2007-10-23 107 浏览
我同班同事有次黎呢度食晏﹐一入到去首先聞到呢間餐廳有“浸”味﹐然後坐低之後﹐發覺天花阪有D一粒粒既黑色o野跌落黎﹐而呢D係一D少形o既昆虫﹐係識得行o既,都仲未夠﹐我轉頭一望﹐見到牆上面有一隻超級巨型甴曱﹐我當堂嚇一跳﹐然後得淡笑。吳該滅虫先啦﹐點食啊。
(非会员)
2007-04-16 62 浏览
尋訪了幾家下午茶鋪﹐係呢家最好。16蚊有10幾樣粉選+10款飲料/甜品。試過2次腌鴨胸河粉﹐好味! 晚餐的選擇更多﹐價錢合理。來到Quarry Bay﹐不妨試試呢家。
2007-03-20 24 浏览
Not a very tidy place, just like a fast food shop. The food can say just OK.... (very thirsty after the meal) ,but the services need a lot of improvement.
2007-03-11 17 浏览
尋日下午三點幾肚仔有少少作動,咁就要照顧下佢喇..我見又唔係好肚餓,所以冇諗過要食午餐..於是去左呢到食個粉..上次已經食過覺得真係好抵下午茶餐$16有野飲送,又唔駛加一,所以$16埋單就可以鬆人~我叫左香茅豬扒河加鹹檸檬水..豬扒河冇香茅味,河粉就滑嘟嘟,不過不失..$16有咁既quality已經好好,不過我見好多人叫紅豆冰..下次可以試下既..茶餐唔一定食粉,可退選小吃的..時段係每日下午2:30pm開始..好似到5:00左右掛..不過好明顯人手唔夠,人唔係多, d阿姐去哂送外賣都係得番一兩個人.
尋日下午三點幾肚仔有少少作動,咁就要照顧下佢喇..
我見又唔係好肚餓,所以冇諗過要食午餐..

於是去左呢到食個粉..
上次已經食過覺得真係好抵

我叫左香茅豬扒河加鹹檸檬水..
豬扒河冇香茅味,河粉就滑嘟嘟,不過不失..

茶餐唔一定食粉,可退選小吃的..
時段係每日下午2:30pm開始..好似到5:00左右掛..

2007-03-09 37 浏览
去UA Taikoo 看完電影之後來食牛肉湯河ok..拼盤春卷幾好味,不過蝦片又凍又淋-0- 其他都好一般, 食完之後都好口渴感覺差過西x越南xx 小小啦
去UA Taikoo 看完電影之後來食
牛肉湯河ok..
拼盤春卷幾好味,不過蝦片又凍又淋-0-
其他都好一般, 食完之後都好口渴
感覺差過西x越南xx 小小啦
2007-01-30 6 浏览
午飯才吃過咖喱雞,我倆夜晚與母親過來這間越南小店,卻又傻戇戇的叫了咖喱雞煲。咖喱雞相當大煲,雖然用上雪藏雞翼、雞搥,不過數量頗多,而咖喱汁亦好味,四塊蒜茸包給我們三扒兩撥的解決了,要再添兩碗白飯把汁撈清。可是其後見其他幾檯客都叫支竹羊腩煲,size更大,而且有gas爐磬着,只收$68,比咖喱雞煲似乎更為抵食(咖喱雞煲連蒜茸包$62)。三個人要多一個拼盤($68)就已經足夠有餘。當中最正是香口的春卷和爽滑的粉卷,蝦片和煎扎肉則較為普通。本來這一餐食得開心,值得笑臉,不過期間有隻小小強到來招呼,兼且過後喉乾頸渴,味精下得頗多,所以只給OK。

2006-12-24 6 浏览
星期五晚同媽咪和男友到媽咪最愛的竹源食越南菜,點了3人餐.價錢十分便宜,食物十分豐富,包括以下:1) 熟牛肉河- delicious2) 越南抄飯- ok3) 拼盤(我最愛的春卷,粉卷,蝦餅同牛肉蝦片)4) 咖哩牛腩煲(+$20)跟garlic bread(+$15);牛腩好'lum'好香,garlic bread好脆5) 通菜6) drinks/dessert餐本身只需$128,真係好抵.食物好味,有點油,其中食ok.
1) 熟牛肉河- delicious
2) 越南抄飯- ok
3) 拼盤(我最愛的春卷,粉卷,蝦餅同牛肉蝦片)
5) 通菜
6) drinks/dessert

2006-10-27 8 浏览
唔想講點解會來,總之來左。生牛肉湯檬,入口是牛肉味精湯,試兩件生牛肉,再吃兩口檬粉,檬粉是碗中物中最正常之物,吃了幾口,買單去也。收銀檯:阿姐:「唔好食麼?」偶:「好味精。」阿姐:「是嗎?噢,原來好味精。」偶:「......「」

收銀檯:
阿姐:「唔好食麼?」
偶:「好味精。」
阿姐:「是嗎?噢,原來好味精。」
偶:「......「」
2006-06-28 14 浏览
噙晚同蝦子餅2個人叫左四樣食...越式粉卷- 餡料種類又多豐富,粉皮都幾煙韌,未食過噤多料的越式粉卷火箭蝦- 外皮好鬆脆,不過D蝦好好好細隻,同D芋頭、豬肉碎一齊炸,味道都OK!重蒜茸炒菜芯- 真係好重蒜茸,份量可以多番D就好勒!生牛肉湯濛(要+$2) - 因為蝦子餅怕"血淋淋",所以浸耐D至食,不過牛肉都重好滑,又香洋味,只係D湯無噤熱。加埋一支大青島,噤多食,埋單都係128蚊...幾抵,而且仲無收加一添,下次會返再試其他!
噙晚同蝦子餅2個人叫左四樣食...
重蒜茸炒菜芯- 真係好重蒜茸,份量可以多番D就好勒!
2006-03-26 15 浏览
$19元有多款湯河(生/熟牛肉、扎肉、雞翼等等)加飲品。熟牛肉河- 牛肉腍,味道不俗。河粉滑,湯略嫌味道不夠濃但夠熱,辣椒粒也不夠辣。下午茶不加一,都可以一試。
$19元有多款湯河(生/熟牛肉、扎肉、雞翼等等)加飲品。

2006-03-03 7 浏览
同多多lunch成日都嚟呢間竹源食,成日都排長龍架,不過呢度又的確抵食好味嘅。我哋每次都會叫豬扒湯檬、熟牛肉湯河加一個蝦餅。豬扒夠大塊又夠入味,牛肉薄薄一片好似食肥牛咁,蝦餅好時整得超好食,有時就ok啦。特別一提,如果多人去食,不妨試吓串燒哎,串乜都咁好食,保留得啲肉汁好好,唔會燒到乾爭爭咁。平日12點前苟order叫外賣,仲有discount架﹗
1K
2006-01-21 5 浏览
1月20日,17:45終於執完公司的手尾,假期終於開始了。在這裡來個遲來的下午茶。要了扎肉和齋啡扎肉:特色越式小食,扎肉八片用蕃茄和青瓜伴碟,生菜墊底,扎肉厚身,口感好。齋啡:用久違了的厚身老派咖啡杯盛載,味香濃。這店裝飾頗有特色,燈罩像越式帽子,牆身裝有仿竹籬笆,幾特別。她正價的消費不低,以茶記來說炒青菜HK$30.-不算便宜。服務不錯,我本要蝦片配咖啡,但亞姐提醒我,蝦片是幾片油炸蝦片,扎肉較化算。
1月20日,17:45
終於執完公司的手尾,假期終於開始了。
在這裡來個遲來的下午茶。
要了扎肉和齋啡
齋啡:用久違了的厚身老派咖啡杯盛載,味香濃。

她正價的消費不低,以茶記來說炒青菜HK$30.-不算便宜。

2006-01-11 11 浏览
Just back from Japan and so want to try something stronger tasted. went to this place after reading few good recommendations at openrice. we two people ordered:Beef noodle in soupshrimp cakebutter chicken wing two cold drinksbeef noodle is good. the soup is tasty and i like the noodle very much, is soft and smooth. shrimp cake is also not bad. a bit disappointed on the butter chicken wings. i dont really taste butter but oil. overall is value for money, HK$98 for two, surely will go again.

we two people ordered:
Beef noodle in soup
shrimp cake
butter chicken wing
two cold drinks

shrimp cake is also not bad.

2005-12-02 5 浏览
20051130 1.45pm開完會已經1.30pm, 同兩個同事行過o黎呢間o野食. 竹源係公司附近好受歡迎o既越南o野餐廳. 平時o黎親都無位仲超長龍要喪等. 今日晏o左, 即刻o黎試下.試越南餐廳, 我通常會先叫個生熟牛河o黎會一會佢.牛河超大碗, 程深菲色既湯底有陣陣肉香, 非常鮮甜! 牛肉也不錯.環境服務一般, 但係計落就好抵, 因牛河只$22!! 仲要無加一!
20051130 1.45pm

試越南餐廳, 我通常會先叫個生熟牛河o黎會一會佢.

2005-11-27 11 浏览
(26/11/05)男友竟然都話選哩間,食越南野,我緊話好啦。下午茶兩點已開始,雞翼湯河,只是一隻雞全翼,斬成兩節。不過幾入味,好味喎,湯粉都唔確喉。粉卷,塊皮口感幾好,唔會太林,裡面很多沙葛,紅蘿蔔,少少的肉碎,都唔錯。餐飲,熱檸蜜,竟然是綠色的,原來"蜜"是菜蜜呀。甜度適中。原本想叫越式咖啡,問問侍應,越式係咪唔同平時的做法,佢話唔知喎,自己唔飲咖啡的。服務爭咁d啦...,地方衛生麻麻,都是過開黎食一次咋。
服務爭咁d啦...,地方衛生麻麻,都是過開黎食一次咋。