2022-03-30
尋日早收工原本同朋友諗住黎呢度飲完茶行個短山,但去到荃灣keep住有啲雨,所以專程入黎呢個歷史悠久既茶樓飲個茶就算😂呢度基本上採取全自助形式,自己搵位/開茶/拎點心 (除左一啲即炒野要搵店員落單同埋埋單計數之外) ~如果有點心新鮮出爐老細就會嗌咪通知😅不過點心無價錢,我地兩個人叫左五樣野埋單$106,扣除每人$4茶芥,粗略估計應該係兩籠$15小點,一籠$18中點同兩籠$25大點~❤️奶皇馬拉糕 (評分: 4/5)買少見少嘅點心👍 宜家市面好多時都淨係得比較深色果款既紅糖馬拉糕~呢個食落幾鬆軟,唔會太甜,不過就真係純奶皇欠缺左啲蛋黃香,但值得一試👍❤️雞球大包 (評分: 4/5)又係好懷舊既點心😁呢個大包皮薄足料👍👍餡料大概有火腿,鵪鶉蛋,雞肉,臘腸,雲耳等等雞肉夠滑,雲耳增加左成個包爽口既口感但鵪鶉蛋就有啲硬同臘腸有啲肥,不過都係值得一試既懷舊野😀⭐️蝦餃 (評分: 3/5)蝦肉幾爽口但味道偏淡,蝦餃皮既收口位亦都太厚,呢個水準比較普通❤️鳳爪排骨飯 (評分: 4/5)食食吓先記得影相😂 排骨都算嫩滑唔韌~最欣賞係啲白飯底粒粒分明,食落有米飯香,唔錯👍⭐️金錢肚 (評分: 3.5/5)呢個金錢肚
如果有點心新鮮出爐老細就會嗌咪通知😅
❤️奶皇馬拉糕 (評分: 4/5)
❤️雞球大包 (評分: 4/5)
又係好懷舊既點心😁
呢個大包皮薄足料👍👍
餡料大概有火腿,鵪鶉蛋,雞肉,臘腸,雲耳等等
雞肉夠滑,雲耳增加左成個包爽口既口感
但鵪鶉蛋就有啲硬同臘腸有啲肥,不過都係值得一試既懷舊野😀
⭐️蝦餃 (評分: 3/5)
❤️鳳爪排骨飯 (評分: 4/5)
食食吓先記得影相😂
排骨都算嫩滑唔韌~
最欣賞係啲白飯底粒粒分明,食落有米飯香,唔錯👍
⭐️金錢肚 (評分: 3.5/5)
呢個金錢肚同平時酒樓食開醬汁偏濃稠嘅有啲唔一樣,果款味道偏鹹,呢款辣味會突出少少,食落都爽口,底下舖左一兩舊白蘿蔔
呢碟嘢雖然望落細細碟,但係金錢肚佔既比例好多,抵食👍
而家已經好少呢種風味嘅酒樓,而且價錢非常合理,推薦大家去感受一下😎