剛剛星期六去試吓竹園小館大排檔的午餐…👍👍驚喜十足✌️✌️…四十幾蚊一個午餐…食得出廚師嘅👉👉心機👈👈丫…首先個叉燒炒河上枱時係出煙…即叫即炒🤩🤩… 正丫…🙊🙊好耐冇食過條條分明嘅炒河粉啦…依家出面食到嘅炒河好多都係…油淋淋+一大堆黐埋一齊…竹園嘅廚師係炒到剛剛好😍😍…唔會入口油淋淋+一pat pat咁…仲有叉燒係一塊塊…唔係一大舊又乾又柴嗰D…🤪🤪味道又唔會太咸…侍應仲好貼心跟埋碟辣椒醬…跟餐可以要例湯及飲品…平時出面餐廳只能二揀一…🥲🥲我太貪心了… 兩樣都係至愛…個例湯好濃嘅魚湯丫!對於我黎講係好飲嘅… 因為平時少飲湯… 所以清晒…😋😋埋單$50都唔洗…勁抵食丫!大大碟,即叫即整!2 個人每人食D都夠!市政熟食中心黎講竹園小館大排檔係乾淨+廚師用心煮嘅好地方…😁😁得閒一定會再去食其他嘢!
剛剛星期六去試吓竹園小館大排檔的午餐…
👍👍驚喜十足✌️✌️…
四十幾蚊一個午餐…
食得出廚師嘅👉👉心機👈👈丫…
首先個叉燒炒河上枱時係出煙…
即叫即炒🤩🤩… 正丫…
🙊🙊好耐冇食過條條分明嘅炒河粉啦…
依家出面食到嘅炒河好多都係…
油淋淋+一大堆黐埋一齊…
竹園嘅廚師係炒到剛剛好😍😍…
唔會入口油淋淋+一pat pat咁…
仲有叉燒係一塊塊…
唔係一大舊又乾又柴嗰D…🤪🤪
味道又唔會太咸…
侍應仲好貼心跟埋碟辣椒醬…
跟餐可以要例湯及飲品…
平時出面餐廳只能二揀一…🥲🥲
我太貪心了… 兩樣都係至愛…
個例湯好濃嘅魚湯丫!
對於我黎講係好飲嘅…
因為平時少飲湯… 所以清晒…😋😋
埋單$50都唔洗…勁抵食丫!
大大碟,即叫即整!
2 個人每人食D都夠!
市政熟食中心黎講竹園小館大排檔係乾淨+
廚師用心煮嘅好地方…
😁😁得閒一定會再去食其他嘢!

乾炒叉燒河
乾炒叉燒河
2021-10-06 400 浏览
住小西灣的我聽朋友講柴灣有間食物選擇多又好吃環境又乾淨既大排檔,所以約埋家人一行6人去食預早2日Book枱店舖位置係柴灣街市2樓,目測坐位都算多,仲有2間VIP Room,地方頗大,估唔到平日食客都咁多人鋪頭員工好有善,相信現場好多都係附近街方熟客仔,員工同食客相處融洽好似朋友咁,氣氛不錯餐牌選擇非常多,中泰都有,中式火喉非常足夠,泰菜都有泰國當地味道唔知個C傅係咪泰國人竹園大排檔真心值得推薦!下次要再嚟幫襯試埋其他食品
住小西灣的我聽朋友講柴灣有間食物選擇多又好吃

環境又乾淨既大排檔,所以約埋家人一行6人去食
預早2日Book枱

店舖位置係柴灣街市2樓,目測坐位都算多,仲
有2間VIP Room,地方頗大,估唔到平日食客都咁多人

鋪頭員工好有善,相信現場好多都係附近街方熟客
仔,員工同食客相處融洽好似朋友咁,氣氛不錯

唔知個C傅係咪泰國人

竹園大排檔真心值得推薦!
下次要再嚟幫襯試埋其他食品

濕炒牛河
金銀蛋肉鬆浸白菜仔
清湯崩沙腩
粟米羹
今曰一行二人+👶🏻去食!叫左1)瀬尿蝦兩食…(椒鹽+凍食) 2)蒸東星斑 3)啫啫雞煲 4)炒椰菜苗 5)蝦多士 6)炒花甲唔好意思… 我哋好大食🙊🙊🙊樣樣都想試…首先食瀬尿蝦一開4 件好方便就食到!朋友食椒鹽,我食凍食+檸檬汁唔腥之餘好甜仲好彈牙!之後食豉椒炒花甲,有少少辣幾香口又入味!再食東星斑,肉質滑蒸嘅時間剛剛好!先食海鮮後食小菜是常識吧!🤣🤣🤣到炒菜好脆唔會好生或者有草青味!啫啫雞煲… 一食就知係新鮮雞!最後食蝦多士,脆卜卜之餘蝦係新鮮!味道都幾夾新嘗試!全部都係即叫即整好熱辣辣!味道唔錯之餘仲好新鮮! 鍾意食海鮮及小菜嘅人值得一試有驚喜!好食過好多大集團!😋😋😋值得推介!👍👍👍下次再試其他小菜+海鮮!
今曰一行二人+👶🏻去食!
叫左1)瀬尿蝦兩食…(椒鹽+凍食)
2)蒸東星斑
3)啫啫雞煲
4)炒椰菜苗
5)蝦多士
6)炒花甲
唔好意思… 我哋好大食🙊🙊🙊樣樣都想試…
首先食瀬尿蝦一開4 件好方便就食到!
朋友食椒鹽,我食凍食+檸檬汁唔腥之餘好甜仲好彈牙!
之後食豉椒炒花甲,有少少辣幾香口又入味!
再食東星斑,肉質滑蒸嘅時間剛剛好!
先食海鮮後食小菜是常識吧!🤣🤣🤣
到炒菜好脆唔會好生或者有草青味!
啫啫雞煲… 一食就知係新鮮雞!
最後食蝦多士,脆卜卜之餘蝦係新鮮!
味道都幾夾新嘗試!
全部都係即叫即整好熱辣辣!
味道唔錯之餘仲好新鮮!
鍾意食海鮮及小菜嘅人值得一試有驚喜!
好食過好多大集團!😋😋😋
值得推介!👍👍👍下次再試其他小菜+海鮮!
椒鹽瀬尿蝦+凍食瀬尿蝦
泰式炒椰菜苗
豉椒炒花甲
蝦多士
2021-07-08 595 浏览
本身住喺北區嘅我, 因為太耐冇見一班朋友, 所以搵咗柴灣一間大排檔, 一入到都去地方都好寬敞, 而且係可以點唔同地方嘅菜 , 有中式又有泰式… 我自己就好鍾意食皮蛋嘅 , 點咗個炸皮蛋 , 口感一流 , 皮蛋又唔會炸到好乾 , 另外都點咗個東風螺 , 啲汁又唔會好辣 , 剛剛好 , 最出色就係有個戰鬥會同朋友隊酒 , 整晚氣氛都好好, 消費都係大中價價錢, 環境乾淨冷氣都好夠, 唔使諗一定會再來 !
2021-04-26
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 東風螺
  • 炸皮蛋
2020-11-26 1103 浏览
2020年11月19日 星期四今日去完柴灣training之後,就約咗我媽同姨媽一齊食飯,難得約到佢哋,當然要試新野啦,不過柴灣一向都係美食沙漠,唔算有好多餐廳,最後我哋去到市政大樓嘅熟食中心一上到去都幾光猛,而且客人唔算太多,因為我哋六點已經去到,仲未到晚市高峰時段,枱與枱之間都有足夠嘅社交距離,衛生環境都唔錯一見到餐廳個名以為係大排檔,點知睇完真係之後先發現原來係食泰國菜,仲有好多唔同嘅款式添,價錢都好平民化,夠晒貼地點完菜之後等咗大約15分鐘,第一道菜冬陰功湯就送到,冇諗過會咁大煲,而且落足料,夠晒香,飲落去唔會太辣,不過辣味會慢慢湧上嚟,夠晒刺激,好啱食辣嘅人士,而且飲完之後唔會覺得口渴之後有脆炸墨魚咀,份量都唔少,足夠三個人食,而且炸得好香脆,墨魚咀又有咬口之後有鮮魷魚粉絲煲,粉絲吸收晒醬汁嘅味道,而且醬汁酸酸辣辣,所以越食越起勁同上癮,加埋魷魚好彈牙,呢個餸用嚟送飯一流跟住有泰式酸辣炒蜆,同平時嘅豉汁炒蜆好唔同,呢個加入左酸辣醬代替豉汁,效果都好唔錯,同炒蜆好配合最後有酸辣黃花魚,魚肉仍然保持嫩滑之餘,同辣椒都好夾,食落去又唔會覺得好辣,都幾易入口冇諗過柴灣都可以食到咁高質
2020年11月19日 星期四

冇諗過柴灣都可以食到咁高質素嘅泰國菜,一於下次叫多啲屋企人嚟encore先得
2020-11-19
2020-11-08 703 浏览
友人家住柴灣,推介這家中式大排檔食中菜,同時也有泰菜餐單。雖然位於市政大廈內,但環境乾淨也有冷氣。率先點了深海冰鎮八爪魚BB,八爪魚冰得爽口彈牙,有麻油香,醮上日本芥辣及豉油,好開胃!來到大排檔,當然要點小炒皇試試鑊氣,很夠鑊氣又足料,上面鋪滿炸過的銀魚仔,鮮味度提升!難得大排檔有泰菜,又想食香口食物,叫了泰式拼盤,有春卷,炸扎肉雞卷,豬頸肉,蝦餅,份量十足。豬頸肉燒得香口又軟稔,大愛炸扎肉雞卷,外脆內軟。鹽燒烏頭未食已聞到香茅味,原條塞滿香葉和香茅,絕不比正宗泰國餐館遜色。難得的是,價錢大眾化,食物水準水色!
2020-10-31 522 浏览
今晚近近地去了屋企附近的竹園小館大排檔食晚飯, 依間餐廳位於柴灣市政大廈2樓,晚市都幾多人,差唔多滿座。除咗大排檔菜式,餐廳仲有泰菜,選擇好豐富。🍽️台灣鴨血煲既鴨血好大塊,好惹味。椒鹽豆腐炸得夠香脆, 唔會油立立,外面脆卜卜,裏面夠滑。🍽️泰式蠔餅鐵板上,夠鑊氣,好多蠔,好香口。 明爐烏魚好大條,肉質鮮甜肥美😋雖然呢度係大排檔,但係衛生唔錯,地板乾爽,夠乾淨衛生,而且價錢大眾化,唔怪得咁多街坊幫襯👍

除咗大排檔菜式,餐廳仲有泰菜,選擇好豐富。

2020-10-31
2020-07-09 658 浏览
竹園小館大排擋放左工約埋老友黎左柴灣街市食晚飯,見到有泰式菜就黎食晚啦!雖然係街市,但有冷氣,好舒服,而且好乾淨...都好多野食揀呀⋯⋯花多眼亂,都唔知食咩好...最後我地揀左.......招牌炸子雞(半隻)$138雖然係炸,但唔算好油...台南韭菜鴨血煲$78鴨血有點辣,夏天岩曬!愛食辣既人點可以錯過咖喱炒大蜆$98估唔到咖哩係甜甜地,好野味!泰式雜錦拼盤$148超好味既炸物,啖啖肉!配埋泰式醬料就岩岩好!今餐食得好開心,好滿足呀
竹園小館大排擋

招牌炸子雞(半隻)$138

雖然係炸,但唔算好油...

台南韭菜鴨血煲$78

鴨血有點辣,夏天岩曬!愛食辣既人點可以錯過

咖喱炒大蜆$98

估唔到咖哩係甜甜地,好野味!

泰式雜錦拼盤$148

超好味既炸物,啖啖肉!配埋泰式醬料就岩岩好!

今餐食得好開心,好滿足呀

• 招牌炸子雞
  • 泰式雜錦拼盤
2020-06-25 471 浏览
難得約左我妹出去撐檯腳問佢想食咩竟然話想食大排檔果然係麻甩系女子🤣🤣🤣——————————————————上到去見到好多人用緊戰鬥碗飲酒可惜呢晚唔想飲🤭去得大排檔就梗係要試吓海鮮啦呢度仲有泰國菜 可以中泰合壁😏叫咗蝦 魷魚 蜆 串燒同小炒前菜要左個西柚沙律甜甜酸酸夠曬開胃再加啲辣勁開胃同時有刺激感 配埋大蝦同食👍🏻之後就黎個炒蜆食得多中式豉椒今次就叫個泰式嘅咖喱炒蜆上檯就聞到好香咖喱味仲有淡淡椰香蜆肉勝在夠新鮮又無沙 啖啖肉個咖哩汁又超惹味用嚟送飯一流🤩泰菜又點少得經典嘅串燒雞肉串肉質結實醃得入味豬肉串帶有少量油脂唔會柴皮唔點醬都已經好夠味個醬只係錦上添花佢地個小炒王都好惹味香口大大碟配料又多有蝦 蝦乾 蝦米 魷魚 腰果 菜脯 魚乾呢個又係送飯之選我地好快就кσ左呢碟🤣🤣最後個魷魚用左最肥嘅黃金炒咸香又香脆 不過真係好肥😝偶爾一次就好啦🙈🙈——————————————————▦ 西施柚沙律 $72▦ 咖喱炒大蜆 $98▦ 沙嗲串燒6串 $72▦ 竹園小炒王 $88▦ 金沙蛋黃海魷魚$98
難得約左我妹出去撐檯腳

竹園小炒王

▦ 金沙蛋黃海魷魚$98
金沙蛋黃鮮魷

2020-06-24
細個係柴灣長大嘅A姐,佢話呢度充滿住無限童年回憶,佢今日話好想去行下,仲話要帶我食啲地道嘢。原來地道野,就係位於柴灣市政大廈嘅呢度嘅竹園小館大排檔!能夠有一個帶你去大排檔嘅女人,確實係唔話得。以熟食市場嚟講,呢度都算乾淨企理,街坊們就係唔係台一張枱食飯,都會飲酒,吹吓水,好有人情味!浦東小籠包小籠包大大隻,一籠嘅份量都幾多!肉鮮嫩而仲充滿豐富嘅湯汁,只係略嫌皮較厚。台南韭菜鴨血煲上枱熱辣辣,好吸引呀!而鴨血超滑,仲索晒微微嘅辣汁,好惹味!椒鹽海狗魚本身想食鮮魷,但店員推介海狗魚,怕骨嘅A姐擔心會唔會好似九肚魚咁多骨,好彩呢個魚炸得香口,又啖啖肉,外脆內鮮,配啤酒一流!好好味呀!豉椒帶子肉碎生菜包豉椒帶子肉碎炒得好有鑊氣,就咁食會有少少鹹,但加入新鮮爽口生菜,成件事即刻match晒!(記住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩樂日記

豉椒帶子肉碎生菜包
(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記
2020-04-27
2020-05-02 327 浏览
黎到大排檔,就一定要飲番一杯啤酒🍻啦,重點就梗係呢度用戰鬥碗嚟裝啤酒,用碗飲酒真係幾特別嘅。-深海冰鎮八瓜魚配上麻油日式豉油芥末,入口爽甜,作為前菜,送酒一流😋-酥炸大腸炸大腸有*趙*口,食落去回味無窮。-小籠包估唔到大排檔會有小籠包啊,一籠有6粒, 唔想食飯就叫佢黎食下先😜-菠蘿黑醋骨個汁酸酸甜甜,有輕炸過,故有脆口感覺,豬肉肥瘦適中,咬開有肉汁飛出,很juicy😋-豉油王銀芽炒麵有豉油香味,炒得唔油唔咸,味道剛剛好😘而且份量都大碟😙

-深海冰鎮八瓜魚
配上麻油日式豉油芥末,
入口爽甜,作為前菜,送酒一流😋

-酥炸大腸
炸大腸有*趙*口,食落去回味無窮。
-小籠包
估唔到大排檔會有小籠包啊,
一籠有6粒, 唔想食飯就叫佢黎食下先😜

-菠蘿黑醋骨

-豉油王銀芽炒麵
有豉油香味,炒得唔油唔咸,味道剛剛好😘而且份量都大碟😙

2020-04-25 361 浏览
今日近近地黎試下市政街市個大排檔,佢午餐選擇都幾多,而且大大份幾經濟。✨ 先上個例湯,有紅蘿蔔,節瓜,豬肉,幾甜幾夠味,唔算好味精。✨吉列豬扒拉麵:個豬扒估唔到幾好食,個炸皮好鬆脆,豬扒唔會乾爭爭,點埋沙律醬幾好味。拉麵軟硬適中而且好入味,加上湯底混埋乾蔥,所以個麵食落特別香。✨黃金沙飯:超大碟兩個人都食唔晒,有肉鬆,火腿,蝦,叉燒粒,蛋同埋咸蛋黃。味道幾豐富,飯炒得夠乾爽,呢個真係抵食夾大大件~~

2020-04-18 198 浏览
今次放工去到柴灣市政大廈2樓揾食,見到人多幫襯,所以去試吓^_^,都係個句疫情期間,都係打包返屋企食,可以慢慢嘆食得安心又放心😋🌟豉椒鵝腸,鵝腸爽脆,豉椒炒好嘢味🌟椒鹽豆腐,豆腐好嫩滑🌟家鄉浸豬🐷手生菜🥬底,有酒香味,好特別呀👍🏻
🌟豉椒鵝腸,鵝腸爽脆,豉椒炒好嘢味
🌟椒鹽豆腐,豆腐好嫩滑
🌟家鄉浸豬🐷手生菜🥬底,有酒香味,好特別呀👍🏻
2020-04-13 183 浏览
近排為抗疫,多咗外賣自取返屋企食,發掘咗好多未食過的餐廳。今晚去咗屋企附近嘅柴灣市政大廈,入面嘅竹園 小館大排檔買外賣。六點晚市啱啱開始,已經有幾多客人嚟到,幾旺場。叫咗兩個小菜返屋企加餸,有竹園小炒王,同台灣鴨血煲。小炒王夠曬鑊氣,入面有好多配料,有蝦乾,腰果,蝦仁,炒得好惹味,有小小辣。腰果香口,韭菜索曬配料嘅味道,好美味。台灣鴨血煲都好正,鴨血好滑,入曬味,好香口惹味。呢度價錢唔貴,乾淨企理,街坊恩物👍👍🍴
近排為抗疫,多咗外賣自取返屋企食,發掘咗好多未食過的餐廳。

叫咗兩個小菜返屋企加餸,有竹園小炒王,同台灣鴨血煲。

台灣鴨血煲都好正,鴨血好滑,入曬味,好香口惹味。

呢度價錢唔貴,乾淨企理,街坊恩物👍👍🍴

等候时间
70 分钟 (堂食)
2019-08-26 596 浏览
銷售員A和會計員M今晚來到柴灣揾食,於街市熟食中心不是享受餐廳裝修環境或其他,主要是享用街坊人與人之間的人情味。銷售員A今晚點了三個菜式,食物質素一如想像沒有驚喜,沒有失望一般街坊大排檔,唯一想像不到的是,菜式比想像中份量較多。豆腐班腩煲內有青菜肉絲,做法比較奇怪,但味道還是可以的。豆豉鯪魚油麥菜相信廚師為了減低咸味,用了較多的糖,反而令到整個菜式較甜。雙拼炸物乾身不油膩,讚。豆腐班腩煲豆豉鯪魚油麥菜椒鹽鮮魷拼雞軟骨銷售員A回頭指數: 3分

豆腐班腩煲

豆豉鯪魚油麥菜