋企人行開元朗,行到肚仔餓見到依間叫 稚既日本餐廳,覺得幾有意思,而且價錢一啲都唔貴,於是入去填飽個肚仔😋😋餐廳雖然唔算大,但座無虛席,而且睇得出係有心設計過,尤其是兩幅1000既拼圖畫,分別係數碼暴龍同海賊王,相信一定勾起唔少人既回憶!叫咗兩個定食,分別係吉列豬扒同埋比目魚。定食黎講,份量絕對足夠,有齊味增湯,前菜,漬物同埋煎茶,主食亦十分足料!!真係食到好飽!西京燒比目魚 $92比目魚有兩塊大大舊!魚肉鮮嫩多汁,配合脆口嘅外皮同香氣四溢嘅醬汁,一口咬落去,味覺立即爆炸!真係食得嘅唔只係魚,仲係一份日本既風味😋😋!滑蛋吉列豬扒定食 $70滑蛋吉列豬扒,相信大部分人都一定有食過!豬扒外面炸得恰宜,好脆口,配上濃郁滑蛋,口感絕配!而且啲飯面頭係有埋紫菜,容易入口,可以話淨食飯都唔會覺得dry👍
餐廳名:稚
地址:元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖

西京燒比目魚 $92

滑蛋吉列豬扒定食 $70
2023-10-26 64 浏览
日本嘢大家都食得多,但係呢間真係抵食又大份,而且味道好好,絕對唔會再返嚟食。而且由朗屏站行過嚟,只係大約5分鐘時間,非常方便。西京燒比目魚定食( $82 )我本人真係超鍾意食西京燒,因為個味道好好,最緊要係比目魚超級滑,配埋嗰醬真係一流,係可以送到成個飯。個飯我轉咗做貓飯,入面有木魚碎、紫菜,仲有醬油,一粒飯都冇食淨。香煎和牛漢堡扒定食( $82 )和牛漢堡扒都好好味,佢打得好鬆軟,而且超級有牛味。仲配左右細薯餅同埋玉子燒,成個配搭咁食好吸引。值得一提係兩個定食都有中華沙律做前菜,仲有麵豉湯,仲有生菜沙律同埋一啲醃蘿蔔,好有口感,而且成個定食好完整,由頭到尾食晒覺得好滿足。酥炸生蠔兩件( $48 )酥炸生蠔係超級大件,唔係嗰啲日式放題細細粒嘅炸蠔,如果大家去嘅話真係好值得一試。下次去元朗或者朗屏玩,一定會返去再試!

西京燒比目魚定食( $82 )

香煎和牛漢堡扒定食( $82 )

酥炸生蠔兩件( $48 )

下次去元朗或者朗屏玩,一定會返去再試!
2023-10-25 49 浏览
呢間人氣餐廳係好出名,次次來到都要排隊,不過黎到元朗真係必食😋入到去就可以見到個設計以卡通人物為主,例如海賊王,龍珠等🎎感覺好似去左日本,一邊望住自己中意既卡通人物,一邊食住美食真係好享受😌呢間我真係好推薦🌟招牌蒲燒鰻魚(半條)$88呢度d鰻魚係即叫即燒,上面會淋上鰻魚汁,成哥手板咁大,個鰻魚係勁肥美🐟又燒到好入味,一食落去d肉係勁嫩,啖啖肉真係好正,超juicy🌟西京燒比目魚 $92一送到黎就見到兩舊好肥美既比目魚🐠煎到呈現金黃色,個魚食落去係脆脆地,又甜甜地,d魚肉又好嫩,仲加左d檸檬汁去調味🍋另到個魚變得更鮮甜。🌟芝麻雞翼 $48呢度有三隻全翼,係即叫即炸,一送上黎已經熱辣辣,食落去d皮好脆🍖上面仲有d白芝麻去點綴,d肉又好嫩,越食越香,自己一下食曬三隻🌟定食 +$30前菜,漬物,煎茶🍵味增湯,珍珠米🍚個漬物入面仲有大大舊既白蘿蔔同福袋,個湯有三隻大大隻又肥美既蜆,依家轉季飲完個人真係暖笠笠

🌟招牌蒲燒鰻魚(半條)$88

🌟西京燒比目魚 $92

🌟芝麻雞翼 $48

🌟定食 +$30

2023-10-16 86 浏览
朗屏日式美食:稚餐廳座位比较少。客人比较多,在門口等十幾分鐘才有位。墙上掛着有很多漫画. 2個人吃2個餐。//蒲燒原條鰻魚$138嘩:好大條啊!望真:好厚身!金黃色魚身+焦糖色的醬汁好吸引。味道好啱我。吃一條夠曬數。很滿足。套餐配上:有米飯.又有麵鼓湯.又有關東煮。//吉列豬扒豬扒炸至金黄色,皮脆肉嫩。配上滑蛋洋葱丝。味道唔錯。跟餐有:沙律。麵豉湯。關東煮。米飯。价格大衆化。菜式有多款。份量足。下次再试一下其他菜.
朗屏日式美食:稚
//蒲燒原條鰻魚$138
嘩:好大條啊!
望真:好厚身!
金黃色魚身+焦糖色的醬汁好吸引。味道好啱我。
吃一條夠曬數。很滿足。
套餐配上:有米飯.又有麵鼓湯.又有關東煮。
//吉列豬扒
豬扒炸至金黄色,皮脆肉嫩。配上滑蛋洋葱丝。
味道唔錯。跟餐有:沙律。麵豉湯。關東煮。米飯。
价格大衆化。菜式有多款。份量足。下次再试一下其他菜.
呢兩個星期調左去元朗區返工,元朗出名多好野食,就算係lunch 都緊係要試下好野🤤香烤雞扒定食(蜜糖汁) $62雞扒皮炸得香脆,上碟後 入口依然薄脆,蜜糖汁唔算多 但同雞扒比例做得唔錯豚肉生薑燒定食 $68滿滿嘅薑味而冇乜辣度 甜甜的薑汁易入口,豚肉用上豬頸肉切條 入口爽脆而不肥膩定食有:前菜+煎茶+味噌湯+珍珠米轉 貓飯 / 茶漬飯 / 湯烏冬 +$10*椰菜絲沙律絲清甜 配上芝麻沙律醬,佢唔係一份伴碟 係真係椰菜沙律👍🏻*隨主食的漬物出色*唯一挑剔:略嫌珍珠米偏硬身,本人鍾意食軟飯*用好多日本動漫嘅畫作為佈置*座位唔算多 午膳時間爆滿*不用+1服務費

香烤雞扒定食(蜜糖汁) $62

豚肉生薑燒定食 $68

定食有:前菜+煎茶+味噌湯+珍珠米
轉 貓飯 / 茶漬飯 / 湯烏冬 +$10

*隨主食的漬物出色
*唯一挑剔:略嫌珍珠米偏硬身,本人鍾意食軟飯
*用好多日本動漫嘅畫作為佈置

*座位唔算多 午膳時間爆滿

*不用+1服務費
2023-10-12
2023-10-07 194 浏览
「你最近快樂嗎?」 稚,譯名為「Childhood」。希望用赤誠之心做出最純粹的東西,若你能夠從食物中尋找到當初的愉悅,更好。 (1) 香煎和牛漢堡扒(照燒/日式咖喱)肉質較鬆散。 (2) 西京燒比目魚 (3) 蔥燒牛舌 (4) 貓飯源於日本,在拌勻過後,口感跟餵飼小花貓的軟餐一樣。雖然製作過程簡單,但可以跟隨自己的喜好,在白飯拌入味噌湯,或加入柴魚花、紫菜、以及醬油,成為一道為自己所控的驚喜料理。 (5) 雞腎串燒和風定食是日式小餐館的招牌,每間都會有自家的風味,味道既淳樸,又純正。總是像微風輕輕吹拂你面龐,和暖的晨光映照出山巒綿延不休,這種感覺可以維持很久很久⋯⋯
「你最近快樂嗎?」

(1) 香煎和牛漢堡扒(照燒/日式咖喱)
香煎和牛漢堡扒(照燒/日式咖喱)

肉質較鬆散。

(2) 西京燒比目魚
西京燒比目魚

(3) 蔥燒牛舌

(4) 貓飯
貓飯

源於日本,在拌勻過後,口感跟餵飼小花貓的軟餐一樣。

(5) 雞腎串燒
雞腎串燒