睇完早場戲, 岩岩大概2點, 可以去稻香下午茶!😂要攞飛叫位, 等左大概10mins, 可以入去坐卡位!😎👭👍🏻e間酒樓算幾大, 可以有好多唔同人數組合ge座位! 早、午同下午茶點心價錢唔同!今朝冇食早餐, 所以點左好多野!😂😂 燒腩仔拼燒鵝瀨粉, 瀬粉好大碗。但燒味唔夠熱, 硬左小小。雜菌生煎包, 冇想像中煎得脆口, 入面雜菌蓉切得碎碎的, 口感、味道普通。 燒賣size, 味道 ok。金錢肚份量ok, 但偏硬小小。鳳爪正常、排骨偏肥肉多。 灌湯餃湯面油比較多。魚皮鮫生菜, 生菜有少許苦。 整體食物質素普通, 材料可更新鲜。待應人手不多。而酒樓冷氣開得大, 很快食物變冷, 人也凍起來!可讚的是座位、上菜速度ok!
e間酒樓算幾大, 可以有好多唔同人數組合ge座位!
燒腩燒鵝瀬

燒腩仔拼燒鵝瀨粉, 瀬粉好大碗。但燒味唔夠熱, 硬左小小。
野菌生煎包

灌湯餃湯面油比較多。魚皮鮫生菜, 生菜有少許苦。
螺片肉丸粥
2018-09-20 1350 浏览
很久沒來這間稻香了。因屋企附近的酒樓最近都做特價。再加上最近我返夜,更加無咩機會飲早茶。這天剛好約朋友到新都城交收,那當然要試一試久未嘗試的稻香啦。今期佢地做緊點心半價,其實我想佢地做孖寶會抵點。不過一次半次貴點都唔緊要啦。以下是今次點的點心:比較多肥豬肉夠熱、夠翠很多叉燒😊今次去都算有驚喜。真係一分錢 一分貨。老實講,自從有點心專門店之後,我已經很久沒有去酒樓飲早茶的習慣,因為我去那些店,任何時候都可以飲茶。最後每人都係$40多,希望能保持著。
以下是今次點的點心:

夠熱、夠翠
蝦餃
叉燒腸

很多叉燒😊
今次去都算有驚喜。真係一分錢 一分貨。
最後每人都係$40多,希望能保持著。
2018-09-04
$45 (早餐)
剪腐皮卷
蝦餃
  • 金錢肚
2018-09-08 665 浏览
星期五係寶琳,興祝嫲嫲生日,特意去book枱食壽宴1888hkd /12人一人160左右。 一碟餸菜都好大碟,份量多, 好好食, 最後好多都食唔曬。沙薑雞象拔蚌炸鳳尾蝦雞絲翅蟲草花炒菜苗炒飯,翠肉瓜粒,蟹子粒脆脆哋,兩個食材好夾,乾,唔會油膩。上湯淡水龍蝦球伊麵,唔係大蝦頭果隻味道,龍蝦都唔重乳豬very good條龍躉,好大,好嫩,好新鮮一人160,料令,份量多,抵到爛,稻香稻香稻香真係老字號, 不枉我由細識到大,都光顧佢地,like like like。CP值高, 唱場地大體,唔得失他人。
星期五係寶琳,興祝嫲嫲生日,特意去book枱食壽宴

1888hkd /12人

沙薑雞

象拔蚌

炸鳳尾蝦

雞絲翅

蟲草花炒菜苗

炒飯,翠肉瓜粒,蟹子粒脆脆哋,兩個食材好夾,乾,唔會油膩。

上湯淡水龍蝦球伊麵,唔係大蝦頭果隻味道,龍蝦都唔重

乳豬very good

條龍躉,好大,好嫩,好新鮮

2018-09-07
生日
2018-08-17 629 浏览
晚上吾息煮,雖然冇$1雞N年,但不乏抵食推廣菜色,仲平過自己煮。2個人,叫2個菜再加個咕嚕肉,檯檯都叫燒雞,成隻叉住上檯,再加酒在你面點火,盡收視覺效果。皮脆有炸子雞效果,熱辣辣上碟,皮脆之餘仲有微微酒香,肉汁鎖住,除了雞胸有點乾嚡,雞肉多汁鮮嫩滑口。$5O絕對抵食。蒸斑好大條,僅僅熟,所以鮮嫩吾嚡吾老,可惜魚肚有鯹泥味,薑味及蔥味也不足。大條魚只系$6O,真系咁啦。叫多個咕嚕肉,肉吾肥夠嫩滑,可惜皮吾夠脆,而且汁超酸。加多2個白飯,茶$,再加1,埋單$260.眞經濟實惠。

蒸魚

咕嚕肉

叫多個咕嚕肉,肉吾肥夠嫩滑,可惜皮吾夠脆,而且汁超酸。
加多2個白飯,茶$,再加1,埋單$260.
眞經濟實惠。
2018-08-16
纪念日
  • 脆皮燒春雞
2018-07-22 460 浏览
星期六與親友歡聚,喺屋企附近新都城稻香,星期六仍然有特價菜色黑胡椒豬手火焰燒春雞,清蒸游水海斑,蒜蓉炒白菜仔,全部特價抵食,連三個白飯埋單$450,真真抵食。豬手超級諗,燒雞鮮嫩多汁,條魚姍姍來遲,蒸得還不錯。親友吹阿水講下有兩小時,又有3小時免費泊車,所以是超值優惠之選。
黑胡椒豬手
2018-06-24 324 浏览
今日慶祝父親節,由於我地太少人唔接受訂台,所以我地一早去左等位菠蘿咕嚕肉,呢個好食,好開胃,而且咕嚕肉食落去脆口,正!燒鵝好好食,唔肥!味道好濃,送飯一流,因為有少少咸魚夠大條,而且食落去都算新鮮同滑

菠蘿咕嚕肉,呢個好食,好開胃,而且咕嚕肉食落去脆口,正!

燒鵝好好食,唔肥!味道好濃,送飯一流,因為有少少咸

魚夠大條,而且食落去都算新鮮同滑

父亲节
2018-02-07 785 浏览
Very tasty hotpot, paid $151 for buffet style hotpot. Service was a bit slow but probably because it was very busy, other tables had gotten their meat before us so we had to chase up our order. Waited around 20 minutes (got self-service ticket around 8:15pm) before getting seated and lots of selections of meat and vegetables. There are also various drinks available - carbonated, juices, teas, water. You can also get ice cream and the staff were mostly friendly, though some seemed to not know what they were doing so we took our order to the kitchen's service counter ourselves.
2018-02-06
2018-02-01 637 浏览
星期六晚係將軍澳食飯,係冇book桌既情況下,要5個人一齊食飯真係有d困難,最後係等最短時間既前提之下我地決定食稻香。半隻鹽焗雞,味道超入味,可能因為肚餓好似覺得係人間美食甘。另外叫左個甜酸骨,有超多菠蘿同埋青椒,完全係我的最愛,食到停唔到,排骨炸過亦係脆口唔會太軟,所以都係性價比高的菜式。對於勁鐘意食菜既我來講,呢個雜菜粉絲煲好食到傻左,有一堆西蘭花、小唐菜、菜心、娃娃菜、冬菇、秀珍菇、花膠、粉絲等等,真係一次過滿足n個胃,完全食完都冇罪惡感。埋單都係400元內,完成係大大的滿足,下次聚會再enchore!!!

半隻鹽焗雞,味道超入味,可能因為肚餓好似覺得係人間美食甘。

一般來說,飲食集團若上了市的話,為了利益的追求,食品質素與利益,很多時都不能共存!一向飲早茶都不太注意質素,吃得飽,價錢唔貴,可以安安樂樂的坐上一個多小時,便可以滿足了我!是日早點點了三樣,煎釀茄子、煎腐皮卷以及豬肚肉丸粥。煎釀茄子夠熱,不過很油!煎腐皮卷來的時候已經冷了,而且 腐皮也很硬,一點也不脆!豬肚肉丸粥用的是急凍豬肚,沒有問題,不過粥底很稀!這兒的調味料,需要到自助調味料吧自取,不過我在豉油裏卻發現有一張很大的膠紙!!無論如何,四五十蚊價錢的早茶,有茶飲又可以坐上一個小時,我已經滿足了!
是日早點點了三樣,煎釀茄子、煎腐皮卷以及豬肚肉丸粥。
煎釀茄子夠熱,不過很油!
煎腐皮卷來的時候已經冷了,而且 腐皮也很硬,一點也不脆!
豬肚肉丸粥用的是急凍豬肚,沒有問題,不過粥底很稀!
2018-02-01
$50 (早餐)
2017-11-16 850 浏览
屋企久不久都會搞下家庭聚會,家中長輩選了將軍澳的稻香,說閒日一圍都係千零蚊,有龍蝦又有乳豬,幾抵食!龍蝦個芡雖然多咗啲,但龍蝦肉夠新鮮彈牙而且都份量幾多。如果芡汁少返d就更值得推介。燒豬的size介乎乳豬和中豬之間。難得的是不肥膩,最怕見到一大舊肥膏夾係中間的肥騰騰乳豬。依只豬幾瘦而且肉質結實,外皮燒到卜卜脆非常好吃,滿分誠意推介!!燒雞都整得幾好,首先味道不會過鹹。外皮燒得香脆但不油膩,而內裡的雞肉依然保持嫩滑多汁,同樣是十分出色之作。千零蚊一圍菜,當中有三道菜如此出色,而其他亦不過不失,絕對抵食性價比極高!

2017-11-13 2754 浏览
又到周末,在屋企附近隨便搵個地方食晏,本來完全沒有打算記下這一篇食評,但見到一籠籠陸續送上來的點心的賣相,再試了味道之後,實在係不吐不快!所以,本篇食評的照片有部份係食到一半才影,印象之中也是第一次。「稻香」的其中一個賣點,就是點心價錢較同區其他酒樓便宜一些,質素如何詳見下文分解。雖然「稻香」是連鎖集團旗下品牌,但每間分店的點心價錢也會因應地區而有所分別,以將軍澳區這間分店為例,星期六午市時段的特、大、中、小點心分別為 $26、$21、$18、$15。第一碟送上來的是叉燒飯($32),價錢可以説是難以置信地便宜,較「大家樂」、甚至乎街市燒臘枱還要便宜一些,但賣相真的十分差勁。叉燒的啡紅色十分假,好像是人工染料。邊緣位完全沒有焦燶之餘,叉燒表面更加沒有一丁點的蜜汁,望落去亁癟癟的,完全不吸引;從叉燒橫切面顯示出來的紋理,完全看不出鬆軟的肉質,甚至乎有一些瘀黑的顏色。幸好食落去不至於肉質粗鞋,尚算軟腍無渣,但既沒有蜜汁的香甜、也欠缺半肥瘦脢頭肉的肥美。就是看見及吃罷這一籠稻香蝦餃皇($26),激發了記下這篇食評的決心。一睇賣相已經唔多開胃,蝦餃皮摺紋夠靚,又清楚睇得出蝦餃皮及餡料已經分離,

叉燒飯
就是看見及吃罷這一籠稻香蝦餃皇($26),激發了記下這篇食評的決心。一睇賣相已經唔多開胃,蝦餃皮摺紋夠靚,又清楚睇得出蝦餃皮及餡料已經分離,整塊蝦餃皮是「泡起」的,甚至穿了。夾起一隻蝦餃,餡料即刻破皮而出,跌了出來,四隻蝦餃無一幸免。味道方面更加要用難食來形容,唔爽口、唔鮮甜不特止,還要是全無味道、粗鞋、有渣,從來未曾試過或想像過食蝦竟然會有渣,最終實在不能吞嚥下去,完全吐了出來,結果只食了蝦餃皮。終於明白到為什麼這樣便宜,也了解到其他中高檔次的港式酒樓最少要接近 $50 一籠蝦餃的原因。
稻香蝦餃皇
稻香蝦餃皇
鬆軟叉燒包($15)賣相麻麻地,爆口䦕花唔夠靚,其中一個叉燒包甚至裂開、漏出餡料。叉燒包雖然夠軟、但卻不夠鬆,一口咬下去就可以分辨出來;包身軟得來較實、沒有足夠氣孔,估計沒有足夠發酵時間。餡料的叉燒份量很少、醬汁又稠如漿糊,不好吃。
鬆軟叉燒包
醬皇金錢肚($21)只有軟腍、卻欠缺爽彈。味道方面中規中矩,雖然自稱醬皇,卻只似是普通豉汁,缺少了預期中的 XO醬香辣。整體來說不算出色,但總算是一籠合格的點心。
醬皇金錢肚
籠仔馬拉糕($18)又係一籠睇見外表已經知道一定唔會好食嘅點心。首先,顏色唔係採用蔗糖制造的馬拉糕所應該有的深啡色;其次,糕身唔夠鬆。更加唔明白之處,為什麼馬拉糕只在表面輕輕𠝹了一個十字,而不是切開四件?莫非真的要客人整個馬拉糕拿著一次過食完?相信真正原因係節省人工及時間,只在蒸糕之前𠝹痕,蒸熟之後不想再花時間加工處理。掰開一件馬拉糕,咬落口果然唔夠鬆軟、唔夠香甜,完全沒有蔗糖的香氣。
籠仔馬拉糕
「稻香」以前最出名的特色,就是免茶芥及免加一服務費,當年簡直一反香港飲食界的傳統;而且點心質素也相當不錯,比上不足、比下有餘,性價比值很高。自從「稻香集團」上市之後,為了做靚盤數向股東交代,質素每況愈下,筆者已經有一段長時間沒有幫襯「稻香」這個品牌,旗下一眾品牌,只有「鍾菜」「鍾廚」的質素稍為似樣啲。估唔到今日再次幫襯,出品質素竟然低處未算低,甚至最經典的免茶芥及免加一服務費都取消了!唯一優勝之處,就是價錢仍然較同區其他對手便宜,實行以抵食價吸引客人;但若果要求高質素美食,則絕對不用考慮了!
2017-11-11
2017-10-09 990 浏览
最近見到稻香晚飯時段六點至九點新出左傳統懷舊菜式。菜式有幾款,出咗bb乳豬優惠,一隻四斤幾重嘅乳豬只係$168,仲有饅頭俾你夾住啲配料來食。半隻都只係$88,好抵食!星期六日就要加$20。另外仲有砂鍋雞翅$168,足足有五兩重,味道唔會太咸,都幾清甜,唔錯。豆豉蒸青斑都係$58。所以今日就同屋企人去試吓呢個BB豬估唔到份量都幾大,好唔錯!切完都有大約廿幾,30幾件,好抵食!我哋五個人去完全係夠食!
最近見到稻香晚飯時段六點至九點新出左傳統懷舊菜式。

半隻都只係$88,好抵食!星期六日就要加$20。

2017-09-16 1435 浏览
食上引!又黎稻香食宵夜火鍋,等齊人放工黎食岩岩好,未到8點已經有十幾人排隊,8:15多人到要先開始拎票,8:40開始叫人入去,9點幾終於到我地有抬;依間稻香又唔同d菜、菇、丸、麵烏冬都有個自助區;熱食就只有花生、蕃薯、辣酸薑、木耳;雖然係保溫但賣相非常唔吸引;飲品竟然有紫貝天葵、夏枯草、豆腐、沙冰;都係非常甜,味道怪怪直接飲番汽水算~好彩有好多款LOTTE飲品酒樓放題黎講依到既海鮮真係好新鮮;鱔片、脆肉鯇、魚頭、蝦、蜆、蠔⋯⋯絕對可以瘋狂叫,唔會腥又鮮甜!肉類:羊有膻味,牛小排比肥牛好味水餃大大隻好足料,墨魚/鯪魚滑都值得一試10點半last Oder 但都好夠飽,佢先比你係自助吧食飽菜菇丸,唔洗等肉海鮮太耐出單咁既安排都幾好

肉類:羊有膻味,牛小排比肥牛好味
水餃大大隻好足料,墨魚/鯪魚滑都值得一試

2017-07-14 1408 浏览
88蚊超值宵火鍋黎到先拎票,準時8點半入得,我地8個人可以叫2個鍋,簡左沙嗲同芫茜皮蛋湯底重點先叫1蚊1隻鮑魚,鱔、脆肉鯇、蜆、蝦、牛肉、炸魚皮⋯⋯好好味呀🤤野食都黎得好快,野飲就要加字任飲吧到拎,除左汽水都好多選擇:芒果沙冰、草莓沙冰、酸莓湯、豆漿⋯⋯仲有3款糖水,芝麻糊、杏仁茶、紅豆沙,都幾好食,唔太甜特別在爆谷任食但⋯⋯⋯服務員態度有點差,其實係好差⋯⋯叫整都唔理人,格離抬叫餸食飯既等左半個鐘再問先知無落單,都差不多十點了,我都會灰到谷底
88蚊超值宵火鍋

黎到先拎票,準時8點半入得,
我地8個人可以叫2個鍋,簡左沙嗲同芫茜皮蛋湯底

特別在爆谷任食

糖水

2017-07-05
$102 (宵夜)
生日
2017-04-15 1370 浏览
一家人復活節假期來試下我叫左水仙,屋企人叫壽眉,點知來到兩壼茶都一樣味,勁深色…唔知想點…煎薄(餐)食落似西式pancake粉加蔥花同味精…一般味道,唔夠熱同脆另外叫左叉燒腸粉: 最好味係佢,粉漿好,滑得來有彈性蝦餃:細粒左d, 味精太重燒賣:正常香菇煎包:幾好,係唔夠熱矮瓜:正常蒸牛肉: 叫阿姐俾d喼汁,佢話li枝係豉油…自己去左自助區拎…味道正常啦Sosad空心空氣叉燒餐包無言…點解可以皮薄餡少到咁架…假日食連茶錢25X…質素要改善下好d, 價錢又唔算好貴嘅
一家人復活節假期來試下

煎薄(餐)
食落似西式pancake粉加蔥花同味精…
一般味道,唔夠熱同脆
另外叫左
叉燒腸粉: 最好味係佢,粉漿好,滑得來有彈性
蝦餃:細粒左d, 味精太重
燒賣:正常
香菇煎包:幾好,係唔夠熱
矮瓜:正常
Sosad空心空氣叉燒餐包
無言…點解可以皮薄餡少到咁架…

假日食連茶錢25X…
質素要改善下好d, 價錢又唔算好貴嘅